Krémlevesek 03.
S
SAJT-KRÉMLEVES ROQUEFORT HABBAL
Elkészítése: 5 dkg vajból és 4 dkg lisztből világos rántást készítünk, melyet 1 dl forró tejjel felengedünk. Simára keverünk, majd beleszelünk 15 dkg trappista- és 10 dkg füstölt sajtot. Azonnal felöntjük 3 db Maggi Erőleves kockából készült levessel és tejszínnel. Ízesítjük kevés őrölt gyömbérrel és egy csipet kurkumával. 1 szál vékony karikára vágott póréhagymát hozzáadva, 2 perc alatt készre főzzük.
SAJTOS BORSÓ-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 20 dkg sárgaborsó, 2.5 dl tejszín, 1 húsleveskocka, 20 dkg sajt, 1 gerezd fokhagyma, bors, só, 2 zsemle, olaj
Elkészítése: Előző este áztassuk langyos vízbe a borsót. Másnap öntsük le a vizet és öblítsük le. Másfél liter vízbe dobjuk bele a leveskockát, tegyük gyenge tűzre, és ha meglangyosodott, tegyük bele a borsót, valamint a fokhagymát, sózzuk meg, és lassú tűzőn főzzük puhára - kuktában gyorsabb.
Ha egészen megfőtt, törjük át. Kapcsoljuk takaréklángra, állandó kevergetés mellett adjuk hozzá a tejszínt és az apróra felkockázott sajtot (egészen el kell olvadnia), végül ízlés szerint őrölt borsot. Közben az olajon megpirítjuk a felkockázott zsemlét, melyet külön kínálhatunk hozzá. Hidegen is jó!
SAJTOS BROKKOLI-KRÉMLEVES 01.
Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg trappista sajt, 10 dkg vaj, vegeta, őrölt fehérbors, 1 babérlevél, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, csapvíz, petrezselyemzöld, 25 dkg fokhagymás kenyérchips
Elkészítése: A brokkolit rózsáira szedjük, a vöröshagymát daraboljuk, a sajtot lereszeljük és félretesszük. Vajon puhára pároljuk a brokkolit a vöröshagymával, fokhagymával. Vegetával, fehér borssal, babérlevéllel ízesítjük. A babérlevelet kivesszük, felöntjük vízzel, botmixerrel összeturmixoljuk a levest. Újraforraljuk, beletesszük a reszelt sajtot, folyamatosan keverjük, míg a sajt elolvad. Végül tejfölös habarást teszünk bele, szintén folyamatos keverés mellett. 2 perc múlva levehetjük a tűzről. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük és fokhagymás vagy natúr kenyérchipset kínálunk hozzá.
SAJTOS BROKKOLI-KRÉMLEVES 02.
Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 30 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál napraforgóolaj, 2 húsleveskocka, 2 dl főzőtejszín, só, őrölt bors, 15 dkg cheddar vagy Gouda sajt, néhány kis brokkoli levél a díszítéshez
Elkészítése: A brokkolit rózsáira szedjük, minél kisebbre és alaposan megmossuk. A szárakat is bele lehet tenni. A burgonyát meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymát szétnyomjuk, vagy lereszeljük. vöröshagymát és a fokhagymát az olajban üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a brokkolit és a burgonyát és a tűzön rövid ideig kevergetjük.
Felöntjük kb. 1 liter vízzel, hozzáadjuk a leveskockákat és felforraljuk. Ezután hozzáöntjük a tejszínt és lefedve, lassú tűzön addig főzzük, amíg a burgonya és a brokkoli megpuhul. Közben sóval, borssal ízesítjük. Ha kész, botmixerrel pépesítjük a levest. Ha nagyon sűrű, adhatunk hozzá még vizet. Hozzáadunk 10 dkg sajtot és olvadni hagyjuk benne.
Tálalás: előmelegített tányérokban, a maradék sajttal megszórva, brokkoli levéllel díszítve. Adhatunk hozzá ropogós búzakenyeret.
SAJTOS KRÉMLEVES
Hozzávalók: 1/2 kg édes alma, 3 dkg vaj, 1 evőkanál olaj, 20 dkg hagyma apróra vágva, 20 dkg burgonya apróra vágva, só és őrölt bors, 1l víz és 10 dkg márványsajt
Elkészítése: Magozd ki az almát és vágd dió nagyságú darabokra. Olvaszd meg a vajat az olajban és piríts meg benne a hagymát. Tedd bele a kockára vágott burgonyát, és közepes lángon pirítsd 3-4 percig. Sózd, borsozd, tedd bele az almakockákat es a vizet. Forrald lassú tűzön 15 percig, ill., amíg a krumpli és az alma puha. Pépesítsd mixerben, majd adj hozzá 5 dkg sajtot és keverd simára. Visszaöntve a fazékba melegítsd fel. Szolgáld mélytányérban, és a megmaradt sajtot apróra morzsolva szórd a tetejére.
Tipp: A recept bármilyen szárított vagy friss gombából elkészíthető, de vargányából a legfinomabb.
SALÁTA-KRÉMLEVES
Elkészítése: A hozzávalók megegyeznek az egyszerű salátaleves alapanyagaival, azzal a kis változtatással, hogy ehhez a változathoz ugyanolyan mennyiségű, de szétfövő burgonyát választunk. Az elkészítés módja is hasonló, csak a tejfölös habarás előtt a levest turmixoljuk. Levesbetétnek gyermek-levesgyöngyöt szórunk bele.
Elkészítési idő: 30 perc
SÁRGABARACK KRÉMLEVES 01.
Hozzávalók: félliteres üveg sárgabarackbefőtt (vagy 40 dkg friss sárgabarackból készített kompót), fél dl barackpálinka (ha gyerekek is esznek belőle, akkor 1 teáskanálnyi pálinkaaroma), kevés cukor (csak akkor, ha nem elég édes a befőtt), 1 dl tejszín, csipetnyi só
Elkészítése: A leszűrt, kimagozott sárgabarackot 2 dl-nyi levével együtt összeturmixolom, majd annyi vízzel töltöm fel, hogy a lé összesen 8 dl legyen. A turmixpohárba visszatöltve a sóval, kevés cukorral ízesítem, és beleöntöm a barackpálinkát (vagy az aromát). Még egyszer átkeverem. A tejszínből kemény habot verek, majd a csészékbe osztott krémleves tetejére egy-egy evőkanál tejszínhabot teszek.
SÁRGABARACK-KRÉMLEVES 02.
Hozzávalók: 1 citrom, 80 dkg érett sárgabarack, 15 dkg cukor, 1 kisujjnyi egész fahéj, 1 vaníliás pudingpor, 1 dl fehérbor, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 4 fürt ribizli
Elkészítése: A citromot jól megmossuk, lehámozunk róla 2 kisujjnyi héjat, a levét kinyomjuk és átszűrjük. A sárgabarackot megmossuk. Négy nagyobbat félreteszünk a díszítéshez, a többit 2 percre forró, majd hideg vízbe dobjuk, de nem áztatjuk. Meghámozzuk, kimagozzuk, lábosba tesszük, és azonnal megöntözzük a citromlé felével, valamint a borral.
Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a citromhéjat, 1 csipet sót és 8 dl vizet, majd a forrástól számított 5 percig főzzük. Ezután kidobjuk belőle a fűszereket és a citromhéjat majd péppé turmixoljuk, és újra felforraljuk. 1,5 dl hideg vízben simára elkeverjük a pudingport és a tejfölt. A leveshez adjuk, és éppen csak sűrűsödésig forraljuk, majd hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük. Legalább 3 órára hidegre tesszük. Tálaláskor a levest csészékbe szedjük. A ribizli fürtöket leöblítjük, a félretett 4 barackot kettévágjuk, kimagozzuk és meghintjük a maradék citromlével. A tejszínt félkemény habbá verjük, 1-1 evőkanálnyit púpozunk a leves tetejére, beleültetjük a felezett barackokat, végül a ribizlivel díszítve hidegen kínáljuk.
SÁRGARÉPA KRÉMLEVES 03.
Idő: 40 perc
Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, zöldség alap lé, 6 levél káposzta, 2 db gyökér, 2 db burgonya, 2 db paradicsom, 1 db karalábé, 1 fej hagyma, 1 fej kicsi zeller, 6 evőkanál juhsajt, fehérbors, fekete bors, kömény, fokhagyma-granulátum, szerecsendió, só
Elkészítése: A sajtot kis kockákra vágjuk, félretesszük. A zöldség lében megfőzzük a répát, a karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, a négyfelé vágott zellert, a karalábét, a burgonyát és a hagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Ha megfőttek a zöldségek, kimerjük őket a léből, a répa egy kis részét félretesszük, és a többit a meghámozott és kimagozott paradicsom húsával együtt pürésítjük egy kevés lével. Ha ez kész, hozzáöntjük a maradék léhez, összeforraljuk, tányérba merjük. Minden tányérba szórunk sajtkockákat, pirítóst kínálunk mellé.
SÁRGADINNYE-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 1 db közepes méretű sárgadinnye, 10 dkg porcukor, 5 dl tejszín, 0,2 dl édes fehérbor
Elkészítése: A sárgadinnyét kettévágjuk, magházát eltávolítjuk. Karalábévájóval kivájjuk, edénybe helyezzük, porcukorral meghintjük, fehérborral meglocsoljuk. Ezután a dinnye héját levágjuk, húsos részét szitán áttörjük. Hozzáadjuk a porcukor visszamaradt részét, a fehérbort és a tejszínt. Jó krémesre keverjük, majd a kivájt dinnyegolyócskákra öntjük, és a hűtőszekrényben tároljuk.
