Ír "Zsemle"
Scones
Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg vaj, annyi tej, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk, 1-2 púpozott evőkanál porcukor, egy csipet só, esetleg mazsola vagy egyéb aszalt gyümölcs
A sütőporral elkevert lisztet egy mély tálba szitálom. Attól függően, hogy zsemle helyett vagy pedig édesen szeretném-e készíteni a scones-t, hozzáadom a megfelelő mennyiségű porcukrot. A lisztes, sütőporos, cukros keverékbe belemorzsolom a szobahőmérsékleten felpuhult vajat, a csipet sót és annyi tejet öntök hozzá fokozatosan, hogy jól nyújtható, de nem ragacsos tésztát kapjak. Ha gyümölcsös “zsemlét” szeretnék, a már meggyúrt tésztába szórom, gyúrom bele az előzőleg átválogatott, megmosott és megszárított mazsolát. A tésztát hűtőben pár órát pihentetem, majd 1-2 centi vastagra nyújtom és egy 5-6 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval, vagy vékonyfalú pohárral kiszaggatom.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a sütiket, a tetejüket cukros tejjel átkenem és kb. 10-15 perc alatt aranybarnára sütöm. Azon melegében vajjal, narancsdzsemmel, egy jó csésze ír tejszínes teával kicsit kalóriadús, de annál finomabb uzsonna.
Fordította Barna Aladár