Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Húsgombócos levesek 02.


L
LAKODALMAS LEVES (MINESTRA DI MATRIMONIO)
Hozzávalók: 20 dkg darált marhahús, 20 dkg darált sertéshús, 0,6 dl rozs-kenyérmorzsa, 1 tojás, 1 csomó petrezselyem, só, őrölt bors, 1 l csirke-alaplé, 5 dkg spenót, 10 dkg juhsajt

Elkészítése: Keverőtálban alaposan dolgozza össze a darált húsokat, a zsemlemorzsát, a tojást, a finomra vagdalt petrezselymet, ízlése szerinti sóval és borssal. Formázzon belőle diónyi gombócokat. 175 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt süsse barnára azokat. Közben a felforralt alaplében, fedő alatt főzze 5 percet az apróra vagdalt spenótot, végül, ha megsültek, tegye bele a húsgombócokat. Forralja össze. Reszelt sajttal megszórva, azonnal tálalja.

LAPPFÖLDI LEVES
Elkészítése: A felolvasztott vajon finomra vágott hagymát, karikázott sárgarépát párolunk, majd meghintjük pirospaprikával és liszttel. Húsleves lével felöntjük, sóval törött borssal ízesítjük. Közben elkészítjük a darált marhahúsból, petrezselyemmel, tojással, reszelt vöröshagymával a húsgombócokat. A zöldséges húslében azokat kifőzzük. A levest még konyakkal és főtt zöldborsóval átforraljuk.
Egy-egy evőkanál tejszínre merjük a forró zöldséges levest, melybe teszünk a főtt marhahús gombócokból.
LETT HÚSGOMBÓC LEVES
Hozzávalók: 20 dkg darált borjúhús, 1 db tojás, 1 tk burgonya vagy kukoricaliszt, 2 l víz, 1 db burgonya, 1 db sárgarépa, 1 db kisebb póréhagyma, só, bors, kapor, petrezselyem

Elkészítése: A darált húst a tojással és a liszttel összegyúrjuk. Tegyünk fel egy fazékban vizet forralni, és a darált húsból formált kis gombócokat dobjuk bele. Adjuk hozzá a reszelt sárgarépát, a kockára vágott burgonyát. Sózzuk, borsozzuk meg a levest és főzzük fel. Végül adjuk hozzá a póréhagymát, a kaprot és a petrezselymet.
M
MALÁJ HÚSGOMBÓCLEVES
Hozzávalók: 40 dkg darált hús, 2 gerezd összezúzott fokhagyma, 1 nagy hagyma, összetörve, 2 sárgarépa apróra vágva, 1 cm gyömbér, apróra vágva, 1 doboz gombakonzerv, 1 kávéskanál só, 2 evőkanál fehérbors, 1 evőkanál kukoricaliszt, 1 evőkanál olaj, 1,2 liter húsleves

Elkészítése: Tegyük a húst, hagymát, fokhagymát, borsot és sót egy tálba, szórjuk rá a lisztet és öntsük rá az olajat. Jól gyúrjuk össze és formáljunk 2 cm átmérőjű gombócokat.
Főzzük a répát, gombát és gyömbért csirkehúslevesben. Amikor felforrt, adjuk hozzá a gombócokat és pároljuk 5 percig.

MEXIKÓI HÚSGOMBÓCLEVES (CALDO DE ALBONDIGAS)
Hozzávalók: 2 l marhahúsleves (leveskockából), 1 burgonya kockákra vágva, 1 szál sárgarépa vékony karikákra vágva. 1 cukkíni kockákra vágva, 1 kis hagyma finomra vágva, 2 paradicsom meghámozva és kockákra vágva, oregánó, só, bors
A húsgombóchoz: 20 dkg darált sertéshús, 20 dkg darált marhahús, 5 dkg füstölt sonka, 1 tojás, 1 zsemle vízbe áztatva, kinyomkodva és ledarálva, 1/2 fej hagyma finomra vágva, 1/2 kk. őrölt koriander, só, bors

Elkészítése: Egy nagyobb lábosban felforraljuk a húslevest, beletesszük a burgonyát, a hagymát, a sárgarépát, a cukkínit és a paradicsomot, megsózzuk, borssal és oregánóval ízesítjük. 20 percig főzzük. A darált húsokat összekeverjük.  Hozzáadjuk a hagymát, a tojást, az őrölt koriander, a zsemlét, a borsot és a sót. Az egészet jól összedolgozzuk, majd vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle. Egyenként a levesbe eresztjük a húsgombócokat. Kis lángon, további 1 órán át, főzzük.
N
NÁDASDY HÚSGOMBÓCLEVES
Hozzávalók: 1 kg marhacsont, 25 dkg vegyes zöldség, 10 dkg zeller, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, zsír, paprika, só, bors
A gombóchoz: 40 dkg darált hús, 10 dkg előfőzött rizs, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, só, bors

