Sajtlevesek
BÁZELI SZALONNÁS SAJTLEVES
Hozzávalók: császárszalonna 10 dkg, zsír 3 dkg, liszt 4 dkg, húsleveskocka 2 db, vöröshagyma 10 dkg, zöldpetrezselyem 2 cs. vörösbor 3 dl, Karaván sajt 12 dkg, őrölt fehér bors, só
Elkészítése: A császárszalonnát apró kockákra vágjuk, és kevés zsíron megpirítjuk. Szűrőkanállal kiemeljük a szalonnakockákat, a visszamaradt zsírban elkeverjük a lisztet, és világos rántást készítünk. A húsleveskockákat 8 dl vízzel felengedjük, beletesszük az apró kockákra vágott vöröshagymát, a zöldpetrezselyem felét, majd 15-20 percig forraljuk. Ezután a rántással besűrítjük, és 4-5 percig tovább főzzük. Finom szűrőn keresztül átszűrjük, ismét felforraljuk, belekeverjük a pirított császárszalonnát, a zöldpetrezselyem másik felét és a vörösbort. Sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. A reszelt Karaván sajtot közvetlenül tálalás előtt keverjük a forró levesbe.
BOLOGNAI SAJTLEVES
Hozzávalók: 1 l húsleves, 5 dkg vaj, 4 dkg liszt, 8-8 dkg parmezán sajt és spagetti, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, őrölt fehér bors, só
Elkészítése: A húslevest felforraljuk, majd világos vajas rántással berántjuk, sóval, borssal ízesítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a tejföllel összekevert tojássárgáját, a reszelt sajtot, beletesszük, a sós vízben megfőzött spagettit, és azonnal, forrón tálaljuk.
BROKKOLIS SAJTLEVES
Amilyen finom, olyan egyszerű. Csak dobáljon néhány összetevőt egy fazékba, és máris elkészült ennek a gyorséttermi levesnek a másolata. Kerítsen hozzá mintegy liternyi csirkelevest és egy közepes fej brokkolit.
Hozzávalók: 1 l csirkeleves (kockából), 4 teáskanál reszelt kemény sajt, 1,2 dl liszt, 1 teáskanál reszelt hagyma, késhegynyi őrölt bors, 1 közepes rózsáira szedett brokkoli
A tetejére: reszelt sajt, vagdalt petrezselyem
Elkészítése: Keverje simára egy fazékban a levest, a reszelt sajtot, a lisztet, a hagymát és a borsot. Ha teljesen csomómentes, tegye közepes hőmérsékletre melegedni. Állandóan keverve forralja fel, majd tegye alapfokra a meleget. Adja hozzá a brokkolit, és fedő alatt főzze 15-20 percet. Tálaláskor szórja meg reszelt sajttal és petrezselyemmel.
DANNY’S-FÉLE SAJTLEVES
Hozzávalók: 4 teáskanál vaj vagy margarin, 2 l csirke erőleves, fél tubus majonéz, 20 dkg zsíros sajt, só, bors
Elkészítése: Olvassza fel a vajat egy fazékban, öntse fel a levessel. Keverje el benne a majonézt és a reszelt sajtot. Folyamatos keverés mellett, közepes hőmérsékleten főzze, amíg teljesen sima lesz. Ízlése szerint ízesítse sóval és borssal. Állandóan keverje, de ne hagyja felforrni! A majonéz miatt nem fagyasztható le. Egy héten belül fogyasztható.
EGYSZERŰ SAJTLEVES
Hozzávalók: vaj 4 dkg, liszt 4 dkg, tej 6 dl, Karaván sajt 12 dkg, kifli 2 db, fokhagyma 3 gerezd, őrölt fehér bors, só;
Elkészítése: A vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Felengedjük a tejjel, 4 dl vízzel és simára keverjük. Sóval, őrölt fehér borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, belekeverjük a reszelt Karaván sajtot és felforraljuk. Közben a kifli-karikákat vajazott sütőlemezre tesszük, és a sütőben megpirítjuk. Végül fokhagymával bedörzsöljük, minden tányérba 4-5 darabot teszünk és rámerjük a forró levest.
FRANCIA SAJTLEVES 01.
