Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - St. Hilaire Jozefa


Sajnos, semmi lényeges információt nem sikerült találnom róla az alábbin kívül:

A patinás francia családból származó St. Hilaire Jozefa, akinek a „gondos háziasszonyok” örömére íródott Pesti Szakácskönyv című munkája 1875-ben immár 25. kiadását érte meg, „ezerötvenhat biztos és többévi tapasztalatok által kipróbált javaslat”-ot adott közre. Ezekkel olyannyira megkönnyítette a fakanálforgató magyar nők konyhai boldogulását, hogy receptgyűjteményének egy fennmaradt példánya egy 1980-as aukción (akkortájt 1300 forint volt egy kezdő diplomás havi fizetése) 3200 forintért kelt el a kikiáltott 500 forint helyett.

FOGOLY-SZALMI APRÓ PÁSTÉTOMOKKAL
Tisztíts meg jól három foglyot, vedd ki a bélit, sózd be a foglyokat, takard vékony szalonnaszeletekbe, és süsd meg. Aztán vágd ki két fogoly mellehúsát, a többit pedig a harmadik fogollyal és egy zsírban sült zsemlyével együtt, törd mozsárban mindaddig, míg olyan nem lesz, mint a tészta; ekkor tedd rézserpenyőbe, tölts hozzá egy merőkanálnyi jó barna levest meg fél kávéfindzsányi vörös bort, és hagyd fojtódni. Készíts továbbá a kivágott fogolymellből ragút. A mellhúst vagdald kockára úgy szinte fél lúdmájat is, finom zsemlyemorzsában megforgatván és zsírban megsütvén, vágj kockára; ezután olvassz egy kis írósvajat, vess belé egy kevés zöldpetrezselymet és egy parányi vöröshagymát, mindkettőt apróra vágva; add hozzá a kockára vágott mellhúst és lúdmájat, három-négy evőkanálnyi vajmártalékkal együtt, és hagyd az egészet jól elfojtódni. Mielőtt ez megtörténnék, süttess a péknél tallérnagyságú kerek zsemlyécskéket, reszeld le a héjukat, vágj rajtok közepett garas nagyságú fedélkét, vájd ki a belöket egészen, locsold meg egy kis írósvajjal, de lágyak ne legyenek, hogy szét ne omoljanak; mártsd azután levert és kissé megsózott tojásba s finom zsemlyemorzsába. Rántsd ki zsírban szép sárgára, és szitán csurgasd le róluk a zsírt; a szalmit pedig törd át finom szőrszitán, nagyobb részét kend szép, simán a tál fenekére, rakd rá koszorúalakban a rántott zsemlyéket, s megtöltvén az e végre készített ragúval, tedd rájuk ismét a fedélkét; de ennek mind hamar kell megtörténni, hogy meg ne hűljön.