Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Parasztreggelik és lakomák


BAJOR PARASZTREGGELI (BAUERNFRÜHSTÜCK)
Hozzávalók: 6 szelet bacon, 1 evőkanál vaj, 1 fej vöröshagyma, 4 db közepes burgonya, 6 tojás, fél teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt bors, fél dl tej

Elkészítése: Serpenyőben párolja üvegesre a felkockázott bacont. Szűrőkanállal emelje ki a pörcöt papírtörölközőre. A visszamaradt zsiradékhoz adja hozzá a vajat, és melegítse össze. Párolja üvegesre rajta a finomra vagdalt vöröshagymát. Tegye rá a meghámozott, és nagyon vékony karikákra szelt burgonyát. Süsse zsemleszínűre. Közben a tejjel verje habosra a sóval és borssal ízesített tojásokat. Öntse rá a krumplis, hagymás ragura. Lassú tűzön süsse ízlése szerint készre. A kisütött pörccel megszórva tálalja.

NÉMET PARASZTREGGELI
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg főtt karikára vágott burgonya, 15 dkg csíkokra vágott húsos füstölt szalonna, 1 nagy fej felkockázott hagyma, 8 tojás, só, bors

Elkészítése: A burgonyát, hagymát, szalonnát kevés zsiradékon, erős tűzön megpirítjuk, fűszerezzük. A tojásokat habosra verjük, sózzuk, borsozzuk, egy palacsintasütőben a tojásmennyiség negyedét egyik oldalról megsütjük, majd a pirított hagymás, szalonnás burgonya negyedét elosztjuk az egyik felén, s arra ráhajtjuk az omlett másik felét. Végül egy fedővel lefedve még pár percig továbbsütjük.

OROSZ PARASZTREGGELI (MUZSIK REGGELI)
Hozzávalók: 15 dkg sertéshús, 15 dkg marhahús, 15 dkg parasztkolbász, 15 dkg szalonna, 2 fej hagyma, 60 dkg krumpli, tojás, 1 dl tej, só, bors, uborka

Elkészítése: A megmosott burgonyát héjastól főzzük meg sós vízben. A felkockázott szalonnát saját zsírjában süssük meg, szedjük ki, és a zsír felét tegyük félre. Az egyik serpenyőben pirítsuk meg a felkockázott hagymát, adjuk hozzá a kis kockákra vágott húsokat, fűszerezzük sóval, borssal, és kevés vizet öntve alá, pároljuk puhára. Amikor a hús már majdnem puha, adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt. A megfőtt burgonyát tisztítsuk meg, vágjuk karikára, és a félretett zsírban süssük át. Lábasba, vagy jénai edénybe rétegezzük a burgonyát, a kolbászos, hagymás húst és a töpörtyűt. Verjük fel a tojásokat, tegyük hozzá a tejet, kissé megsózva öntsük a rétegezett ételre, és előmelegített sütőben forrósítsuk át. Uborkaszeletekkel díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Jó tanács: Az orosz parasztok reggeli előtt már túl vannak a napi teendőik egy részén, ezért energia dús, húsos ételt fogyasztanak, ha módjukban áll. A bőséges ebédnek is beillő fogás mellé rumos teát isznak.

OSZTRÁK PARASZTLAKOMA
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg párolt káposzta, 4 zsemlegombóc, 4 főtt sertésszelet, 4 szelet füstölt hús, 4 burgonya, 4 pár virsli
Az ételeket az alábbiak szerint külön-külön elkészítjük.

Párolt káposzta
Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 3 dkg zsír, 1 hagyma, só

Elkészítése: A finomra vágott hagymát forrózsírban megpirítjuk, hozzáadjuk a káposztát, és lefedve puhára főzzük.

Zsemlegombóc
Hozzávalók: 5-6 zsemle, 4 dkg vaj, fél fej hagyma, kevés petrezselyem, 1 dl tej, 1 tojás, só, 5 dkg liszt

Elkészítése: A zsemlét kis kockákra vágjuk, a megtisztított, finomra vágott petrezselymet forró vajban megfuttatjuk, ráöntjük a zsemlekockákra, jól elkeverjük, hozzáadjuk a tojással és sóval elkevert tejet, s egy ideig állni hagyjuk. A liszttel összegyúrjuk, s meleg vízzel meg-nedvesített kézzel gombócokat formálunk belőle.

