Tonhalsaláták
BABOS TONHALSALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg fehér bab, 2 gerezd fokhagyma, 0,6 dl olívaolaj, 1 evőkanál fehér borecet, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem, 1 fej vöröshagyma, 30 dkg olajos tonhal
Elkészítése: A babot előző este áztassa be, majd másnap több vízben öblítse át. Tegye lábasba annyi sós vízzel, ami éppen ellepi.
Adjon hozzá egy gerezd zúzott fokhagymát, és fedő alatt gyöngyözve főzze puhára. Szűrje le, majd borítsa egy keverőtálba.
Közben az olajat, az ecetet, a másik gerezd összezúzott fokhagymát, sót és őrölt borsot keverjen ki.
Szórja bele a finomra vagdalt petrezselymet és az uborkagyalun hajszálvékonyra szeletelt vörös-hagymát.
Forgassa össze a babbal. A tonhalakat csepegtesse le, és rendezze el egy tálon, végül halmozza rá a babos keveréket. Tálalás előtt pihentesse hűtőszekrényben néhány órát.
HAWAII TONHALSALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg natúr konzerv tonhal, 4 evőkanál majonéz, 3 evőkanál fehérborecet, egy kevés Worcester- és Tabasco-szósz, 20 dkg érett paradicsom, 30 dkg fagyasztott főtt óriásgarnéla, 1 kisebb mangó, fél csokor újhagyma, 10 dkg fekete olajbogyó, 5 evőkanál olívaolaj, só, frissen őrölt fehérbors, 1 kiskanál Dijoni mustár
Elkészítése: A tonhalat lecsöpögtetjük, egyharmadát turmixoljuk, majd a majonézzel, 1 evőkanál ecettel, valamint a Tabasco és a Worcester- szósszal simára keverjük. A maradék tonhalat apró darabokra szedjük, a paradicsomot megmossuk, és cikkekre vágjuk. A garnélát kiolvasztjuk. A mangót meghámozzuk, és gerezdekre vágjuk. Az újhagymát megmossuk, és vékony karikákra szeljük. A tonhalat, a garnélát, az újhagymát, a félbevágott olajbogyót és a mangót óvatosan összekeverjük. A maradék ecetet az olajjal, sóval, fehér borssal, mustárral összekeverjük. A salátára öntjük, 20 percig pihentetjük. Utána négy tányérra rakjuk, és a halas majonézt külön kínáljuk hozzá.
HOLLAND TONHALSALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg tonhal, 2 dl fehérbor, 40 dkg burgonya, 10 dkg karfiol, 10 dkg zeller, 10 dkg vöröshagyma, 2 dkg cukor, 3 cl olíva olaj, őrölt bors, ecet, só
Elkészítése: A tonhalat megsózzuk, majd borban puhára pároljuk. Főzőlevében hagyjuk kihűlni, ezután a pároló léből kiemeljük, és kisebb kockákra vágjuk. Közben a megtisztított burgonyát, a zellert és a karfiolt külön-külön sós vízben megfőzzük. A burgonyát és a zellert vékony metéltre vágjuk, a karfiolt rózsáira szétszedjük. A vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk és leforrázzuk.
Salátaecetet készítünk, amelybe kevés olajat keverünk, és őrölt borssal ízesítjük. Az összevágott anyagokat az öntetbe tesszük, majd 2-3 órát a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Elkészítési idő: 35 perc
KÍNAI TONHAL SALÁTA
Elkészítése: Aprítsunk fel két csésze tonhalat. Adjunk hozzá két csésze babcsírát, és kevés petrezselymet. Öntsünk rá szójaszósszal ízesített majonézt. Salátalevelekkel és paradicsom szeletekkel díszítsük.
