Kétszersült receptek
ÁNIZSMAGOS KÉTSZERSÜLT
Hozzávalók: Tojás 8 db, cukor 50 dkg, liszt 65 dkg, ánizs 2 dkg
Elkészítése: 8 egész tojást 50 dkg cukorral habosra keverünk, lassanként beleteszünk 65 dkg lisztet, és 2 dkg ánizsmagot. Kikent, lisztezett tepsibe vékonyra tesszük, lassú tűznél kisütjük, ha kihűlt, vékony szeletekre vágjuk, és újra sütjük.
CSOKOLÁDÉ KÉTSZERSÜLT
Hozzávalók: 8 dkg zsír, 5 dkg kakaó, 2 tojás, 50 dkg porcukor, 50 dkg liszt, 2 csésze tej, 2 adag sütőpor és egy kis vanília
Elkészítése: Jól összekeverjük, kikent tepsibe lassú tűznél megsütjük, ha kihált 2 részre vágjuk, ízzel megkenjük és összeragasztjuk.
FRANCIA KÉTSZERSÜLT 01.
Elkészítése: Veszünk 10 egész tojást héjával együtt és ugyanannyi cukrot mérünk meg, és 7 egész tojás nehézségű lisztet. A 10 tojás sárgáját beleverjük, azután eltesszük. Belekeverjük a tojás felvert habját és a cukrot és így 2 óráig keverjük. Hirtelen beletesszük a lisztet, jól elvegyítjük. Pléhformát kis vajjal bekenünk, a tésztát beletesszük, s enyhe sütőben sütjük vagy 15 percig, lehet tovább is. Késfok vastagságú darabokra vágjuk.
FRANCIA KÉTSZERSÜLT 02.
Elkészítése: Tíz egész tojást vegyünk héjával együtt, méressék éppen ennyi szitáit cukor, azután szintén annyi finomliszt, mennyit a tojások nyomnak, tíz tojásból a sárgája elvétetik, fehérje pedig kemény habbá veretik, azután egy medencébe teendő és a tojás sárgája hozzá vegyítendő, ezután tétessék hozzá a szitáit cukor is és így egy oldalra csak félóráig kevertessék. Már most a megmért, de jó száraz liszt gyorsan vegyíttessék közibe és csak addig kevertessék, míg a többivel jól összevegyült, már most kenjük meg a bádogmintákat kevés írósvajjal és a tésztát töltögessük bele, hintsük meg fölülről szitáit cukorral, mire langyosra fűtött kemencében tíz vagy tizenkét percig sütendők, ezután két késfoknyi lemezekre vagdaljuk szét, mire ismét a kemencébe jönnek, hol kissé sárgulni hagyassanak. E tésztából francia piskótát is készíthetni.
HÓVIRÁG KÉTSZERSÜLT
Elkészítése: 1 csomag Hóvirág kétszersültet egyenként megkenjük 1 dl rummal és 1 l tejből krémet főzünk: 3 kanál lisztet egy kis tejbe elkeverünk, bele 2 tojás sárgáját, 25 dkg cukrot, ezt felfőzzük, és minden darabra rákenjük ahogy a tálba bele rakjuk. A 2 tojás fehérjét habnak felverjük 10 dkg cukorral és 3 kanál gyümölcs ízt keverünk bele, ezt a tetejére tesszük. Hidegen tálaljuk.
KÉTSZERSÜLT 01.
Elkészítése: 8 egész tojást, 5 evőkanál porcukrot és 3 szelet reszelt csokoládét összekeverek, azután 5 evőkanál lisztet adva hozzá, fél óráig verem. Lisztezett tepsiben elkenem és pirosra sütöm. Felvágom szeletekre, átrakom egy másik tepsibe és mérsékelt tűz mellett a sütőben megszárítom a szeleteket.
KÉTSZERSÜLT 02.
Hozzávalók: Tojás 6 db, porcukor 6 dkg, liszt 12 dkg.
Elkészítése: 6 egész tojást a 6 dkg porcukorral keményre és habosra verjük, teszünk bele kanalanként, 12 dkg lisztet, kikent, lisztezett tepsiben, lassú tűznél sütjük, hűlni hagyjuk, vékony szeletekre vágjuk, és újra a sütőben kiszárítjuk.
