Krémlevesek 02.
H
HAGYMAKRÉM LEVES
Hozzávalók: 60 dkg vöröshagyma, 1 dl tejszín, 3 evőkanál olaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 2 húsleveskocka, só, őrölt bors, 1 babérlevél, 2 szem szegfűbors, 1 csokor metélőhagyma
Elkészítése: A karikára vágott hagymát az olajon megpároljuk. A húsleveskockát 1,2 liter vízben feloldjuk, sózzuk, borsozzuk, és a fűszert is hozzáadjuk. A megpárolt hagymát ebben a fűszeres lében főzzük teljes puhulásig. Ez után áttörjük. A lisztet két deci langyos levessel simára keverjük, hozzáöntjük a többihez, és kevergetve addig forraljuk, amíg kellemesen sűrű krémlevest nem kapunk. A tejszínt közvetlenül tálalás előtt öntjük bele.
HÁZI BROKKOLI-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 1 l húslé (húsleveskockával is készíthető), só, bors, 1 ek liszt, snidling, 2-3 főtt tojás
(Diéta alatt teljes kiőrlésű lisztet, keményítőt használjunk.)
Elkészítése: A megmosott, feldarabolt brokkolit a húslevesben kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, majd szitán áttörjük vagy turmixoljuk. A pépet visszaöntjük a fazékba, 1 evőkanál lisztet simára keverünk a lével, és lassan adagoljuk a péphez, majd felfőzzük. Szép sűrű levessé forraljuk, sóval, borssal ízesítjük. Tálaláskor apróra vágott snidlinggel díszítjük.
Levesbetétként apró kockára vágott főtt tojást adunk hozzá, de vajban pirított zsemlekockával, kemény apróra vágott sajttal is finom, ha tálalásig 8-10 percet „pihen” a levesben. Friss vagy mirelit petrezselyemmel meghintjük a tetejét.
HIDEG ALMA-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 3 savanykás alma, 3 dl tej, 2 dl tejföl, 2 dl édes fehérbor, 1 citrom, 2 vaníliás cukor, 1 teáskanál liszt, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, kristálycukor, só
Elkészítése: Két almát meghámozva, kicsumázva apró kockákra vágunk. Fazékban, két deci vízzel és a borral felöntve főni tesszük. Ízlés szerint cukrozzuk, belecsavarjuk a citrom levét, és sóval, fahéjjal fűszerezzük. A citrom héjából néhány csíkot vágunk bele. Ha megfőtt, kivesszük a citromhéjat, hozzáöntünk 2 deci tejet, a tejfölt, és turmixgéppel teljesen krémesítjük a levest. A maradék tejjel csomómentesre keverjük a lisztet, és habverővel kevergetve a levesbe öntjük. Visszatesszük a melegre, és állandóan keverve egyet forralunk rajta. Végül beleszórjuk a vaníliás cukrot, hagyjuk kihűlni, majd legalább félnapra hűtőbe tesszük. Leveses csészékben tálaljuk, a megmaradt almából szelt vékony szeletekkel díszítve.
HIDEG EPER-KRÉMLEVES 01.
Elkészítése: A turmixolt eperhez hideg tejet és tejszínt adunk, őrölt fahéjjal, vaníliával és kristálycukorral ízesítjük. Az egészet felhabosítjuk, a tetejére pedig, tejszínhabot és egész epret teszünk.
HIDEG EPER-KRÉMLEVES 02.
Hozzávalók: 1 kg eper (akár mirelit is lehet), 20-25 dkg cukor, szegfűszeg, fahéj, 1 citrom, 12 dkg étkezési keményítő, 6 dl tejszín, 3-3,5 l víz
Elkészítése: A gyümölcsöt megtisztítjuk, a vízben feltesszük főni, majd beletesszük a cukrot. Míg felfő, az egész fahéjból, szegfűszegből, és a citrom kb. feléből 2 dl vízben felére visszaforralva, egy fűszerlevet készítünk, amit beleöntünk a forrásban lévő levesbe. A keményítőt a tejszín felével simára keverjük, adunk az eper főzőlevéből is bele, hogy ne hirtelen kapja össze ezt a sűrítő masszát, majd ráöntjük a levesre, és ha besűrűsödött, levesszük a gázról. Ezután szitán átpasszírozzuk, adunk hozzá egy kis rumaromát, egy csipet sót, ízlés szerint citromlevet, és lehűtjük. Ha kihűlt, még 1,5 dl tejszínt habverővel jól elkeverünk a levesben. Hidegen tálalva gyerekek és felnőttek által egyaránt kedvelt finom levest kapunk, ami szinte joghurt sűrűségű. Díszíthető még friss eperrel, tejszínhabbal.
HIDEG EPER-KRÉMLEVES 03.
Hozzávalók 4 személyre: 400 g eper, 3 dl tejszín, 1 evőkanál citromlé, 4 gombóc vaníliafagylalt, néhány citromfű-levélke.
Elkészítése: 1 dl tejszínt kemény habbá verünk, csillagbetétes nyomózsákba szedjük. Az epret megmossuk, 4 szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit kicsumázzuk, felaprózzuk. Hozzáadjuk a maradék 2 dl tejszínt, a citromlét, a fagylaltot, és botmixerrel turmixoljuk. Erőleveses csészékbe szedjük, a tetejükre habrózsát nyomunk, 1 - 1 szem félretett eperrel és citromfű levélkékkel díszítjük.
HIDEG GOMBAKRÉMLEVES
Hozzávalók: 30 dkg gomba, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg zeller, kevés vaj, 1 húsleveskocka, egy erős paprika, 1-1 dl tejföl, joghurt, és fehérbor, petrezselyem, só, szerecsendió, Cayenne-bors (kissé csípős lesz!)
Elkészítése: A vajon a felkarikázott répát és a szeletelt zellert átpirítjuk, rádobjuk a szeletelt gombát, és 2 percnyi párolás után felengedjük 3 dl vízzel. A húsleveskockát is belemorzsoljuk, és 20-25 percig főzzük. Ha a víz netán lefogyna, pótoljuk. Ha kihűlt turmixoljuk. Keverjük bele az apróra vágott paprikát, és a fűszereket. Rövid turmixolás után öntsük fel a tejföllel, a joghurttal, és a borral.
HIDEG HAGYMA KRÉMLEVES 01.
Hozzávalók; 50 dkg póréhagyma, 2 dl joghurt, 2 dl tejszín, tél citrom, só, 1 húsleveskocka, 3-4 egész bors
Elkészítése: 8 dl vízben 10 percig főzzük néhány szem borssal a leveskockát. Beletesszük a megtisztított, karikára vágott hagymát. Ismét felforraljuk, majd a tűzről levéve kihűtjük. A tejszínnel, joghurttal és citromlével együtt turmixoljuk, finom szűrőn átszűrjük, szükség szerint sózzuk jéghidegen tálaljuk.
HIDEG HAGYMAKRÉMLEVES 02. (MAKEDÓN-ALBÁN)
Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 2 szál póréhagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 csokor metélőhagyma, 2 uborka, 4 paradicsom, 6-7 dl joghurt, só, bors, citromlé, petrezselyem, oregánó, kevés olaj
Elkészítése: Az olajban megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, és a karikára vágott pórét. (a póré zöldjét félretesszük).
Felöntjük 2 dl vízzel, és puhára főzzük. A leszűrt hagymaféléket összeturmixoljuk a kockára vágott uborkával, a finomra vágott póré zölddel, a zúzott fokhagymával, és a hámozott-negyedelt paradicsomokkal. Ráöntjük a joghurtot, a citromlét, ízesítjük, sóval, borssal, oregánóval, és simára turmixoljuk. Jégbe hűtjük és tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel, és metélőhagymával díszítjük.
HIDEG HAGYMÁS KRÉMLEVES
Hozzávalók: 2 fej hagyma, 1-2 uborka, 4 szem paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, 6 dl joghurt, só, őrölt bors, 1 citrom leve, 1 csokor petrezselyem, 1 csokor metélőhagyma
Elkészítése: A hagymát és az uborkát kis kockákra vágjuk, a szétnyomott fokhagymagerezdekkel és a négyfelé vágott paradicsomokkal együtt turmixgépbe tesszük. Ráöntjük a joghurtot meg a citromlét, sózzuk, borsozzuk, és simára turmixoljuk. Jégbe hűtve, apróra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával megszórva csészékben kínáljuk.
HIDEG, MEGGYES BURGONYA-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 30 dkg tisztított, szétfövő burgonya, 25 dkg kimagozott friss meggy (vagy nem nagyon édes meggybefőtt), 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 teáskanál só, ízlés szerint kevés cukor, 3 szem összetört szegfűszeg, kis darabka fahéj, 1 teáskanál burgonyakeményítő (vagy búzakeményítő), kis darabka citromhéj
Elkészítése: A burgonyát kis darabokra vágva jó félliternyi vízbe beleteszem. Hozzárakom a sót, a fűszereket és a vékonyka csíkokra vágott, megmosott citromhéjat. Puhára főzöm. Félidőben beleteszem a meggy háromnegyed részét. (Ha befőttel készítem, egy deci befőttlevet is hozzáöntök.) Ha már nem nagyon forró, az egészet péppé zúzom. Közben a tejszínt simára keverem a burgonyaliszttel és hozzáadva a tejfölt is, besűrítem vele a meggyes burgonyalevest. Folytonosan kevergetve öt percig főzöm, végül beledobom a félretett meggyszemeket, és az egészet hagyom kihűlni. Ezután jól lefedve, a hűtőszekrényben alaposan lehűtöm és csészékbe adagolva, jéghidegen tálalom. (Ünnepi, különleges alkalmakkor egy-egy evőkanál cukor nélküli tejszínhabbal, esetleg egy-egy teáskanál meggyszörppel lelocsolva teszem az asztalra.) Ez a leves pótolhatja a karácsonyi borlevest.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc
HIDEG PADLIZSÁN-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 60 dkg padlizsán, 4 dl tej, bors, 1 gerezd fokhagyma, citromfű, bazsalikom, fél citrom, 2 dl tejszín, 2 dl fehérbor
Elkészítése: A padlizsánt forró sütőben kb. 20 percig sütjük. Héját lehúzzuk, a tejjel összeturmixoljuk. Sóval, borssal, préselt fokhagymával, finomra vágott citromfűvel, bazsalikommal, citromlével ízesítjük. (Ha éppen hiányos a zöld fűszerkészletem, akkor 1 késhegynyi Provence-i fűszerkeveréket adok hozzá helyettük.)