SÁRGARÉPA ÉS ZELLER KRÉMLEVES
Elkészítése: Egy lábasba tegyünk margarint és fonnyasszunk meg benne összevágott vöröshagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a felkarikázott sárgarépát és az összevágott zellergumót is. Pároljuk pár percig, majd fűszerezzük a következőkkel: kakukkfűvel, fehér borssal, babérlevéllel, sóval. Engedjük fel vízzel és tejjel, majd dobjunk bele egy zöldségkockát. Ha a zöldségek megpuhultak, vegyük ki a babérlevelet, és kézi mixerrel pürésítsük.
Tálaláskor egy pár csepp citrommal tegyük még pikánsabbá.
SÁRGARÉPA KRÉMLEVES 01.
Hozzávalók: 80 dkg sárgarépa, 1 fej zellergumó szükség szerint vaj, 1 kevés liszt (finom), 1 liter csontlé, ízlés szerint só, ízlés szerint babérlevél, ízlés szerint petrezselyemzöld, 0.25 fej vöröshagyma, 1 dl tejszín, 1 db tojás sárgája
Elkészítése: Nyolcvan dkg tisztított sárgarépát és 1 fej zellert kockára vágunk és vajban állandó keverés mellett kb. 10 percig pároljuk. Meghintjük kevés liszttel és felengedjük 1 liter vízzel vagy csontlével. Ízesítjük sóval, babérlevéllel, finomra vágott petrezselyemmel, 1/4 fej vöröshagymával. Mikor a zöldség megpuhult, akkor leszűrjük és áttörjük. 1 dl tejszínt 1 tojássárgájával a leveshez adunk és óvatosan átforraljuk.
Pirított zsemlekockával, csészében tálaljuk.
SÁRGARÉPA KRÉMLEVES 02.
Hozzávalók: 3 csésze apróra vágott sárgarépa, 1 gyöngyhagyma (2 szál zöldhagyma), 1 csésze főtt rizs, 2 bögre tej, 2 bögre víz, késhegynyi őrölt fehér bors, 1 teáskanál cukor, 4 teáskanál vaj (margarin), 1 teáskanál apróra vágott koriander levél, 3 teáskanál kukoricaliszt, só
Elkészítése: Keverjük simává a kukoricalisztet egy kevés tejjel. Forraljuk fel a maradék tejet, majd egy részével kissé hígítsuk fel a kukoricapasztát. A megmaradt tejet tegyük félre. Az apróra vágott sárgarépát és hagymát vajban süssük gyenge tűzön öt percig. Vigyázzunk, hogy a répa meg ne barnuljon. Adjuk hozzá a tejet, a főtt rizst, a sót, a borsot, a cukrot, a vizet és a koriandert, forraljuk fel, majd lefedve lassú tűzön főzzük 35-40 percig. Szűrjük át vagy turmixoljuk le.
Melegítsük fel és keverjük bele a vajat.
Ha a sárgarépa leves túlságosan sűrű, keverjünk hozzá egy kis tejet.
SÁRGARÉPA KRÉMLEVES 03.
Hozzávalók: 25 dkg sárgarépa, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál szójaliszt, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 evőkanál sovány tejpor, 1 tojássárgája
Elkészítése: A megtisztított megmosott, megreszelt sárgarépát, a megmosott finomra vágott zöldpetrezselymet együtt az olajon megpirítjuk, 1 l meleg vízzel felengedjük, puhára főzzük. A szójalisztet és a tejport 2 dl hideg vízzel simára keverjük, a leveshez öntjük, takaréklángon 10 percig forraljuk. A tojássárgáját a leveses tálban elkeverjük, folytonos keverés közben hozzáöntjük a levest. Aki szereti édesen, 1-2 evőkanál cukrot hozzápiríthat a sárgarépához.
SÁRGARÉPA KRÉMLEVES 04.
Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, zöldség alaplé, 6 levél káposzta, 2 db gyökér, 2 db burgonya, 2 db paradicsom, 1 db karalábé, 1 fej hagyma, 1 fej kicsi zeller, 6 evőkanál juhsajt, fehérbors, fekete bors, kömény, fokhagyma-granulátum, szerecsendió, só
Elkészítése: A sajtot kis kockákra vágjuk, félretesszük. A zöldség lében megfőzzük a répát, a karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, a négyfelé vágott zellert, a karalábét, a burgonyát és a hagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Ha megfőttek a zöldségek, kimerjük őket a léből, a répa egy kis részét félretesszük, és a többit a meghámozott és kimagozott paradicsom húsával együtt pürésítjük egy kevés lével. Ha ez kész, hozzáöntjük a maradék léhez, összeforraljuk, tányérba merjük. Minden tányérba szórunk sajtkockákat, pirítóst kínálunk mellé.
SÁRGARÉPA KRÉMLEVES 05.
Elkészítése: 1 zöldségleveskockából 8 deci vízzel levest főzünk. Vagy használjunk inkább zöldségleves-alapot, de a kocka is megteszi. 3-4 szál répát lereszelünk és egy lábosban, 2 ek vajon, fedő alatt megpárolunk. Cukorral ízesítsük párolódás közben, s kevés levest is öntsünk néha alá, nehogy odakapjon. Amikor puha, szórjuk meg egy ek liszttel, pirítsuk meg kissé, és öntsük föl a levessel.
Forraljuk össze, és szükség szerint sózzuk, cukrozzuk. Turmixszal dolgozzuk simára, s dúsítsuk egy tojássárgájával elkevert 1 dl tejszín keverékével. Kevergetve forraljunk egyet rajta és tálaljuk.
SÁRGARÉPA KRÉMLEVES 06.
Elkészítése: Nyolcvan dkg tisztított sárgarépát és 1 fej zellert kockára vágunk és vajban állandó keverés mellett kb. 10 percig pároljuk. Meghintjük kevés liszttel és felengedjük 1 liter vízzel vagy csontlével. Ízesítjük sóval, babérlevéllel, finomra vágott petrezselyemmel, 1/4 fej vöröshagymával. Mikor a zöldség megpuhult, akkor leszűrjük és áttörjük. 1 dl tejszínt 1 tojássárgájával a leveshez adunk és óvatosan átforraljuk.
Pirított zsemlekockával, csészében tálaljuk.
SÁRGARÉPA KRÉMLEVES 07.
Hozzávalók: 4 közepes méretű sárgarépa, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 közepes méretű zellerzöld, 3/4-1 l tyúkhús-alaplé, 3 evőkanál hosszú szemű rizs cayenne-i bors, 1/2 teáskanál cukor, ízlés szerint 1/8 l tej, 125 g tejföl só, felkockázott paprika (konzerv), ízlés szerint
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 25 perc
Elkészítése: A sárgarépát meghámozzuk, a hagymát megtisztítjuk, a zeller-zöldet a levélnyéllel együtt megtisztítjuk, és mindet megmossuk. Ezután a zöldséget szeletekre vágjuk. A hús-alaplével, rizzsel, a cayenne-i borssal és ízlés szerinti cukorral ízesítve magas hőfokon lefedve felforraljuk.
Lejjebb vesszük a lángot, a levest 1 5-20 percig csendesen forraljuk. Hozzáadjuk a tejet és a tejfölt, a levest addig pépesítjük, míg sima nem lesz. Ha túl sűrűre sikerülne, egy kevés húsalaplét még adunk hozzá.
Sóval és további cayenne-i borssal ízesítjük. Gyenge hőfokon újra megmelegítjük, de már nem forraljuk. Levesestányérokba osztjuk szét, paprikakockát hintünk a tetejére. Azonnal tálaljuk.
SÁRGARÉPAKRÉM LEVES
Idő: 20 perc
Hozzávalók: 4 db sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál vegyes darált zöldség, 1/2 l víz, 1/2 l tej, só, cukor, ételízesítő
Elkészítése: Feldaraboljuk a hagymát, vajon megpároljuk, hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott sárgarépát, összepirítjuk, beletesszük a darált zöldséget, felengedjük a vízzel és a tejjel, hozzáadunk ízlés szerint ételízesítőt, cukrot, ha a sárgarépa megpuhult, botmixerrel összeturmixoljuk. Pirított zsemlekockával tálaljuk
SÓSKAKRÉMLEVES 01.
Hozzávalók: 30 dkg sóska, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál szójaliszt, 1 evőkanál sovány tejpor, 1 dl tejföl, 6-8 dkg cukor, só, 1 db tojás
Elkészítése: A megtisztított, megmosott sóskát apróra vágjuk, olajon fedő alatt kevés sóval megpároljuk, fölengedjük 1 l vízzel, fél óráig főzzük. A szójalisztet és a tejport kevés vízzel simára keverjük, a leveshez öntjük, 10 percig takaréklángon forraljuk. A tejfölt és a tojássárgáját a leveses tálban cukorral simára keverjük, óvatosan hozzáöntjük a levest. Hidegen vagy melegen fogyasztjuk.
SÓSKAKRÉMLEVES 02.
Hozzávalók: 25 dkg mirelit sóska, 1 erőleveskocka, 1 tojássárgája, 1 dl tejszín, diónyi vöröshagyma reszelve, 1 púpozott evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, só, cukor, citromlé, zsemlekocka
Elkészítése: A leveskockából egy liter vízzel levest főzünk. A vajon világosra pirítjuk a hagymát, és rátesszük a kiolvadt sóskát. Kevés sóval, cukorral ízesítjük, majd liszttel meghintjük, és felengedjük a levessel. Habverővel simára keverve 5 percig főzzük, majd tovább kevergetve hozzáadjuk a tejszínes tojássárgáját. Ízlés szerint még egy kis cukorral és citromlével ízesíthetjük, majd turmixoljuk. Pirított zsemlekockával tálaljuk.
