Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Virslisaláták


FRANKFURTI SALÁTA 01.
Elkészítése: A frankfurti saláta alapja 3 pár virsli, amelyet, ha műanyag burkolatú, lehéjazzuk. Utána karikákra vágjuk. 30 dkg hordós káposztát vízzel átöblítünk, kinyomkodjuk, összevagdaljuk, és a virslivel meg négy, karikákra vágott ecetes uborkával és két meghámozott, kicsumázott, vékonyra felszeletelt almával összekeverjük. Egy kis tubus majonézt két deci kefirrel simára keverünk, és egy gerezd tört fokhagymával, mokkáskanálnyi ételízesítő porral meg egy csokor összevagdalt snidlinggel vagy újhagyma-zölddel fűszerezünk. A salátával összekeverjük, és jól behűtve kínáljuk.

FRANKFURTI SALÁTA 02.
Hozzávalók: 75 dkg főtt burgonya, 4 főtt tojás, 1 póréhagyma, 1 vöröshagyma, 1 fej saláta, 1 ecetes uborka, petrezselyem, 2 pár főtt virsli, 3 ek majonéz, 2 ek ketchup, 4 ek tejföl, mehet még bele 2 ek fehérbor és fél citrom leve

Elkészítése: A hozzávalókat 3 mm vastag karikákra vágjuk, a salátát csíkokra metéljük. A majonézt, ketchupot, tejfölt (citromlevet, fehérbort) összekeverjük, és a zöldségekre öntjük.

GOMBÁS VIRSLISALÁTA
Hozzávalók: 3 pár virsli, 15 dkg szeletelt, főtt gomba, 1 dl majonéz, 1 pohár tejföl, 1 kk citromlé, bors, só, 1 ek fehérbor

Elkészítése: A majonézből, a tejfölből, a citromléből és a fehérborból tartárt keverek, sóval, borssal ízesítem és belekeverem a felkarikázott főtt bőrös virslit és a gombát. Pár órára a hűtőbe teszem.

HAGYMÁS, ECETES VIRSLISALÁTA
Hozzávalók: 2 fej hagyma, 4 pár virsli, 2 ek 20%-os ecet, 2 kk só, 1 ek cukor, késhegynyi őrölt bors, 2 ek petrezselyemzöld, 1 ek olaj
Elkészítése: A virslit megfőzöm, és hűlni hagyom. A hagymát felkarikázom, sózom, majd kb. 20 percig állni hagyom. Rászórom a cukrot, a borsot, ráöntöm az ecetet és kb. 3 dl vizet. Beleszórom a petrezselyemzöldet, leöntöm az olajjal és belekeverem a felkarikázott virsliket. Jól behűtve tálalom.

HAGYMÁS-MAJONÉZES VIRSLISALÁTA
Hozzávalók: 4 pár virsli, 2 nagy fej lila hagyma, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl (vagy kefir), 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanálnyi kapribogyó levével együtt, ízlés szerint só és csipetnyi porcukor

Elkészítése: A virslit hideg vízbe teszem, és forráspontig melegítem. Közben a majonézt simára keverem a tejföllel, hozzáadom a megtisztított és zúzott fokhagymát, majd a borssal és a kapribogyó levével, a félbevágott kapri-szemekkel, valamint sóval és csipetnyi porcukorral ízesítem. A hagymát megtisztítom, és hajszálvékony karikákra vágom. Annyi forrásban lévő vízbe dobom, amennyi éppen csak ellepi. A víz újraforrásától számított 3 perc múlva leszűröm, és a forró hagymát belekeverem a mártásba. Ezután hozzáadom a nagyon éles késsel vékonyra karikázott virslit, majd jól összekeverem. Hagyom, hogy teljesen kihűljön. Befedve rakom be a hűtőszekrénybe, és legalább fél napig érlelem, de az sem baj, ha egy napig áll fogyasztás előtt.

