Rizottók 01.
ARAB HÚSOS RIZOTTÓ
Hozzávalók: 20 dkg csirkemell, 20 dkg kolbász (lehetőleg cserkészkolbász) 20 dkg rizs, 2 dkg vaj, 1 db húsleveskocka, só-bors, paprika, ízlés szerint, 1 fej hagyma, 4 db zöldpaprika, 4 db paradicsom, 2 db uborka
Elkészítése: A több, váltott vízben átmosott rizst 2 dekányi forró vajon megfuttatjuk, majd kétszer annyi vizet öntünk rá, amennyi a rizs térfogata. Húsleveskockával, sóval ízesítjük, és a negyedekre vágott hagymával fedő alatt takaréklángra tesszük. A rizsnek nem főni, hanem duzzadnia kell, kb. 20 perc, amíg megpuhul. Ekkor tesszük bele a 20 dkg cserkészkolbászt (vékony karikákra vágva) és a már főtt, kockára vágott csirkemell darabokat. Ezekkel együtt a rizst még kb. 5 percig - míg teljesen puha nem lesz - tűzön tartjuk és borssal, paprikával megszórva a tetejét, melegen tálaljuk.
Vékonyra vágott zöldpaprikával, paradicsommal és uborkával díszítjük.
ARTICSÓKÁS RIZOTTÓ TOSCANAI MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre: 35 dkg rizs, 6 articsóka, citromlé, 5 dkg nyers sonka vagy húsos szalonna, 5 dkg vaj, 1 liternyi forró húsleves (leveskockából is készülhet), egy csomó petrezselyemzöld, só, bors, reszelt parmezán sajt
Elkészítése: Az articsókát előkészítjük, vékonyra felszeleteljük. Egy lábosban felhevítjük a vajat, és enyhén megpirítjuk rajta a kockákra vágott sonkát és a finomra vágott petrezselyemzöld felét. Belekeverjük a lecsöpögtetett articsókát, néhány kanál meleg vízzel felengedjük, megsózzuk, megborsozzuk, és lassú tűzön pároljuk. 20 perc elteltével beleszórjuk a rizst, pár percig pirítjuk, azután merőkanalanként adagolva hozzáöntjük a húslevest. Ha a rizs megpuhult, levesszük a tűzről, belekeverjük a megmaradt petrezselyemzöldet, és reszelt sajttal megszórjuk.
BANÁNOS RIZOTTÓ
Hozzávalók: 2 csésze rizs, 4 cs. víz, 2 ek vaj, só, 2 hámozott banán hosszában ketté, majd vékony szeletekre vágva
Elkészítése: Áztassuk 1 óráig a rizst. Csorgassuk le szűrőben, majd 1 ek vajon pirítsuk, míg minden szem külön áll. Öntsük bele a vízbe, sózzuk meg, fakanállal keverjük össze, főzzük puhára. 1 ek vajon pirítsuk 2-3 percig a banánt. Óvatosan, 2 ágú villával keverjük a banánt a rizshez. Forrón tálaljuk.
BÁRÁNY- EPIGRAMMÁK
Hozzávalók: 50 dkg báránycomb, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, bors, 2 dkg só, 5 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg morzsa, 2 dl olaj, 20 dkg bárányvese, 10 dkg gomba, 1 zöldpetrezselyem, 20 dkg paradicsom, 20 dkg párolt rizs
Elkészítése: A báránycombot kicsontozzuk és zöldséges, sós vízben puhára főzzük. A léből kiemelve jól kihűtjük. Kisebb, érem nagyságú szeletkéket vágunk, enyhén megsózzuk, kevés borssal meghintjük és lisztben, tojásban, morzsában megforgatjuk. Bő forró olajban kisütjük. A bárányvesét karikákra vágjuk, megsózzuk. Amikor a gomba megpárolódott, beletesszük a kockára vágott paradicsomot és néhány percig együtt pirítjuk.
Összekeverjük az elkészített párolt rizzsel, majd az így kapott rizottót egy csészébe tömjük, és ízlésesen tálra borítjuk. Tetejére helyezzük a rántott hússzeleteket és párolt vajas zöldborsóval körítjük.
BAROMFIRIZOTTÓ
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, olívaolaj, 25 dkg baromfihús, 15 dkg baromfimáj, 30 dkg rizs, pirospaprika, baromfihúslé, 3 db paradicsom, 10 dkg friss vagy konzerv zöldborsó, só, parmezán sajt, ketchup
Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát felhevített olajon megfuttatjuk, rádobjuk a felaprított húst és a májat, s állandóan kevergetve kicsit megpirítjuk. Azután hozzátesszük az alaposan átválogatott és megmosott rizst, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük forró vízzel vagy húslével - egy rész rizs két rész víz - és felforraljuk. Később belerakjuk a kockára vágott paradicsomot és a lecsepegtetett zöldborsót, megsózzuk, és lefedve lassú tűzön puhára pároljuk.
Tálaláskor megszórjuk reszelt parmezánnal és megcsepegtetjük ketchuppel.
BÁTHORY VELŐS TÖLTÖTT CSIRKE MÁJRIZOTTÓVAL
Hozzávalók: csirke egész 2 1/2 db, zsemle 8 db, tojás 8 db, sertésvelő 40 dkg, petrezselyemzöld 1 cs. só 5 dkg, bors 1 dkg, Delikát 1 dkg, zsír 25 dkg, vöröshagyma 15 dkg
Májrizottó köret: rizs 60 dkg, zsír 12 dkg, só 3 dkg, csirkemáj 50 dkg, bors 1 dkg, Petrezselyemzöld 1 cs, sajt (trappista) 15 dkg, fejes saláta 1 fej
Elkészítése: Tölteni való egész csirkét előkészítjük. Zsemlés, velős, tojásos, borsos, petrezselymes töltelékkel bőr alá töltjük. Sütőben készre sütjük. Tálalása májrizottóval, fejes salátával történik.
BAZSALIKOMRIZOTTÓ (RISOTTO AL BASILICO)
Hozzávalók: 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek olívaolaj, 2 csésze rizs, 4 csésze zöldségleves, só, bors, 1 csomó bazsalikom, 2 ek vaj, 1 ek reszelt parmezán
Elkészítése: A felforrósított olajban enyhén barnára megpárolom a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadom a rizst, mellyel tovább pirítom. Felöntöm a levessel, sózom, borsozom és tovább párolom. Mikor puha, belekeverem a finomra vágott bazsalikomot, a vajat és a parmezánt. Tálalás előtt mintegy öt percig békén hagyom.
BIRKARIZOTTÓ
Hozzávalók: 50 dkg birkahús, olaj, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, törött bor, 2 evőkanálnyi csípős ketchup, 2 szál sárgarépa, 30 dkg rizs, 6 dl zöldséglé, zöldpetrezselyem
Elkészítése: A faggyútól és hártyáitól megtisztított húst megmossuk, s kockákra vágjuk. Felhevített olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, s megpirítjuk rajta a húst. Azután megsózzuk, megborsozzuk és megízesítjük zúzott fokhagymával és ketchuppel, s lefedve puhára pároljuk. Amikor a hús már csaknem teljesen puha, hozzátesszük a karikákra vágott sárgarépát, s felöntjük forró vízzel, és tovább pároljuk. Közben a rizst forró vízzel néhányszor leöblítjük, azután lecsepegtetjük, és a húshoz tesszük, majd felöntjük zöldséglével, megsózzuk, és lefedve takaréklángon tizenöt percig pároljuk. Végül megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel.
BORJÚHÚSOS-BROKKOLIS RIZOTTÓ
Hozzávalók: 4 adag rizottó, 50 dkg borjúcomb, 1 kis fej hagyma, ½ dl olívaolaj, 1 dl húsleves (leveskockából), 30 dkg brokkoli, só, szódabikarbóna, 1 csomag petrezselyem, őrölt fehérbors
Elkészítése: A borjúhúst 1×1 cm-es kockára vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk, az olívaolajban megpirítjuk, majd rátesszük a húst, és kevés húslevest aláöntve puhára pároljuk. (A borjú párolását a rizsfőzéssel egy időben végezzük, így nagyjából egyszerre lesz kész!) Vizet forralunk, kevés sóval, szódabikarbónával, és ezzel leforrázzuk a rózsáira szedett brokkolit. Miután a borjú, a rizs és a brokkoli is elkészült, óvatosan összekeverjük mindhármat. A legvégén megszórjuk frissen vágott petrezselyemzölddel, és ízesítjük fehér borssal.
BORJÚHÚS RIZOTTÓ 01.
Hozzávalók: borjúhús 50 dkg, zsír 10 dkg, vöröshagyma 5 dkg, rizs 25 dkg, gomba 10 dkg, zöldpetrezselyem 1 cs. zöldborsó 10 dkg, Pannónia sajt15 dkg, őrölt bors, só
Elkészítése: A borjúhúst, a pörköltnél szokásosnál, kisebb kockákra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát a felhevített zsírban aranysárgára pirítjuk, beletesszük a húst, sóval, őrölt borssal ízesítjük és fedővel letakarva, mindig csak kevés vizet aláöntve pároljuk. Közben egy másik edényben a megmosott és lecsurgatott rizst kevés zsíron jól átforrósítjuk. Hozzákeverjük a megtisztított, megmosott, vékony szeletekre vágott gombát és az apróra vágott zöldpetrezselymet, majd az egészet hozzáadjuk a félpuhára párolódott, zsírjára pirult borjúhúshoz. Összekeverjük, és forró vízzel felengedjük. A víz a rizs mennyiségének a duplája legyen. Lefedjük, és forró sütőben megsütjük. Amikor elkészült, hozzákeverjük a külön megfőzött, zöldborsót, és a lereszelt Pannónia sajt felét. A borjúhús rizottót csészébe nyomkodjuk és így borítjuk tálra. Tetejére szórjuk a maradék reszelt sajtot, külön tálban paradicsommártást kínálunk hozzá.