Hozzávalók: 4 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1,2 l húsleves, 1 dl fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, 12 dkg reszelt sajt, 1 db tojássárgája, 2 dl tejföl, só, őrölt fehér bors, szerecsendió
Elkészítése: A vajat habzásig hevítjük, hozzákeverjük a lisztet, majd habverővel állandó keverés közben hozzáöntjük a zsírtalanított, hidegre hűlt húslevest. Amikor felforrt, beleöntjük a fehérbort, reszelt fokhagymával, fehér borssal, őrölt szerecsendióval ízesítjük, majd belekeverjük a reszelt sajtot. A levest addig forraljuk, amíg a sajt megolvad. A tűzről levesszük és belekeverjük a tojássárgával elkevert tejfölt.
Azonnal, forrón csészékbe merve tálaljuk. Háromszögletűre vágott fokhagymás pirítós kenyeret adunk mellé.
FRANCIA SAJTLEVES 02. (LA SOUPE AU FROMAGE)
Hozzávalók 3-4 személyre: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1 liter sovány húsleves (esetleg kockából is jó), 2 dl száraz fehérbor, 15 dkg finomra reszelt Beaufort vagy Comté sajt, 5 dkg kockára vágott Beaufort sajt, 2 tojássárga, fél dl tejszín, bors, petrezselyemzöld, fokhagyma, szerecsendió
Elkészítése: Vastag aljú edényben olvasszuk meg a vajat, a lisztet kevergessük hozzá habverővel. Ezzel egy időben folyamatosan kavargatva, apránként adjuk hozzá a meleg levest, a borsot, aki szereti, egy kevéske szerecsendiót, illetve a bort és egy gerezd fokhagymát szétnyomva. Aki nem szereti, el is hagyhatja, vagy egészben teszi bele.
Hagyjuk felforrni az egészet, majd a sajtot folyamatos kevergetés mellett szórjuk bele. Ami-kor megolvadt a sajt, kész a leves.
A levesestálba már előre elkészítettük a tejszínnel felvert tojássárgákat. Erre kell habverővel folyamatosan kavargatva ráönteni a levest, hogy a végeredmény homogén legyen.
Adjuk még hozzá a kis apró kockára vágott sajtot, és egy kevés aprított petrezselymet.
Forrón tálaljuk, fokhagymával átdörzsölt pirított kenyérszeletekkel.
Francia sajt helyett magyar: Beaufort helyett 1/3 rész Pannónia és 2/3 rész Eidami sajtot használunk, egy kevés reszelt Parmezánnal. Comté helyett 1/2 rész Pannónia és 1/2 rész Eidami sajtot (esetleg Gouda sajt) használunk.
FÜSTÖLT SAJT KRÉMLEVES
Hozzávalók: 4 dkg vaj, 1 púpozott ek liszt, 8 dl víz, 1.5 db húsleveskocka, 15 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl tejszín, reszelt szerecsendió, bors, 4 tojássárgája
Elkészítése: A vajat lábosban felolvasztjuk, a lisztet 1 perc alatt világosra pirítjuk benne. Vízzel felöntjük. Habverővel többször megkevergetve nagy lángon fölforraljuk, a leveskockát belemorzsoljuk, közben a sajtot lereszeljük. Kétharmadát a levesbe szórjuk, és kevergetve 3-4 perc alatt simára főzzük. Tejszínnel dúsítjuk, szerecsendióval fűszerezzük, ha kell, utána sózzuk.
Négy leveses csészébe 1-1 tojássárgáját simára keverünk. A forró levest rámerjük, maradék sajttal megszórjuk.
FŰSZERES SAJTLEVES
Hozzávalók: 1 fej hagyma, 7 dl húsleves, 2 dkg margarin, 2 dkg liszt, 5 dkg reszelt sajt, metélőhagyma, őrölt fehér bors, pirospaprika, só
Elkészítése: A megtisztított hagymát kockára vágjuk, és margarinon üvegesre pároljuk. Meghintjük a liszttel, 2 percig pirítjuk, majd felöntjük a húslevessel. Beleszórjuk a reszelt sajtot, sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük. Csészékbe töltjük, frissen vágott metélőhagymával meghintve tálaljuk.
GRUYERE SAJTLEVES
Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 póréhagyma, 450 g friss spenót vagy összevágott mélyhűtött spenót, 50 g vaj, 120 g rizs, 1 1/4 l marhahús-alaplé só, fekete bors, 2 késhegynyi reszelt szerecsendió, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 200 g 20% zsírtartalmú tejföl, 1/8 l tejszín, 180 g reszelt gruyere sajt
Elkészítése: A vöröshagymát és a fokhagymagerezdet megtisztítjuk, a hagymát felkockázzuk, a fokhagymagerezdet szétnyomkodjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és karikákra vágjuk. A spenótot alaposan megmossuk, és apróra vágjuk.