LIBANONI TONHALSALÁTA
Hozzávalók: 1 fejes saláta, 10 dkg megfőzött zöldbab, 8 szem olajbogyó, 40 dkg kemény paradicsom szeletelve, 25 dkg megfőzött tonhal (lehet konzerv is), 2 olajban, ecetben eltett paradicsompaprika apró kockákra vágva, 10 dkg megfőzött zöldborsó, 2 kemény tojást szeletelve, 2-3 uborka kockákra vágva, 4 szardellaszelet
A salátaléhez: 6 evőkanál olaj, 2 kávéskanál apróra vágott metélőhagyma, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kávéskanál majoránna, 1 kávéskanál mustár, 1 dl száraz fehérbor, só, bors
Elkészítése: Mély salátástálat béleljünk ki megmosott salátalevelekkel, majd rakjuk le a többi hozzávalót rétegesen, kivéve a szardellát, amellyel a végén díszítsük a tálat. Minden réteg közé locsoljunk salátalevet.
MEDITERRÁN TONHALSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 2 db tonhal konzerv1 fej, saláta, 5 dkg olívabogyó, 1 szál zöldhagyma, 4 db paradicsom, olívaolaj, borecet, só, bors, 1 dl majonéz, 1 cs petrezselyem, 2 db tojás, 2 szelet kenyér, 2 ek vaj
Elkészítése: A halat egy szűrőben lecsepegtetjük. A salátát összetépkedjük, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, zöldhagymát, olívabogyót, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk ecettel, olívaolajjal, majonézzel és megszórjuk vágott petrezselyemmel, majd összekeverjük. A tojásokat megfőzzük, a kenyeret megpirítjuk, és kockára vágjuk. Tálaláskor a salátába keverjük a tonhalat és a kenyér kockákat, majd a főtt tojásokkal díszítjük.
MOGYORÓS TONHALSALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg tonhal, 8 dkg mogyoró, 1 fejes saláta, 1 csokor petrezselyem, 1 csokor metélőhagyma, fél citrom, 2 dl ketchup, 0,5 dl olaj, 0,3 dl almaecet, tárkonylevél, só
Elkészítése: A tonhalat citromos-sós vízben puhára pároljuk, majd amikor kihűlt apró kockákra vágjuk. Az olajat a ketchuppal elkeverjük, hozzáadjuk az almaecetet, az apróra vágott petrezselymet, a metélőhagymát és a tárkonylevelet. Ebbe a mártásba tesszük a halat és a kissé megpörkölt, durvára vágott mogyorót. Üvegtányérokra salátalevelet teszünk, erre halmozzuk a halsalátát. A tetejére 1-2 szem mogyorót ültetünk. Jól behűtve tálaljuk.
NARANCSOS TONHALSALÁTA
Hozzávalók:
Az öntethez: 1 ek fehérborecet, 3 ek extra szűz olívaolaj, 1 csipet só és őrölt bors
A salátához: 4 narancs, 1 doboz (20 dkg-os) tonhalkonzerv sós lében, 1 nagy édes hagyma vagy 4 mogyoróhagyma, 1 kemény tojás
Elkészítése: Az öntethez az összes hozzávalókat kis tálkában elkeverjük. A salátához a narancsokat meghámozzuk úgy, hogy a fehér belső héját is tökéletesen eltávolítjuk (kifilézzük). A gyümölcsöt deszkán éles késsel, keresztben fél centi vastag szeletekre vágjuk, majd egy nagy lapos tálon körben, félig egymásra helyezve úgy rendezzük el, hogy a közepén egy kis üres hely maradjon. A hagymát lehéjazzuk, kettőt vékony karikára vágunk, és gyűrűire szedjük, kettőt pedig finomra aprítunk.
Utóbbit a lecsöpögtetett tonhallal, meg az öntettel összekeverjük, és a narancsos tál közepére halmozzuk.
Az egészet a hagymakarikákkal és a megtisztított, apróra vágott kemény tojással megszórjuk.
Follpackkal lefedve tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.
Elkészítési idő: 20 perc
NIZZAI SALÁTA 01.