Trükk: tejföllel is finom, és természetesen friss sóskával is elkészíthetjük.
Tipp: a tejszínes tojássárgájával már ne főzzük, csak forrósítsuk meg, mert a tojássárgája kicsapódik.
SÓSKAKRÉMLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 35 dkg sóska, 2 szem burgonya, 5 dl tej, 3 tojás, 1 dl tejföl, fél zöldségleveskocka
Elkészítése: A megtisztított, alaposan megmosott sóskát lábosba tesszük, és külön víz hozzáadása nélkül megpároljuk. A keletkezett nedvességet leöntjük. A sóskát félretesszük. A megtisztított, kockára vágott burgonyát 5 dl sós vízben megfőzzük. Hozzáadjuk a sóskát, felöntjük a tejjel és belemorzsoljuk a zöldségleveskockát. Összefőzzük, majd összeturmixoljuk. A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A sóskakrémlevest tányérokba merjük, egy-egy kanál tejföllel meglocsoljuk és meghintjük keménytojás-kockákkal.
Saját megjegyzés: én azért a sóska párolásakor tennék a lábosba egy kis olajat.
SÓSKAKRÉMLEVES TOJÁSGALUSKÁVAL
Hozzávalók: 10 dkg friss vagy egy csomag mirelit sóska, 2 db zsemle, 1 db tojás, 1 evőkanál liszt, 1 kávéskanál olaj, 3 dl tej, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, csipetnyi őrölt bors, vegeta
Elkészítése: A sóskát olajon megpároljuk, megszórjuk liszttel, majd felöntjük kb. másfél liter vízzel. Puhára főzzük. Beletesszük a sót, a cukrot, a vegetát és jól összeturmixoljuk. Közben a tejbe beáztatjuk a zsemléket, felverjük a tojást. A zsemléket kicsavarjuk, majd a tojással, borssal, csöpp sóval jól összedolgozzuk, és evőkanállal a fövő levesbe szaggatjuk. Gyenge lángon még 4-5 percig főzzük.
SPÁRGA-KRÉMLEVES 01.
Hozzávalók: 25 dkg spárga, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 1 tyúkhúsleveskocka, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 ek finomliszt, 1 teáskanál kristálycukor, késhegynyi törött fehér bors, ízlés szerint só
Elkészítése: A spárgaszálakat megmossuk, lecsöpögtetjük. A fejeket (a spárga csúcsos végeit) 3 cm hosszúságban levágjuk, és félretesszük. A többit a talpától kezdve megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A levágott héjával együtt (nem tévedés) félliternyi vízbe tesszük, beleszórjuk a kristálycukrot és kevés sót, majd 25 percig forraljuk. Hagyjuk kissé kihűlni, ezután turmixgépben pépesre zúzzuk. A spárgapépet szitán átpasszírozzuk. A sűrű spárgapépet leveses fazékba öntjük, ráöntünk még félliternyi vizet, és a húsleveskockát, valamint a félretett spárgafejeket is beletesszük. Felforralva 10 percig főzzük. Közben a tejfölt és a tejet a liszttel teljesen simára keverjük, majd behabarjuk vele a forrásban lévő levest. Végül a borssal és a megmosott, finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük.
SPÁRGA-KRÉMLEVES 02.
Hozzávalók: 500 g spárga, 30 g vaj, 1,5 dl tejszín, 1 tojássárgája, 30 g liszt, 4 dl víz, 1 szárnyas-húsleves kocka, 3 dl tej, só, cukor, citromlé
Elkészítése: A spárgát meghámozzuk, fejét levágjuk és 1-2 cm-es darabokra vágjuk. A forrásban lévő vízben a húsleveskockát feloldjuk, és a spárga héját megfőzzük benne. Leszűrjük, majd a levet sóval, cukorral ízesítve felforraljuk, és ebben főzzük puhára a darabolt spárgát. A spárgafejeket külön főzzük sós-cukros vízben. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, fehér habzásig hevítjük (fehér rántás). A tűzről levéve hideg vízzel és a tejjel felengedjük. A spárgalevest, - valamint a hozzá szűrt spárgafej főzőlevet - ezzel besűrítjük, kiforraljuk, majd szitán áttörjük, utána ízesítjük sóval, cukorral, citromlével. A tejszínt a tojássárgájával elkeverjük, és az áttört leveshez adjuk, dúsítjuk.
Tálaláskor a tányérba vagy csészébe tesszük a fejeket, majd rámerjük a forró levest.
SPÁRGA-KRÉMLEVES 03.
Elkészítése: A spárgát sós, fehér borsos vízben megfőzöm. Kevés lisztből (1 teáskanál) és 1 tojássárgájából vízzel habarást készítek. Ezt átszűrve öntöm a tűzről levett leveshez. Visszateszem, és folyton kevergetem forrásig. Ekkor leveszem a tűzről.
Tálaláskor tejszínt és édes fehérbort keverek hozzá. Csészében kínálom, a tetejére egy citromkarikát téve. (Ferenczy Amanda)
SPÁRGA-KRÉMLEVES 04.
Hozzávalók: 50 dkg csont, 10 dkg vegyes zöldség, 50 dkg spárga, 6 dkg vaj, 4 dkg liszt, 2 dl tej, 1 tojássárgája,1 dl tejszín, 1 zsemle, só, cukor
Elkészítése: A csontból, a zöldségből erős csontlevest főzünk kb. 6 dl, leszűrjük, és ebben puhára főzzük az apróra vágott spárgát. Négy dkg vajból és a lisztből világos rántást készítünk, és berántjuk a levest. Szőrszitán átpasszírozzuk, majd visszatéve a tűzre, hozzáadjuk a tejet, és felforraljuk. Utána ízesítjük. A zsemlét kis kockákra vádjuk, és aranysárgára pirítjuk a maradék vajban. Tálalás előtt a levesbe öntjük a tojássárgájával simára kevert tejszínt, majd tálaláskor a pirított zsemlekockát. Forrón tálaljuk.
SPÁRGA-KRÉMLEVES 05.
Elkészítése: 40 dkg spárgát megtisztítunk, feldarabolunk, majd 1 l vízben feltesszük főni 1 zöldségleveskocka társaságában. 15 percig főzzük, és mixerben pépesítjük. Előfordulhat, hogy le is kell szűrnünk a végén, ha még szálkás maradt. 1 dl tejszínt kikeverünk 1 ek rozsliszttel vagy 1 nyers tojássárgával és 1 ek mézzel, majd ezt a keveréket óvatosan, folytonos keverés mellett a leszűrt levesbe csorgatjuk. Forrásig hevítjük, azután a tűzhelyről levéve, kicsit sűrűsödni hagyjuk.
Belefőzhetünk zabpelyhes galuskákat, de a tetejére mindenképpen szórjunk vágott petrezselymet a tálalásnál.
SPÁRGA-KRÉMLEVES 06.
Hozzávalók: 70 dkg vegyes csont, 70 dkg vegyes zöldség, 1 kg spárga, 3 dkg só, 10 dkg vaj, 12 dkg liszt, 2 dkg cukor, 1,5 dl tejszín, 2 dl tej, 2 db tojás sárgája
Elkészítése: A megtisztított spárgát 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és csontlében puhára főzzük. Közben világos vajas rántást készítünk, és a spárgalevest berántjuk vele. Tejet adunk hozzá, ízesítjük sóval, borssal, kevés cukorral, és kiforraljuk. Forrón átpasszírozzuk, majd tejszínnel és tojássárgájával megkötjük.
SPÁRGA-KRÉMLEVES 07.
Hozzávalók: 40 dkg friss spárga, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 2 csapott evőkanál liszt, 2 tojássárgája, 1,5 dl tej, 1,5 dl tejszín, 1 kávés kanál cukor, só, bors és kb. 2-2,5 dl víz vagy csontleves
Elkészítése: A megtisztított spárga fejrészét két - három centis darabokra vágjuk és enyhén sós, cukros vízben puhára főzzük, majd félre tesszük, de tartsuk melegen.
A spárgaszárakat karikázzuk fel, s a sózott cukrozott csontlében főzzük meg. A vaj kétharmadával és a liszttel világos rántást készítünk ezzel, sűrítsük a levest. Adjuk hozzá a tejet, alaposan forraljuk össze, majd passzírozzuk át. A levet egy habverővel keverjük simára, tejszínnel és tojással tovább sűríthetjük. Végül egy kevés vajat vagy margarint hozzáadva selymesebbé tehetjük a levesünket.
Tálaláskor előmelegített tányérban vagy csészében szervírozzuk.
SPÁRGA-KRÉMLEVES 08.
Hozzávalók: 400 g spárga, halványított, 10 dl víz, só, ½ teáskanál cukor, 60 g vaj, 15-20 g liszt, ¼ l tyúkhús alaplé, 1/8 l tejszín, frissen őrölt fehér bors, 1 késhegynyi re-szelt szerecsendió
Elkészítés: 12 perc
Főzés: 25 perc
Elkészítése: A spárgát megtisztítjuk, és 3-4 cm hosszú darabokra vágjuk. Edényben felforrósítjuk a vizet, és sóval, cukorral és a vaj egyharmadával, valamint a spárgadarabok hozzáadásával 15 percig forraljuk.
A maradék vajat másik edényben felmelegítjük, majd beleszórjuk a lisztet és aranybarnára pirítjuk benne. A megfőtt spárgadarabokat habszedő kanállal kiszedjük a forró vízből. Végül a rántást a húsalap és spárga lével feleresztjük.
A levest 10 percig főzzük. Ezután belekeverjük a tejszínt, és csak a spárga csúcsi részét tesszük bele. (A spárga többi részét később felhasználhatjuk salátához.) Végezetül sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük a levest., 4 tányérba merjük, és rögtön tálaljuk.