A vajat edényben felmelegítjük, a zöldséget állandó keverés mellett 5 percig pároljuk benne. Beleszórjuk a rizst, rövid idő alatt üvegesre pirítjuk. A marhahús-alaplével feleresztjük, majd sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
A levest felforraljuk, majd 18 percig mérsékelt hőfokon csendesen főzzük. Utána levesszük a tűzhelyről.
A petrezselymet megmossuk, lecsepegtetjük és összevágjuk. A tejfölt, tejszínt, sajtot és petrezselymet összekeverjük és belekeverjük a levesbe; már nem forraljuk. Végül utánízesítjük a sajtlevest 4 tányérba töltjük, és azonnal tálaljuk.
GURMAND SAJTLEVES
Hozzávalók: 20 dkg Karaván füstölt sajt, 10 dkg trappista sajt, 1 db borsos Camembert sajt, 1 dl száraz fehérbor, 4 dkg vaj, 1,5 dl tejszín, 1 liter erőleves (kockából), 3-5 dkg liszt, 10 dkg császárszalonna, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál Knorr Delikát ételízesítő
Elkészítése: A Karaván és a trappista sajtot lereszeljük, a Camembert-t kis darabokra vágjuk. Világos vajas rántást készítünk, Delikát ételízesítővel, áttört fokhagymával ízesítjük, majd felöntjük az erőlevessel. Felforraljuk, hozzáadjuk a sajtokat, a száraz fehérbort. Kézi mixerrel krémesítjük, tejszínnel dúsítjuk, kiforraljuk. Sült császárszalonna-kockákra tálaljuk.
Elkészítési idő: 60 perc
HAGYMÁS SAJTLEVES
Hozzávalók: 4 nagy fej hagyma, különböző ízesítésű 4 rúd ömlesztett sajt (műanyagba töltött). Ízlés szerint só, petrezselyem vagy tejföl
Elkészítése: A hagymákat megtisztítjuk, és apróra vágjuk, vagy lereszeljük. Kevés olívaolajon fedő alatt lassú tűzön, néha megkeverve üvegesre pároljuk. Felöntjük 1,5 l vízzel, felforraljuk. A kibontott sajt rudakat folytonos kevergetés mellett kisebb darabokra törve beleolvasztjuk. Legtöbbször nem kell, de ízlés szerint sózhatjuk (vagy ételízesítővel szórjuk). Apróra vágott petrezselyemzöldre és 1 ek tejfölre is tálalhatjuk.
ÍNYENC SAJTLEVES
Hozzávalók: 20 dkg trappista, 15 dkg füstölt sajt, 1 kávéskanál ételízesítő, 3 dl tejszín, 7 dl tej, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg főtt császárhús, 4 dkg margarin, 5 dkg liszt, friss vágott zellerzöld, pirított zsemlekockák
Elkészítése: Világos rántást készítünk, melyet ízesítünk ételízesítővel, áttört fokhagymával. Felengedjük hideg tejjel, belereszeljük a sajtokat, majd lassú tűzön felfőzzük. Dúsítjuk tejszínnel. Tálaláskor friss, vágott zeller-zölddel hintjük meg. Külön kisütött császárszalonnát és zsemlekockát teszünk betétként bele.
Elkészítési idő: 50 perc
OLASZ SAJTLEVES
Hozzávalók: 6 dkg húsos szalonna (szeletelt bacon vagy császárszalonna a legjobb), 2 gerezd fokhagyma, 3 ek olaj, 1 liter húsleves, 2 csapott ek. liszt, 3 evőkanál paradicsompüré, késhegynyi fehérbors, 15 dkg ömlesztett sajt, metélőhagyma
Elkészítése: A szalonnát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk és összezúzzuk. Az olajon a szalonnát kisütjük, a fokhagymát rádobjuk, és a húslevessel felengedjük. A lisztet egy dl hideg vízzel simára keverjük, és a leveshez öntjük. Kis lángon felforraljuk, majd a paradicsompürét is belekeverjük. A fehér borssal fűszerezzük, majd a kockára vágott sajtot is hozzáadva, kevergetve még 3-4 percig főzzük, ameddig a sajt el nem olvad benne. Apróra vágott metélőhagymával meghintve tálaljuk.
PIKÁNS SAJTLEVES
Hozzávalók:
A leveshez: 2 tyúkhúsleves-kocka, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, késhegynyi reszelt szerecsendió, 1 mokkáskanál currypor, fél mokkáskanál törött fehér bors; a levesbetéthez 1 zsemle
Elkészítése: 7 dl vizet fazékba öntünk. Beletesszük mindkét leveskockát, és beleszórjuk a borsot, a szerecsendió-reszeléket és a curryport.