Hozzávalók 6 adaghoz: 1 kg burgonya, só, bors, 37 dkg zöldhüvelyű bab, 6 tojás, 50 dkg paradicsom, 6 dkg szardella, 2 doboz tonhal konzerv, 12,5 dkg fekete olívabogyó
Öntethez: 3 gerezd fokhagyma, 7-10 szál friss kakukkfű, 1 csokor friss turbolya, 1,2 dl vörösborecet, 10 ml Dijoni mustár, 3,7 dl olívaolaj
Elkészítése: A burgonyát kockákra vágjuk, és 15-20 perc alatt megfőzzük. Közben elkészítjük a Vinaigrettet: A fokhagymát, a kakukkfüvet, a turbolyalevelet apróra vágjuk. Egy üveg tálban keverjük össze az ecetet a mustárral, az apróra vágott fokhagymával, sóval, borssal. Majd óvatosan adjuk hozzá az olajat és keverjük simára az öntetet. Adjuk az öntethez az apróra vágott kakukkfüvet és a turbolyát. Vágjuk a megfőtt burgonyát kisebb darabokra. Kanállal locsoljuk rá a Vinaigrettet a burgonyára, amíg az, meleg. Főzzük a zöldbabot 5-7 percig, majd tegyük egy tálba és keverjük össze a megmaradt öntettel. A főtt tojásokat vágjuk negyedekre. A paradicsomot vágjuk félbe, a tonhalat csepegtessük le. Nyomkodjuk össze villával a tonhalat, keverjük újra össze a Vinaigrette öntetet és locsoljuk meg a halat. A hozzávalókat rendezzük el egy tálon: a burgonyát körbe, a közepére a zöldbabot tesszük, és erre rakjuk a tonhalat és a szardellát. A tonhal kupac tetejére tegyünk felváltva paradicsom és tojáscikkeket. A még megmaradt öntetet öntsük a salátára.
NIZZAI SALÁTA 02.
Összeállítás: 20 perc
Főzni nem kell!
Hozzávalók 4-6 személyre: 14 dkg zöldbab, 2 szem nyolcba vágott paradicsom, 1 kis fej, karikákra vágott lilahagyma, 3 kemény tojás, negyedelve, 8 evőkanál kimagozott fekete olívabogyó, 40 dkg lecsepegtetett konzerv tonhal, 4 dkg leszűrt szardella, 3 evőkanál olívaolaj. 1 evőkanál fehér borecet, 1 tört fokhagymagerezd, 1/2 kiskanál francia mustár
Elkészítése: A zöldbabot megtisztítjuk, és 1 percre lobogó forró vízbe dobjuk, majd jeges vízbe átszedjük, és lecsepegtetjük. A babot a paradicsommal, a hagymával, a tojásokkal, az olajbogyóval, a tonhaldarabokkal és a szardellával összekeverjük. Az olívaolajat az ecettel, a fokhagymával meg a mustárral jól záródó üvegben összerázzuk. A salátára öntve pirított kenyérrel tálaljuk.
NIZZAI SALÁTA 03.
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg mélyhűtött zöldbab, 2 db tojás, 1 doboz (15 dkg) tonhal, 4 szelet szardínia, 1 kis fej saláta, 1 fej hagyma, 1 ek borecet, 3 ek olívaolaj, 4 db paradicsom, 2 ek fehérbor, ízlés szerint só, őrölt bors, 1 ek vágott zöldfűszer (petrezselyem, metélőhagyma, tárkony), 12-16 szem fekete olajbogyó (kimagozva)
Elkészítése: A zöldbabot megpároljuk, a tojásokat megfőzzük. A salátát tisztítjuk, mossuk és lecsöpögtetjük. A paradicsomokat negyedeljük, szárukat kivágjuk. A tisztított hagymát felkarikázzuk.
Ecetből, olajból, fehérborból, sóból, borsból és a vágott zöldfűszerekből kikeverjük a mártást.
A salátaleveleket nagy tálba helyezzük. Rátesszük a zöldbabot, a tonhalat, a szardíniát, a tojásokat, a hagymát, az olajbogyót, a paradicsomot, majd ráöntjük a mártást és azonnal tálaljuk.
NIZZAI SALÁTA 04. (SALAD NIKOISE)
Összeállítás: 20 perc
Főzni nem kell!