KÉTSZERSÜLT 03.
Hozzávalók: 2,4 dl étolaj, 2,4 dl kristálycukor, 3 tojás, 8,5 dl liszt, 1 tasak sütőpor, 1,5 mokkáskanál őrölt fahéj, késhegynyi szerecsendió, 1,2 dl dió, fél dl szezámmag
Elkészítése: Géppel verje habosra az olajat a cukorral, majd adja hozzá a tojásokat. Keverje krémesen egyneművé. Tegyen keverőtálba 5 dl lisztet, a sütőport, a fahéjat, a reszelt szerecsendiót, a darált diót és az előzőleg megpirított szezámmagot. Keverje össze, majd adagolja bele a tojásos keveréket, és dolgozza rugalmas tésztával. A maradék lisztből annyit adjon hozzá, hogy könnyen formázható tésztát kapjon. Vegye négy egyenlő részre a tésztát. Formázza húsz centi hosszú, egy centis hengerré. Kissé kiolajozott tepsiben süsse 15 percet. Vegye ki a tepsiből, s még melegen ferdén vágja 2 centi vastag darabokra. Tegye vissza a tepsibe a szeleteket, és öt perc alatt süsse azokat készre.
KÉTSZERSÜLT 04. (ZWIEBACK).
Elkészítése: Végy 1/4 liter langyos tejet, áztass meg benne élesztőt, keverj bele fél kg lisztet s tedd félre. Ha megkelt, adj hozzá még fél kg lisztet, két egész. tojást, 2 kanál olvasztott vajat, 3 evőkanál tört cukrot, kevés sót és dagaszd ki jól a tésztát. Ekkor csinálj belőle hosszú, vastag hengert, tedd kikent tepsibe, melyet liszttel meg kell hinteni, hagyd még egyszer kelni, kend meg tojással és hagyd fél óráig sülni, Ha megsült, hagyd meghűlni. Ekkor vágd föl ujjnyi vastag szeletekre, rakd egymás mellé tepsibe és hagyd meleg kemencében pirosra sülni., de ennek gyorsan kell történni, nehogy nagyon megszáradjon.
KÉTSZERSÜLT KEKSZ
Hozzávalók: 7 db tojásfehérje, kevés citromlé, 14 dkg cukor, 14 dkg liszt, 14 dkg durvára vágott dió, ízlés szerint reszelt citromhéj, vaníliás cukor (ezeket a cukorral együtt adagoljuk), kivajazott és lisztezett őzgerincforma (1 nagyobb vagy 2 kisebb) kb. 180 fokra előmelegített sütő (később a hőfokot vegyük vissza kb. 150 fokra)
Elkészítése: A tojásfehérjét kevés (1 mokkáskanálnyi) citromlé hozzáadásával félig felverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot is, s addig verjük, amíg szép fényes, sima és kemény lesz a hab. Ekkor óvatosan, ugyancsak apránként adagolva hozzákeverjük a lisztet s végül a durvára vágott diót. A kész masszát csurgassuk/simítsuk bele az őzgerincformába, s előmelegített sütőben süssük addig, amíg csak éppen zsemleszínű lesz a teteje, de belül már nem ragad (nagyjából úgy kell sütni, mint egy normális piskótát). Kb. 10 percnyi pihentetés után vegyük ki a tésztát a formából, s hagyjuk teljesen kihűlni. Utána vágjuk szép vékony szeletekre, terítsük szét alufóliával/sütőpapírral bélelt tepsikben (nem kell kivajazni stb.!), s nagyon lassú tűznél, max. 150 fokon szárítsuk/pirítsuk meg a diós szeletkéket.
Zárt (fém) dobozban sokáig eláll.
KÉTSZERSÜLT RIBIZLI SZÓSSZAL (BESCHUIT MET BESSENSAP)
Hozzávalók: 6 evőkanál ribizli lekvár, 1,2 dl forró víz, 2,4 dl hideg víz, 4 db kétszersült, 1 kis darab fahéj, 1 citrom héja, 2 evőkanál búzadara
Elkészítése: A lekvár felét keverje ki a forró vízzel. Fektesse a kétszersülteket egy tál aljára, és locsolja meg a folyékony lekvárral. A maradék lekvárt, a fahéjat és a citromhéjat fedő alatt forralja néhány percig. Dobja ki a fahéjat és a citromhéjat, majd, keverje el benne a búzadarát. Hagyja állni tíz percen át, végül öntse a lekváros kétszersültekre. Hidegen és melegen egyaránt kitűnő édesség.
