Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Karalábéleves pirított kenyérkockákkal


Turnip Soup with Brown Bread

Hozzávalók: 5 dkg vaj, 1 vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 2 fej fiatal karalábé, 1,4 dl csirkeleves, csipet szerecsendió, fél kávéskanál só, negyed kávéskanál őrölt bors, 2 szelet száraz barna kenyér, fél dl whiskey

A vaj felét olvassza fel, s ebben párolja puhára, a finomra vágott hagymát. Amikor kezd üvegesedni, dobja hozzá a vékonyan szeletelt répát és felkockázott karalábét. Fűszerezze, majd amikor kezd kissé lepirulni (ne féljen attól, hogy leég - viszont kissé karamellizálódik a zöldség), akkor öntse fel a levessel. Fedő alatt forralja, majd gyöngyözve főzze 8-10 percet. A maradék vajon a kis kockákra vágott kenyeret pirítsa zsemleszínűre. Vegye le a melegről, öntse rá a whiskeyt, és azonnal gyújtsa meg. Amikor elaludt a láng, a kockákat szórja a levesre és azonnal tálalja.

Fordította Barna Aladár