Karfiolsaláták
AMERIKAI KARFIOLSALÁTA
Hozzávalók: 1 kg karfiol, 1 adag rokfortmártás, só, egy kevés ecet, csipetnyi cukor, 1 nagy csokor petrezselyem, a tetejére: 1 kemény tojás, 2 paradicsom
Elkészítése: Sós vízben megfőzzük - de nem túl puhára - a rózsáira szedett karfiolt, majd a főzővizét ecettel, cukorral ízesítjük, és ebben hagyjuk kihűlni. Leszűrve tálra rakjuk, és megöntözzük a rokfortmártással, a tetejét meghintjük összevagdalt kaporral, vagy petrezselyemmel, és kemény tojás meg paradicsomcikkekkel díszítjük. Tálalás előtt néhány órára behűtjük.
BOLGÁR SALÁTA TÉLIRE
Hozzávalók: 1 kg karfiol, 1 kg zeller, 1 kg paradicsompaprika, 1 kg sárgarépa, 3 gerezd fokhagyma, üvegenként 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál só, szalicil
Elkészítése: A karfiolt, zellert, piros paradicsompaprikát és a sárgarépát megtisztítjuk. A karfiolt kis rózsákra, a zellert ceruza vastagságú, ujjnyi hosszú csíkokra, a paprikát szép szeletekre, a répát két milliméter vastag szeletekre vágjuk és összekeverjük. Megsózzuk (kb. egy púpos evőkanál só, kell hozzá), és legalább három órán át, állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Időnként megforgatjuk, majd kisebb üvegekbe rendezzük. Levébe egy kis kanál szalicilt keverünk és ráöntjük. Az üvegek nem lesznek tele ezzel a lével. A hiányt enyhén cukros-ecetes, felforralt és kihűlt vízzel pótoljuk. Tetejükre 2-2 evőkanál étolajat öntünk, és az üvegeket lekötve végleges helyükre tesszük. Újévig kitűnő, különleges savanyúságot kapunk; tovább nem ajánlatos tárolni.
BROKKOLIS KARFIOL SALÁTA
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók: 15 dkg brokkoli, 15 dkg karfiol, 5 dkg ketchup, 1 dkg majonéz
Elkészítése: A zöldségeket megpároljuk, lecsepegtetjük, kihűtjük, és apróra vágjuk. A majonézt és a ketchupot összekeverjük és adunk hozzá pár csepp vizet. Az egészet összekeverjük és elfogyasztjuk. Nagyon finom! A karfiol magas C-vitamin, a brokkoli magas kalcium tartalma miatt nagyon egészséges étel. A majonézt joghurtra cserélve csökkenthetjük a zsírtartalmát is.
FOKHAGYMÁS KARFIOLSALÁTA
Hozzávalók: 60 dkg karfiol, 1 dkg cukor, 12 dkg majonéz, 2 dl tejföl, 1 db citrom, 3 dkg mustár, 2 db főtt tojás, 15 dkg reszelt sajt, két-három gerezd fokhagyma, fél fejes saláta, őrölt fehér bors, só
Elkészítése: A karfiolt szedjük szét rózsáira, mossuk meg, majd sós vízben főzzük meg! Hagyjuk benne a saját levében, és úgy várjuk meg, míg kihűl! Ha ez megtörtént, szűrjük le, és tegyük a hűtőszekrénybe! A következő lépésben keverjük el a majonézt a tejföllel, a citrom szűrt levével és a mustárral, majd ízesítsük még az átpasszírozott fokhagymával, sóval illetve őrölt borssal! Ehhez a mártáshoz még adjuk hozzá az előzőleg keményre főzött és lereszelt tojásokat! Így a mártással készen is volnánk, ezért beletehetjük a lehűtött karfiolrózsákat és a lereszelt sajtot. Az a legjobb, ha hagyjuk egy kicsit összeérni az ízeket, ezért még tegyük vissza valamennyi időre a hűtőbe!
Salátalevelekkel letakart tányéron tálaljuk!
GÖRÖG KARFIOLSALÁTA
Hozzávalók: 1 kg karfiol, 12 kicsi szem hagyma, 3 szál sárgarépa, 6 közepes paradicsom, 2 dl olaj, 4 dl száraz fehérbor, só, 1 babérlevél, néhány szem őrölt koriander, késhegynyi kakukkfű, 1 szem szegfűszeg. 2 csokor finomra vágott petrezselyem, 1 citrom leve, 2 citromkarika
Elkészítése: Az olajban átsütjük (de nem pirítjuk meg) megtisztított kis hagymákat, hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt, a karikákra vágott sárgarépát és a lehéjazott, összetört paradicsomot. Belerakjuk a többi ízesítőt (az egyik csokor petrezselyem és a citrom kivételével), és leöntjük a borral. Fedő alatt 15 percig pároljuk, hogy a karfiol még ropogós maradjon. Ezután szűrőkanállal a zöldfélét tálba szedjük. Visszamaradt levét a felére beforraljuk, a citromlével ízesítjük, és átszűrve a salátára öntjük. Meghintjük a frissen összevagdalt másik csokor petrezselyemmel, a citromkarikákkal díszítjük, és jégbe hűtjük.
