Kelképoszta saláták
BURGONYÁS KELSALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg kínai kelkáposzta, 50 dkg héjában főtt burgonya, 1 nagy grape fruit (vagy 1 dl grape fruit juice) 3 gerezd fokhagyma, másfél dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só, 1 db marinált paradicsompaprika (vagy 2 evőkanál marinált paprikacsík), 1-2 evőkanál porcukor
Elkészítése: Először a saláta mártását készítem el. A grape fruit levét kicsavarom és összekeverem a majonézzel, majd hozzáadom a tejfölt, a megtisztított és összezúzott fokhagymát, a megmosott, lecsöpögtetett és finomra aprított petrezselyemzöldet. Ezután a sóval, a cukorral és a borssal ízesítem. A mártásba belekeverem a lecsöpögtetett és vékony csíkokra vágott marinált paradicsompaprikát. A kínai kelt a külső fonnyadt, hibás leveleitől megtisztítom, és olyan vékony laskára vágom, amennyire csak lehetséges. A mártásba keverem a meghámozott és csíkokra vágott főtt burgonyával együtt. Az egészet jól összeforgatom, majd szorosan lefedem, és a hűtőszekrényben néhány órán keresztül érlelem.
EGYSZERŰ CITROMOS SALÁTA
Hozzávalók: 1 nagy fej kínai kel, 3-4 közepes paradicsom, 2-3 zöldpaprika, 1 közepes kígyóuborka, 1 citrom leve, só, törött fekete bors
Elkészítése: A kínai kelt keresztben egy centis szeletekre vágjuk. A többi hozzávalót kockákra vágva keverjük hozzá (először nagy mennyiséget kapunk, de a citromlétől kissé össze fog esni!). Csavarjuk rá a citrom levét, sózzuk, borsozzuk. 5-6 percig hagyjuk állni, majd forgassuk át saját levében.
Rendkívül finom salátát kapunk.
Leginkább sültekhez, faszénen készített ételekhez adható köretként is.
FODROS KELSALÁTA
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 teáskanál egész bors, 1 teáskanál morzsolt bazsalikom (vagy fél csokor zöld bazsalikom), 0,5 kg fodros kel, 2 kis szál sárgarépa, 10-15 dkg zellergumó, 10 dkg kukoricaszem (lehet konzerv is), 2 evőkanál dióbél, 2 alma, 1 pohár joghurt, 1 evőkanál fehérborecet, só, őrölt bors, őrölt fűszerpaprika ízlés szerint
Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A bazsalikommal, egész borssal, csipet sóval, 1,5 liter vízzel felforraljuk. Közben a fodros kelt megmossuk, tépdessük. A sárgarépát meghámozzuk, rézsút vékony szeletekre aprítjuk, forró vízben 3 percig pároljuk, lecsöpögtetjük. A zellergumót megtisztítjuk, vékony szeletkékre vágjuk. A kukoricát lecsepegtetjük.
Elkészítjük az öntetet: a dióbelet durvára vágjuk. A meghámozott almát lereszeljük, a joghurttal elkeverjük, sóval, borssal és paprikával fűszerezzük.
A hagymás, fűszeres öntetet leszűrjük, ismét felforraljuk. Ebbe a lébe tesszük a fodros kelt, és 6 percig főzzük. Szűrőkanállal kivesszük, lecsepegtetjük. Még langyosan a sárgarépával, zellerrel, dióbéllel, kukoricaszemekkel és a fehérborecettel elkeverjük. Akár langyosan, akár lehűtve tányérokra rendezhetjük. A dresszinggel meglocsoljuk.
