Krémlevesek 01.
A
ÁFONYA-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 50 dkg áfonya, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 evőkanál liszt, 1 szegfűszeg, só és cukor, ízlés szerint
Elkészítése: Az áfonyát megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem, majd annyi vízben, amennyi éppen ellepi, felforralom. Egy percnyi főzés után szitán áttöröm. A keletkezett gyümölcslevet annyi vízzel egészítem ki, hogy 8 dl legyen. A szegfűszeget és a citromhéjat 0.5 dl vízben 10 percig főzöm, majd leszűrve hozzáöntöm a gyümölcsléhez. Csipetnyi sóval és cukorral ízesítem, majd 5 percig együtt forralom. Közben a tejfölt, a tejszínt és a lisztet simára keverem, ezután besűrítem vele a forrásban levő levest. Felforralom, és csészékben találom. Hidegen is, melegen is nagyon finom.
ALMA-KRÉMLEVES 01.
Hozzávalók: 0.5 kg alma, 1 citrom, csipet fahéj, 1 tojássárgája, 5 dkg cukor
Elkészítése: A meghámozott feldarabolt almát vízben fahéjjal és 1 szelet citromhéjjal megfőzzük, hogy puha legyen. Utána hozzáadjuk a cukrot, és habverővel szétnyomjuk az almadarabokat, belerakjuk a tojássárgáját, és felverjük. Nem szabad tovább forralni. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.
ALMA-KRÉMLEVES 02.
Hozzávalók: 50 dkg alma, 2 evőkanál citromlé, 6 dkg cukor, csipet őrölt fahéj, 2 dl tejföl, 2 evőkanál búzakeményítő, 2 dl tej, 4 evőkanál búzadara
Elkészítése: Az almát meghámozzuk, a magházát eltávolítjuk, feldaraboljuk, és egy liter, citromlével, őrölt fahéjjal és cukorral ízesített vízben megfőzzük. A tejfölben elkeverjük a búzakeményítőt, és behabarjuk vele a levest. Ha kihűlt, turmixoljuk. A tejet felforraljuk, beleszórjuk a búzadarát, és sűrűre főzzük, folyamatosan kevergetve, majd lefedve állni hagyjuk. A behűtött alma-krémlevest tányérokba szedjük, és 3-3 galuskát szaggatunk bele a tejbedarából. A tetejére kevés őrölt fahéjat hinthetünk.
ARANY-KRÉMLEVES ZELLERBŐL
Hozzávalók: 2 db KNORR Aranysárga Erőleves kocka, 2 szár angol-zeller, 1 közepes zellergumó, 1 ek vaj, 1 ek liszt, 3 dl tej, 1 dl tejszín, citromlé, só, törött bors
Elkészítése: A megtisztított zellereket vékony szeletekre vágjuk. A vajat felforrósítjuk, beledobjuk a zellert, megsózzuk, és kevés víz hozzáadásával fedő alatt puhára pároljuk. Meghintjük liszttel, egy picit pirítjuk, mint a rántást, majd felengedjük vízzel és beledobjuk a leveskockákat. Ha egyszer jól felforrt, szitán áttörjük a tejet és a tejszínt, borssal és pár csepp citromlével ízesítjük, és egyet forralunk rajta.
Tálaláskor pirított kenyérszeletet vagy fokhagymás zsemlekockát adhatunk hozzá.
ÁRPA-KRÉMLEVES
Hozzávalók: zöldséglé, bors, árpagyöngy, só, petrezselyemzöld
Elkészítése: A zöldséglét felforraljuk, az árpagyönggyel kis lángon puhára főzzük (kb. 40 perc) Kissé lehűlve összeturmixoljuk, borssal petrezselyemzölddel fűszerezzük.
B
BARACKOS-MEGGYES KRÉMLEVES
Idő: 30 perc
Hozzávalók: 75 dkg sárgabarack, 1 citrom, 12,5 dkg cukor, 2,5 dl fehérbor, 3 evőkanál étkezési keményítő, 25 dkg meggy
Előkészítés: A barackot leforrázzuk, héját lehúzzuk, kimagozzuk, a húsát összeturmixoljuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk.
Elkészítése: A barackpürét a citrom levével és héjával, a cukorral, a borral és 1,5 dl vízzel felforraljuk. A keményítőt elkeverjük 1 dl vízben, a leveshez adjuk, és kevergetve kissé besűrítjük. Hidegre tesszük, alaposan lehűtjük. 3. Tálalás előtt kimagozzuk a meggyet, és a levesbe keverjük.
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
BORKRÉMLEVES
Hozzávalók: 5 dl édes fehérbor, 1 citrom, 1 darabka fahéj, 3-4 szegfűszeg, 8 tojássárgája, 15 dkg cukor, 2 dl tejszín, 8 dkg mazsola. A tetejére édes tejszínhab
Elkészítése: A bort 3 dl vízzel hígítjuk, a citrom levét belefacsarjuk és vékonyan lehántolt sárga héjával, a fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezve felforraljuk. A tojások sárgáját a cukorral habosra verjük, tejszínnel hígítjuk, a forró bort vigyázva, élénken kevergetve, nehogy összekapjon, rászűrjük. A tűzre téve addig kevergetjük, amíg kissé besűrűsödik. Ezután átszűrjük, majd a megmosott, borban áztatott mazsolát beleszórjuk. Jól behűtve, tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
BOROS MÁLNA-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 50-60 dkg málna (friss, vagy mirelit), 2-3 dl tejszín, 3 tojássárgája, 2-3 dl édes vörösbor, ízlés szerinti porcukor, reszelt narancshéj, citromlé, őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj
Elkészítése: A friss málnát átválogatjuk, megmossuk és kicsöpögtetjük, a mirelit málnát kiolvasztjuk. Az előkészített málna kb. 1/3 részét vagy a szebb, nagyobb szemeket félretesszük. A többi málnát ízlés szerinti mennyiségben porcukorral és reszelt narancshéjjal összeturmixoljuk, majd ízesítjük őrölt szegfűszeggel, őrölt fahéjjal és citromlével. A tejszín felét elkeverjük a tojássárgával, hozzáadjuk a bort, majd az egészet az összeturmixolt málnához öntjük, és habverővel habosra keverjük. A leveshez hozzáadjuk a félretett málnaszemeket és az egészet lehűtjük.
A maradék tejszínt cukorral kemény habbá verjük, és a levest tálaláskor habrózsákkal díszítjük.
BOROS NARANCS-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 3 közepes narancs, fél dl narancsszörp, 1 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál finomliszt, 2 dl tejszín, 2 kockacukor, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 mokkáskanál só
Elkészítése: A narancsokat forró vízben megmossuk, majd az egyiknek a héját a kockacukrokkal ledörzsöljük. A narancsolajos cukrot kis fazékba rakjuk. Ráöntjük a narancsszörpöt és 3 dl vizet. Beleszórjuk a sót és a szegfűszeget, ezután felforraljuk. Közben a narancsokat meghámozzuk. Kettőt közülük karikákra vágunk, a karikákat pedig, kis kockákra aprítjuk. Kicsurgó levét felfogjuk, és a harmadik narancs kipréselt levével együtt a levesbe öntjük. A narancskockák felét is a leveshez tesszük. A tejszínben simára keverjük a lisztet, majd a forrásban lévő levest behabarjuk vele. Legalább 5 percig forraljuk, közben folyamatosan kevergetjük, végül a bort is hozzáöntjük. Már csak egy pillanatig forraljuk. Tálalás előtt a megmaradt narancskockákat a leveses csészékbe elosztjuk, és a forró levet rámerjük. A csészékre vagy az alátétre díszítésképpen tehetünk egy-egy karika narancsot vagy darabka narancshéjat. Mentalevéllel tálaljuk.
BORSÓPÜRÉ LEVES ÁRPAGYÖNGGYEL (SMASHED PEA & BARLEY SOUP)
Hozzávalók: 4,8 dl feles borsó, 1,5 l víz, 1 liter csirke erőleves, 0,8 dl reszelt hagyma, 1 nagy gerezd zúzott fokhagyma, 2 teáskanál citromlé, 1 teáskanál só, 1 teáskanál kristálycukor, negyed-negyed teáskanál vagdalt petrezselyem és őrölt fehérbors, csipet kakukkfű, 2 közepes sárgarépa felszeletelve, 0,6 dl vagdalt zeller, 0,8 dl árpagyöngy
A díszítéshez: vagdalt snidling
Elkészítése: Áztassa be, majd csepegtesse le a borsót. Tegye egy nagyobb fazékba, öntse fel a vízzel, a csirkelevessel, ízesítse hagymával, fokhagymával, citromlével. Fűszerezze sóval, borssal, petrezselyemmel és kakukkfűvel. Forralja fel, majd vegye alacsonyra a hőmérsékletet, és mintegy 75 perc alatt főzze puhára a borsót.
Amíg a borsó fő, 1 liter vízben tegye fel főni az árpagyöngyét. Ha felforrt, csökkentse a hőmérsékletet, és főzze bő egy órát, mire megpuhul, és a víz java részét elfőtte.
Ha megfőtt a borsó, következhet a kézi mixer, pürésíteni a levest. (Egyébként, ha a krémlevest nem szereti, ezt a lépést hagyja ki. Így is nagyon finom, csak kicsit más, mint az eredeti)
Szűrje és csepegtesse le az árpagyöngyét, és keverje a borsópüréhez. Adja hozzá a sárgarépát és a zellert, majd 15-30 percre tegye vissza a lassú tűzre. Időnként keverje meg. Végül vegye le a tűzről, hagyja negyedórát áll, majd tálalja. Ekkor szórja meg vagdalt snidlinggel. Nyolc adag lesz belőle.