SPÁRGA-KRÉMLEVES 09.
Elkészítése: 25-30 deka spárgát sós vízben megfőzzük, és azután mindegyiknek levágjuk a fejét. A szárakat áttörjük, 2 deci jó tejfölt kevés liszttel behabarunk, föleresztjük csontlével vagy a spárga levével, belekeverjük az átpasszírozott spárgát, és beletesszük a levágott spárgafejeket. Tálaláskor forrón ráöntjük a levesestálban 2 tojássárgájával elhabart diónyi vajra.
SPENÓT-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 50 dkg spenót, 1 hagyma, fél csokor petrezselyem, 1 evőkanál napraforgómag, 1 evőkanál olaj, 1/3 l zöldségleves, 3 evőkanál tejföl, só, bors, 2-3 csepp citromlé, 1 csipet őrölt szerecsendió
Elkészítése: A spenótot megtisztítjuk. A hagymát, petrezselymet és a napraforgómagot apróra vágjuk. Az olajban üvegesre pirítjuk a hagymát. Ráöntjük a zöldséglevest, és 1 percig főzzük. Hozzáadjuk a spenótot, még egyszer felforraljuk és kb. 3 percig főzzük. Belekeverjük a tejfölt és
összeturmixoljuk a levest. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük. Megszórjuk petrezselyemmel és tálaljuk.
SÜLT PAPRIKA KRÉMLEVES
Hozzávalók: 7 db pritamin paprika, 2 ek olaj, 3 db vöröshagyma, 3 gr fokhagyma, 2 ek friss gyömbér, 1 tk cumin, 5 db sárgarépa, 2 tk cukor, 425 gr paradicsom püré, 6 dl víz, 300 ml tejszín, só, fehér bors
Elkészítése: A pirospaprikákat 250 fokos sütőben 10-15 percig sütjük, sütőből kivéve a paprika héjat lehúzzuk, magházát eltávolítjuk. Forró olajban a hagymákat, gyömbért, fűszermagokat megpirítjuk. Hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát és paprikahúst, sóval, fehér borssal ízesítjük, majd puhára pároljuk. Felöntjük vízzel vagy zöldséglével hozzáadjuk a paradicsompürét, cukrozzuk. Legalább 15-20 percig főzzük. Merülő mixerrel pürésítjük, szitán átpasszírozzuk. A végen tejszínnel dúsítjuk.
SÜTŐTÖK KRÉMLEVES 01.
Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma, 1 kis sárgarépa, 1 kis szál póréhagyma, 1 nagy burgonya, 40 dkg tisztított sütőtök, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál liszt, 1 késhegynyi fehérbors, 1 húsleveskocka, só ízlés szerint
Elkészítése: A forró olajon üvegesre pirítjuk a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát, majd rátesszük az ugyancsak tisztított, és kis kockákra vágott sárgarépát, valamint a felkarikázott póréhagymát. Párpercnyi pirítás után beletesszük a meghámozott és kockákra vágott burgonyát, és az ugyancsak felkockázott tököt. 8 deci vízzel felöntjük, hozzáadjuk a leveskockát, és fedő alatt puhára főzzük. Ezután a zöldségek felét szűrőkanállal kiszedjük, beletesszük egy turmixgép poharába és kevés levessel összeturmixoljuk, majd visszaöntjük a levesbe. Fél deci vízzel elkevert liszttel besűrítjük, sóval, borssal ízesítjük, és jól kiforraljuk.
SÜTŐTÖK KRÉMLEVES 02.
Hozzávalók: 50 dkg sütőtök, 3 dkg margarin, 1 evőkanál szójaliszt, só, 1 tojássárgája, 2 dl tej
Elkészítése: A megmosott, megtisztított, apróra vágott sütőtököt kevés sóval megfőzzük, áttörjük. A szójalisztet simára keverjük a tejjel, a leveshez öntjük, 10 percig takaréklángon forraljuk. A levese tálban elkevert tojássárgájához óvatosan hozzákeverjük.
SÜTŐTÖK KRÉMLEVES 03.
Hozzávalók: 60 dkg sütőtök, 2 dl tejszín, só, 2 evőkanál cukor, csipetnyi őrölt gyömbér és őrölt fekete bors, 1 db citrom leve
Elkészítése: A sütőtököt megtisztítjuk, a magokat kikaparjuk. A magokat is mellétéve sütőben megsütjük. A puha tökhúst összetörjük, hozzáadjuk a cukrot, kevés sót, csipetnyi őrölt gyömbért és fekete borsot, a citromlevet, majd 4 dl vízzel felöntjük és felforraljuk. A tűzről levéve merülő mixerrel pépesítjük, majd simára keverjük benne a tejszínt. A pirított tökmagot megtisztítjuk, és a csészékben tálalt forró krémleves tetejére szórjuk. Máris asztalra adjuk.
Tálalhatjuk hidegen is. Aki édesszájú, kevés mézzel ízesítheti.
SÜTŐTÖK KRÉMLEVES 04.
Hozzávalók: két kisebb vagy egy nagy sütőtök, 2 - 3 burgonya, fél szár póréhagyma, mentalevél, petrezselyemzöld, koriander-zöld, egy narancs vékonyra szelt héja és leve, só, bors, snidling (tálaláshoz), húslé- vagy zöldség, tejszín
Elkészítése: A tököt meghámozzuk, a magját eltávolítjuk. A pórét kevés olajon kicsit átpároljuk, majd a kockára vágott tököt és burgonyát hozzáadjuk, a mentalevéllel, korianderrel, a petrezselyemmel, a narancs héjával, sóval, borssal megfűszerezzük és annyi húslevet (zöldség is jó) öntünk rá, amennyi ellepi. Amikor megpuhult a narancs héját kivesszük, a többit összeturmixoljuk, ízesítjük a narancs levével, és ha kell, utána ízesítünk. Fontos, hogy jó sűrű legyen! Ha szeretjük, adhatunk hozzá még tejszínt is. Tálaláskor snidlinggel díszítjük. Hidegen, melegen is fogyasztható.
SÜTŐTÖK KRÉMLEVES 05.
Hozzávalók 2 személyre: 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj, 30 dkg burgonya, 30 dkg sütőtök (héj nélkül), 4 dl csirkehúsleves, 2 dl tej, só, cukor, reszelt szerecsendió, 2 dl tejszín, petrezselyem zöldje
Elkészítése: Az apróra vágott hagymát üvegesre fonnyasztjuk az étolajon. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott burgonyát és a kockázott sütőtököt, majd felöntjük a húslével és a tejjel. Sóval, cukorral, reszelt szerecsendióval ízesítjük, felforraljuk és lefedve alacsony hőfokon puhára főzzük. A levest szitán áttörjük vagy összeturmixoljuk. A levest még egyszer felforraljuk és hozzáöntjük a tejszínt. Aprított petrezselyemmel is megszórhatjuk.
SÜTŐTÖK-KRÉMLEVES CASANOVA MÓDRA
Hozzávalók: tök kockák, méz, só, csipet fahéj, pirított tökmag
Elkészítése: Ha a felkockázás kész, a tök kockákat egy kanál vajon meg kell futtatni. Akkor lesz jó, ha a villa beleszúrva még kemény közepet mutat. Vízzel felöntjük, hogy ellepje a sütőtök kockákat, majd sózzuk. Az egész körülbelül 15 perc alatt puha. Ha megpuhult, tejszínnel, mézzel, egy csipet fahéjjal (elhagyható) össze turmixoljuk. Tálakba öntjük, és a tetejét pirított tökmaggal megszórjuk.
Cukrozatlan tejszínhab felhőcskét is nyomhatunk rá!
SÜTŐTÖK KRÉMLEVES MAGOKKAL (HÚSMENTES)
Hozzávalók 4 személyre: 1 kis sütőtök (kb. 1/2 kg) kockára vágva vagy 1 zacskó (450 g) fagyasztott sütőtök kocka, 2 dl tejszín vagy tejföl, egy marék tök- és egyéb mag (szezám, len stb.), kevés olaj vagy más zsiradék, 1/2 teáskanál kardamom (vagy valamilyen más, illatos fűszer), só ízlés szerint
Elkészítése: A sütőtököt kb. 1,2 l vízben közepesen puhára főzzük. Az egészet botmixerrel pépesítjük. Hozzáöntjük a tejfélét, fűszerezzük, megsózzuk, majd még egyszer engedjük felforrni. Serpenyőben minimális zsiradékkal enyhén megpirítjuk a magokat, majd közvetlenül tálalás előtt a leves tetejére szórjuk.
SÜTŐTÖK KRÉMLEVES PIRÍTOTT TÖKMAGGAL
Hozzávalók: 45 dkg sütőtök (megsütve), zöldség alaplé, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt (teljes kiőrlésű), 1 csésze tejszín, 4 dkg pirított tökmag
Elkészítése: Turmixgépbe tesszük a sült tököt, öntünk hozzá egy kevés vizet. A zöldség alaplevet és a tejszínt hozzáöntjük, majd simára turmixoljuk. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, és felhevítjük rajta a lisztet. A forró liszthez hozzákeverjük az turmixolt tököt. Forraljuk kb. 10 percig, közben keverjük simára, és ízesítsük utána sóval. Forró csészékben tálaljuk a pirított tökmaggal. Ha érdekesebbé akarjuk tenni, adjunk mellé pórés fehérborban párolt zöld-kagylót.