Hozzávalók 4-6 személyre: 14 dkg zöldbab, 2 szem nyolcba vágott paradicsom, 1 kis fej, karikákra vágott lilahagyma, 3 kemény tojás, negyedelve, 8 evőkanál kimagozott fekete olívabogyó, 40 dkg lecsepegtetett konzerv tonhal, 4 dkg leszűrt szardella, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál fehér borecet, 1 tört fokhagymagerezd, 1/2 kiskanál francia mustár
Elkészítése: A zöldbabot megtisztítjuk, és 1 percre lobogó forró vízbe dobjuk, majd jeges vízbe átszedjük és lecsepegtetjük. A babot a paradicsommal, a hagymával, a tojásokkal, az olajbogyóval, a tonhaldarabokkal és a szardellával összekeverjük.
Az olívaolajat az ecettel, a fokhagymával meg a mustárral jól záródó üvegben összerázzuk. A salátára öntve pirított kenyérrel tálaljuk.
OLÍVÁS TONHALSALÁTA
Hozzávalók: 2 doboz (40 dkg) sós lében eltett konzerv tonhal, 3 gerezd fokhagyma, 3-4 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, 25-30 szem magozott fekete olívabogyó, 4 kemény paradicsom vagy egy kis doboz koktélparadicsom (mini paradicsom)
Elkészítése: A halat lecsöpögtetjük, közepes darabokra tördeljük. A fokhagymát finomra aprítjuk, az olívaolajba keverjük, és a halra locsoljuk. Letakarva néhány órára behűtjük. Tálaláskor a lecsöpögtetett olajbogyót, és a cikkekre szelt paradicsomot is rászórjuk. Ha koktélparadicsommal készül, akkor azt egészben dobjuk rá.
Elkészítési idő: 15 perc + érlelés.
PARADICSOMOS TONHALSALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg mélyhűtött tonhal (tengeri, szálka nélküli hal), 40 dkg friss, kemény, apró paradicsom, 1 citrom, 5 evőkanál olaj, 15 szem olajbogyó (ez el is maradhat), ecet, cukor, só ízlés szerint, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling, salátalevelek
Elkészítése: A még fagyott halat annyi ecetes- sós-cukros, forrásban levő vízbe teszem, amennyi ellepi, és 10 percig főzöm, majd ebben a lében hagyom kihűlni. Ezután leszűröm, és nagyon vékony csíkokra metélem. Közben készítek egy ízes salátalevelet a citromléből, olajból, sóval, cukorral, őrölt fehér borssal, zúzott fokhagymával, finomra vágott snidlinggel. A paradicsom héját lehúzom, és negyedekbe vágom, majd összekeverem a halcsíkokkal. Hozzáadom a kimagozott és finomra vágott olajbogyót, majd nyakon öntöm az egészet a salátalével. Átforgatom, és lefedve teszem be a hűtőszekrénybe. 1-2 órán át, érlelem, ezután megmosott és leszárított salátalevéllel bélelt tálkákba osztom a halas salátát.
PIKÁNS HALSALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg bármilyen fagyasztott, szálka nélküli tengeri hal, 1 dl rizs, 10 olajbogyó, 1 fiola kapribogyó, 2,5 dl marinált paradicsompaprika-saláta, 1 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, só és cukor, ízlés szerint, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, kevés ecet
Elkészítése: Forrásban levő ecetes-sós vízbe teszem a még fagyos halat és 10 percig főzöm. A lében hagyom kihűlni. Közben a rizst váltott vízben többször megmosom, lecsöpögtetem, és térfogatához képest dupla mennyiségű sós vízben megfőzöm. Hagyom kihűlni. Az olajbogyót kimagozom, és a leszűrt kapribogyóval együtt nagyon finomra vágom. A zöldhagymát tisztítás után vékonyra karikázom, zöldjét pedig finomra metélem. A paradicsompaprikát leszűröm, és nagyon vékony csíkokra vágom. A közben kihűlt főtt halat szintén felcsíkozom. Salátástálba teszem a halat, a zöldféléket, a rizst és az olajbogyót, 1 dl olajos marinált paradicsompaprika-levet elkeverek a kapribogyó leszűrt levével, ízesítem kevés cukorral, sóval és az őrölt fehér borssal, majd rálocsolom a salátára. Jól átkeverem, és lefedve érlelem a hűtőszekrényben.