HAGYMÁS VIRSLISALÁTA 01.
Hozzávalók: 2 fej hagyma, 4 pár virsli, 2 ek 20%-os ecet, 2 kk. só, 1 ek cukor, késhegynyi őrölt bors, 2 ek petrezselyem-zöld, 1 ek olaj

Elkészítése: A virslit megfőzöm és hűlni hagyom. A hagymát felkarikázom, sózom, majd kb. 20 percig állni hagyom. Rászórom a cukrot, a borsot, ráöntöm az ecetet és kb. 3 dl vizet. Beleszórom a petrezselyem-zöldet, leöntöm az olajjal és belekeverem a felkarikázott virsliket. Jól behűtve tálalom.

HAGYMÁS VIRSLISALÁTA 02.
Hozzávalók: 75 g virsli karikákra vágva, 20 g vöröshagyma kockázva, 1 dl joghurt, 10 g majonéz, bors

Elkészítése: A virslit és a hagymát összekeverjük a majonézzel és a joghurttal, majd kevés fekete borssal ízesítjük.

KARIKÁS VIRSLISALÁTA
Hozzávalók 8 személyre: 4 pár virsli, 1 db póréhagyma, 4 evőkanál borecet, 2 evőkanál cukor, 1 kiskanál só, őrölt bors, 2 babérlevél, 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítése: A borecetet a cukorral, sóval, olívaolajjal, kevés őrölt borssal, és két deci vízzel összekeverjük. A póréhagymát megtisztítjuk, a virsli héját lehúzzuk és fölkarikázzuk. A virslit és a póréhagymát a borecetes salátalével összekeverjük, 2 babérlevéllel ízesítjük, majd lefedve legalább fél napig hűvös helyen érleljük.

KOCSIS SALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 1 pár virsli, 25 dkg enyhén csípős csalamádé, 2 nagy, savanykás alma, 1 nagy fej lilahagyma, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 ek mustár, 2 ek fehérbor, ízlés szerint só, ízlés szerint törött fekete bors

Elkészítése: A mártáshoz a majonézt simára keverjük a tejföllel, a mustárral és a borral. Sóval, borssal ízesítjük. A virslit hideg vízbe téve forráspontig melegítjük, majd még tűzforrón hajszálvékony karikákra vágva, azonnal beletesszük a mártásba. Hozzáadjuk a megmosott, kicsumázott és héjastól kis kockákra vágott almát, valamint a felaprózott csalamádét. Ezután belekeverjük a meghámozott és lereszelt vagy nagyon finomra vágott lilahagymát, és az egészet alaposan összekeverjük. Befedve tesszük be a hűtőszekrénybe néhány órára, hogy az ízei jól összeérjenek. Pirított kenyérszeletkékkel tálaljuk. Fogyókúrás vacsorának is megfelel, ha majonéz és tejföl helyett kefirrel és sovány túróval keverjük össze a mártást.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc

MAJONÉZES VIRSLISALÁTA 01.
Hozzávalók: 4 pár virsli, 1 dl majonéz, 1 pohár tejföl, 1 kk citromlé, bors, só, 1 ek fehérbor

Elkészítése: A majonézből, a tejfölből, a citromléből és a fehérborból tartárt keverek, sóval, borssal ízesítem és belekarikázom a főtt bőrös virslit. Pár órára a hűtőbe teszem.

MAJONÉZES VIRSLISALÁTA 02.
Hozzávalók: 4 pár virsli
A pácléhez: ecet, cukor, só, 1 fej vöröshagyma
A salátához: 2 ecetes uborka, 2 savanyú alma, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 evőkanálnyi csípős mustár, 1 késhegynyi törött bors, 1 csokor snidling

Elkészítése: A saláta készítése előtti napon a virslit megfőzöm, és még forrón karikákra vágva ecetes- cukros-vöröshagymás páclébe áztatom, majd letakarva a hűtőszekrénybe teszem.
Másnap a pácléből leszűrt virsli karikákat salátástálba öntöm. Hozzáadom a lereszelt uborkát, a meghámozott, lereszelt almát és a megsózott, nyers hagymakarikákat. Ráöntöm a majonézzel, tejföllel, sóval, mustárral elkevert, borssal bőven megszórt mártást, és jól átkeverem.
Hűtőszekrényben érlelem néhány órán keresztül, majd snidlinggel meghintve tálalom.