SÜTŐTÖK KRÉMLEVES SPANYOL MÓDRA
Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma, 1 kis sárgarépa, 1 kis szál póréhagyma, 1 nagy burgonya, 40 dkg tisztított sütőtök, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál liszt, 1 késhegynyi fehérbors, 1 húsleveskocka, só ízlés szerint
Elkészítése: A forró olajon üvegesre pirítjuk a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát, majd rátesszük az ugyancsak tisztított, és kis kockákra vágott sárgarépát, valamint a felkarikázott póréhagymát. Párpercnyi pirítás után beletesszük a meghámozott és kockákra vágott burgonyát, és az ugyancsak felkockázott tököt. 8 deci vízzel felöntjük, hozzáadjuk a leveskockát, és fedő alatt puhára főzzük. Ezután a zöldségek felét szűrőkanállal kiszedjük, beletesszük egy turmixgép poharába és kevés levessel összeturmixoljuk, majd visszaöntjük a levesbe. Fél deci vízzel elkevert liszttel besűrítjük, sóval, borssal ízesítjük, és jól kiforraljuk.
SZ
SZARVASHÚS-KRÉMLEVES - ŐRSÉGI
Hozzávalók: 40 dkg szarvashús, 10-10 dkg sárgarépa és gyökér, szelet zeller, 2 szem krumpli, fél csokor petrezselyem, 2 dl tejföl, 2 ek olaj, liszt, só, bors, kakukkfű
Elkészítése: A húst és a zöldségeket apró kockákra vágjuk, s sós vízben puhára főzzük. Ha minden puha leszűrjük s a húst, és a zöldségeket ledaráljuk. Visszatesszük a lébe és felforraljuk. Kakukkfűvel, borssal fűszerezzük, megszórjuk vágott petrezselyemmel. Világos rántást készítünk, besűrítjük vele a levest és a tejfölt is belekeverjük. Egyet forralunk rajta és tálaljuk.
SZARVASHÚS-KRÉMLEVES SPÁRGÁVAL
Hozzávalók 6 személyre: 60 dkg szarvas- vagy őzhús, 25 dkg spárga, 3 dkg liszt, 3 dkg vaj, 0.1 dkg törött bors, 1 dl tejföl, 2 tojássárgája, 1 zöldpetrezselyem, só
Elkészítése: A megtisztított, megmosott vadhúst kockára vágjuk. Másfél liter vízben sózva, hozzátéve a megtisztított spárgát, puhára főzzük. Amikor megpuhult, kivesszük a léből és ledaráljuk. Az egészet átpasszírozzuk, majd visszatesszük a levesbe. Vajjal világos rántást készítünk, hideg vízzel feleresztve a leveshez öntjük, vágott petrezselyem zöldjét teszünk hozzá. Tejfölben elkeverjük a tojássárgáját és törött borsot, tálalás előtt a levest ezzel behabarjuk, sóval ízesítve tálaljuk.
SZŐLŐ KRÉMLEVES
Hozzávalók: 1 kg lekér szőlő, 2 dl tejszín, 2 dl édes fehérbor, 5 dkg cukor, 4 tojás sárgája, 1 evőkanál liszt, késhegynyi só, 1 dkg vaníliás cukor
Elkészítése: 10 dkg nagy szemű szőlőt száráról leszedünk, hosszában kettévágjuk, hegyes késsel magvait kiszedjük, tálalásig hűtőben tartjuk. A maradék szőlő levét kipréseljük. A fehérborral, vaníliás cukorral, kristálycukorral felfőzzük. Hozzáöntjük a liszttel csomómentesen elkevert tejszínt. Ezzel együtt ismét felforraljuk. Csipetnyi sót teszünk bele, és tűzről levesszük. Ha kissé lehűlt legfeljebb 50 °C-s, habverővel hozzákeverjük a négy tojás sárgáját.
Tálalása: Ezt követően jégbe hűtjük, és a kimagozott szőlőszemekkel díszítve tálaljuk.
Megjegyzés: Ily módon készíthetünk gyümölcs krémlevest őszibarackból és sárgadinnyéből is.
T
TARKABAB-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 2-3 csilipaprika, 15 dkg bab, 1 ek delikát, só, 2 babérlevél, tárkony, rozmaring levél, 1 dl tej, 1 ek. liszt, 1 kis póré zöld vagy snidling, 5-10 dkg kemény sajt. (Diéta alatt sovány tej, teljes kiőrlésű liszt, a sajt pedig elhagyható.)
Elkészítése: A babot egy éjszakára beáztatjuk hideg vízbe. Másnap 1 liter vízben a delikáttal, babérlevéllel, tárkonnyal, rozmaringgal puhára főzzük. Az egészet szitán áttörjük (esetleg botmixerrel turmixoljuk), majd visszatesszük a tűzre. A lisztet a tejjel simára keverjük, ezzel behabarjuk a levest, jól összeforraljuk. Beledobjuk a csilipaprikát,és még pár percig főzzük. A póré zöld-sárga részét apróra vágjuk, tálaláskor megszórjuk vele a sűrű krémlevest.
Jó érett kemény sajtot apró (fél cm-es) kockára vágunk,és a tányérba tesszük. Erre merjük a forró levest. Nagyon finom és tápláló!
TEJFELES BURGONYA-KRÉMLEVES
Elkészítése: Tejfeles burgonyaleveshez a burgonyát kis kockára vágva sós vízben puhára főzzük, tejföllel behabarjuk, és beledobunk bőven - aprított zöldpetrezselymet. Ha szitán áttörjük a burgonyát, krémlevest kapunk. Cukorral ízesítjük, majd tejfellel behabarjuk.
TEJFÖLÖS PARADICSOM KRÉMLEVES
Hozzávalók: 1 kg jó érett, puha paradicsom, 2 db kemény Lucullus paradicsom, 1 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 1 csokor zellerlevél, 1 ágacska friss rozmaring (vagy 1 teáskanál szárított rozmaring), 1 kis fej vöröshagyma, ízlés szerint 1-2 evőkanál cukor (vagy édesítőszer), 1 evőkanál vegeta, 1 csapott mokkáskanál törött bors, 1 mokkáskanál currypor
Elkészítése: A paradicsomot megmossuk, darabokra vágjuk, és lábosba tesszük. Kevergetve néhány percig főzzük, majd ha már összeesett és levet engedett, turmixgép poharában apránként pépesítjük. Ezután, szitán átnyomjuk, hogy a magjai ne kerüljenek a levesbe. Egy kisebb fazékban az olajat felforrósítjuk, rászórjuk a lisztet, és világosra pirítjuk. Rátesszük a finomra vágott hagymát, és tovább pirítjuk egy-két percig. Felöntjük 3 dl vízzel, majd gyorsan elkeverve, sűrűre főzzük. Ezután ráöntjük a paradicsomlevet és a tejfölt, és annyi vízzel egészítjük ki, hogy a leves 8 dl-nél ne legyen több. Beletesszük a rozmaringot és a zellert, ezután 15 percig forraljuk. Közben kevergetjük. Megborsozzuk, beleszórjuk a vegetát is. A zellerlevelet kivesszük a levesből, és ízlés szerint megcukrozzuk. A paradicsomokat megmossuk, gerezdekre vágjuk, és betét gyanánt tálaljuk.
TEJSZÍNES CÉKLA-KRÉMLEVES NÁNDI MÓDRA
Elkészítése: 2 vöröshagymát és 4 kisebb céklát meghámoztam, és felaprítottam.(hagyma finomra) Kevés olajban a hagymát megpirongattam, aztán rádobtam a céklát, és még 3-4 percig pirítottam. Na, most az eredeti recipe 1 liter húslevest ír hozzákeverni, én felerészben a második fogás csülök-főzőlevét használtam föl, és csak a másik fél liter volt húsleves. Belelöttyintettem 1-2 dl rozé bort is, sóztam, borsoztam, és lefedve puhára főztem a céklát. Ezután mixerrel összetörtem a céklákat, s még egyszer fölforraltam. Habverővel kevergetve hozzáöntöttem 3 dl tejszínt, kevés citromlevet, s mivel kissé masszív íze volt 1 ek cukrot is elkevertem benne.
TEJSZÍNES PADLIZSÁNKRÉMLEVES
Hozzávalók: személyenként 8-10 dkg padlizsán, 1 kis darab vöröshagyma, 2 dl csontlé, 2 evőkanál tejszín, egy csapott mokkáskanál liszt és só
Elkészítése: a hámozott padlizsánt a hagymával együtt forró vízben vagy csontlében puhára főzzük. Lehűtve turmixban eldolgozzuk a sóval, a lisztel, a tejszínnel, majd felforraljuk. Tálalása: csészében.
TEJSZÍNES SÜTŐTÖK-KRÉMLEVES 01.
Hozzávalók: 50 dkg sütőtök, fél liter húsleves kockából, 4 dl tejszín, fél fej vöröshagyma, 3-4 dkg vaj, só, csipetnyi cukor, a levesbetéthez pár szem szikkadt mézes vagy diós puszedli (elhagyható)
Elkészítése: A meghámozott és kimagozott sütőtököt vágja kis kockákra, vagy reszelje le. Az apróra vágott hagymát vajon fonnyassza meg, majd dobja rá a sütőtököt, és pirítsa 2-3 percig. Öntse rá a húslevest, nagy lángon forralja fel, majd ízesítse sóval és cukorral. Ezután 20-25 percig kis lángon, lefedve főzze, majd ha kissé kihűlt, turmixolja össze a tejszínnel, szűrje át, és forralja fel még egyszer. Tálalja forrón, a tetején morzsolt puszedlival vagy pirított kenyérkockával.
TEJSZÍNES SÜTŐTÖK-KRÉMLEVES 02.