KÖNNYŰ KÉTSZERSÜLT
Gyermekeknek, lábadozóknak ajánlott.
Elkészítése: 2 tojássárgát, 7 deka cukrot, kevés vaníliát, 6 deka lisztet, 3 deka vajat és a két tojás habját jól eldolgozom. Kikent tepsiben megsütöm, egészen lassú tűznél. Tetszés szerinti alakra vágom fel és lassú tűznél újra sütöm.
MANDULÁS KÉTSZERSÜLT 01.
Hozzávalók: 12 dkg cukor, 4 egész tojás, 16 dkg hámozott és szálkásra vágott mandula, 28 dkg liszt, 2 zacskó vaníliás cukor és csipetnyi só, a formához 2 dkg vaj és kevés liszt
Elkészítése: A cukrot, a vaníliás cukrot és az egész tojásokat habosra keverem, majd apránként hozzáadom a lisztet és a mandulát. Megsózom, és a vajjal kikent, liszttel meghintett keskeny tepsibe vagy őzgerincformába öntöm a tésztát. Az előmelegített, forró sütőben közepes lángon szép sárgára sütöm. Kihűlés után deszkára borítom, majd vékony szeletekre vágom. Ezután a szeleteket lapjával lefelé, fektetve szétterítem a sütőlemezen, és a forró sütőben addig szárítom, amíg törni nem kezd. Ha kihűlt, dobozba teszem. Sokáig eltartható, finom ropogtatni való teához, kávéhoz.
MANDULÁS KÉTSZERSÜLT 02.
Hozzávalók: 5-6 tojásfehérje, 10 dkg sima liszt, 10 dkg porcukor, 10 dkg megtisztított mandula
Elkészítése: A fehérjéket kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, lisztet és a mandulát. Kikent, lisztezett őzgerinc formában világosra sütjük, majd vékony szeletekre vágva langyos sütőben (résre nyitott ajtóval) kiszárítjuk, megpirítjuk. Finom rágcsálnivaló.
MANDULÁS-SÓS KÉTSZERSÜLT
Hozzávalók: 7 tojásfehérje, 20 dkg mandula, 20 dkg rétesliszt, 1 teáskanál só, vaj és liszt a forma kenéséhez és beszórásához
Elkészítése: A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzákeverjük a lisztet, a sót, végül a lehéjazott, ledarált mandulát. Egy őzgerincformát vastagon kivajazunk, liszttel megszórjuk, és beleöntjük a mandulás masszát. Késsel egyenletesre igazítjuk a tetejét, majd forró sütőben közepes lángon megsütjük. Akkor van kész, ha a beleszúrt hurkapálca már nem ragad. A formából deszkára borítjuk, tiszta konyharuhával letakarjuk, és 24 órán keresztül állni hagyjuk. Ezután felszeleteljük, majd meleg sütőbe téve egymás mellé, ropogósra szárítjuk.
MOGYORÓS KÉTSZERSÜLT
Elkészítése: Hat tojássárgát 25 deka porcukorral hólyagosra verek, azután folytonos keverés közt belehintek öt deka szitált morzsát és 25 deka őrölt, pirított mogyorót, végül a 6 tojás habját. A bordás formát kikenem vajjal és megsütöm benne a tésztát. Bordánként felvágom szeletekre és kissé átsütöm sárgára szeletenként, mint a kétszersültet.
NÉGER KÉTSZERSÜLT
Hozzávalók: 2 deka vaj, 12 1/2 deka cukor, 2 egész tojás, 12,1/2 deka mandula, 1 szelet reszelt csokoládé, fél citrom héja apróra összevagdalva, kevés törött fahéj és szegfűszeg, 12,1/2 deka liszt 1/2 csomag Dr. Oetker féle “Backin” sütőporral keverve
Elkészítése: A hozzávalókat fenti sorrendben véve jól összegyúrjuk, kis kalácsokat fonunk belőle, ezeket tojásfehérjével megkenjük és középerős tűznél 30-35 percig sütjük. Még melegen vékony szeletekre felvágjuk, esetleg még egyszer sütőbe rakjuk és gyengén megszárítjuk.
