Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Trappista sajtos ételek 01.


ALMÁS CSIRKEMELL
Hozzávalók: 4 kicsi vagy két nagy csirkemell, 50 dkg alma (birsalma is lehet), 2 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 5 dkg reszelt trappista sajt, 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, gyömbér, fahéj, ízlés szerint só, törött fehér bors, kevés cukor

Elkészítése: A lebőrözött csirkemellet úgy csontozom ki, hogy lapjában szeletelhető legyen. Szép szeleteket vágok belőle, és jól megsózom. Tűzálló tálba fektetem a felét és beborítom a meghámozott, kicsumázott és gerezdekre vágott alma felével. Csipetnyi sóval és cukorral megszórom, majd a maradék mellszeletekkel és az almával folytatom a rétegezést.
Ezután belekeverem a tejszínbe a fűszereket, kevés sót és cukrot is adok hozzá, és a mellszeletekre locsolom.
A tálat szorosan lefedem, és előmelegített forró sütőben 40 percig közepes lángon párolom.
A sütés befejeztével a fedőt leveszem, rászórom az ételre a reszelt sajtot, és csak annyi időre teszem vissza a sütőbe, hogy a sajt elolvadjon.
Párolt rizzsel kínálom!

ALMÁS-SAJTOS HAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 10 dkg trappista sajt egy darabban, 2 nagy, savanykás (borízű) alma, 3 nagy fej lilahagyma, 4 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál mustár, késhegynyi curry por, ízlés szerint citromlé, törött fehér bors, só, cukor

Elkészítése: Az olajat a citromlével és a mustárral simára keverem, majd csak annyi vízzel hígítom, hogy az öntet egy decinél ne legyen több. Ezután jó ízesre fűszerezem a borssal, sóval, cukorral, curry porral. A sajtot és a megmosott, kicsumázott, héjas almát az almareszelő legdurvább fokán lereszelem, vagy pedig egészen vékony csíkokra vágom. Az öntetbe gyorsan beleforgatom, hogy az alma ne barnulhasson meg. A megtisztított lilahagymát. vékony karikákra, a karikákat pedig nagyon apró kockákra metélem, és megsózom. 15 perc múlva (kinyomkodás nélkül) hozzáteszem a salátához. Az egészet jól átforgatom, és lefedve, néhány órára beteszem a hűtőszekrénybe. Remek étvágycsináló!

ANANÁSZOS MELEGSZENDVICS
Hozzávalók 1 szelethez: 1 szelet pirított kenyér, 1 dkg vaj, 1 szelet sonka vagy felvágott, 1 ananász karika / konzerv /, 1 szelet trappista sajt, 1 mokkáskanál apróra vágott snidling

Elkészítése: A kenyeret megvajazzuk, a sonkát, az ananászt és végül a sajtot ráfektetjük, és snidlinggel megszórjuk. 600 W-tal 1 percig sütjük. Az ananászt a sajt fölé is rakhatjuk.

BAJOR BURGONYA
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy burgonya, 10 dkg eidami vagy trappista sajt, 10 dkg füstölt sajt, 2 dl tejföl, őrölt bors, só, köménymag, 5 dkg vaj

Elkészítése: A jól megmosott és lesikált burgonyákat hosszában kettévágjuk, és a vágott felükkel lefelé kivajazott tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük, és sütőben nagyjából 40 perc alatt megsütjük. A tejfölt a kétféle reszelt sajttal összekeverjük, sóval, őrölt borssal ízesítjük. Leöntjük vele a héjában megsült burgonyákat, kevés köménymagot szórunk a tetejére, és még tíz percre visszatesszük a forró sütőbe. Ha vacsorának szánjuk, salátát adjunk hozzá, ha előételnek, adjuk csak önmagában.

BANDI KEDVENCE
Hozzávalók: 4 személyre: 60 dkg sertéskaraj, 20 dkg főtt füstölt csülök, 30 dkg gomba, 30 dkg trappista sajt, mustár, vöröshagyma, só, bors, étolaj, tojás, liszt, zsemlemorzsa

Elkészítése: A karajt felszeleteljük 4 egyforma szeletre, kiklopfoljuk őket, és bekenjük a mustárral, a csülköt kis kockákra vágjuk, és rátesszük a húsra, a gombát felszeleteljük, és lepirítjuk, elosztjuk a gombát is a hússzeleteken. A sajtot is feldaraboljuk, és szintén rátesszük a húsra. A húsokat feltekerjük, és bepanírozzuk, kisütjük, és melegen tartjuk. A vöröshagymát felkarikázzuk, és lisztben alaposan megforgatjuk, bő forró olajban kisütjük, jó ropogósra, amikor kész, ráhalmozzuk a felszeletelt húsra. Köretnek Rizibizit ajánlok hozzá.

BEREGI SAJTTŰ
Hozzávalók: 40 dkg trappista sajt, 10 dkg gépsonka, 4 db zsemle v. kifli, só, 2 db tojás, 5 dkg liszt, tartármártás (4 adag), olaj
Tartármártás: 1 tubus majonéz (kész), 2 dl tejföl, 1 db citrom, 2 dkg porcukor, 1 dl fehérbor, csemegeuborka, 1/2 csomag metélőhagyma, 1 fej zöld saláta.

Elkészítése: Sajtot, gépsonkát, v. kiflit karikára vágva spicctűre vagy hurkapálcikára rétegesen tűzdeljük fel.
Felvert tojásba bundázzuk, és forró olajban kisütjük.
Tálalása: ízesített tartármártással és zöldsaláta levéllel történik.

BÚBOS HÚSSZELETEK
Hozzávalók: 6-8 szelet sertéskaraj, 15 dkg gombakonzerv, 10-15 dkg trappista sajt, 4 tojás, 1 zsemle, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só, őrölt fekete bors, majoránna, a sütéshez zsír vagy olaj

Elkészítése: A húst kicsontozzuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, és felforrósított zsírban vagy olajban mindkét oldalát hirtelen átsütjük. A zsiradékból a hússzeleteket kiszedjük. A visszamaradó zsiradékon a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk, a lecsöpögtetett, apróra vágott gombát, majd kevés vízzel puhára pároljuk. A zsemlét vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk. A tojásokat sós vízben keményre főzzük, megpucoljuk, és lereszeljük. Hozzáadjuk a zsiradékból kiszedett hagymát és gombát, a kinyomkodott zsemlét, ízesítjük sóval, fekete borssal, majoránnával és a finomra vágott petrezselyemmel. A hússzeleteket lapos jénai tálba helyezzük, és a tojásos masszát egyenletesen elosztva ráhalmozzuk. A halmokat betakarjuk reszelt trappista vagy más sajttal, és hideg sütőbe téve, közepes hőmérsékleten megsütjük. Köretnek főtt, illetve sült burgonyát adhatunk hozzá.

CSIRKETORTA
Hozzávalók: 80 dkg csirkemell (szeletelve), 20 dkg bacon szalonna, 15 dkg gépsonka, 2 dl tejföl, 15-15 dkg füstölt és trappista sajt, liszt, tojás, fűszerek

Elkészítése: A csirkemell (lehet pulyka is) szeleteket enyhén megklopfoljuk, befűszerezzük. A tál alját kibéleljük szalonnával, rárakjuk a hússzeleteket és a sonkát. Így rétegezzük. Tetejére mindig szalonna kerüljön. Meglocsoljuk tejföllel, lefedjük, ha megsült sajtot reszelünk rá.
Ha elkészült szeletelni lehet, mint a tortát.

CSIRKE VEGYES SAJTTAL
Hozzávalók: 1 db csirke (kb. 1 kg-os), 5 dkg vaj, 1 dl tejszín, 10 dkg reszelt trappista sajt, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 dl tejföl, 1-1 mokkáskanálnyi szárított borsmenta és törött fehér bors, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só

Elkészítése: A csirkét tisztítás után négy darabba vágom, megsózom, és a felhevített vajon mindkét oldalán átsütöm. Tűzálló tálba teszem, ráöntöm a tejszínt, a fűszerekkel pedig meghintem, majd fedő alatt puhára párolom. (Időnként rázogatni kell az edényt!) Ezután az összes reszelt sajtot a már megpárolódott húsok tetejére szórom és tejföllel lelocsolom.
Forró sütőben addig pirítom, hogy a sajt ráolvadjon a tetejére.
Hagymás paradicsomsaláta és sült burgonya a legfinomabb hozzá!