A tejszínnel, borral finoman elkeverjük, langyosan csészékben tálaljuk. Tetejét finomra vágott citromfűvel, vagy reszelt citromhéjjal díszítjük.
HIDEG PARADICSOM KRÉMLEVES
Hozzávalók: 80 dkg húsos paradicsom, 2 dl tejszín, 1 db citrom, 10 szem egész bors, 1 kiskanál őrölt bazsalikom vagy 10 db friss bazsalikomlevél, 5 dkg vöröshagyma, 2 dl száraz fehérbor, 1 db babérlevél, só
Elkészítése: A kemény, húsos paradicsomokat 45 másodpercre forró vízbe, onnan kiszedve azonnal hideg vízbe tesszük, így könnyedén lehúzzuk a héját. Keresztben kettévágjuk, és kinyomkodjuk vagy kiskanállal kikaparjuk a magvait. Az egész borsot, bazsalikomot, a cikkekre vágott hagymát és a babérlevelet 2 dl fehér borban lassú tűzön addig forraljuk, amíg a bor, kb. felére visszaforr. Az így kapott fűszeres lét finom szűrön leszűrjük, és a lecsöpögött lét hagyjuk kihűlni.
A paradicsomot a tejszínnel, citromlével és a fehér boros fűszer lével kb. egy percig turmixoljuk, gondolatnyi sóval ízesítjük. Ha túlságosan sűrűnek találnánk, ami a paradicsom minőségétől függően lehetséges, tejjel vagy fehérborral hígítjuk a kívánt mértékig. Főzött rizsre öntve tálaljuk. Hidegen kiváló hűsítő hatású.
HIDEG SÁRGABARACK-KRÉMLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 1 citrom, 80 dkg érett sárgabarack, 1 dl fehérbor, 15 dkg cukor, 1 kisujjnyi fahéj (vagyis nem por alakban), 1 tasak vaníliás pudingpor, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 4 szép fürt ribizli, néhány mentalevélke
Elkészítése: A citromot jól megmossuk, lehámozunk róla 2 kisujjnyi héjat, a levét kinyomjuk és átszűrjük. A sárgabarackot megmossuk, 4 nagyobbat félreteszünk a díszítéshez, a többit 2 percre forró, majd hideg vízbe dobjuk, de nem áztatjuk. Meghámozzuk, kimagozzuk, lábaskába tesszük, és azonnal megöntözzük a citromlé felével, valamint a borral.
Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a citromhéjat, 1 csipet sót és 7.5 dl vizet, majd a forrástól számított 5 percig főzzük.
Ezután kidobjuk belőle a fűszereket és a citromhéjat majd péppé turmixoljuk, majd újra felforraljuk.
1.5 dl hideg vízben simára elkeverjük a pudingport és a tejfölt, a leveshez adjuk, és éppen csak sűrűsödésig forraljuk, majd hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük. Legalább 3 órára, hidegre tesszük.
Tálaláskor a levest csészékbe szedjük. A ribizli fürtöket leöblítjük, a félretett 4 barackot kettévágjuk, kimagozzuk és meghintjük a maradék citromlével. A tejszínt félkemény habbá verjük, 1-1 evőkanálnyit púpozunk a leves tetejére, beleültetjük a felezett barackokat, végül a ribizlivel és mentalevélkékkel díszítve hidegen kínáljuk.
HIDEG ZÖLDSÉG-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db uborka, 1 db fehérrépa, 60 dkg paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, só, bors, cukor, 2 ek olaj, 2 db sárgarépa a díszítéshez
Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát az olajban üvegesre pároljuk. A zöldpaprikát üvegesre pároljuk. A zöldpaprikát, a paradicsomot, az uborkát, a fehérrépát kis kockákra vágjuk, és a tört fokhagymát is hozzáadva a hagymára tesszük. Felengedjük 1.5 l vízzel, és a fűszerekkel együtt 15 percig főzzük. Végül pedig áttörjük (lehetőleg kézi mixerrel,) és jégbe hűtve, tejfölözve, tejszínezve tálaljuk. A tetejére metélőhagymát és petrezselymet hintünk.
HÚS-KRÉMLEVES
4 adag elkészítése: 3 dkg darált színhúst kávéskanálnyi finomra vágott zöldpetrezselyemmel, kevés sóval, 3 dl lezsírozott csontlében vagy zöldséges csontlében puhára főzünk.
Ha a hús puhára főtt, turmixgépben 1 percig forgatjuk. A a hússal együtt a főtt zöldséget is áttörjük vagy turmixoljuk és tálalás előtt személyenként 1 tojássárgájával dúsítjuk. Külön tányéron reszelt sajtot adhatunk hozzá.
HÚSOS BROKKOLI-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 5 dkg sovány csirkehús, 80 g brokkoli, 1 dkg vöröshagyma, 5 g liszt, fél tojássárgája, 1 dkg fehérbor, citrom leve, rozmaring, lestyán, tárkony, só
Elkészítése: A húst a hagymával, sóval 2,5 dl vízzel puhára főzzük, Ezután beletesszük a brokkolit, és még pár percig főzzük, hogy megpuhuljon, majd az egészet turmixgépbe tesszük. Rászórjuk a lisztet és hozzáadjuk a tojássárgáját és összeturmixoljuk. ízesítjük a fűszerekkel, még egyszer felforraljuk és forrón tálaljuk.
K
KAGYLÓ-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 1 doboz bármilyen konzerv kagyló, 6 dl fehér hal alaplé, 1 nagy sárgarépa, 1 kis szál póréhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 dl tejszín, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál liszt, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl sherry (Héliosz), késhegynyi fehér bors, 3 gerezd fokhagyma, só, ízlés szerint
Elkészítése: Az olajon megpirítjuk az összezúzott fokhagymát, majd rátesszük a megtisztított és kis kockákra vágott sárgarépát, valamint a vékony karikákra vágott póréhagymát. Kevergetve megpirítjuk, ezután a lisztet rászórjuk, és még egy percig kevergetve együtt pirítjuk. Apránként hozzáöntjük a hal alaplevet meg a kagyló levét, és kissé besűrítjük. Sóval, borssal fűszerezzük, majd hozzáöntjük a bort, a sherryt és a tejszínt, ezután pedig a szétszedett kagyló felét is belerakjuk. (A másik felét félretesszük a leves betétjéhez.) Felforraljuk, petrezselyemmel meghintjük és leveses csészékben a megmaradt kagylódarabokkal tálaljuk.
FEHÉR HAL ALAPLÉ
Hozzávalók: halcsontok (fej, farok, uszony, gerinccsont), 1 babérlevél, 1 szál póréhagyma, 1 teáskanál sáfrányos szeklice, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyem-gyökér, 1 kis darabka zellergumó, 1 csapott teáskanál só
Elkészítése: Nagy fazékba rakjuk az összes megtisztított és felvágott zöldséget, a halcsontokat és a fűszereket. Annyi vizet öntünk rá, amennyi jó bőven ellepi és felforraljuk. Legalább két órán keresztül főzzük, hogy a halcsont jól kilúgozódjon. Finom szűrőn átszűrjük. Mindenféle halétel párolásához, halas mártás vagy leves készítésére használható.
KAGYLÓ-KRÉMLEVES ZELLERREL (VELOUTÉ DE MOULES AU CELERI)
Hozzávalók 4 személyre: 1,5 l kagyló, 8 zellerszár finomra vágva, 1 összevágott hagyma, 1 evőkanál finomra vágott friss kapor, 90 g vaj, 15 cl fehérbor, só, bors, sáfrány, 100 g tejszín, 3 tojássárgája, 250 g rizs
Előkészítés: 25 perc
Főzés: 30 perc
Elkészítése: Főzzük meg a rizst. Egy lábasban futtassuk meg a hagymát és a zellert a vajon, pároljuk kb. 10 percig, de ne piruljon meg! Adjuk hozzá a bort, 1 csipet sáfrányt, forraljuk fel, tegyük bele a megtisztított kagylókat és főzzük kb. 5 percig, míg az összes kagyló kinyílik. A főzőlét tegyük félre, a kagylót szedjük ki a héjából, 2- 3 kanál főzőlével leöntve tartsuk melegen.
A többi levet szűrjük le (25 cl lét kell, kapjunk) és forraljuk be.
A tojásokat verjük fel a tejszínnel, majd adjuk hozzá apránként a főzőlevet is. Tegyük vissza a tűzre, míg besűrűsödik, ám ne forraljuk fel!
Öntsük le a kagylókat a krémlevessel. Tálaljuk a rizzsel, kaporral és a maradék vajjal.
KARÁCSONYI BORKRÉMLEVES 01.