Felforraljuk, közben a lisztet egy kevés levessel és a tejföllel simára keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt sajt felét. A forrásban lévő levesbe belekeverjük a lisztes-sajtos tejfölt, és folytonos keverés közben legalább 5 percig forraljuk. Ezután a megmosott és finomra aprított petrezselyemzöldet is belekeverjük, de már nem forraljuk tovább. A tűzről lehúzzuk, és befedve, melegen tartjuk tálalásig. A zsemlét apró kockákra vágjuk, és a sütőben szárazon megpirítjuk. Négy adagra osztjuk, és a megmaradt, ugyancsak négy részre osztott reszelt sajttal együtt leveses csészékbe tesszük. Tálaláskor a forró levest a sajtos zsemlekockákra rámerjük. (Nemcsak tyúkhúsleves-kockával készíthető, hanem maradék csontlevesből vagy húslevesből, esetleg leszűrt zöldséglevesből is.)
ROKFORTLEVES
Hozzávalók: 1 l húsleves, 20-30 dkg rokfort, 1 dl tejszín, őrölt bors, majoránna
Elkészítése: A felforralt húsleveshez adjuk a szétmorzsolt rokfortot, a habbá vert tejszínt, a fűszereket. Kevés borral vagy vodkával ízesíthetjük.
(Nagyon finom, én illatos fehérborral készítem)
ROKFORT-KRÉMLEVES PÓRÉVAL
Hozzávalók: 20 dkg márványsajt, 10 dkg Anikó sajt, 10 dkg Óvári sajt, 1 szál póréhagyma, 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 1 liter erőleves (kockából), 1,5 dl tejszín, 1 kávéskanál száraz sherry, 1 kávéskanál Knorr Delikát ételízesítő, őrölt gyömbér
Elkészítése: Világos, vajas rántást készítünk és felengedjük az erőlevessel. Hozzáadjuk a lereszelt sajtokat, állandó kavarás mellett rövid ideig, lassú tűzön főzzük. Csipetnyi őrölt gyömbérrel, Delikát ételízesítővel ízesítjük. A jól megmosott, felkarikázott póréhagymát is a levesbe tesszük. A legvégén ízesítjük a száraz sherryvel, és dúsítjuk a tejszínnel.
Tálaláskor tejszínhabrózsát nyomunk rá.
Elkészítési idő: 50 perc
SAJTLEVES 01.
Hozzávalók: 10 dkg eidami sajt, 1/2 l tej, 1/2 l víz, 1 vöröshagyma, 3 dkg vaj vagy margarin, só bors, köménymag 1 dl tejföl 2 kk liszt
Elkészítése: A hagymát vágjuk apróra, a sajtot reszeljük le, a tejfölt a liszttel keverjük össze.
A hagymát a vajban lefedve pároljuk 3 percig. Óvatosan eresszük fel vízzel és a tejjel. A reszelt sajtot keverjük bele. Letakarva főzzük 10 percig. A még forró levesbe keverjük bele a lisztes tejfölt, majd tegyük vissza 2 percre.
A végén sóval, borssal és köménnyel ízesítsük.
Tálaláskor még megszórhatjuk piros-paprikával és reszelt sajttal.
SAJTLEVES 02.
Elkészítése: Vajjal világos rántást készítünk, majd felengedjük 8 dl vízzel és 4 dl tejjel. Sóval törött borssal ízesítjük, és jól kiforraljuk. Közben 2 dl tejfölt 1 tojássárgájával elkeverünk. A tányérok aljára tesszük a tojásos tejfölt és személyenként 5 dkg reszelt sajtot. Állandó keverés mellett erre szűrjük a forró levest. Levesbetétként pirított zsemlekockát adunk.
SAJTLEVES 03. (EGYSZERŰEN)
Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg reszelt sajt (bármilyen fajta sajtmaradék is jó, akár puha, ömlesztett sajt is; ha nehéz megreszelni, előtte tegyük be a mélyhűtőbe 20 percre, mert így már könnyen reszelhető), 5 dl csökkentett zsírtartalmú tej, 2 dkg vaj vagy margarin, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál liszt, 2 marhahúsleves-kocka, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fehér bors
Elkészítése: A vajon habzásig hevítjük a lisztet, majd felöntjük a tejjel. Kevergetve, kis lángon, sűrűre főzzük, ezután még 5 dl vizet öntünk hozzá. Beletesszük a húsleveskockákat, a zúzott fokhagymát és a reszelt sajtot. Felforraljuk, 5 percig főzzük (vigyázat, mellette kell állni, mert könnyen kifuthat!), végül megkóstolva kevés sóval (csak ha szükséges) és a fehér borssal ízesítjük. A tűzről lehúzva belekeverjük a megmosott és finomra metélt petrezselyemzöldet, majd jól felkeverve befedjük. Csak 10 percnyi állás után tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc
SAJTLEVES 04.