JOGHURTOS KARFIOLSALÁTA (YOGURTLU KARNBAHAR SALATASI)
Hozzávalók: 1 szép fej karfiol, 3-5 evőkanál olaj, 1 citrom, 1-2 gerezd fokhagyma, dió, paprika, só
Elkészítése: A karfiolt enyhén sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük, rózsáira szedjük. Olajból, citromból marinádot készítünk, sóval, borssal ízesítjük, a karfiolra öntjük. Néhány órára, hidegre tesszük, tálalás előtt fokhagymával ízesített joghurtot öntünk a salátára, megszórjuk darált dióval és piros paprikával.
KAPRIS KARFIOLSALÁTA
Hozzávalók: 1 kg karfiol, só, 5-6 evőkanál olaj, 2 kávéskanál mustár, 1 kemény tojás, 1 evőkanál ketchup, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 2 evőkanál kapri,1 evőkanál kaprilé, 1/2 citrom, 1 késhegynyi cukor
Elkészítése: A karfiolt megtisztítom, gondosan megmosom, a barna foltokat levágom, és sós vízben felteszem főni. Amikor megfőtt, leszűröm és hagyom kihűlni. Közben a következőképpen elkészítem az öntetet. Az olajat és a mustárt gondosan kikeverem. Hozzáadom a kemény tojás összenyomott sárgáját, a ketchupöt, a finomra vágott petrezselyemzöldet és a kaprit. Az öntetet a kapri ecetes levével, citromlével, kevés cukorral és sóval ízesítem, jól összekeverem, és a közben kihűlt, kisebb rózsákra szedett karfiolra öntöm. Gondosan átforgatom, és díszítésül ráreszelem vagy összevágva a tetejére szórom a kemény tojásfehérjét.
Jól lehűtve tálalom.
KARFIOL MUSZLINMÁRTÁSBAN
Hozzávalók: 1 kg karfiol, 1 adag muszlinmártás, só, 1 cs. snidling vagy újhagyma zöldje
Elkészítése: Rózsáira szedjük, és sós vízben megfőzzük a karfiolt, a levében hagyjuk kihűlni, majd alaposan lecsurgatjuk. Leöntjük a muszlinmártással, és a tetejére szórjuk a finomra vágott snidlinget vagy hagyma zöldét.
KARFIOLSALÁTA 01.
Hozzávalók: 1 kg karfiol, 2 adag provancei mártás, só, őrölt bors
Elkészítése: Sós vízben megfőzzük a rózsáira szedett karfiolt, majd leszűrjük, és leöntjük az erősen megborsozott mártással.
KARFIOLSALÁTA 02.
Hozzávalók: 1 karfiol, 2 lila hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 citrom leve, 1 kk őrölt koriandermag, 1 kk durvára őrölt bors, 1/2 kk kakukkfű, 6-8 szál snidling, 5 dkg dió, 2 dl félszáraz fehérbor, 1 db babérlevél
Az öntethez: 2 ek fehér borecet, 4 ek főzőlé, 1 kk porcukor, 1 kk mustár, 8 ek olívaolaj
Elkészítése: A lila hagymát gerezdekre vágjuk, és meglocsoljuk citromlé felével. Egy fazékban 1 l vizet teszünk és beletesszük a megmaradt citromlevét, fehérbort, 1 kk sót, karfiolt, babérlevelet. A koriandert, borsot, fokhagymát, kakukkfüvet egy teatojásba rakva tesszük hozzá, és majdnem puhára főzzük. (kb.: 10 perc) Ha megfőtt, szűrőtálba szedjük, és a levéből 4 ek-nyit félreteszünk az öntethez.
Öntet: A lila hagymát leszűrjük, levéhez hozzáadjuk a borecetet, a 4 ek főzőlevet, a mustárt, őrölt bors, és az olívaolajat jól kikeverjük, ha szükséges sózzuk.
Ez után lazán összekeverjük a karfiolt a lila hagymával, nagyobb lapost, tálra halmozzuk és leöntjük az öntettel, majd az apróra vágott snidlinggel és durvára vágott dióval megszórjuk. Langyosan és hidegen is jó.
KARFIOLSALÁTA 03.
