Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Zsolnay Vilmos


Született 1828. április 19. Pécs - elhunyt 1900. március 23. (71 évesen) Pécs városában.
Bár festőművésznek készült, apja kívánságára 1853-ban átvette a családi üzlet irányítását, majd 1863-ban bátyja pécsi agyagárugyárát. Miközben a manufaktúrát fejlesztette, végig alkotó művész maradt. Nagyon fontosnak tartotta új kerámiaanyagok kifejlesztését. Az ő találmánya az ún. porcelánfajansz és az épületdíszítésre alkalmazott fagyálló pirogránit (eredetileg pirogránit). A Wartha Vince által feltalált, eozinnak nevezett lüszteres máz technikájának kidolgozásában is közreműködött. Gyára elsőként alkalmazta az eozinmázat dísztárgyain. 1873-tól bel- és külföldi kiállításokon mindenhol sikert aratott. Kiemelkedő sikere volt 1878-ban, hogy a párizsi világkiállításon elnyerte a nagydíjat (Grand prix), s a francia Becsületrenddel is kitüntették. Később megkapta a Ferenc József-rendet, Pécs városa pedig díszpolgárrá avatta.
Tervezőként ő alkalmazott először neves képzőművészeket (így a korán elhunyt Klein Ármint is). A korszak nagy építészei előszeretettel alkalmazták a Zsolnay-féle épületkerámiát, azaz az épület külsőkön használható kőcserepeket.
Zsolnay Vilmos 1900. március 23-án hunyt el, akkor a pécsi Budai városrész ó-temetőjének Szent Mihály-kápolnájában temették el.

ZSOLNAI LEVES
Elkészítése: Egy szép tyúkot 2 1/2 liter vízben leveszöldséggel szokás szerint puhára főzök sós vízben. Vajból világos rántást készítek, melyben igen vékony metéltre vágott fél kelkáposztát párolok meg. Felengedem a 2 literre befőtt tyúklevessel, összefőzöm, beledobok sós vízben főtt negyed kiló leves-spárga fejet és 1 deci főtt cukorborsót (lehet konzerv is), a tyúknak a csontról lefejtett és falatnyi darabokra vágott húsát, 5 dkg igen vékony karikára vágott, vajon párolt gombát, hagyom együtt forrni és a tálban egy tojássárgával és egy kanál mustárral elhabart 1 deci tejfelre öntve, összekeverem és tálalom. Gazdaságosabb, ha a tyúknak mellét nem vágjuk a levesbe, hanem eltesszük vacsorára. Akár hidegen majonézzel, akár valamilyen mártásban felmelegítve, 2 személynek elég és jó vacsora.