BORJÚHÚS RIZOTTÓ 02.
Hozzávalók: 50 dkg borjúhús, 10 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma, 25 dkg rizs, 10 dkg gomba, 1 csomó petrezselyem, 10 dkg zöldborsó, 15 dkg sajt, őrölt bors, só
Elkészítése: A borjúhúst egészen kis kockákra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát a felhevített zsírban üvegesre pirítjuk, beletesszük a húst, és fűszerezzük. Fedő alatt, kevés vizet aláöntve pároljuk. Közben a rizst kevés zsíron jól átforrósítjuk. Hozzákeverjük a vékony szeletekre vágott gombát és a vagdalt petrezselymet, majd az egészet ráborítjuk a félpuhára párolódott, zsírjára pirult borjúhúshoz. Összekeverjük, és 3 deci forró vízzel felengedjük. Lefedve, forró sütőben megsütjük. Amikor elkészült, hozzákeverjük a megfőzött zöldborsót. A borjúhús rizottót csészébe nyomkodjuk és így borítjuk tálra. Tetejére szórjuk a reszelt sajtot, külön tálban paradicsommártást kínálunk hozzá.
BORJÚLÁBSZÁR MILÁNÓI RIZOTTÓVAL - OSSO BUCO
Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg borjúlábszár vagy pulykacomb, 2 velős csont, 25 dk rizs, 20 dk paradicsom, 2 vöröshagyma, 2 sárgarépa, 3 gerezd fokhagyma, 1 liter húsleves, 3 dl fehérbor, 1 ek parmezán sajt, 1 citrom, 1 ek paradicsompüré, 2-3 ek olaj, 2 ek vaj (margarin), 1 csokor petrezselyem, fehérbors, só, sáfrányos szeklice
Elkészítése: A megtisztított, megmosott zöldségeket apróra felkockázzuk. A megfűszerezett húst vaslábasban forró olajon megpirítjuk, majd kivesszük. A visszamaradt olajon üvegesre pároljuk a hagymakocka felét. Hozzáadjuk a sárgarépát és a paradicsomot. 2 percig pirítjuk, felöntjük 5 dl levessel és 1 dl borral majd a paradicsompürével, sóval, borssal ízesítjük. Lefedve, előmelegített sütőben 200 fokon (gáz 3 fokozat) kb. másfél órát pároljuk.
Hozzáadjuk a velőt, és a rizst felöntjük a maradék levessel és borral. Sáfrányos szeklicével ízesítjük és kevergetve kb. 30 percig főzzük. Végül belekeverjük a reszelt parmezánt.
A csíkokra metélt citromhéjat összekeverjük a zúzott fokhagymával és a felaprított petrezselyem zölddel. A rizottóra fektetett húst leöntjük a mártással és meghintjük a fokhagymás keverékkel. Citromgerezdekkel és petrezselyem levelekkel díszítjük.
BORJÚRIZOTTÓ 01.
Elkészítése: Az apró kockára vágott borjúhúst hagymás zsírban, sóval, borssal ízesítve félpuhára pároljuk. Kevés zsírban felhevítjük a rizst, finomra vágott petrezselymet, szeletelt gombát és a húst beletesszük, megfelelő mennyiségű forró vizet adunk hozzá és készre pároljuk. Amikor elkészült, húsvillával óvatosan fellazítjuk, és külön megfőzött, zöldborsót keverünk hozzá.
Tálaláskar a rizottót formába préseljük és így borítjuk a tányérra, a tetejét reszelt sajttal szórjuk meg.
BORJÚRIZOTTÓ 02.
Elkészítése: 2 nagy fej apróra vágott vöröshagymát margarinon rózsásra pirítunk. Hozzáadunk 25 dkg kisebb kockára vágott borjúcombot. Körülbelül 10-15 percig állandóan kevergetve pároljuk. Ekkor hozzáadunk 25 dkg rizst, felöntjük 1,5 l erőlevessel. Hozzáadunk 10 dkg zöldborsót, és kis lángon puhára pároljuk. Végül hozzákeverünk 25 dkg apróra vágott, előzetesen megpirított borjúmájat. Megfelelő formába tesszük, kissé összenyomkodjuk, majd tálra borítjuk. Párolt zöldborsóval, sárgarépával, cikkekre vágott paradicsommal rakjuk körül. Forrón tálaljuk..
BORJÚRIZOTTÓ 03.
Hozzávalók: 50 dkg borjúhús, l db póréhagyma, l kávéskanálnyi rozmaring, 3 dkg só, l kávéskanálnyi gyömbér, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg gyökér, l csomó petrezselyemzöld, 15 dkg zöldborsó, 8 dkg zsír, 15 dkg trappista sajt
Elkészítése: A borjúhúst 1x1 cm-es kockákra vágjuk, megmossuk és lecsepegtetjük. A póréhagymát vastagabb karikákra vágjuk, a zöld részét is. Ha a hagyma túl nagy, akkor csak annyit használjunk fel belőle, mint amennyi a hús mennyisége. A zöldségféléket apró kockákra vágjuk.
A kizsírozott cserépedénybe tesszük a borjúhúst, a vegyes zöldséget, a póréhagymát; sóval, rozmaringgal, és vágott gyömbérrel ízesítjük. A zsírt felforrósítjuk, és megöntözzük vele a húst és a zöldségféléket, majd a nyitott tálat a sütőbe tesszük kb. 40-50 percre. Sütés közben néhányszor megkeverjük, hogy a hús is megpárolódjon. Ha a sütő nagyon forró, a tálat befedjük.
Közben vizet forralunk, és összevágjuk a petrezselyemzöldet. Amikor a hús és a zöldségfélék majdnem készre párolódtak, hozzátesszük a petrezselyemzöldet, a rizst és felöntjük forró vízzel. Az edényt lezárva kb. 20 percre visszatesszük a sütőbe.
Tálaláskor külön reszelt sajtot adunk mellé.
BORJÚ- VAGY SERTÉSRIZOTTÓ
Elkészítése: 1 adaghoz 8-12 dkg borjú- vagy sertéslapockát kis kockákra vágunk. 1/2 evőkanál olajon minden oldalát kissé megpirítjuk. Megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel, átpirítjuk. Hozzáadunk 5-10 dkg apró kockára vágott zöldséget, átpirítjuk, megsózzuk. Néhány kanálnyi forró vízzel fedő alatt majdnem puhára pároljuk. Ha a hús félig puha, a levét leöntjük, félretesszük. A húshoz keverünk 4-8 dkg rizst, összemelegítjük, felengedjük kétszer annyi folyadékkal, mint a rizs mennyisége (a hús párolólevét vízzel egészítjük ki). Fedő alatt, takaréklángon, lángelosztón vagy meleg sütőben a hússal együtt a rizst puhára pároljuk. Keverni csak addig szabad, míg a rizs fel nem forrt. Merőkanalat forró vízbe mártunk, a rizses húsból félgömböket formálunk vele, a tálon megszórjuk reszelt sajttal.
BORSÓS-HAGYMÁS RIZOTTÓ
Hozzávalók 4 személyre: 4 csésze zöldség vagy csirkehúsleves, 1 csészényi gyöngyhagyma vagy 1 zacskó fagyasztott gyöngyhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 1 ánizskapor feldarabolva, 1 gerezd fokhagyma zúzva, 1 csésze rövid szemű rizs, 1 csésze friss vagy fagyasztott zöldborsó, 12 dkg lágy sajt, 4 evőkanál friss menta vagy bazsalikom só, bors
Elkészítése: Öntse a csirkehúslevest egy közepes nagyságú serpenyőbe, és közepes lángon forralja fel. Hámozza meg a hagymákat (hacsak nem a fagyasztott változatot használja), és adja hozzá az erőleveshez, és együtt forralja öt percig. Egy lyukacsos merőkanállal távolítsa el a hagymákat a levesből, és tegye félre. A levest továbbra is forralja kis lángon. Forrósítsa fel az olajat közepes lángon egy nagy serpenyőben. Adja hozzá az ánizskaprot, a fokhagymát és a rizst. Öt percig főzze, állandó keverés mellett, egészen addig, amíg a rizs aranybarna színt nem kap. Ekkor adjon hozzá félcsészényi levest, és addig kevergesse, amíg a rizs fel nem szívja a folyadékot. Adja hozzá a maradék levest is félcsészénként, amíg fel nem szívódik (a rizottó általában 25 perccel az első felöntés után készül el).
Végül adja hozzá a meghámozott gyöngyhagymát, borsót és kecskesajtot főzze, amíg a sajt el nem olvad. Vigyázzon, le ne égjen! Vegye le a tűzhelyről, és keverje bele a mentát vagy a bazsalikomot. Sózza, borsozza.
CAPRIS RIZOTTÓ
Elkészítése: A szokásos módon rizst párolunk petrezselyemmel, ételízesítővel, és ha elkészült, belekeverünk 1 fiola kapribogyót.
CÉKLÁS RIZOTTÓ
Hozzávalók: 500 g cékla, 15 ml olíva olaj, 1 db hagyma, 2 db fokhagyma, 500 ml rizottó rizs, 1,25 l zöldség alapleves, só, bors, 1 cs zöldpetrezselyem, 125 g kecskesajt, 50 g vaj
Elkészítése: A céklákat mossuk meg alaposan, majd főzzük puhára. Tisztítsuk meg és vágjuk apró kockákra.
Egy nagy lábasba hevítsük fel az olíva olajt, tegyük bele az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Dinszteljük pár percig.