Hozzávalók: 50 dkg sütőtök, fél fej vöröshagyma, 3-4 dkg vaj, 5 dl húsleves (kockából is készülhet), só, csipetnyi cukor, 4 dl tejszín, a levesbetéthez: néhány szikkadt mézes vagy diós puszedli
Elkészítése: A sütőtököt meghámozzuk, magjait kikaparjuk, húsát kis kockákra vágjuk vagy lereszeljük. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, a vajon megfonnyasztjuk. A sütőtököt rádobjuk, 2-3 percig pirítjuk. A levest ráöntjük, nagy lángon fölforraljuk. Megsózzuk, a cukorral ízesítjük, és kis lángon, lefödve 20-25 percig főzzük. Kissé hűlni hagyjuk, majd a tejszínnel turmixoljuk, átszűrjük, és újra fölforraljuk. Forrón tálaljuk úgy, hogy a tetejére mézes vagy diós puszedlit morzsolunk; ennek híján pirított kenyérkockákat szórunk bele.
Elkészítési idő: 40 perc
TEJSZÍNES VARGÁNYA-KRÉMLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg szárított vargánya gomba, 1 evőkanál olaj, 1 kis csomag petrezselyem, 1,5 liter erőleves (kockából is készíthető), 2 dl tejszín, 1 csapott evőkanál liszt, só, bors, szerecsendió
A tálaláshoz: pirított zsemlekocka, vagy vajon pirított gomba-szeletkék
Elkészítése: A szárított vargányát 2 órára beáztatjuk langyos vízbe. Az áztatott gombát lecsöpögtetjük a felmelegített olajra dobjuk az apróra vágott petrezselyemmel. Enyhén sózzuk, borsozzuk és a leszűrt áztató lével felöntjük. (vigyázzunk, hogy az áztatólé alja ne keveredjen fel, mert abban leülepedett homokszemek lehetnek) Lassú tűzön, fedő alatt 20 percig pároljuk (ha a levét elfőné, pótoljuk vízzel vagy erőlevessel), majd a liszttel behabarjuk. A megpárolt gombát kicsit kihűtjük és géppel alaposan elturmixoljuk. Az így kapott pépet felöntjük az erőlevessel, felforraljuk, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és végül a tejszínnel behabarjuk. Elkészítés után azonnal tálaljuk pirított zsemlekockával, vagy vajon megpirított friss gomba-szeletkékkel.
A recept bármilyen szárított vagy friss gombából elkészíthető, de vargányából a legfinomabb.
TOJÁS-KRÉMLEVES NAGYANYÓ MÓDRA
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 10 perc
Hozzávalók: 4 tojássárgája, 1/2 l tyúkhús alaplé, 1 pohár portói bor (50 ml), só, 1/2 teáskanál cukor, 3-4 késhegynyi fahéj, reszelt szerecsendió, 2 késhegynyi sáfrány, 2 evőkanál tejföl. 2 evőkanál összevágott pisztácia
Elkészítése: A tojássárgáját, tyúkhús-alaplét és a portóit összekeverjük. Sóval, cukorral, fahéjjal, szerecsendióval és sáfránnyal fűszerezzük.
A levest vízfürdőben majdnem forrásig hevítjük, de nem forraljuk, mert összemegy. Esetleg még egy kevés húsalaplét adunk hozzá. A tejfölt beletéve ízesítjük a levest.
A kész tojás-krémlevest végül megszórjuk az aprított pisztáciával, 4 tányérba töltjük, és azonnal felszolgáljuk.
TOKAJI BORKRÉMLEVES 01.
Elkészítése: 60 dkg vaníliafagylalthoz hozzáöntünk 2 dl tejszínt, majd állandóan kevergetve 7 dl tokaji száraz furmintot, és 2-3 citrom levét. 5-5 dkg szőlőszemet (felezett, negyedelt), és tokajiba áztatott mazsolát keverünk még bele.
Ha az aprólékoknak is szeretnénk egy kis hideg meglepetést okozni, akkor a bor helyett használjuk a következőt: 2 dl édes tokajit felforralunk, míg már sistereg az edényben, és felöntjük 5 dl fehér-szőlőlével. Édeskésebb és szinte teljesen alkoholmentes lesz.
TOKAJI BORKRÉMLEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre: 8 dl Tokaji szamorodni (édes) bor, 3 tojássárgája, 8-10 dkg cukor, ízlés szerint, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt fahéj és szegfűszeg, csipetnyi só
Előkészítés: a tojássárgákat habosra keverem a cukorral, ezután apránként 1 dl bort keverek bele.
Elkészítése: a megmaradt bort felforralom a fűszerekkel, majd a tűzről lehúzom, és néhány percnyi várakozás után belekeverem a boros-cukros tojássárgáját. Habverővel kevergetve éppen csak forráspontig hevítem, és azonnal tálalom.
Vigyázat! Nem szabad felforralni, mert a tojás kicsapódhat a levesben.
TOKAJI BORKRÉMLEVES 03.
Hozzávalók: 3 szem szegfűszeg, 1 mokkáskanál fahéj, 1/2 citrom, 3 dl tokaji édes szamorodni, 10-15 dkg cukor, 8 tojássárgája, 4 dl tejszín
Elkészítése: 8 dl vizet a szegfűszeggel, a fahéjjal és a citrommal ízesítve felforralok, majd hozzáöntöm a bort is. Együtt forralom tovább. Négy tojássárgáját a cukorral habosra keverek. A boros vízhez keverem a cukros tojássárgájákat, s állandó keverés közben még egyszer felforralom. Ezután a tűzről leveszem, és ugyancsak állandó keverés közben hozzáadom a 3 dl tejszínnel elkevert maradék tojássárgájákat. A kihűlt levest hűtőbe teszem.
Tálaláskor a maradék tejszínből vert tejszínhabbal díszítem, és meghintem törött fahéjjal.
TOKAJI BORKRÉMLEVES ASZALT SZŐLŐSZEMEKKEL
Hozzávalók: 6 tojássárgája, 8 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 5 szem szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 1 citrom héja, 1 tk keményítő, 25 dkg kristálycukor, só
Elkészítése: A fehérbort felforraljuk a szegfűszeggel, fahéjjal, és a citromhéjjal. Egy másik edényben a tojássárgákat a kristálycukorral habosra verjük, hozzáadjuk a tejszínt és a keményítőt, majd pici sót ízlés szerint. A felforralt bort hozzászűrjük, és lassú tűzön sűrűsödésig kevergetjük, de már nem forraljuk. Tokaji borba áztatott mazsolát kínálunk hozzá.
TOKAJI HIDEG BORKRÉMLEVES
Elkészítése: 60 dkg vaníliafagylalthoz hozzáöntünk 2 dl tejszínt, majd állandóan kevergetve 7 dl tokaji száraz furmintot, és 2-3 citrom levét. 5-5 dkg szőlőszemet (felezett, negyedelt), és tokajiba áztatott mazsolát keverünk még bele.
TÖK-KRÉMLEVES 01.
Hozzávalók 8 személyre: 1.5 kg sütőtök, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 1 l zöldségleves (kockából), 1 csokor metélőhagyma, 2 teáskanál közepesen erős mustár, 1-2 evőkanál fehérborecet, 1-2 evőkanál étkezési búzakeményítő, 2 dl tejföl, 4 evőkanál tisztított tökmag, só, fehér bors
Elkészítése: A tök héját levágjuk, magjait kikapargatjuk. Belét nagyobb darabokra vágjuk, majd durvára felkockázzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és a felhevített zsiradékon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a tököt és a zöldséglevest, majd a forrástól számítva, kb. 15 percig főzzük. A metélőhagymát megmossuk, lerázzuk és felaprítjuk. A tököt a levesben összeturmixoljuk. Sóval, borssal, mustárral és borecettel ízesítjük. Az étkezési búzakeményítőt a tejföllel csomómentesen elkeverjük, a leveshez adjuk és összeforraljuk. Tökmaggal és metélőhagymával megszórva kínáljuk.
Elkészítési idő 30 perc
TÖK-KRÉMLEVES 02.
Hozzávalók: 80 deka gyalult tök, 15 deka kockára vágott burgonya, 1 apróra vágott vöröshagyma, 1 kanál vaj, 1/2 kiskanál vegeta, 5 deci (kockából főzött) zöldségleves, 1 deci tejföl, egy kis csokor metélőhagyma, őrölt pirospaprika
Elkészítése: A hagymát az ételízesítővel a vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a tököt, és mérsékelt tűzön 20-30 percig pároljuk. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd a tejföllel és a pirospaprikával együtt turmixoljuk. Kiskanál tejföllel és apróra vágott metélőhagymával tálaljuk.
TÖK-KRÉMLEVES 03.
Hozzávalók: 60-70 dkg sütőtök (ajánlható hozzá a körtetöknek nevezett, hosszúkás alakú fajta), egy fej vöröshagyma, 4 dkg vaj, 1 csokor petrezselyem, 2 dl tejszín, 3 evőkanál liszt, 1 tojássárgája
Elkészítése: A meghámozott, kimagozott tököt kockákra vágjuk, egy liter vízben - amibe tehetünk egy erőleveskockát - megfőzzük. Utána villával, passzírozóval vagy turmixgéppel pépesítjük. A megreszelt vöröshagymát és a petrezselymet a vajon megfuttatjuk, majd beleöntjük a tökpépet. A tejszínt, a lisztet és a tojássárgáját összehabarjuk, és ezzel besűrítjük a levest.
Ha szükséges, kissé még megsózzuk, majd még egyszer felforraljuk.
TÖKPÜRÉ KRÉMLEVES
Elkészítése: A meghámozott sütőtököt kockákra vágjuk és kevés vízzel, 1/2 fej vöröshagymával, 1 dkg vajjal puhára főzzük. Sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval, kevés vegetával, zellerdarabokkal ízesítjük. Mikor megpuhult, akkor áttörjük, és annyi vízzel felengedjük, hogy krémleves sűrűségű legyen. Tejszínnel ízesítjük és átforraljuk.
