Hú-szeletek gombakéregben
Ez a recept eredetileg egy francia szakácskönyvből származik, mivel azonban ott kissé macerás volt az elkészítése, inkább magyarosítottam és marha helyett csirke vagy sertéshúsból szoktam elkészíteni.
Hozzávalók: (4 személyre)
Fejenként kb 15 dkg szelet hús (csirkecomb, marha, vagy sertéshús)
1 nagy fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 szelet (szikkadt) fehér kenyér
50 dkg gomba (lehetőleg többféle legyen)
1 csokor petrezselyem
1 tojás
15 dkg reszelt sajt
fűszerek: só, bors, grill fűszerkeverék,
majoránna, bazsalikom, kakukkfű,
olaj (a sütéshez)
Elkészítés:
A húsokat befűszerezzük, fél órára a hűtőbe tesszük, amíg érlelődik megtisztítjuk és felaprózzuk a gombát. Ezután a húsokat egy teflon-serpenyőben kevés olajon nagy lángon - 3–3 perc alatt - mindkét oldalát megpirítjuk, hogy kérget kapjon. Ha elkészült, jénai tálba tesszük a szeleteket.
Az apróra vágott hagymát a serpenyőben visszamaradt fűszeres olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a megtisztított és cikkekre vágott gombát és puhára pároljuk. Amikor már majdnem kész van, egy nagy csokor apróra vágott petrezselyemmel és fűszerekkel (só, bors) ízesítjük, majd szűrőkanállal kiszedjük egy nagy tálba.
A 2 szelet (lehetőleg szikkadt) fehér kenyeret 1 cm-es kockákra vágunk (a karimája nem kell), a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk, vagy összetörjük. A serpenyőbe (amiben a hús és a gomba is készült) beletesszük a fokhagymát, ha szükséges kevés olaj hozzáadásával ropogósra pirítjuk a kenyérkockákat, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg a fokhagyma!
Amikor elkészültek a kenyérkockák, a gombához adjuk, 1 nyers tojást hozzáütünk, összekeverjük. Ízlés szerint sóval, borssal (és esetleg kakukkfűvel, vagy más fűszerekkel) tovább ízesítjük, és a reszelt sajt felét is hozzákeverjük.
A gombás tölteléket a hússzeletek tetejére halmozzuk, és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Előmelegített sütőben fólia alatt közepes lángon (kb. 180-200 fokon) kb. 30 percig (a hús vastagságától függően), majd fólia nélkül további 10 percig - a sajt pirulásáig - készre sütjük. Köretnek krumplipüré ajánlott.
Elkészítési idő (sütéssel együtt): kb. 1 óra 10 perc
Megjegyzés: a legjobb az egészben, hogy egyetlen serpenyőben az összes elősütési teendőket el tudjuk végezni!