Főtt sertéshús
Hozzávalók: 4 szelet dagadó, só köménymag

Elkészítése: A 4 szelet húst eléggé sós és köménymagos vízben fölforraljuk, majd csendes tűzön egy-másfél óráig puhára főzzük.

Főtt füstölt hús
Hozzávalók: 75 dkg füstölt sertéshús, 3 kis sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér

Elkészítése: a füstölt húst megmossuk, 4 szeletre vágjuk, a megtisztított, szeletekre vágott zöldséggel forró sótlan vízben puhára főzzük.
Megfőzzük a 4 pár virslit és héjában a 4 burgonyát. A húst, a virslit a zsemlegombóccal, a meghámozott burgonyával és a párolt káposztával négy tányéron elrendezve tálaljuk.

OSZTRÁK PARASZTREGGELI
Hozzávalók: 4 szelet kenyér, 8 szelet gépsonka, 8 szelet bacon, 8 szelet lapka sajt, 1 fej lilahagyma, 4 tükörtojás, vaj a kenéshez, só, bors

Elkészítése: A kenyérszeleteket megkenjük vajjal, ráfektetjük a sonkát, a bacont és a felkarikázott lilahagymát. Az egyveleget a szendvicssütőbe tesszük. Amíg pirul a bacon (vigyázzunk, a szendvicset ne szárítsuk ki!), elkészítjük a tükörtojásokat. Óvatosan kiemeljük a szendvicseket, mindegyikre ráhelyezünk egy tükörtojást, sózzuk, borsozzuk, és fogyasztható is.

PARASZTLAKOMA
Hozzávalók 8 főre: 1/2 kg füstölt borda, 1 1/2 kg savanyú káposzta, 1 fej hagyma, kömény, só, bors, 1/2 kg sertésborda, 8 kis sütőkolbász, 8-12 zsemlegombóc

Elkészítése: A savanyú káposztát a finomra vágott hagymával és a köménnyel együtt beletesszük a fazékba, rárakjuk a füstölt bordát, lefedjük, felmelegítjük és a legkisebb hőfokon 45 percig pároljuk.
Elkészítjük a zsemlegombócokat, és szűrőedényben az utolsó húsz percben a káposztával együtt pároljuk. A sertésbordát alaposan szárazra töröljük, kevés sóval és borssal bedörzsöljük.
Felmelegítjük a serpenyőt, és a hús mindkét oldalán megpirítjuk.
Lefedjük és a legkisebb hőfokon kb. 40 percig sütjük. 20 perc múltán egyszer megfordítjuk. A kolbászokat roston, többszöri forgatással ropogós pirosra sütjük.
A kész savanyú káposztát a felszeletelt füstölt bordával, a sült sertésbordával, a zsemlegombóccal és a sült kolbászkákkal tálaljuk.

PARASZTLAKOMA A LA INTERMEZZO
Hozzávalók 2 személyre: 24 dkg tisztított sertés szűz-pecsenye, 6 dkg baconszalonna, 6 dkg kolbász, 8 dkg csiperkegomba, 40 dkg burgonya, 1 db közepes tv-paprika, 1 db közepes paradicsom, 1 db erős paprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor vágott petrezselyem, só, borskeverék

Elkészítése: A szűzpecsenyét csíkokra vágjuk, majd kevés borskeverék és étolaj felhasználásával pácoljuk.
A csíkozott baconszalonnát a szűzcsíkokkal megpirítjuk, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt és a cikkekre vágott gombát. Miután megpirult összerázzuk először a szeletelt paprikával, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a petrezselymet és a paradicsomot. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, majd az alkotóelemeket még egyszer összeforgatjuk, és sült hasábburgonyára halmozzuk.

PARASZTLAKOMA MAGYAROSAN
Hozzávalók 10 főre: 30 dkg parasztsonka, 30 dkg csabai kolbász, 30 dkg libatepertő, 1 kg malacsült, 30 dkg szalonna, 4 db hegyes erős paprika, 4 db paradicsom, 2 db lilahagyma

Elkészítése: Vegyünk vékonyan felszeletelt füstölt sonkát, helyezzük egy szépen faragott fatálra, tegyünk mellé jóféle csabai száraz kolbászt, hízott libának kisült bőrét, hirtelen sült malacnak húsát, sült szalonnát, körítsük ezt hegyes paprikával, lila hagymának szeletjével, valamint pár szép paradicsommal.