Adjuk hozzá a rizottó rizst, és az alapleves egyharmadát, állandó kevergetés mellett főzzük. Amikor elfőtte a levet mindég adjunk hozzá egy keveset az alaplevesből. Kóstoljuk meg, ha a rizs még nem elég puha, a leírt mennyiségű folyadék mellett kevés vizet is adhatunk hozzá.
Keverjük bele az összekockázott céklát, és pár percig forraljuk össze.
A legvégén friss vajat keverjünk bele.
Tálaláskor morzsoljunk rá friss kecskesajtot, szórjunk rá összevágott petrezselyem zöldet.
A rizottónak mindég folyósnak kell lennie, mint egy főzelék.
Kitűnő hús-nélküli étel, de sült csirkével és grillezett hallal is fogyaszthatjuk.
CHEN NAGYKÖVET RIZOTTÓJA
Hozzávalók: 300 g rizs, 2 póréhagyma, 2 pirospaprika, 1 dl fehérbor 1/2 l kínai zöldségleves (leveskockából is készíthető) 1 cl brandy, 1/2 kiskanál sáfrány, 2 kanál olaj, só, bors
Elkészítése: A wokban forró olajon, állandó keverés közben megsütjük a csíkokra vágott paprikát. Amikor kissé megpuhult, hozzáadjuk a karikákra vágott póréhagymát. Megszórjuk sóval, borssal és pár perc után belekeverjük a rizst. Felöntjük borral. Ha a bor elpárolgott, megszórjuk sáfránnyal, felöntjük levessel, és fedő alatt puhára főzzük a rizst. Felöntjük brandyvel, majd levesszük a főzőlapról, és még 2 percig fedő alatt tartjuk.
CUKKÍNI RIZOTTÓ
Hozzávalók: cukkini, rizs, fokhagyma, olaj, petrezselyem-zöld, só, reszelt sajt
Elkészítése: Az apróra vágott fokhagymát az olajon megfuttatjuk. A cukkinit vékony karikákra vágjuk, és 2 percig pároljuk az olajon. A félpuhára főzött barna rizst hozzáadjuk, kevés vízzel felöntjük. Különböző zöldséget (zöldborsó, sárgarépa) is adhatunk hozzá. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel, és reszelt sajttal megszórjuk.
CSIGARIZOTTÓ (OLASZ RECEPT)
Elkészítése: 1 kg tisztított csigát, hagymával, sóval, borssal, szegfűszeggel, kis kanál paradicsompürével, vajjal, olajjal, fehér, vagy vörös borral tetszés szerint ízesítve pároljuk. A főzési idő kb. két óra. Keverjük állandóan, míg sűrű mártást nem kapunk. Daráljuk meg az egészet. Tegyünk hozzá rizst és szükség szerint vizet, vagy húslevest. Végül egy kanál tejszínt, reszelt sajtot és ízlés szerint petrezselymet adjunk hozzá.
CSIRKEMÁJAS HAGYMÁS BACONOS SAJTOS RIZOTTÓ
Hozzávalók: 2 gyorsrizs vagy normál rizsből készült főtt rizs, 30 dkg konzerv zöldborsó, 10 dkg bacon szalonna, 10 dkg parasztkolbász, 30 dkg csirkemáj, 2 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, pirospaprika, 15 dkg reszelt sajt, kevés olaj
Elkészítése: Főzzük meg a rizst, de ne legyen túl puha. Kevés olajon pirítsuk meg a szalonnát, dobjuk bele a karikára vágott hagymát, dinszteljük meg. Ezután szórjuk meg borssal, pirospaprikával, és pár másodpercig kavarjuk, majd hozzáadhatjuk a karikára vágott parasztkolbászt. Sót egyelőre ne adjunk hozzá, a bacon és a kolbász is elég sós. Amikor kissé megpirult, adjuk hozzá a nyers csirkemájat. Nagy lángon, hirtelen süssük. A máj akkor jó, ha nem véres a belseje, de még puha. Kb. 8 percig kell így sütni, ne legyen leve a ragunak. A végén hozzáadhatjuk a konzerv zöldborsót (ha fagyasztottat használunk, előtte mikróban pároljuk puhára). A végén adjuk hozzá a szétnyomkodott fokhagymát, ezekkel csak át kell melegíteni. A ragut finoman keverjük el a főtt rizzsel. Szórjuk meg reszelt sajttal, tegyük sütőbe, és addig süssük a rizottót, amíg ráolvad a sajt. Ne süssük sokáig, mert a máj megkeményedhet. Isteni köret, de magában is fogyasztható.
CSIRKEMÁJ RIZOTTÓ 01.
Hozzávalók: 25 dkg csirkemáj (szív nélkül, ezt húsos vagy zöldséges levesbe belefőzhetjük), 20 dkg rizs, 3 evőkanál olaj, 2 tyúkhúsleves-kocka, 10 dkg kifejtett zöldborsó, 10 dkg mirelit (vagy konzerv) morzsolt kukorica, 2 zöldpaprika, 5 dkg reszelt sajt, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint kevés só
Elkészítése: A rizst addig mossuk egy szitában, amíg az alatta lévő víz egészen átlátszó, tiszta nem marad, majd 20 percig áztatjuk. Közben a csirkemájat egy pillanatra annyi, forrásban lévő vízbe tesszük, amennyi ellepi, és fehéredésig főzzük. Ezután lecsöpögtetjük, és egészen apró, borsónyi kockákra vágjuk. A megmosott, és kicsumázott zöldpaprikát, ugyancsak felkockázzuk. A leszűrt rizst egy lábosban a felhevített olajon üvegesre pirítjuk, majd felöntjük a májas lével, valamint annyi vízzel, hogy a rizs térfogatának megfelelően az összes folyadék mintegy kétszerese legyen. Belekeverjük a zöldborsót és a kukoricaszemeket, valamint beletesszük a csirkemáj-kockákat és a leveskockákat is.
Felforraljuk, borssal ízesítjük, végül befedve, nagyon kis lángon addig pároljuk, amíg az összes levét elfövi. Még forrón, óvatosan, villával átkeverjük, és a reszelt sajtot is belekeverjük. Kis gömbölyű formákba nyomkodjuk, majd néhány percnyi állás után meleg tányérokra csúsztatjuk.
Ne felejtsünk el salátát tálalni mellé!
CSIRKEMÁJ RIZOTTÓ 02.
Hozzávalók: 30 dkg csirkemáj, 15 dkg gomba, fél dl olaj, 5 dkg vöröshagyma, petrezselyem, 25 dkg rizs, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg sajt, bors, majoránna, só
Elkészítése: A májat kisebb darabokra vágjuk, a gombát felszeleteljük. A hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a gombát és a májat. Sóval, petrezselyemmel, borssal és majoránnával ízesítjük. Ha a máj és a gomba megpuhult, hozzákeverjük a főtt rizst, a főtt borsot és a reszelt sajtot.
CSIRKEMÁJ RIZOTTÓ 03.
Hozzávalók: 20 dkg csirkemáj, 5 dkg vaj, 10-10 dkg fagyasztott sárgarépa kocka és zöldborsó, 30 dkg rizsből főzött párolt rizs
Elkészítése: A csirkemájat kockákra vágjuk és vajon megpirítjuk. A fagyasztott zöldséget beleszórjuk, lefödve néhány percig saját levében pároljuk, végül a rizzsel összekeverjük.
CSIRKEMÁJ RIZOTTÓ 04.
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg rizs 40 dkg csirkemáj, 25 dkg kifejtett zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2 tyúkhúsleves-kocka, 1 csokor petrezselyem-zöld, majoránna, só, törött bors
Elkészítése: A csirkemájat megmossuk, leszárítjuk, darabjaira vágjuk. A füstölt szalonnát egészen apróra metéljük. A hagymát finomra aprítjuk. A rizst megmossuk, és egy 24 cm átmérőjű edénybe tesszük. Ráöntünk 4 dl vizet, beletesszük a húsleveskockákat, és befedjük. Közepes lángon felforraljuk, majd a legalacsonyabb hőfokra visszakapcsolva, 20 percig pároljuk. Egy másik, kisebb serpenyőt felforrósítunk, megpirítjuk benne a szalonnát, majd rátesszük a hagymát, meghintjük a majoránnával és a borssal. Rátesszük a májdarabokat és zöldborsót. Fedő alatt, a hőforrást a minimumra visszakapcsolva, kb. 5 percig pároljuk.
A rizs párolási idejének leteltével a hagymás-zöldborsós májat a rizshez keverjük, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, és a fedőt ismét rátéve, a hőforrás kikapcsolása után még 15 percig pároljuk. Tálalás előtt ismét átkeverjük.
CSIRKEMÁJ-RIZOTTÓ 05.
Hozzávalók: 30 dkg rizs, 8 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg gomba, 25 dkg csirkemáj, só, 1 késhegynyi törött fekete bors, 1 csomó petrezselyemzöld, 20 dkg konzerv zöldborsó, 8 dkg reszelt sajt
Elkészítése: A megmosott, lecsurgatott rizst kevés zsíron üvegesre pirítom, és másfélszer annyi forrásban lévő sós vízzel felengedem. Lefedve - sütőben - 20-25 percig párolom. A finomra vágott vöröshagymát a zsíron aranysárgára pirítom. Hozzáadom a tisztított, megmosott, apró kockákra vágott gombát, megpirítom, majd a kockákra vágott csirkemájjal tovább pirítom. Megsózom, törött borssal fűszerezem, hozzáadom a finomra vágott petrezselyemzöldet és a zöldborsót. Az elkészített gombás, májas, zöldborsós ragut a párolt rizshez keverem a reszelt sajt felével, majd adagonként a kivajazott formába nyomkodom, és tálra borítom.