PIKÁNS TONHALSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy fejes saláta, 2 fej vöröshagyma, 1doboz (210 ml) natúr tonhal, 2 paradicsom, 2 evőkanál fehérborecet, 2 evőkanál citromlé, 4 evőkanál olívaolaj, só, fekete bors, a díszítéshez citromkarikák
Elkészítése: A megmosott, lerázott salátaleveleket falatnyi darabokra tépjük. A vöröshagymát felkarikázzuk. A lecsöpögtetett tonhalat két villával, nagyobb darabokra szedjük. A paradicsomot apróra felkockázzuk. A fehérborecetet elkeverjük a citromlével, majd sóval, őrölt fekete borssal fűszerezzük. Vékony sugárban csorgatva, belevegyítjük az olívaolajat, és hozzáadjuk a paradicsomkockákat. A salátát, a hagymát meg a tonhalat négy kistányérra elosztjuk, és meglocsoljuk a paradicsomos Vinaigrette mártással. Citromkarikákkal díszítjük.
Elkészítési idő: körülbelül 25 perc
RIZSES TONHALSALÁTA
Hozzávalók: 1 nagydoboz konzerv natúr tonhal, 6 evőkanál paprikával töltött olajbogyó, 2 paradicsom, 10 dkg gépsonka (egyben), 1 közepes vöröshagyma, fél csokor kapor, 6 evőkanál ecet, 5 evőkanál olívaolaj, só, fehérbors, csipetnyi cukor 1 csokor kapor, 20 dkg főtt, hosszú szemű rizs
Elkészítése: A tonhalat jól lecsöpögtetjük, és kis darabkákra szedjük. Az olajbogyókat félbevágjuk. A paradicsomot rövid időre forrásban lévő vízbe mártjuk, meghámozzuk, félbevágjuk, és kimagozzuk, a húsát csíkokra vágjuk. A sonkát szintén csíkokra metéljük. A hagymát és a kaprot megtisztítjuk, és finomra metéljük. Az ecetet az olívaolajjal, sóval, fehér borssal, csipetnyi cukorral, a kaporral és 0.5 dl vízzel összekeverjük. A tonhalat rizzsel, olajbogyóval, a paradicsommal, sonkával és a hagymával az öntetbe forgatjuk, és 2 órára hideg helyre tesszük. Francia kenyérrel vagy pirítóssal tálaljuk.
SZARDÍNIÁS BURGONYAMAJONÉZ
Hozzávalók: 1 doboz sprotni (vagy egyéb másfajta füstölthal-konzerv), 3 gerezd fokhagyma, 50 dkg héjában, főtt burgonya, másfél dl jó sűrű majonéz, 2 dl tejföl, kevés porcukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, fél citrom leve, ízlés szerint só
Elkészítése: A halat dobozából kibontva, olajával együtt villával összetöröm. A főtt burgonyát meghámozom, és ha kihűlt, megdermedt, lereszelem. A majonézt, a tejfölt, a citromlevet, a sót, a borsot, csipet cukrot és a megtisztított, zúzott fokhagymát sűrű mártássá keverem, beleteszem a burgonyát és a halat, majd jól lefedem, és alaposan lehűtöm. Pirított péksüteménnyel tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc
TONELLÓ SALÁTA
Elkészítése: 60 dkg tonhalat enyhén sós vízben megfőzünk, leszűrjük, és kisebb darabokra tördeljük. Natúr tonhalkonzerv is megfelel a célra. Egy keverőtálba tesszük a halat, hozzáadunk 3 metéltre vágott zöldpaprikát, 3 cikkekre vágott paradicsomot, 2 csomag szintén cikkekre aprított retket, 2 fej durvára tépkedett salátát, egy doboz konzerv zöldbabot. Lazán összekeverjük, majd hűtőbe tesszük. 1 dl olívaolajhoz 1 fej apróra vágott hagymát, pár szem finomra vágott olajbogyót és fél csomag vágott petrezselymet adunk. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük, és jól elkeverjük. Tálaláskor az adagokat meglocsoljuk a dresszinggel, és sajtot reszelünk a tetejükre.