Elkészítése: A csontot hideg vízben feltesszük főni, és egy óra hosszat lassú tűzön főzzük. Leszűrjük a levét. A zsíron megpároljuk az apróra vágott hagymát, a felkockázott zöldségeket rádobjuk, és erős tűzön pirítjuk. Paprikával megszórjuk és felengedjük a csontlével. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt félpuhára főzzük. A húst összedolgozzuk a rizzsel, a tojással, a zúzott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk.
Vizes kézzel apró gombócokat formázunk belőle, és a leveshez adjuk. A gombóc és a zöldségek puhulásáig főzzük, tálaláskor a levesbe szórjuk az aprított petrezselymet.
O-Ö
ÖRMÉNY TOROS LEVES
Az örmény halotti tor levese. Hasonló a román húsgombóc leveshez.
Hozzávalók: Húsleves, finom-fű, lestyán, kevés hagyma, borsmenta, petrezselyemzöldje
A húsgombóchoz: 25 dkg marhahús, 25 dkg disznóhús, 2 tojás, 2 tojásos metélt tészta, só, majoránna, rozmaring, zsálya

Elkészítése: Húslevest készítünk, és tovább ízesítünk lestyánnal. Húsgombócot főzünk bele, majd a külön kifőtt metélt tésztát is hozzáadjuk, mindkettőből sokat.
Húsgombóc készítése: A levesből kivett főtt marha- és disznóhúst ledaráljuk, kevés reszelt hagymával, sóval, borsmentával, petrezselyemzölddel, kevés kaporral, majoránnával, rozmaringgal, zsályával kis gombócokat készítünk, és belefőzzük a levesbe.
P
PACALGOMBÓC LEVES
Hozzávalók: 40 dkg pacal, 10 dkg füstölt szalonna, 1 hagyma, 1 szikkadt zsemle, 1 csokor petrezselyemzöld, 3-4 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt hús, 1 leveskocka, 1 ek ételízesítő, majoránna, őrölt bors, só

Elkészítése: A megtisztított, jól megmosott pacalt félpuhára párolom, felcsíkozom. A kockákra vágott szalonnán megpirítom a hagymát, a petrezselymet és a fokhagymát, majd a pacalt. Mikor megpuhult, összegyúrom egy áztatott zsemlével, a darált füstölt hússal, az ételízesítővel, borssal, sóval, majoránnával. Gombócokat formálok belőle és kifőzöm a leveskockából készült húslevesben.

PAPRIKÁS HÚSGOMBÓCLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 2-2 piros és sárga paprika, 1 vöröshagyma, 2 evőkanál vaj, 7 dl húsleves (kockából), 1 kiskanál édesnemes fűszerpaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, 2 evőkanál tejszín, 4 db nyers kolbászka

Elkészítése: A megmosott paprikát félbeszeljük, ereit, magjait kiszedjük, és kockákra vágjuk. A hagymát nagyon finomra felaprítjuk. Egy fazékban felolvasztjuk a vajat, megfuttatjuk rajta a hagymát, majd hozzákeverjük a felkockázott paprikát. Lassú tűzön együtt pirítjuk, majd felöntjük a húslevessel. Sózzuk, borsozzuk, és belehintjük a pirospaprikát. Amíg a fentiek párolódnak, a kolbászkák héját lehúzzuk, a masszából apró gombócokat formázunk, és a levesbe tesszük. Óvatosan a leveshez keverjük a tejszínt és az apróra vágott petrezselyemzöld felét.
Tányérokba osztjuk, és tetejét megszórjuk a maradék petrezselyemzölddel.
Elkészítési idő: 30 perc

PIKÁNS HÚSGOMBÓCLEVES 01.
Hozzávalók: 1 l húsleves, 25 dkg sertéshús, 2 tojás, 3 evőkanál búzadara, 2 evőkanál olaj, 1 közepes vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, őrölt bors, só, 1 csomó tárkony, 2 evőkanál tárkonyecet (vagy citromlé, 2 evőkanál liszt

Elkészítése: A felforrósított olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát. A tűzről levéve kihűtjük, majd a finomra darált sertéshússal, a tojásokkal és a búzadarával összedolgozzuk. Sóval, őrölt borssal fűszerezzük, és a masszából diónyi gombócokat formázunk. A húslevest felforraljuk, beletesszük a gombócokat és kis lángon, 15 percet főzzük. A levest besűrítjük a tejfölben elkevert liszttel, majd a finomra aprított tárkonyt is hozzáadva, még egyszer felforraljuk. A tűzről levéve kevés tárkonyecettel savanyítva tálaljuk.

PIKÁNS HÚSGOMBÓCLEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg darált marhahús, 5 dkg rizs, 1 kis fej hagyma, 1 tojás, 2 dl zsírszegény tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 liter húsleves, néhány szál friss tárkonyág, petrezselyem, 1 teáskanál citromlé, só, bors, olaj

Elkészítése: A rizst szokásos módon megpároljuk. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst és megpirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük. Ha kihűlt, összegyúrjuk a rizzsel, a tojással és az apróra vágott petrezselyemmel. A masszából vizes kézzel kis gombócokat formálunk, és a gyöngyözve forró húslevesben megfőzzük. A tejfölben csomómentesre keverjük a lisztet, hozzáadjuk a citromlét, a felaprított tárkonyleveleket, és a levest behabarjuk.