Reszelt sajttal megszórom a tetejét.
CSIRKEMÁJ RIZOTTÓ 06.
Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint a rizses hús. A legegyszerűbb, ha pörköltet készítesz a májból, megfőzöd a rizst (lehet gyorsrizs is) és utána összekevered. Lehet bele tenni zöldborsót is, de el is maradhat.
CSIRKEMÁJ RIZOTTÓ 07.
Hozzávalók 6 személyre: 800 g csirkemáj, 4 vékony szelet bacon, 1 nagy hagyma, 300 g rizs, 7 cl tyúkhúsleves (kockából is), 2,5 ek. Konyak, 1 ek. Szójaszósz, 1 púpos ek vaj/margarin, 1 ek olaj, 1/2 tk szárított kakukkfű, 1/2 tk aprított petrezselyemzöld, só, bors
Elkészítése: Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a vajat/margarint és az olajat, beletesszük az apróra vágott hagymát, a felkockázott szalonnát, s addig pirítjuk, amíg a hagyma megpuhul. Hozzáadjuk a rizst, a felszeletelt májat, kavargatva ugyancsak néhány percig pirítjuk. Felöntjük a forró levessel, hozzáadjuk a konyakot, megszórjuk a kakukkfűvel, felforraljuk, majd lefedve alacsony hőmérsékleten addig főzzük (kb. 25 perc), amíg a rizs a levest magába szívja. Belekeverjük a petrezselymet, a szójaszószt és további 5 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Ötlet: Maradék főtt rizsből is elkészíthetjük. Akkor a hagymát, a szalonnát és a májat együtt pirítjuk meg, hozzáadjuk a konyakot, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a rizst, és villával addig kevergetjük, amíg a folyadékot magába szívja.
CSIRKEMÁJ RIZOTTÓ 08.
Hozzávalók: 15 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 kis csomag zöldborsó, 2 adag barna rizs, tengeri só, édesnemes paprika, barna cukor
Elkészítése: Az apróra vágott hagymát üvegesre párolom egy kis vajon, majd beleteszem a szintén apróra vágott csirkemájat, és megszórom 1 csapott kiskanál pirospaprikával, felöntöm 2 dl vízzel. Közben felteszem főni a rizst, ha nem előfőzött, akkor több idő kell neki, és teszek bele egy kiskanál sót. Majd a zöldborsót is elkezdem párolni, egy kevés vajon, és vízen, egy kis kanál sóval. Közben a máj már megpuhult, és ízlés szerint sózzuk. A zöldborsóra pedig a végén teszek egy teáskanál cukrot, és megszórom apróra vágott petrezselyemmel. Ha minden kész, összeöntöm, és tálalásra kész.
CSIRKE RIZOTTÓ 01. (TORI ZOSUI, JAPÁN)
Hozzávalók 4 személyre: 2 csirkecomb, 50 dkg főtt rizs, 7,5 dl csirkeleveslé, 2 tojás, 1 zöldhagyma, 2 ek miso
Elkészítése: A csirkét vágja kis darabokra. Forralja fel a levest, tegye bele a húsdarabokat és párolja kis hőn 5 percig. Az előzetesen megfőzött, megmosott és leszárított rizst tegye a levesbe, forralja fel. A tojásokat verje fel, lassan töltse a levesbe. Adja hozzá a misot, enyhén keverje meg, vegye le a hőről, szórja rá a finomra aprított zöldhagymát és tálalja.
CSIRKE RIZOTTÓ 02.
Hozzávalók: 1 csirke, 25-30 dkg csirkemáj, 1-1 sárgarépa, vöröshagyma és gyökér, 1 szelet zeller (na én egy kisebb fejet komplett belevágok), olaj, 0.5 l marhahús- v. erőleves, 25 dkg rizs, vaj, petrezselyem, só ,bors, 1 citrom, 15-20 dkg gomba
Elkészítése: A csirkét alkatrészeire szedem és besózom, a zöldeket kis kockára, a hagymát apróra vágom. A gombát szeletekre aprítom, a csirkemájat csíkokra szelem. A forró olajban megpirítom a hagymát, hozzáadom a zöldségeket, és egy ideig együtt izzadnak. Beleteszem a csirkedarabokat és egy kevés húslevest.
Lefedve párolom a hús puhulásáig, időnként bele-bele löttyintek a levesből. Ha a csirke megpuhult, kiveszem, a visszamaradt lébe (kiegészítve a kellő mennyiségű vízzel) megpárolom a rizst. Eközben vajon megpirítom a májat, s később beleugrik a gomba is. Citromlevet facsarok bele, és készre párolom.
A csirkét kicsontozom, és nagyobb darabokra vágom (tépem). Az egészet összekeverem (csirke+ máj+ rizs), és petrezselyemmel megszórva tálalom.
CSIRKERIZOTTÓ NÁNDI MÓDRA
Hozzávalók: 1 csirke, 25-30 dkg csirkemáj, 1-1 sárgarépa, vöröshagyma és gyökér, 1 szelet zeller (na, én egy kisebb fejet komplett belevágok), olaj, 0,5 l marhahús- v. erőleves, 25 dkg rizs, vaj, petrezselyem, só, bors, 1 citrom, 15-20 dkg gomba
Elkészítése: A csirkét alkatrészeire szedem és besózom, a zöldeket kis kockára, a hagymát apróra vágom. A gombát szeletekre aprítom, a csirkemájat csíkokra szelem. A forró olajban megpirítom a hagymát, hozzáadom a zöldségeket, és egy ideig együtt izzadnak. Beleteszem a csirkedarabokat és egy kevés húslevest. Lefedve párolom a hús puhulásáig, időnként bele-bele löttyintek a levesből. Ha a pipi megpuhult, kiveszem, a visszamaradt lébe (kiegészítve a kellő mennyiségű vízzel) megpárolom a rizst. Eközben vajon megpirítom a májat, s később beleugrik a gomba is. Citromlevet facsarok bele, és készre párolom.
A csirkét kicsontozom, és nagyobb darabokra vágom (tépem). Az egészet összekeverem (pipi + máj + rizs), és petrezselyemmel megszórva a nép elé teszem.
CSŐBEN SÜLT RIZOTTÓ
Hozzávalók: 25 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen, 10 dkg húsos, füstölt szalonna, 30 dkg rizs, 1 zacskó mirelit brokkoli, 3 paradicsom, 1 nagy fej hagyma, 10 dkg füstölt gomolya sajt, zsemlemorzsa, vaj, só, morzsolt majoránna, kakukkfű, rozmaring, reszelt szerecsendió
Elkészítése: A megtisztított, rózsáira szedett brokkolit sós vízben, fedő nélkül megfőzzük, lecsepegtetjük. A rizst vajon megpirítjuk, kétszeres mennyiségű sós vízzel felöntjük és megpároljuk. A húsos, füstölt szalonnát csíkokra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott hagymát, majd a vegyes darált húst. Sózzuk, és barnulásig kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot. Majoránnával, kakukkfűvel, rozmaringgal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Fedő alatt összepároljuk. A rizst, a hagymás-paradicsomos húst és a brokkolit kivajazott, zsemlemorzsával behintett tűzálló tálba rétegezzük. Meghintjük a reszelt füstölt sajttal, majd közepesen forró sütőben aranysárgára sütjük.
ÉDES - SAVANYÚ RIZOTTÓ ANANÁSSZAL
Hozzávalók: 1 üveg Uncle Ben’s édes - savanyú mártás ananásszal, 40 dkg csirkemell, 8 dkg gomba, 3 db (kb. 6 dkg) ananász karika konzerv, 1/2 dl olaj, só, bors, 25 dkg Uncle Ben’s hosszúszemű rizs
Elkészítése: A csirkehúst apró kockára vágjuk, és főzőedényben, kevés olajon 5 - 6 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott gombát, ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük, és további 2 - 3 percig pirítjuk.
Az így kapott ragut a mártással és 1/2 l forró vízzel felöntjük, és belekeverjük a nyers rizst. 5 - 6 percig erősen forraljuk, közben megkeverjük, majd további 5 - 6 percig lassú tűzön készre pároljuk.
Tálaláskor ananász karikával díszítjük.
FEKETE RIZOTTÓ 01.
Hozzávalók: 1 kg szépia, 30 dkg rizs, 10 dkg hagyma, 2 dl fehérbor, 2 dl olaj, só, bors, petrezselyem, parmezán
Elkészítése: A szépiából eltávolítjuk a használhatatlan részeket (csontok, fogak, szemek), színezőanyagát zacskóstól félre tesszük. Kisebb darabokra vágjuk, a hagymát összevagdossuk és megpirítjuk, rátesszük a szépiát, és 25 percig pirítjuk. Ha megpuhult, fűszerezzük. Közben forró olajon forró vízzel, hagyományos módszerrel elkészítjük a rizst, ezt is fűszerezzük. Kb. 15 perc múlva) összekeverjük a szépiával, tálalás előtt borral és sajttal ízesítjük.
FEKETE RIZOTTÓ 02.
Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 kg tintahal, 1 kg rizottó rizs, 1 dl száraz fehérbor, 5 dkg vaj, parmezán sajt, só, bors, ételízesítő, babérlevél, rozmaring
Elkészítése: A tintahalat megtisztítjuk, alaposan megmossuk, és a húsát egészen apró kockákra vágjuk. A tintahólyagjait félretesszük.
A finomra vágott vöröshagymát 3-4 evőkanál olajon, lassú tűzön megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is. Amikor a hagymák üvegesedni kezdenek, belevágunk 1-2 tintahólyagot, és tovább pirítjuk. Ételízesítővel, őrölt borssal, babérlevéllel és rozmaringgal fűszerezzük.