POZSONYI KÉTSZERSÜLT
Elkészítése: Áztass meg 6 fillér ára élesztőt egy csésze langyos tejben, végy 1 liter tejet, keverj bele két kanál olvasztott vajat, két kanál tört cukrot, az áztatott élesztőt, kevés sót és fél kg lisztet, gyúrd meg tésztának s tedd félre, hogy megkeljen. Ekkor készíts belőle ujjnyi vastag s egy arasz hosszúságú rudacskákat, tedd kikent tepsibe kellő távolságban, hogy a kelésre még elég helye legyen és süsd meg. Ha megsült, vágd át a rudacskákat hosszában, úgy hogy fél gömbölyűek legyének, mártsd előbb fölvert tojásba, azután, gorombára tört mandulába és cukorba s tedd kemencébe, hogy pirosra megszáradjon. Ezen kétszersült borba mártva is igen jó.
RUMOS KÉTSZERSÜLT (VAGY BABAPISKÓTA) MADÁRTEJJEL
Hozzávalók: 1 cs Hóvirág kétszersült, 6 tojás, 1 l tej, 1 ek porcukor, 1 dl rum, 1/2 rúd vanília, (ha nincs, vaníliás cukor), 10 dkg gyümölcscukor, csipet só
Elkészítése: A rumot keverjük el a cukorral, és locsoljuk meg a kétszersülteket. Ezután egy teljesen hagyományos madártejet főzünk. Felforraljuk a tejet, felverjük egy csipet sóval a tojásfehérjéket, a végén kevés porcukrot keverünk hozzá, hogy keményebb habot kapjunk. Evőkanállal csinos kis bárányfelhőket formázunk, a forrásban lévő tejre tesszük őket. Néhány percen belül megfordítjuk, hogy mindkét fele megfőjön. Végül szűrőkanállal a bárányokat levesszük a tejről. Finom szűrőn átszűrjük a tejet, és végül a vaníliával kikevert cukros tojássárgáját állandó keverés mellett hozzáöntjük, majd egyet forr (vigyázat, könnyen odaég), és ezt a forró madártejet ráöntjük a beáztatott kétszersültekre. Rátesszük az előzetesen megfőzött bárányokat, és néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.
PISKÓTAKÉTSZERSÜLT (6 ADAG)
Elkészítése: 10 dkg vajat, 4 kávéskanál glukonont, 4 tojássárgáját habosra keverünk, hozzákeverünk 10 dkg darált diót és 5 dkg kakaót, valamint a 4 tojásfehérje keményre vert habját. Papírral bélelt tepsiben sütjük meg.
A megsült piskótát szeletekre vágjuk, sütőlapra fektetjük és forró, leoltott sütőben megszárítjuk.
PUDINGOS KÉTSZERSÜLT
Hozzávalók: 1 cs édes kétszersült, 2 cs pudingpor csokis v. vaníliás, 1 l tej, cukor, kb. 0.5 l tej az áztatáshoz, rum, v. rumaroma, cukor
Elkészítése: A kétszersültet, cukros rumos tejben megáztatjuk egy kicsit. Ne ázzon el! Elkészítjük a pudingot, ízlés szerinti cukorral. Ha kész, egy üvegtálba rétegezve lerakjuk,a tetejére puding kerüljön,és ha kihűlt, hűtőbe rakjuk.
Mind a két ízzel nagyon finom, tálalásnál lehet tejszínt is adni hozzá. Jobb, ha egy nappal előbb készítjük el,hogy legyen ideje összeérni.
TÚRÓS KÉTSZERSÜLT
Elkészítése: 5 dkg sovány túrót keverj el sóval és őrölt borssal, majd kenj meg két szelet kétszersültet. Tégy rájuk 1 db felkarikázott főtt tojást, 10 dkg kígyóuborka-karikát és egy evőkanál apróra vágott snidlinget.)