Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Ír Whiskeytorta.


Hozzávalók (8 személyre): 1 citrom, 3/4 csésze vaj/margarin, 1/2 csésze fehér cukor, 1/3 csésze barna cukor, 3 tojássárgája, 1 1/8 csésze (bő 10 dkg) őrölt pekándió (vagy sima dió is jó), 1/4 csésze ír whiskey, 1 csésze liszt, 1 teáskanál sütőpor

A sütés előtt 3-4 órával vékonyan meghámozzuk a citromot, (a lehető legtöbb fehér részt hagyva rajta) a héját legalább 3 órára a whiskeybe áztatjuk (maga a citrom nem kell a tortához). Kivesszük a héjat, egy kis teáskanálnyit apróra vágunk, és ezt visszatesszük a whiskeybe. 200 fokosra előmelegítjük a sütőt. A vajat az összes cukorral és a tojássárgájával habosra, simára keverjük. A citromos whiskeyt a dióőrleményhez adjuk, jól elkeverjük, majd a tortaalaphoz keverjük, amíg egyenletesen elvegyülnek. A lisztet és a sütőport beleszitáljuk a masszába, és jól elkeverjük. Ha elkészült, a masszát kivajazott, lisztezett, kb. 22 cm átmérőjű (lehetőleg kapcsos) sütőformába öntjük. Egy spatulával lazán elsimítjuk a masszát, és egy órára berakjuk sülni az előmelegített sütőbe. Kikapcsoljuk a sütőt, és az ajtaját résnyire nyitva hagyva negyed óráig a sütőben hűlni hagyjuk a tésztát. Kivesszük, kiszabadítjuk a formából, és egy rácson tovább hűtjük. A torta másnapra nyeri el legjobb ízét, nem kell hűtőben tárolni, fém süteményes dobozban akár egy hétig is eláll.

A torta díszítése egyéni ízlés szerint történik.