Marlenka receptek
CSOKIS MARLENKA
Tészta: 50 dkg liszt, 2 ek kakaópor, 2 ek méz, 2 tojás, 20 dkg cukor, 15 dkg margarin, 1 ek szódabikarbóna, fél kk szerecsendió, 1 tk ecet
A szobahőmérsékletű margarint a tojással, cukorral, ecettel, mézzel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, kakaóport, Szódabikarbonát is. Jól formázható, gyúrható tésztát kapunk, 5 gombócot csinálunk, betesszük a hűtőbe.
Leggyorsabb megoldás, ha levágunk 5 sütőpapírt, tepsi hátán. Mindegyiken egyforma méretűre nyújtjuk a tésztagombócokat (kb. 40 x 25 volt az enyém). Így már gyors a sütés, a sütőpapírral együtt ráhúzzuk a tepsi hátára a tésztát, kb. 10 perc alatt 180 fokos sütőben megsütjük, majd rácsra borítva lehúzzuk a papírt, közben a tepsi hátára és a sütőbe mehet a következő tésztalap.
Krém: 5 ek cukrot meg karamellizálunk, kevés vízzel felfőzzük, hogy feloldódjon a karamell. 1 liter tejet hozzáöntünk (ebből keveset a pudingpor elkeverésére félreteszünk),
2 csomag vaníliás pudingport, 3 ek lisztet, 1 kk szerecsendiót kevés tejjel elkeverünk, hozzáöntjük a forró tejhez, sűrűre főzzük, és teljesen kihűtjük.
25 dkg margarint habosra keverünk 20 dkg cukorral, belekeverjük a pudingba, valamint még 2 tubusos sűrített tejet (2 x 170 g) karamellizálva, 10 dkg darált diót, 1 cs vaníliás cukrot, 1 dl konyakot beleteszünk, és kikeverjük
Összeállítás: Egyformára vágjuk a lapokat, a széleket szétmorzsoljuk és 3-4 ek instant kakaóporral elkeverjük - ez lesz a legfelső réteg.
Sorban mehetnek a lapok, építkezés közben megkenjük mindet kevés konyakos kávéval, így gyorsabban puhul, valamint krémmel. Ha szépen felépítettük az öt lapot, a tetejét és az oldalát is bekenjük krémmel és a tetejére szórjuk a kakaós morzsát.
Két-három napig lefóliázva pihentetjük, hogy jól átpuhuljon és átvegye a krém ízét.
MARLENKA 01. (MÉZES)
Tészta: 100 g vaj, 2 evőkanál méz, 250 g cukor, 1 kiskanál ecet, 1evőkanál szódabikarbóna, 2 tojás, 700 g sima liszt
Krém: 200 g vaj, 1 doboz sűrített tej (Salko márkájú, de a hagyományos is megteszi) a doboz kb. 2 dl opcionális, de tehetünk bele mogyorót (nem földi mogyorót) és 100 g konyakot is.
Elkészítése: Összekeverjük a szódát és az ecetet. Erre egy magasabb edényt használjunk, mert hab képződik a tetején. Egy edényben kikeverjük a vajat, mézet és a cukrot, majd hozzáadjuk az ecetes szódát, és tovább keverjük. A keveréket lángra tesszük és állandó keverés mellett 2 tojást adunk hozzá, és addig keverjük, míg habos nem lesz a színe, és a keverékünk meg nem barnul.
Akkor azonnal levesszük a tűzről. Kicsit hagyjuk hűlni, és még forrón hozzáadjuk a 700 g sima lisztet, és az így kapott tésztát jól kidolgozzuk. A tésztát 7-8 cipócskára osztjuk, egyenként élelmiszerfóliába csomagoljuk, letakarjuk, és egy órát meleg helyen állni hagyjuk. Egy óra múlva mindegyik cipócskát palacsinta vastagra sodorjuk és 190°C fokra melegített sütőben kb. 4 perc alatt megsütjük. Figyeljünk rá, hogy meg ne égjen, mert gyorsan sül.
A sűrített tejet dobozostól 3 órán át főzzük úgy, hogy teljesen el legyen lepve vízzel. Kihangsúlyozza, hogy a 3 órát nagyon fontos betartani. Utána a dobozt kihűtjük így a doboz belsejében a sűrített tej, barna színű kása sűrűségű anyaggá válik. Ezt kiborítjuk egy tálba, és a vajjal addig mixeljük, míg egy homogén anyagot nem kapunk. Ekkor belekeverhetjük a nem kötelező anyagokat - mogyoró, konyak - majd ezzel a keverékkel megtöltjük a megsült tortalapokat. A tetejére egy megsült lapot reszelünk, amit tetszés szerint ízesíthetünk (összekeverhetünk) dióval esetleg kakaóval.
MARLENKA 02.