PIKÁNS SONKAGOMBÓC LEVES CSÜLÖKKEL
Hozzávalók: 25 dkg füstölt hús (lehet csülök is), 3 közepes (20 dkg) szál sárgarépa, 3 evőkanál olaj, 6 csemegeuborka (16dkg), 2 babérlevél, 1 mokkáskanál őrölt bors, 2 zsemle, 2 tojás, kb. 2 evőkanál zsemlemorzsa vagy liszt, 1 csokor zöldpetrezselyem, 2 dl tejföl, egy csapott evőkanál liszt,1 kiskanál majoránna, fél citrom leve

Elkészítése: A füstölt húst a főzés előtti este annyi vízben amennyi bőven ellepi, megfőzzük, és hűlni hagyjuk. Másnap a tetejéről a zsírt lekanalazzuk, majd a húst kiemeljük belőle. A sárgarépát megtisztítjuk, gyufaszálnyi csíkokra metéljük, és az olajon megfuttatjuk. Utána 1dl füstölt levet alá öntünk, lefedjük, kis lángon 5 percig pároljuk. Ez alatt az uborkát is csíkokra vágjuk, a répához adjuk, a babérlevéllel fűszerezzük, megborsozzuk, és körülbelül 1 liter füstölt lével felöntve felforraljuk. A zsemlét beáztatjuk, kifacsarjuk, 25dkg füstölt hússal ledaráljuk. Utána a tojással és a morzsával összedolgozzuk, fél csokor felaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk, és a levesben közepes lángon 5-7 percig főzzük. Jobb először próbaképpen csak egy gombócot kifőzni, mert ha túl lágy lenne, zsemlemorzsát keverhetünk még bele. A tejfölt a liszttel simára keverjük, a levest ezzel sűrítjük, végül majoránnával fűszerezzük, a citrom (vagy az uborka) levével pedig kellemesen pikánsra ízesítjük. Tálaláskor megszórjuk a maradék fölaprított petrezselyemmel.
R
ROMÁN HÚSGOMBÓCLEVES
Hozzávalók: 50 dkg marhafartő, 40 dkg dagadó, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 1 csomó petrezselyem, 1 csomó kapor, majoránna, zsálya, menta, rozmaring, só, 3 tojás

Elkészítése: A hús feldaraboljuk, s 3 liter enyhén sós vízben puhára főzzük. A húst ledaráljuk, a reszelt hagymával, 2 tojással összedolgozzuk, fűszerezzük, sóval, majoránnával, zsályával, mentával, rozmaringgal, vágott kaporral és petrezselyemmel.
Gombócokat gyúrunk belőle. Egy tojással, liszttel, csipet sóval tésztát gyúrunk, metéltre vágjuk, és a gombócokkal együtt a levesbe főzzük.
S-SZ
SZERB HÚSGOMBÓCLEVES
Hozzávalók: 20-20 dkg marhahús és dagadó, 10-10 dkg füstölt szalonna, sárgarépa és gyökér, 50 dkg burgonya, 10 dkg liszt, zsír, 2 dl tejföl, 2 tojás,1 csomó petrezselyem, só, bors

Elkészítése: A húsokat és a szalonnát ledaráljuk, a burgonyát lereszeljük. Összekeverjük őket és dúsítjuk a tojásokkal, vágott petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk, és annyi lisztet adunk hozzá amennyit felvesz. Zsírban világos rántást készítünk, majd felengedjük 3 liter vízzel. A karikára vágott répát és gyökeret beletesszük, sózzuk. Amikor felforrt, a húspépből lisztes kézzel apró gombócokat formálunk, és a levesben kifőzzük.
Ha a gombócok megfőttek kihalásszuk a levesből, és egy levesestálba tesszük. A levesbe keverjük a tejfölt, felforraljuk, és a tálban ücsörgő gombócokra öntjük. Meghintjük apróra vágott petrezselyemmel.

SZÓJÁS HÚSGOMBÓCLEVES
Hozzávalók: 15 dkg darált sovány hús (lehet sertés, marha vagy csirkehús is), 5 dkg szója granulátum, 1 tojás, 1 zsemle (vagy 1 szelet kenyér), 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kis fej vöröshagyma, 2 tyúkhúsleves-kocka, 2 dl tejföl, 1 evőkanál szójaliszt, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése: A szója granulátumra ráöntök 2 dl vizet, és 15 percig forralom. Hagyom kihűlni, majd hozzáteszem a darált húst, a habosra felvert tojást, a nagyon finomra vágott petrezselyemzöld felét, kevés sót és törött borsot, valamint a nagyon apró kockákra vágott zsemlét és a megreszelt vöröshagymát. Az egészet addig keverem, amíg egynemű massza lesz belőle. 8 dl vízbe beleteszem a húsleveskockákat, és felforralom, majd a nedves kézzel apró gombócokra formált masszát beleeresztem a fövő levesbe. 15 percig forralom, ezután behabarom a liszttel simára kevert tejföllel. Végül jól felforralva meghintem a megmaradt petrezselyemzölddel, és pár percig lefedve hagyom állni.
T
TARHONYALEVES HÚSGOMBÓCCAL
Hozzávalók:
A húsgombóchoz: 20 dkg darált hús, 1 ek zsemlemorzsa, 1 tojás, só, bors
A leveshez: 6 ek tarhonya, 1 ek zsír, só, 1 ek liszt, pirospaprika

Elkészítése: Összekutyuljuk a gombóchoz valókat. A leveshez a tarhonyát a zsír felén kevergetve megpirítjuk. Bő egy liter vízzel felengedjük, sózzuk, felforraljuk. A húsos masszából vizes kézzel kis gombócokat formálunk és belefőzzük a levesbe. Végül berántjuk.