Hozzávalók: 4 db szegfűszeg, őrölt fahéj, 1/2 citrom,
400 ml tokaji édes szamorodni, 120 g cukor, 8 db tojássárgája,400 ml tejszín
Elkészítése: 800 ml vizet a szegfűszeggel, a fahéjjal és a citrommal ízesítve felforraljuk, majd hozzáöntjük a bort és beforraljuk. Négy tojássárgáját a cukorral habosra keverjük.
Majd a leveshez adjuk és állandó keverés közben még egyszer felforraljuk. A tűzről levesszük, és ugyancsak állandó keverés közben hozzáadjuk a 300 ml tejszínnel elkevert maradék tojássárgájákat. A kihűlt levest hűtőbe tesszük.
Tálaláskor a maradék tejszínből vert tejszínhabbal díszítjük, és meghintjük leheletnyi őrölt fahéjjal.
KARÁCSONYI BORKRÉMLEVES 02.
Hozzávalók: 6 dl édes fehérbor, 1 citrom, 1 darabka fahéj, 3-4 szegfűszeg, 8 tojássárgája, 15 dkg cukor, 2 dl tejszín, 8 dkg mazsola
A tetejére: édes tejszínhab
Elkészítése: A bort 3 deci vízzel hígítjuk, a citrom levét belefacsarjuk, és vékonyan lehántott sárga héjával, a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezve felforraljuk. A tojások sárgáját a cukorral habosra verjük, tejszínnel hígítjuk. A forró bort vigyázva, élénken kevergetve - nehogy összekapjon - rászűrjük. A tűzre téve habverővel addig kevergetjük tovább, amíg kissé besűrűsödik. Ezután átszűrjük, majd a megmosott, borba áztatott mazsolát beleszórjuk. Jól behűtve, édes tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
Előnye, hogy előre elkészíthető.
KARALÁBÉ-KRÉMLEVES
Elkészítése: 4 adaghoz 30 dkg zsenge karalábét vékony metéltre vágunk. 2 kávéskanálnyi meleg olajon megpirítjuk, de vigyázzunk, hogy szép fehér maradjon. Megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel, megpirítjuk, meghintjük 2 kávéskanálnyi liszttel, megpirítjuk. Folytonos keverés közben hozzáöntünk 1-1,2 l forró vizet vagy csontlevet és puhára főzzük a karalábét. Csontlé helyett a főzővízbe tehetünk 1 db tyúkhúsleves-kockát. Tálalhatjuk személyenként 1 evőkanál tejföllel vagy tejszínnel is. Tálalás előtt személyenként 1 tojássárgájával elkevert 1/2 dl tejszínt öntünk hozzá, folytonos keverés közben. Felforralni csak takaréklángon lehet, ha nem keverjük, könnyen odaég. Készíthetjük áttörve vagy darabos karalábéból a gyermek állapota szerint.
KARFIOL-KRÉMLEVES 01.
Elkészítése: Kb. 75 deka karfiolt rózsáira szedünk, megmossuk, majd annyi vízzel öntjük le, hogy ellepje. 1-1 szál sárga- és fehérrépát meg egy húsleveskockát rakunk bele, és lefedve kis lángon puhára főzzük. Utána szűrőlapáttal néhány karfiolfejet kiszedünk, a többit a zöldséggel együtt turmixoljuk. A lábasba visszaöntve két deci tejszínnel meg annyi vízzel öntjük fel, hogy másfél liternyi legyen, sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, és 1-2 percig forraljuk, majd a félretett karfiolrózsákat belerakjuk. Egy csokor összevagdalt petrezselymet meg négy deka vajat is dobunk bele, de a lángot azonnal elzárjuk. Amikor a vaj elolvadt már tálalhatjuk is.
KARFIOL-KRÉMLEVES 02.
Idő: 40 perc
Hozzávalók: 3 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, 2 zellerszár, 2 karfiol, 6 csésze víz, 2 zöldségleveskocka, fél kávéskanál kakukkfű, 1 evőkanál vaj
Elkészítése: Vágjuk össze a fokhagymát, hagymát és a zellerszárat és dobjuk a felmelegített olajba. Lassú tűzön süssük, amíg a zöldségek megpuhulnak. A kis rózsáira szedett karfiolt tegyük bele a lábasba, öntsük fel vízzel és forraljuk fel. Dobjuk bele a leveskockát és a kakukkfüvet. Közepes lángon főzzük a levest lefedve 20 percig. Kicsit hűtsük, és kétcsészényi karfiolt vegyünk ki belőle. A maradék zöldséget robotgéppel simára keverjük. Beletesszük a karfioldarabokat és a vajat. Addig melegítjük, amíg a vaj elolvad.
KÁVÉS KÖRTE-KRÉMLEVES PEZSGŐVEL
Hozzávalók: 4 db körte, 1 dl presszókávé, 2 teáskanál reszelt citromhéj, 3 dl tejszín, 3 dl pezsgő, 2 evőkanál cukor, ananászzsálya
Elkészítése: A megtisztított körtéket tejszínnel, kávéval, cukorral, citromhéjjal habosra turmixoljuk, majd óvatosan hozzákeverjük a pezsgőt. Hűtőben lehűtjük. Tálaláskor a leves csészébe töltjük, tejszínhabbal és ananászzsályával dekoráljuk.
KELVIRÁG-KRÉMLEVES
Elkészítése: 4 adaghoz fél kg kelvirágot (karfiolt) rózsáira szedünk. Leszűrt zöldséges csontlében vagy 1 db tyúkhúsleves-kockával ízesített forró vízben megfőzzük. Sózzuk. (A leveskocka sós!) 2 kávéskanál lisztből, 2 kávéskanál olajból vagy 2 dkg vajból világos rántást készítünk. Hozzákeverünk 1 csomó finomra vágott zöldpetrezselymet. Addig melegítjük a rántásban, amíg a petrezselyemtől szép zöld színe lesz. Lehúzzuk a tűzről, felengedjük ½ dl hideg tejjel, simára keverjük. A kelvirágot berántjuk, takaréklángon 10 percig forraljuk. Betétnek adhatunk hozzá vajas galuskát vagy petrezselymes vajas galuskát. Tálalás előtt személyenként ½-1 tojássárgáját összekeverünk személyenként 1 evőkanál tejföllel vagy 1/2 dl tejszínnel és a leveshez öntjük. Készíthetjük áttörve vagy áttörés nélkül a gyermek állapota szerint.
KÍNAI KEL-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 1 kg kínai kel, 0,08 kg liszt, 1 fej vöröshagyma, 0,2 lit. tejszín, só, bors, szerecsendió
Elkészítése: A jól megmosott kínai kelt metéltre vágjuk és annyi hideg vízben, hogy éppen ellepje, feltesszük főni, vöröshagymával, sóval ízesítjük. Ha megfőtt áttörjük, vagy turmixoljuk és tűzre visszatéve felforraljuk. Lisztből és tejszínből készült habarással sűrítjük. Őrölt borssal és szerecsendióval ízesítjük.(Dúsítását tojássárgájával közétkeztetésben nem javasoljuk).
Pirított zsemlekockával tálaljuk.
KÖRTE-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 50 dkg körte, 15 dkg cukor, 5 dkg liszt, 1 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 2 dl tejföl, 1 dl víz, 1 db citrom, 2 szem szegfűszeg, kevés fahéj, csipet só
Elkészítése: A héjától és magházától megtisztított körtéket apró kockákra vágjuk. A forrásban lévő vízbe citromot csavarunk, és a fűszerekkel, a cukorral puhára főzzük. Beletesszük a fehérbort, a tejfölt, a tejszínt, a liszttel simára keverjük, a levesbe habarjuk, és jól fölforraljuk. Utánízesítjük, és lehűtjük. Tálaláskor tejszínhabbal díszítjük.
KRÉMLEVES (WITTE RAGOUTSOEP)
Hozzávalók: 2,5 evőkanál vaj, 6 evőkanál liszt, 1 liter marhahúsleves, 1 tojássárgája, 1 evőkanál natúr krémsajt, citromlé
A tetejére: petrezselyem, zsemlekocka
Elkészítése: Olvassza fel a vajat, és pirítsa zsemleszínűre rajta a lisztet. Öntse fel a levessel, és keverje csomómentesre. Forralja öt percen át, majd húzza félre a melegről. A tojássárgájához merjen egy kevés levest, és keverje krémesre a sajttal együtt. Csepegtessen bele pár csepp citromlevet, majd csurgassa az egészet a levesbe. Forrón tálalja, vagdalt petrezselyemmel és pirított zsemlekockával megszórva.
KRÉMLEVES ANGOLOSAN
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 1.2 kg sütőtök, (80 dkg tökhúshoz), 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 0.5 liter húslé (kockából), só, bors, cukor, frissen reszelt szerecsendió, 1.5 dl tejszín, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vagdalt petrezselyem, 1 evőkanál metélőhagyma, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 tojássárgája. 1-2 dkg tisztított tökmag, 2 evőkanál tökmagolaj
Elkészítése: 10 dkg vajat kis kockákra vágva kiolvasztunk. A tököt nagyobb darabokra vágva meghámozzuk, kimagozzuk. A leveshez 0.5 kg tökhúst kockákra vágunk. Az egyik hagymát finomra aprítjuk, két fokhagymagerezdet összezúzunk. A tökhúst, hagymát, fokhagymát a maradék vajon üvegesre pároljuk. Fehérborral felöntve még kissé főzzük. Hozzáadva a húslét, alacsony hőmérsékleten még 25 percig főzzük. Sóval, borssal, a szerecsendió-reszelékkel, és egy csipet cukorral ízesítjük. A tejszínnel felfőzve pürésítjük, áttörjük. Ismét felforraljuk, a jeges vajkockákat belekeverve besűrítjük a krémlevest.