CSŐBEN SÜLT PÓRÉHAGYMA
Hozzávalók: 8 db póréhagyma, 2 dl besamelmártás, 3 tojás, 6 dkg reszelt trappista vagy ementáli sajt, 2 dkg vaj, só, őrölt bors

Elkészítése: Levágjuk a póré leveleit, s a jól megmosott törzseket lobogó sós vízben 20 percig abáljuk, majd lecsurgatjuk, és kb. 5 mm vastag karikákra vágjuk. Közben elkészítjük a besamelt. Könnyedén belekeverjük a pórét meg a fölvert tojásokat. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, vajjal kikent tűzálló tálba öntjük. Megszórjuk reszelt sajttal és 10 percre előmelegített sütőbe tesszük. Frissen sült sertés- vagy borjúhúshoz tálaljuk.

DÚSÍTOTT KÁPOSZTASALÁTA (CHOU GARNI EN SALADE)
Hozzávalók: 50 dkg tömött káposzta, 2 savanykás alma, 1 citrom leve, pár szem dióbél, 8 dkg trappista (vagy ementáli) sajt, 8 dkg mazsola, 15 dkg füstölt húsos szalonna, 4-5 ek Vinaigrette mártás, durva só, őrölt bors

Elkészítése: A káposztát gyaluljuk nagyon vékonyra, szórjuk meg fél marék durva sóval és hagyjuk 1 órát állni.
A mazsolát áztassuk langyos teában.
Készítsünk sótlan Vinaigrette mártást (a káposzta sós).
Nyomkodjuk ki a káposzta levét. A káposztát tegyük mély tálba, locsoljuk meg a mártással, jól keverjük össze.
Vágjuk kockára a szalonnát, zsírjában pirítsuk meg, a zsírt öntsük le.
A szalonnát öntsük a káposztára.
A sajtot is vágjuk apró kockákra, keverjük a káposztához.
Az almát hámozzuk meg, vágjuk kockára, öntsünk rá citromlevet.
A dióbelet vagdaljuk durvára.
Keverjük az almát, lecsöpögtetett mazsolát és a sajtot is a káposztához. Keverjük össze.
Behűtve tálaljuk.

ELISZTA SALÁTA
Hozzávalók 5 személyre: 45 dkg birkahús vagy szajgak antilop húsa (őz húsával helyettesíthető), 40 dkg burgonya, 30 dkg uborka, 5 db tojás, 20 dkg trappista sajt, 1 pohár majonéz, 1 fej vöröshagyma, só és petrezselyem zöldje, ízlés szerint

Elkészítése: A megfőzött, nem kövér birkahúst (vagy vadhúst), a főtt burgonyát, főtt tojást és a sózott vagy pácolt uborkát hasábokra, a hagymát fél karikákra vágjuk, a sajtot lereszeljük. Ezt majonézzel ízesítjük, ízlés szerint sózzuk, azután összekeverjük, salátás tálba helyezzük. Vajforgácsokkal, főtt tojásból vágott apró hasábokkal díszíthetjük, meghinthetjük reszelt sajttal, kaporral és petrezselyem zöldjével.

ELZÁSZI RAKOTT BURGONYA
Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg burgonya, só, 6 főtt tojás, 3 nyers tojás sárgája, 15 dkg vaj, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg nyers kolbász, 2 dl tejföl, 20 dkg trappista sajt

Elkészítése: A héjas burgonyát sós vízben megfőzzük. Meghámozzuk, felkarikázzuk, akárcsak a főtt tojásokat. Egy zsiradékkal kikent tűzálló tál aljára burgonyaszeleteket rakunk. Sózzuk, és olvasztott vajjal megspricceljük.  Sonka következik, majd burgonya, só, olvasztott vaj, rá főtt tojás és kolbász. A sort burgonyaréteg zárja. Majd megszórjuk reszelt sajttal, leöntjük a tojássárgájákkal elkevert tejföllel. Előmelegített sütőben sütjük.

ERŐLEVES
Hozzávalók: 1 l erőleves (kockából), 15 dkg tortellini, 1 csomó snidling, 10 dkg trappista sajt

Elkészítése: Az erőlevest felforraljuk és beleszórjuk a tortellinit. Lefedve addig főzzük, míg a tészta megpuhul. A levest forrón, finomra vágott snidlinggel és reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

FŐFOGLÁR KEDVENCE
Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet prágai sonka (igen vékony szelet), 2 db zöldpaprika vékonyan felkarikázva, 4 db közepes paradicsom kockára vágva, 15 dkg gomba előre párolva, 5 dkg száraz füstölt kolbász felkarikázva, 5 dkg vaj, 25 dkg vékonyra szeletelt párizsi vékony csíkokra vágva, 2 dl ketchup vagy milánói szósz

Elkészítése: A felsorolt hozzávalókat a prágai sonka kivételével egy edényben alaposan összekeverjük, ízlés szerint sózhatjuk, illetve aki a csípőset szereti, erőspaprika-krémmel megbolondíthatja. Az így elkészült saláta masszát a kiterített sonkaszeletek közepére halmozzuk, elegyengetjük, majd feltekerjük.
Kivajazunk, vagy sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, majd a sonkatekercseket egymás mellé a tepsibe helyezzük. A tetejére reszelt füstölt, vagy trappista sajtot szórunk és kb. 20 percre a sütőbe helyezzük.

FOKHAGYMÁS-TEJSZÍNES CSIRKEMELL
Hozzávalók: 1 csirkemell, liszt, zsemlemorzsa, tojás, 1 fej fokhagyma, 3 dl főzőtejszín, 10-15 dkg trappista sajt

Elkészítése: A csirkemellet kiklopfoljuk, lisztes zsemlemorzsába, tojásba, majd ismét lisztes zsemlemorzsába forgatjuk. Kimargarinozott tepsibe rakjuk, a tejszínnel leöntjük, majd 1 fej törött fokhagymát szórunk rá. 20 percig sütjük (nem kell lefedni), majd megszórjuk reszelt sajttal, és további 10 percig sütjük.

FRANCIA FOKHAGYMALEVES (SOUPE Á L´AIL)
Hozzávalók: 20 gerezd fokhagyma, 3 szegfűszeg, 10 dkg reszelt trappista vagy parmezán sajt, 2 ek olívaolaj, só, fehérbors, kevés szárított zsályalevél, 4 zsemle

Elkészítése: 2 l vízben főni tesszük a meghámozott, egészben hagyott fokhagymát, a szegfűszeget, zsályát, csipetnyi borsot és kk. sót. Forraljuk fel, csendes tűzön főzzük 1/4 óráig.
Vágjuk félbe a zsemléket, a feleket 5 mm vékony szeletkékre, szórjuk meg mindegyiket mk-nyi sajttal, locsoljuk meg pár csepp olajjal, és sütőlemezen tegyük 4-5 percre forró sütőbe, míg a sajt megpirul.
Szórjuk a levesestálba és szűrjük rá a levest.
Dúsíthatjuk a levest csontlével, 3-4 ek-nyi tejszínnel elkevert tojássárgájával is. Ez esetben a levesestál alján eldolgozzuk a tejszínt a tojássárgájával, majd állandóan kevergetve ráöntjük az átszűrt levest. Beletesszük a zsemle szeleteket.

FRANCIA RAKOTT BURGONYA
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 5 kemény tojás, 3 nyers egész tojás, 4 dl tejföl, 10 dkg vaj, 10 dkg trappista sajt, só, bors, szerecsendió, zsemlemorzsa

Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, ha kihűlt karikákra vágjuk.
A meghámozott kemény tojást is felkarikázzuk, a sajtot megreszeljük.
A tojássárgákat habosra kikeverjük a vajjal, hozzáadjuk a tejfölt, ízlés szerint sót, borsot és egy kevés őrölt szerecsendiót majd végül a tojások kemény habbá vert fehérjét.
2-3 evőkanálnyi reszelt sajtot félreteszünk, a többit a burgonyával, a tojáskarikákkal és a vajas- tejfölös-habos krémmel óvatosan összekeverünk.
Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba szedjük az egészet, egy kicsit megrázogatjuk, hogy egyenletesen töltse ki a tálat, és a tetejét meghintjük a félretett reszelt sajttal.
Előmelegített forró sütőben aranysárgára sütjük és melegen tálaljuk.
Salátát, savanyúságot kínálhatunk mellé.

