Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Körözöttek


ANIKÓ-KÖRÖZÖTT - “MAJOMVELŐ”
Hozzávalók: Tejszínes krémsajt, ízlés szerint lila-, póré- fokhagyma, só

Elkészítése: A hagymákat nagyon apróra vágjuk, a krémsajtba keverjük, és az egészet megsózva ismét elkeverjük. Teával kitűnő.

AZ “IGAZI” KÖRÖZÖTT 1932-BŐL
Voltaképpen minek is lenne helye abban a juhtúrós- vajas-fűszeres keverékben, amit “körözött” címén a zsemlére kenünk?
Elkészítése: Mindenekelőtt friss és gyenge legyen a juhtúró, jó a vaj és helyén minden egyéb, ami a juhtúrót valóban “körözötté” teszi. Persze ez a “minden egyéb” kissé relatív fogalom, a gyakran bajos lenne ragaszkodni, pl. ahhoz, hogy nagy szemű, gyöngyszürke, kevéssé sózott kaviár is benne legyen az összeállításban. Kaviár nélkül megleszünk valahogy. Hagymára semmi szükség sincs, paprikát is csak egy csipetnyit vegyünk, köménymagból is legfeljebb néhányat. A sok mustártól savanyú lenne, ennél fogva ezen a téren is takarékoskodjunk, ellenben egy kis kesernyés sör nem árt neki, s ha kaphatunk egy kövér szardíniát, tisztogassuk meg jól, tegyük bele, s az olajból is öntsünk hozzá. Egy két szardellagyűrű nagyon hasznos lehet, vágjuk finomra néhány szem kaprival egyetemben és ezt is tegyük a keverékhez. Késünkkel, villánkkal mindent jó simára és egyenletesre keverjünk. Ha véletlenül még hideg, sült libamáj is rendelkezésünkre áll, egy keveset abból is.

FRANCIA KÖRÖZÖTT (BOURSIN)
Elkészítése: 1 rész túrót (eredetileg juh, de lehet tehén is) 1 rész vajat, 1 rész krémsajtot jól összekeverünk, összezúzott fokhagymát, finomra vágott friss kaprot és tárkonyt, sót és borsot teszünk bele, majd 1- 2 órára félretesszük, hogy az ízek összeérjenek.

ERDÉLYI ÍZES KÖRÖZÖTT
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók: 40 dkg juhtúró, 8 dkg vaj, 1 dl tejföl, 2 dkg tárkony, 10 dkg póréhagyma, 5 g pirospaprika, 1 db fejes saláta, 15 dkg lila hagyma, só

Elkészítése: A juhtúrót áttörjük, hozzáadjuk a lágy vajat, a tejfölt és habverővel simára keverjük. A friss tárkonylevelet és a póréhagymát vágódeszkára téve apróra vágjuk, majd ezt is a túróhoz adjuk. Sóval, egy kevés pirospaprikával fűszerezzük, és jól elkeverjük. Üvegtányérra megmosott és leszárított salátaleveleket teszünk, és ízlésesen formázva erre halmozzuk fel a körözöttet. A lila hagymát vékony karikára szeljük, és a körözöttet ezzel díszítjük.

FEHÉR KÖRÖZÖTT
Hozzávalók: 400 g juhtúró, 100 g vaj, 10 g só, 100 g vöröshagyma, 8 g őrölt köménymag, 1 db fejes saláta

Elkészítése: A piros körözötthöz hasonlóan készítjük el, azzal a különbséggel, hogy nem adunk hozzá fűszerpaprikát.

IGAZI KÖRÖZÖTT 01.
Hozzávalók: 10 dkg juhtúró, 1 doboz krémsajt, 2 evőkanál tejföl, 10 dkg vaj, fél doboz szardínia, 3 evőkanál barna sör, 5 apróra vágott ringli, 1 csokor snidling, 1 evőkanál apróra vágott kapribogyó, 1 teáskanál pirospaprika, késhegynyi őrölt köménymag, ízlés szerint só és mustár

Elkészítése: Az összes alapanyagot habosra keverjük, és a hűtőszekrényben két-három órán keresztül érleljük. Aki szereti, csípős paprikát is tehet bele.