A galuskához a maradék tökhúst durva reszelőn lereszeljük, enyhén megsózva 15 percig állni hagyjuk. Utána jól kinyomkodjuk. A megmaradt hagymát finomra vágva, a maradék fokhagymát felaprítva a tökhússal együtt egy evőkanál olívaolajon megpároljuk, közben fordítgatjuk, keverjük, míg a nedve elfő.
Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, a vagdalt metélőhagymát, a zsemlyemorzsát, a tojássárgákat, és jól összedolgozzuk. A masszából evőkanalakkal hat nagyobb galuskát szaggatunk.
A maradék olajat serpenyőben hevítjük, a galuskákat minden oldalról aranybarnára pirítjuk benne. A tökmagokat késsel felaprítjuk. A galuskákat a levesbe helyezzük, egyet forralunk rajta, majd tányérokra merjük, tökmaggal megszórjuk, tökmagolajjal megcsepegtetjük.
KRÉMLEVES BÉBI TÖKBŐL
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 30 perc
Hozzávalók: 400 g bébi- v. spárgatök, héj és mag nélkül, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 5/8 I víz, 1 I húsalaplé, 1/8 I tejszín, só, Cayenne-i bors, 4 evőkanál 20% zsírtartalmú tejföl
Elkészítése: A bébi- vagy spárgatök húsát felkockázzuk. A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A vajat edényben felolvasztjuk, a hagymát üvegesre pároljuk benne.
A tök húsát hozzáadjuk, és vízzel feleresztjük. Hozzáadjuk a hús- alaplét is, majd a levest lefedve 15 percig csendesen főzzük.
A levest finomra pürésítjük, és tetszés szerint még szűrőn is átpasszírozzuk. Utána hozzáadjuk a tejszínt. Végül a levest sóval és egy kevés Cayenne-i borssal fűszerezzük, majd újra felforraljuk.
A levest 4 tányérba merjük. 1-1 evőkanál tejfölt teszünk a tetejére, és késheggyel kissé megkeverjük. Azonnal tálaljuk.
A húsalaplét helyettesíthetjük zöldség alaplével, ha vegetáriánus is étkezik velünk.
KRÉMLEVES FEJES SALÁTÁBÓL
Hozzávalók: 1 nagy fej saláta, 1 mogyoróhagyma, 20 g vaj, 6 dl tyúkhúsleves, 4 dl tejföl, 1 teáskanál citromlé, só, bors, szerecsendió, 1 doboz zsázsa
Elkészítése: A salátát levelire szedjük, sárga szívét félretesszük, csíkokra vágjuk. a hagymát apró kockára vágjuk. A hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a salátát, gyorsan megforgatjuk, amíg összeesik. Húslevessel felöntjük, megfőzzük. A saláta közepét vékonyan felcsíkozzuk, a zsázsát a tövénél levágjuk, a kettőt összekeverjük. A levest pépesítjük, áttörjük, tejföllel felforrósítjuk, citromlével, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Előmelegített tányérokba szedjük, nyers zöldséggel megszórjuk.
KRÉMLEVES HÜVELYESEKBŐL
Hozzávalók 2 személyre: 20 dkg szárazbab, borsó vagy lencse, 1 evőkanál olaj, 2 dkg Graham- vagy rozsliszt, 2 dl tej, csipet só, 1 evőkanál tejföl
Elkészítése: A száraz hüvelyt eltávolítjuk, és este beáztatjuk a főznivalót. Másnap kevés vízzel puhára főzzük, majd szitán áttörjük. 1 evőkanál olajjal, 2 dkg liszttel rántást készítünk, ezt feleresztjük 2 dl tejjel. A szitán áttört főzelékbe keverjük a rántást, 1 liter vizet öntünk hozzá, és gyakran kavargatva felforraljuk az egészet.
Tálaláskor 1 evőkanál tejfölt keverünk bele.
KRÉMLEVES MENTÁVAL (POTAGE A LA MENTHE)
Hozzávalók 4 személyre: 5 evőkanál finomra vágott hagyma, 1 evőkanál zúzott fokhagyma, 2 evőkanál finomra vágott menta, 4 hámozott paradicsom, összetörve, 1 zöldpaprika, 1 l húsleves, 3 evőkanál olívaolaj, só, bors
Előkészítés: 15 perc
Főzés: 25 perc
Elkészítése: Az olívaolajon pirítsuk meg a hagymát. Adjuk hozzá a paradicsomot és a kockára vágott paprikát.
Engedjük fel a húslevessel. Sózzuk, borsozzuk.
Tegyük bele a fokhagymát is. Főzzük 20 percig.
Törjük át szitán. Keverjük bele a mentát. Tálaljuk azonnal.
KRÉMLEVES SÜTŐTÖKBŐL SUHAJDA MÓDRA
Pár éve (olasz-) Svájcban kínáltak meg bennünket asszonykámmal egy nagyon finom krémlevessel, s nem tudtuk, miből készülhetett. Teljes természetességgel mondták, hogy tökből. Kérdek: és recept? Válasz: nincs recept. A tököt vaj-puhára főzöd fűszeres vízben, összeturmixolod és jó étvágyat!
Persze ez így túl egyszerű, ezért megírom, hogyan készíti asszonykám. Előrebocsátom, hogy mi nem a fazékhoz mérjük a tököt, hanem egy adott darab tökből, az egészből készítjük a krémlevest.
Elkészítése: Tehát egy 1-2 kiló közötti, sütőtök kivételével bármilyen étkezési tököt héjától-belétől megtisztítunk. A húsos részt nagyjából 3-4 centis kockákra vagy csíkokra vágjuk, és kevés, kb. két evőkanál olajon, üvegesre pároljuk. Ha kész van, sóval, vegetával, kevéske őrölt borssal (ki is maradhat belőle) megszórjuk, majd annyi vízben tesszük fel főni, hogy vékonyan ellepje a tököt. Egy közepes darab paprikát és egy közepes paradicsomot, aki szereti, daraboljon bele. Egy húsleves-, erőleves- vagy zöldségleves kockát tegyünk bele. (Feleségem a múltkor éppen csirkehúsleves kockát tett bele, de bármi hasonló belemehet, ki mit szeret.)
Ha szükséges, ételízesítőt még adjunk hozzá, mi általában H. Rozit vagy Vegetát használunk. (Most jut eszembe, érdemes lenne kipróbálni a Klemi Andris által, készíteni ajánlott “vegeta” típusú Galamblelke nevű ételízesítőt!! Én meg fogom próbálni.) Mindenki annyi vízzel töltse utána, hogy a saját ízlésének megfelelő sűrűségű legyen a kész krémleves. Mi az olyant szeretjük, mint a paradicsomszósz. Az egészet addig főzzük, amíg vaj-puha lesz. Kézi turmixolóval teljesen sima péppé turmixoljuk. Mennyiségtől függően 1-2 evőkanál liszttel behabarjuk. Ha nagyon sűrű lett, húsleves levével hígíthatjuk.
Ez az alapállás. De aki akarja, ízesítse több borssal, belefőzhet egy kis sárgarépát, zellert, vagy bármit, amit szeret és harmonizál az íze a tökkel.
Betétnek párolt rizs (lehet barna rizs is) a legfinomabb a tök-krémleves mellé. Itt mondom, hogy a pirított zsemlekocka íze nem megy a tök mellé, már kipróbáltam. Apróra vágott petrezselyemmel vagy zellerrel a kitálalt krémleves tetejét megszórhatjuk.
Főételnek ilyenkor lehet párolt vagy sült baromfit vagy pulykát adni rizzsel, kompóttal.
S ami ebben több mint egy átlagos leves: nagyon kíméli a gyomrot és az epét, ha nem teszünk bele csípős vagy erősen aromás fűszereket. (Különben is miért nyomnánk el a tök, remek ízét?)
Biztos megint megszid valaki, hogy nem a csatornára tartozik, de a betegebb Galambocskák kedvéért mégiscsak megírom:
Ezen a nyáron nagyon beteg voltam (megint), nyolc hét alatt 10-11 kilót fogytam, enni sem bírtam. De ebből a krémlevesből bármikor tudtam enni, eltűrte az emésztőrendszerem. S azon beteg társaimnak mondom, akik ödémával küszködnek, hogy ugyanezt a krémlevest, ha zellerből csinálják, és kb. egynegyed-egyharmad rész fehér répát, petrezselymet főznek bele, rendesen kihajtja a pangó vizet! A Furosemid szedése mindjárt meg fog ritkulni!
Végül is rendszeresen kérem asszonykámat, hogy főzzön ilyen leveseket, mert bármiből lehet. Mi csak tökből, cukkiniből és zellerből csináltuk eddig, de lehet karfiolból, brokkoliból, zöldborsóból, répafélékből is.
KUKORICA KRÉMLEVES 01.
Elkészítése: 2 fej finomra vágott vöröshagymát 4 dkg vajban megfonnyasztunk, és megpárolunk benne 1-1 kisebb szál-kockára vágott-sárgarépát és fehérrépát. Ezután hozzáadunk 1 doboz-levétől lecsurgatott-morzsolt kukoricát, 1 liter vízzel felengedjük, és világos, vajas rántással besűrítjük. Sóval, törött borssal ízesítjük. Jól átforraljuk, majd szitán áttörjük. 1 dl tejszínt 1 tojássárgájával elkeverünk, és az áttört levessel lassú tűzön óvatosan átmelegítjük. Egyéni ízlés szerint citromlével pikánsra savanyíthatjuk. Csészében, pirított zsemlekockával tálaljuk.
KUKORICA KRÉMLEVES 02.