GOMBÁS-SAJTOS MAKARÓNI
Hozzávalók: 1 csomag makaróni, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg darált hús, 15 dkg sampinyon gomba, 1 kiskanál piros paprika, 1 db zöldpaprika, só, kevés zsír, bors, vegeta, 15 dkg sajt a tetejére (trappista).

Elkészítése: A hagymát összevágjuk, kevés zsíron megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a piros paprikát, darált húst, gombát, zöldpaprikát, fokhagymát. Ízesítjük sóval, borssal, vegetával, kevés vízzel összefőzzük. Közben kifőzzük a makarónit, egy nagy jénai edénybe rakjuk. Egy sor makarónit, egy sor gombás-húsos szaftot. A tetejére sajtot reszelünk, és a sütőbe tesszük.

GÖDÖLLŐI RAKOTT OLDALAS
Hozzávalók: 80 dkg oldalas, 1 kg burgonya, 8 db tojás, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 10 dkg trappista sajt, 4 evőkanál olaj, só, őrölt bors

Elkészítése: A megmosott, 8 darabra vágott, megsózott oldalast az olajon süssük pirosra a fokhagymával, majd egy kevés vízzel pároljuk puhára. A megtisztított, felszeletelt burgonyát terítsük a tepsi aljára, fedjük be a vöröshagymaszeletekkel, a zúzott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk és öntsük le a sajtos tejföllel.

GUAYABA (ÉDESSÉG)
Ez tipikus dél-amerikai gyümölcsből készül, de helyettesíthető bármilyen sűrű lekvárral vagy birsalmasajttal.
Elkészítése: Gőzfürdőben felolvasztjuk a lekvárt, ebből lesz az édesség, amit mindig sajttal tálalunk. (pl. trappista) és mentalevéllel díszíthetjük. Ezt az édességet úgy is elkészíthetjük, hogy feldaraboljuk a birsalmasajtot, és ugyanakkora sajtot vágunk hozzá. 

GURMAND SAJTLEVES
Hozzávalók: 20 dkg Karaván füstölt sajt, 10 dkg trappista sajt, 1 db borsos Camembert sajt, 1 dl száraz fehérbor, 4 dkg vaj, 1,5 dl tejszín, 1 liter erőleves (kockából), 3-5 dkg liszt, 10 dkg császárszalonna, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál Knorr Delikát ételízesítő

Elkészítése: A Karaván és a trappista sajtot lereszeljük, a Camembert-t kis darabokra vágjuk. Világos vajas rántást készítünk, Delikát ételízesítővel, áttört fokhagymával ízesítjük, majd felöntjük az erőlevessel. Felforraljuk, hozzáadjuk a sajtokat, a száraz fehérbort. Kézi mixerrel krémesítjük, tejszínnel dúsítjuk, kiforraljuk. Sült császárszalonna-kockákra tálaljuk.
Elkészítési idő: 60 perc

GYEVREK
Hozzávalók: 60 dkg borjúhús, 10 dkg Trappista jellegű sajt, 10 dkg szalonna, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 kiskanálnyi őrölt bors és zúzott pirospaprika, 20 dkg kajmak vagy tejföl

Elkészítése: Az előzőleg besózott borjúhúst kislukú darálón ledaráljuk. Apró kockákra vágjuk a trappista sajtot, szalonnát, fokhagymát, összekeverjük a fűszerekkel, majd a darált hússal. A húsmasszából 4 egyforma labdácskát formázunk, és roston jól átsütjük. Ujjunkkal mélyedést formálunk benne, majd kajmakkal (vagy tejföllel) ízesítjük. Tepsiben sült babhoz ajánljuk.

HAGYMALEVES KÉTFÉLE SAJTTAL
Hozzávalók: 2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 3 dkg vaj, 1 csapott evőkanál finomliszt, 2 dl fehérbor,1 l szűrt húsleves (leveskockából is lehet), 4 kisebb szelet kenyér, 10 dkg reszelt trappista sajt, só, őrölt bors, 4 evőkanál reszelt parmezán

Elkészítése: A szép, ízes vörös-hagyma igazi szezonja a tél. Ekkor könnyebben jut eszünkbe, hogy ne csak hagyományos ízesítőként használjuk, hanem önálló ételként is. Már a magyar vöröshagyma messze földön híres zamata is erre csábít. A hagymát megtisztítjuk, kb. félcentis kockákra vágjuk, majd az olaj és az olvasztott vaj keverékében közepes lángon kevergetve 6-8 percig pirítjuk. Ekkor a liszttel meghintjük. 1 percig együtt sütjük, azután a borral és a levessel fölöntjük. Nagy lángon fölforraljuk, és néha megkeverjük, mert könnyen leég. Kis lángon 20 percig főzzük. Közben a kenyeret egycentis kockákra vágjuk, sütőben megpirítjuk, mélytányérokba elosztjuk, és a trappista sajttal összekeverjük. A forró levest megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk. A tányérokba merjük és a tetejére reszelt parmezánt szórunk.

HANSÁGI GÖNGYÖLT BORJÚSZELET
Hozzávalók: 50 dkg borjúcomb, só, 4 dkg gépsonka, 8 dkg trappista sajt, 8 dkg liszt, 1 tojás, 8 dkg zsemlemorzsa, 3 dl olaj

Elkészítés: A borjúhúsból, 4 szeletet levágok, vékonyra kiverem, megsózom. A szeletek tetejére 1 szelet sonkát, erre egy szelet sajtot teszek, és szorosan összetekerem, esetleg hústűvel összetűzöm. Lisztbe, tojásba, és zsemlemorzsába forgatom, és bő zsírban, lassú tűzön készre sütöm. Hasábburgonyával párolt rizzsel és rozmaringos kukoricamártással tálalom.

HAWAII BAGETT
Hozzávalók: 1 bagett (kb. 80 cm), 10 dkg vaj, 30 dkg sajt (trappista, eidami, Gouda) szeletben, 1 doboz szeletelt ananász (nettó 340 g), 25 dkg főtt sonka vékony szeletekben, koktélcseresznye a díszítéshez

Elkészítése: A kenyeret hosszában félbevágjuk, a feleket négyfelé szeljük, megvajazzuk. A sajtot kéregtelenítjük. A lecsepegtetett ananászkarikákat félbe-, ha vastagabb, négy felé vágjuk, a vajazott kenyereket először sonkával, majd ananásszal, végül sajttal takarjuk be.
A megrakott kenyérszeleteket 10 percig 200 fokon sütjük, majd tálra rendezve minden szeletre cseresznyét teszünk.
Elkészítési idő: 25 perc

HOLLAND SAJTSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 4 dl kefir, 2 csokor piros retek, 10 dkg trappista sajt, 2 db savanykás alma, 2 db héjában főtt burgonya, 1 fej lilahagyma, 1 ek mustár, 1 tk Só, 1 mk törött fehér bors

Elkészítés: A kefirben elkeverjük a mustárt, a sót és a borsot. A megtisztított hagymát fokhagymaprésen átnyomjuk, és ugyancsak a mártásba keverjük. A meghámozott burgonyát a megmosott, kicsumázott héjas almával meg a tisztított, héjas retekkel együtt nagyon vékony csíkokra vágjuk, és azonnal beleforgatjuk a mártásba. Ezután beletesszük a sajtot, amit szintén vékonyan felcsíkozunk, majd a salátástálat befedjük, és a hűtőszekrényben két-három órán keresztül érleljük. Tálalás előtt óvatosan felkeverjük, pirított barna kenyér- vagy korpáskenyér-szeletekkel kínáljuk. Finomra vágott friss kaporral is ízesíthetjük.
Elkészítési ideje: körülbelül 30 perc

HORTOBÁGYI PALACSINTA
Hozzávalók 5 személyre: 20 db sós palacsinta, 0,5 kg szürke-marha borjúcomb, egy kb. 0,5 kg-os csirke, 10 dkg vaj, 3 dl tejföl, 1 paradicsom, 1 enyhén csípős zöldpaprika, 1/2 csokor petrezselyem, 2-3 dkg só, 2 vöröshagyma, 2-3 dkg őrölt pirospaprika, kevés őrölt bors, 20 dkg trappista sajt reszelék

Elkészítése: A borjúcombot kisebb kockákra összevágjuk, és paprikást főzünk belőle. Ugyanígy a csirkéből is csirkepaprikást készítünk, majd teljesen kicsontozzuk a csirkehúst. Kb. 3-as lukú húsdarálón mind a borjú, mind a csirkehúst ledaráljuk és összekeverjük.
Serpenyőben felhevítjük a vajat, hozzáadjuk a darált húst. Kb. 10-15 percig, kavargatva sütjük, fűszerezzük, és a végén hozzákeverjük az apróra vágott zöldpetrezselymet.
Mikor a töltelék már langyosra hűlt, egyenletesen elosztva megtöltjük vele a palacsintákat. Henger alakúra formázzuk, két végét benyomjuk. A palacsintákat egy vagy két tűzálló tálban szorosan egymás mellé helyezzük. Tetejüket tejföllel meglocsoljuk, rászórjuk a reszelt sajt egy részét, és forró sütőben 10-15 percig sütjük. Mikor a sütőből kivesszük, a maradék reszelt rajtot is a palacsintákra szórjuk.

