Joghurtos gombócok
Dumplings with Yogurt
Hozzávalók: Az alaphoz: 45 dkg csirkemell-filé, 1 sárgarépa, 1 szelet zellergumó, 1 kisebb póréhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 4 szem feketebors, 3 gerezd fokhagyma, 1 db körömnyi egész fahéj, só
A gombóchoz: 2 tojás, 5 dl liszt, 20 dkg darált borjúhús, 1 kis fej hagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 teáskanál vaj, fél mokkáskanál őrölt bors
A mártáshoz: 3 gerezd fokhagyma, só, 5 dkg vaj, 4 levél friss menta, 1 csipet chili por, 2 pohár natúr joghurt, 1 kávéskanál liszt
Nagyobb kockákra vágott csirkehúst 9 deci vízzel tegyen egy nagyobb fazékba. Letakarva forralja fel, majd gyöngyözve főzze tovább. Adja hozzá az apró kockákra darabolt répát, zellert, póréhagymát, valamint a finomra vagdalt petrezselymet. Egészben tegye bele a fokhagyma gerezdeket, a vöröshagymát és a fahéjat, mert ezt a végén ki kell dobni. Ha megfőtt, szűrje le, és a főtt húst a zöldségekkel együtt rendezze pecsenyés tálra.
Közben üsse fel a tojásokat. Adja hozzá a gombóc többi hozzávalóját, és kézzel alaposan dolgozza össze. Hagyja húsz percet pihenni, majd diónyi gombócokat formáljon a keverékből. Főzze ki a gombócokat a leszűrt alaplében, majd azokat is tegye a tálra. Tartsa melegen.
A mártáshoz 1 deci levesbe préselje bele a fokhagymát. Forralja össze a finomra vagdalt mentával és a chili porral. Sűrítse be a joghurttal elkevert liszttel. Amikor kellően besűrűsödött, vegye le a melegről és keverje bele a vajat.
Tálaláskor a gombócos raguhoz külön tálkában kínálja a meleg joghurtmártást.
Fordította Barna Aladár