Elkészítése: Fél fej finomra vágott vöröshagymát 4 dkg vajban megfonnyasztunk, és megpárolunk benne 1-1 kisebb szálkockára vágott sárgarépát és fehérrépát. Ezután hozzáadunk 1 doboz levétől lecsurgatott morzsolt kukoricát, 1 l vízzel felengedjük, és világos vajas rántással besűrítjük. Sóval törött borssal ízesítjük. Jól átforraljuk, majd szitán áttörjük. 1 dl tejszínt 1 tojássárgájával elkeverünk, és az áttört levessel lassú tűzön óvatosan átmelegítjük. Egyéni ízlés szerint citromlével pikánsra savanyíthatjuk.
Csészében, pirított zsemlekockával tálaljuk.
KUKORICA-KRÉMLEVES 03.
Hozzávalók: 25 dkg morzsolt, fagyasztott kukorica, 3 dl tej, víz, só, delikát, kis csokor petrezselyem, pirított zsemlekocka vagy Cornflakes
Elkészítése: A kukoricát lepirítjuk 2 evőkanál olajon, a delikátot és a sót hozzáadjuk és 1 liter vízzel felöntjük. Addig főzzük, míg a kukorica megpuhul. Merülő mixerrel átcsapatjuk, hozzáadjuk a tejet és a petrezselymet, átforraljuk és pirított zsemlekockával vagy cornflakes-szel tálaljuk.
KUKORICÁS-GOMBÁS KRÉMLEVES
Hozzávalók: 25 dkg sampinyon gomba, 1 kis konzerv kukorica, 1 szál póréhagyma,1/2 l zöldségleves (kockából), 60 dkg zabpehely, 1 pohár tejföl, 2 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, friss petrezselyem, pirospaprika, só, bors
Elkészítése: A gombát szárazon tisztítsuk meg és szeleteljük fel. A póréhagymát karikázzuk fel. Egy fazékban forrósítsuk meg a vajat, majd pároljuk meg benne a gombát, a hagymát és a zúzott fokhagymát. Néhány perc múlva adjuk hozzá a lecsepegtetett kukoricát, és öntsük fel a levessel. Kanalanként adjuk hozzá a zabpelyhet, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Sűrítsük be a tejföllel, majd fűszerezzük erőteljesen sóval, borssal, paprikával. Szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemmel.
KRÉMLEVES ALBERT MÓDON
Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg vaj (vagy margarin), 2 dl kefir, 10 dkg tehéntúró, 2 evőkanál kukorica- vagy korpás liszt, 2 tyúkhúsleves-kocka, 1 csokor kapor, ízlés szerint só, törött fehér bors, csipetnyi porcukor
Elkészítése: A lisztet a forró olajon világosra pirítjuk, majd fokozatosan felengedjük 8 dl vízzel. Állandóan kevergetve felforraljuk, beletesszük a húsleveskockákat, a sót és a borsot. 5 percig főzzük. Közben a kefirt turmixoljuk a túróval, és a forrásban lévő levesbe öntve, ugyancsak kevergetve, ismét felforraljuk. Végül beleszórjuk a megmosott, lecsöpögtetett és finomra metélt kaprot, csipetnyi cukorral ízesítjük, de már nem forraljuk tovább. Nagyon jóízű, kissé pikáns leves, amelyet nemcsak melegen, de csészében hidegen is tálalhatunk.
Elkészítési ideje: kb. 25 perc.
KRÉMLEVES TÖKBŐL
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 1.2 kg sütőtök, (80 dkg tökhúshoz), 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 0.5 liter húslé (kockából), só, bors, cukor, frissen reszelt szerecsendió, 1.5 dl tejszín, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vagdalt petrezselyem, 1 evőkanál metélőhagyma, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 tojássárgája. 1-2 dkg tisztított tökmag, 2 evőkanál tökmagolaj
Elkészítése: 10 dkg vajat kis kockákra vágva kiolvasztunk. A tököt nagyobb darabokra vágva meghámozzuk, kimagozzuk. A leveshez 0.5 kg tökhúst kockákra vágunk. Az egyik hagymát finomra aprítjuk, két fokhagymagerezdet összezúzunk. A tökhúst, hagymát, fokhagymát a maradék vajon üvegesre pároljuk. Fehérborral felöntve még kissé főzzük. Hozzáadva a húslét, alacsony hőmérsékleten még 25 percig főzzük. Sóval, borssal, a szerecsendió-reszelékkel, és egy csipet cukorral ízesítjük. A tejszínnel felfőzve pürésítjük, áttörjük. Ismét felforraljuk, a jeges vajkockákat belekeverve besűrítjük a krémlevest.
A galuskához a maradék tökhúst durva reszelőn lereszeljük, enyhén megsózva 15 percig állni hagyjuk. Utána jól kinyomkodjuk. A megmaradt hagymát finomra vágva, a maradék fokhagymát felaprítva a tökhússal együtt egy evőkanál olívaolajon megpároljuk, közben fordítgatjuk, keverjük, míg a nedve elfő.
Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, a vagdalt metélőhagymát, a zsemlyemorzsát, a tojássárgákat, és jól összedolgozzuk. A masszából evőkanalakkal hat nagyobb galuskát szaggatunk.
A maradék olajat serpenyőben hevítjük, a galuskákat minden oldalról arany barnára pirítjuk benne. A tökmagokat késsel felaprítjuk. A galuskákat a levesbe helyezzük, egyet forralunk rajta, majd tányérokra merjük, tökmaggal megszórjuk, tökmagolajjal megcsepegtetjük.
KRÉMLEVES ZÖLDFŰSZEREKKEL (VELOUTÉ AUX HERBES FINES)
Hozzávalók 4 személyre: 1 liter, forró víz, 1 fej saláta, 3 szép krumpli, 100 g mélyhűtött sóska, 3 evőkanál metélőhagyma, 4 evőkanál turbolya, 2 evőkanál tárkony, 2 evőkanál petrezselyem, 75 gramm vaj, 3 evőkanál tejszín, só, őrölt bors
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 30 perc
Elkészítése: A csíkokra vágott fejes salátát a vajon 5 percig pároljuk az összes többi zöld-félével együtt, majd hozzáadjuk a kockákra vágott krumplit.
Megkeverjük, hozzáöntjük a forró vizet, és 25 percig főzzük fedő alatt, majd az egészet leturmixoljuk vagy áttörjük.
Újra felmelegítjük, fűszerezzük, ha szükséges és hozzáadjuk a tejszínt.
Forrón tálaljuk.
L
LAZAC-KRÉMLEVES (CREAMY SALMON SOUP)
Hozzávalók: 1-1 evőkanál vaj és liszt, 7 dl tej, 1 karika vöröshagyma, 50 dkg lazacfilé, ízlés szerint só és őrölt bors, 1 kis csokor petrezselyem, 1 db zsemle
Elkészítése: A hagymakarikával együtt forralja fel a tejet. Ha felforrt, dobja ki a hagymát. Másik edényben, közepes hőmérsékleten olvassza fel a vajat. Hintse meg a liszttel, és folyamatos kevergetés közben pirítsa zsemleszínűre. Habverővel simára dolgozva lassan öntse hozzá a meleg tejet. Fűszerezze ízlése szerint, majd tegye bele az apró kockákra vagdalt filét. Fedő alatt, gyöngyözve főzze 15-20 percig. Vigyázzon, hogy le ne égjen! Kézi mixerrel pépesítse, és egyet forralva rajta keverje bele a finomra vagdalt petrezselymet. Vajban pirított zsemlekockával megszórva tálalja.
LENCSEKRÉMLEVES FÜSTÖLT SAJTTAL
Hozzávalók: 25 dkg lencse, 10 dkg füstölt sajt, fél dl olaj, 5 dkg vöröshagyma, 2 dl tejszín, 2 evőkanál mustár, fokhagyma, só, babérlevél,
Elkészítése: Egy lábosban olajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, beletesszük az előzőleg kiválogatott, beáztatott lencsét. Fűszerezzük fokhagymával, babérlevéllel, vízzel felöntjük, és lassan puhára főzzük. A megfőtt lencsét szitán áttörjük, vagy turmixgépben pépesítjük, hozzáadjuk a mustárt, a tejszínt, felforraljuk, majd átszűrjük. A füstölt sajtot kockára vágjuk, és forró sütőben hirtelen megpirítjuk. Az elkészült levest csészébe merjük, és tálalás előtt helyezzük bele a pirított sajtkockákat.
LIBANONI LENCSE-KRÉMLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 24 dkg lencse, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 1 fej zeller, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 liter húsleves, római kömény, őrölt fahéj, babérlevél, egész fekete bors, olívaolaj, 1-2 db szikkadt zsemle
Elkészítése: A lencsét jó előre beáztatjuk. A legideálisabb, ha már előző este sort kerítünk rá. A fazékban kevés olívaolajat hevítünk.
Feldaraboljuk a sárgarépát, a zellert, a vöröshagymát és a fokhagymát, amiket megpirítunk az olajban.
Fűszerkeveréket készítünk római köményből, fahéjból, babérlevélből és egész fekete borsból. Ezt a keveréket összeforgatjuk a zöldségekkel. Kevés húslevessel felengedjük, és hozzáadjuk a beáztatott lencsét. Az összes zöldséget vaj-puhára főzzük, botmixerrel elpürésítjük, majd még egyszer felforraljuk.
Levesbetétnek a szikkadt zsömlét használunk. A zsömlék héját levágjuk, belsejét felkockázzuk, és zsiradék nélkül serpenyőben megpirítjuk. Megszórjuk sóval, és őrölt fahéjjal.
A levest mélytányérba merjük, és hozzáadjuk a pirított zsemlekockákat.