TÁRKONYOS HÚSGOMBÓCLEVES 01.
Hozzávalók: 25 dkg darált sertés- vagy marhahús, 25 dkg vegyes leveszöldség, 5 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 csokor friss tárkony, 1 kis fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 8-10 dkg liszt, 1 tojás, só, őrölt fekete bors, citromlé, csipetnyi cukor

Elkészítése: A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kiolvasztom, majd megfuttatom rajta a megtisztított és ugyancsak apróra vágott vöröshagymát. Ráteszem a kis hasábokra vagdalt tisztított zöldséget, együtt pirítom néhány percig, majd felöntöm 1 liter vízzel. Megsózom, beleteszem a zúzott fokhagymát és felforralom. Közben a darált húst összedolgozom a felvert tojással és annyi liszttel, hogy formázható, de lágy tésztát kapjak. Ízesítem sóval, őrölt fekete borssal, majd vizes kézzel apró gombóckákat formálok a masszából. Ha a zöldség megfőtt a levesben, akkor a gombóckákat beleteszem és megfőzöm. A tejfölbe belekeverem a lisztet és 2-3 evőkanál citromlevet, majd ha a gombóc megfőtt, besűrítem vele a levest. Felforralom, és ízlés szerint csipetnyi cukorral ízesítem. Csak ezután szórom bele a nagyon finomra metélt tárkonyt, épp csak egyet forralok rajta, máris elzárom alatta a lángot.

TÁRKONYOS HÚSGOMBÓCLEVES 02.
Hozzávalók: 1 liter húsleves (lehet leveskockából is), 25 dkg bármilyen fajta kicsontozott darált sertéshús, 2 dl tejföl, 2 egész tojás, 5 dkg búzadara, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 csokor friss tárkony (vagy ecetben-olajban eltett, esetleg szárított), ízlés szerint kevés tárkonyecet (vagy citromlé), csipetnyi porcukor

Elkészítése: A felforrósított olajon üvegesre pirítom a megtisztított, és apróra vágott vöröshagymát valamint a zúzott fokhagymát, és hagyom kihűlni. A darált húst összekeverem a felvert tojásokkal és a búzadarával, majd hozzáadom a pirított hagymát és a fűszereket. Az egészet gondosan összekeverem, és 10 percig pihentetem. Ezután nedves kézzel apró gombócokat formálok a húsmasszából, és a levesben 20 percig főzöm. A lisztet simára keverem a tejfölben, és folytonos keverés közben felforralva 5 percig főzöm. Végül belekeverem az apróra vágott tárkonyt, és a citromlével meg a cukorral fűszerezem. 10 percnyi pihentetés után tálalom.

TEMERINI HÚSGOMBÓCLEVES
Hozzávalók: 30 35 dkg darált sertéshús, 20 dkg füstölt sonka, 30 dkg vegyes zöldség, 15 dkg burgonya, 1 fej hagyma, 2 zsemle, 2 tojás, 2 kanál sertészsír, 2 dl tejföl, 3-4 dl húsleves - leveskockákból is lehet, só, bors, babérlevél

Elkészítése: A beáztatott, kicsavart zsemlét hozzáadjuk a darált húshoz, beleütjük a két tojást, sózzuk, borsozzuk, és jól összegyúrjuk. Apró gombócokat formálunk belőle. Az apróra vágott vöröshagymát zsíron megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a gyufaszál vékonyságúra vágott sonkát, meg az ugyanígy feldarabolt vegyes zöldséget, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Babérlevéllel ízesített húslével felöntjük. Amikor a zöldség puhulni kezd, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és az apró húsgombócokat.
Együtt készre főzzük, tálaláskor tejföllel ízesítjük.

TOROS LEVES
Hozzávalók: Húsleves, finom-fű, lestyán, kevés hagyma, borsmenta, petrezselyemzöldje
A húsgombóchoz: 25 dkg marhahús, 25 dkg disznóhús, 2 tojás, 2 tojásos metélt tészta, só, majoránna, rozmaring, zsálya

Elkészítése: Az örmény halotti tor levese. Hasonló a román húsgombóc leveshez.
Húslevest készítünk, és tovább ízesítünk lestyánnal. Húsgombócot főzünk bele, majd a külön kifőtt metélt tésztát is hozzáadjuk, mindkettőből sokat.
Húsgombóc készítése: A levesből kivett főtt marha- és disznóhúst ledaráljuk, kevés reszelt hagymával, sóval, borsmentával, petrezselyemzölddel, kevés kaporral, majoránnával, rozmaringgal, zsályával kis gombócokat készítünk.

TÖKLEVES HÚSGOMBÓCCAL (DMAPUR) 01.
Hozzávalók: 50 dkg csontos hús, 1 tojás, só, bors, tárkony, 2 fej vöröshagyma, 1 közepes tök, fél dl olaj

Elkészítése: A húst ledaráljuk, összedolgozzuk a tojással, sóval, borssal, apróra vágott vöröshagymával, tárkonnyal. Dió nagyságú gombócokat formálunk belőle. A tököt kimagozzuk, meghámozzuk, felkockázzuk. A hús csontjából erőlevest főzünk, leszűrjük, felforraljuk, hozzátesszük a tököt és a húsgombócokat, olajban dinsztelt hagymát, tárkonyt, és készre főzzük.