PARASZTREGGELI 01.
Hozzávalók 4 személyre: 100 g szárazkolbász, 1 nagy fej hagyma, 2 zöldpaprika, 1 szál póréhagyma, 1 nagy burgonya, 1 kisebb paradicsom, 4 tojás, 2 ek tejszín, olaj, őrölt bors, őrölt köménymag, só, 1 csokor petrezselyem, ízlés szerint reszelt sajt

Elkészítése: A hagymát apróra vágjuk, a paprika csumáját eltávolítjuk, húsát kockákra vágjuk. A póréhagyma fehér részét felkarikázzuk. A megtisztított burgonyát nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, a paradicsomot apró kockákra vágjuk, a kolbászt felkarikázzuk. A felforrósított olajban megpirítjuk a hagymát, a kolbászkarikákat, majd hozzáadjuk a póré-hagymát, paprikát, burgonyát és tovább pirítjuk, időnként megkeverjük. Ha félig meg-párolódott, beletesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt kömény-maggal, és puhára pároljuk. Végül hozzáadjuk a tejszínnel elkevert tojást, és lágyra sütjük. Petrezselyemmel, sajttal megszórjuk, azonnal, forrón tálaljuk.

PARASZTREGGELI 02.
Hozzávalók: 5-6 db közepes krumpli, 5 tojás, 15 dkg füstölt kolbász,10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg zsír, 2 db savanyú uborka, só

Elkészítése: A hámozott, megmosott burgonyát vékony szeletekre vágjuk, és a durvára vágott hagymával, csíkokra vágott szalonnával és a felszeletelt kolbásszal együtt, zsíron pirítjuk. Ráöntjük a kevés sóval felvert tojást, hozzáadjuk a kis darabokra vágott uborkát, átforgatjuk, és fedő alatt, lassú tűzön addig sütjük, míg a tojás megdermed. Tálalás előtt pirospaprikával is megszórjuk.

PARASZTREGGELI 03.
Hozzávalók: 8 tojás, 1 dl tejföl, 4 burgonya, 10 dkg kolbász, 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg sajt, só, bors, petrezselyem

Elkészítése: A szalonnát felkockázzuk, majd egy serpenyőben, a saját zsírjában megpirítjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, jól átforgatjuk, aztán az egészet kiszedjük a zsírból. A zsiradékban megsütjük a megtisztított, karikára vágott burgonyát. Miután a krumpli karikákat megforgattuk, felverjük a tojásokat, elkeverjük bennük a tejfölt, és ízlés szerint fűszerezzük. A sült krumplihoz hozzátesszük az előzőleg kiszedett szalonnát, kolbászt és a tejfölös tojást ráöntjük. A tetejére reszelt sajtot szórunk, és előmelegített sütőben készre sütjük.
Hagymával, paprikával díszítve tálaljuk. Igen kiadós étel! Előző napról megmaradt sült vagy főtt burgonyát is felhasználhatunk a parasztreggeli készítéséhez.
Elkészítési idő: 35 perc

PARASZTREGGELI 04. (FARMHOUSE BREAKFAST)
Hozzávalók: 25-25 dkg karfiol, brokkoli, vöröshagyma, borsó, zöldbab és kukorica, 1 evőkanál vaj, 90 dkg burgonya, 5,5 dl sajtmártás, 15 dkg füstölt sajt

Elkészítése: A felforrósított vajon párolja üvegesre, a szálasra vágott vöröshagymát. Dobja rá a többi (megmosott, és kisebb darabokra vagdalt) zöldségeket, valamint a borsót a szemes kukoricával, majd fedő alatt párolja a ragut puhára. Közben héjában főzze meg a burgonyát. Hámozza meg és karikázza fel. A kivajazott Remoskába rétegezze a burgonyát és a zöldséges keveréket. Legfölülre krumpli kerüljön. Locsolja a rétegek közé a sajtmártást. A tetejét szórja meg a reszelt sajttal. Zárja le a készüléket, és addig pirítsa, míg a ráolvadt sajt szépen pirosas barnára sül.