M
MANDULÁS BROKKOLI-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 30 dkg brokkoli, 5 dkg margarin, 1-1 dl tejföl és joghurt, ételízesítő, só, bors, reszelt szerecsendió, a tetejére 5 dkg mandula
Elkészítése: A kis darabokra vágott brokkolit forró vajon átforgatjuk, és egy liter vízzel felengedjük (a víz felét tejjel is helyettesíthetjük). Befűszerezzük és kb. 10 percig főzzük. Ezután összeturmixoljuk és tálalás előtt a tejfölt és a joghurtot is belekeverjük. Csészékbe töltve úgy tálaljuk, hogy a tetejét hámozott, metéltre vágott, pirított mandulával meghintjük.
MANDULÁS CSIRKEKRÉMLEVES
Hozzávalók: 50 dkg csirkenyak vagy csirkeláb (esetleg egy csirke csontja), 5 dkg mandula, 1 mokkáskanál mandulaaroma, 2 dl tejszín, 1 evőkanál rizsliszt, késhegynyi őrölt fehér bors, ízlés szerint só, csipetnyi cukor, 1 teáskanál citromlé
Elkészítése: A csirkenyakat vagy csirkelábat kuktába teszem. Ráöntök egy liter vizet, és 25 percig főzöm. Közben a mandulát durvára darálom. A rizslisztet simára keverem a tejszínnel, hozzáadom a mandulaaromát és a fűszereket, ízlés szerint megsózom, és belekeverem az időközben átszűrt csirkelébe. Jól kiforralom, azután beleszórom a darált mandulát, és a citromlével ízesítem. Csészékben kínálom.
Elkészítési ideje: 40 perc
MAZSOLÁS-CITROMOS BURGONYA-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 30 dkg tisztított burgonya, 8 dkg mazsola, fél citrom leve és reszelt héja, 2 dl tejföl, ízlés szerint só és cukor
Elkészítése: A meghámozott és darabokra vágott burgonyát, a megmosott citrom reszelt héját és a sót fazékba rakom, ráöntök nyolc deci vizet és puhára főzöm. Ha már nem nagyon forró, turmixban péppé zúzom, majd visszaöntöm a fazékba. Beleteszem a megmosott és a szárától megfosztott mazsolát, beleöntöm a citromlevet és az előzőleg simára kevert tejfölt. Folytonos keverés közben felforralom, öt percig főzöm, csak ezután ízesítem kevés cukorral. A citromhéjat kiszedem belőle, és a levest hagyom teljesen kihűlni. Lefedem, és a hűtőszekrényben jól lehűtöm. Előhűtött csészékben, hidegen teszem az asztalra.
Elkészítés ideje: kb. 50 perc
MEDVEHAGYMA KRÉMLEVES 01.
Hozzávalók: 15-18 medvehagyma-levél, fél liter tejszín, fél liter csirkehúsleves, 1 ek olaj, 1 ek liszt, 1 mk só.
Elkészítése: A leveleket megmosom, majd turmixgépben 1 deci levessel elpürésítem. Világos rántást készítek és belekeverem a pürésített medvehagyma leveleket. Pár percig forralom, majd hozzáöntöm a tejszínt, de ezzel már csak felmelegítem, és nem forralom.
MEDVEHAGYMA KRÉMLEVES 02.
Hozzávalók: 25 dkg medvehagyma levél, 10 dkg szalonna zsírja, 1 dl étolaj, 3 fakanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejszín, 2 dl tej, só. A díszítéshez 1 dl tejföl, 1 főtt tojás
Elkészítése: A szalonnát zsírjára sütjük. A medvehagymát megpároljuk, a zsírral együtt leturmixoljuk. Az így nyert alaplevet akár le is fagyaszthatjuk, és bármikor készíthetünk belőle friss, üde levest. Ezt a leves alapot felmelegítjük, beleaprítjuk a fokhagymát, hogy erősebb íze legyen. Az étolajban világos barnára pirítjuk a lisztet, és besűrítjük vele a levest. Ha szükséges, tejfölös habarással még segíthetünk rajta. Hozzákeverjük a tejszínt és a tejet, ízlés szerint megsózzuk, és összeforraljuk.
Tálalásnál a leves tetejére kanállal tejfölből mosolygós szájat, karikákra vágott főtt tojásból pedig két szemet teszünk.
MEGGYES BURGONYAKRÉMLEVES
Hozzávalók: 30 dkg tisztított, szétfövő burgonya, 25 dkg kimagozott friss meggy (vagy nem nagyon édes meggybefőtt), 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 teáskanál só, ízlés szerint kevés cukor, 3 szem összetört szegfűszeg, kis darabka fahéj, 1 teáskanál burgonyakeményítő (vagy búzakeményítő), kis darabka citromhéj
Elkészítése: A burgonyát kis darabokra vágva jó félliternyi vízbe beleteszem. Hozzárakom a sót, a fűszereket és a vékonyka csíkokra vágott, megmosott citromhéjat. Puhára főzöm. Félidőben beleteszem a meggy háromnegyed részét. (Ha befőttel készítem, egy deci befőttlevet is hozzáöntök.) Ha már nem nagyon forró, az egészet péppé zúzom. Közben a tejszínt simára keverem a burgonyaliszttel és hozzáadva a tejfölt is, besűrítem vele a meggyes burgonyalevest. Folytonosan kevergetve öt percig főzöm, végül beledobom a félretett meggyszemeket, és az egészet hagyom kihűlni. Ezután jól lefedve, a hűtőszekrényben alaposan lehűtöm és csészékbe adagolva, jéghidegen tálalom.
N
NASPOLYA-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 1 kg naspolya, 5 dkg kristálycukor, 8 dkg dióbél, 6 dl tej, 8 dkg porcukor, 5 cl rum, 2 db tojássárgája, 2 dl tejszín, só
Elkészítése: A naspolyát finom szitán keresztül áttörjük, ügyelve arra, hogy héja és magja ne kerülhessen a gyümölcspürébe. Kristálycukrot halvány barnára karamellizáljuk, hozzáadjuk a durvára tört dióbelet, elkeverjük, és 3 dl vizet hozzáöntve addig forraljuk, amíg a cukor teljesen elolvad. Ekkor hozzáöntjük a tejet, beletesszük az áttört naspolyát, és felforralva 4-5 percig főzzük, csipetnyi sóval, cukorral és rummal ízesítjük. A tűzről levéve állandó keverés mellett hozzáöntjük a tejszínnel elkevert tojássárgát. Ezután a levest már forralni nem szabad! Azonnal, forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: 40 perc
NASPOLYA-KRÉMLEVES RUMOS DIÓVAL
Hozzávalók: 80 dkg naspolya, 5 g szegfűszeg, 5 g fahéj, 3 dl tejszín, 12 dkg cukor, 1 dl fehérbor, 8 dkg dióbél, 5 cl rum, só
Elkészítése: A naspolya bőrét eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt áttörjük - így magrésze különválik. Az áttört gyümölcsöt felengedjük 8 dl vízzel, enyhén megsózzuk, szegfűszeggel, fahéjjal ízesítjük, és néhány percig forraljuk. A tejszínes habarást fehérborral ízesítjük. Ezután a levest finom szűrőn keresztül átszűrjük, és kihűtjük.
A dióbelet leforrázzuk, így barna héját könnyen eltávolítjuk. A megtisztított dióbelet félbe, negyedekbe vágva cukros rummal ízesített kevés vízben néhány percet főzzük, majd amikor kihűlt, a levesbe keverjük. A csészékbe kitálalt leves tetejét cukrozott tejszínhabbal dúsítjuk.
Elkészítési idő: 50 perc
NAGYDOBOSI SÜTŐTÖK KRÉMLEVES 01.
Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 40 dkg burgonya, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája, 3 dkg vaj, 2 tojás, só, csipet cukor, citromlé, 1 csokor metélőhagyma
Elkészítése: A meghámozott, kimagvalt, megreszelt sütőtököt enyhén sós vízben, félpuhára főzzük, majd a megtisztított, felszeletelt burgonyát hozzáadjuk, és együtt puhára pároljuk. Az egészet áttörjük, vagy turmixoljuk és vízzel egy liternyire felengedjük. Felforralva, világos vajas rántással besűrítjük, sóval, cukorral, citromlével ízesítjük, és néhány percig forraljuk. Tálaláskor tejszínnel elkevert tojás sárgával dúsítjuk, a vajdarabkákkal meghintjük, és karikákra vágott főtt tojással meg összevágott metélőhagymával megszórva tálaljuk.
NAGYDOBOSI SÜTŐTÖK KRÉMLEVES 02.
Hozzávalók: 50 dkg sütőtök, 3 dkg margarin, 1 evőkanálnyi szójaliszt, 1 tojás sárgája, 2 dl tej, só
Elkészítése: A megtisztított megmosott, apróra vágott sütőtököt kevés sóval megfőzzük, áttörjük. A szójalisztet simára keverjük a tejjel, a leveshez öntjük, 10 percig takaréklángon forraljuk. A leveses tálban elkevert tojássárgájához óvatosan hozzákeverjük.
NARANCS-KRÉMLEVES 01.