TONHALAS BURGONYASALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt burgonya, 25 dkg fagyasztott tonhalfilé (vagy egyéb, nem szálkás tengeri hal), 25 dkg tisztított karfiol, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl félszáraz fehérbor, fél dl olaj, ízlés szerint ecet, cukor, só, törött fehér bors, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj, 3 gerezd fokhagyma
Elkészítése: A felengedett tonhalat nyersen kis kockákra vágom. Három decinyi ecetes- sós-cukros levet készítek, amelyet felforralok és a halkockákat beletéve, az újraforrástól számított nyolc percig főzöm. Ezután leszűröm és hagyom kihűlni. A karfiolt apró rózsáira szedve megmosom, és kevés sós vízben félpuhára főzöm. Leszűrve ugyancsak hagyom kihűlni. A meghámozott, kis kockákra vágott főtt burgonyát, a karfiolt és a halkockákat salátástálba rakom. A fehérborba belekeverem a citromhéjat, és néhány percig forralom. Hagyom kihűlni, ezután beleteszek kevés sót, borsot, csipet cukrot, zúzott fokhagymát, majd belereszelem a megtisztított vöröshagymát. Az olajat is hozzáadva, a mártást rálocsolom a zöldséges halra. Az egészet jól átforgatom, szorosan, lehetőleg légmentesen lefedem, és a hűtőszekrényben jól lehűtöm. Tálalás előtt ismét átforgatom, és pirított kenyérszeletekkel teszem az asztalra.
Elkészítési ideje: körülbelül 80 perc
TONHALSALÁTA 01.
Hozzávalók: 1 db tonhal konzerv lecsöpögtetve (125 g), 1/2 kukoricakonzerv, 2 db csemege uborka, 2 db paradicsom kockára vágva, 1 db kefir, só, bors, majonéz
Elkészítése: A kefirt a majonézzel, a fűszerekkel elkeverjük, hozzáadjuk az apróságokat. Fél napig állni hagyjuk a hűtőben.
TONHALSALÁTA 02.
Elkészítése: 40 g tonhalat keverjen össze egy fél, kockákra vágott paradicsommal, egy csésze salátával, póréhagymával, adjon hozzá 1 evőkanál kefirt, kevés citromlevet, vasfüvet, kaprot. Hűtőben érleljük össze az ízeket.
TONHALSALÁTA 03.
Hozzávalók: 30 dkg főtt tonhal, 20 dkg főtt zeller, 20 dkg alma, 10 szem gyöngyhagyma, 10 szem kapribogyó, fél tubus kapros majonéz, 1 citrom, fél csomó kapor, só, őrölt bors, ízlés szerint
Elkészítése: A majonézt egy tálba nyomjuk és egy fél citrom levével, sóval, borssal utánízesítjük. A főtt és kihűlt halat, zellert, almát (hámozatlanul) apró, egyenletes kockákra vágjuk és a gyöngyhagymával, valamint a kapribogyóval együtt a majonézzel összekeverjük. A saláta tetejét vékony citromkarikákra helyezett, friss kaporlevelekkel díszítjük.
TONHALSALÁTA 04.
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg főtt hal édesvízi vagy tonhal, 20 dkg burgonya, 10 dkg csemegeuborka, 1 db alma, 1 db citrom, 1/4 fej saláta, ízlés szerint só, porcukor, őrölt bors, 12 dkg majonéz
Elkészítése: A főtt halat kisebb darabokra törjük, a burgonyát, az almát, az uborkát metéltre vágjuk. Az így előkészített anyagot keverőgépbe tesszük, hozzáadjuk a mustárral, porcukorral, sóval, citromlével ízesített majonézhez, amellyel óvatosan összekeverjük. Tálalásig hűtőben tartjuk. Előhűtött üveg- vagy műanyagtálra tálaljuk, tépett salátalevelekkel, fél szelet csíkokra vágott hallal díszítjük.
TONHALSALÁTA 05.