MAJONÉZES VIRSLIS LENCSESALÁTA 01.
Elkészítése: 30 dkg lencsét átválogatunk, megmossuk, majd néhány óráig hideg vízben áztatjuk. Leszűrjük, friss vizet öntünk rá, megsózzuk, 1-2 babérlevéllel fűszerezve puhára főzzük. 1 póréhagymát és 4 db virslit karikákra vágunk. A lecsöpögtetett, kihűlt lencsével, 6-6 evőkanál majonézzel és tejföllel összekeverjük. 1 kiskanál mustárral, néhány csepp citromlével, fél csokor petrezselyemmel, őrölt borssal ízesítjük. Salátalével, főtt tojással díszítve tálaljuk.

MAJONÉZES VIRSLIS LENCSESALÁTA 02.
Elkészítése: 25-30 dkg lencsét átválogatunk, megmossuk, majd néhány óráig hideg vízben áztatjuk. Leszűrjük, friss vizet öntünk rá, sózzuk, 1-2 babérlevéllel fűszerezve puhára főzzük. 1 póréhagymát 4-5 db virslit lekarikázunk. A puhára főtt kihűlt lencsével 5-6 evőkanál majonézzel, 1 pohár tejföllel összekeverjük. 1 kiskanál mustárral, 1 citrom levével 1 csokor összevágott petrezselyemmel őrölt borssal ízesítjük.

NYÁRI VEGYES SALÁTA
Hozzávalók: 2 nagyobb kovászos uborka, 4 kemény paradicsom, 2 pár virsli, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 25 dkg zsenge zöldbab, 1 kígyóuborka, 20 dkg juhsajt, 1 cső hegyes-erős zöldpaprika. 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor, 2 dl kovászosuborka-lé, 4 evőkanál olaj, só, cukor, őrölt fehér bors, ízlés szerint

Elkészítése: Az uborka lébe belekeverek csipetnyi sót, csipetnyi cukrot és az őrölt fehér borsot. Egy másik edénybe beleteszem a lebőrözött virslit, ráöntök kevés vizet, és forráspontig hevítem. Ezután a tűzforró virslit kiveszem a léből, felkarikázom, és amúgy forrón beleteszem a fűszerekkel ízesített kovászosuborka-lébe. Legalább 60 percig áztatom benne, hogy a virsli átvegye a fűszeres salátalé ízét. Közben a kovászos uborkát, a megmosott kígyóuborkát és a paradicsomot kis kockákra vágom. A megmosott és megtisztított zöldbabot eltördelem, és forrásban levő sós vízben 5 percig főzve leszűröm, majd hozzáteszem a többi feldarabolt zöldséghez. A juhsajtot nagy lyukú reszelőn lereszelem, a megmosott hegyes paprikát pedig hajszálvékonyra karikázom. A megtisztított zöldhagymát - zöldjével együtt - ugyancsak vékony karikákra vágom és megsózom. Az összes hozzávalót a salátalében úszó virslihez keverem, rácsorgatom a zúzott fokhagymával elkevert olajat, rászórom a megmosott és leszárított, finomra vágott kaprot, majd alaposan átforgatom az egészet. Lefedem, és hűtőszekrénybe teszem legalább három órára, de előző nap is el lehet készíteni. Tálalás előtt még egyszer megkeverem. Kitűnő fogyókúrás vacsorának is (olaj nélkül).

PÁCOLT VIRSLI-SALÁTA
Hozzávalók: 4 pár virsli, 2 csokor zöldhagyma (vagy 20 dkg apró szemű hagyma), 3 evőkanál, levétől leszűrt marinált paradicsompaprika, borecet, só, cukor, ízlés szerint, 1-1 mokkáskanál koriander, mustármag és szemes fekete bors, 15 dkg trappista sajt, 2 dl kefir

Elkészítése: A megtisztított zöldhagymát 1 cm-es karikákra vágom. A virslit bőrétől megfosztom (csak akkor, ha műanyag borítású), és vízbe téve forráspontig főzöm, majd felkarikázom, és az előzőleg elkészített páclébe teszem. A pácléhez borecetet, kevés vizet forralok, beleszórom a fűszereket, és néhány percnyi újabb forralás után beleteszem a még forró virsli karikákat és a hagymát. Ebben a lében hagyom kihűlni, majd leszűröm. Összekeverem a csíkokra vágott marinált paradicsompaprikával. Hozzáadom a kis kockákra vágott sajtot, majd rálocsolom a megsózott és kevés cukorral ízesített kefirt. Megkeverem, és legalább fél napig érlelem a hűtőszekrényben. Nagyon alkalmas sör- vagy borkorcsolyának.