TÖKLEVES HÚSGOMBÓCOKKAL (DMAPUR) 02.
Hozzávalók: 50 dkg marhahús, 65 dkg tök, 15 dkg vöröshagyma, 3-4 evőkanál olaj, 1 tojás, só, tárkony, fekete bors

Elkészítése: A kicsontozott húst ledaráljuk, hozzátesszük a nyers tojást, sót, borsot, apróra vágott vöröshagymát, és a fűszereket. Összedolgozzuk és dió nagyságú gombócokat formálunk. A tököt kimagozzuk, meghámozzuk, és akkora kockákra vágjuk, mint amekkorák a húsgombócok. A csontból erőlevest főzünk, leszűrjük, felforraljuk, hozzátesszük a tököt, a húsgombócokat, az olajban dinsztelt hagymát, tárkonyt, és készre főzzük.

TÖLTÖTT HÚSGOMBÓC LEVES
Hozzávalók: 50 dkg marhahús, 4 dkg hántolt árpa, 10 dkg vöröshagyma, 3-4 evőkanál olaj, 2 tojás, 4 dkg paradicsompüré, 40 dkg burgonya, 4 dkg rizs, só, bors, petrezselyem zöldje

Elkészítése: A lapockát vagy a felsálat kicsontozzuk, a csontból erőlevest főzünk, leszűrjük. A húst kétszer ledaráljuk, hozzátesszük a felfőzött árpát, nyers tojást, sót, borsot, jól kidolgozzuk. A masszából tojás nagyságú gombócokat formálunk. A töltelékhez félig megfőzzük a rizst, összekeverjük a megdinsztelt hagymával, az apróra vágott petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk, jól kikeverjük. A gombócokban az ujjunkkal mélyedést képezünk, és a töltelékkel megtöltjük. Az erőlevesbe nagy kockákra vágott burgonyát teszünk, majd dinsztelt hagymát és paradicsompürét. Miután a leves felforrt, beletesszük a húsgombócokat és addig főzzük, míg a gombócok a felszínre nem kerülnek.

TÖRÖK HÚSGOMBÓCLEVES (KÖFTE ÇORBASI)
Hozzávalók: 30 dkg darált marha- vagy birkahús, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 szelet zeller, 3 evőkanál rizs, 1 fej hagyma, 2 dl joghurt, kefir vagy tejföl, 2 tojás sárgája, 1 egész tojás, citromlé, só, bors, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: A darált húst a finomra vágott hagymával, egész nyers tojással, a leforrázott rizzsel, sóval, borssal összedolgozzuk, és apró gombócokat formálunk. A sárga és fehérrépát, zellert apró kockákra vágjuk, 2 l vízben feltesszük főni. (Lehet egészen gazdagon is készíteni és akkor kockára vágott karalábét, kis karfiolrózsákat, cukorborsót is főzhetünk bele.) Amikor forr, belefőzzük a húsgombócokat, és addig főzzük, míg a zöldségek és a gombócban lévő rizs is megpuhul. Levesestál aljára két tojás sárgáját ütjük, óvatosan, állandó keverés mellett hozzáadjuk a citromlevet, majd a joghurtot. A citrom mennyiségét a szerint változtatjuk, hogy joghurtot, kefirt vagy tejfölt használunk fel. A forró levesből először óvatosan kevergetve néhány kanállal a tojás sárgákra öntünk, majd miután elkevertük, rámerjük a zöldséges húsgombóc levest.
U
UBORKALEVES HÚSGOMBÓCCAL
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg salátauborka, 2 db nagyobb szem burgonya, 1 db közepes vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 l húslé (lehet kockából is), 1 evőkanál ketchup, 1 dl tejföl, 1 evőkanál darabolt petrezselyem
A húsgombóchoz: 30 dkg finomra darált hús (lehet szárnyas is), 1 db tojás, só, bors, egy kis csípős őrölt paprika, 3 evőkanál durva zsemlemorzsa

Elkészítése: Először a húsgombócot állítjuk össze, ugyanis a levest előfőzzük, körülbelül 30 percig. Eközben a masszát pihentetni kell.
A leves hozzávalóit megpucoljuk. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra daraboljuk, és az olajon üvegesre pirítjuk. A megpucolt és ízléses kis kockára darabolt uborkát és burgonyát a hagymához tesszük, és együtt átsütjük (vigyázva, hogy meg ne égjen). Ráöntjük a húslét, és forrástól számítva 30 percig főzzük. Ezután a már pihent húsból, vizes kézzel kis gombócokat formálunk, és a levesbe szaggatjuk. Lassú forrással ezt is 30 percig főzzük. Leellenőrizzük: egy gombócot kettévágunk, hogy megfőtt-e, vagy még tovább főzzük. Ha megfőtt a húsgombóc is, az előre kikavart
ketchupos tejfölt óvatosan belekeverjük, de ezzel már nem forraljuk. Ha kell, sózzuk és borsozzuk. Legvégül darabolt petrezselymet szórunk rá.
Elkészítési idő: 50 perc

ÜNNEPI HÚSGOMBÓCLEVES
Hozzávalók a gombóchoz: 25 dkg bármilyen fajta sertéshús (csak ne legyen zsíros), 2 egész tojás, 5 dkg búzadara (gríz), 1 közepes fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál Vegeta, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint őrölt fekete bors, 1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld.