HÚSOS GALUSKA
Hozzávalók: 40 dkg darált lapocka, 1 közepes fej hagyma, 1 evőkanál sertészsír, só, bors, piros paprika, 1-1 paradicsom és csöves paprika, 30 dkg liszt, 3 tojás, só, 30 dkg trappista sajt

Elkészítése: A zsíron megdinszteled az apróra vágott hagymát, megszórod a piros paprikával, ráteszed a darált húst. Átpirítod, pici vizet teszel alá, só, bors, ízlés szerint
Fedő alatt puhára főzöd, majd zsírjára sütöd.
Ez alatt a lisztből és tojásból galuskatésztát készítesz. Nem kell simára kidolgozni, csak összeállítani. Enyhén sós vízbe szaggatod, és egyenesen a már kész húsba szeded. Összekevered 2 dl tejföllel, és ha van kedved, szórsz rá bőven reszelt sajtot, betolod a forró sütőbe, és pirosra melegíted.
Ha nincs ehhez kedved, vagy lehetőséged, a sajtot ki-ki rászórja a tányérra adagolt ételre.
Ehetsz hozzá valamilyen savanyúságot, de a nélkül is finom.

HÚSSAL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók 4 személyre: 8 db kisebb alma, 20 dkg levesben főtt hús, 10 dkg trappista sajt, 4 dkg vaj, csipetnyi só és őrölt bors

Elkészítése: Az almákat megmossuk, a felső 1/3 részüket levágjuk, a magházat kivágjuk, a húsát karalábévájóval kiszedegetjük. A levesben főtt húst és a sajtot apróra összevagdaljuk, elkeverjük az alma belével, sóval, borssal fűszerezzük. A húsos tölteléket az almák üregébe töltjük, a levágott kalapokat rátesszük.
Az almákat kivajazott tűzálló tálra állítjuk, a tetejükre borsónyi vajat morzsolunk, és előmelegített sütőben megsütjük (kb. 15-20 perc). Akkor jó, ha a héja megrepedezett.
Melegen előételként, vagy könnyű vacsoraként kínáljuk.

ÍNYENC SAJTTEKERCS
Elkészítése: 8 db háromszögletű kolbászos sajtot 5 dkg vajjal, 1 kiskanálnyi csípős Piros Arany krémmel, és egy gerezd fokhagymával összedolgozunk. 20 dkg juhtúrót 1 evőkanál tejföllel, 1 csomó metélőhagymával, 5 dkg apróra vágott gyulai kolbásszal keverünk össze. Alufóliára 8 szelet gépsonkát fektetünk, majd mögé 8 nagy, vékony szelet trappista sajtot. A sonkára a kolbászos sajtkrémet, a sajtra a juhtúrós keveréket simítjuk. Szorosan feltekerjük, így a sonkás rész a tekercs közepére kerül.
Hűtőszekrényben dermesztjük, forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.

JUHTÚRÓS KARFIOL
Hozzávalók: 1 nagyobb fej karfiol, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg trappista sajt, 15 dkg juhtúró, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, petrezselyem, zsemlemorzsa, 1 tojás sárgája, só, bors, szerecsendió

Elkészítése: A karfiolt megmossuk, rózsákra szedjük, és enyhén sós vízben a felaprított fokhagymával együtt puhára főzzük. Még melegen hozzáadjuk a reszelt sajtot, a juhtúrót és egy ek finomra vágott petrezselymet.
Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba tesszük. A tetejére ráöntjük a tojás sárgájával, egy kevés szerecsendióval és egy kis sóval elkevert tejfölt, vajdarabkákat teszünk rá, és forró sütőbe helyezve addig sütjük, míg a teteje meg nem pirul.

KANADAI CSIRKE
Hozzávalók: 1 kg csirke (comb vagy mell), 20 dkg reszelt (trappista) sajt, 2 evőkanál zsemlemorzsa, vaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítése: A húst sózzuk, borsozzuk, majd kivajazott tepsibe helyezzük. Megöntözzük a konyakkal, majd megszórjuk a zsemlemorzsával összekevert reszelt sajttal. A tepsit fóliával beborítva l8o fokos sütőbe helyezve 30 percig sütjük, majd a fóliát levéve róla visszatoljuk a sütőbe addig, amíg a sajt megpirul. A konyak addigra teljesen eltűnik, viszont a hús íze nagyon finom lesz tőle. Krumplipürével és savanyúsággal kínáljuk.

KAPROS ZÖLD-FŰSZERES TILAPIA SAJTÖNTETTEL
Hozzávalók: tilapia-filé, kapros-zöldfűszeres Knorr Rafinéria, 25 dkg füstölt trappista, 25 dkg Pannónia, 4 dl főzőtejszín, só, bors, szerecsendió, olaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítése: A halszeleteket sózzuk, borsozzuk, a tepsibe fektetjük. A sajtokat lereszeljük. A tejszínt összekeverjük a fűszerekkel és a reszelt Pannóniával, majd a halszeletekre öntjük. Előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, majd rászórjuk a füstölt sajtot is, és annak enyhe pirulásáig tovább sütjük.
Krumplipürével, vagy rizzsel tálaljuk.

KAPUVÁRI TÖLTÖTT PULYKAMELL
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 1/4 kg túró, 1 pohár tejföl, 1 csomag kapor, aszalt szilva, reszelt sajt (trappista vagy füstölt sajt), olaj, tojás, zsemlemorzsa, liszt, hústű

Elkészítése: A pulykamelleket vékony szeletekre vágjuk, akkorára, hogy roládot lehessen készíteni. A szeleteket enyhén kiklopfolom és sózom. Amíg a hús áll, a kaprot nagyon apróra vágjuk, a túróval és a tejföllel elkeverjük, kevés sót adunk hozzá. Ezt követően a hússzeletekre kanalazzuk a kapros túrót és mindegyik hús közepébe, a méretétől függően 1-2 szem aszalt szilvát helyezünk. Roládot formálunk belőle, hústűvel összetűzzük és bepanírozzuk. Az olajat időközben felforrósítottuk, belehelyezzük a roládokat és aranybarnára kisütjük. Miután mindegyik megsült, a hústűket óvatosan kiszedegetjük és mindegyik húst a közepe táján rézsútosan félbe vágjuk. Gusztusos nagy ovális vagy kerek tányérra töltelékkel felfelé elhelyezni, és még forró állapotban reszelt sajttal megszórni.
Köretnek krokettet, hasábburgonyát vagy birsalmamártást kínálunk.

