Karfiolleves krumplival
Cauliflower Soup with Potato
Hozzávalók: 3 evőkanál vaj, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis fej karfiol, 2 dl tej, 1 dl tejszín, só, őrölt bors, csipet szerecsendió
Az öntethez: 1 nagy krumpli, só, 1,5 dl tej, 3 teáskanál vaj, 5 dkg füstölt sajt, 1 tojássárgája
A tetejére: 5 dkg márványsajt
A fazékban felolvasztott vajra dobja rá a vékonyra szeletelt hagymát és a zúzott fokhagymát. Közepes hőmérsékleten kevergetve párolja üvegesre. Öntse rá a tejet, tegye bele a rózsáira szedett karfiolt, és fűszerezze ízlése szerint. Fedő alatt, gyöngyözve főzze húsz percet. A melegről levéve öntse hozzá a tejszínt, és mixerrel pépesítse. Közben a nagy és kemény burgonyát vágja nyolc gerezdre. Sós, gyöngyöző vízben főzze meg, szűrje és öblítse le. Hagyja kihűlni, majd adja hozzá a tojássárgáját, a reszelt füstölt sajtot, a vajat - majd kézzel dolgozza össze. Az újra felforrt levesbe tegyen diónyi gombócokat a krumplis keverékből. Azonnal tálalja. Az elmorzsolt kéksajtot a leves tetejére szórva kínálja.
Fordította Barna Aladár