Elkészítése: Húslevest főzünk disznócsontból vagy baromfiból. A felforrósított olajon üvegesre pirítjuk a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, valamint a zúzott fokhagymát, és hagyjuk kihűlni.
A darált húst összekeverjük a tojásokkal, a Vegetával és a búzadarával, majd hozzáadjuk a pirított hagymát és a fűszereket.
Az egészet jól összekeverjük, és 1/2 óráig pihentetjük, majd nedves kézzel apró gombócokat formálunk, a húsmasszából és a levesben 20 percig főzzük.
Legvégül egy kevés apróra vágott (laska) tésztát is főzünk belé.
A tűzhelyről levesszük, lefödjük, és 10 percig pihentetjük.

ÜZBÉG BURGONYALEVES (KIJMA-SURPA)
Hozzávalók 4-5 személyre: 30 dkg burgonya, 25 dkg marhahús, 4 dkg margarin, 10 dkg rizs, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 tojás, 1 dl aludttej, törött bors és só ízlés szerint

Elkészítése: A marhahúsból levest főzünk, a húst félretesszük. A levesbe beletesszük a kockákra vágott burgonyát, és amikor a burgonya már félig megpuhult, apróra vágott, margarinban megpárolt vöröshagymával és sárgarépával ízesítjük. A levesbe belefőzzük a húsgombócokat, amelyeket a következő módon készítünk el: a húst kétszer ledaráljuk, hozzáadunk nyers tojást, rizst, és sóval, törött borssal ízesítjük.
V
VAJDASÁGI HÚSGOMBÓCLEVES 01.
Hozzávalók: 20-20 dkg marhahús és dagadó, 10-10 dkg füstölt szalonna, sárgarépa és gyökér, 50 dkg burgonya, 10 dkg liszt, zsír, 2 dl tejföl, 2 tojás, 1 csomó petrezselyem, só, bors

Elkészítése: A húsokat és a szalonnát ledaráljuk, a burgonyát lereszeljük. Összekeverjük őket és dúsítjuk a tojásokkal, vágott petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk, és annyi lisztet adunk hozzá amennyit felvesz. Zsírban világos rántást készítünk, majd felengedjük 3 liter vízzel. A karikára vágott répát és gyökeret beletesszük, sózzuk. Amikor felforrt, a húspépből lisztes kézzel apró gombócokat formálunk, és a levesben kifőzzük. Ha a gombócok megfőttek kihalásszuk a levesből, és egy levesestálba tesszük. A levesbe keverjük a tejfölt, felforraljuk, és a tálban ücsörgő gombócokra öntjük. Meghintjük apróra vágott petrezselyemmel.

VAJDASÁGI HÚSGOMBÓCLEVES 02.
Hozzávalók: 15 dkg marhalábszár, I 5 dkg sertésdagadó, 10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg burgonya, 1 darab nagy tojás, 1 darab sárgarépa, 1 darab petrezselyemgyökér, petrezselyem zöldje, 2 dl tejföl, levestészta, liszt, őrölt fekete bors, só (ízlés szerint)

Elkészítése: Legelőbb a marhalábszárat és a sertésdagadót készítjük elő. A húsokat megtisztítjuk, és megmossuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. A füstölt szalonnát nemkülönben feldaraboljuk. Húsdarálóban ledaráljuk a szalonna felét és a húsokat, és külön tálba helyezzük. A petrezselymet megmossuk, és apróra vágjuk. A burgonyát megtisztítjuk, majd nyersen lereszeljük, levét kinyomkodjuk. A reszelt burgonyát a húsokhoz adjuk. A tojást a húsokra ütjük, majd sóval, őrölt borssal, petrezselyemmel fűszerezzük ízlés szerint. Alaposan összegyúrjuk a húsos-burgonyás masszát, s közben hozzáadunk annyi lisztet, amennyit felvesz (körülbelül 6-7 dkg). Az elkészült húspépet gombócokká formázzuk.
A sárgarépát megtisztítjuk, és felkarikázzuk, a petrezselyem gyökerével ugyanígy teszünk. A maradék füstölt szalonnát feldaraboljuk és a bográcsba dobjuk, zsírját kiolvasztjuk, a porcokét pedig kiszedjük. Lisztet adunk a zsírhoz, és rántást készítünk. Ha ezzel megvagyunk, körülbelül 1,5 liter vízzel óvatosan felengedjük a bogrács tartalmát, folyamatos kevergetés mellett. A sárgarépát és a petrezselyem gyökerét a leveshez adjuk, majd nyugodt tűz felett felforraljuk. A gombócokat a forró leveshez adjuk, és addig főzzük őket, amíg puhák nem lesznek. Ha megfőttek, egyenként kiemeljük őket, és külön tálra helyezzük. Levestésztát dobunk a bográcsba, majd megvárjuk, amíg megfő. Mikor elkészült, a tejfölt is a leveshez adjunk, hogy besűrűsödjön. A tejfölt alaposan elkeverjük.
Az elkészült levest a húsgombócokra merve vagy külön tányérokban szervírozzuk.
Megjegyzés: A tapadós húsgombócokat lisztes kézzel a legkönnyebb megformálni.