Elkészítési idő: 35 perc
FOKHAGYMÁS KÍNAIKEL-SALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg kínai kelkáposzta, 5 dkg hántolt köles, 5 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 1 dl majonéz, 3 dl kefir, 1 teáskanál mustár, 3 gerezd fokhagyma, só és törött fekete bors, ízlés szerint
Elkészítése: A kölest négyszeres mennyiségű, enyhén sós vízben puhára főzöm, majd ha kihűlt, a mártásba belekeverem. Ehhez a majonézt, a kefirt, a mustárt és a reszelt rokfortot simára keverem, ezután pedig megfűszerezem a sóval, a borssal és a zúzott fokhagymával. A kínai kelt megtisztítom a külső, fonnyadt leveleitől, és laskára vágom, a kemény torzsáját pedig almareszelőn lereszelem. Megsózom, és legalább 20 percig hagyom állni, majd belekeverem a mártásos kölesbe. Az egészet jól összeforgatom, a lefedve teszem be néhány órára a hűtőszekrénybe.
HAGYMÁS KÍNAI KELSALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg kínai kel, 3 közepes vöröshagyma, 2 ek tormás majonéz, 1 kk salátafűszer, 5-6 ek olaj, 2 dl kefir, mustár, cukor, só
Elkészítése: A hagymát vékonyan felkarikázzuk, megsózzuk. A kínai kelt vékonyra szeleteljük. A tormás majonézt, a cukrot, a sót, a salátafűszert és az olajat sűrűre keverjük, majd hozzáöntjük a kefirt. A hagymáról leöblítjük a sót es leitatjuk, a kínai kellel összekeverjük es beleforgatjuk az öntetbe. 1-2 órát hűtőben érleljük.
HAGYMÁS-RIZSES KÍNAI KELSALÁTA
Elkészítése: A hagymákat felaprózzuk és a 25 dkg reszelt kellel átkeverve, 1 órányi állás után a levét kicsavarjuk, egy tálban összekeverve félretesszük. Közben a rizst megfőzzük, leszűrjük. 1 dl vízben 2 evőkanál almaecetet elkeverünk, fűszerezzük őrölt köménnyel, 1 mokkáskanál barna cukororral és ezt az öntetet a salátára locsolva, rizzsel jól átkeverve tálaljuk.
HARD ROCK CAFE®-S KELKÁPOSZTA-SALÁTA (HARD ROCK CAFE® COLE SLAW)
A fogyasztás előtt, a saláta összekeverése után - mindenképpen legalább egy éjszakát hűtőszekrényben kell érlelni!
Hozzávalók: 3,2 dl majonéz, 3 evőkanál ecet, 4 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál tej, csipet só, 1 fej csíkokra vagdalt kelkáposzta, 1,2 dl reszelt sárgarépa
Elkészítése: A kelkáposzta és a sárgarépa kivételével, elektromos mixerrel keverje simára valamennyi összetevőt. Forgassa bele a zöldségféléket. Letakarva tegye fogyasztás előtt egy éjszakára hűtőszekrénybe. Ezt követően 24-48 órán keresztül a legfinomabb.
JOGHURTOS KÍNAIKEL-SALÁTA
Hozzávalók: kb. 50 dkg-os kínai kelkáposzta, 2 dl joghurt (vagy kefir), fél dl ketchup, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustár, 1-1 csokor friss petrezselyemzöld és kapor, ízlés szerint só és csipetnyi cukor
Elkészítése: A kínai kelt a külső, esetlegesen fonnyadt leveleitől letisztítjuk, majd nagyon vékony csíkokra vágjuk. (A torzsáját almareszelő durva fokán lereszeljük.) Mély salátástálba rakjuk, és a hűtőszekrényben jól lehűtjük. A mártáshoz a joghurtot összekeverjük a ketchuppal, a mustárral, a zúzott fokhagymával, a sóval és a cukorral. Ezután a megmosott és lecsöpögtetett petrezselyemzöldet, meg a kaprot apróra összevágjuk és belekeverjük. Közvetlenül tálalás előtt a hideg kelre öntjük, jól összeforgatjuk, és azonnal kínáljuk. Könnyű és vitamindús vacsora egy-egy szelet barna kenyérrel.
