Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Porter Cake (sütemény)


Hozzávalók: 2,5 dl porter sör (Guinness, de lehet helyettesíteni a sört, erősre főzött feketeteával), 25 dkg vaj, 25 dkg barnacukor, 1 kg aszalt gyümölcs, 1/2 kg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, 1 citrom reszelt héja, 3 közepes tojás

A sörbe beleszórom a cukrot, hozzáadom a vajat és az egészet lassan, kis lángon melegítem, míg a vaj fel nem olvad és a cukor fel nem oldódik. Ezután hozzáadom az átválogatott, megmosott aszalt gyümölcsöket és 10 percig duzzadni hagyom a még meleg cukros, vajas sörben. Ehhez hozzászitálom a sütőporral előzőleg jól elkevert lisztet, beleteszem a fűszerkeveréket, a citromhéjat, majd végül a felvert tojásokat. Jól kikeverem a masszát, majd egy sütőpapírral bélelt kerek, kapcsos tortaformába vagy kivajazott, lisztezett püspökkenyérformába öntöm. 160 fokos sütőben tűpróbáig sütöm. Kb. másfél óra alatt sül át annyira, hogy a beleszúrt hústűre már nem ragad rá a tészta. A formában hagyom kihűlni, majd tálalható. Elvetemültebbek egy kis ír whiskeyvel is meglocsolgathatják, de vigyázat, mert egy ilyen torta akár egy fél litert is képes ám benyelni!

Fordította Barna Aladár