KIJEVI CSIRKEMELL 01.
Hozzávalók 4 személyre: 4 fél csirkemell a szárnyával együtt, 25 dkg trappista sajt, 25 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 1 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, só, őrölt bors

Elkészítése: Reszeljük le a sajtot, és dolgozzuk össze a vajjal. Osszuk 4 részre és formázzunk belőlük egy-egy 2-3cm átmérőjű hengert, majd külön alufóliába tekerve tegyük a mélyhűtőbe. A megmosott, szárazra törölt csirkemellet sózzuk és borsozzuk meg. Vegyük ki a vajhengereket a hűtőből, és (fólia nélkül) tegyünk minden csirkemell közepébe egyet. Hajtsuk ra a csirkemellet, és hústűvel vagy fogvájóval tűzzük össze.
Ügyeljünk arra, hogy jól zárjon, különben kifolyik a vaj. Szórjuk a lisztet egy tányérba, és forgassuk meg benne a húst. A tojást keverjük ki egy evőkanál vízzel, sózzuk és borsozzuk meg. Tegyük a zsemlemorzsát egy tányérba. Forgassuk meg a belisztezett húsokat először a tojásban, majd a zsemlemorzsában.
Frituban 175 C-on 12-15 percig sütjük óvatosan forgatva, nehogy kilyukasszuk őket.
Tűzforrón tálaljuk, köretnek rizst kínálunk mellé. A hús felvágásakor a vaj kifolyik a rizsre, ízesítve azt.

KIJEVI CSIRKEMELL 02.
Hozzávalók: 4 fél csirkemell, a szárnyával együtt, 25 dkg trappista sajt, 25 dkg vaj, (ízlés szerint szerecsendió), 2 ek liszt, 1 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, só, őrölt bors

Elkészítése: Kis lyukú reszelőn reszeljük le a sajtot, és dolgozzuk össze a vajjal. Osszuk 4 részre, és formázzunk minden darabból egy 5-6-cm hosszú, 2-3 cm átmérőjű hengert, majd tekerjük őket egyenként alufóliába, és tegyük mélyhűtőbe.
Mossuk meg jól a csirkemelleket, és papírtörlővel szárítsuk le. Sózzuk, borsozzuk meg. Vegyük ki a vajhengereket a mélyhűtőből, távolítsuk el az alufóliát, és tegyünk minden csirkemell közepére egyet. Hajtsuk rá a csirkemelleket, és hústűvel vagy fogvájóval tűzzük össze. Ügyeljünk arra, hogy jól zárjon, különben a vaj kifolyik.
Szórjuk a lisztet egy tányérba, és forgassuk meg benne a húsdarabokat. A tojást keverjük ki egy ek vízzel, sózzuk, borsozzuk meg. Tegyük a zsemlemorzsát egy tányérba. Forgassuk meg a belisztezett húsdarabokat először tojásban, majd zsemlemorzsában.
Tipp: még ízletesebb lesz, ha a csirkemelleket egyszerűen megszurkáljuk, a sajtos vajas tölteléket habzsákba tesszük, és ebből töltjük a húsba vágott lyukakba. Majd bepanírozzuk és kisütjük.
Köret: tárkonyos paradicsomsalátát vagy petrezselymes burgonyát kínáljunk mellé.

KIJEVI CSIRKEMELL 03.
Hozzávalók: csirkemell, só, törött bors, őrölt kömény, fokhagyma, áztatott zsemle (csirkemellenként 1 db), fűszervaj trappista sajt olaj a kisütéshez.

Elkészítése: A csirkemellet lebőrözzük és kifilézzük, ledaráljuk. Sóval, borssal, köménnyel, fokhagymával ízesítjük. Hozzáadjuk az áztatott kinyomkodott zsemlét. Tojás nem kell hozzá. Jól összekeverjük fasírtmasszához hasonló masszát kapunk. A masszából kis adagokat kezünkbe veszünk és ellapítjuk, a közepébe teszünk a fűszervajból és egy kb. mokkacukor nagyságú trappista sajtot. Gombóccá formáljuk. Szikkadt zsemlét kis kockára vágunk, és egy tálcán elterítjük. A gombócokat a zsemlyekockákban megforgatjuk, hogy tüskésen ráragadjanak, kicsit a kezünkkel rá is nyomkodjuk. Nagyon forró bő olajban úgy sütjük ki, mint a rántott húst, forgatva, hogy minden oldala szép ropogós piros legyen.
A fűszervajat magunk is elkészíthetjük. A vajat, az apróra vágott zöldpetrezselymet, sót, borsot, pirospaprikát jól összekeverjük és lehűtjük.

KÖRTE SAJTTAL
Elkészítése: Tálaljunk sajttal szép, érett, leves körtéket. A sajt lehet keményebb fajta is (ementáli, trappista), de jobb, ha zsírosabb, puhább sajtot veszünk (Camembert, Brie stb.)
A nyers gyümölcs és a sajt elősegíti a zsíros ételek megemésztését.

LECSÓS PIZZA
Hozzávalók: Fél kg pizzatészta, 30 dkg kész lecsó, 15 dkg szalonna, 20 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítése: A tésztát beleterítem a tepsibe, majd ráterítem a lecsót. Megszórom reszelt sajttal, és a tetejére, kakastaréjra vagdalt vékony szalonnaszeleteket teszek. Forró sütőben készre sütöm.
Sok fiatal főleg egy sörözés kedvéért tér be egy pizzériába. Az ő kedvükért találták ki a fokhagymás pizza-kenyeret, amely olcsó és nagyon jól lehet rá inni.

LYONI HAGYMALEVES (SOUPE LYONNAISE)
Hozzávalók: 60 dkg vöröshagyma, csomóba kötött fűszerzöldség (1 babér, 4 szál petrezselyem, 1 szál kakukkfű), 15 dkg vaj, 2 ek liszt, 25 dkg reszelt trappista sajt, 4 tojássárgája, só, bors, 6 szelet szikkadt (esetleg gyengén pirított) zsemlekenyér

Elkészítése: Nagyon vékonyra felszeleteljük a hagymát, olvasztott vajon jól megpirítjuk. Szórjuk meg liszttel, keverjük össze, pirítsuk még 1-2 percig.
Öntsük fel 2,5 l hideg vízzel, jól keverjük össze, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a fűszercsomót. Csendes tűzön főzzük 30 percig.
Hőálló levesestálba fektetjük a kenyérszeleteket, majd ráöntjük az átpasszírozott, szükség esetén utána ízesített levest.
Tetejét bőven szórjuk meg reszelt sajttal, tegyük előmelegített sütőbe, míg a sajt aranysárgára sül.
Cseréptálkában alaposan dolgozzuk el a tojássárgákat, keverjük össze 1 merőkanálnyi forró lével, kevergessük bele a levesbe.
Azonnal tálaljuk.

LOTARINGIAI SERPENYŐS TOJÁS (OEUFS SUR LA PLAT Á LA LORRAINE)
Hozzávalók: 4 tojás, 8 szelet vékony füstölt húsos szalonna, 8 vékony szelet trappista vagy ementáli, 4 ek tejszín, 3 dkg vaj, bors

Elkészítése: Vajazzuk ki a tálkákat, fektessünk bele 2-2 szelet szalonnát, tegyük a főzőlapra, és ha pirulni kezd, tegyünk rá 2-2 szelet sajtot, majd üssünk rá 1-1 tojást.
Ha a tojások félig megsültek, locsoljuk körbe a sárgájukat 1-1 kanál tejszínnel (vagy tejföllel).
Szórjuk meg őrölt borssal.
Lehetőleg 1 személyes serpenyőben vagy jénaiba készítsük.
(Finom és nagyon szép, még akkor is, ha nem 1 személyesben készül.)