Elkészítése: A megmosott, megtisztított karfiolt egyben megfőzzük vegetás vízben. Amikor kész, egyenletes darabokra bontjuk. Virslit karikázunk rá és álmajonézzel leöntjük. Hidegen tálaljuk. (Álmajonéz: tejföl, mustár, só, bors, cukor, kevés pirospaprika).
KARFIOLSALÁTA 04.
Hozzávalók: 1 kg karfiol, só, cukor, almaecet, 1/2 dl olaj, 1 csomag petrezselyemzöld, törött fehérbors, 1 paradicsom
Elkészítése: A karfiolokat megtisztítom, rózsáira szedem, megmosom, és sós vízben megfőzöm. (Vigyázok, hogy ne főjön szét.) Saját főzőlevében kihűtöm, majd leszűröm. Salátaöntetet készítek (vízzel, cukorral, ecettel, sóval, olajjal), amit finomra vágott petrezselyemzölddel és törött borssal ízesítek. A leszűrt karfiolt összekeverem a salátaöntettel, és 2-3 óráig hűlőben tárolom.
Előhűtött tányéron tálalom, és paradicsomszeletekkel díszítem.
KARFIOLSALÁTA 05. (ENSALADA DE COLIFOR)
Hozzávalók: 3-4 szem burgonya, 1 kis fej karfiol, 10 szem ecetes gyöngyhagyma, 1 kemény tojás, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 1 evőkanál vágott zöldpetrezselyem, egy csipetnyi cayenne-i bors, egy kevés só, törött bors
Elkészítése: Sós vízben megfőzzük a burgonyát, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A karfiolt rózsáira szedjük, és egy kevés ecettel, sóval ízesített fövő vízbe téve 10 percig főzzük úgy, hogy egy kicsit ropogós maradjon. Leszűrjük, és lecsepegtetjük. Salátástálba tesszük a meghámozott, kockákra vágott burgonyát, a karfiolt, a gyöngyhagymát. A tojássárgáját villával összetörjük, borssal és cayenne-i borssal ízesítjük, majd simára dolgozzuk az olajjal, végül az ecettel. Ráöntjük a salátára, és gondosan összeforgatjuk. Tetejét beszórjuk a kis darabokra vágott tojásfehérjével, zöld-petrezselyemmel.
Gazdagíthatjuk a salátát vékonyra szeletelt zöldpaprikával, negyedekre vágott kemény tojással.
KARFIOLSALÁTA 06.
Hozzávalók: 1 kg karfiol, 12 kicsi szem hagyma, 3 szál sárgarépa, 6 közepes paradicsom, 2 dl olaj, 4 dl száraz fehérbor, só, 1 babérlevél, néhány szem őrölt koriander, késhegynyi kakukkfű, 1 szem szegfűszeg, 2 csokor finomra vágott petrezselyem, 1 citrom leve, 2 citromkarika
Elkészítése: Az olajban átsütjük (de nem pirítjuk meg) a megtisztított kis hagymákat, hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt, a karikákra vágott sárgarépát és a lehéjazott, összetört paradicsomot. Belerakjuk a többi ízesítőt (az egyik csokor petrezselyem és a citrom kivételével), és leöntjük a borral. Fedő alatt 15 percig pároljuk, hogy a karfiol még ropogós maradjon. Ezután szűrőkanállal a zöldfélét tálba szedjük.
Visszamaradt levét a felére beforraljuk, a citromlével ízesítjük, és átszűrve a salátára öntjük. Meghintjük a frissen összevagdalt másik csokor petrezselyemmel, a citromkarikákkal díszítjük, és jégbe hűtjük.
KARFIOLSALÁTA 07.
Elkészítése: Kis vízben, só nélkül megfőzünk egy kisebb fej rózsáira bontott karfiolt. 2 tojást forró vízbe teszünk, és 9-10 perc alatt keményre főzzük, majd apróra vágjuk.
Dresszing: 1/2 fej vöröshagyma felszeletelve, apró ecetes uborka felkarikázva, 4-5 apróra vágott szardella, jó sok felaprított petrezselyem. A szardella levét is hozz adjuk. Kis ecettel, néhány ek olíva olajjal, sóval, borssal ízesítjük. Beletesszük a főtt karfiolt, összerázzuk, keverjük, és a tetejére szórjuk az apróra vágott tojást. Szobahőmérsékleten tálaljuk. A dresszing sült halhoz is finom.
MAJONÉZES KARFIOL
Hozzávalók: 1 kg karfiol, 1 adag francia majonéz, 2 dl tejföl, só
Elkészítése: Sós vízben puhára főzzük a rózsáira szedett karfiolt, leszűrjük és kihűtjük. Leöntjük a tejföllel hígított majonézzel, és néhány órára jégbe hűtjük.