IGAZI KÖRÖZÖTT 02.
Hozzávalók: 10 dkg juhtúró (vagy gomolyatúró), 5 dkg vaj vagy margarin, 1 csokor újhagyma, szárával, 2 evőkanál sör, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál szardíniaolaj, 1 evőkanál összetört szardínia, 1 púpozott teáskanál pirospaprika, 1 teáskanálnyi csípős mustár, 1 mokkáskanál só, 1 késhegynyi törött fekete bors, csipetnyi porcukor

Elkészítése: Mély keverőtálba tesszük a darabokra tört juhtúrót és a puha vajat. Az újhagymát megtisztítjuk és megmossuk, majd nagyon apróra összevágva a túróhoz adjuk. Ráöntjük a sört, a tejfölt és az olajat, ezután rászórjuk a pirospaprikát és hozzáadjuk a mustárt, valamint az összetört szardíniát. Végül megsózzuk, megborsozzuk és megcukrozzuk. Addig keverjük, amíg habos, egynemű massza nem lesz belőle. Üvegtálra halmozzuk, befedjük. Hűtőszekrényben megdermesztjük. Pirított péksüteménnyel vagy kenyérrel és sörrel tálaljuk.
TIPP: Elektromos keverőgéppel percek alatt habosra keverhető. A körözöttet zöldpaprikába vagy paradicsomba, esetleg egészen apró, megsütött tésztakehelybe (képviselőfánk) is szokás tölteni. A paprikás változat megdermesztve vékonyan felszeletelhető. Ha a szardíniát elhagyjuk, egy hétig is eláll a hűtőszekrényben.

IGAZI KÖRÖZÖTT 03.
Hozzávalók: 15 dkg jó csípős juhtúró, 7 dkg vaj vagy margarin, 1 evőkanál sűrű tejföl, fél doboz szardínia olajával együtt (vagy fél tubus szardellapaszta), 1 fiola kapribogyó. 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt (vagy 1 kis fej vöröshagyma és 1 csokor snidling), 3 evőkanál sör, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, csipet törött köménymag, csipet porcukor

Elkészítése: A zöldhagymát megtisztítom, hajszálvékony karikára vágom zöldjével együtt (vagy a vöröshagymát fokhagymaprésen átnyomom) és keverőtálba teszem. A leszűrt kapribogyó szemeket félbevágva, levével együtt öntöm a tálba. Az összes többi hozzávalót beleteszem, és a robotgép vékony keverőpálcájával addig keverem, amíg egész habos, könnyű, egynemű krémmé válik. (Ha szemcsés lenne, és láthatóan nem veszi fel a folyadékot, akkor 2 evőkanálnyi mennyiséget kis edénybe teszek, és kis lángon felolvasztom, majd még melegen, olvadt állapotban teszem hozzá a többi krémhez. Erőteljes keverés után már felveszi és sima, egynemű lesz a massza.) Bármilyen szendvicskenyérre vagy péksüteményre kenve, egy pohár sörrel, gyümölcslével vagy teával kitűnő vacsora, de vendégváró is lehet.

JUHTÚRÓS KÖRÖZÖTT
Hozzávalók: 25 dkg juhtúró (ahol nem kedvelik, természetesen lehet tehéntúró is), 1 jó nagy fej hagyma, 2 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál köménymag, 1-2 evőkanál mustár (aki szereti, készítse csípős Dijoni mustárral), só, 2-3 evőkanál sör, illetve annyi, amennyivel jól kikeverhető krémet kapunk

Elkészítése: A hagymát egészen finomra vágjuk, de ne használjunk hagymakrémet, mert azzal az egész körözött jellege megváltozik. A hagymát és minden egyéb hozzávalót rakjuk egy tálba és keverjük simára, lassan hozzáadagolva a sört, hogy az állagát folyamatosan ellenőrizni tudjuk. Érdemes lefedve egy-két órára hűtőszekrénybe tenni.

