Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Denis Diderot


VELŐ DIDEROT MÓDON
Elkészítése: 4 személyre nagy szeletekre vágott 30 deka gombát reszelt vöröshagymával, finomra vágott zöldpetrezselyemmel, ízlés szerinti sóval és borssal addig párolok zsíron, míg a vizet elfövi, azután beborítom vele egy tűzálló tál fenekét. Szép borjúvelőt megtisztítok, megmosom, kétszer leforrázom, leszűröm, összevagdalom, sózom, picit borsozom és rászórom a tálban levő gombára. 4 tojásfehérjét kemény habbá verem, összekeverem a 4 tojássárgával, ízlés szerint megsózom, ráöntöm a velőre, reszelt sajttal meghintem és a forró sütőbe téve, 10 perc alatt pirosra sütöm. Azonnal tálalom.

Denis Diderot (Langres, 1713. október 5. – Párizs, 1784. július 31.) francia filozófus és író volt. Deista gondolkodó, a francia Enciklopédia, az Encyclopédie főszerkesztője, szervezője, a francia és az egyetemes kultúra egyik legnagyobb hatású alakja, a világ további sorsára döntően ható szellemi mozgalom, a felvilágosodás egyik kiemelkedő gondolkodója.
Apja késes- és köszörűsmester volt, ő is megtanulta ezt a szakmát, de családja segítségével iskolába is járhatott. Előbb a jezsuitáknál tanult, majd a párizsi College d’ Harcourt (janzenista szellemű) egyetemen bölcsészetet hallgatott, közben fordított, tanított, cikkeket írt, könyvet árult, egyúttal a párizsi bohémélet ismert alakjává vált. 1743-ban elvette a hívő katolikus Anne-Antoinette Championt, 1753-ban lányuk is született, Marie-Angélique. Később levelezésbe fogott Nagy Katalin orosz cárnővel, akivel hiába próbálta elfogadtatni a Felvilágosodás demokratizáló eszmeiségét. Családjáról jól gondoskodott. Sok félreértésre adtak lehetőséget irodalmi barátságai intelligens nőkkel, mint Madame Puisieux írónő, majd 1755-ben megismerkedésük után Sophie Volland, akivel e barátság kitartott élete végéig. Neki írt levelei részletesen jelenítik meg a korabeli filozófiai körök életét Párizsban.