Hozzávalók 8 személyre: 4 narancs, 2 citrom, 2 dl illatos likőr, 100 + 100g cukor, 1,6 dl rostos narancslé, 8-10 szem szegfűszeg, 1 kisujjnyi fahéj, 1 csipet só 2 dl tejszín, 8 tojássárgája
Elkészítése: A narancsokat és citromokat forró, folyó víz alatt megsikáljuk. a citromok héját lereszeljük, levüket kinyomjuk. 2 narancsot burgonyahámozóval meghámozzuk, héjukat vékony csíkokra vágjuk, bő vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük.8 szép narancskarikát félre teszünk a díszítéshez, a “hulladékot” és a többi narancsot meghámozzuk a fehér hártyát is leszedjük, felaprítjuk és meglocsoljuk a likőrrel. 100 g cukrot megpirítjuk, hozzáadjuk a citromlét és a narancshéj csíkokat, habosodásig pirítjuk, majd tányérra terítjük. A pirított cukorhoz keverjük a narancslét, a citromhéjat, a maradék 100 g cukrot, a szegfűszeget, fahéjat, 1 csipet sót, és 5 percig forraljuk. kissé hűlni hagyjuk, aztán habverővel beledolgozzuk a tejszínben simára kevert tojássárgákat. Végül hozzáadjuk a felaprózott narancsot a likőrrel együtt, és 8 tálkában szedjük. a cukrozott narancshéjjal, a félre tett narancskarikákkal és citromfűlevél lel díszítjük. ha nem azonnal tálaljuk, akkor csak fogyasztás előtt sűrítsük be a levest, mert melegítéskor összeugrik tojás.
Elkészítési idő 30 perc
NARANCS-KRÉMLEVES 02.
Hozzávalók: 5 dl narancslé (vagy juice), 1 teáskanál reszelt narancshéj, 1 nagy narancs, 5 dkg mazsola, 1 dl tejföl, 2 dkg vaj, 1 csapott evőkanál liszt, ízlés szerint 2-3 evőkanál cukor, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg, csipetnyi só
Elkészítése: A vajat habzásig hevítem a liszttel, majd felöntöm a narancslével, és állandó keverés közben felforralom. Beleszórom a fűszereket és a sót, majd 5 percnyi forralás után finom szűrőn átszűröm. Ezután 2 dl vízzel felengedem, és újból felforralom. Közben a narancsot meghámozom, és egy centis karikákra vágva apró kockákra metélem, majd leveses csészékbe osztom. A forrásban lévő levesbe belekeverem a kevés vízzel simára kavart tejfölt, majd cukorral ízesítem. Éppen csak egyet forralok rajta, beleszórom a leszárazott és megmosott mazsolát, és egy percnyi főzés után lefedve hagyom 10 percig. Ezután a csészékbe öntöm és melegen kínálom. Hidegen is fogyasztható.
NARANCSOS KAROTTA-KRÉMLEVES (VELOUTÉ DE CAROTTES A L’ORANGE)
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 30 perc
Hozzávalók 4 személyre: 450 g sárgarépa, 1 hagyma, 3 ek olívaolaj, 1, 5 l húsleves, 1 narancs reszelt héja, 4 tojássárgája, reszelt eidami sajt
Elkészítése: Hámozzuk meg a répát és vágjuk apró kockákra. A hagymát tisztítsuk meg és aprítsuk finomra. Futtassuk meg az olajon a répát és hagymát. Adjuk hozzá a húslevest és a narancshéjat és főzzük kis lángon 30 percig. Turmixoljuk le.
Minden levesestálba tegyünk egy tojássárgáját és reszelt sajtot. Erre merjük a levest.
O-Ö
ŐSZIBARACK-KRÉMLEVES
Hozzávalók 10 főre: 3 dl Grand Gold Őszibarack juice sűrítmény, 20 dkg vanília pudingpor (hidegen készíthető), 2.5 liter tej vagy tejszín, 50 dkg őszibarackbefőtt
A díszítéshez: pirított mandula, mentalevél
Elkészítése: A vaníliapudingot a tej felével simára keverjük, majd a Grand Gold Őszibarack juice sűrítménnyel együtt, lassan a többit is hozzáöntjük. Jól behűtve, apró kockákra vágott őszibarackkal tálaljuk.
Közepében egy gombóc fagylalttal, tetején pirított mandulával és egy zöld mentalevéllel díszítve látványnak is fenséges.
Elkészítési idő: 30 perc
P
PACAL-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 15-20 dkg tisztított pacal, 5 dl erőleves, 10 dkg brokkoli, 1-2 fej hagyma, 4 szelet sonka, 1,5 ek sertészsír, 1,5 dl tejszín, 1,5 kávéskanál só, 1,5 ek kukoricaliszt, fél kávéskanál ötfűszer keverék.
Elkészítése: A pacalt 5 percre forrásban lévő vízbe tesszük, utána 30 percre hideg vízbe.
Vágjuk egészen apró darabokra. A brokkolit főzzük 3 percig forró vízben. A hagymát szeletekre, a sonkát apró kockákra vágjuk. Egy lábasban a zsíron megsütjük a hagymát, majd kivesszük az edényből. Belerakjuk a levest, a tejszínt, a sót, a brokkolit, a sonkát, a pacalt, és a fűszerkeveréket. Forraljuk fel. Ezután csökkentsük a tüzet és főzzük 5-6 percig. Keverjük el 3 ek vízben a lisztet, adjuk a leveshez és kevergessük, míg meg nem sűrűsödik.
PADLIZSÁN-KRÉMLEVES
Hozzávalók: személyenként 8-10 dkg padlizsán, 1 tojás sárgája, egy kis darab vöröshagyma, 1 mokkáskanál liszt, só, ízesíthető zöld-fűszer keverékkel, zellerlevéllel, lestyán levéllel és csontlével
Elkészítése: a hámozott padlizsánt forró vízben, vagy csontlében puhára főzzük a hagymával és a fűszerkeverékkel.
Kissé lehűtve turmixba tesszük a tojással, a lisztel, a sóval és eldolgozzuk. Végül felforraljuk.
Tálalása: csészében tálaljuk és mellé adjuk az apróra vágott zeller vagy lestyán levelet.
PADLIZSÁN-KRÉMLEVES CSIRKEHÚSSAL
Hozzávalók: személyenként 1 adag padlizsánkrémleves, 5 dkg csontról lefőtt csirkehús vagy mellehúsa
Elkészítése: az apróra vágott, főtt csirkehúst a padlizsánkrémleves hozzávalóival együtt turmixban eldolgozzuk, majd felforraljuk.
Tálalása: csészében.
PAPRIKA-KRÉMLEVES (SPANYOL)
Hozzávalók: 1 csomó újhagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 csokor zeller, 3 ek olaj, só, bors, 3-4 húsos paprika
Elkészítése: A hagymát karikára vágjuk, a zöld részét félretesszük. A zúzott fokhagymát az apróra vágott zeller-zölddel és a hagymával együtt a megforrósított olajban megfuttatjuk. A paprikát kockára vágjuk és hozzáadjuk a többiekhez. Rövid pirítás után felöntjük fél liter vízzel, és a forrástól számított 15 percig főzzük. Ha kihűlt turmixoljuk, sózzuk, borsozzuk, és jól lehűtjük. Tálaláskor jégkockát szórunk bele (ez el is maradhat, ha nincs agylágyító meleg, ebben az esetben kevés fehérborral kevert vízzel hígítsuk kissé a levest), és a hagymazölddel díszítjük.
PARADICSOM-KRÉMLEVES (TOMATENSOEP MET GEBAKKEN BROODJES)
Hozzávalók: 1 liter víz, 4 db nagyobb paradicsom, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 db babérlevél, ízlés szerint só és őrölt bors, 2 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, néhány szál petrezselyem, 3 evőkanál tejszín
A tálaláshoz: zsemlekocka
Elkészítése: A lisztben megforgatott paradicsom-gerezdeket tegye a lobogó forró vízbe a vékonyra szeletelt hagymával együtt. Fűszerezze ízlése szerint. Húsz percen át főzze fedő alatt, majd szűrje le, kissé passzírozza át sűrű szitán. Tegye félre hűlni. A felmelegített vajon pirítsa zsemleszínűre a lisztet, majd öntse fel a leszűrt levessel. Gyöngyözve főzze, míg krémesre sűrűsödik. Ekkor hintse meg a finomra vagdalt petrezselyemmel, és keverje el benne a tejszínt. Pirított zsemlekockával megszórva adja fel az asztalra.
PARADICSOMOS BURGONYA-KRÉMLEVES 01.
Hozzávalók: 30 dkg tisztított, szétfövő burgonya, fél liter paradicsom ivólé, 1 csokor zellerzöld, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kis fej vöröshagyma, ízlés szerint só, kevés cukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál olaj, 5 dkg cérnametélt, 1 dl tejföl, a díszítéshez 4 db kicsi, kemény paradicsom
Elkészítése: A meghámozott, apróra darabolt burgonyát fél liter vízbe teszem. Megsózom, megborsozom, hozzárakom az ugyancsak meghámozott, negyedekbe vágott vöröshagymát és puhára főzöm. Ezután hagyom kissé kihűlni, majd az egészet péppé zúzom. A fazékba visszaöntve simára keverem a tejföllel és a paradicsomlével, meg a megmosott, lecsöpögtetett és finomra vágott zöld-fűszerek felével. Felforralva öt percig főzöm, közben folyamatosan kevergetem. Amíg a leves fő, a cérnametéltet a szokásos módon, sós vízben megfőzöm, meleg vízzel leöblítem, és olajra szedve jól összekeverem. A leveses tányérokban elosztom. Rászórom a maradék apróra vágott zöld-fűszereket és rámerem a tűzforró levest. A megmosott paradicsomokat felnégyelem, és a leves tetejére fektetem.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc
PARADICSOMOS BURGONYA-KRÉMLEVES 02.