BROKKOLIKRÉMLEVES 01.
Hozzávalók: 30 dkg brokkoli, 1 sárgarépa, 1 zöldség, 2 szem krumpli, egy kis fej hagyma, reszelt sajt, 2 dl tejföl, vegeta, szerecsendió
Elkészítése: A brokkolit rózsáira szedjük, a zöldséget, sárgarépát feldaraboljuk, a krumplit egészben hagyjuk. Vízben feltesszük főni fűszerekkel az egészet. Ha megfőtt, a brokkoli rózsájából egy keveset félreteszünk díszítésnek, a többit az összes zöldséggel átpasszírozzuk. Felengedjük a főzővízzel. A tejfölt jól elkeverjük, és a levessel összekeverjük, jól felforrósítjuk, ha szükséges, még utána fűszerezzük. Tálalásnál a félretett brokkoli rózsákat elosztjuk a tányérokon, rámerjük a forró levest. Mindenki ízlése szerint szór rá szerecsendiót és reszelt sajtot.
BROKKOLIKRÉMLEVES 02.
Hozzávalók 4-5 személyre: 50 dkg mirelit (vagy friss) brokkoli, 2 dl tejföl, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1 evőkanál krumplipürépor, 1-1 teáskanál só és citromlé, csipetnyi cukor
Elkészítése: A még fagyos brokkolit 1 liternyi, forrásban lévő vízbe teszem. Ezután belerakom a húsleveskockát, beleszórom a sót, és öt percig főzöm. (Ha friss brokkoliból készítem, a brokkolit megmosom, szűrőben lecsöpögtetem, és a szárát - ha szükséges - vékonyan lehámozom.)
A félkemény brokkolit leszűröm. Egyik felét félreteszem. A másik felét 3 dl levessel a turmixgép poharába öntöm. Hozzáöntöm a tejfölt és a citromlevet, majd a krumplipüréport is beleszórom. Addig keverem, amíg sűrű, pépes massza lesz belőle. A brokkoli-pépet visszaöntöm a leveses fazékba, és kevergetve felforralom. Egy-két percig főzöm.
BROKKOLIKRÉMLEVES 03.
Hozzávalók négy személyre: 30 dkg brokkoli, 1 liter zöldségleves (kockából), 1 dl 12%-os tejföl, só, őrölt bors, szerecsendió
Elkészítése: A zöldséglevesben puhára főtt brokkolit összeturmixoljuk, majd a tejföllel és a fűszerekkel ízesítve összekeverjük, és a zöldséglevessel összefőzzük.
BROKKOLIKRÉMLEVES 04.
Hozzávalók: 40 dkg brokkoli, 1 húsleveskocka, 2.5 dl sovány tehéntej (1,5 %), 2 dkg margarin, 1 evőkanál liszt, 1 zsemle 1 curry, fehérbors, őrölt szerecsendió, só
Elkészítése: A brokkoli darabokat 7 dl vízben 1 húsleveskockával megpároljuk, áttörjük. A margarint felolvasztjuk, majd a liszttel elkeverjük. Amikor kifehéredett, tejjel felöntjük, és felforraljuk. Ezután összeöntjük a brokkolit a főzőlevével és a tejjel turmixoljuk. Egy csipet curryvel, fehér borssal, őrölt szerecsendióval ízesítjük, megsózzuk. Újból felforraljuk, pirított zsemlekockával tálaljuk.
BROKKOLIKRÉMLEVES 05.
Hozzávalók: 1 db kicsi zeller, 1 fej brokkoli, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, fűszerek (só, bors, paprika), petrezselyem zöld, 1 leveskocka, 1 pohár tejszín
Elkészítése: A hagymát olívaolajon üvegesre fonnyasztjuk, majd a kockára vágott zellert és a fejekre szedett brokkolit a fűszerekkel együtt megfőzzük (kevesebb vízzel, mint a hagyományos levesnél). Ha elkészült, konyhai turmixgépben, a tejszínnel együtt krémesre turmixoljuk.
BROKKOLIKRÉMLEVES 06.
Hozzávalók: 30 dkg brokkoli, 2,5 dl tejföl vagy tejszín, 1 db hámozott burgonya, ízlés szerint só, bors, ételízesítő, méz, szerecsendió
Elkészítése: A brokkolit a fűszerekkel és a burgonyával puhára főzzük. Összeturmixoljuk és állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejfölt.
BROKKOLIKRÉMLEVES 07.
Elkészítése: Huszonöt dkg mélyhűtött brokkolit gyengén sós vízben megfőzünk, majd áttörjük. Közben vajas rántást készítünk, és a brokkoli péppel elkeverjük. 1 liter vízzel - esetleg a főzőlével - felengedjük és átforraljuk. A tűzről levéve tejszínnel simára kevert 1 tojássárgájával dúsítjuk.
Melegen, pirított zsemlekocka betéttel tálaljuk.
BROKKOLIKRÉMLEVES 08.
Hozzávalók: személyenként 5-8 dkg brokkoli, csont vagy csirkeláb, egy tojássárgája, vöröshagyma, só, ízesítésül lestyánlevél, őrölt fekete bors, fehérbors, bazsalikom
Elkészítése: a csontlében megfőzzük a hagymát, leszűrjük, szétfőzzük benne a brokkolit, kicsit lehűtjük és a tojással együtt szétturmixoljuk. Ezután felforraljuk.
BROKKOLIKRÉMLEVES 09.
Hozzávalók 4 személyre: 1 zacskó (500 g) Bonduelle fagyasztott brokkoli (vagy friss), 2 dl tejföl vagy tejszín, 1 leveskocka vagy maradék húsleveslé, petrezselyemzöld, sajt, só, bors, csigatészta vagy csipedli
Elkészítése: A brokkolit leöntjük hideg vízzel, vagy maradék húsleves lével, hogy éppen ellepje, csipet sót és leveskockát (víz esetén) teszünk bele. Lassú tűzön megfőzzük. Néhány darabot kiveszünk, beletesszük a tejfölt. Turmixgéppel összeturmixoljuk, visszatesszük az egész darabokat, megszórjuk petrezselyemzölddel. Ne forraljuk újra, mert a tejföl elválik, és nem lesz olyan sima. Ha kiadósabbra akarjuk, tésztát is teszünk bele, de ezt külön vízben főzzük. Ha kész, beleöntjük a tejszínt és összeturmixoljuk, a tetejét reszelt sajttal szórjuk meg.
Hidegen is finom. Aki szereti a brokkolit, nagyon fogja szeretni ezt az egyszerű és finom zöldséglevest.
A székesfehérvári Vár étterem receptje
BROKKOLIKRÉMLEVES 10.
Hozzávalók: 1 fej brokkoli, 1 közepes krumpli, 1 szál fehérrépa, kis darab zeller, 1 db húsleveskocka, kakukkfű, 1 csipet bazsalikom, só, tej
Elkészítése: Feltesszük főni a rózsákra szedett brokkolit, az apró kockára vágott krumplit, az apróra vágott fehérrépát és zellert. A lébe leveskockát dobunk, majd ízesítjük kevés kakukkfűvel, bazsalikommal, sóval. Ha puhára főtt, összeturmixoljuk vagy összetörjük a zöldségeket és felengedjük tejjel. Összeforraljuk és kész. Tálaláskor a tányérokba reszelt sajtot rakunk, és erre merjük a forró levest.
BROKKOLI KRÉMLEVES
Elkészítése: 2 db nagyméretű brokkoli rózsát szétszedek, 1 db nagyobb méretű krumplit meghámozok és vöröshagymával, valamint fokhagymával, vegetával vagy húsleves kockával, annyi vízzel, amennyi őket éppen ellepi, puhára főzöm. Az egészet leturmixolom. Amikor kissé lehűlt, elkeverek benne 2 dl tejszínt, 1 db egész tojást és ízlés szerint a következő fűszereket teszem bele: fehérbors, apróra vágott friss petrezselyem, kapor, fodormenta és szükség szerint só.
Forrás: Szuchányi Judit - Rendhagyó szakácskönyv
BROKKOLI KRÉMLEVES VAGY FŐZELÉK
Hozzávalók: 500 g brokkoli, 3 szál sárgarépa, 3 nagyobb krumpli, vegeta, tejszín
Elkészítése: Mindent megfőzök, össze turmixolom, végén visszarakom rotyogni a kevéske tejszínnel!
BROKKOLIKRÉMLEVES MANDULÁVAL 01.
Hozzávalók: brokkoli 1 kg, étolaj 100 ml, tejföl 250 ml, joghurt 250 ml, mandula 150 g, só, őrölt bors, szerecsendió
Elkészítése: A felhevített olajon a kisebb darabokra szedett, megtisztított brokkolit átforgatjuk, s felengedjük vízzel vagy fele víz, fele tej keverékével, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Így kb. 10 percig főzzük. Ezután összeturmixoljuk és tálalás előtt hozzáadjuk a tejfölös joghurtot. Csészébe öntve tálaljuk, pirított, metéltre vágott mandulával meghintve.
BROKKOLIKRÉMLEVES MANDULÁVAL 02,
Idő: 20 perc
Hozzávalók: 30 dkg brokkoli, 5 vaj, 1 dl tejföl, 1 dl joghurt, 6 dkg mandula, só, törött bors, szerecsendió, ételízesítő.