VECSÉSI HÚSGOMBÓC LEVES
Hozzávalók: 30 dkg sertéshús, 10 dkg főtt füstölt hús, 10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg hordós káposzta, 5 dkg rizs,1 tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 ek liszt, só, bors, mk pirospaprika, 1 babérlevél

Elkészítése: A kétféle húst a hagyma felével megdaráljuk, és a rizzsel meg a tojással összegyúrjuk. A szalonnát apró kockára vágjuk, kiolvasztjuk. A maradék hagymát megpirítjuk rajta, a paprikával megszórjuk, és a kinyomkodott káposztát beleforgatjuk. Másfél liter vízzel fölengedjük, babérlevéllel ízesítjük. Ha felforrt, a húsmasszából kis gombócokat formázunk, és belefőzzük. 25 percig forraljuk, majd a liszttel simára kevert tejföllel besűrítjük.
Z-ZS
ZABPELYHES HÚSGOMBÓCLEVES
Hozzávalók: 15 dkg bármilyen darált, sovány hús (lehet konzerv vagdalt hús vagy főtt-sült húsmaradék is), 2 evőkanál zabpehely, 1 tojás, 1 zsemle (vagy 1 szelet kenyér), 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál korpás liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 1 evőkanál vegeta, kevés só és törött fekete bors

Elkészítése: A zabpehelyre ráöntök 6 evőkanál vizet. Hozzáadom a felvert tojást, a darált húst, a nagyon apró kockákra vágott zsemlét, a petrezselyemzöld finomra metélt felét, a reszelt vöröshagymát, kevés sót és törött borsot. Az egészet masszává összedolgozom, és 20 percig pihentetem. Közben néhányszor átkeverem. A tejfölt fél dl vízzel és a korpás liszttel simára keverem. 8 dl vizet felforralok a vegetával és kevés törött borssal, majd a nedves (vagy olajos) kézzel formált apró gombócokat beleteszem a forrásban lévő levesbe. 15 percnyi főzés után beleöntöm a lisztes tejfölt, és kevergetve jól kiforralom. Végül a lángról lehúzom, beleszórom a megmaradt petrezselyemzöldet, és befedve hagyom 10 percig, csak azután tálalom.

ZÖLDFŰSZERES KRÉMLEVES HÚSGOMBÓCCAL
Hozzávalók 4 személyre: 50 g petrezselyemszár, 50 g zellerlevél, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, 1 liter tej, 125 g sütnivaló kolbász, 1 tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 4 evőkanál finomra vágott petrezselyem, 1 csipet őrölt szerecsendió, 4 evőkanál tejszín, 1/2 leveskocka összenyomva, só, bors

Elkészítése: A petrezselyemszárat és a zeller-zöldet megmossuk, apróra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és kb. 5 percig pároljuk a vajon, majd lisztet szórunk rá, belekeverjük a tejet és kb. 10 percig főzzük. A kolbász héját lehúzzuk, belsejét összenyomjuk, 1 tojásfehérjével, a zsemlemorzsával, 1 evőkanálnyi vágott petrezselyemmel és a szerecsendióval elkeverjük, fűszerezzük. A tojás sárgáját és a tejszínt összekeverjük. A levest leszűrjük, a sűrűjét szűrőn átpasszírozzuk. A húsos masszából teáskanálnyi húsgombócokat formálunk, beletesszük a levesbe, és puhára főzzük.
A húsleveskockával, sóval és borssal ízesítjük és a tűzhelyről levéve, belekeverjük a tejszínes tojássárgát, zöldpetrezselyemmel díszítjük.
Barna kenyér, (esetleg lágy krémsajttal vagy más puha sajttal) nagyon finom hozzá!

ZÖLDSÉGES HÚSGOMBÓCLEVES
Hozzávalók: 1 fej hagyma, 3 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 zeller, 25 dkg darált sertéshús, 1 zsemle, tej, 1 tojás, olaj, só, bors, pirospaprika, 5 dkg kis kockatészta, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk, a zeller felét és egy szál sárgarépát egészen apróra felkockázunk, a többit felkarikázzuk, a hagymát egészben hagyjuk. A felkarikázott zöldségeket kevés olajon megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük kb. 3 liter vízzel, és ízlés szerint sózzuk. Amíg felforr, elkészítjük a húsgombócokat. A sertéshúst, a felkockázott zöldségeket, a tojást és a tejbe beáztatott, majd kifacsart zsemlét összegyúrjuk, közben sóval, borssal, tört fokhagymával, pirospaprikával fűszerezzük. Gombócokat formázunk a masszából, és a forrásban levő leveshez adjuk. 25-35 percig főzzük, majd megkóstoljuk, ha szükséges, még fűszerezzük, hozzáadjuk a levestésztát, és együtt készre főzzük.
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Ha a húsgombóc túl lágy tenne, mert nem csavartuk ki eléggé a tejet a zsemléből, adjunk a masszához egy kevés zsemlemorzsát.