Hozzávalók: 20 dkg burgonya, 30 dkg paradicsom, 3 dkg zsír, 2 dkg vaj, 2 dkg sima liszt, 2 dl tej, 1 tojás, 1,25 l víz, só, egy kevés kristálycukor, petrezselyem zöldje
Elkészítése: A megtisztított, megmosott burgonyát és a paradicsomot kockára, illetve karikára vágjuk, hozzáadjuk az összeaprított petrezselyem zöldjét, sós vízben puhára főzzük és áttörjük. A zsírból és lisztből világos rántást készítünk, felöntjük az áttört levessel és átforraljuk. A kész leveshez hozzáöntjük a tejet, amelyben előzőleg elhabartuk a tojást meg az olvasztott vajat. Ízlés szerint utánsózzuk, és apróra vágott petrezselyem zöldjével ízesítjük.
Pirított zsemlekockával tálaljuk.
PARAJ-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 30 dkg vegyes csont, 10 dkg vegyes zöldség, 30 dkg paraj, 4 dkg vaj, 5 dkg liszt, 2 dl tej, 1/2 dl tejszín, 1 db tojássárga, só, törött bors, szerecsendió
Elkészítése: A feldarabolt és jól megmosott csontot kb. 1 liter vízben feltesszük főni és vegyes zöldséggel, sóval és kevés borssal ízesítve 2 óra hosszat főzzük. Közben a parajt is jól megmosva megfőzzük, és leszűrve átpasszírozzuk. Ezután a vajból és lisztből világos rántást készítünk, ezt felengedjük a megszűrt forró csontlével, és habverővel gyorsan simára keverjük. Beletesszük a parajpürét, a tejet, megsózzuk, egy csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítjük, és 4-5 percig együtt forraljuk. Végül szőrszitán átszűrjük, és habverővel teljesen simára keverjük. A krémlevesnek teljesen simának és kb. tejszínsűrűségűnek kell lennie. Azonnal, forrón tálaljuk, tálalás előtt habverővel elkeverve adjuk hozzá a tejszínt és tojássárgáját úgy, hogy előbb a tejszínt és a tojássárgáját keverjük simára, majd folytonos keverés mellett egy kis forró levest öntünk hozzá, végül az egészet ugyancsak habverővel való állandó keverés mellett a levesbe öntjük. A levest ezzel már felforralni nem szabad, mert a tojás összefut benne. A krémlevesből kb. 2 dl-t számítunk egy adagra. Külön tálkán szárazon pirított zsemlekockát tálalunk hozzá.
PORCSIN KRÉMLEVES
Hozzávalók személyenként: 4-5 porcsinhajtás, csontlé, vöröshagyma, fél tojás, só, őrölt bors és édeskömény
Elkészítése: a porcsinlevesnél leírt módon elkészítjük a levest, a tojással együtt turmixba tesszük, majd felforraljuk.
Másik elkészítési mód szerint a turmixba öntjük a csontlét, melybe belefőztük a hagymát, de nyersen adjuk hozzá a porcsint, valamint a tojást és utána forraljuk fel. Bébiételnek különösen ajánlott.
PÓRÉHAGYMA-CSICSERIBORSÓ KRÉMLEVES (JAMIE OLIVIER)
Elkészítése: Két egész póréhagymát és két gerezd fokhagymát lassú tűzön olívaolajban megpárolsz, fölöntöd húslevessel, és hozzáraksz 25 deka előzőleg 24 órára beáztatott csicseriborsót és egy közepes krumplit hámozva, darabolva. Addig főzöd, míg a csicseri meg nem puhul, ekkor félig pépesíted, úgy hogy azért maradjanak benne darabok is utána ízlés szerint további húslevessel hígíthatod. tálaláskor egy kanál extra szűz olíva és néhány krumplihámozóval leborotvált szelet parmezán illik a tetejére. ja és friss ropogós kenyér.
PÓRÉHAGYMA KRÉMLEVES
Hozzávalók 3 főre: 2 nagyobb póréhagyma, 1 mogyoróhagyma, 1 duci gerezd fokhagyma, 1 nagyobb burgonya, 600 ml zöldség alaplé, 3-4 ek tejszín, 40 g vaj, 2 ek olívaolaj, só, fehérbors, metélőhagyma a tálaláshoz
Elkészítése: A póréhagyma fehér részét karikákra vágjuk, a mogyoróhagymát és a fokhagymát felaprítjuk. Egy lábasban összeolvasztjuk a vajat az olívaolajjal, beletesszük a hagymákat és fedő alatt, lassú tűzön 10-15 percig pároljuk. Ezután hozzáöntjük a zöldség alaplevet, beletesszük a megpucolt és kisebb darabokra vágott burgonyát, felforraljuk, majd mérsékelt tűzön addig főzzük, míg a burgonya megpuhul.
Botmixerrel vagy turmixgépben pépesítjük a levest. Végül hozzákeverjük a tejszínt, sóval és fehér borssal (nem feketét használtam a leves világos színe miatt) ízesítjük, újra forraljuk. A metélőhagymát apróra vágjuk, a tányérra kiszedett levesre szórjuk.
PORTUGÁL GESZTENYE-KRÉMLEVES
Hozzávalók 3-4 személyre: 1/2 kg gesztenye, 7.5 dl húsleves (kockából), 1 kis fej hagyma, 1 dl fűszeres vörösbor, (vagy sherry, vermut), 1 kis csokor snidling, só, bors
Elkészítése: A gesztenyéket megmossuk, héjukat keresztirányban bevagdossuk, egy tepsibe terítjük, és forró sütőben addig sütjük (kb. 15 - 20 percig), amíg a héjuk ki nem nyílik. Még melegen gondosan meghámozzuk, a hártyákat is eltávolítjuk. 6-8 szemet félreteszünk a díszítéshez.
A húslevest felforraljuk, hozzáadjuk a megtisztított, egészben hagyott hagymát, a gesztenyét és fedő alatt, szelíd tűzön 30 percig főzzük.
Merülő mixerrel péppé zúzzuk, felöntjük borral, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és éppen csak összeforraljuk.
A snidlinget megmossuk, néhány szálat félreteszünk a díszítéshez, a többit finomra vágjuk, és a levesbe keverjük.
Erőleveses csészékbe szedjük, a tetejükre morzsoljuk a félretett gesztenyeszemeket, és a snidlinggel díszítjük.
ÖTLET: a gesztenye héját úgy is eltávolíthatjuk, hogy a fenti módon bevagdossuk, forró vízbe dobjuk, és 20 percig főzzük. Leszűrjük, még melegen meghámozzuk.
PORTUGÁL KARFIOL-KRÉMLEVES
Elkészítése: A portugál karfiol-krémleveshez - mivel azt akarjuk, hogy a leve is zamatos legyen - hideg vízben tegyük fel főni a megtisztított, rózsáira szedett kb. fél kilónyi karfiolt, mégpedig annyiban, hogy éppen ellepje. Két húsleveskockával ízesítjük, és lefedve, takaréklángon nagyon puhára főzzük. Utána langyosra hűtjük, és az egészet turmixoljuk. A fazékban a tűzre visszarakjuk, és két deci tejszínnel meg annyi vízzel engedjük fel, hogy 1,2 liternyi legyen. Három deka vajat dobunk bele, csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítjük, és 1-2 percig forraljuk. Két nagy fej vöröshagymát megtisztítunk, karikákra vágjuk, lisztben megforgatjuk, és bő, forró olajban hirtelen szép pirosra sütjük. Külön tálkában kínáljuk a leveshez, hogy ki-ki a tányérján szórja meg vele levesét. Hagymakarikák nélkül, hidegen is kínálhatjuk a karfiol-krémlevest, de akkor összevagdalt petrezselyemmel szórjuk meg a tetejét.
R
RÉPA-KRÉMLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 400 g sárgarépa, 1 l tyúkhúsleves, 2 fej vöröshagyma, 50 g vaj, 1 csokor kapor, 1 babérlevél, 2 teáskanál citromlé, kevés szerecsendió, 1,25 dl tejszín, só, bors
Elkészítése: A répát vékony szeletekre vágjuk, és a levesben 10 percig főzzük. A hagymát kockákra vágjuk és a vajban aranybarnára pároljuk. Egy szűrőkanálnyi répakarikát kihalászunk a levesből, levesbetétnek félrerakjuk.
A kapor szárát, a babérlevelet és a hagymát a levesbe tesszük, 5 percig főzzük. A kaprot és a babérlevelet kivesszük, a levest turmixoljuk. Újra a tűzhelyre tesszük a levest, citromlével, szerecsendióval és a tejszínnel rövid ideig főzzük, sóval, borssal ízesítjük.
A kaporleveleket finomra vágjuk, a répakarikákkal együtt eloszlatjuk a tányéron, levest merünk rá.
RETEK-KRÉMLEVES
Elkészítése: Személyenként 8-10 deka retket (bármelyik fajta jó hozzá) megmosok, megtisztítom, és apró kockákra vágom. Fél citrom levét rácsavarom, 1 evőkanál ételízesítővel megszórom, és annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi; 15-20 percig lefedve párolom, majd hűlni hagyom. Végül 2 evőkanál olajat, 2 deci kefirt, 1-2 tojássárgát adok hozzá, őrölt köménymaggal fűszerezem, majd turmixolom vagy szitán áttöröm. Forró vízzel krémleves sűrűségűre hígítom, a tetejét apróra vágott petrezselyemmel, zsázsával vagy metélő-hagymával meghintem, és pirított zsemlekockával tálalom.
Elkészítési idő: 40 perc
ROKFORT-KRÉMLEVES PÓRÉVAL
Hozzávalók: 20 dkg márványsajt, 10 dkg Anikó sajt, 10 dkg Óvári sajt, 1 szál póréhagyma, 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 1 liter erőleves (kockából), 1,5 dl tejszín,