Elkészítése: Felhevített vajon átforgatjuk a kisebb darabokra vágott brokkolit, s felengedjük kb. 1 liter vízzel, (lehet készíteni 5 dl víz és 5 dl tej keverékével is) sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval és kevés ételízesítővel fűszerezzük. Így főzzük kb. 10 percig. Ezután összeturmixoljuk és tálalás előtt hozzáadjuk a tejfölös joghurtot. Csészébe öntve tálaljuk, héjától megtisztított, (forrásban lévő vízbe mártjuk néhány pillanatra) pirított és metéltre vágott mandulával meghintve.
BROKKOLIKRÉMLEVES SONKÁS GOMBÓCCAL
Elkészítése: 2 db Maggi Marhahúsleves-kockát 1 liternyi vízben felfőzünk, beleteszünk 60 dkg rózsára szedett brokkolit és lassú tűzön tovább főzünk. Mikor a brokkoli megpuhult, az egészet leturmixoljuk. A leturmixolt levest újraforraljuk, hozzáadjuk a Maggi Sonkás gombócokat és 10 percig főzzük. Ez alatt 1 pohár tejfölt elkeverünk 2 evőkanál liszttel, majd behabarjuk a levest. Friss, vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk
BURGONYA-KRÉMLEVES 01.
Hozzávalók: 1 kg lisztes burgonya, 2 fej vöröshagyma, 3 dkg vaj vagy margarin, 1 1/4 liter zöldségleves (kockából), 2 szál póréhagyma, 15 dkg főtt sonka, 1/2 pohár tejföl, só, fehér bors, reszelt szerecsendió, esetleg pirospaprika a díszítéshez
Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk. Fazékban felforrósítjuk a zsiradékot, majd a burgonyát és a hagymát kissé megpároljuk benne. Felöntjük a levessel, felforraljuk, és fedő alatt negyedóráig főzzük. A póréhagymát felkarikázzuk, és sós vízben 5 percig főzzük. A főtt sonkát csíkokra vágjuk. A burgonya harmadrészét kivesszük a fazékból, a többit a lével együtt pépesítjük. Belekeverjük a tejfölt, majd sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Beletesszük a póréhagymát, a félretett burgonyakockákat és a sonkát. Tálalás előtt ízlés szerint meghintjük pirospaprikával.
BURGONYAKRÉMLEVES 02.
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 4 személyre: 600 g burgonya, 1 vékony póréhagyma, 1 nagy sárgarépa, 50 g füstölt szalonna, 1+1 ek olaj, 1/4 kk szárított kakukkfű, 1 l húsleves (kockából), 1 kis fej hagyma, 2 tojássárgája, 2 dl tejszín, só, bors, 8-10 szál snidling
Elkészítése: A burgonyákat meghámozzuk, 1 nagyobbat hideg vízben félreteszünk a díszítéshez, a többit felkockázzuk. A megtisztított pórét és sárgarépát vékony karikákra, a szalonnát apró kockákra vágjuk. A szalonnát 1 ek. olajban megsütjük, a pörcöt félretesszük, majd a zsiradékban megkapatjuk a pórét, burgonyát és a sárgarépát. Hozzáadjuk a kakukkfüvet és a húslevest, és fedő alatt puhára főzzük (30 perc). A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, 1 ek olajban aranybarnára pirítjuk, papírkendőre terítjük.
A félretett burgonyát szárazra töröljük, 1x1 cm-es kockákra vágjuk, és a hagyma sütőolajában ropogósra sütjük, majd papírkendőre terítjük. A tojássárgákat simára keverjük a tejszínnel. A puhára főtt burgonyát és a zöldségeket péppé turmixoljuk a levesben, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, felforraljuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, és habverővel folyamatosan keverve a leveshez adjuk a tojásos tejszínt. Visszatesszük a tűzre, összeforrósítjuk, de felforrnia nem szabad, mert kicsapódik a tojás! Tálaláskor a levest tányérokba-tálkákba szedjük, arányosan a tetejükre szórjuk a szalonnapörcöt, pirított hagymát és burgonyát, meghintjük a frissen felaprózott snidlinggel, és azonnal tálaljuk.
BURGONYA-KRÉMLEVES DIÉTÁZÓK SZÁMÁRA
Hozzávalók: 30 dkg (hámozás után) tisztán mért szétfövő burgonya, 2 dl kefir vagy aludttej, 2 csapott evőkanál sovány tejpor, 1 púpozott evőkanál ételízesítő por, 1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítése: A burgonyát megmosom, vékonyan lehámozom, majd kis darabokra vágom. Fazékba téve nyolc deci vizet ráöntök, beleszórom az ételízesítő port és puhára főzöm. Ezután hagyom kicsit kihűlni, majd a leszűrt burgonyát turmixgép poharába teszem. Két deci burgonya főzőlevet ráöntve egészen pépesre turmixolom, ezután apránként hozzáadom az összes levét. A tejport és a megmosott, lecsöpögtetett, finomra vágott petrezselyemzöldet is beleszórva tovább keverem. Végül a fazékba visszaöntöm a masszát, belekeverem a kefirt, és még egyszer felforralom, majd három percig főzöm. Csak akkor tálalom, ha már nem nagyon forró.
BURGONYAKRÉMLEVES INDIAI MÓDRA
Hozzávalók: 40 dkg tisztán mért burgonya, 2 dl joghurt, 1 púpozott teáskanál currypor, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál vegeta, csipet cukor, 1 csokor petrezselyemzöld, késhegynyi őrölt koriandermag
Elkészítése: A meghámozott, kis darabokra vágott burgonyát fazékba rakom, ráöntök nyolc deci vizet és a zúzott fokhagymával, a vegetával, a curry porral és a korianderrel fűszerezem. Puhára főzöm, majd kihűlése után pépesre turmixolom. Hozzáadom a joghurtot meg a finomra metélt zöld-fűszereket, és még egyszer összekeverve, a fazékba visszaöntöm. Felforralva néhány percig főzöm. Csészékben, forrón tálalom.
BURGONYAKRÉMLEVES MAZSOLÁVAL ÉS CITROMMAL
Hozzávalók: 30 dkg tisztított burgonya, 8 dkg mazsola, fél citrom leve és reszelt héja, 2 dl tejföl, ízlés szerint só és cukor
Elkészítése: A meghámozott és darabokra vágott burgonyát, a megmosott citrom reszelt héját és a sót fazékba rakom, ráöntök nyolc deci vizet és puhára főzöm. Ha már nem nagyon forró, turmixban péppé zúzom, majd visszaöntöm a fazékba. Beleteszem a megmosott és a szárától megfosztott mazsolát, beleöntöm a citromlevet és az előzőleg simára kevert tejfölt. Folytonos keverés közben felforralom, öt percig főzöm, csak ezután ízesítem kevés cukorral. A citromhéjat kiszedem belőle, és a levest hagyom teljesen kihűlni. Lefedem, és a hűtőszekrényben jól lehűtöm. Előhűtött csészékben, hidegen teszem az asztalra.
BURGONYAKRÉMLEVES PARADICSOMMAL
Hozzávalók: 30 dkg tisztított, szétfövő burgonya, fél liter paradicsom ivólé, 1 csokor zellerzöld, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kis fej vöröshagyma, ízlés szerint só, kevés cukor, 1 mokkáskanálnyi törött fekete bors, 1 evőkanál olaj, 5 dkg cérnametélt, 1 dl tejföl, a díszítéshez 4 db kicsi, kemény paradicsom
Elkészítése: A meghámozott, apróra darabolt burgonyát fél liter vízbe teszem. Megsózom, megborsozom, hozzárakom az ugyancsak meghámozott, negyedekbe vágott vöröshagymát és puhára főzöm. Ezután hagyom kissé kihűlni, majd az egészet péppé zúzom. A fazékba visszaöntve simára keverem a tejföllel és a paradicsomlével, meg a megmosott, lecsöpögtetett és finomra vágott zöld-fűszerek felével. Felforralva öt percig főzöm, közben folyamatosan kevergetem. Amíg a leves fő, a cérnametéltet a szokásos módon, sós vízben megfőzöm, meleg vízzel leöblítem, és olajra szedve jól összekeverem. A leveses tányérokban elosztom. Rászórom a maradék apróra vágott zöld-fűszereket és rámerem a tűzforró levest. A megmosott paradicsomokat felnégyelem, és a leves tetejére fektetem.
BURGONYAKRÉMLEVES RÓKAGOMBÁVAL
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Hozzávalók 2 személyre: 200 g friss rókagomba, 1 hagyma, 200 g burgonya, 1 tk vaj, 400 ml zöldségleves, 50 g tofu, 2 ek szójaszósz, frissen őrölt fekete bors, 1 ek száraz sherry, 1/2 csokor bazsalikom, 2 korpás lepény
Elkészítése: A rókagombákat megtisztítjuk, esetleg óvatosan megmossuk. A nagyobb gombákat szétvágjuk. a hagymát megtisztítjuk, a burgonyát meghámozzuk és mindkettőt kis kockákra vágjuk.
Egy fazékban megolvasztjuk a vajat, majd kissé megpirítjuk benne a gombát, amit ezután kiszedünk és melegen tartjuk.
A kockára vágott hagymát és burgonyát a fazékban világosra pirítjuk, majd felöntjük a zöldséglevessel és letakarva, lassú tűzön kb. 15 percig főzzük.
A tofut felhasználás előtt 5 percre hideg vízben beáztatjuk, majd kockákra vágjuk és belekeverjük a levesbe.
A burgonyalevest turmixgépben, vagy merülő mixerrel habosra pépesítjük. Ezután újra felforraljuk, és szójaszósszal, borssal, valamint sherryvel ízesítjük.
A levesbe beletesszük a rókagombát és kissé megmelegítjük benne. Végül a levest bazsalikommal szórjuk meg.