ZÖLDSÉGES SPÁRGALEVES HÚSGOMBÓCCAL
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók: 1/2 kg fehér spárga (jó a konzerv is), 3.5 dl száraz fehérbor, 1 babérlevél, 5 szem fekete bors, 3 ág kakukkfű, 1 teáskanál cukor, 20 dkg sárgarépa, 1 kis vöröshagyma, 20 dkg darált marhahús, 1 tojássárgája, 10 dkg mirelit zöldborsó, citromlé, só, fehér bors, fél csokor turbolya

Elkészítése: A friss spárga fás végeit levágjuk, és a sípokat falatnyi darabokra aprítjuk. A lehámozott spárgahéjat 1,5 l enyhén sós vízbe szórjuk. Hozzáöntjük a bort, felforraljuk, majd a babérlevéllel, a szemes borssal, a kakukkfűvel és a cukorral ízesítjük. Kb. fél órán át főzzük. A meghámozott sárgarépát felkarikázzuk. A felaprított vöröshagymát összedolgozzuk a darált hússal és a tojássárgájával. Sóval, borssal ízesítjük és kb.12 gombóccá formáljuk. A spárgahéjat leszűrjük és a főzőlevet ismét felforraljuk. Beleszórjuk a spárgadarabokat és kb.10 percig főzzük. A sárgarépát, a borsót és a húsgombócokat is hozzáadjuk, majd alacsony hőfokon addig főzzük, amíg megpuhulnak. A levest citromlével, sóval és fehér borssal ízesítjük. A felaprított turbolyával megszórva tálaljuk.

ZSIDÓ CSORBA
Hozzávalók: 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 zellergumó, 1 szál póréhagyma, 1 doboz paradicsompüré, 2 l víz, só, bors, lestyánlevél
A húsgombóchoz: 30 dkg darált marhahús, 1 csésze főtt rizs, l tojás, só, bors

Elkészítése: A zöldségeket szálasra vágjuk, s a vízben főni tesszük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a fűszereket, s elkészítjük a gombócokat. Összekeverjük a hozzávalókat, majd kis gombócokat formálunk. Amikor már csaknem puhák a zöldségek a forró levesbe belerakjuk a gombócokat. Még kb. 20 percig lassan főzzük.

ZSUFALEVES
Hozzávalók: 50 dkg báránycsont, 40 dkg bárányhús, 25 dkg vegyes zöldség, 10 dkg kockatészta, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, babérlevél, 1 tojás, tárkonylevél, egész és őrölt bors, só

Elkészítése: A báránycsontot és a húst leforrázzuk, és hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, leszedjük a habját, hozzáadjuk a zöldségeket és a hagymát. Babérral, egész borssal, fokhagymával fűszerezzük. Takarékon főzzük, míg a hús puhára nem fő, ekkor a levest leszűrjük. A húst megdaráljuk, tárkonnyal, sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a tojást, és jól összegyúrjuk. Kis gombócokat formálunk belőle, és a levesben kifőzzük. Külön megfőzzük a tésztát, majd a levest a zöldségekkel, a húsgombócokkal és a tésztával együtt tálaljuk.

LEVESBETÉTEK
HÚSGOMBÓC 01. (IGEN EGYSZERŰ)
Hozzávalók: 1 doboz (15 dkg-os) vagdalthús-konzerv, 1 tojás, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál nagyon finomra metélt petrezselyemzöld, késhegynyi törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A kibontott vagdalthúst villával összetöröm. A tojást habosra felverem, majd hozzáadom a zsemlemorzsát, a fűszereket és a zúzott fokhagymát, végül belekeverem a vagdalthúst. 15 percnyi pihentetés után nedves kézzel apró (kis diónyi) gombócokat formálok a masszából, és bő sós vízben (vagy 1 evőkanál vegetával kevert 1 l vízben) megfőzöm. Leszűrve teszem bele a levesbe.

HÚSGOMBÓC 02.
Hozzávalók: 20 dkg darált hús (pulyka), 1 tojás, 2 ek zsemlyemorzsa, 1 tk reszelt hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 kk ételízesítő, 1 kk pirospaprika

Elkészítése: A gombócok alkatrészeit alaposan összekeverem, majd a mogyorónyi gombócokat belerakom a levesbe. Megszórom apróra vágott petrezselyemzölddel és a levesben készre főzöm. (Itt használhatod fel a durvább zsemlyemorzsát.)

HÚSGOMBÓC 03.
Hozzávalók: 50 dkg darált marhahús, fél fej hagyma apróra vágva vagy reszelve, 1 kávéskanál só, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, 1 késhegynyi őrölt gyömbér, 4 evőkanál liszt, 1 tojás felverve, 1 dl olaj, 1 tojásfehérje kemény habbá verve, 1 kávéskanál víz

Elkészítése: Keverjük össze a húst a sóval és a fűszerekkel, kezünkkel formáljunk a masszából kb. 3 cm átmérőjű gombócokat, forgassuk meg lisztben, majd mártsuk a felvert tojásba, és süssük ki a forró olajban.
A felvert kemény tojáshabot (mielőtt felvernénk, tegyünk bele 1 kávéskanál vizet) osszuk ketté, süssük meg omlett formában, a maradék olajban mindkét oldalát, majd vágjuk vékony metéltre. Tálalás előtt tegyük a levesbe a húsgombócokat, és szórjuk a tetejére a tojáshabból készült metéltet.