Elkészítési ideje: kb. 20 perc
KEFIRES KÍNAI-KEL SALÁTA
Hozzávalók: 70 dkg kínai kel, 2 tojássárgája, 2 dl kefir, 1 dl olaj, csipetnyi só, 1 ek mustár, 1 citrom
Elkészítése: Vékony laskára vágjuk a kínai kel leveleit, és besózva egy óráig állni hagyjuk. Simára keverjük a kefirt a tojássárgákkal, és a citrom levét belecsavarjuk, a sárga héját belereszeljük. Hozzákeverjük a mustárt, enyhén megsózzuk, végül vékony sugárban, kevergetve belecsorgatjuk az olajat. Ebbe a mártásba forgatjuk a levétől kinyomkodott kínai kelt, és tálalás előtt legalább egy óráig a hűtőszekrényben állni hagyjuk.
KELKÁPOSZTA SALÁTA 01.
Elkészítése: Apróra szeletelt kelkáposztát, tetszés szerinti mennyiségben, reszelt sárgarépával, kevés ételízesítővel összekeverünk, ráöntünk 1 pohár majonézes vagy mustáros kefirt, fél órát állni hagyjuk. Vagdalt dióval is megszórhatjuk.
KELKÁPOSZTA-SALÁTA 02.
Hozzávalók: egy 70 dkg-os tömör kelkáposztafej, 1 dl olaj, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, só, mustár, reszelt citromhéj, 1 citrom leve
Elkészítése: A kelfejet félbevágjuk, kitorzsázzuk, majd vékony laskára vágjuk. Egy órára besózzuk. Simára keverjük a tejfölt a tojássárgával, majd apránként beleöntve az olajat kikeverjük a reszelt citromhéjjal, a citromlével, a mustárral ízesítjük, végül összekeverjük a kinyomkodott kellel. Tálalás előtt legalább egy óráig állni hagyjuk.
KELSALÁTA FEJTETT BABBAL
Hozzávalók: 1 kicsi kínai kel (35-40 dkg), 15 dkg szép fejtett bab (mélyhűtött), 1 fej lila hagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál ketchup, ízlés szerint cukor, só
Elkészítése: A babot enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük és kihűtjük. A kínai kelt megtisztítjuk, és vékony csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítás után vékonyan felkarikázzuk, majd megsózzuk. Salátástálban simára keverjük az olajat, a mustárt és a citromlevet. Hozzákeverjük a ketchupot és annyi cukrot, hogy kellemes édeskés-savanykás legyen. Beleforgatjuk a kínai kelt és a főtt babot, majd a hagymát is hozzáadjuk. (A hagyma levét nem kell kifacsarni.) Jól átforgatjuk és befedjük. Hűtőszekrényben legalább fél napig érleljük. Tálalás előtt ismét átforgatjuk. Önálló vacsora egy szelet pirított barna kenyérrel, vagy köret hideg húsféle mellé.
KFC® KÍMÉLŐ KELKÁPOSZTA SALÁTÁJA (KFC® COLE SLAW FAT FREE)
A legnagyobb munkája az elkészítés során a zöldségek nagyon finomra vagdalása.
Hozzávalók: 2,4 dl sovány natúr kefir, 0,6 dk cukor, 1 kis fej kelkáposzta lereszelve, 0,6 dl durvára reszelt sárgarépa, 2 evőkanál vagdalt hagyma
Elkészítése: Tálban keverje ki a kefirt a cukorral, míg teljesen feloldódik. Adja hozzá az egészen apróra darabolt zöldségféléket. Takarja le, és fogyasztás előtt legalább két órára tegye hűtőszekrénybe. (8 adagban tálalja.)
KFC®-S KELKÁPOSZTA-SALÁTA (KFC® COLE SLAW)
Hozzávalók: 1 közepes fej kelkáposzta apróra vagdalva, 1 közepes reszelt sárgarépa, 2 evőkanál reszelt vöröshagyma, 0,8 dl kristálycukor, fél teáskanál só, késhegynyi őrölt bors, 0,6 dl tej, 1,2 dl majonéz, 0,6 dl sűrített tej, fél evőkanál ecet, 2,5 evőkanál citromlé
Elkészítése: Vagdalja nagyon finomra a kelkáposztát, vagy reszelje le a sárgarépával együtt, majd salátástálban forgassa össze a hagymával együtt. Keverje össze a többi alkotórészt, míg teljesen feloldódik a cukor és a só, és egynemű lesz. Öntse a zöldségekre. Forgassa át, majd legalább két órára tegye hűtőszekrénybe.