Hozzávalók: 10 dkg hagyma, 4 dkg vaj, 2 dkg liszt, 1 dl fehérbor, 6 dl húsleves (kockából), 15 dkg ementáli sajt, 2,5 dl tejszín
Betétnek szőlőszemek kb.15-20 db
Díszítés: korianderlevél
Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és a vajon aranyszínűre pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a lisztet, rövid ideig pirítjuk még, majd hozzáöntjük a bort és a húslevest. Kb. 15 percig főzzük, közben többször megkeverjük. Ezután beletesszük a reszelt sajtot és a tejszínt, és még 3 percig főzzük. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A szőlőszemeket kettévágjuk, a koriander levelek egy részét felaprítjuk, és a szőlővel együtt a levesbe tesszük. A maradék korianderrel díszítjük a levest (nem fontos).
SAJTLEVES 05.
Hozzávalók: 1-1,3 l víz vagy erőleves, 20 dkg trappista sajt + 10-10 dkg bármilyen más sajt, esetleg füstölt v. krémsajt, 4 evőkanál liszt, 5 dkg margarin, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 1 erőleves kocka, tálaláshoz zsemlekocka, só, fekete bors, fehérbors
Elkészítése: A hozzávalókból 2 ek liszttel besamelmártást készítünk. (A margarint felforrósítjuk egy kb. 1,5 literes edényben, hozzáadunk 2 ek lisztet, a rántáshoz hasonlóan kicsit összepirítjuk, majd felöntjük a tejjel.) Ha kész a mártás, az erőlevessel (vagy vízzel és leveskockával) felengedjük, a fűszereket is hozzáadjuk.
Közben a sajtokat lereszeljük és a tejföllel, és a megmaradt 2 ek liszttel elkeverjük. Ha felforrt a leves alap, belekeverjük a sajtot, majd összeforraljuk ezeket, amíg be nem sűrűsödik, és a sajt el nem olvad.
Tálaláskor pirított zsemlekockával díszítjük.
SAJTLEVES 06.
Hozzávalók: 20 dkg Brie sajt, 5 dl zöldségleves, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 2 kifli, 5 dkg sajt, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt fehér bors, olaj
Elkészítése: A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és nagyon világos rántást készítünk. Folyamatos keverés mellett engedjük fel a zöldséglevessel. Felforraljuk, és belerakjuk az apróra felkockázott lágy sajtot. Amikor elolvadt, átszűrjük a levest. Ízesítjük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, és összeforraljuk. Apróra vagdalt petrezselyemmel megszórjuk. Előzőleg megpirított kifli karikákkal, és reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
SAJTLEVES 07.
Hozzávalók: 2 húsleveskocka, 5 dkg vaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 1,5 dl fehérbor, 1 késhegynyi fokhagymakrém, 1 csipet őrölt fehérbors, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, 15 dkg eidami sajt, 2 evőkanál tejföl, 2 tojássárgája, 1/2 csomó petrezselyemzöld
Elkészítése: A húsleveskockákat 1 liter, forró vízben feloldom. A vajat felolvasztom, hozzákeverem a lisztet, majd fokozatosan a húslevest.
Ezután hozzáöntöm a bort, beleteszem a fokhagymakrémet, az őrölt borsot, a szerecsendiót. Az egészet felforralom, s ha kell, megsózom (a húsleveskocka sós!). Amikor felforrt, beleteszem a reszelt sajtot, és felolvasztom benne. Végül tojássárgájával elkevert tejföllel dúsítom.
Tálalás előtt finomra vágott petrezselyemzölddel szórom meg, és kis kockákra vágott sajtot teszek bele.
SAJTLEVES 08.
Elkészítése: 2 ek lisztből és 2 ek vajból világos rántást készítünk, beleszórunk kb. 5 dkg reszelt sajtot, feleresztjük 8 dl zöldséglével vagy húslevessel és felforraljuk. Ízlés szerint sózzuk. Külön sós vízben apróra tört makarónit főzünk ki, szűrőkanállal kiemelve a levesbe tesszük. A levesestálban elkeverünk 2 tojássárgáját 2 ek tejföllel, ráöntjük a forró levest és azonnal tálaljuk.