Hozzáadjuk az előkészített tintahalat, és fél óráig főzzük.
Ezen idő alatt megpároljuk a rizst.
A levet engedett tintahalat, ha szükséges, sózzuk, majd hozzáadjuk a többi tintát, borsozzuk, és pár percig forraljuk. Fehérborral tehetjük pikánssá.
A raguhoz keverjük a párolt rizst, és hozzáadjuk a vajat. Lezárjuk alatta a tüzet, lefedjük, és rövid ideig pihentetjük.
Parmezánnal meghintve tálaljuk.
FŰSZERES RIZOTTÓ ERDEI GOMBÁVAL
A rizottót az olaszoknak köszönhetjük, akik az egyszerű rizsből különféle fűszerek és összetevők hozzáadásával pompás csemegét varázsoltak.
Az erdei gomba, a majoranna és a tárkony csak egy a számos lehetőség közül - de nagyon jól sikerült változat.
Hozzávalók 4 személyre: 3 dl száraz fehérbor, 1 liter zöldségleves (kockából), 75 g vaj, 1 hagyma, 250 g hosszúszemű rizs, 250 g termesztett gomba, szárított majoranna, 300 g erdei gomba (rókagomba vagy trombitagomba), 2 teáskanál tárkony, 75 g parmezán sajt, só, bors
Ez a rizottó természetesen ősszel a legfinomabb, amikor frissen vásárolhatunk erdei gombát. Más évszakokban meg kell elégednünk a szárított gombával, a zöldségleves egy részét helyettesíthetjük a gomba áztatólevével.
Elkészítése: A bort forraljuk fel egy tálban és hagyjuk főni 10 percig. A zöldséglevest töltsük hozzá és melegítsük fel kis lángon.
A vajat olvasszuk fel egy lábasban. A hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra és pároljuk meg állandó kavargatás közben a vajban. Adjuk hozzá a rizst, keverjük el. Vágjuk szeletekre a termesztett gombát, és adjuk a majoránnával együtt a rizshez, amikor az megüvegesedett.
Töltsünk hozzá egy merőkanál zöldséglevet és addig keverjük, amíg a rizs felveszi a folyadékot. Lassanként adjuk hozzá a többi zöldséglevet is.
Az erdei gombát tisztítsuk meg és adjuk a rizshez. Szórjuk meg a tárkonnyal. Pároljuk készre a rizottót.
Reszeljük meg a parmezánt és keverjük a rizottóba. Sózzuk és borsozzuk, tálaljuk forrón, kínáljunk mellé további frissen reszelt sajtot.
GALAMBRIZOTTÓ
Hozzávalók 4 személyre: 1 db fiatal galamb, 50 g vaj, 50 g hagyma, I50 g friss gomba, őrölt bors, só, 250 g rizs, majoránna, petrezselyemzöld, reszelt parmezán
Elkészítése: A fiatal galambot megtisztítjuk, kibelezzük, megmossuk, és kisebb darabokra vágjuk, lábosban az apróra vágott megtisztított hagymát vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a megtisztított, összevágott gombát, és pároljuk. Majd belerakjuk az elkészített galambhúst, megszórjuk őrölt borssal, sózzuk, és saját levében tovább pároljuk. Az átválogatott rizst leöntjük forró vízzel, lecsurgatjuk, hozzáadjuk a húshoz, megszórjuk majoránnával, és felöntjük annyi forró vízzel, hogy a rizst kb. 2 cm-re ellepje, fedő alatt megpároljuk. A kész rizottót apróra vágott petrezselyemzölddel és reszelt parmezánnal szórjuk meg. Idénysalátával tálaljuk.
GARNÉLÁS RIZOTTÓ
Hozzávalók: 24 db mélyhűtött garnélarák, 1 húsleveskocka, 3 evőkanál friss bazsalikomlevél, 2 fej vöröshagyma, 4 dkg vaj, 30 dkg gömbölyű rizs, másfél dl száraz fehérbor, 8 dkg krémsajt, őrölt bors, só
Elkészítése: Másfél liter vizet forralunk, belefőzzük a húsleveskockát, hozzáadunk 2 evőkanál vágott bazsalikomot, késhegynyi őrölt borsot, a garnélarákokat, és 5 percig kis lángon főzzük. A rákokat kiszedjük, a levet félretesszük. A finomra vágott hagymákat olajban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a rizst, sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon kevergetjük, amíg a rizs áttetszővé válik. Hozzáöntjük a bort, és addig főzzük, amíg a lé elpárolog. Ekkor egy merőkanálnyi húslevessel lazítjuk, és kis lángon tovább főzzük. Nem kevergetjük. Amint a leve elpárolog, újabb merőkanálnyi húslevest adunk hozzá, és így folytatjuk, amíg a rizs megpuhul. Levesszük a tűzről, belekeverjük a krémsajtot, a garnélákat, a maradék bazsalikomot, és 2 percre lefedjük. Azonnal tálaljuk.
GENOVAI RIZOTTÓ
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg rizs, 10 dkg paradicsompüré, 3 dkg vaj, 6 dkg juhsajt, 5 dkg mandula, 3 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, bazsalikom, só
Elkészítése: Vágd apróra a fokhagymát, a mandulát, a bazsalikomot és jól keverd el az olajjal. A sajtot reszeld le. A sűrített paradicsomhoz adj 9 dl vizet, sózd meg és ebben a lében főzd puhára a rizst. Végül a forró rizshez keverd hozzá a vajat, az olajos-fűszeres vagdalékot és a reszelt sajtot.
GESZTENYÉS RIZOTTÓ 01.
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg rizs, 40 dkg gesztenye, 3 babérlevél, 3 szegfűszeg, 10 dkg kolbász, 2 dl tej, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 db leveskocka, 4 evőkanál vaj, 5 dkg liszt
Előkészítés: A rizst megmossuk, lecsepegtetjük. A gesztenyét bevagdossuk, sós vízben a babérlevéllel és szegfűszeggel kb. 30 perc alatt, megfőzzük. Meghámozzuk. 10 egész darabot félreteszünk, a többit negyedekbe vágjuk, szitába tesszük. A kolbászt kockákra vágjuk. A tejet meglangyosítjuk. A hagymát kisebb kockákra vágjuk. A leveskockákból bő 1 liter levest főzünk.
Elkészítése: 2 evőkanál vajon a kockákra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a szitában lévő gesztenyét, 5-6 percig együtt pirítjuk a hagymával. Belekeverjük a rizst, egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük a langyos tejjel. Hagyjuk főni, amíg a rizs a tejet beszívja. Felöntjük a húslevessel, felforraljuk. Kis lángon 15 perc alatt puhára főzzük az egészet. Közben a másik 2 evőkanál vajon megpirítjuk a kolbászt és az egészben hagyott gesztenyéket. Amikor a rizs megfőtt, levesszük a tűzről, belekeverjük a lisztet. Hozzákeverjük a kolbászos gesztenyét, az egészet még kb. 5 percig lassú tűzön, összeérleljük. Azon melegen, egytálételként tálaljuk.
GESZTENYÉS RIZOTTÓ 02.
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg csirkemell vagy comb, 25 dkg gomba, 25 dkg rizs, 8- l0 gesztenye, l fej vöröshagyma, 10 dkg reszelt sajt
Elkészítése: A kicsontozott, lebőrözött húst vékony csíkokra vágjuk, és az apróra vágott vöröshagymával, szeletelt gombával, zöldpetrezselyemmel átsütjük, majd félpuhára pároljuk. A rizst jól átmossuk, a gombás hússal elkeverjük, felöntjük a rizs kétszeres terjedelmének megfelelő vízzel, beletesszük a sült, hámozott és szeletékre vágott gesztenyét, belekeverünk 1 evőkanál ételízesítőt, törött borsot. Lassú tűzön puhára pároljuk. Tálaláskor meghintjük reszelt sajttal vagy apróra vágott zöldpetrezselyemmel.
GOMBARIZOTTÓ 01.
Hozzávalók: 60 dkg gomba, két lilahagyma, 8 dkg margarin, 1 sárgarépa, 10 dkg zöldborsó, 30 dkg rizs, 20 dkg sajt, só, bors, petrezselyem, ketchup
Elkészítése: Négy deka olvasztott margarinon megfuttatjuk az apróra vágott lilahagymát. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott gombát. Megsózzuk, majd gyakran kevergetve néhány percig tovább pároljuk. Beletesszük a vékonyra szeletelt sárgarépát és a zöldborsót. Együtt zsírjára sütjük a zöldséges ragut. Ekkor felengedjük 5 deci vízzel, fűszerezzük, és ha felforrt ráöntjük a maradék vajon üvegesre pirított rizsre. Fedővel letakarva alap melegen készre pároljuk. Kevergetni nem tanácsos, mert akkor nem lesz “pergős” a rizottó. Tálalás előtt finomra vagdalt petrezselymet keverünk bele, majd reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
GOMBARIZOTTÓ 02. (RISOTTO DI FUNGHI)
Hozzávalók 4 adaghoz: 5 evőkanál vaj, 15 dkg laskagomba, 20 dkg csiperkegomba, só, őrölt bors, 1 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 4 dl rizs, 1,2 dl fehérbor, 1,2 l erőleves, 5 dkg Mascarpone sajt, 5 dkg parmezán sajt,1 evőkanál petrezselyem
Elkészítése: Szeletelje fel azonos méretű darabokra a kétféle gombát. Három evőkanál vajat melegítsen fel egy lábasban. Amikor kezd habozni, tegye bele a gombát, majd párolja 3-5 percig, amíg összeesik. Sózza, borsozza meg, és tegye félre. Az olajat és a maradék vajat olvassza fel egy másik edényben. Tegye rá a finomra vágott hagymát, és párolja üvegesre. Öntse rá a rizst, és további egy percet pirítsa fakanállal kevergetve, de vigyázzon, ne barnuljon meg. Ekkor öntse fel a fehérborral és a levessel. Lassú tűzön főzze 18-20 percet, mialatt a rizs megfő. Vegye le a melegről, és adja hozzá a gombát, a Mascarponét és a reszelt sajtot. Gyors mozdulatokkal keverje össze. Finomra vagdalt petrezselyemmel megszórva azonnal tálalja.