MARHASÜLT DIÓKÉREGBEN
Hozzávalók 6 személyre: 1.5 kg marhacomb vagy felsál, 1 csomó leveszöldség, 1 kis fej (kb. 50 dkg) karfiol, 30 dkg mirelit zöld hüvelyű bab, 2 fej vöröshagyma, 1 tojás, 1 szelet sötét rozskenyér, 5 dkg dióbél, 5-7 dl húsleves. 2.5 dl száraz vörösbor, 5 dkg trappista vagy Gouda sajt, 1 evőkanál. paradicsompüré, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 babérlevél, só, bors

Elkészítése: A megtisztított leveszöldséget megmossuk, feldaraboljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, az egyik fejet cikkekre, a másikat apró kockákra vágjuk. A kenyérszeletet is felkockázzuk. A húst megmossuk, megtöröljük, sóval, őrölt borssal bedörzsöljük. Tűzálló tálban megforrósítunk 2 evőkanál vajat vagy margarint, és a húst körös-körül megpirítjuk. Hozzáadjuk a leveszöldséget és a cikkekre vágott hagymát, 3-4 percig sütjük, majd felöntjük 2.5 dl levessel és a borral. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a kenyérkockát. Sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezzük. Lefedjük, majd előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 1 3/4 órát sütjük. A diót hajszálvékonyra felszeleteljük, majd összekeverjük a tojással és a durvára reszelt sajttal. Sózzuk. borsozzuk. A fűszeres diót a húsra nyomkodjuk, és fedő nélkül, további kb. 20 percig sütjük. A megtisztított és megmosott karfiolt rózsáira szedjük. Forrásban lévő, sós vízben a mirelit babbal együtt 10-15 percig pároljuk, majd lecsöpögtetjük. A maradék megforrósított vajon vagy margarinon üvegesre pároljuk a felkockázott hagymát. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett zöldséget, és a felaprított petrezselyemzöldet. A pecsenyelevet összeturmixoljuk, ha szükséges, ízesítjük, majd felmelegítjük. A felszeletelt húst tálra helyezzük, a zöldségekkel körítjük, és kevés mártással leöntjük. A többi mártást külön kínáljuk hozzá.
Elkészítési idő kb. 2 és 3/4 óra

MEXIKÓI HOT DOG
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Hozzávalók 8 személyre: 25 dkg kész lecsó, 1 felvert tojás, só, 2 ek zsemlemorzsa, 1/2 teáskanál chili por, 40 dkg darált marhaszínhús, 4 pár bőrös virsli, 8 db, a virslinél kissé hosszabb, félbevágott és megpirított péksütemény (kalács vagy francia kenyér), 8 dkg reszelt trappista sajt, 2 ek mustár, 2 ek ketchup

Elkészítése: A lecsót egy keverőtálba tesszük, hozzáöntjük a tojást, rászórjuk a zsemlemorzsát és a chili port, majd megsózzuk. Végül hozzáadjuk a darált marhahúst, és alaposan összedolgozzuk. Egy-egy virslire 1/8 résznyi húsmasszát halmozunk, kikent teflonserpenyőbe tesszük húsos oldalukkal lefelé, majd 5 percnyi sütés után megfordítjuk, és további 4 percig sütjük. Fél péksüteményre helyezzük egy húsos virslit, majd rákenünk a mustárból és a ketchupből, végül rászórjuk a reszelt sajtot, és a péksütemény másik felét rányomjuk.
Száraz fehérborral vagy sörrel fogyasztjuk.

MILÁNÓI MAKARÓNI LISZT- ÉS TEJCUKOR ÉRZÉKENYEKNEK
Hozzávalók: 30-40 dkg darált hús, 30 dkg trappista sajt, 10 15 dkg gomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 ek napraforgó olaj, 1 kis konzerv paradicsompüré, só, szerecsendió reszelve, fűszer paprika, 30 dkg FE-Mini csőtészta, bors, ételízesítő

Elkészítése: A hagymát összevágjuk, az olajon megfonnyasszuk, megsózzuk, beletesszük a fűszereket, a paradicsompürét, a húst és a felszeletelt gombát. Puhára pároljuk. Egy fazék sós vízben megfőzzük a csőtésztát. Mikor a tészta is elkészült, egy tűzálló tálban rétegesen lerakjuk. Először a húst, utána a tésztát és a sajtot. A tetejére sajt kerüljön. Addig sütjük, míg piros nem lesz a teteje.

MILÁNÓI PALACSINTA
Hozzávalók: 12-13 db sós palacsinta, 1 üveg Milánói húsos vagy gombás szósz, 15 dkg reszelt trappista sajt, 1 cs. apróra szelt bazsalikom, 1/2 kg sertés darált hús, só, bors

Elkészítése: A palacsintákat kisütjük. A darált húst 1-2 dl olajon megpároljuk. Adunk hozzá sót, borsot, és a bazsalikom levelet. Utána adjuk hozzá a Milánói szószt, de előbb a mártásból félre rakunk 3-4 kanálra valót. A húst ezzel a mártással készre pároljuk és levesszük a tűzről. Hozzáadunk 5-6 dkg reszelt sajtot, és jól elkeverjük. Ezzel töltjük meg a palacsintákat, és sorba egymás alá rakjuk a tepsibe. (Egy kisebb tepsi elég.) Megkenjük a félre tett 3-4 kanál szósszal és bőven meghintjük reszelt sajttal. Csak addig rakjuk vissza a sütőbe, ameddig a sajt ráolvad.
Egy személyre 2 palacsintát adunk.

MIMÓZA TOJÁSSALÁTA
Hozzávalók: 6 kemény tojás, 4 közepes savanykás alma, 15 dkg trappista sajt, 2 csokor újhagyma, 1 dl majonéz, 1 dl tejföl vagy kefir, 1 citrom leve, só, fehér bors, tálaláshoz salátalevelek

Elkészítése: A hámozott almát reszeljük le durva reszelőn, locsoljuk meg citromlével. Adjuk hozzá a lereszelt (szintén durva reszelőn) sajtot, a majonézt, a tejfölt, és sózzuk, borsozzuk, majd keverjük össze.
A hagymát karikázzuk fel, locsoljuk meg a maradék citromlével. 4 tojást karikázzunk fel, a másik kettő fehérjéjét reszeljük le és adjuk a sajtos krémhez. A sárgákat tegyük félre.
A tálat béleljük ki salátalevelekkel, simítsuk bele a krém egyharmad részét, rakjuk meg a tojáskarikák felével, a hagymakarikák egyharmadával, majd ismételjük meg a rétegezést. A félretett tojássárgákat reszeljük le, és szórjuk a saláta tetejére - ettől lesz igazi mimóza.
Takarjuk be alufóliával, és 1-2 órára hűtsük be. Jól illik a sonkához, de önállóan is finom.

MUSTOS RAKOTT BURGONYA
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 30 dkg fehér szőlő, 1 dl frissen préselt must, 20 dkg trappista sajt egy darabban, 2 dl tejszín, 2 tyúkhúsleves-kocka, 4 db egész tojás, 3 gerezd fokhagyma, 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, késhegynyi őrölt gyömbér (vagy gyömbérpor), 1 evőkanál finomliszt

Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzöm, és meghámozva vékony karikákra vágom. Akkora tepsit készítek elő, amekkorába csak egy ujjnyi magasan fér a burgonya. A főtt burgonyát beleterítem és megsózom. A szőlőt megmosom, lecsöpögtetem, leszemezem és rászórom a burgonyára, illetve kicsit bele is nyomkodom. A tojásokat szétválasztom. A sárgákat kevés sóval, borssal, szerecsendió-reszelékkel és gyömbérporral kikeverem, majd felengedem a tejszínnel és a musttal, amiben előzőleg elkevertem a lisztet és a megtisztított, zúzott fokhagymát. A húsleveskockákat fél dl vízben feloldom és hozzáöntöm a fűszeres-tojásos tejszínhez. A tojásfehérjékből nagyon kemény habot verek, és óvatosan összekeverem a tojásos-tejszínes mártással. A burgonyára rárakom a hajszálvékony szeletekre vágott sajtot és rákenem a tojáshabos masszát. Fedetlenül betolom az előmelegített forró sütőbe, és addig sütöm közepes lángon, amíg szép piros-barna nem lesz a teteje. Különleges ízű, finom étel!
Elkészítési ideje: 90 perc

NORMANN HAGYMAKRÉM-LEVES
Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg vöröshagyma, 4 dl húsleves (kockából is készülhet), 2 evőkanál vaj vagy főzőmargarin, 1 piros színű csöves paprika, 4 dkg Gouda, eidami vagy trappista sajt, 3 szál friss, vagy 1/2 teáskanál szárított, morzsolt kakukkfű, só, fehér bors

Elkészítése: A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk. A hagymakockát a vaj- vagy a margarinforgácsokkal együtt speciális műanyag vagy üvegtálba tesszük, és mikrohullámú készülékbe toljuk. Az edényt saját tetejével vagy mikrohullámú fóliával lefedjük, és a hagymakockát 600 watt teljesítményen 5 percig pároljuk. Közben a levest tűzhelyen felforraljuk. A paprikát vékonyan felkarikázzuk, a sajtot lereszeljük. A friss kakukkfüvet megmossuk, lerázzuk, és leveleit lecsipkedjük. A párolt hagymát összetörjük vagy pürésítjük, majd a paprikával együtt a forró levesbe tesszük. A kakukkfű felével, és ha szükséges, sóval, fehér borssal ízesítjük. A levest adagonként porceláncsészékbe merjük, és 1-1 evőkanál reszelt sajttal gazdagítjuk. Visszatesszük a mikrohullámú készülékbe, és a sajtot 20 másodperc alatt megolvasztjuk. A félretett kakukkfűvel megszórva, toast kenyérrel kínáljuk.
Ínyencek 1-1 cikk almát is párolhatnak a hagymalevesben.
Elkészítési idő kb. 20 perc

