Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Ír reggeli


Irish breakfast

Valószínűleg a mindenki által - legalább hallomásból - ismert fogás számít a leghíresebb ír ételnek: ez a bizonyos Irish breakfast, vagyis az ír reggeli (északon Ulster fry), amely rendszerint olyan laktató, hogy délután háromig nem fogunk megéhezni elfogyasztása után. Egy decens ír reggeli a következőket tartalmazza (vegetáriánusok ne olvassák): egy tükörtojás, két vastag szelet “black pudding”, ami a mi véres hurkánkhoz hasonló, két szelet “white pudding”, ez a mi májas hurkánkra hajaz, két-három kis, darált sertéshúsból és fűszerekből készült hurkácska, az ún. “sausage”.

Ehhez tartozik még egy-két szelet sült szalonnaszelet, két szelet meggrillezett paradicsomszelet (ami állítólag olyan alkotórészeket hoz ki a paradicsomból, ami felettébb egészséges a szervezet számára). Az ír reggelihez tartozik még számos szeletnyi pirított kenyér, vagy a szódakenyér (barna v. fehér), vagy az ún. “potato cakes”. Ez utóbbit tört, főtt burgonyából, lisztből és vajból keverik ki, és kevés olajban kisütik. (Szeletelve, csomagolva, félig nyersen boltban is kapható.)

Hogy miért nevezik északon az ír reggelit Ulster fry-nak? Mert akkora hazafiak, azért. Amúgy északon szokás még egy adag főtt, paradicsomos babot is borítani az ír reggelire, vagy egy-két szelet grillezett gombát tenni a paradicsom mellé. Aki ezt megeszi, garantáltan nehezen fog felállni a reggeliző asztaltól.

Fordította Barna Aladár