Hozzávalók: 50 dkg tonhal, 3 szem kapribogyó, 1 db babérlevél, 2 dl kefir, 1/2 dl majonéz, szegfűbors, petrezselyem, kapor, bors, só
Elkészítése: A tonhalat felszeleteljük, citromlével bedörzsöljük, egy órán át, állni hagyjuk. Annyi vizet öntünk, rá amennyi ellepi, beletesszük a babérlevelet, kapribogyót, szegfűborsot, és megsózzuk. Lassú tűzön, körülbelül 10 percig főzzük, lehűtjük, citromlével meglocsoljuk, és apró kockákra vágjuk. A kefirt összekeverjük a majonézzel, az apróra vágott kaporral, és az őrölt borssal. Ráöntjük a halra, és tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.
TONHALSALÁTA 06.
Hozzávalók: 2 olajos tonhalkonzerv (15 dkg körüli), 20 dkg sajt, 1/2 kg paradicsom, 1 nagy fej saláta, 1 nagy póréhagyma
Az öntethez: majonéz, ketchup, citromlé, cayenne-i bors, őrölt szerecsendió
Elkészítése: A majonézt vagy magunk készítjük el 2-3 tojássárgája és ennek megfelelő mennyiségű mustár, porcukor, olaj és citromlé felhasználásával, vagy kész majonézt használunk. Én most egy üveg (390 g) kész majonézt vettem. Hozzáadtam 4-5 evőkanál citromlevet, egy mokkáskanál cayenne-i borsot (szerintem ugyanennyi erős paprika is megtette volna), egy mokkáskanál őrölt szerecsendiót és 6-8 evőkanál ketchupot. A konzerveket felbontjuk és az olajat kicsurgatva az öntethez adjuk, jól összekeverjük, és a frigóba tesszük: ezt majd csak közvetlenül a szervírozás előtt kell a saláta tetejére ráönteni.
Egy tálat (előnyösen egy üvegtálat) néhány szép salátalevéllel kibélelünk (ehhez lehet fodros salátát is használni), a saláta többi részét apró fecnikre tépkedjük, és a levelekre elrendezzük. A paradicsomot kockákra vágjuk, és a salátára tesszük. A póréhagymát felkarikázzuk, ez kerül a paradicsom tetejére. Ezután következik a tonhal, amit szétmorzsolunk, vagy kis kockákra vágunk. A tonhal tetejére a sajt került, amit recés késsel 3-5 mm-es hosszúságú kockákra aprítunk. Ha mindez megvan, fóliával jól lefedjük (mert a póréhagyma is tud ám büdös lenni) és betesszük a jégszekrénybe.
Közvetlenül a felhasználás előtt az öntetet szép lassan, óvatosan a saláta tetejére öntjük. Összekeverni nem kell (nem szabad), legfeljebb egy kicsit macerálni, hogy az öntet az alsóbb régiókba is eljusson. A tál tetejét most ki lehet díszíteni még néhány kisebb salátalevéllel, paradicsom fecnivel, de ezt már a ti nagyszerű ízlésetekre bízom. Tálaláskor mindenki jó mélyen nyúljon bele a szerszámával, hogy mindegyik komponensből bőven jusson neki.
TONHALSALÁTA 07.
Hozzávalók: 45 dkg konzerv tonhalfilé, 1,8 dl majonéz, 10 db zöld olívabogyó, 10 dkg zeller, 1 db zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál fehérbors
Elkészítése: A tonhalat csepegtesse le, majd csíkozza fel. A zöldségféléket vágja gyufaszálra. A kimagozott olívabogyókat felezze el, és tegye félre. A többi hozzávalót forgassa össze, végül a salátát díszítse az olajbogyókkal.
Félórányit hagyja összeérni, majd lehűtve tálalja.
TONHALSALÁTA 08.
Elkészítése: 40 g tonhalat keverjen össze egy fél, kockákra vágott paradicsommal, egy csésze salátával, póréhagymával, adjon hozzá 1 evőkanál kefirt, kevés citromlevet, vasfüvet, kaprot. Hűtőben érleljük össze az ízeket.
TONHALSALÁTA 09.
