Hírességek - Lakatos Gabriella
Lakatos Gabriella 1927. október 18-án született. Tagja volt Lakner bácsi gyerekszínházának, ötévesen már csodagyerekként emlegették. Tízévesen vették fel az Operaház balettiskolájába, ahol Nádasi Ferenc növendéke volt. Az Operaháznak 1943-ban lett tagja, 1948-ban címzetes magántáncosa, 1950-ben magántáncosa, az Opera prímabalerinája.
Első kiemelkedő szerepe 1947-ben, de Falla a Háromszögletű kalap nőalakja volt, de az 1950-es 1960-as években a balett-repertoár szinte valamennyi főszerepét eltáncolta. Kimagasló technikai tudása, temperamentumos, nagy meggyőző erejű játéka, virtuóz forgástechnikája különösen a modern szerepekben érvényesült.
1989. november 12-én hunyt el, egykori újbudai lakóháza falán ma tábla őrzi emlékét.
Forrás: Wikipédia
GAZDAG PIRÍTÓS
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók: kenyér, szeletelt, mozzarella sajt, 1 evőkanál olaj, fokhagyma, só, őrölt bors, petrezselyem, paradicsom
Elkészítése: A kenyeret megpirítjuk. A paradicsomot és a mozzarellát felkarikázzuk, szépen elrendezzük egy lapos tányéron. Az olajban elkeverjük a sót, borsot, apróra vágott fokhagymát, petrezselymet. Ezzel kenjük meg a meleg kenyereket, a maradékot pedig a paradicsomra tesszük.
GRILLEZETT NYÚL PÁROLT VÖRÖS KÁPOSZTÁVAL
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók: 1 db tisztított nyúl, 2 evőkanál olaj (extra szűz olíva), só, fokhagyma, babérlevél, koriander (frissen őrölt), rozmaring, zöld olíva bogyó, fokhagyma (5-6 gerezd), 1 kisebb vörös káposzta, hagyma, ecet, köménymag (őrölt), kevés olaj, só
Elkészítése: A nyulat feldaraboljuk egészen apróra. Hideg vízben hagyjuk egy éjszakán át. Egy lábosba annyi vizet öntünk, hogy a húst ellepje, majd gázra tesszük. Forraljuk kb. 5 percig. Leöntjük a vizet, a húst leöblítjük. Az olajban megforgatjuk a húsdarabokat, majd tepsiben szépen elrendezzük. Sózzuk és fűszerezzük mindkét oldalát. Aláöntünk 1,5 dl vizet, rászórjuk a friss rozmaringot, babérlevelet, fokhagymát és az olajbogyót. Fóliával letakarjuk, és 200 fokon pároljuk 50 percig. Egyszer fordítjuk. A végén levesszük a fóliát, és grillezzük, vagy szép ropogósra sütjük. Káposztát vékonyra szeleteljük, besózzuk, hagyjuk pár percig állni. Közben hagymát megpirítom teflon serpenyőben, amit csak kikenünk olajjal. Kinyomkodjuk a káposztát, és rátesszük a hagymára, kb. 10 percig pároljuk. Öntünk rá kevés ecetet, köménymagot, és még 3-4 percig pároljuk, hogy finoman összeérjenek az ízek.