OLASZ RAKOTT TÉSZTA
Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 20 dkg gomba, 20 dkg császárszalonna, 1 flakon ketchup, 20 dkg trappista sajt, 1 csomag makaróni tészta

Elkészítése: Az apróra vágott császárszalonnát meg pirítjuk. Hozzá adjuk a gombát és megpároljuk saját levében. Hozzá adjuk a darált húst a ketchupot és összeforraljuk. Félretesszük. A tésztát apróra törjük és kifőzzük. Közepes tepsit ki zsírozunk, a tészta felét az aljába terítjük, erre kerül a darált húsos töltelék. A maradék tésztát a töltelék tetejére terítjük és megszórjuk reszelt sajttal.
Sütőben fél órát sütjük 300. C fokon.

OLASZ SPENÓTGOMBÓC
Hozzávalók: 50 dkg friss spenót, 15 dkg trappista sajt, 1 tojás, 5 dkg vaj, 25 dkg liszt, só, bors

Elkészítése: A gondosan megmosott, megtisztított leveleket sós vízben főzzük meg. Ha puha, nyomkodjuk ki alaposan, és kihűlés után pépesítsük (daráljuk vagy turmixoljuk meg). Adjunk hozzá 10 dkg reszelt sajtot, a felvert egész tojást, sót, borsot, majd a liszttel jól dolgozzuk ki. A masszából formáljunk kis gombócokat, és főzzük ki lobogva forró, bő sós vízben. Akkor jó, ha feljön a víz tetejére. Szűrőkanállal emeljük ki, csöpögtessük le. Rakjuk előmelegített jénai tálba, locsoljuk meg olvasztott vajjal, hintsük a tetejére a maradék reszelt sajtot, és azonnal tálaljuk.

OLASZ TÉSZTA
Hozzávalók 6 fő részére: 1 csomag rövid-metélt tészta, 1 db közepes cukkíni, 3 dl tejszín, 20-25 dkg gépsonka, 1 evőkanál morzsolt oregánó, 2 db paradicsom, 15-20 dkg reszelt sajt (trappista, óvári vagy bármilyen reszelhető sajt), só ízlés szerint, 0,5 dl étolaj

Elkészítése: Megfőzitek a tésztát sós étolajos vízben és félrerakjátok későbbre.
A cukkínit és a gépsonkát felkockázzuk kb. 1cm darabokra, és a tejszínbe keveritek az oregánóval és a sóval, majd felteszitek főni közepes lángon vigyázva, nehogy odaégjen vagy kifusson. Közben a paradicsomot feldaraboljátok 2-3 cm-s darabokra.
A megfőtt tésztát és a tejszínes - cukkinis - sonkás anyagot valamint a nyers paradicsom darabokat összekeveritek egymással, majd kivajazott tűzálló tálba teszitek. Tetejére reszelt sajtot szórjatok, és előmelegített sütőben addig sütitek, míg a sajt aranysárgára nem pirul.

OREGÁNÓS SÜTEMÉNY
Hozzávalók:
A tésztához: 23 dkg finomliszt, 11 dkg vaj, egy csipet só.
A töltelékhez: 23 dkg krémsajt, 20 dkg paradicsompüré, 11 dkg vékonyra szeletelt trappista sajt, 1 felszeletelt zöldpaprika, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 1 kisebb fej vöröshagyma felszeletelve, 2 + 1 tojás, 2 evőkanál petrezselyem, 2 evőkanál aprított oregánó, 5 dkg kimagozott, aprított olajbogyó, 1 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd zúzott fokhagyma, fekete bors

Elkészítése: A lisztet a sóval keverjük el, gyúrjuk össze a vajjal, majd annyi vizet adjunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. A tésztát osszuk kétfelé, az egyik felét nyújtsuk ki és béleljünk ki vele egy kivajazott tepsit. A sütőt melegítsük elő 200°C-ra.
A töltelékhez keverjük össze a krémsajtot, a parmezánt, a 2 felvert tojást, a vöröshagymát, a petrezselymet és a fekete borsot.
Az olajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, majd pirítsuk benne a fokhagymát és az oregánót, majd keverjük hozzá a paradicsompürét és az olívát.
A sajtkrém felét kenjük a kinyújtott tésztára, azt fedjük be trappista szeletekkel, majd arra kenjünk a paradicsomos krémből és fedjük be a zöldpaprikával. A rétegezést ismételjük meg.
A tészta másik felét nyújtsuk ki, és fedjük le vele a tölteléket. A széleit nyomkodjuk le. A tészta tetejét kenjük be a felvert tojással, és villával jól szurkáljuk meg a tetejét. Kb. 30-40 percig kell sütni egyenletes melegben.

ŐSZI TÉSZTASALÁTA
Hozzávalók: 1/2 kg kagylótészta, 1 tubus majonéz, 1 kis pohár tejföl, fűszersó, mexikói zöldségköret, 1 fej lilahagyma, 10 dkg sonka, 10 dkg sajt (trappista vagy bármilyen vágható sajt), 1 fürt szőlő

Elkészítése: A tésztát nem túl puhára megfőzőm. A majonézt, a tejfölt és a fűszersót összekeverem. A zöldségköretet kiolvasztom, a lilahagymát, a sonkát és a sajtot kockákra vágom. A tésztát és a többi hozzávalót a majonézes tejfölbe keverem. Hűtőben lehűtőm.
Őszi jelleget a szőlő ad és meglepően jó ízhatása van a majonéznek és a szőlőnek együtt. Sült húsok mellé kiváló saláta, de önállóan is isteni!

PARADICSOMOS SAJT-FONDÜ
Hozzávalók: 25 dkg paradicsom, 1,5 dl paradicsom ivólé, 1 evőkanál száraz fehérbor,1 evőkanál konyak, 1 evőkanál tejszín, 15 dkg reszelt ementáli sajt, 15 dkg reszelt trappista sajt, 2 evőkanál búza- vagy burgonyakeményítő, 1-1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors, só, szárított bazsalikom és kakukkfű, 1 késhegynyi currypor, 1 csokor snidling

Elkészítése: A paradicsomokat egy pillanatra forrásban levő vízbe mártom, és a héját lehúzom, majd felszeletelem. Lábosba teszem, hozzárakom a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, majd fedő alatt addig párolom, amíg pépessé válik. Ezután átpasszírozom és leöntöm a búzakeményítővel simára kevert paradicsom ivólével. Hozzáadom a reszelt sajtokat, a bort, a konyakot és a tejszínt. Beleszórom a fűszereket meg a nagyon finomra metélt snidlinget, és állandó keverés közben addig forralom, amíg a sajt egynemű masszává válik. Ekkor átöntöm a fondü edénybe és állandó, csendes forrásban tartom. Kenyérkockákat vagy kifli karikákat mártogatunk bele.

PARADICSOMOS SPÁRGALEPÉNY
Hozzávalók: 4 tojás, 6 szál zöld spárga, 3 ek liszt, 1-1 mk pirospaprika, só és mustár, 1 tasak sütőpor, 10 dkg trappista sajt, 1 paradicsom

Elkészítése: A tojásokat üsse fel és a liszttel, valamint az ízesítőkkel, a sütőporral és a lereszelt sajttal alaposan keverje el. A spárgák fejét vágja le, és a szárát vágja centis darabokra. Fektesse ezeket kivajazott tepsi aljára. Öntse rá a tojásos keveréket. Tegye 180 fokra előmelegített sütőbe, majd negyed óra múlva vegye ki. Gyorsan rendezze el a tetején a paradicsomkarikákat és a spárga csúcsokat. Ezután tegye vissza a forró sütőbe 20-25 percre, mialatt a teteje aranybarnára sül.