A tészta hozzávalói: 25 dkg puha házi készítésű vaj, 12 kanál méz, 1 csomag sütőpor, 5 tojás, 1 kg liszt, 3 evőkanál kakaópor, 5 dkg finomra darált pekándió (vagy sima dió)
A krém hozzávalói: 1 liter házi tej, 6 evőkanál cukor, 8 evőkanál sima liszt, 25 dkg puha vaj, 3 csomag vanillin cukor
Díszítése: 3 evőkanál kakaó, 4 evőkanálnyi porcukor, 3 dkg finomra darált pörkölt dió
Elkészítése: a puha vajat a mézzel habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, amit előzőleg villával óvatosan felvertünk, beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet, a kakaót és a finomra darált, pörkölt pekán - vagy sima diót. A tepsi hátlapján 6 lapot sütünk belőle és megtöltjük az alábbi krémmel.: a tejet a kristálycukorral és a liszttel alaposan összekeverjük. Egy magasabb falú edényben krémmé főzzük, majd kissé lehűtjük, beledobjuk a puha vajdarabokat, beleszórjuk a vanillincukrot és egy kevéske frissen lereszelt szerecsendiót (vigyázva, a szerecsendiónak nagyon intenzív az aromája, nem szabad sokat beletenni!) Tetejét megszórhatjuk porcukorral elkevert kakaóval.
MARLENKA 03.
Hozzávalók: 2 csésze liszt, 1 tk sütőpor, csipet só, 1/2 csésze hideg vaj, 2 csésze barna cukor, 1 tk sütőszóda (szódabikarbóna), 1 csésze tej, 1 tojás (villával felvert), 1 tk szerecsendió, frissen őrölt, 1/2 csésze dió (vagy pekándió), aprított, esetleg fahéj
Elkészítése: A lisztet a sütőporral elkeverve egy tálba szűrjük. A sót hozzáadjuk, a lisztkeveréket a vajban morzsává gyúrjuk (míg a keverék finom kenyérmorzsára nem hasonlít). Cukorral megszórjuk.
E keverék felét egyenletesen egy zsiradékkal jól kikent, 27 x 27 cm-es, négyszögletes sütőformába tesszük, és simára simítjuk. A maradék tésztakeveréket félretesszük. A sütőszódát tejben feloldjuk. A felvert tojást és a szerecsendiót hozzáadjuk. Ezt aztán a maradék (félretett) tésztamennyiséget, egy kézi robotgéppel jól összekeverjük.
Ezt a tésztamasszát a sütőformába legelöl odarétegezzük. A diót legfelsőbb rétegként rárakjuk. A diót egy kicsit benedvesítjük, esetleg fahéjjal könnyedén megszórjuk.
Sütés: Előmelegített sütőben 180°C-on 45-60 percig sütjük (tűpróba).
A süteményt 10 percre hűlni hagyjuk, utána kiborítjuk a formából.
MARLENKA 04.
Hozzávalók: 450 gr finomliszt, 185 gr porcukor, 185 gr vaj v. margarin, 1 tojás, 1,5 kanál szódabikarbóna, 2 kanál méz, 4 kanál tej, 250 ml tejszín, 250 ml tejföl, 250 gr mogyoró v. mandula, 250 gr porcukor, 30 gr kristálycukor, 30 ml víz + rum (ízlés szerint)
Elkészítése: A cukrot, vajat, tojást és mézet gőz fölött keverjük, míg besűrűsödik és megbarnul (kb. 10-15 perc). Hagyjuk kihűlni, de a teljes kihűlés előtt tesszük bele a szódabikarbónát. Ha kihűlt, hozzáadjuk a lisztet. Betesszük a tésztát a hűtőbe. 5-7 darabra osztjuk és kinyújtjuk. Fólia közé tesszük, formával kivágjuk és megszurkáljuk villával. 180-200°C-on sütjük, kb. 5 percig. A tepsit zsírpapírral kibéleljük. Sütés után rögtön kiszedjük a tepsiből, nehogy megkeményedjen.
MARLENKA 05.
Hozzávalók:
Tészta: 100 gramm margarin, 2 evőkanál méz, 250 gramm cukor, 1 kiskanál ecet, 1 evőkanál szódabikarbóna
Krém. 30 dkg cukrot karamellizálunk, majd ráöntünk 1 dl vizet, utána hozzákeverünk 100 dkg lisztet és fél liter tejet (ezeket felváltva) csomómentesre keverjük
Elkészítése: a tészta hozzávalóit barnára főzzük, majd amikor langyos hozzáadunk 2 tojást és 700 gr lisztet
Az egészet egy órát pihentetjük, 7-8 golyót formálunk belőle. Mindegyik golyót 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, és 180 fokon kisütjük
A krém hozzávalóit felfőzzük, majd melegen hozzákeverünk 25 dkg margarint és 2 vaníliás cukrot. A krémmel töltjük a lapokat, a tetejét is. A szélekről megmaradt tésztát rámorzsoljuk, esetleg, mogyorót, diót vagy mandulát is rászórhatunk. A tetejét vékonyan megcsurgatjuk csokoládéval. Másnap szeleteljük, mert cipőtalp keménységű lesz, nem kell megijedni.