KÍNAIKEL-SALÁTA 01.
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 40 dkg kínai kel, 15 paradicsom, 16 db fürjtojás, 1/2 csomó metélőhagyma, 10 dkg konzerv szójabab, 1,5 dl almaecet, só
Elkészítése: A kínai kelt hideg vízben jól megmossuk, lecsurgatjuk, és kisebb darabokra vágjuk. Néhány percre forrásban lévő vízbe mártjuk, de ügyeljünk arra, hogy a saláta, roppanós maradjon. Jól lecsurgatjuk és kihűtjük. A paradicsomot és a főtt fürjtojást cikkekre vágjuk, majd a salátával együtt keverőtálba rakjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott metélőhagymát, szójababot, majd az almaecettel, sóval óvatosan átkeverjük. Jól lehűtve tálaljuk és főtt fürjtojással díszítjük.
KÍNAIKEL-SALÁTA 02.
Hozzávalók: 70 dkg kínai kel, 2 adag provancei mártás, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, 2 kemény tojás
Elkészítése: Félbevágjuk a kínai kelt, és a torzsáját, ereit kiszedve, a leveleit vékony laskára vágjuk. Összekeverjük a provancei mártással, melyet előzőleg fokhagymával és őrölt borssal ízesítettünk. A kemény tojásokat a tetejére reszeljük.
KÍNAIKEL-SALÁTA 03.
Hozzávalók: 1 kínai kel, 1 narancs, 2 banán, 10 dkg apróra vágott mogyoró v. dió, 10 dkg ementáli sajt, 4 ek tejföl, 1 citrom leve, 2 gerezd fokhagyma, egy kevés ecet, só, fehérbors
Elkészítése: A kínai kelt megtisztítjuk, megmossuk, s egy centi széles csíkokra vágjuk. A narancsot úgy hámozzuk meg, hogy a fehér belső héját is eltávolítjuk, tehát csak a tiszta gyümölcshús maradjon meg. A narancsot tetszés szerinti kockákra vágjuk. A sajtot szintén tetszés szerinti szeletekre vágjuk.
Egy citrom levét a szétnyomkodott fokhagymával, az ecettel, sóval és borssal jól összekeverjük. A salátalébe beletesszük a saláta hozzávalóit, és jól összekeverjük. Egy órán át hűtőszekrényben érleljük. Ezután csinos üvegtálba rakjuk, és tejföllel meglocsolva tálaljuk.
KÍNAIKEL-SALÁTA 04.
Hozzávalók: 60 dkg kínai kel, fokhagyma, őrölt kömény, bors, só borecet, szacharin
Elkészítése: A kínai kelt leveleire szedve alaposan megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, és lesózva 10 percig állni hagyjuk. Azután kicsavarjuk. Finomra őrölt fokhagymával, köménnyel, borssal, sóval, borecettel, 2 dl vízzel, szacharinnal salátalevet készítünk. Ráöntjük a salátalevet és tálalásig hűtőben tartjuk.
KÍNAIKEL-SALÁTA 05.
Hozzávalók: 1 kínai kel (35-40 dkg), 2 vastagabb szál sárgarépa, 2 nagy fej lilahagyma, 3 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál mustár, 1 1/2 dl grapefruitlé (vagy juice), nagyon kevés ecet, porcukor, ízlés szerint, késhegynyi törött fehér bors, 1 teáskanál só
Elkészítése: A kínai kel külső, már fonnyadt leveleit leszedjük, a többit nagyon vékony csíkokra metéljük, a torzsáját pedig lereszeljük. Salátástálban kevés sóval meghintjük (de nem besózzuk, csak megsózzuk), és jól összekeverjük.
A sárgarépát megtisztítjuk, és reszelőn szép hosszú szálakra reszeljük.