KAPROS KÖRÖZÖTT
Hozzávalók: 25 dkg juhtúró, 1 nagy fej hagyma, 1csomag friss kapor, tejföl, piros paprika

Elkészítése: A juhtúróba elkeverem az apróra vágott vöröshagymát és kaprot. Annyi tejföllel keverem el, hogy jól kenhető legyen. (kb. 1 dl, de a túrótól függ). Tetszés szerint kevés pirospaprikát is keverhetünk hozzá, de el is hagyható. Attól függ, mit adok hozzá. Finom kenyérre kenve zöldséggel (a gyerekeknek felvágottat is teszek rá), de ha fogyókúrázok, olyankor zöldpaprikába töltöm. Legalább 1 órát áll, de finomabb, ha előző este készítem el.

KÖRÖZÖTT 01.
Hozzávalók: 20 dkg liptói túró, 10 dkg vaj, 1-2 ek szódavíz, metélőhagyma, 1 kk mustár, pirospaprika, köménymag, Worcester mártás, esetleg szardellapaszta, vagy kapribogyó

Elkészítése: Először a liptóit és a vajat a szódavízzel habosra keverjük, majd köményt, paprikát, mustárt, Worcestert, esetleg szardellapasztát, vagy kaprit adunk hozzá. Ezeket jól kikeverjük, és utoljára a finomra vágott metélőhagymát adjuk hozzá. A jól kevert körözöttnek habosnak kell lennie és álljon legalább 3 órát.

KÖRÖZÖTT 02.
Hozzávalók: 80 dkg juhtúró, 20 dkg vaj, 1dkg paprika, fél dkg kömény, 5 dkg hagyma, 1 csomó snidling, 3 dkg mustár, 2 dkg szardellapaszta

Elkészítése: A juhtúrót átpasszírozom, hozzáadom a kikevert vajat, a mustárt, a szardellapasztát, a paprikát, köményt, a reszelt hagymát. Hűtőben jól lehűtöm és ízléses kúp-, golyó-, vagy szelet-, esetleg más formában adagolva előhűtött üveg-, vagy porcelán tálra tálalom. Megszórom finomra vágott metélőhagymával, újhagymával, hónapos retekkel, szeletelt zöldpaprikával díszítem. Hideg töltött paprika, körözöttes zsemle töltéséhez stb. is használható.

KÖRÖZÖTT 03.
Hozzávalók: 90 dkg juhtúró, 10 dkg vaj, 1dkg paprika, fél dkg kömény, 5 dkg hagyma, 1 csomó snidling, 3 dkg mustár, 1 dkg konyhasó

Elkészítése: Elkészítése megegyezik a Körözött 2 recepttel.

KÖRÖZÖTT 04.
Hozzávalók: 40 dkg juhtúró, 40 dkg tehéntúró, 20 dkg vaj, 1dkg paprika, fél dkg kömény, 5 dkg hagyma, 1 csomó snidling, 3 dkg mustár, 1 dkg konyhasó

Elkészítése: Elkészítése megegyezik a Körözött 2 recepttel.

KÖRÖZÖTT 05.
Hozzávalók: 30 dkg túró, 1 dl 12% zsírtan. Tejföl, 1,5 dkg Delma light margarin, 4 dkg vöröshagyma, só, köménymag

Elkészítése: A túrót átpasszírozzuk, a hagymát hozzákeverjük. A tejföllel, margarinnal jól összekeverjük, sóval, törött köménymaggal ízesítjük. A kész körözöttet kicsumázott zöldpaprikába töltve is fogyaszthatjuk.

KÖRÖZÖTT 06.
Hozzávalók: 1/2 kg juhtúró, 1/2 kg tehéntúró, 1/4 kg vaj (esetleg margarin), 1 db közepes méretű vöröshagyma apró lyukú reszelőn lereszelve, só, ízlés szerint, bors, csapott mokkáskanál őrölt kömény. 1/2 szerecsendió lereszelve, csapott teáskanál enyhén csípős pirospaprika, 1 csokor petrezselyem zöldje nagyon apróra vágva, 1 csokor száraitól megfosztott kapor levélzete, szintén összeaprítva

Előkészítés: A hagymát és a szerecsendiót lereszeljük, a tehéntúrót villával áttörjük, és összedolgozzuk a juhtúróval.