A levest forrón, korpás lepénnyel tálaljuk.
A levest előre is elkészíthetjük, de a tálalás előtt keverjük merülő mixerrel levegősen habosra.
BURGONYAKRÉMLEVES ZELLERESEN
Hozzávalók: 25 dkg tisztán mért burgonya, 1 közepes nagyságú zellergumó (20 dkg), 2 db marhahúsleves-kocka, 1 pici fej vöröshagyma, késhegynyi törött fehér bors
Elkészítése: A meghámozott és darabokra vágott burgonyát, a gondosan megtisztított és megmosott, összevágott zellert, a megtisztított, feldarabolt vöröshagymát és a húsleveskockákat nyolc decinyi vízbe teszem és fedő alatt puhára főzöm. Ezután a leszűrt darabos zöldségeket turmixgép poharába rakom, és kevés főzőlével pépesre zúzom, majd apránként hozzákeverem a többi levet is. Közben a tejfölbe fél dl vízzel belekeverem a lisztet és a nagyon finomra vágott, megmosott zellerlevél felét, majd pár pillanatig együtt keverem a levessel. Végül visszaöntöm a fazékba, és folytonos keverés közben felforralom. Legalább öt percig főzöm, ezután a maradék zellerlevelet is beleszórom. Lefedve tíz percig hagyom állni, azután kevés olajban pirított zsemlekockával tálalom, de a nélkül is fogyasztható.
BURGONYÁS BROKKOLI-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 50 dkg mirelit (vagy friss) brokkoli, 2 dl tejföl, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1 evőkanál krumpli pehely, 1 teáskanál vegeta, 1 teáskanál citromlé, csipetnyi cukor
Elkészítése: A még fagyos brokkolit 1 liternyi, forrásban lévő vízbe tesszük. Ezután belerakjuk a húsleveskockát, beleszórjuk a vegetát, és néhány perc alatt majdnem puhára főzzük. (Ha friss brokkoliból készítjük, a brokkolit jól mossuk meg, szűrőben csöpögtessük le, és a szárát - ha szükséges - vékonyan hántsuk le. Ha a brokkoli már öreg, előfordul, hogy a szárát bőrszerű hártya fedi.)
A majdnem puha brokkolit leszűrjük. Felét félretesszük. A másik felét 3 dl levessel a turmixgép poharába tesszük. Hozzáöntjük a tejfölt és a citromlevet, majd a krumpli pelyhet is beleszórjuk. Addig keverjük, amíg sűrű, pépes massza lesz belőle. A brokkoli pépet visszaöntjük a leveses fazékba, és kevergetve felforraljuk. Egy-két percig főzzük, végül a cukorral ízesítjük. A levest csészékbe elosztjuk, és mindegyik adag tetejére teszünk a félretett brokkoliból. Nem csak melegen, hanem hidegen is jó.
BURGONYÁS SZARVASHÚS KRÉMLEVES 01.
Hozzávalók 6 személyre: 60 dkg szarvashús, 60 dkg burgonya, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyem gyökér, 2 dl tejföl, 3 tojássárgája, 3 dkg zsír, 3 dkg liszt, 1 zöldpetrezselyem,0.2 dkg törött bors, só
Elkészítése: A megtisztított, megmosott vadhúst kockákra vágjuk, és a kockára vágott leveszöldséggel és burgonyával együtt vízben puhára főzzük. Amikor a hús puha, a megfőtt burgonyával és zöldséggel ledaráljuk, átpasszírozzuk, visszatesszük a levesbe, sózzuk, törött borssal ízesítjük. Kevés zsíron egy evőkanálnyi lisztet világosra pirítunk, hozzáadjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet, hideg vízzel feleresztjük, és a levesbe öntjük. Tálalás előtt a tojássárgáját 2 dl tejfölhöz keverjük, és a levesbe főzzük.
BURGONYÁS SZARVASHÚS-KRÉMLEVES 02.
Hozzávalók: 35 dkg szarvashús, 8 dkg sárga- és fehérrépa, 3 dkg zeller és liszt, 15 dkg burgonya, fél csokor petrezselyem, 2 ek olaj, 2 dl tejföl, kakukkfű, bors, só
Elkészítése: A szarvashúst, a zöldségeket, meg a burgonyát apró kockákra vágjuk, és együtt sós vízben puhára főzzük. Amikor megpuhul a hús, a levest leszűrjük. A benne főtt alapanyagokat ledaráljuk, majd a lébe visszatesszük, és felforraljuk. Borssal, kakukkfűvel fűszerezzük, és megszórjuk vágott petrezselyemmel. Világos rántással sűrítjük, majd a tejfölt a levesbe keverjük.
C-CS
CIKÓRIA KRÉMLEVES
Hozzávalók: személyenként 1 cikória, 1 tojássárgája, 1 fej vöröshagyma, só, pár deci csontlé, bors, szerecsendió, lestyán
Elkészítése: A cikóriát (csak a rózsáját) vágjuk ketté, és sós vízben 10 percig áztassuk. Vágjuk apróra a hagymát, és a cikóriával együtt főzzük szét a csontlében. Kis hűlés után a tojássárgájával turmixoljuk el, majd ismét forraljuk fel. A fűszereket közvetlenül a tálaláskor adjuk a leveshez, akár a leveses tányérokba egyenként.
CITROMOS SÁRGARÉPA-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 2 vastag szál sárgarépa (kb. 25 dkg), 2 dl tejföl, 1/2 citrom, 2-2 dkg margarin és méz, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött bors, só, néhány szál petrezselyemzöld
Elkészítése: A sárgarépát megtisztítom és lereszelem. A tejfölt és a lisztet 1/2 dl vízzel simára keverem.
A margarinon megpirítom a fele reszelt sárgarépát, majd ráöntök fél liter vizet és a sóval, borssal, majoránnával megfőzöm. Ezután 2 dl vízzel együtt turmixgép poharában összetöröm. A sűrű levet visszatöltöm a fazékba, ráöntöm a lisztes tejfölt és kevergetve felforralom. Ötpercnyi fövés után citromlével és mézzel kellemesen savanykásra fűszerezem. Tálaláskor petrezselyemzölddel díszítem.
CUKKÍNI-KRÉMLEVES 01.
Hozzávalók: 1 db kisebb cukkíni, fél csokor petrezselyem, 1 pohár tejszín, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál vegeta, 4 szelet kenyér, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál olaj, késhegynyi vaj
Elkészítése: A cukkínit meghámozzuk, magvát kivesszük, majd felkockázzuk. Az olajon vegetával fedő alatt megpároljuk (kb. 10 perc). Megszórjuk a liszttel és felengedjük kb. 1 l vízzel. Lassan belekeverjük a tejszínt, hozzáadjuk a fűszereket és összefőzzük. Amikor a cukkíni megpuhult, összeturmixoljuk. A kenyérszeleteket felkockázzuk és a vajon megpirítjuk. A tányérokba szervírozott levesre dobjuk az apróra vágott petrezselyemmel együtt. Azonnal fogyasztjuk.
CUKKÍNI-KRÉMLEVES 02.
Elkészítése: Olvassz fel két kiskanál vajat, piríts meg rajta 1 karikákra vágott újhagymát és 25 dkg kockákra vágott cukkinit, majd sózd meg. A cukkini felét pürésítsd 3 dl leves-alappal, 2 evőkanál sovány (10%-os zsírtartalmú) tejföllel, 1/4 kiskanál reszelt citromhéjjal és egy csipet őrölt szerecsendióval. Forrald fel, add hozzá a maradék cukkinit és ízesítsd egy evőkanálnyi kaporral.
CUKKINI-KRÉMLEVES 03. (CONSOMMÉ DE COURGETTES)
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg cukkíni, 2 csokor bazsalikom, 1 mogyoróhagyma, fél citrom leve, 2 evőkanálnyi tejszín, só, bors
Előkészítés: 15 perc
Főzés: 20 perc
Elkészítése: Hámozzuk meg a cukkínit. Tegyük félre a héját. Pároljuk meg a darabokra vágott cukkínit és külön a héjat. Pároljuk meg az összevágott hagymát a citromlében. Turmixoljuk össze a cukkínivel, a főzőlével és bazsalikommal. Adjuk hozzá a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk.
Tegyük tálalás előtt egy órára a hűtőbe. Közvetlenül tálalás előtt tegyünk bele néhány jégkockát és díszítsük a héjakkal.
CSICSERIBORSÓ-KRÉMLEVES
Elkészítése: Előző este 1,3 liter vízbe áztassunk be 20 dkg csicseriborsót. Másnap adjunk hozzá 3 gerezd fokhagymát, 1 kávéskanál Vegetát, egy csipet őrölt borsot, és fedő alatt főzzük kb. fél órán keresztül. Amikor a csicseriborsó megpuhult vegyünk ki belőle 4 púpozott evőkanálnyit, a többit pedig a lével és a fokhagymával együtt turmixoljuk össze. Végül rakjuk vissza az egészben hagyott csicseriborsót, szórjunk a levesbe egy kis csokor apróra vágott petrezselymet, öntsünk hozzá 2 dl tejszínt, és forraljuk fel. Melegen tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk. Télen 1 mokkáskanál szárított petrezselymet használhatunk hozzá.