Leveses csészében, pirított zsemlekockával tálaljuk.
TÚRÓGOMBÓCOS KAPOR-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 5 dkg olaj vagy margarin, 5 dkg liszt, 2 csokor zöld-kapor, 1 tojássárgája, 1-2 dl tejszín, 10-15 dkg túró, 1 tojás, 3-5 dkg búzadara, húsleveskockából készült 1,5 liter leves, ízlés szerint só
Elkészítése: Az olajon vagy margarinon a lisztből világos rántást készítünk, belekeverjük a finomra vágott kapor felét-kétharmadát, és néhány percig tovább pirítjuk. Felengedjük a húslevessel és felfőzzük. A túrót a tojással, a búzadarával és csipetnyi sóval jól összedolgozzuk. Apró gombócokat formálunk belőle, és belefőzzük a levesbe. A tojássárgáját a tejszínnel simára keverjük, és a kész levesbe csorgatjuk.
Tálaláskor a tetejét meghintjük finomra vágott kaporral.
U
UBORKA-KRÉMLEVES AMANDA MÓDRA
Elkészítése: 30 dkg-nyi uborkát meghámozunk, kikaparjuk a magját, kisebb kockákra vágjuk. Kevés sós vízben kb. 10 percig főzzük, majd turmixoljuk. 1 lapos ek lisztből, 1 tojássárgájából habarást készítünk, felöntjük húslével, beletesszük az uborkapépet, óvatosan felfőzzük - ügyelve arra, hogy a tojássárgája össze ne kapjon, fehér borssal ízesítjük. Hozzáöntünk 2 dl tejszínt, felforraljuk.
Apróra vágott zsemlekockával, vagy borsótésztával (sűrűre kevert palacsintatészta, forró olajba csepegtetve és megsütve) tálaljuk. Citromlével ízesítjük.
UBORKA-KRÉMLEVES, HALLAL
Hozzávalók: 7 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 1 saláta-uborka, 7 dl zöldséglé, 2 dl tejszín, 20 dkg halfilé, só, törött fehér bors, 1 dl száraz fehérbor, kapor, citrom
Elkészítése: Az apróra vágott hagymát a felhevített vajon üvegesre pirítjuk. Közben az uborkát meghámozzuk, és a magját kiszedjük, s kockákra vágva öt percig a hagymával pároljuk. Azután felöntjük a forró zöldséglé felével és felforraljuk, majd szétmixeljük, s hozzáöntjük a maradék zöldséglevet és a tejszínt. Később belerakjuk a széles metéltre vágott halfilét, megsózzuk és megborsozzuk, tíz percig főzzük.
Végül a kész levest megízesítjük borral és citromlével, s átforraljuk, majd megszórjuk finomra vágott kaporral.
UBORKA-SALÁTA KRÉMLEVES
Idő: 30 perc
Hozzávalók: 1 közepes vöröshagyma, 1 (kb. 40 dkg-os) kígyóuborka, 1 közepes fej friss, ropogós saláta, 1 evőkanál olaj, 1 l szárnyas húsleves (leveskockából is készülhet), 1 kiskanál só, késhegynyi őrölt bors, 1 kis csokor metélőhagyma, 2 dl natúr joghurt
Elkészítése: A hagymát lehéjazzuk, finomra aprítjuk, az uborkát meghámozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk, a salátát alaposan megmossuk, leszárogatjuk, és leveleit laskára tépkedjük. Fazékban az olajon a hagymát üvegesre pirítjuk, az uborkát és a salátát rádobjuk, majd 2-3 percig együtt pároljuk. A húslevessel felöntjük, és 10 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, az apróra vágott metélőhagyma felével ízesítjük. A tűzről levéve merülő mixerrel pépesítjük, és ha kissé kihűlt, habverővel folyamatosan kevergetve a joghurtot belecsorgatjuk. Uborkaszeletekkel és a maradék metélőhagymával megszórva tálaljuk. Kis tálkában hideg joghurtot kínálhatunk hozzá.
V
VARGÁNYA-KRÉMLEVES FÜSTÖLT KACSAMELLEL
Hozzávalók: 8 dkg szárított vargánya, 1 vöröshagyma, 1 ek étkezési keményítő, 1 l erőleves (leveskockából is jó), 1 szál zeller, 2 cl konyak, 5 dkg vaj, só, őrölt bors
Levesbetétnek: 10 dkg füstölt kacsamell
Elkészítése: A vargányát langyos vízbe áztatjuk és hagyjuk, hogy egy kissé megszívja magát. A hagymát finomra aprítjuk és fazékban a fele vajon megfuttatjuk. A leszűrt gombát vékony csíkokra vágjuk, és a hagymára dobva 1-2 percig kevergetve együtt pirítjuk. Felöntjük a levessel, és addig főzzük, amíg a gomba megpirul. Az étkezési keményítőt 2 evőkanál hideg vízzel simára keverjük, majd a levest besűrítjük vele. Sózzuk, borsozzuk, beleöntjük a konyakot, a maradék vajat is belemorzsoljuk. A kacsamellet éles késsel vékony szeletekre vágjuk, és serpenyőben ropogósra pirítjuk.
Levesestányérokba szétosztjuk és rámerjük a forró levest.
Elkészítési idő: 50 perc + áztatás
VÖRÖSLENCSE-KRÉMLEVES
Idő: 40 perc
Hozzávalók: 20 dkg vörös lencse, 1 kicsi paradicsomkonzerv, 1 db zöldpaprika (lehet enyhén csípős), só, bors, 1 fej hagyma, kevés liszt
Elkészítése: Az anyagokat kuktában 30 perc alatt összefőzöm. Hagymás rántással berántom, krémleves sűrűségre. Meg turmixolom. Zsemlekocka illik hozzá.
Z
ZALAI RÁK-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 30 dkg borjúcsont, 15 dkg sárgarépa, 8 dkg petrezselyemgyökér, 20 db zalai rák, 2 dkg hagyma, egész bors, kevés kakukkfű, 1 db babérlevél, 1/2 gerezd fokhagyma, 3 dkg paradicsompüré, só. 6 dkg liszt, 12 dkg vaj, 1/2 dl konyak, 1 dl fehérbor, 1,5 dl tejszín, 1 tojássárgája, 5 dkg rizs, 3 dkg konzerv zöldborsó
Elkészítése: A csontot 5 dkg sárgarépával, 3 dkg petrezselyemgyökérrel, sóval 2 óra hosszat főzzük. A megtisztított zöldséget, hagymát apró kockákra vágjuk, és a kakukkfűvel, babérlevéllel, borssal, paradicsompürével 5 dkg vajban megpirítjuk. A megmosott rákoknak (csak élő rákot szabad használni) belét kihúzzuk, a rákokat a megpirított zöldségbe tesszük, a konyakot ráöntjük, meggyújtjuk, és addig keverjük, amíg a konyak ég. Utána fehérbort és kevés levest öntünk rá, és fedő alatt 10 percig pároljuk. Majd kiszedjük a rákokat, az olló- és farkrészeiket megtisztítjuk. A rákot megtisztítás után 5 db rákhátat félretéve mozsárban finomra összezúzzuk, és a zöldséges, borsos lébe téve húslével felöntjük. Utána felforraljuk, és szitán áttörjük. Öt dkg vajból és lisztből világos rántást készítünk, kevés hideg vízzel felöntjük, a levesbe keverjük, és 10 percig forraljuk. A rizst megtisztítjuk, megmossuk, 2 dkg vajjal sós vízben megpároljuk, zöldborsót teszünk hozzá, és a megtisztított rákhátakat megtöltjük. Tálalás előtt a tejszínt a tojássárgájával elkeverjük, és a nem forró levesbe tesszük. Minden személy levesébe 4 db rák húsát és 1 db zöldborsós, rizzsel megtöltött rákhátat teszünk.
ZELLERES BURGONYA-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 25 dkg tisztán mért burgonya, 1 közepes nagyságú zellergumó (20 dkg), 2 db marhahúsleves-kocka, 1 pici fej vöröshagyma, késhegynyi törött fehér bors
Elkészítése: A meghámozott és darabokra vágott burgonyát, a gondosan megtisztított és megmosott, összevágott zellert, a megtisztított, feldarabolt vöröshagymát és a húsleveskockákat nyolc decinyi vízbe teszem és fedő alatt puhára főzöm. Ezután a leszűrt darabos zöldségeket turmixgép poharába rakom, és kevés főzőlével pépesre zúzom, majd apránként hozzákeverem a többi levet is. Közben a tejfölbe fél dl vízzel belekeverem a lisztet és a nagyon finomra vágott, megmosott zellerlevél felét, majd pár pillanatig együtt keverem a levessel. Végül visszaöntöm a fazékba, és folytonos keverés közben felforralom. Legalább öt percig főzöm, ezután a maradék zellerlevelet is beleszórom. Lefedve tíz percig hagyom állni, azután kevés olajban pirított zsemlekockával tálalom, de a nélkül is fogyasztható.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc
ZELLERES PARADICSOM-KRÉMLEVES
Hozzávalók:
A leveshez 1 kis doboz paradicsompüré, 1 kis zellergumó, 1 csokor zellerzöld, 2 friss paradicsom, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 marhahúsleves-kocka, 5 dl tej, ízlés szerint cukor és só, 1 késhegynyi törött fekete bors
A galuskához 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 1 dkg vaj, csipetnyi só
Elkészítése: A zellert gondosan megtisztítjuk, majd lereszeljük, vagy nagyon apróra összevágjuk. Fazékba öntjük az olajat, rászórjuk a reszelt zellert, és egy-két percig pirítjuk. Ezután ráöntjük a tejet, beletesszük a húsleveskockát és a többi fűszert, majd fedő nélkül (nehogy a tej kifusson) felforraljuk, és a zellert megfőzzük. Közben a paradicsompürét simára keverjük a liszttel és 3 dl vízzel, majd beleöntjük a forrásban lévő levesbe. Folytonosan kevergetjük, és 5 percig forraljuk. A tojást kikeverjük az olvasztott, de már nem forró vajjal és a liszttel. Meg is sózzuk, ezután egészen apró galuskákat szaggatunk belőle a forrásban lévő levesbe. Végül a megmosott és nagyon finomra aprított zeller-zölddel meghintjük, és azonnal lehúzzuk a tűzről. Tehetünk a leveses csészékbe egy-két friss, kockára vágott paradicsomot, erre merjük rá a levest.