PÉK VIRSLI
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Hozzávalók 8 személyre: 4 pár virsli, 1 doboz /50 dkg / leveles tészta, trappista sajt

Elkészítése: A virslik bőrét lehúzzuk és kb. 3-4 cm-es darabokra vágjuk, majd négy részre vágjuk. A felengedett tésztát lisztezett deszkán 1 mm vékonyra nyújtjuk, majd felvágjuk 1 cm-es csíkokra. A sajtot apró csíkokra vágjuk. A virsli mellé egy sajtcsíkot teszünk, majd betekerjük a csíkokra vágott tésztával. Zsírpapírral kibélelt tepsiben megsütjük.
Melegen sörrel, vagy fehérborral fogyasztjuk.

PILISI DISZKOSZBAN SÜLT
Hozzávalók: 60 dkg rövid sertéskaraj, 20 dkg főtt füstölt tarja, 1 kg tisztított burgonya, 1 paradicsompaprika, 1 zöldpaprika, só, 1 mokkáskanál őrölt bors, 10 dkg trappista sajt, 2 dl tejföl

Elkészítése: A karajt kicsontozom, és nyolc szeletet vágok belőle. A főtt füstölt tarját is felszeletelem. A burgonyát, a paradicsomot és a zöldpaprikát karikákra vágom.
Alufóliával kibélelem a diszkoszt, és rétegesen belerakom a burgonyát, a hús- és a tarjaszeleteket, valamint a paprikát. Közben minden réteget megszórok, és meghintek kevés borssal, valamint reszelt sajttal. A tetejét meglocsolom tejföllel, és rászórom a maradék sajtot.
A lezárt diszkoszt beteszem a parázs közé. A tetejére ráhúzok egy kevés hamus parazsat. Egy óra múlva megnézem, hogy megsült-e már az étel. Ha még nem, akkor visszateszem egy rövid időre.

PULYKAMELL MARCALI MÓDRA
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg füstölt házikolbász, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 20 dkg gomba, trappista sajt, liszt, tej, só, fehérbors, vaj, mexikói zöldségkeverék, burgonya

Elkészítése: Pulykamellet felszeleteljük, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk, és elősütjük kevés olajon. Ha ez megvan, tepsibe rakjuk egymás mellé a szeleteket (majd ezekre megy rá a ragu). Elkészítjük a mártásunkat is: a hús elősütő zsírjában kiolvasztjuk az apróra vágott szalonnát. Ha kiolvadt, rárakjuk az apróra vágott vöröshagymát, és addig pirítjuk, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ha ez megvan, a felkarikázott házikolbászt, és a szeletekre vágott gombát is hozzátesszük. Ha lepirult, megszórjuk 4 evőkanál liszttel, és annyi tejjel engedjük fel, hogy annyira sűrű mártást kapjunk, hogy ne folyjon le majd a húsról. Sóval, fehér borssal ízesítjük. Lassú tűzön 10-15 percig főzzük, ha kész levesszük a tűzről és rárakjuk az elősütött hússzeletekre. Megszórjuk reszelt sajttal és 15-20 percre berakjuk a sütőbe. Elkészítjük a köretet is. Vajban megfuttatunk egy kevés apróra vágott fokhagymát, és összekeverjük vele a sós vízben megfőzött zöldséget. A húst ezzel a zöldséggel és hasábburgonyával tálaljuk.

PULYKÁS ÉTVÁGYFALATOK
Hozzávalók: 25 dkg füstölt házi sonka, 20 dkg pulykasonka, 20 dkg trappista sajt, 20 dkg juhsajt, 25 dkg kolbász, 3 hónapos retek, 3 ananászkarika, 2 zöldpaprika, olajbogyó, diógerezdek, 1 fej fehér káposzta, színes műanyag kardocskák

Elkészítése: A káposzta külső leveleit leszedjük, a torzsájánál egyenesre vágjuk, hogy ne billegjen. Papírtörölközővel töröljük át, hogy ne legyen rajta szennyeződés. A retket, zöldpaprikát mossuk meg, töröljük szárazra. Az ananász, olajbogyó levét szűrjük le, majd a díszítőelemeket aprítsuk kisebb darabokra. A sonkát, sajtot kockákra, a kolbászt karikákra vágjuk. A kis kardokra először a díszítőket szúrjuk fel, majd sonkát, sajtot vagy kolbászkarikát tűzzünk hozzá. A sajthoz olajbogyót, diógerezdet, a sonkához ananászt, a kolbászhoz retket, paprikát tegyünk. A kardocskákat szúrjuk a káposztafejbe, és tálaljuk.

RAKOTT CSIRKE
Hozzávalók: 1 kg csirkemell, só, bors, bacon szalonna, liszt, 3 tojás, 20-20 dkg reszelt trappista és füstölt sajt, 1-1 piros és zöldpaprika, 2 dl tejföl

Elkészítése: A csirkemellet vékony, 4-5 dkg-os szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy 22 cm átmérőjű sütőformát baconszalonnával kibélelünk úgy, hogy lógjon túl az edényen. A húst a lisztben és a tojásban megforgatjuk, és lerakunk egy sort a kibélelt formába. A sajtokat összekeverjük. Egy sor bacon és sajt következik. A rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalókból tart: hús, piros paprika karikázva), bacon, sajt, hús, zöldpaprika, bacon, sajt..., de a tetejére hús kerüljön. Ekkor meglocsoljuk a tejföllel, ráhajtjuk a lelógó szalonnát. Előmelegített sütőben sütjük kb. 1 órát, az első 40 percben takarjuk le alufóliával. Ha kész kihűtjük, egy éjszakát pihentetjük hűtőben és másnap kiborítjuk és felszeleteljük. Hidegen és melegen is jó.

RAKOTT CSIRKEMÁJ
Hozzávalók: 60 dkg csirkemáj, 50 dkg krumpli, 20 dkg liszt, 4 tojás, 20 dkg trappista sajt, 2 deci tejföl, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, vágott petrezselyem

Elkészítése: A krumplit le kell reszelni, hozzákeverni a többi hozzávalót. Kiolajozott tepsibe a krumpli massza felét beleöntöd. Ezután lerakod sorban a csirkemájat a tetejére. Következő réteg a krumpli massza maradéka. Legvégén meglocsolod tejföllel, és reszelt sajttal megszórod, és sütőben megsütöd.

RAKOTT CUKKÍNI
Hozzávalók: 2-3 db közepes méretű cukkini, 1 tasak Bolognai spagetti alap, 30 dkg filézett csirkemell, 20 dkg csuszatészta, 10 dkg laskagomba, 2 dkg margarin, 15 dkg trappista sajt, kevés ételízesítő

Elkészítése: A csirkemellet felcsíkozzuk, a cukkiniket és laskagombát alaposan megmossuk, feldaraboljuk. A csuszatésztát enyhén sózott vízben kifőzzük, lecsepegtetjük, kevés olvasztott margarinban előpirítjuk. A bolognai alapot csomómentesen kikeverjük kevés vízzel, hozzákeverjük a kifőtt csuszatésztát, az elősütött húst, a laskagombát és a felkarikázott cukkinit. Lazán, az anyagokat nem törve, átkeverjük. Egy kikent tűzálló tálba halmozzuk, és a tetejét meghintjük reszelt sajttal. Előforrósított sütőben aranysárgára sütjük.

RAKOTT FÜSTÖLT CSÜLÖK
Hozzávalók: egy darab főtt füstölt csülök (hátsó), 2 kg burgonya, 4 dl tejföl, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg trappista sajt, 6 tojás, olaj, mustár, ketchup, bors

Elkészítése: A főtt csülköt felszeleteljük. A nyers burgonyát és a hagymát karikára vágjuk. Megfőzzük a tojást, közben olajjal kikenjük a tepsit. Beletesszük a burgonyát, amit sózunk, borsozunk. Erre kerül a hagyma, majd a csülök, amit megkenünk mustárral és ketchuppal. Rákarikázzuk a főtt tojásokat, ráöntjük a tejföl felét és megszórjuk sajttal. A tetejére burgonya kerül, pici só, bors, tejföl és a maradék sajt. Letakarjuk alufóliával és előmelegített sütőben közepes lángon sütjük. Amikor a felső réteg burgonya megpuhult, levesszük a fóliát és kicsit még pirítjuk.