CSIRKE KRÉMLEVES KUKORICÁVAL
Hozzávalók: 15 dkg kukorica, 30 dkg csirkemell filé, 10 dkg burgonya, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, só, bors, ízlés szerint
Elkészítése: A burgonyát, a hagymát és a sárgarépát megpucoljuk. A hagymát finomra vágjuk, és az olajon üvegesre pirítjuk, majd rádobjuk a karikákra vágott sárgarépát, a kockákra vágott csirkemell kétharmad részét és a felszeletelt burgonyát. Együtt addig pirítjuk, míg a hús el nem veszti nyers hús színét, ekkor felengedjük vízzel, beízesítjük sóval, borssal és addig főzzük, míg a zöldségek, és a hús meg nem puhul. A levest turmixgépbe öntjük és pépesre turmixoljuk, majd visszaöntjük a fazékba, és felforraljuk. A forrásban, lévő levesben puhára főzzük a maradék, kockára vágott csirkehúst és a kukoricát. Forrón tálaljuk vajas-fokhagymás pirítóssal.
CSIRKEMÁJAS PADLIZSÁN-KRÉMLEVES
Hozzávalók: személyenként egy adag tejszínes padlizsán-krémleves, 1 csirkemáj, 2 dkg vaj vagy baromfizsír, ízesítéshez esetleg őrölt fehérbors, szerecsendió, rozmaring, és citromlé
Elkészítése: a csirkemájat apróra vágjuk, megmossuk, sózzuk. Fedő nélkül átpároljuk a vajon vagy a baromfizsíron, majd turmixban eldolgozzuk a választott fűszerekkel, és a tejszínes padlizsán-krémleves hozzávalóival. Végül felforraljuk.
Tálalása: csészében.
D
DARA-KRÉMLEVES
Elkészítése: 1 adaghoz 20 dkg apró kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét, zellert pirítsunk meg 2-3 kávéskanálnyi olajon. Szórjuk meg egy csomó finomra vágott zöldpetrezselyemmel, pirítsuk meg, és kevés forró csontlében pároljuk majdnem puhára. Készíthetjük sóval vagy só nélkül. Külön forró vízben vagy csontlében főzzünk meg 10 dkg rózsáira szedett kelvirágot. A zöldségről forraljuk el a levét. Hintsük meg 2 kávéskanál liszttel, pirítsuk meg. Öntsük hozzá a kelvirágot levével együtt, és engedjük fel annyi forró csontlével vagy leveskockával ízesített vízzel, hogy személyenként 2,5-3 dl levest tálalhassunk. Tehetünk bele darabka zöldpaprikát, paradicsomot is. A megpirított liszthez keverhetünk kevés édes-nemes paprikát. Tálalás előtt 10 percig forraljuk. Vajas galuska, petrezselymes galuska illik hozzá. Készítését, összetételét lásd zöldségleves. Tálalás előtt leszűrjük, belefőzünk 1 kávéskanál búzadarát, 5 percig főzzük és 1 tojássárgáját és fél dl tejszínt keverünk hozzá. Külön tányéron reszelt sajtot tálalunk. Hasonló módon készül a rizs-krémleves, a különbség csak az, hogy leszűrt zöldséglevesbe főzött 1 dkg rizsből vagy leszűrt húslevesbe főzött rizsből készítjük.
DIÓS SZÁRNYAS-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 2 db tyúkhúsleveskocka, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 5 dkg finomra darált dió, 1 evőkanál durvára vágott dió, 1-1 evőkanál liszt és vegeta, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott teáskanál currypor, 1 késhegynyi törött fekete bors, a levesbetéthez 5 dkg cérnametélt
Előkészítés: 8 dl vízbe tesszük a kockákat, beleszórjuk a darált diót és a fűszereket. Felforraljuk, és 5 percig főzzük. Közben a petrezselymet apróra metélem. A tejszínnel és 1 dl vízzel összekevert tejfölben simára keverem a lisztet. A cérnametéltet sós vízben megfőzöm, meleg vízzel leöblítem, és melegen tartom.
Elkészítése: Forrásban lévő levesbe csorgatom a lisztes tejfölt, és beleszórom a petrezselyem felét. Folyamatos kevergetem, kis lángon forralom, míg a habja elfő. Ezután rászórom a maradék petrezselyemzöldet, és az edényt lefedve 10 percig állni hagyom. Tálaláskor a leveses csészékbe elosztom a tésztát, majd rámérem a forró levest, és meghintem durvára vágott dióval.
Kalóriaszegény változat: tejföl és tejszín helyett kefirt használjunk, és ne főzzünk hozzá tésztát.
E
EGRES-KRÉMLEVES RIBIZLIVEL
Hozzávalók: 20 dkg ribizli, 30 dkg egres, 1 kis citrom, 1 kis darab fahéj, 5 szegfűszeg, 15 dkg cukor, 1 dl tej, 1 evőkanál vanília pudingpor, 2 dl tejföl, só
Elkészítése: Négy fürt ribizlit félreteszünk, a többit a száráról leszemezzük. Az egres szárvégeket lecsipkedjük. A citrom héjából kétujjnyit vékonyan lehámozunk, és a levét kinyomjuk. A fahéjat és a szegfűszeget teatojásba tesszük. A teatojással együtt felforralunk nyolc deci vizet, hozzáadjuk a cukrot, sót, citromhéjat, 2-3 evőkanál citromlevet és az egrest. Mérsékelt tűzön, fedő alatt főzzük 10-12 percet. Félidőben szűrőkanállal kiemelünk belőle 4 evőkanálnyi gyümölcsöt. A tejben csomómentesre keverjük a pudingport, majd a tejfölt, a leveshez adjuk és összeforraljuk. A teatojást, és a citromhéjat kivesszük, és összeturmixoljuk a levest. Szükség esetén ízesítjük, végül hozzáadjuk a leszemezett ribizlit és a korábban kivett egrest. Jeges vízfürdőben lehűtjük. Mélytányérban tálaljuk, miközben tejszínhabbal és a ribizli fürtökkel díszítjük.
EPER-KRÉMLEVES 01.
Hozzávalók négy személyre: 60 dkg eper, 1 l tej, 3 dl tejszín, 15 dkg porcukor, 0,3 dl eperlikőr, 0,3 dl eperszörp, 1 citrom
Elkészítése: Az epret tisztítás után kisebb darabokra vágjuk. Ráöntjük az eperlikőrt és a szörpöt, majd pépesre turmixoljuk. Hozzáadjuk a szitált porcukrot, a tejet, a tejszínt és a citrom levét. Jól elkeverjük, majd teaszűrőn átszűrjük. Hűtőszekrényben egy órán át, hűtjük. Tálaláskor eperdarabot is tehetünk bele. Ha desszertként szolgáljuk fel, ne felejtsünk rá tejszínhabot tenni.
EPER-KRÉMLEVES 02.
Hozzávalók: 40 dkg eper vagy szamóca, 2 dl száraz fehérbor, 2 dl tejszín, 4 dl tej, 2 dl kefir, 1 evőkanál kukoricakeményítő (vagy búzakeményítő, esetleg burgonyaliszt), 1 citrom leve és reszelt héja, 1 zacskó vaníliás cukor, ízlés szerint kevés porcukor, csipetnyi só
Elkészítése: A kukoricakeményítőre ráöntöm a tejet, beleszórom a reszelt citromhéjat és a sót, majd kis lángra téve állandó keverés közben besűrítem. Ezután hagyom kihűlni. Közben a gyümölcsöt megmosom, lecsöpögtetem és kicsumázom. Néhány szép szemet félreteszek, a többit turmixgép poharába öntöm a kefirrel, a tejszínnel, a borssal, a citromlével, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a már kihűlt sűrű tejes masszával. Az egészet addig keverem, amíg habos, pépes nem lesz. Ez után finom szűrőn átengedem, hogy a magvai ne kerülhessenek bele a levesbe. Jól lehűtött csészékbe osztom, tetejére teszem a félretett, félbevágott eperszemeket, és jól lehűtve kínálom. Málnából, ribizkéből ugyanígy készíthető, rendkívül üdítő, hideg leves. (Nem szabad, hogy édes, inkább pikáns legyen!)
F
FÁCÁN-KRÉMLEVES
Hozzávalók: egy öregebb fácán, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, egy kisebb zeller fele, 1 vöröshagyma, 1 vékonyabb póréhagyma, só, bors, liszt, vaj, kevés tejszín, 1 tojás sárgája
Elkészítése: Hideg vízben feltesszük főni a fácánt (mint a tyúkot) és majdnem puhára főzzük. Kb. fél órával a főzés befejezése előtt (kuktában 15 perccel előtte) bezöldségeljük, megsózzuk, vagy húsleveskockával ízesítjük, és készre főzzük. (Így készítve, cérnametélttel tálalva, különlegesen pikáns, gyönyörű sárga húslevest kapunk.) A krémleveshez a csontról lefejtjük a húst és kockákra vagdaljuk, a levét a zöldségekkel összeturmixoljuk. 2 evőkanál lisztből, 2 evőkanál vajból a szokottnál kissé barnább rántást készítünk, felengedjük a levessel és tejszínnel elkevert tojássárgájával (forrásig hevítve) állandóan keverve besűrítjük. A felkockázott hússal (esetleg kevés, ugyancsak kockára vágott leveszöldséggel) tálaljuk.
FEJES.SALÁTA KRÉMLEVES
Elkészítése: A lemosott, ropogós salátaleveleket csíkokra vágjuk, és kevés olajon vagy margarinon megpároljuk. Mértékletesen megszórjuk liszttel (max. 2 evőkanál) és felöntjük egy liter vízzel.
Kevés sós, cukros ízesítésre van szükség, és ízlés szerint pici citromlére vagy ecetre.
2 dl tejszínnel összeforraljuk, összeturmixoljuk, majd tálalás előtt még belekeverünk 2 tojássárgáját.