SZÍNES BURGONYASALÁTA
Hozzávalók: 0.5 kg burgonya, 3 db hagyma, 2 alma, 1 ek citromlé, 1doboz kukorica, 4 virsli, 6 ek majonéz, 4 ek borecet, só, frissen őrölt fekete bors, csipetnyi cukor, 1 tk enyhén csípős mustár, 1 ek vágott metélőhagyma

Elkészítése: főzzük meg a burgonyát, hámozzuk meg, vágjuk karikára. Hámozzuk meg a hagymát, vágjuk vékony csíkokra. Felezzük meg az almákat, vegyük ki a magházukat, és vágjuk cikkekre. Csepegtessünk rá citromlevet. Hagyjuk lecsepegni a kukoricát. Vágjuk a virslit karikára, és keverjük össze egy edényben a burgonyával, almával, kukoricával, hagymával. Készítsünk öntetet majonézből, ecetből, sóból, cukorból, mustárból. Keverjük össze óvatosan a salátát az öntettel, végül szórjuk meg metélőhagymával.

TARKABARKA VIRSLISALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg héjában főtt krumpli, 3 paradicsom, 2 tölteni való paprika, 4 szál zöldhagyma, 1 fej lilahagyma, 1 csomó piros retek, 6 db baromfi virsli, 0.7 dl olívaolaj, fél dl fehér borecet, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, a paradicsommal, paprikával, zöldhagymával, lila hagymával, piros retekkel és a főtt virslikkel együtt, vékony karikára szeleteljük. Tálba tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal, a fehér borecettel, megszórjuk aprított petrezselyemmel, sóval és őrölt borssal. Az egészet lazán össze és 2-3 órára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor a hideg virslisalátát tányérra tesszük, és friss pékárut kínálunk mellé.

VIRSLISALÁTA 01.
Hozzávalók: virsli, 5 dkg vöröshagyma, ecet, olaj, só

Elkészítése: Ecetes, sós salátalevet készítünk, és ezzel a szeltekre vágott hagymát egy porcelán tálba leforrázzuk, kihűtjük. Személyenként egy pár virslit megfőzzünk, karikákra vágjuk, és a hagymás, ecetes lével összekeverjük. Ízlés szerint kevés olajjal meglocsoljuk. Legalább fél órával fogyasztás előtt készítsük el. Jól lehűtve tálaljuk. Hasonlóképpen készíthetjük héjától megtisztított krinolinból vagy csíkokra vágott párizsiból.
Adhatunk hozzá majonézt vagy tartármártást.

VIRSLISALÁTA 02.
Hozzávalók 4 személyre: 4 pár virsli, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 evőkanál kapribogyó, 1 mokkáskanál törött bors, 1 gerezd fokhagyma, só, cukor

Elkészítése: A majonézt simára keverjük a tejföllel, majd hozzáadjuk a finomra vágott kapribogyót, a sót, a cukrot és a zúzott fokhagymát. A meghámozott hagymát nagyon apróra vágjuk. Forrásban lévő vízbe tesszük, és az újraforrástól számított 2 percig főzzük, majd leszűrjük, és még forrón belekeverjük a mártásba.
Ha virslik már megfőttek, nagyon éles késsel egészen vékony karikákra vágjuk. A még forró virsli karikákat belekeverjük a hagymás mártásba.
Ha az összes virsli a mártásban van, hagyjuk, hogy kihűljön, majd befedve legalább egy napra betesszük a hűtőszekrénybe.
Tálalás előtt villával átkeverjük.