GOMBÁS-PÓRÉS RIZS
Hozzávalók 1 személyre: 1 szál póréhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 kávéskanál olaj,5 dkg rizottórizs, 2 dl zöldségleves-alaplé, 20 dkg csiperke, só, bors, 2 dkg reszelt parmezán
Elkészítése: A pórét és a fokhagymát aprítsuk fel, és 1 kávéskanál olajon kicsit pirítsuk meg a rizzsel. Öntsük fel az alaplével, és lefedve főzzük puhára körülbelül 25 perc alatt. Közben a megtisztított, negyedelt gombát pirítsuk meg a maradék olajon. Sózzuk, borsozzuk meg, és adjuk a kész hagymás rizshez. Végül szórjuk meg a parmezánnal.
GOMBÁS RIZOTTÓ 01.
Elkészítése: Vegyen 10 dkg rókagombát, mossa meg, majd hosszában szeletelje föl. Futtassa meg teáskanálnyi olívaolajon. 5 perc után szedje ki, és dobjon a szaftra 1 fej aprított hagymát, majd dobjon rá 8 dkg rizst. Öntse fel 2,5 dl húslével, és párolja meg. Enyhén sózza, borsozza. Ha megpuhult, keverje össze a gombával, és 2 dkg reszelt parmezánnal.
GOMBÁS RIZOTTÓ 02.
Hozzávalók 4 személyre: 1 dkg szárított vargánya, 1,7 dl meleg víz, 7,5 dkg vaj, 1 kis vöröshagyma, 50 dkg rizs, 1,3 l marha- vagy csirkehúsleves, 4 dkg frissen reszelt parmezán sajt
Elkészítése: Morzsoljuk össze a gombát, és 20 percig áztassuk meleg vízbe. Nyomkodjuk ki, az áztatóvizet szűrjük le, és tegyük félre. Eközben melegítsük meg a vajat, majd tegyük bele a felaprított hagymát, és alacsony hőmérsékleten pirítsuk. A hozzáadott rizst körülbelül 2 percig kevergessük, amíg minden szemet bevon az olaj. Ekkor öntsük bele a húsleves negyedét és a korábban átszűrt áztatóvizet. Kevergetve főzzük tovább körülbelül 20 percig, közben 2,5 decinként adjuk hozzá a maradék levest. A krémes rizottó egyes rizsszemei maradjanak „haraphatóak”. A legvégén keverjük bele a parmezánt is.
GOMBÁS RIZOTTÓ 03.
Hozzávalók 4 személyre: 2 tasak Knorr Rizottó rizses hús, 40 dkg gomba, 1-1 zöld- és piros húsú paprika, 1 csomó petrezselyemzöld, 3 evőkanál olaj
Elkészítése: Felhevített olajon megfuttatjuk a cikkekre vágott gombát és paprikát, majd 1 liter vízzel felöntjük. A mikor felforrt, hozzáadjuk a Knorr Rizses-húst, és lassú forralással fedő alatt állni hagyjuk.
Tálaláskor a tányérra halmozott gombás rizses húst apróra vágott petrezselyemzölddel szórjuk meg.
GOMBÁS RIZOTTÓ 04.
Hozzávalók: Gomba, rizs, vöröshagyma, petrezselyem, vaj, só, bors
Elkészítése: A rizst párold meg. A megtisztított gombát vágd 2-3 milliméteres szeletekre, s vajon kevés apróra vágott vöröshagymával, majd pedig - ha a leve már majdnem elpárolgott - sok finomra metélt petrezselyemmel pirítsd meg. Sózd, borsozd, s amikor megpuhult, keverd a forró párolt rizshez. A tetejére morzsolj még egy kevés vajat. - Ha maradék párolt rizst használunk, akkor a fellazított hideg rizshez keverjük a pirított gombát, több vajat morzsolunk a tetejére (esetleg még egy kis vizet vagy csontlevest is öntünk alá) és fedő alatt, sütőben melegítjük össze.
GOMBÁS RIZOTTÓ 05.
Hozzávalók: 40 dkg rizs, 40 dkg champignon, 2 gerezd fokhagyma, hagyma1, 2 evőkanál olívaolaj, erős paprika1, 2-3 dkg vaj, 2.5 l húsleves, 1 kávéskanál petrezselyem, 1 kávéskanál Parmezán sajt, só és bors, ízlés szerint
Elkészítése: A vaj egyik felében fonnyasszuk meg a hagymát, fokhagymát, és az erős paprikát. Adjuk hozzá a tisztára mosott, felszeletelt gombát, keverjük össze, majd adjuk hozzá a rizst. 6-7 perc múlva adjuk hozzá a forró húslevest. Közepes tűznél főzzük, sózzuk ízlés szerint. Amikor megfőtt, közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá a vajat, a sajtot, és a petrezselymet.
GOMBÁS RIZOTTÓ MIKRÓBAN
Hozzávalók: 1 ek olívaolaj, két gerezd fokhagyma, 1 ek közepes hagyma, egy bögre rizottó (kerek szemű) rizs, bögre húsleves, 6 db napon szárított paradicsom, 6 db csiperkegomba, 1 ek vajkrém, 1 ek reszelt parmezán
Elkészítése: A kerek szemű rizs elengedhetetlen, hiszen az étel állagát ez főzéskor ragacsossá váló rizs alakítja ki. Másik fontos kellék a jól zárható mikrohullámúhoz használatos edény, és a napon szárított paradicsom. A napon szárított paradicsom itáliai eredetű (pomodori secchi). Természetesen tartósítószer-mentes. A ma már Európa-szerte kedvelt aszalt paradicsomot iparilag is előállítják, de hagyományos változata is kapható, jóval drágábban. A száraz változat csupán hetekig élvezhető. Mi is elkészíthetjük: félbevágva és kiszemezve szárítsuk asztallapon a paradicsomot. Sózhatjuk és fűszerezhetjük is. Száraz, szeles időben néhány nap alatt kiszárad. Éjszakára ajánlatos bevinni. A rovarok és más látogatók elől takarjuk ritka szövésű szövettel.
Az edényhez öntsünk 1 ek olívaolajat, tegyünk hozzá két gerezd zúzott fokhagymát, 1 ek közepes hagymát apróra vágva. Fedjük le, és magas fokozaton főzzük egy percig. Majd adjunk hozzá egy bögre rizottó rizst, és lefedve főzzük további fél percig. Adjunk hozzá egy bögre húslevest, 6 db negyedelt csiperkegombát, 6 db felszeletelt, napon szárított paradicsomot. Fedjük le, és főzzük 18 percig úgy, hogy hatpercenként megkeverjük. Végül adjunk hozzá 1 ek vajkrémet, és 1 ek reszelt parmezánt.
Az étel 2 személynek elegendő. Fogyókúrázóknak, vegetáriánusoknak, diétázóknak kimondottan ajánlott. ÉS mindenkinek, aki az egészségek étkezés híve.
GOMBÁS RIZS
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg gomba, 25 dkg rizs, 1 evőkanál zsír, egy kávéskanál pirospaprika, 1 dl tejföl, 1 k. kanál liszt, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2 tojás, 5 dkg sajt, só
Elkészítése: Az apróra vágott gombát puhára pároljuk egy evőkanál zsírban a vágott zöldpetrezselyemmel együtt, majd megszórjuk pirospaprikával. A tejfölben elhabarjuk a kávéskanál lisztet, megsózzuk, és ráöntjük a gombára. Jól összeforraljuk. A rizst bő; forró, sós vízben csaknem puhára főzzük, leszűrjük, majd kizsírozott tűzálló edénybe tesszük. A közepébe fészket készítünk, és ebbe tesszük a tejfölös gombát. Két egész- tojást jól elhabarunk, megsózzuk, ráöntjük a tetejére, és megszórjuk a reszelt sajttal. Forró sütőben kb. 10 percig sütjük.
GOMBÁS RIZSES HÚS
Hozzávalók 4 személyre: 2 tasak Knorr Rizottó rizses hús, 40 dkg gomba, 1-1 zöld- és piros húsú paprika, 1 csomó petrezselyemzöld, 3 evőkanál olaj
Elkészítése: Felhevített olajon megfuttatjuk a cikkekre vágott gombát és paprikát, majd 1 liter vízzel felöntjük. A mikor felforrt, hozzáadjuk a Knorr Rizseshúst, és lassú forralással fedő alatt állni hagyjuk. Tálaláskor a tányérra halmozott gombás rizses húst, apróra vágott petrezselyemzölddel szórjuk meg. Jó tanácsok: Gomba helyett cukkinit, kelbimbót vagy vegyes zöldséget is adhatunk hozzá. Bazsalikommal vagy kakukkfűvel ízesíthetjük, és petrezselyem helyett zeller-zölddel díszíthetjük.