FENYŐMAG KRÉMLEVES (ZUPPA DI PINOCCHI)
Hozzávalók: 10 dkg fenyőmag, 3 tojássárgája, 2,5 dl csirkeleves, 2,5 dl tejszín, csipet sáfrány és Cayenne bors, 1 evőkanál Ouzo, 4 fürjtojás
Elkészítése: A tojások sárgáját a szárazon kissé megpirított fenyőmagokkal pépesítse sima, krémes keverékké. Adja hozzá a levest és a tejszínt, és keverje simára. Fűszerezze, majd folyamatosan keverve, alacsony hőfokon sűrítse be krémleves állagúvá. Vigyázzon, hogy ne forrjon fel! Végül húzza félre a melegről, óvatosan üsse bele a forró levesbe a fürjtojásokat, locsolja rá az Ouzot, majd fedő alatt pihentesse tíz percen át.
Szobahőmérsékleten tálalja.
FINOM GOMBAKRÉMLEVES 01.
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg vegyes csont (marha- és sertéscsont) 50 dkg sampinyon gomba, 40 dkg vegyes zöldség, 10 dkg szárított vargánya gomba, 5 tojás, 3 dl tejszín, 3 dkg vaj, 1 fej hagyma, 1 evőkanál liszt, őrölt bors, só
Elkészítése: A csontokból és a vegyes zöldségből levest főzünk. Az apróra vágott sampinyon gombát és a szintén apróra szelt hagymát kevés vajon megpirítjuk, majd sóval, borssal és kevés liszttel meghintjük. A vargányát fél óráig meleg vízben áztatjuk, majd erős kivonatot főzünk belőle. A gombaalapot felöntjük a csontlével és az esszenciával, valamint a tejszín felével, és jól kiforraljuk. Melegen átpasszírozzuk, és eldolgozzuk a maradék tejszínnel elkevert tojássárgákkal. Tálalás előtt, ha kell, még fűszerezzük. Leves csészékben, forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: 130 perc
FINOM GOMBAKRÉMLEVES
Hozzávalók: 50 dkg csiperkegomba, 2 közepes fej vöröshagyma, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 1 liter erőleves kockából, 15 dkg mélyhűtött zöldborsó, 2 dl tejszín, só, frissen őrölt fehér bors, Worcester-mártás
Elkészítése: A gombát 10 dkg kivételével négy darabba vágjuk, a vöröshagymával vajban megpirítjuk. Ráöntjük az erőlevest, felforraljuk, és 10 percig lassú tűzön főzzük. A gombát mixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a zöldborsót és a tejszínt, majd 5 percig rotyogtatjuk. A többi gombát felszeleteljük, a levesben átmelegítjük és ízesítjük.
FINOM GOMBAKRÉMLEVES ÚJHAGYMÁBÓL
Hozzávalók 2 személyre: 50 fehér újhagyma, 6 dkg vaj, 2,5 dl szárnyas-húsleves, 0,6 dl száraz pezsgő, 5 dkg csiperkegomba, só és bors, 1 szelet fehér kenyér, 1 dl. Tejszín
Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, 2 dkg vajon megpároljuk, de nem hagyjuk, hogy elszíneződjön. Hozzáöntjük a levest és 0,4 dl pezsgőt. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, és a levesbe szórjuk. Sózzuk, borsozzuk, 10 percig főzzük. A kenyér héját levágjuk, belét felkockázzuk, 2 dkg vajon ropogósra pirítjuk, majd szűrőbe szedjük. Keményre verjük a tejszínt. A levest rúd mixerrel vagy turmixgéppel pépesítjük.
A levest megmelegítjük, 2 dkg vajjal felverjük, de nem főzzük. Hozzákeverjük a tejszínhabot, felhevítjük, beleöntjük a megmaradt pezsgőt, és ízesítjük.
A levest habosan, frissen előmelegített csészékbe töltjük, megszórjuk kenyérkockákkal.
Változatok: Egy kevés vajon megpároljuk 50-10 dkg paradicsomkockát, sózzuk, cukrozzuk, a gombához adjuk. Végül száraz vermuttal tesszük teljessé a leves ízét.
Előkészítés: 25 perc
Főzés 10 perc
FINOM KRÉMLEVES ÚJHAGYMÁBÓL
Hozzávalók 2 személyre: 50 fehér újhagyma, 60 g vaj, 2,5 dl szárnyas-húsleves, 0,6 dl száraz pezsgő, 50 g csiperkegomba, só és bors, 1 szelet fehér kenyér, 1 dl. tejszín
Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, 20 g vajon megpároljuk, de nem hagyjuk, hogy elszíneződjön. Hozzáöntjük a levest és 0,4 dl pezsgőt. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, és a levesbe szórjuk. Sózzuk, borsozzuk, 10 percig főzzük. A kenyér héját levágjuk, belét felkockázzuk, 20 g vajon ropogósra pirítjuk, majd szűrőbe szedjük. Keményre verjük a tejszínt. A levest rúd mixerrel vagy turmixgéppel pépesítjük.
A levest megmelegítjük, 20 g vajjal felverjük, de nem főzzük. Hozzákeverjük a tejszínhabot, felhevítjük, beleöntjük a megmaradt pezsgőt, és ízesítjük.
Tálalás: A levest habosan, frissen előmelegített csészékbe töltjük, megszórjuk kenyérkockákkal.
Változatok: Egy kevés vajon megpároljuk 50-100 g paradicsomkockát, sózzuk, cukrozzuk, a gombához adjuk. Végül száraz vermuttal tesszük teljessé a leves ízét.
Előkészítés: 25 perc
Főzés 10 perc
FOKHAGYMAKRÉMLEVES 01.
Hozzávalók: 50 dkg csirkeszárny, 1 leveskocka, 1 nagyobb vagy 2 kisebb burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 kisebb póréhagyma, 2 tojássárgája, 2 dl tejszín vagy 2 dl tejföl, vaj vagy olaj, só, bors, petrezselyem, 4 vékony szelet kenyér
Elkészítése: A csirkeszárnyat 1,5 liter vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a leveskockát, a felkockázott burgonyát, négyfelé vágott vöröshagymát, 4-5 megtisztított fokhagymát. Megsózzuk, és 30 perc alatt puhára főzzük. Kiemeljük a húst és a levesben maradtakat turmixoljuk, és belekeverjük a tejszínnel elkevert tojássárgájákat. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. A felforrósított vajon/olajon megpirítjuk a kenyérszeleteket, megkenjük fokhagymával és a forró levest rámerve tálaljuk. Esetleg fűszeres lepényt kínáljunk hozzá pirított kenyér helyett. A főtt húst almamártással vagy zellermártással tálaljuk.
FOKHAGYMAKRÉMLEVES 02.
Elkészítése: 8-10 gerezd fokhagymát megtisztítok. Egy lábosban kb. 1 l tejet felteszek forralni, beleteszek 4 marhahúsleves kockát. A fokhagymákat hagymapasszírozón átnyomom, a tejbe teszem! Egy kisebb edényben 5 dkg margarint 5 dkg liszttel elkeverek, majd ha a tej felforrt belekeverem! Ha csomós, turmixgéppel simára keverem.
Az egészet megszórom fehér borssal, majd felverek 4 tojást, a fehérjéket elválasztom, és a még lassú tűzön lévő léhez keverem, majd elzárom a gázt! A sárgájához kis kanál tárkonyecetet keverek, majd keverés mellett hozzáöntöm a kész leveshez! Kb. fél órát hagyom hűlni, majd leves-gyönggyel tálalom!
FOKHAGYMAKRÉMLEVES 03.
Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes vöröshagyma, 2 evőkanál vaj, 12 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, háromnegyed liter húsleves, (kockából is készülhet), 2,5 dl tejszín, 4 szelet (egyenként 1 cm vastag) francia kenyér, só, frissen őrölt fekete bors, frissen reszelt szerecsendió, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál frissen reszelt ementáli sajt, 1 kiskanál oregánó
Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A vajat fazékban felolvasztjuk, majd a hagymát üvegesre sütjük. A fokhagyma héját lehántjuk, a gerezdeket hosszában négyfelé vágjuk, a hagymához adjuk, és rövid ideig együtt pároljuk.
A lisztet belekeverjük, és megvárjuk, míg aranyszínűre sül. A húslevest és a tejszínt beleöntjük, majd lefedve, közepes lángon 20 percig forraljuk.
A hagyományos vagy a grillsütőt 250 fokra előmelegítjük.
A francia-kenyér szeleteket megpirítjuk.
A levest teljesen simára turmixoljuk, és sóval, borssal, szerecsendióval, citromlével ízesítjük. Egy szitán keresztül négy tányérra töltjük. A kenyereket a leves tetejére tesszük, és sajttal megszórjuk. A sütőben (közepes fokozaton) vagy grillben aranysárgára sütjük. Tálalás előtt oregánóval megszórjuk.
Elkészítési idő: 45 perc
Aki laktatóbban szeretné elkészíteni, tányéronként még két szelet kenyeret és valamivel több sajtot adjon hozzá.
FOKHAGYMAKRÉMLEVES 04.
Hozzávalók: 1 nagy fej fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 8 dl húsleves (lehet kockából is), 2 ek liszt, só, frissen őrölt bors, 1 dl tejföl, kevés rokfort sajt, kevés vaj
Elkészítése: A hagymákat megtisztítjuk, a fokhagymagerezdeket áttörjük, a vöröshagymát lereszeljük, majd a felolvasztott vajon megfonnyasztjuk. Megszórjuk a liszttel, elkeverjük, és a húslével felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. A tűzről levéve tejföllel gazdagítjuk. Kis csészékbe öntjük, a tetejét kevés márványsajttal megszórjuk, pirítóssal tálaljuk.