PARASZTREGGELI 05.
Hozzávalók: 20 dkg húsos füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2- 3 gerezd fokhagyma, 60 dkg főt burgonya, köménymag, só

Elkészítése: A szalonnát vágd csíkokra vagy apró kockákra, a burgonyát hámozd meg, karikázd fel, a hagymát tisztítsd meg és azt is karikázd fel. A szalonnát süsd pirosra, reszeld bele a fokhagymát, majd szórd bele a hagymát is. Ha szép piros, add hozzá a burgonyát, szórj rá köménymagot. Nagy láng felett addig rázogasd, míg elkészül. Már tálalhatod is egy kis savanyúság vagy zöldség kíséretében.

PARASZTREGGELI 06.
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg főtt karikára vágott burgonya, 15 dkg csíkokra vágott húsos füstölt szalonna, 1 nagy fej felkockázott hagyma, 8 tojás, só, bors

Elkészítése: A burgonyát, hagymát, szalonnát kevés zsiradékon, erős tűzön megpirítjuk, fűszerezzük. A tojásokat habosra verjük, sózzuk, borsozzuk, egy palacsintasütőben a tojásmennyiség negyedét egyik oldalról megsütjük, majd a pirított hagymás, szalonnás burgonya negyedét elosztjuk az egyik felén, s arra ráhajtjuk az omlett másik felét. Végül egy fedővel lefedve még pár percig továbbsütjük.

PARASZTREGGELI 07.
Elkészítése: Vékony csíkokra vágott szalonnát kiolvasztok, (lehet vegyesen bacon, vagy császárszalonnával) majd kihalászom a zsírjából, félreteszem. A zsírba vékonyra vágott hagymát teszek, ezt barnásra pirítom, megszórom pirospaprikával, borssal. Erre teszem az apróra kockázott burgonyát, és egy két darabolt paprikát, és sózva, vagy étel-ízesítőzve saját levében párolom. (Lehet kis vizet alátenni, ha szükséges) Mikor majdnem puha, egy paradicsomot héjától megtisztítva rádarabolok, és egy kis cikk fokhagymát teszek bele, ezzel tovább párolom, kissé lesütöm. Leírni hosszabb, mint elkészíteni. Ez az alap, erre vagy tojást ütök, és átforgatom, vagy tányérra tálalom, és tükörtojást teszek a tetejére, megszórom a kisült szalonna-darabokkal. Bőséges, kiadós reggeli, de akár gyors ebédnek, vacsorának is megteszi.

PARASZTREGGELI 08.
Hozzávalók 4 személyre: 500 g krumpli, 400 g zöldbab, 8 db tojás, 1 csomó snidling, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1-1 db különböző színű paprika, 150 g szelet főtt sonka, 150 g kockázott bacon szalonna, só, bors, szerecsendió, olaj

Elkészítése: A krumplit héjastól megfőzzük, majd meghámozzuk, és karikára vágjuk. A zöldbabot megtisztítjuk, darabokra vágjuk, forrásban lévő vízben, előfőzzük. A tojásokat a fűszerekkel felverjük, az apróra vágott snidlinget beleszórjuk. Egy serpenyőben az olajon a megtisztított hagymát, fokhagymát apróra vágjuk, üvegesre dinszteljük, a kockára vágott paprikát is hozzáadjuk, együtt dinszteljük, sózzuk, borsozzuk. A zöldbabot hozzáöntve tovább pirítjuk. Egy másik serpenyőben a karikára vágott krumplit egy kis olajon a bacon szalonnával együtt megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott sonkát, 2-3 percig sütjük. Majd ráöntjük a zöldbabos keveréket. A felvert tojással leöntjük és fedő alatt kb. 5 percig sütjük.

PARASZTREGGELI 09.
Hozzávalók: 3-4 db közepes héjába főtt krumpli, 10-15 dkg füstölt szalonna, 6 db tojás, 2-3 db közepes hagyma vagy újhagyma zöld szára, 10-20 dkg maradék szalámi vegyesen is lehet, 10 dkg reszelt sajt (maradék)

Elkészítése: A burgonyát felkockázom 1x1 cm kockára, a szalonnát is apróra kockázom, a hagymát vagy az újhagyma szárát (ez a finomabb, jobb), és a szalámi maradékokat.
A szalonnát kisütöm, majd a hagymát megdinsztelem rajta, a krumplival, és a szalámi maradékkal is átsütöm az egészet. Végül a rántottának felvert, és ízlés szerint sózott tojást ráöntöm, és készre sütöm. A tetejét esetleg megszórom maradék reszelt sajttal.