GOMBÁS RIZS SERTÉSLAPOCKÁVAL
Hozzávalók: 50 dkg sertéslapocka, 20-30 dkg gomba, 25 dkg rizs, 2 paprika, 1 paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, zsír, só, bors, paprika, paprikakrém, majoránna
Elkészítése: A sertéshúst apró kockákra vágjuk. A hagymát finomra metéljük, és zsírban megfonnyasztjuk. Megpirítjuk a húst, majd kevés vizet löttyintünk rá, és tovább pároljuk. Félpuha állapotában belekarikázzuk a paradicsomot és a paprikákat s fűszerezzük. Zsírban megforgatjuk a rizst és a vastagabb szeletekre szelt gombát, majd a húsra tesszük. Felöntjük a rizs mennyiségének megfelelő kétszeres mennyiségű csontlével. Fedő alatt puhára pároljuk, s villával lazítjuk fel.
GOMBÁS SONKARIZOTTÓ
Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg főtt füstölt sonka, 50 dkg párolt rizs, 25 dkg csiperke, 20 dkg fejtett zöldborsó, 15 dkg vaj, 15 dkg parmezán sajt, 5 dl édes bormártás, 1 csomó petrezselyem- zöldje, őrölt fehérbors, szerecsendió, só
Elkészítése: A megmosott gombát kockákra vágjuk, és vajon félpuhára pároljuk. Hozzátesszük a kockákra vágott sonkát, és tovább pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk. A párolt rizst jól összekeverjük a főtt borsóval, a sajttal, gombával és a bormártással. Kivajazott formába tesszük, és tálra borítjuk. Tetejét meghintjük reszelt sajttal, és körülöntjük bormártással.
Elkészítési idő: 25 perc
GOMBÁS-SONKÁS RIZOTTÓ
Hozzávalók 4 személyre: 1 fej közepes vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 40 dkg gyors rizs, 1/8 l száraz fehérbor, 1 l zöldség-erőleves (kockából), 20 dkg csiperkegomba, 15 dkg főtt sonka, 2 dkg vaj, 15 dkg mirelit zöldborsó, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors
Elkészítése: A megtisztított vöröshagymát apróra felkockázzuk, és a felhevített olajon üvegesre pároljuk. Beleszórjuk a rizst, és rövid ideig együtt pároljuk. A fehérborral és a zöldség-erőleves felével felöntjük, felforraljuk, majd fedő alatt, alacsony hőfokon, további 15 percig pároljuk. A maradék levest apránként hozzáöntjük, és időnként óvatosan megkeverjük.
A csiperkéket felszeleteljük, a sonkát vékony csíkokra metéljük. Serpenyőben a vajat megolvasztjuk. Beleszórjuk a gombát, és megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a sonkát. A gombás-sonkás keveréket a rizsbe vegyítjük. További 5 perc alatt készre pároljuk. Végül beleforgatjuk a felaprított petrezselyemzöldet.
Elkészítési idő kb. 35 perc
HAGYMÁS CSIRKERIZOTTÓ
Hozzávalók: 1 nagy csirke apróléka, 25 dkg rizs, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál olaj, 1 szál sárgarépa, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál Vegeta, ízlés szerint törött fehér bors, 1 evőkanál liszt, olaj a vöröshagyma sütéséhez
Elkészítése: A csirkeaprólékot tisztítás után kis darabokra vágom és sós vízben félpuhára főzöm, majd kicsontozom. A nyers májat vékony csíkokra vágom. Tűzálló tálban, felforrósított olajon a csirkehús darabokat hirtelen lepirítom, majd hozzáteszem a megtisztított és almareszelőn lereszelt zöldséget. Együtt pirítom néhány percig, azután hozzákeverem a Vegetát és a paradicsompürét. Megborsozom, és beleszórom a váltott vízben átmosott és lecsöpögtetett rizst. Annyi vízzel öntöm fel, hogy 3 ujjnyira ellepje a lé a tál tartalmát. Jól összekeverem, felforralom, ezután teszem bele a májcsíkokat, majd lefedve az előmelegített, forró sütőbe tolom. Közepes lángon addig sütöm, amíg a rizs az összes levet beszívja. Közben a vöröshagymát megtisztítom, vékony karikákra vágom, a lisztben megforgatom, majd közvetlenül tálalás előtt forró olajban ropogós pirosra sütöm. A felesleges olajat lecsöpögtetem róla, és a villával óvatosan átkevert rizottó tetejét beborítom vele. Salátával kínálom.
Elkészítési ideje: 70 perc
HAJDINARIZOTTÓ 01.
Hozzávalók: 30 dkg hajdina, 1 fej hagyma, 1 szál sárgarépa, 20 dkg mirelit zöldborsó, 20 dkg csiperke-gomba, 5 dl zöldség erőleves, 2 dkg vaj, só, kakukkfű
Elkészítése: Megforrósított vajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt sárgarépát és csiperkegombát, majd a hajdinát és megpirítjuk. Felöntjük a zöldség-erőlevessel, beletesszük a mirelit zöldborsót. Sóval és friss kakukkfűvel ízesítjük. Fedő alatt megpároljuk.
HAJDINARIZOTTÓ 02.
Hozzávalók: 50 dkg hajdina, vöröshagyma, olaj sárgarépa, zöldborsó, petrezselyemzöld, só
Elkészítése: A finomra vágott vöröshagymát, esetleg fokhagymát és a hajdinamagokat olajban megpirítjuk, egy liternyi forrásban lévő vízzel felöntjük, hozzáadjuk a sót, a zöldségeket és fedő alatt kis lángon puhára főzzük.
HALAS CURRY RIZOTTÓ (HOLLAND)
Elkészítése: 4 szelet nyelvhalat vajban megpirítunk. 1/2 apróra vágott almát 1 gerezd fokhagymával vajon megpirítunk, hozzáadunk 3 db csíkokra vágott shi-take gombát. Ha egy kicsit megpirult 1 cup rizst adunk hozzá és felöntjük 2 cup halászlével. Sóval, borssal ízesítjük és puhára főzzük. A hallal együtt tálaljuk.
HALRIZOTTÓ
Hozzávalók: 40 dkg tonhalfilé, 1 liter csontleves, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál vaj, 30 dkg rizs, 2 uborka, 2 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 1-1 csokor kapor és petrezselyem, só, őrölt fehér bors
Elkészítése: A felkockázott hagymát 3 evőkanál vajon üvegesre, majd a hozzáöntött rizst folyamatosan kevergetve kifehéredésig párolja. Ekkor öntse fel a csontlevessel. A továbbiakban fedő alatt, nagyon lassú tűzön főzze készre, mialatt a levét elfövi. Közben a meghámozott uborkákat szeletelje fel. A nagy kockákra darabolt halat forgassa bele a sóval és borssal elkevert lisztbe, majd a fölösleges lisztet rázza le. Az uborkát a fokhagymával együtt, állandóan kevergetve az olajban párolja meg, majd szedje tányérra. A fokhagymát dobja el. A visszamaradt zsiradékban süsse meg a haldarabokat.
Amikor mindez készen van, óvatosan forgassa össze a halat, az uborkát és a vagdalt kaprot a rizzsel. Petrezselyemmel díszítve tálalja.
HOMÁR, KAVIÁROS ZÖLD-KAGYLÓVAL, GRILLEZETT ZÖLDSÉGRAGUVAL ÉS SÁFRÁNYOS RIZOTTÓVAL
Elkészítése: A homárt speciális főzőlében megfőzzük, grillezünk hozzá spárgát, bébi-kukoricát, póréhagymát, vastaghúsú paprikát és paradicsomot. Ízesítjük friss oregánóval és bazsalikommal, törött fehér borssal.
Meglocsoljuk kevés olívaolajjal.
A zöld-kagylót megsütjük roston, vajjal, fokhagymával, petrezselyemmel. Ide is szórunk a fehér borsból, majd amikor kész, meghintjük vörös kaviárral.
A sáfrányos rizottót olaszosan főzzük kicsit tejszínesre, parmezánnal, sáfránnyal fűszerezzük, és megszórjuk petrezselyemmel.
HÚSOS RIZOTTÓ FRANCIA MÓDRA
Elkészítése: A húsos rizottó kétféle húsból, kicsontozott sertéskarajból és borjúhúsból készül, de akár csak sertéshúsból is főzhető. Feron mester nyolc deka vajat néhány szál friss, apróra vágott (vagy evőkanálnyi szárított) rozmaringgal fűszerezve felolvaszt, és nyolc-nyolc deka, kis kockákra vágott sertés- és borjúhúst öt percig süt benne. Megsózza, borsozza, és egy evőkanál konyakkal ízesítve, lefödve lassan párolja. Egy másik edényben szűk négy deci vizet forral, egy zöldségleveskockát felold benne, 40 deka rizst beleszór, és lefödve, lassú tűzön párolja. A fedő alá még egy tiszta konyharuhát is rak, ami a gőz elillanását megakadályozza. 15 percig a tűzön hagyja, majd a megpuhult hússal összekeveri, és csipetnyi őrölt fahéjjal, négy evőkanálnyi reszelt sajttal ízesíti. Tálalás előtt lefödve még néhány percig meleg helyen pihenteti, hogy az ízek összeérjenek.
ILLATOS RIZOTTÓ
Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 8 dkg füstölt hús, 4 dkg vaj, 25 dkg rizs, 1 dl száraz fehérbor, 1 és fél liter húsleves kockából, 2 teáskanál ételízesítő por, 4 dkg reszelt, parmezán jellegű sajt
Előkészítés: A hagymát meghámozzuk, és a hússal együtt apróra vágjuk.
Elkészítése: A hagymát és a húst a vajon közepes tűzön megpirítjuk. Hozzáadjuk a rizst, összekeverjük, majd amikor fényessé vált, megöntözzük a száraz fehérborral. Ha a bor elpárolgott, hozzáadunk egy merőkanálnyi forró húslevest. Gyakran megkeverve körülbelül 18 percig főzzük, s közben folyamatosan pótoljuk az elfőtt húsleves levét. Egy perccel azelőtt, hogy levennénk a tűzről, hozzáadjuk az ételízesítőt és a sajtot, és szükség szerint sózzuk. Összekeverjük, hogy a rizs jól átvegye az ízét, letakarjuk, és tálalás előtt 2 percig pihentetjük.