FOKHAGYMAKRÉMLEVES 05.
Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes vöröshagyma, 2 evőkanál vaj, 12 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, háromnegyed liter húsleves, (kockából is készülhet), 2,5 dl tejszín, 4 szelet (egyenként 1 cm vastag) francia kenyér, só, frissen őrölt fekete bors, frissen reszelt szerecsendió, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál frissen reszelt ementáli sajt, 1 kiskanál oregánó
Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A vajat fazékban felolvasztjuk, majd a hagymát üvegesre sütjük. A fokhagyma héját lehántjuk, a gerezdeket hosszában négyfelé vágjuk, a hagymához adjuk, és rövid ideig együtt pároljuk.
A lisztet belekeverjük, és megvárjuk, míg aranyszínűre sül. A húslevest és a tejszínt beleöntjük, majd lefedve, közepes lángon 20 percig forraljuk.
A hagyományos vagy a grillsütőt 250 fokra előmelegítjük.
A francia-kenyérszeleteket megpirítjuk.
A levest teljesen simára turmixoljuk, és sóval, borssal, szerecsendióval, citromlével ízesítjük. Egy szitán keresztül négy tányérra töltjük. A kenyereket a leves tetejére tesszük, és sajttal megszórjuk. A sütőben (közepes fokozaton) vagy grillben aranysárgára sütjük. Tálalás előtt oregánóval megszórjuk.
Elkészítési idő: 45 perc
FOKHAGYMAKRÉMLEVES 06.
Hozzávalók: 50 dkg csirkeszárny, 1 leveskocka, 1 nagyobb vagy 2 kisebb burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 kisebb póréhagyma, 2 tojássárgája, 2 dl tejszín vagy 2 dl tejföl, vaj vagy olaj, só, bors, petrezselyem, 4 vékony szelet kenyér
Elkészítése: A csirkeszárnyat 1,5 liter vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a leveskockát, a felkockázott burgonyát, négyfelé vágott vöröshagymát, 4-5 megtisztított fokhagymát. Megsózzuk és 30 perc alatt puhára főzzük. Kiemeljük a húst és a levesben maradtakat turmixoljuk, és belekeverjük a tejszínnel elkevert tojássárgájákat. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. A felforrósított vajon/olajon megpirítjuk a kenyérszeleteket, megkenjük fokhagymával és a forró levest rámerve tálaljuk. Esetleg fűszeres lepényt kínáljunk hozzá pirított kenyér helyett. A főtt húst almamártással vagy zellermártással tálaljuk.
FOKHAGYMAKRÉMLEVES 07.
Hozzávalók: 3 közepes fej hagyma, 3 fej fokhagyma, 2 ek zsemlemorzsa, 1,5 dl tejföl, 2 tk finomliszt, só, bors, fehérbors
Elkészítése: 2 liter vizet felforralunk, beletesszük a hagymát, fokhagymát, a zsemlemorzsát, sót borsot, és kb. 35-40 percig főzzük, közepes lángon. Ezután átpasszírozzuk egy fémszita szűrőben. Újra felfőzzük. A lisztet belekeverjük a tejfölbe, hozzáöntünk 1 decilitert az átpasszírozott alaplevünkből, és ezzel habarjuk be a levest. Egy-két percig forraljuk.
Tálaláskor pirított zsemlekockával vagy reszelt sajttal is megszórhatjuk.
FOKHAGYMAKRÉMLEVES 08.
Idő: 20 perc
Hozzávalók: 2 fej fokhagyma, 1 liter húsleves, 1 csokor petrezselyem zöld, 2 dl tejföl, 4 dl tej, olaj, liszt, só, mustár, bors
Elkészítése: A fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, olajon megpároljuk. Kis olajat hozzáöntve 2 evőkanál liszttel rántást készítünk, a rántásba beledobjuk az apróra vágott petrezselymet, zsemleszínűre pirítjuk. A rántást a húslevessel felengedjük, felrottyantjuk. A tejet és a tejfölt alaposan elkeverjük, a leveshez adjuk. sózzuk, borsozzuk, még pár percig forraljuk. miután levettük a tűzről, 1-2 evőkanál mustárt elkeverünk benne. Pirítóssal, sajtos pirítóssal vagy pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
FOKHAGYMÁS ZELLER-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 1 zellergumó a zöldjével együtt, 3 db burgonya, só, zöldségkrém/tubusos/, 3 gerezd fokhagyma, kakukkfű, bazsalikom, 2 dl te, 1 dl tejföl
Elkészítése: A zellert és a burgonyát megtisztítom, megmosom és annyi sós vízben, hogy ellepje, puhára főzöm. A főtt burgonyát és zellert kanálnyi zöldségkrémmel péppé dolgozom, hozzáadom az összetört fokhagymát és a fűszereket, tejjel felengedem, majd hozzáadom a tejfölt.
Ha túl sűrű lenne, vízzel vagy erőlevessel hígítom. Közepes tűzön felforralom.
Forrón, pirított kenyérkockákkal tálalom.
FRANCIA GOMBA-KRÉMLEVES (POTAGE VELOUTÉ AUX CHAMPIGNONS)
Hozzávalók: 1 fej vörös, 3 evőkanál vaj, 3 evőkanál liszt, 1,5 l csirkeleves, 1 csokor petrezselyem, 2 babérlevél, só, csipet kakukkfű, 30 dkg gomba, 1 tojássárgája, 1 dl tejszín, 1 kávéskanál citromlé
A tetejére: 4 szelet fehér kenyér, 1 gerezd fokhagyma
Elkészítése: A hagymát vagdalja apróra, és egy evőkanál vajon, lassú tűzön 8-10 perc alatt párolja puhára, de ne hagyja megbarnulni. Szórja meg a liszttel, és folyamatosan keverve, 3 perc alatt pirítsa világos barnára. Húzza félre a melegről, és miközben habverővel csomómentesre keveri, öntse fel a húslevessel. Tegye vissza a lángra. Szórja meg a vagdalt petrezselyemmel, morzsolt kakukkfűvel, ízlés szerint sóval, és tegye bele a babérleveleket. Amikor a leves újra felforr, adja hozzá a vékonyan felszeletelt gombát, és fedő alatt, lassú tűzön főzze tovább. Közben a maradék vajat habzásig melegítse fel. Öntse bele a citromlevet, majd ezt is öntse a levesbe. Forralja össze, vegye ki a babért, végül botmixerrel pépesítse, miközben lassan önti hozzá a tojássárgájával kikevert tejszínt. A kenyérszeleteket dörzsölje be a fokhagymával, locsolja meg kevés (olíva) olajjal, és pirítsa zsemleszínűre. A tányérba mert, forró leves tetejére tegyen egy-egy szelet kenyeret, s ezzel kínálja.
FRANCIA TEJSZÍNES HAGYMA-KRÉMLEVES
Elkészítése: Megpucolok és közepes nagyságú laskákra vágok 3-4 nagyobb fej hagymát. Olívaolajon párolom, míg üveges nem lesz, majd feltöltöm vízzel, vegetával és fehér borssal ízesítem és fedő alatt egy órát főzöm. A szétfőtt hagymát leturmixolom vagy botmixerrel szétcsapatom, és visszaöntöm a vízébe. Ekkor száraz fehérbort töltök bele kb. 1-1,5 decit és alaposan elforralom az alkoholt (5 perc alatt elpárolog). Egy doboz főzőtejszínt elkeverek liszttel és ezzel behabarom a levest, végül apróra vágott snidlinget dobok bele és ezzel még egyszer átforralom. A tálalásnál a tányér aljába reszelt sajtot teszek, erre merem a levest és tetejére pirított zsemlekockát dobok. Ínyencek tálalhatják buciban, mint az éttermekben. A bucit ki kell belezni, olajjal ki kell kenni a belsejét és a sütőben meg kell pirítani. A leves belemerítése előtt érdemes még egyszer olívaolajjal kikenni, így nehezebben ázik majd át.
FRANKFURTI KRÉMLEVES
Hozzávalók: 30 dkg sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 3 dkg hagyma, 2 dkg só, 1 g törött bors, 40 dkg kelkáposzta, 4 dkg vaj, 5 dkg liszt, 3 dkg füstölt szalonna, 1 pár virsli 1 dl tejszín, 1 tojássárgája
Elkészítése: A csontból a zöldséggel, hagymával, sóval, erőlevest készítünk. A kelkáposztát felszeleteljük, fazékba tesszük, rászűrjük a levest, megborsozzuk, majd a kelt jó puhára főzzük. A vajból és a lisztből készített világos rántással berántjuk. Ezután az egészet felforraljuk, és finom szitán áttörjük. A tejszínnel elkevert tojássárgáját habverővel állandóan keverve beletesszük. Az apró kockára vágott füstölt szalonnát megpirítjuk, rátesszük a karikára vágott virslit, és néhány pillanatig még együtt sütjük. A levest csészékbe tálaljuk, és elosztva a tetejére tesszük a szalonnával pirított virslit.
FÜSTÖLT KARAVÁN-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 20 dkg füstölt Karaván sajt, 1 fej vöröshagyma, 1 liter erőleves (kockából), 2 dl tejszín, 3-4 dkg liszt, 5 dkg vaj, Knorr Delikát ételízesítő
Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát olvasztott vajon fonnyasztjuk, megszórjuk liszttel. Két percig együtt pirítjuk, majd felengedjük az erőlevessel.