ZELLERKRÉMLEVES 01.
Hozzávalók: 50 dkg zeller, 5 dkg vaj, 1,2 l csontlé, 2 dl tejföl, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 kiskanál cukor, só, pirított zsemlekocka
Elkészítése: A megtisztított, karikára vágott zellert a csontlében puhára pároljuk, majd beletesszük a vajat és a sót. Turmixoljuk, a tejfölben elhabart liszttel besűrítjük, és cukorral ízesítve tálaljuk. Pirított zsemlekockákat adunk hozzá. (Tálalás előtt nyers tojássárgáját is keverhetünk a levesbe.)
ZELLERKRÉMLEVES 02.
Hozzávalók: zeller, tej, pirított zsemlekocka, olaj, tejföl
Elkészítése: A vékony szeletekre vágott zellert kevés olajon, sóval puhára pároljuk. Turmixoljuk, tejjel és vízzel felengedjük. Főzhetünk bele tésztát, de pirított zsemlekockával is finom. Megtejfölözhetjük.
ZELLERKRÉMLEVES 02.
Hozzávalók: 2 db zellergumó, 2 db burgonya, só, bors, zöldségkrém vagy ételízesítő, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 2 dl tej
Előkészítés: A zellert és a burgonyát megtisztítjuk, és daraboljuk.
Elkészítése: A zellert, valamint a burgonyát puhára főzzük annyi vízzel, hogy ellepje. A zöldségkrémmel péppé dolgozzuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fűszereket és a tejjel elkevert tejfölt.
Tálalás: Újra felforraljuk, kenyérkockával tálaljuk.
ZELLERKRÉMLEVES 04.
Hozzávalók: 30-35 dkg zeller (ha van, 1 csokor zellerzöld is), 2 dl tej, 1 dl tejföl, 1 csapott evőkanál vegeta, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott evőkanál liszt, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, csipetnyi cukor
Elkészítése: A gondosan megtisztított zellert kis darabokra vágom, majd annyi vízben, amennyi jól ellepi, puhára főzöm. Ha megfőtt, hagyom kicsit hűlni, ezután pedig a leszűrt zellert turmixgépbe teszem, és kevés hideg vízzel pépesre zúzom. A zellerpépet visszaöntöm a fazékba a főzőlével és a tejjel, meg annyi vízzel, hogy összesen bő 1 liter legyen az összes folyadék. Beleszórom a fűszereket, és felforralom. A tejfölt, a lisztet és 1/2 dl vizet simára keverek, majd behabarom vele a forrásban lévő levest. Állandó keverés közben jól felforralom. Kevés olajban pirított zsemlekockákkal, csészékben, forrón tálalom.
ZELLERKRÉMLEVES 05.
Elkészítése: 30 dg zellert hámozzunk meg, és megmosva vágjuk kisebb kockákra. Öntsünk rá 1,3 liter vizet, adjunk hozzá 1 púpozott mokkáskanál sót, és fedő alatt főzzük legalább 45 percig, amíg teljesen szétfő. Utána a levét szűrjük le egy másik edénybe, a puhára főzött zellert, pedig szitán törjük át. Ennek legegyszerűbb módja, hogy a tésztaszűrőben hagyjuk, és fakanállal átpasszírozzuk, ügyelve arra, hogy a szűrőkanál alja beleérjen a levesbe. A megfőtt zellert turmixgéppel is péppé zúzhatjuk, ebben az esetben azonban a fás zeller rostjaitól nem szabadulunk meg. Az áttört pépet keverjük össze a leszűrt lével, és rántsuk be. 1 evőkanál liszthez adjunk 3 dg vajat, és takaréklángon habzásig hevítve készítsünk belőle rántást. Szórjunk bele egy kis csokor apróra vágott zellerlevelet, és vegyük le a tűzről. Hagyjuk langyosra hűlni, majd állandó kevergetés mellett engedjük fel 2 dl tejjel. Utána öntsük a levesbe, és főzzük még kb. 5 percig. Melegen, pirított zsemlekockával tálaljuk. A zsemlekockákat hagyjuk a leves tetején, ne keverjük bele, mert hamar elázik. Aki tejfölösen szereti ezt a levest, még a tálalás előtt adja hozzá az ízlés szerinti mennyiségben, simára kevert tejfölt. Hűtőszekrényben tároljuk.
ZELLERKRÉMLEVES 06.
Elkészítése: Vágjuk vékonyabb szeletekre a megtisztított zellert. Egy lábasba forrósítsunk margarint vagy vajat és pároljuk meg benne a zellert. Pároljunk vele együtt egy darab összevágott burgonyát is. Fűszerezzük egy kevés fehér borssal, sóval.
Engedjük fel zöldséglevessel és kevéske tejjel. Forraljuk jól össze, és ha megpuhult, akkor merülő mixerrel pürésítsük. Egy kevéske tejszínnel dúsítsuk. Betétként adhatunk hozzá, olívaolajban megpirított és bazsalikommal fűszerezett zsemlekockát is. de a kedvencem a csíkokra vágott főtt marhanyelv.
ZELLERKRÉMLEVES 07.
Elkészítése: 4 adaghoz 40 dkg zellert vágjunk vékony metéltre, pirítsuk meg 4 kávéskanál olajban egy csomó finomra vágott zöldpetrezselyemmel együtt. Főzzük meg 1,2 l vízzel vagy csontlével. Ízesíthetjük 1 db tyúkhúsleves-kockával. Ha a zeller megpuhult, tálalás előtt személyenként 1 tojássárgájával és 1 evőkanál tejföllel vagy 1/2 dl tejszínnel dúsítjuk. Az asztalnál friss citromlével ízesíthetjük. Pirított zsemlekocka, tojáskocsonya illik hozzá.
Ezeket külön tányéron tálaljuk.
ZELLERKRÉMLEVES 08.
Hozzávalók: zeller, olaj, tej, tejfel, pirított zsemlekocka
Elkészítése: A vékony szeletekre vágott zellert kevés olajon, sóval puhára pároljuk. Turmixoljuk, tejjel és vízzel felengedjük. Főzhetünk bele tésztát, de pirított zsemlekockával is finom. Megtejfölözhetjük.
ZELLERKRÉMLEVES LASKAGOMBÁVAL
Hozzávalók: 200 g burgonya, 400 g zellergumó, 100 g mogyoróhagyma, 5 ek vaj, 1 liter zöldségleves, (leveskockából), 250 g tejszín, 100 g Creme fraiche, csipetnyi só, frissen őrölt fehérbors, csipetnyi reszelt szerecsendió, 100 ml pezsgő, 1 szál turbolya, 125 g laskagomba
Elkészítése: Mossuk meg a burgonyát. Hámozzuk meg a zellert, majd a burgonyát és a mogyoróshagymát és vágjuk kockára. Pároljuk a mogyoróhagymát a vaj felében üvegesre. Adjuk hozzá a zeller- és a burgonyakockákat, majd pároljuk kb. 2 percig. Öntsük rá a levest, majd főzzük az egészet lefedve, alacsony hőfokon kb. 15 percig. Keverjük bele a tejszínt és a Creme fraichet.
Turmixoljuk össze a levest, majd forraljuk újra fel, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. Keverjük bele a pezsgőt, és tartsuk melegen a levest. Mossuk le a turbolyát, itassuk le róla a vizet, majd vagdaljuk apróra. öblítsük le a laskagombát, itassuk le róla a vizet, vágjuk falatnyi darabokra. Pirítsuk meg a gombát a maradék vajban, fűszerezzük sóval, borssal.
Tegyük a gombát 4 tányérba, merjük rá a forró zellerlevest. Szórjuk meg turbolyával a levest.
ZELLERKRÉMLEVES PIRÍTOTT MANDULÁVAL
Hozzávalók: 1 kg zellergumó, 4 dkg vaj, 3 dl tej, 4 dl húsleves, 3 dkg szeletelt mandula, 1 dl tejszín, 4 dkg liszt, friss zellerzöld, csipet csombor, só, őrölt fehér bors
Elkészítése: A tisztított és alaposan megmosott zellert kis darabokra vágjuk. Kevés vajon, sóval ízesítve pároljuk. Liszttel meghintjük, felengedjük húslevessel, tejjel. Fűszerezzük őrölt fehér borssal, morzsolt csomborral. Lassú tűzön főzzük. Mikor a zeller megpuhult, szitán áttörjük, kevés tejszínnel, friss vágott zeller-zölddel kiforraljuk. Tálaláskor tejszínhabbal, pirított mandulaszeletekkel díszítjük.
Elkészítési idő: 55 perc
ZÖLDBAB-KRÉMLEVES
Elkészítése: 4 adag készítését, összetételét lásd kelvirág-krémleves. Tálalás előtt áttörjük vagy turmixoljuk és dúsítjuk személyenként 1 tojássárgájával és 1-1 evőkanál tejföllel,