SAJTLEVES 09.
Hozzávalók: 10 dkg Eidami sajt, 3 dkg liszt, 3 dkg Rama, 2 db erőleves kocka, ízlés szerint őrölt fehér bors, ízlés szerint só, 1 dl 12%-os tejföl, 1 db tojássárgája
Elkészítése: A lisztet a margarinon habzásig hevítjük, felengedjük 1 1/2 l vízzel, erőleveskockával és kevés sóval kiforraljuk. A tányérokba tojássárgájával elkevert tejfölt teszünk, ezt megszórjuk őrölt fehér borssal és bőven reszelt sajttal. Erre merjük rá a forró levest.
SAJTLEVES 10.
Hozzávalók: 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl kefir vagy joghurt, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 3 evőkanál apróra tört cérnametélt, 1 evőkanál liszt, 2 tyúkhúsleves-kocka, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor (vagy 1 teáskanál szántott kapor), só és törött fehér bors
Elkészítése: A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágom, zsírját kisütöm, majd a pörcöt leszűröm. A visszamaradt zsírra rászórom a lisztet, és világos zsemleszínűre pirítom. A tűzről lehúzva belekeverem a zúzott fokhagymát és a lereszelt vöröshagymát, majd egy pillanatra, a tűzre visszateszem, és kevergetve tovább pirítom. Ismét lehúzom a tűzről, felöntöm 3 dl vízzel, és simára keverem. A tűzre visszatéve ezután már bátran hozzáöntök még 7 dl vizet, beleteszem a húsleveskockákat és felforralom. Közben néhányszor megkeverem. Ha már zubogva forr, beleszórom a tésztát és megfőzöm. Vigyázat! Ott kell mellette állni, mert hamar kifuthat, ezért nagy fazékban főzzük, hogy legyen helye forrni! Mire a habja elfő, a tészta is megfő. Ezután beleszórom a finomra vágott kaprot, és a reszelt sajttal elkeverem. Végül kevés levessel simára keverem a kefirt, és azt is belezúdítom. Egy pillanatig ismét forralom, majd a tűzről lehúzom. Rendkívül jóízű, pikáns leves, amelyet akár le is fagyaszthatunk, ha nagy adagot főztünk belőle. A hűtőszekrény normál hűtőterében 3 napig eláll.
25 perc alatt elkészíthető.
SAJTLEVES 11.
Elkészítése: Jó adag reszelt parmezánt áztassunk tejbe, jól keverjük el, majd óvatosan, folytonos keverés közben öntsük hozzá egy-két liter, forrásban lévő erőleveshez vagy húsléhez. Nagyon vigyázzunk, mert könnyen csomós lesz. Miután levettük a tűzről, két tojással behabarjuk.
SAJTLEVES 12.
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 2 dkg liszt, 10 dkg sajt, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, só, őrölt bors
Elkészítése: A vajjal, liszttel világos rántást készítünk. Felöntjük 1.5 l vízzel, sóval, borssal fűszerezzük. 5 percig lassú tűzön forraljuk. Leveses tálban a tejfölt simára keverjük a tojássárgájával, folyton keverve ráöntjük a forró levest. A sajtot külön tányéron adjuk asztalra, hogy mindenki ízlése szerint hinthessen a levesébe.
SAJTLEVES 13.
Hozzávalók: 30 dkg burgonya, 1 ek liszt, 1 ek olaj, 2.5 dl tej, 10 dkg reszelt sajt, 1 tojássárgája, só, őrölt bors, majoranna, pirított zsemlekocka
Elkészítése: A felkockázott burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, összeturmixoljuk. Rántást készítve az olajból és lisztből, a burgonya főzőlevével felöntve felforraljuk. Folyton keverve hozzáadjuk a tejet, beleszórjuk a sajtot. Megint felforraljuk. A tojássárgáját habosra keverve ráöntjük a levesre, a fűszereket is hozzáadjuk. Pirított zsemlekockával tálaljuk.
SAJTLEVES 14.