PARASZTREGGELI 10.
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 2 tojás (személyenként), 2-3 burgonya karikára vágva (személyenként), 15 dkg füstölt szalonna (kockára vágva, ha nincs szalonna, jó a kolbász is, karikára vágva), csipet őrölt pirospaprika, bors, 1-2 dl víz

Elkészítése: Megpirítom a szalonnakockákat, vagy a kolbász karikákat. Kiszedem és a visszamaradt zsíron megfuttatom a vöröshagymát, ha üveges, beleteszem a karikára vágott burgonyát és felöntöm kb. 1dl vízzel. Beleteszem a félretett szalonnakockákat, vagy a kolbászkarikákat. Lassú tűzön párolom, míg a burgonyák meg nem puhulnak.
Ezek után teszem rá a borsot és a pirospaprikát. Beleütöm a tojásokat és összekeverem.

PARASZTREGGELI - AKÁR EBÉDNEK IS
Hozzávalók: 2 db közepes burgonya, 15 - 20 dkg mangalica szalonna, 8 - 12 cm hosszú parasztkolbász, 4 tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 3-4 tojás

Elkészítése: A szalonnát elszíneződött - sült állapot után kivesszük, a kiolvadt zsírban a karikára vágott krumplit színesre sütjük, kivesszük és félretesszük. 1 fej vöröshagymát szálasan, 1 db zöldpaprikával üvegesre pirítunk, rátesszük a félrerakott szalonnát, krumplit, mellé tesszük a karikákra vágott 8 - 12 centiméteres parasztkolbászt. Ha összeértek, ráütjük a felvert tojásokat.

SONKÁS PARASZTREGGELI
Hozzávalók 3 személyre: 75 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 vastag szelet (kb. 12 dkg) sonka, 3 csemegeuborka, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejszín, 3 tojás, fűszersó, fehér bors, a díszítéshez petrezselyemzöld

Elkészítése: A vöröshagymát felkockázzuk. A meghámozott burgonyákat felszeleteljük, és 3 evőkanál felforrósított olajon 10 percig kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, és további 5 perc alatt készre sütjük.
Közben a sonkát és az uborkát felkockázzuk. A petrezselyemzöldet felaprítjuk. A burgonyát megsózzuk, megborsozzuk, majd a tejszínnel felöntve felforraljuk. Alacsony hőfokon, fedő alatt körülbelül 4 percig főzzük. Sóval, borssal utánízesítjük.
Serpenyőben a maradék olajat felhevítjük, és 3 tükörtojást sütünk. Sóval, borssal meghintjük. A burgonyát a sonkával, az uborkával és a petrezselyemzölddel megszórjuk. A tükörtojásokat tetszés szerint a burgonya tetején vagy külön kínáljuk. Petrezselyemzölddel díszítjük.
Elkészítési idő körülbelül 30 perc

SPANYOL PARASZTREGGELI
Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg burgonya, 8 dkg parasztkolbász, 8 tojás, 1 kis doboz hámozott paradicsom1 zöldpaprika,1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg fekete olajbogyó, 3 evőkanál olívaolaj, só, bors, petrezselyem, pirospaprika

Elkészítése: A megtisztított, kockára vágott burgonyát sós vízben 10 percig főzzük. Leszűrjük és félretesszük. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot a levével együtt. Kis lángon 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, a csíkokra vágott zöldpaprikát, a kimagozott olajbogyót és a burgonyát. Meghintjük pirospaprikával. Állandó keverés mellett 5 percig főzzük. Átöntjük egy lapos tűzálló tálba. A krumplis keverékbe 8 mélyedést nyomunk és egyenként beleütjük a tojásokat. Sóval, borssal ízesítjük.
Előmelegített, 220C-os sütőben 5-6 percig sütjük, amíg a tojásfehérje megszilárdul. Frissen vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Pirítóst kínálunk hozzá.