ÍNYENC KACSAMÁJ-RIZOTTÓ
Hozzávalók: 2 kacsamáj, 25 dkg rizs, 8 húsos, különböző színű zöldpaprika, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál kacsazsír, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors, kevés tej
Elkészítése: Már előző nap tejbe áztatom a kacsamájat, és lefedve a hűtőszekrénybe teszem. Másnap a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát 1 evőkanál felforrósított kacsazsíron üvegesre fonnyasztom, majd rádobom a megmosott, kicsumázott, kierezett és kis kockákra vágott zöldpaprikákat. Együtt pirítom néhány percig, majd hozzáadom a megmosott, lecsöpögtetett rizst. Megsózom, megborsozom és belekeverem a pépesre zúzott fokhagymát. Ráöntök 4 dl forró vizet és felforralom. Fedő alatt, kis lángon, gyakori keverés közben majdnem puhára párolom. Közben a maradék zsíron lepirítom a leszűrt, kis kockákra vágott kacsamájat, a rizsbe keverem és még annyi forró vizet öntök hozzá, hogy éppen csak nedves legyen az étel, de az alján ne gyűljön össze a lé. (Ha nem főtte el a rizs a vizét, akkor nem kell felönteni.) Fedő alatt 5-6 percig párolom, ez alatt a rizsnek meg kell duzzadnia. Akkor jó az étel, ha majdnem száraz. Tálalás előtt villával felkeverem, és még forrón rászórom a reszelt sajtot. Fűszeres paradicsommártást kínálok hozzá.
Elkészítési ideje: 40 perc
IZGALMAS KAGYLÓ
Hozzávalók: 50 dkg kagyló, 40 dkg vöröshagyma, 35 dkg zellergumó, 1 csokor metélőhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl hal-alaplé, 1 késhegynyi morzsolt kakukkfű, 1 dl száraz fehérbor, csipet sáfrány
Elkészítése: A finomra vágott vörös- és metélőhagymát, a zellert, valamint a zúzott fokhagymát főzze alacsony hőfokon 15-20 percig a bor és a hal-alaplé keverékében. A főzés vége felé tegye bele a fűszereket. Növelje a hőfokot, és adja a léhez a kagylók felét. Amikor azok kinyílnak, szűrőkanállal emelje ki és tegye félre. Ugyanígy járjon el a maradék kagylóval is. A megfőtt kagylókat kaparja tálba. Tegye hozzá a főtt zöldségféléket, majd annyi főzőlevet, ami épp ellepi. Főtt rizzsel elkeverve rizottóként, pépesítve pici majonézzel és friss kenyérrel szendvicsként fogyasztható. Ám akár levessé is változtatható.
KACSAHÚS-RIZOTTÓ
Hozzávalók: 1 kis pecsenyekacsa, combja és melle nélkül (aprólék, hát, szárny stb., kb. 50-60 dkg), 25 dkg rizs, 25 dkg vegyes leveszöldség, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg morzsolt kukorica. 1 közepes fej vöröshagyma, 3 evőkanál reszelt parmezán (jellegű) sajt, 3 evőkanál kacsazsír (vagy olaj), 1 csokor petrezselyemzöld, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só
Elkészítése: A megmosott kacsahúst egészen kis darabokra aprítom. A meghámozott vöröshagymát négybe vágom, a fokhagymát megtisztítom és összezúzom. A kacsadarabokat annyi forrásban lévő vízbe teszem, amennyi jól ellepi, de legalább 8 dl legyen. Melléteszem a megtisztított és egészben hagyott leveszöldséget. Megsózom, és a hagymát is beletéve, lassan felforralom. Egészen puhára főzöm. Ezután leszűröm, a zöldséget vékony hasábokra vágom, a húst pedig kicsontozva, vékony csíkokra metélem. A rizst váltott vízben addig mosom, amíg egészen átlátszó nem lesz alatta a víz. Ezután lecsöpögtetem, és a kacsazsíron üvegesre pirítom. 6 dl kacsalevest ráöntök, majd fedő alatt, kis lángon puhára párolom, illetve addig párolom, amíg a rizs az összes levét be nem szívja. A zöldborsót és a kukoricát külön-külön megfőzöm (vagy gőzben megpárolom). Ha a rizs elkészült, óvatosan összekeverem a húscsíkokkal, a zöldséggel, a kukoricával és a zöldborsóval, meghintem kevés törött borssal, és a zúzott fokhagymát is belekeverem. Végül a reszelt sajttal is átforgatom, és hagyom, hogy kihűljön. Adagokra osztva lefagyasztom. Tálalás előtt néhány órával kiveszem a mélyhűtőből, és meleg sütőben átforrósítom. Tálra borítva, salátával kínálom. Nemcsak kacsahúsból, hanem csirke- vagy libahúsból nagyon finom, különösen, ha kevés májat is teszek bele. Bármilyen idényzöldséggel készíthető. (A rizses étel különösen jól tűri a fagyasztást, felmelegítve ugyanolyan, mintha frissen készült volna.)
KAGYLÓ-RIZOTTÓ (RIZOTTO)
Ez amolyan “Jamie Oliver“-es, könnyű, gyors, de hatásos étel.
Hozzávalók: 10 dkg alap ragu, 2,5 dl alaplé, 1 fej vöröshagyma, 1 szelet zellergumó, 1 gerezd fokhagyma, 12 dkg rizs, 1 evőkanál olívaolaj, 1,5 dl száraz fehérbor, 3 kávéskanál konyak
Elkészítése: Forralja fel az alaplevet. Serpenyőben hevítse fel az olívaolajat, dobja rá a finomra vágott hagymát és zellert, majd alacsony hőfokon pár percig párolja. Keverje bele a zúzott fokhagymát. Növelje a hőfokot és öntse rá a rizst. Ha a rizs kifehéredett, öntse fel a fehérborral. Fedő alatt gyöngyözve főzze pár percig. Ekkor adja hozzá az alaplevet, amivel puhára főzi a rizst. Végül a főtt rizst forgassa össze a raguval, és locsolja rá a konyakot. Melegen tálalja.
KAGYLÓS RIZOTTÓ
Hozzávalók: 1 fej hagyma, 10 dkg piros húsú paprika, 15 dkg paradicsom, 30 dkg rizs, 6 dl csirkeleves kockából, 40 dkg kagylóhús, 2 csipet sáfrányos szeklice, kevés olívaolaj, 2 evőkanál vágott kapor
Elkészítése: A csirkelevet felforraljuk a sáfrányos szeklicével és a kagylóval. Az olajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát. majd rátesszük a rizst. Amikor felmelegedett, sózzuk, borsozzuk, rátesszük a paprikát, és rászűrjük a levet a kagylóról. Négy-öt percig főzzük. Belekeverjük a paradicsomot, a kaprot, a kagylót. Lefedve pihentetjük, utána tálaljuk.
KÁVÉVAL ÍZESÍTETT SONKÁS-GYÜMÖLCSÖS RIZOTTÓ (ELŐÉTEL)
Hozzávalók: 20 dkg füstölt-főtt sonka, 10 dkg ananász, 10 dkg őszibarack, 10 dkg ringlószilva, 5 dkg mazsola, 40 dkg párolt rizs, 5 dkg margarin, 10 dkg trappista sajt, 2 evőkanál lefőzött eszpresszókávé, reszelt szerecsendió, őrölt fehérbors, só
Elkészítése: Felhevített margarinon megfuttatjuk a kockára vágott sonkát, rátesszük a szép egyenletes darabokra vágott gyümölcsöt, a mazsolát, kávéval, szerecsendióval, borssal, parányi sóval ízesítjük, és pár pillanat alatt készre pároljuk. Párolt rizzsel, valamint reszelt sajttal óvatosan összekeverjük, majd margarinnal kikent formába préseljük.
Tálaláskor a rizottót tányérra borítjuk, és reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
KÖLES-RIZOTTÓ
Hozzávalók: 10 dkg zöldborsó, 10 dkg brokkoli, 10 dkg karfiol, 10 dkg gomba, 1 db vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 20 dkg köles, 1 evőkanál étolaj, csipetnyi tengeri só, egy csokor apróra vágott petrezselyem
Elkészítése: A zöldborsót, a karfiolt és a brokkolit megpároljuk, és félretesszük. Az olajon megfuttatjuk a hagymát, a zöldpaprikát, a gombát, és pár percig pirítjuk. Ezután beletesszük a kölest, és kb. 2,5 deci vízzel leöntve mérsékelt lángon, fedő alatt puhára főzzük. Hozzáadjuk az előre megpárolt és lecsöpögtetett zöldséget, az egészet összekeverjük, végül meghintjük petrezselyemmel.
KUBAI RIZOTTÓ
Hozzávalók: 4 ek salátaolaj, 1 csésze rizs, 0,5 dl száraz fehérbor, só, 2 csésze, forró víz
Elkészítése: Mossuk meg folyó csapvíz alatt a rizst, majd áztassuk 1 órát. Szűrőben csurgassuk le. Öntsük az olajat lábasba, melegítsük meg, adjunk hozzá a rizst és pirítsuk, amíg minden szem külön áll. Öntsük rá a bort, a fele vizet, sózzuk. Lassú tűzön, lefedve pároljuk, amíg elforr róla a víz. Kétágú villával keverjük össze, tegyük hozzá a megmaradt vizet, párolj