Hozzávalók: 1 l kész marhahúsleves, 4 dkg vaj vagy margarin, 3 dkg sima liszt, 1 sárgarépa, 1 szelet zeller, 2 kis fej hagyma, só, bors, pirospaprika, 20 dkg ementáli sajt
Elkészítése: A hagymát finomra vágjuk, a répát és a zellert apró kockára vágjuk; a sajtot durvára reszeljük. A vajat az edényben felforrósítjuk és a hagymát, a zöldséget megpároljuk, anélkül hogy megpirulna; ezután belekeverjük a lisztet, rövid ideig pirítjuk, a húslevessel felöntjük, és jól felforraljuk. A levest sóval, borssal, és pirospaprikával ízesítjük, a tűzön hagyjuk még egy kis ideig; ezután a sajt 2/3 részét belekeverjük, és kis lángon, a tűzön hagyjuk, míg a sajt meg nem olvad, ekkor levesestálba öntjük, rászórjuk a maradék sajtot és apróra vágott petrezselymet, és igen forrón tálaljuk. Pirított fehér kenyeret adunk hozzá.
SAJTLEVES 15.
Hozzávalók 10 személyre: 40 dkg gomba, 40 dkg darált hús, 8 db póréhagyma, 2 db vöröshagyma, 5-6 db tömlős sajt (kolbászos, márványsajtos, tejszínes, sonkás, szalámis stb. - minél többféle, annál finomabb), ételízesítő, só, bors
Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát vajon vagy margarinon megfonnyasztjuk, beletesszük a cikkekre vágott gombát és együtt pároljuk. Kis idő után belekeverjük a darált húst és együtt pirítjuk, sóval, borssal és delikáttal ízesítjük. Kevés vizet öntünk alá, majd belekarikázzuk a póréhagymákat (nem kell félni, hogy sok lesz bele, bátran belevághatjuk). Ezután felöntjük vízzel és 5-6 percig forraljuk, majd elzárjuk alatta a tüzet. A krémsajtokat belenyomjuk egy csészébe, kevés levessel simára dolgozzuk és belekeverjük a kész levesbe.
SAJTLEVES 16.
Hozzávalók: 5 dkg eidami sajt, 5 dkg füstölt sajt, 1 ek olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csomó leveszöldség, 1 paradicsom, 1 húsleveskocka, 4 vajon pirított kenyérszelet
Elkészítése: Az olajban üvegesre pároljuk a reszelt vöröshagymát, hozzáadjuk a megtisztított, karikákra vágott zöldséget és a paradicsomot. Felengedjük egy liter vízzel, beletesszük a húsleveskockát és nagyon puhára megfőzzük. Ha megfőtt áttörjük, vagy botmixerrel finomra turmixoljuk az egészet. Ha a levét elfőtte, vízzel pótoljuk. Újra felforraljuk, és tűzálló tálba öntjük. A vajon ropogósra pirított kenyérszeleteket rátesszük a tetejére és meghintjük a kétféle lereszelt sajt keverékével. Forró sütőbe toljuk, de csak annyi időre, amíg a sajt ráolvad.
Azonnal tálaljuk.
SAJTLEVES HÁZIASAN
Hozzávalók: Liszt 4 dkg, vaj 4 dkg, száraz fehérbor 2 dl, húsleveskocka 1 db, fokhagyma 3 gerezd, tejföl 2 dl, Karaván sajt 20 dkg, tojássárgája 2 db, kifli 2 db, őrölt bors, só
Elkészítése: A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, 8 dl hideg vízzel és a száraz fehérborral felengedjük. Habverővel simára keverjük, majd beletesszük a húsleveskockát. Apróra vágott, vagy reszelt fokhagymával, őrölt borssal, sóval ízesítjük, és 8-10 percig gyenge tűzön forraljuk. Keverőtálba tesszük a tejfölt, 10 dkg reszelt sajtot és a tojássárgáját. Jól összedolgozzuk, és egy levesestálba öntjük. Állandó keverés mellett rámerjük az elkészült, forró levest. A kifli-karikákat bedörzsöljük fokhagymával, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben megpirítjuk. A leves mellé kínáljuk.
SAJTLEVES ZÖLDSÉGGEL
Hozzávalók: 2 zellerzöld levélnyéllel, 2 közepes méretű sárgarépa, 1 kisebb zöldpaprika, 1/2 kis karfiol, 1/2 l húsalaplé, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 3 evőkanál liszt, 3/4 l tej, 150 g durvára reszelt gruyere sajt, 1 teáskanál Worcester-szósz, őrölt paprika
Elkészítése: A zeller-zöldet szárával együtt megtisztítjuk, a sárgarépát meghámozzuk, mindkettőt megmossuk, majd szeletekre vágjuk. A paprikát megtisztítjuk, megmossuk, a magokat és az ereket eltávolítjuk, majd a paprika húsát összevágjuk. A karfiolt megmossuk, és rózsáira bontjuk.