A lilahagymát hámozás után hajszálvékony karikákra vágjuk, és egy kis tálban ugyancsak megsózzuk. Jól összekeverjük és félretesszük.
A saláta öntetéhez a grapefruit levet összekeverjük a mustárral és az olajjal, majd annyi ecetet keverünk hozzá, hogy savanykás-pikáns legyen, de ne nagyon savanyú. Cukorral és borssal ízesítjük, ezután rálocsoljuk a salátástálban összekevert kínai kelre, sárgarépára, hagymára. Az egészet alaposan átforgatjuk, és befedve tesszük hűtőszekrénybe néhány órára.
Tálalás előtt ismét átkeverjük.
KÍNAIKEL-SALÁTA 06.
Elkészítési idő: 15 perc + hűtés
Hozzávalók: 1 kisebb kínai kel (kb. 60 dkg), 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál borecet, 2 evőkanál szójaszósz, 1 kiskanál só, csipetnyi chilipor (csípős paprika), 3 evőkanál olaj
Elkészítése: A kínai kelt megtisztítjuk, és vékony csíkokra vágjuk. Az olajt fölforrósítjuk, és a kelcsíkokat 3-4 percig pirítjuk benne. A tűzről levéve ízesítjük cukorral, borecettel, sóval, szójaszósszal és csipetnyi chilipaprikával, jól összekeverjük. Lefedve hagyjuk kihűlni, és mire kihűlt, tálalhatjuk is.
KÍNAIKEL-SALÁTA 06.
Hozzávalók: 50 dkg zsenge kínai kel, 2 dl frissen kipréselt narancslé, 2 savanyú alma, 3 gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl, 25 dkg tehéntúró, 2 kovászos uborka, só, cukor, mustár, citromlé, ízlés szerint, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
Elkészítése: Először elkészítem a saláta mártását. A narancslébe belekeverem a tejfölt, az áttört tehéntúrót, a megtisztított és összezúzott fokhagymát, majd ízesítem a mustárral, a citromlével, a cukorral, és az őrölt fehér borssal fűszerezem. A kínai kelt külső leveleitől letisztítom, és nagyon vékony metéltre vágom torzsájával együtt. Megsózom (nem besózom!), és hozzákeverem a lereszelt kovászos uborkát, végül ráöntöm a tehéntúrós mártást. Jól összekeverem, és a meghámozott, kicsumázott, és lereszelt almát is hozzáadva, lefedve beteszem a hűtőszekrénybe néhány órára.
KÍNAIKEL SALÁTA FÜSTÖLT TOFUVAL
Hozzávalók: 1 kínai kel, 1 csomag füstölt tofu, 1/2 liter kefir, só, bors, egyéb fűszerek ízlés szerint
Elkészítése: A kelt gyufaszálnyi csíkokra vágom, a tofut durvára reszelem, a kefirt a fűszerekkel kiízesítem, belekeverem a tofut, majd összekeverem a felcsíkozott kellel. Hűtőben pár órán át érlelem, hogy ízek összeérjenek.
Sült és rántott húsok köreteként tálalhatjuk, de önálló salátaként is fogyasztható.
KÍNAIKEL-SALÁTA SZECSUANI MÓDRA
Hozzávalók: 75 dkg kínai kelkáposzta, 1 vastagabb szál póréhagyma, 1 db piros cseresznyepaprika (vagy hegyes erős-paprika), diónyi friss gyömbérgyökér (vagy 1 teáskanál őrölt gyömbér), fél dl olaj, ízlés szerint só, cukor, citromlé vagy almaecet
Elkészítése: A kínai kelt keresztben nagyon vékony szeletekre vágom, és salátástálba rakom. Megsózom (de nem besózom) és összeforgatom. A felforrósított olajra ráteszem a nagyon apróra összevágott paprikát, csumájával, ereivel és magjaival együtt. Az olajban addig pirítom, amíg a paprika megsötétedik. Ezután ráteszem a lereszelt gyömbérgyökeret (vagy rászórom a gyömbérport), és együtt pirítom tovább még néhány percig. Persze vigyázok arra, nehogy elégessem. Az ily módon elkészített paprikás-gyömbéres olajat 2 evőkanál vízzel, a citromlével, sóval, csipetnyi porcukorral jó ízesre fűszerezem, és az öntetet rálocsolom a kínai kelre. A megtisztított póréhagymát hajszálvékony karikákra metélem, és megsózva, ugyancsak hozzáadom a salátához. Az egészet összekeverem, és befedve teszem be néhány órára a hűtőszekrénybe. Nemcsak sültek mellé, de magában is fogyasztható, pikáns, intenzív ízű saláta.