TÉLI KARFIOLSALÁTA 01.
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg karfiol, 2 dl tej, 3 dl víz, 3 evők. Almaecet, 1 kiskanál méz, 1 kiskanál mustár, 3/4 evők. Olívaolaj, kis csokor petrezselyemzöld, só, őrölt bors
Elkészítése: A rózsáira szedett karfiolt a sós víz-tej keverékben ropogós-puhára megfőzzük, majd leszűrjük, és hűlni hagyjuk. Az ecetet a mézzel, a mustárral, az olajjal, sóval és borssal összekeverjük, majd a karfiolra öntjük.
Átforgatjuk, és pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt finomra vágott petrezselyemzölddel meghintjük.
TÉLI KARFIOLSALÁTA 02.
Hozzávalók: 1 üveg karfiolkonzerv (vagy 1 cs. mélyhűtött karfiol), 10 dkg marinált piros paradicsompaprika, 3 ek borecet, 5-6 ek olaj, só, késhegynyi currypor, 1 cs. finomra vágott snidling, késhegynyi majoránna, 2 kemény tojás
Elkészítése: Leszűrjük a konzervkarfiolt, vagy ha mélyhűtöttből készítjük, akkor sós vízben öt percig főzzük, majd azt is leszűrjük. Összekeverjük a laskára vágott marinált paprikával, és tálba rakjuk. Simára keverjük a borecetet az olajjal meg az ízesítőkkel, s megöntözve vele a karfiolt, néhány óráig érleljük, úgy adjuk asztalra.
TÉLI SALÁTA NARANCSOS-ÁNIZSOS ÖNTETTEL
Hozzávalók: 1 nagyobb karfiol, 4 szál sárgarépa, 5 közepes méretű cékla.
Az öntethez: 1 csésze olívaolaj, 6 evőkanál fehér borecet, 3 evőkanál narancslé-koncentrátum, 2 evőkanál ánizsmag, 1 evőkanál reszelt narancshéj, 1 evőkanál méz
Tálaláshoz: Pita
Elkészítése: Az öntet hozzávalóit - a narancshéj és a méz kivételével - turmixgépben jó alaposan elkeverjük (addig keverjük, míg az ánizsmag szét nem megy). Az öntetet szűrjük le szűrőn, hogy nem maradjanak benne magok. Adjuk hozzá a narancshéjat és a mézet. Sózzuk, borsozzuk. A rózsáira szedett karfiolt gőzöljük 6 percig, nem szabad teljesen szétfőzni, maradjon ress. A megtisztított sárgarépát vágjuk átlósan 2 cm-es darabokra. A répát főzzük puhára 8 perc alatt, ekkor még a színét is megőrzi. A céklát hámozzuk meg, mindegyik gumót vágjuk hatfelé, és gőzben főzzük puhára. A zöldségeket hűtsük le. Öntsünk fél csésze öntetet a karfiolra, és egy negyed csészét a céklára is. (A dresszinget és a zöldségeket is elkészíthetjük akár egy nappal előre. Lefedve tároljuk hűtőben külön tálkákban. Tálalás előtt 1 órával vegyük ki a hűtőből.) A cékla megmosott leveleivel vagy üde salátalevelekkel ágyazzunk meg egy nagyobb lapos tálon a salátának. A bepácolt zöldségekről öntsük le a levet, majd ízlésesen helyezzük el őket a tálon. Középre halmozzuk fel a céklát, köré tegyünk körbe karfiolrózsákat, majd a répaszeletekkel szegélyezzük a tálat. Öntözzük meg egy kis öntettel, és a maradék öntetet külön kis tálkában kínáljuk. Felmelegített pitát is adjunk mellé.
VEGYES SALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg karfiol, 10 dkg majonéz, 2 dl tejföl, 1 kávéskanál porcukor, 2 kávéskanál mustár, mokkáskanálnyi citromlé, 1 fej saláta, 1 kemény tojás, 2 db paradicsom, 2 dkg eidami sajt
Elkészítése: A majonézt keverje össze a tejföllel. Tegye hozzá a mustárt, porcukrot és citromlevet. A rózsáira szedett karfiolt sós, ételízesítős vízben főzze roppanósra. Szűrje le, és hideg folyóvízzel alaposan öblítse át. Hagyja lecsepegni és kihűlni. Locsolja meg a hideg karfiolt az öntettel, és letakarva tegye 24 órára hűtőszekrénybe. Tálaláskor forgassa egybe a gerezdekre darabolt paradicsommal és kemény tojással. Szórja meg reszelt sajttal. Főleg friss grillsültekhez kiváló.