VIRSLISALÁTA 03.
Hozzávalók: 24 dkg baromfi-virsli, 12 dkg Óvári sajt, 20 dkg ecetes uborka, 1 ek olaj, só, bors, citromlé, vöröshagyma, mustár

Elkészítése: A mustárt elkeverjük az olajjal, citromlével, borssal, sóval. Beletesszük a karikára vágott virslit, hagymát és a kockára vágott uborkát, sajtot. Lehűtve tálaljuk.

VIRSLISALÁTA 04.
Hozzávalók: 75 dkg burgonya, só, 4 db főtt tojás, 50 dkg bőrös virsli, 1 nagy póréhagyma, 1 nagy fej saláta, 1 csokor petrezselyem
Az öntethez: 3 ek kész majonéz, 2 ek ketchup, 1 ek tejszín, 4 ek tejföl, 1 ecetes uborka, 1 cikk vöröshagyma, fél citrom leve, 2 ek fehérbor

Elkészítése: A burgonyát kefével dörzsölve alaposan megmossuk, majd enyhén sós vízben, héjában megfőzzük, leszűrjük, és hűlni hagyjuk. (Ne áztassuk soha hideg vízben, mert nemcsak az állaga, de az íze is megváltozik.)
A főtt tojásokat, a hámozott virslit meg a haragoszöld szárától megszabadított póréhagymát karikákra vágjuk. A salátát leveleire szedve megmossuk, lecsöpögtetjük, majd kisujjnyi csíkokra metéljük, a petrezselymet fölaprítjuk. A majonézt a ketchuppal, a tejszínnel meg a tejföllel simára dolgozzuk. Az uborkát és a meghámozott hagymát finomra vágjuk, az ízes majonézbe keverjük, végül a citromlével és borral ízesítjük. A burgonyát meghámozzuk, 3 milliméter vastag karikákra vágjuk, és az öntettel meg a többi előkészített hozzávalóval összekeverjük.
Letakarva, néhány órára hűtőbe tesszük.

VIRSLISALÁTA 05.
Hozzávalók: 40 dkg virsli, 15 dkg vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, őrölt bors, só, ételecet

Elkészítése: A virslit megfőzzük, héját lehúzzuk, és kihűlve vékony karikákra vágjuk. A vöröshagymát is vékonyan felszeleteljük. Elkészítjük a salátalevet: vízzel hígítjuk az ecetet, sót, őrölt fehér borsot és olajat keverünk el benne és hozzáadjuk a virsli- és vöröshagyma- karikákat. Hűtőszekrényben hagyjuk érni, kevés olajat csepegtetünk a tetejére.

VIRSLISALÁTA KLEMI MÓDRA
Hozzávalók: 4 pár virsli főve, egy nagyobb fej lilahagyma felkarikázva, 2 főtt tojás, csipetnyi bors, olaj, salátalé, tartár, snidling

Elkészítése: A virsliket felkarikázzuk, a lilahagymát vékony szeletekre vágjuk, lesózzuk. A tojások fehérjét kis kockákra vágjuk és összekeverjük a tartárral, amiben már alaposan elkevertük a tojások sárgáját és a borsot. Hagyományos salátalét készítünk. A hagymát a sóból kinyomkodjuk, a virsli karikákkal együtt kanálnyi olajjal összekeverjük, és a salátalébe tesszük, 1/2 óra hosszat érleljük, majd leszűrjük és lecsöpögtetjük. Összekeverjük a tartárral, hűtőben 1-2 óráig érleljük. Apróra vágott snidlinggel megszórva tálaljuk.

VIRSLISALÁTA MINDENKINEK
Hozzávalók személyenként: 1 virsli, 1 savanyú uborka, 1 pohár joghurt vagy kefir, citromlé, mustár, só, bors

Elkészítése: A virsliket megfőzzük, majd karikára vágjuk. Az uborkák felét hosszú csíkokra, a másik felét karikára vágjuk, és a kihűlt virslihez adjuk. A joghurtot sóval, borssal, 5 csepp citromlével, mokkáskanálnyi mustárral ízesítjük és hozzáadjuk a virslihez és az uborkához. Fél órára hideg helyre tesszük, majd tálaljuk. Teljes őrlésű, vékonyra szelt kenyeret kínálunk hozzá.