KÍNAIKEL-SALÁTA SZÓJÁS-MÉZES ÖNTETTEL
Hozzávalók: 50 dkg kínai kel, 1 nagyobb fej vöröshagyma, só, 3 evőkanál citromlé, 1 evőkanál, szójamártás, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál tormás mustár, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, finomra vágott snidling, 2 db főtt tojás
Elkészítése: A kínai kelt alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, és csíkokra vágjuk, tálba rakjuk és hozzákeverjük az apróra vágott hagymát, s enyhén megsózzuk és öt percig állni hagyjuk. Közben elkészítjük az öntetet: a szójamártást, a citromlevet és a mézet alaposan összekeverjük a mustárral meg az olajjal és az áttört fokhagymával, s leöntjük vele a salátát, majd átkeverjük. Végül megszórjuk finomra vágott snidlinggel, és húsz-harminc percig hideg helyen érleljük.
Tálaláskor keménytojás-karikákkal díszítjük.
KOREAI KELSALÁTA
Elkészítése: Az előző nap kockára vágott és enyhén megsózott kínai kelt vagy salátát másnap (kb. 10 óra múlva) kifacsarjuk, és hideg vízben lemossuk. Paprikakrémet, összetört fokhagymát, egy-egy fej darált körtét és almát keverünk hozzá. Fogyasztás előtt öt órán át hűtve állni hagyjuk.
NARANCSOS KÍNAI-KEL SALÁTA
Hozzávalók: 70 dkg kínai kel, 3 szál sárgarépa, 3 narancs, 1 citrom leve, 1 ek mustár. 3 ek borecet, 5 ek olaj, só, őrölt bors
Elkészítése: Nagyon vékony laskára vágjuk a kínai kel leveleit, és besózva néhány óráig állni hagyjuk. Ezután belereszeljük a megtisztított répát, hozzáadjuk a meghámozott, kis kockákra vágott narancsot, és megöntözzük a citromlével. Összekeverjük az ecetet a mustárral, az olajjal, és kissé megborsozzuk. Ebbe a mártásba forgatjuk a kínai kelt, és jó hidegen tálaljuk.
NYERS KELKÁPOSZTA-SALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg kelkáposzta, 2 dl kefir, 2 nagy, savanykás alma, 2 evőkanál olaj, csipetnyi őrölt köménymag, ízlés szerint ecet (citromlé), cukor, só, 1 púpozott teáskanálnyi csípős mustár, 1 gerezd fokhagyma
Elkészítése: A megtisztított kelkáposztát lereszelem, vagy aprítógépen apróra metélem, és tálba téve megsózom. (Nem besózom, csak megsózom!) Jól átkeverem, és fél óráig hagyom, állni. Közben az almát megmosom, kicsumázom, és héjastól nagyon vékony csíkokra vágom. Ecettel vagy citromlével megcsöpögtetem. A kefirbe belekeverem az olajat, a megtisztított és zúzott fokhagymát, a köménymagot, a mustárt, és csipet sóval meg kevés porcukorral ízesítem. Ráöntöm a kelkáposztára, és az almával együtt alaposan összekeverem. Szorosan lefedve legalább fél napra a hűtőszekrénybe teszem, hogy az ízei jól összeérjenek.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc
NYERS SALÁTATÁL
Hozzávalók: 25 dkg kínai kel vagy kelkáposzta,1 csokor piros retek, 2 zöldpaprika, 1 szép szál sárgarépa, 15 dkg gomba, 15 dkg kifejtett zsenge cukorborsó, 1 fej zsenge karalábé, 3 dl kefir, 1 dl majonéz, 1 csokor kapor, 1 evőkanál ketchup, 2 gerezd fokhagyma, pár csepp citromlé, ízlés szerint só
