Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Lady Hamilton, Emma Hart


1761. április 26-án született Nesseben, meghalt 1815. január 15-én Calaisban. Szegény családból származott, apja Henry Lyon kovácsmester volt, aki Emma kétéves korában meghalt. Szépségével, okosságával és művészi képességeivel csakhamar ismertté lett Londonban. Több előkelő úr kedvese is volt. Greville lord házában ismerkedett meg Sir William Hamiltonnal, Anglia nápolyi nagykövetével, aki előbb magával vitte Nápolyba, majd 1791-ben Londonban feleségül vette. Mint Hamilton neje, Nápolyba visszatérve bizalmas barátnője lett Karolina királynőnek, akitől sok fontos politikai titkot tudott meg. 1798-ban ismerkedett meg Nelson admirálissal, aki Egyiptomból tért vissza Nápolyba. Nelson heves szerelemre gyulladt Lady Hamilton iránt, és vele együtt tért vissza 1800-ban Londonba. Itt született meg Emma lánya, Horatia, akit Nelson saját gyermekének ismert el. Férje 1803-ban halt meg, ekkor Nelson kis falusi házat vett számára. Nelson halála után (1805) nagy nyomorúságba jutott, mert az angol kormány nem gondoskodott róla. Pazarló életmódja miatt még az adósok börtönébe is bekerült, majd 1814-ben Calaisba menekült, ahol nemsokára meg is halt.

HAMILTON SZELETEK
Elkészítése: Fél kiló borjúhúsból, fél kiló sertéscombból 2-2 hosszú, széles szeletet idomítok. Mindegyik szeletet igen vékonyra kiverem és besózom. 2 nyers tojást egy tányérban villával felverek. A sertésszeletek egyik felét bekenem a felvert tojással, mindegyikre teszek 1-1 borjúszeletet, ezeket bekenem felvert tojással és mindegyik borjúszeletre ráteszek 5-5 deka igen vékonyra vágott sonkát. Az egészbe belegöngyölök 1-1 kemény, hámozott tojást, zsineggel átkötöm és fedő alatt puhára párolom a két göngyöleget. A lábasból kivéve, egy deci bort forralok el a levében és a fonalat lefejtve a húsról, szeletekre vágom, tálra rakom, és a levét ráöntöm.