MARLENKA 06.
Hozzávalók: 100 g vaj, 2 ek méz, 250 g cukor, 1 kk ecet, 1 ek szódabikarbóna, 2 tojás, 700 g sima liszt
7 lapot sütünk belőle
Krém: 200 g vaj, 1 doboz sűrített tej (édesített), őrölt dió, ízlés szerint, 1 ek konyak
Elkészítése: A sűrített tejet dobozostul felbontatlanul 3 óráig teljesen vízbe merítve lassú tűzön főzzük, majd 7-8 órán át hűlni hagyjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a sűrített tejet, a diót és a konyakot. A tortalapokat egyenként megkenjük, összeállítjuk, a felső lapot is megkenjük, majd megszórjuk apróra vágott dióval vagy cukrozatlan kakaóporral.
MARLENKA 07. MÉZES SÜTI
Hozzávalók: 2 csésze liszt, 1 tk sütőpor, csipet só, 1/2 tál hideg vaj, 2 csésze barna cukor, 1 tk sütőszóda (szódabikarbóna), 1 csésze tej, 1 tojás (villával felvert), 1 tk szerecsendió, frissen őrölt, 1/2 csésze dió (vagy pekándió), aprított, esetleg fahéj
Elkészítése: A lisztet a sütőporral elkeverve egy tálba szűrjük. A sót hozzáadjuk, a lisztkeveréket a vajban morzsává gyúrjuk (míg a keverék finom kenyérmorzsára nem hasonlít). Cukorral megszórjuk. E keverék felét egyenletesen egy zsiradékkal jól kikent, 27x27 cm nagyságú, négyszögletes sütőformába tesszük és simára simítjuk. A maradék tésztakeveréket félretesszük. A sütőszódát tejben feloldjuk. A felvert tojást és a szerecsendiót hozzáadjuk. Ezt aztán a maradék (félretett) tésztamennyiséggel, egy kézi robotgéppel jól összekeverjük. Ezt a tésztamasszát a sütőformába legelöl odarétegezzük. A diót legfelsőbb rétegként rárakjuk. A diót egy kicsit benedvesítjük, esetleg fahéjjal könnyedén megszórjuk.
Sütés: Előmelegített sütőben 180°C-on 45-60 percig sütjük (tűpróba). A süteményt 10 percre hűlni hagyjuk, utána kiborítjuk a formából.
MARLENKA 08.
Szerintünk egy régi örmény recept, ami az orosz asszonyok kedvenc receptje.
Tészta: 100 g vaj, 2 evőkanál méz, 250 g cukor, 1 kiskanál ecet, 1evőkanál szóda, 2 tojás, 700 g sima liszt
Elkészítése: Összekeverjük a szódát és az ecetet. Erre egy magasabb edényt használjunk mert hab képződik a tetején. Egy edényben kikeverjük a vajat, mézet és a cukrot, majd hozzáadjuk az ecetes szódát és tovább keverjük. A keveréket lángra tesszük és állandó keverés mellett 2 tojást adunk hozzá és addig keverjük, míg habos nem lesz a színe és a keverékünk meg nem barnul. Akkor azonnal levesszük a tűzről. Kicsit hagyjuk hűlni és hozzáadjuk a 700 g sima lisztet és az így kapott tésztát jól kidolgozzuk. A tésztát 7-8 cipócskára osztjuk, egyenként élelmiszerfóliába csomagoljuk, letakarjuk és egy órát meleg helyen állni hagyjuk. Egy óra múlva mindegyik cipócskát palacsintaformára (kb. a vastagságát jelöli ezzel) sodrunk és 190°C fokra melegített sütőben kb. 4 perc alatt megsütjük. Figyeljünk rá, hogy meg ne égjen, mert gyorsan sül.
Krém: 200 g vaj, 1 doboz sűrített tej (Salko ez egy márka) a doboz kb. 2 dl lehet nem kötelező, de tehetünk bele mogyorót (nem földi mogyorót) és 100 g konyakot
A sűrített tejet dobozostól 3 órán át főzzük úgy, hogy teljesen el legyen lepve vízzel. Kihangsúlyozza, hogy a 3 órát nagyon fontos betartani. Utána a dobozt kihűtjük így a doboz belsejében a sűrített tej barna színű kása sűrűségű anyaggá válik. Ezt kiborítjuk egy tálba és a vajjal addig mixeljük, míg egy homogén anyagot nem kapunk. Ekkor belekeverhetjük a nem kötelező anyagokat - mogyoró, konyak - majd ezzel a keverékkel megtöltjük a megsült tortalapokat. A tetejére egy megsült lapot reszelünk, amit tetszés szerint ízesíthetünk (összekeverhetünk) dióval esetleg kakaóval.