Az előkészített zöldséget a húsalaplével együtt fazékba tesszük, és erős lángon felforraljuk. Forrás után csökkentjük a hőfokot, az edényt lefedjük, és a zöldséget hozzávetőleg 10 percig csendesen készre főzzük.
Közben a vajat közepes hőmérsékleten megolvasztjuk, majd lisztet adunk hozzá. Habverővel állandóan keverve felhevítjük. Levesszük a tűzhelyről, majd folyamatosan és erőteljes kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet. Közepes hőmérsékleten, állandó keverés mellett 5 percig csendesen forraljuk. Végül beletesszük a sajtot, majd alaposan kevergetve megolvasztjuk benne, de már nem főzzük.
A sajtos keveréket és a Worcester-szószt hozzáadjuk a zöldséges léhez, majd jól elkeverjük vele. Elosztjuk 4 levesestányérba. Az adagokat pirospaprikával megszórjuk, és azonnal tálaljuk.
SAJTOS KRÉMLEVES
Hozzávalók: 1/2 kg édes alma, 3 dkg vaj, 1 evőkanál olaj, 20 dkg hagyma apróra vágva, 20 dkg burgonya apróra vágva, só és őrölt bors, 1l víz és 10 dkg márványsajt
Elkészítése: Magozd ki az almát és vágd dió nagyságú darabokra. Olvaszd meg a vajat az olajban és piríts meg benne a hagymát. Tedd bele a kockára vágott burgonyát, és közepes lángon pirítsd 3-4 percig. Sózd, borsozd, tedd bele az almakockákat és a vizet. Forrald lassú tűzön 15 percig, ill., amíg a krumpli és az alma puha. Pépesítsd mixerben, majd adj hozzá 5 dkg sajtot és keverd simára. Visszaöntve a fazékba melegítsd fel. Szolgáld mélytányérban, és a megmaradt sajtot apróra morzsolva szórd a tetejére.
Tipp: A recept bármilyen szárított vagy friss gombából elkészíthető, de vargányából a legfinomabb.
SÖRÖS SAJTLEVES
Hozzávalók 6 személyre: 1 csésze kockára vágott hagyma, 1 csésze kockára vágott zellerszál, 1 csésze kockára vágott sárgarépa, 3/4 csésze vaj, 1/2 csésze liszt, 1 kiskanál mustárpor vagy 1 evőkanál mustár. 5 csésze csirkehúsleves vagy zöldségleves (kockából is készíthető), 1 marék brokkoli rózsa, 0,33 liter barna sör, lehetőleg Guinness, 16 dkg Cheddar sajt, reszelve, 2 evőkanál reszelt parmezán sajt, só és bors, ízlés szerint
Elkészítése: Süsse nagy lángon, hirtelen a kockára vágott zöldségeket a vajon. Keverje az így előkészített zöldségekhez a lisztet, mustárport (vagy mustárt). Adja a levest a keverékhez, folyamatos keverés közben, majd főzze kb. 5 percig. Törje apróra a brokkoli-rózsákat; a szárát vágja falatnyi darabokra, és gőz felett párolja, amíg éppen csak megfő. Adja a sört és a sajtokat a leveshez. Párolja 10-15 percet. Ellenőrizze az ízeket, sózza, borsozza ízlése szerint. Tálaláskor tegyen egy kevés párolt brokkolit a levesestányér aljára, szedjen rá a levesből.
SVÁJCI SAJTLEVES
Hozzávalók: húsleves, fehérbor, reszelt sajt, tejszín, tojássárgája, pirított zsemlekocka, snidling
Elkészítése: A húslevesbe tegyél egy kis fehérbort, reszelt sajtot, s jól forrald össze. Szűrd át, majd legírozd tejszínnel és tojássárgájával. Tálaláskor szórj a tetejére vágott snidlinget, s külön tálkában pirított zsemlekockát adj mellé.
TRIESZTI SAJTLEVES
Elkészítése: Sertéslapockát ledaráljuk tejben áztatott zsemlével. Tojással összedolgozzuk.
Ízesítés: só, bors, szerecsendió, bazsalikom. Apró gombócokat formázunk, húslevesben kifőzzük, majd leszűrjük.
Elkészítése: Világos vajas rántást készítünk, a gombócok főzőlevével felöntjük. Fehérborral, szerecsendióval ízesítjük, tejszínnel dúsítjuk. Reszelt sajtot szórunk bele és kiforraljuk.
A gombócokat nem tesszük a levesbe, a tányérban merjük rájuk a levest.