Hozzávalók: 1 fejes saláta, 10 dkg megfőzött zöldbab, 8 szem olajbogyó, 40 dkg kemény paradicsom szeletelve, 25 dkg megfőzött tonhal (lehet konzerv is), 2 olajban, ecetben eltett paradicsompaprika apró kockákra vágva, 10 dkg megfőzött zöldborsó, 2 kemény tojást szeletelve, 2-3 uborka kockákra vágva, 4 szardellaszelet
A salátaléhez: 6 evőkanál olaj, 2 kávéskanál apróra vágott metélőhagyma, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kávéskanál majoránna, 1 kávéskanál mustár, 1 dl száraz fehérbor, só, bors
Elkészítése: Mély salátástálat béleljünk ki megmosott salátalevelekkel, majd rakjuk le a többi hozzávalót rétegesen, kivéve a szardellát, amellyel a végén díszítsük a tálat. Minden réteg közé locsoljunk salátalevet.
TONHALSALÁTA 10.
Hozzávalók: 30 dkg natúr konzerv tonhal, 4 evőkanál majonéz, 3 evőkanál fehérborecet, egy kevés Worcester- és Tabasco-szósz, 20 dkg érett paradicsom, 30 dkg fagyasztott főtt óriásgarnéla, 1 kisebb mangó, fél csokor újhagyma, 10 dkg fekete olajbogyó, 5 evőkanál olivaolaj, só, frissen őrölt fehérbors, 1 kiskanál Dijoni mustár
Elkészítése: A tonhalat lecsöpögtetjük, egyharmadát turmixoljuk, majd a majonézzel, 1 evőkanál ecettel, valamint a Tabasco és a Worcester- szósszal simára keverjük. A maradék tonhalat apró darabokra szedjük, a paradicsomot megmossuk, és cikkekre vágjuk. A garnélát kiolvasztjuk. A mangót meghámozzuk, és gerezdekre vágjuk. Az újhagymát megmossuk, és vékony karikákra szeljük. A tonhalat, a garnélát, az újhagymát, a félbevágott olajbogyót és a mangót óvatosan összekeverjük. A maradék ecetet az olajjal, sóval, fehér borssal, mustárral összekeverjük. A salátára öntjük, 20 percig pihentetjük. Utána négy tányérra rakjuk, és a halas majonézt külön kínáljuk hozzá.
TONHALSALÁTA OLAJBOGYÓVAL
Hozzávalók: 4 evőkanál fokhagymás extra szűz olívaolaj, 1 citrom, 1 gerezd fokhagyma, 1/4 teáskanál őrölt kömény, só és frissen őrölt bors, 1/2 csomag salátakeverék, 1 nagydoboz sós lében eltett tonhal, 10-15 szem olajbogyó, 10 szem koktélparadicsom, 3-4 friss mentalevél
Elkészítése: Először a tonhalsaláta öntetét készítjük el. A citromot félbevágjuk és az ujjainkon keresztül belefacsarjuk a levét egy tálkába, majd hozzáöntjük az olívaolajat. Az egészet a kézi habverővel összekeverjük. A fokhagymagerezdet apró darabkákra vágjuk, aztán a pépes fokhagymát hozzáadjuk a citromleves-olajos keverékhez. Majd teszünk hozzá őrölt borsot, és beleszórjuk az őrölt köményt is. Összekeverjük az öntetet és félre tesszük. Az olajbogyó és a paradicsomszemeket félbevágjuk.
Egy nagyobb keverőtálba teszünk a salátából, rászórjuk az olajbogyót, aztán a paradicsomdarabokat és végül a lecsepegtetett tonhaldarabkákat.
Az egészet megöntözzük a fokhagymás-köményes öntettel és két fakanál segítségével alaposan összekeverjük a salátát.
Tehetünk a tetejére pár friss mentalevelet is.
TUNA (TONHAL) SALÁTA
Hozzávalók: 1 doboz tuna konzerv, 1 kis fej saláta, 1 szál uborka 2 paradicsom, 3-4 hónapos retek, 1-2 főtt tojás
Elkészítése: A salátát összevágjuk, az uborkát, retket, paradicsomot, főtt tojást karikára vágjuk, sóval, citromlével ízesítjük, és a konzervet olajjal együtt belekeverjük.
Változatként készíthetjük zellerszálból és almából, vagy egyszerűen majonézzel keverve. Az utóbbi esetben a halkonzerv olaját nem adjuk a salátához!