Elkészítése: A retket, a karalábét, a sárgarépát, a káposztát és a gombát megtisztítjuk. A retket nagyon vékony karikákra gyaluljuk, a karalábét vékonyka hasábokra vágjuk. A gombát vékonyan felszeleteljük, és citromlével azonnal megcsöpögtetjük, nehogy megbarnuljon. A többi zöldséget szép hosszú szálakra reszeljük. Csoportonként nagy tálra rendezzük, és fóliával letakarva, hűtőszekrényben jól lehűtjük. A salátaöntetekhez a majonézt összekeverjük a kefirrel, majd három részre osztjuk. Az egyik adagot megtisztított és összezúzott fokhagymával keverjük össze, a másikat a megmosott, és finomra vágott kaporral ízesítjük, a harmadik adagot pedig a ketchuppal fűszerezzük. Mindegyiket ízlés szerint meg is sózzuk.
A nyers salátát ki-ki a neki tetsző mártással a tányérján összekeveri.
ŐSZI KÍNAIKEL-SALÁTA
Hozzávalók: 70 dkg kínai kel, 1 nagy alma, 2-3 paradicsompaprika (vagy marinált paradicsompaprika), 2-3 ecetes uborka, 1 kis tubus majonéz vagy 1 adag házi francia majonéz, 2 dl tejföl, csipetnyi cukor, 1 citrom leve
Elkészítése: A kínai kelt félbevágjuk, torzsáját kiszedjük, zsenge leveleit kierezzük, majd vékony csíkokra vágjuk, és összekeverjük a meghámozott, kimagvalt, hasonlóan feldarabolt almával, megöntözzük a citromlével és megsózzuk. Közé keverjük a csíkokra vágott paprikát, uborkát, és néhány óráig hűvös helyen állni hagyjuk. Végül elkeverjük a majonézzel, amelyet a tejföllel lazítottunk, cukorral szelídítettünk.
PARADICSOMOS KÍNAIKEL-SALÁTA
Hozzávalók: 60 dkg kínai kel, 40 dkg kemény, apró paradicsom, 2 dl ketchup, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint só és cukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors
Elkészítése: A kínai kelt leveleire szedve megmossuk, lecsöpögtetjük, és nagyon vékony csíkokra vágjuk. (A kemény torzsarészeket az almareszelő durva fokán lereszeljük.) Megsózzuk és félretesszük. A ketchupbe belekeverjük az olajat, a sót és a borsot, majd annyi cukorral szelídítjük a paradicsomlé savanyú ízét, hogy kellemesen édeskés-pikáns legyen. Ezután belekeverjük a megtisztított és lereszelt vagy nagyon finomra metélt vöröshagymát, valamint a megmosott, lecsöpögtetett és felaprított petrezselyemzöldet. A kelre ráöntjük a paradicsomos öntetet, és alaposan összekeverve, jól behűtjük.
Közvetlenül tálalás előtt a megmosott paradicsomokat nagyon vékony gerezdekre vágjuk. A tányérokra adagolt saláta tetejére rakjuk, és pirított barnakenyér-szeletekkel kínáljuk.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc
TAVASZI KELSALÁTA
Hozzávalók: 70 dkg zsenge tavaszi kel, 20 dkg krémsajt, egy kevés tej, kiskanálnyi reszelt vöröshagyma, csipetnyi só, őrölt bors, borecet
Elkészítése: A kitorzsázott, vékonyra gyalult kelt megsózzuk, borecettel megöntözve fél napig érleljük, majd leszűrjük, végül összekeverjük a mártással, amelyet a tejjel hígított krémsajtból az ízesítőkkel állítottunk össze.