A reszelt Karaván sajtot hozzáadjuk, tejszínnel dúsítjuk, enyhén sózzuk. Lassú tűzön kiforraljuk. Csészékbe szűrjük. Tálaláskor pirított zsemlekockát adunk hozzá.
Elkészítési idő: 55 perc
FÜSTÖLT SAJT KRÉMLEVES
Hozzávalók: 4 dkg vaj, 1 púpozott ek liszt, 8 dl víz, 1.5 db húsleveskocka, 15 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl tejszín, reszelt szerecsendió, bors, 4 tojássárgája
Elkészítése: A vajat lábosban felolvasztjuk, a lisztet 1 perc alatt világosra pirítjuk benne. Vízzel felöntjük. Habverővel többször megkevergetve nagy lángon fölforraljuk, a leveskockát belemorzsoljuk, közben a sajtot lereszeljük. Kétharmadát a levesbe szórjuk, és kevergetve 3-4 perc alatt simára főzzük. Tejszínnel dúsítjuk, szerecsendióval fűszerezzük, ha kell, utána sózzuk.
Négy leveses csészébe 1-1 tojássárgáját simára keverünk. A forró levest rámerjük, maradék sajttal megszórjuk.
FŰSZER-KRÉMLEVES
Elkészítése: Apróra vágott, tetszés szerinti fűszernövényeket kevés zsiradékon megpárolunk, zöldséglével felöntjük és felfőzzük, végül egy tojássárgáját és tejfölt keverünk bele.
Az eddig említett zöldségfélék mind, de ezen kívül még mások is, így: feketegyökér, a spárga, a száraz bab és a lencse is alkalmas arra, hogy elkészíthessük salátának.
Ezzel táplálkozási értéküket növelhetjük, ha a főtt zöldségféléket frissel gazdagítjuk, például hagymával és egyéb fűszerfélékkel.
G-GY
GESZTENYE-KRÉMLEVES 01.
Hozzávalók: 50 dkg héjas gesztenye, 2 evőkanál liszt, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 dl édes fehérbor (muskotályos), 4 dkg cukor, só
Elkészítése: A gesztenye héját hegyes késsel bevágjuk. Kuktába tesszük, felöntjük sós vízzel, és puhára főzzük. Meghámozzuk, burgonyanyomón vagy szitán áttörjük. Lábosba tesszük, vajat adunk hozzá és 2 percig pároljuk. Meghintjük a liszttel, tovább kevergetjük, majd felöntjük a borral és egy pohár vízzel. Cukrot adunk hozzá, felforraljuk, majd tojássárgájával elkevert tejszínnel besűrítjük. Ízlés szerint őrölt fahéjjal fűszerezzük. Csészékben tálaljuk.
GESZTENYE-KRÉMLEVES 02.
Hozzávalók csontléhez: 30 dkg csont, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zeller, só
Leveshez: 20 db gesztenye, 4 dl tej, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 2 dl tejszín, 2 db tojássárga, őrölt fehér bors, só
Elkészítése: A gesztenyét éles késsel keresztben behasítjuk, majd tepsibe téve sütőbe rakjuk, és addig sütjük, ameddig a héja felpattog, ekkor már könnyűszerrel eltávolíthatjuk.
A megtisztított gesztenyére annyi tejet öntünk, hogy ellepje, enyhén megsózzuk és puhára főzzük. Ezután finom szűrön keresztül áttörjük.
A csontból és a zöldségekből 1,5 liter tartalmas csontlevet készítünk, majd leszűrjük. Az áttört gesztenyét belekeverjük és felforraljuk. Világos, vajas rántással sűrítjük, és kb. 10-15 percig még forraljuk. Őrölt fehér borssal és sóval ízesítjük. Amikor a leves elkészült, a tűzről levesszük és hozzáöntjük a tejszínnel elkevert tojássárgát. Forrón, leveses csészékben tálaljuk.
Elkészítési idő: 60 perc
GESZTENYE-KRÉMLEVES 03.
Hozzávalók: 15 dkg gesztenyemassza (édes is lehet), 3 dl tejszín, 1 evőkanál étkezési búzakeményítő, 1 evőkanál gomba levespor, 1 evőkanál rum, 1 húsleveskocka, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés só
Elkészítése: A gesztenyemasszát simára keverem 2 dl tejszínnel és 1 dl vízzel. Ezután hozzákeverem a búzakeményítőt és a gomba levesport, majd kis fazékba öntöm. Folytonosan kevergetve felforralom, ezután felöntöm még 4 dl vízzel. Beleteszem a húsleveskockát, a megtisztított és összezúzott fokhagymát valamint a törött borsot. Ismét felforralom, végül a rummal és a finomra metélt petrezselyemzölddel ízesítve, a lángról lehúzom és befedem. Tálalás előtt a megmaradt tejszínből kemény habot verek, és a leveses csészékbe öntött forró leves tetejére egy-egy kanál hideg habot teszek. Azonnal kell fogyasztani, mert a tejszínhab nagyon gyorsan elolvad.
GESZTENYE-KRÉMLEVES 04.
Hozzávalók: 50 dkg gesztenye, 7 dkg vaj, 1-1 csipet őrölt- szegfűszeg, fahéj, törött bors, 3 dl pezsgő, 6 tojássárgája, 3 dl tejszín
Elkészítése: A gesztenyét 15 percig főzzük. A héját és a barna hártyáját eltávolítjuk. Késsel durvára vágjuk, majd vajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a szegfűszeget, a fahéjat és a törött borsot, majd egy kicsi sót. Kevés víz és pezsgő hozzáadásával puhára főzzük. Pürésítjük, majd hozzáadjuk a tejszínnel elkevert tojássárgákat. Folyamatos kevergetés mellett felmelegítjük, majd a legvégén pici cukorral és száraz pezsgővel ízesítjük.
GESZTENYE-KRÉMLEVES GOMBÁVAL ÉS SONKACSÍKOKKAL
Hozzávalók: 1 csomag (25 dkg) sós gesztenyepüré vagy 50 dkg gesztenye, 1 csomag szárított erdei gomba, 1 nagyobb vagy 2 kisebb krumpli, 2-3 dl tejszín, 5 dl húsleves (leveskockából), bors, snidling, kakukkfű, őrölt szerecsendió, 1 csomag pármai jellegű sonka
Elkészítése: A szárított gombát langyos vízbe áztatjuk a csomagoláson megadott időre (ált. 15 perc), a krumplit, gombát, gesztenyét a húslevesben feltesszük főni (cca. 10-15 perc). Ha kész, leturmixoljuk, belekeverjük a tejszínt, és snidlinggel, kakukkfűvel, őrölt szerecsendióval, borssal ízesítjük. Ha szükséges, sózzuk, és még egyszer felforraljuk. Tálaláskor apróra vágott sonkával hintjük meg (amit esetleg előtte egy kis vajon megfuttattunk, de nem szükséges).
Ha nem gesztenyepürét használunk, akkor elég hosszú és fáradtságos tortúra veszi kezdetét (én legalábbis nagyon utálok gesztenyét pucolni!). A gesztenyét megmossuk, keresztirányban bevagdosunk minden szemet, majd sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt megpucoljuk, ügyelve hogy lehetőleg ne kerüljön bele a hártyákból, és ekkor kezdünk vele dolgozni.
Megjegyzés: Nagyon finom téli krémleves, annyira laktató, hogy szinte magában elég!
A családban van, aki a sonkacsíkok mellé pirított magokkal is megszórja, vagy kék-sajtot kever el benne. Azokkal is finom!
GESZTENYE-KRÉMLEVES RUMOS MAZSOLÁVAL 01.
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg mazsola, 1/2 dl rum, 25 dkg édes gesztenyepüré, 8 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál juharszirup vagy méz
Előkészítés: A mazsolát rumba áztatjuk. A gesztenyepürét villával összetörjük. A tejből egy merőkanálnyit elveszünk, simára keverjük benne a pudingport és a cukrot.
Elkészítése: A maradék tejet felforraljuk, folyamatos kevergetés mellett belecsorgatjuk a pudingporos tejet, beletesszük a gesztenyepürét, és 1-2 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, a vaníliás cukorral ízesítjük, majd merülő mixerrel habosítjuk. A rumos mazsolát belekeverjük, és juharsziruppal vagy mézzel „pettyegetve” kínáljuk akár melegen, akár jégbe hűtve.
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
GESZTENYE-KRÉMLEVES RUMOS MAZSOLÁVAL 02.
Hozzávalók: 10 dkg mazsola, fél deci rum, 25 dkg édes gesztenyepüré, 8 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, méz
Elkészítése: A mazsolát rumba áztatjuk. A gesztenyepürét villával összetörjük. A tejből egy merőkanálnyit elveszünk, simára keverjük benne a pudingport és a cukrot. A maradék tejet felforraljuk, folyamatos kevergetés mellett belecsurgatjuk a pudingporos tejet, beletesszük a gesztenyepürét, és 1-2 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, vaníliás cukorral ízesítjük, majd merülő mixerrel habosítjuk. A rumos mazsolát belekeverjük, és mézzel pettyezve tálaljuk akár melegen, akár hidegen.
GESZTENYE-KRÉMLEVES RUMOS MAZSOLÁVAL 03.
Hozzávalók 6 személyre: 8 dl tej 1 csomag vaníliás pudingpor 3 evőkanál cukor 25 dkg édes gesztenye- massza 1 csomag vaníliás cukor 0,5 dl rum 10 dkg mazsola
Elkészítése: A tejből egy merőkanálnyit elveszünk, a pudingport és a cukrot simára keverjük benne. A többi tejet felforraljuk, a pudingporos tejet kevergetve beleöntjük, a villával összetört gesztenyemasszát hozzáa