Elkészítése: Egy habüstben, vagy tálban habosra keverjük a vajat (vagy margarint), állandó kevergetéssel hozzáadjuk a túrót, majd a vöröshagymát, petrezselymet, kaprot, és az őrölt fűszereket. Amikor egyneművé válik kész is a körözött.
Zárt edényben pár órát hagyjuk összeérni az ízeket, és akár tálban (Húsos, piros paprika, és paradicsom szeletekkel, petrezselyem levélkékkel díszítve), akár paprikába töltve tálalhatjuk.

KÖRÖZÖTT 07.
Hozzávalók: 25 dkg juhtúró, 20 dkg Rama margarin, vagy vaj, 20 dkg tehéntúró, 2 dl 20%-os tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, só, fehérbors, pirospaprika, köménymag, ízlés szerint piros arany

Elkészítése: A fenti anyagokat egy mély tálba tesszük, és jól összedolgozzuk pl. krumplinyomó segítségével. Végül villával szépen elrendezzük a tálban is, hűtőszekrénybe tesszük legalább fél napra érlelni. Nagyon finom kenyérre kenhető étek, de lehet friss zöldpaprikába tölteni és még nagyon finom, egyben mutatós is a frissen sült tepertős pogácsa (leveles) töltésére is.

KÖRÖZÖTT 08.
Elkészítése: 40 dkg túrót alaposan elkeverek 25-30 dkg margarinnal, sóval, 1 kiskanálnyi pirospaprikával, és 2 fej nagyon apróra vágott vöröshagymával.
Ez utóbbi snidlinggel helyettesíthető. Ha pikáns ízt akarok, akkor egy egészen pici mustárt is teszek bele.

KÖRÖZÖTT 09.
Hozzávalók: 15 dkg tehéntúró, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma (vagy 1 evőkanál finomra metélt vöröshagyma), 1-1 teáskanál mustár és pirospaprika, 1 mokkáskanál só, ízlés szerint őrölt fekete bors, késhegynyi őrölt köménymag

Elkészítése: A vajat gőzön felpuhítom, és habosra keverem a tejföllel, a megtisztított és finomra vágott zöldhagymával (zöldjével együtt), végül hozzákeverem az áttört túrót is. A fűszerekkel ízesítem, és jól behűtve, zöldpaprikával, piros retekkel teszem az asztalra.

KÖRÖZÖTT 10.
Hozzávalók: 15 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 1 kis doboz olajos szardínia, 3 evőkanál sör, 1 csokor zöldhagyma (vagy evőkanál reszelt vöröshagyma), 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustár, só, őrölt fekete bors, cukor, ízlés szerint

Elkészítése: A puha vajat habosra keverem a leszűrt szardínia olajával és a sörrel, majd hozzáadom a villával áttört juhtúrót, a finomra metélt, megtisztított zöldhagymát (zöldjével együtt), a zúzott fokhagymát és a többi fűszert. Beleteszem a szétnyomott szardíniát. Együtt keverem tovább addig, amíg egynemű masszát nem kapok. Jól lehűtve kínálom paradicsomszeletekkel, zöldpaprikával, zöld-hagymával. Barna kenyérhez illik a legjobban!

KÖRÖZÖTT 11.
Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 5 g őrölt kömény, 5 dkg vöröshagyma, 1 dkg só, 1 dkg fűszerpaprika

Elkészítése: A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a fűszereket és a reszelt hagymát, habosra keverjük.

KÖRÖZÖTT 12.
Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 csomó kapor, 1 dkg só, 1 csomó újhagyma

Elkészítése: A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és a finomra vágott kaprot, habosra keverjük. Az újhagymát szeletelve vagy finomra vágva keverjük bele.

KÖRÖZÖTT 13.
Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 csomó metélőhagyma, 1 dkg só, 7 csomó újhagyma

Elkészítése: A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és a finomra vágott hagymákat, habosra keverjük.

KÖRÖZÖTT 14.
Hozzávalók: 10 dkg juhtúró, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál sűrű tejföl, 1 evőkanál sör, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só. (Ha van, egy evőkanál szardíniaolaj vagy maradék szardínia, de el is hagyható.)

Elkészítése: Keverőtálba rakom a szétmorzsolt juhtúrót, a puha vajat, a tejfölt, a mustárt és az összes fűszert. A fokhagymát összezúzva teszem bele. A vöröshagymát vagy nagyon apróra vágom, vagy pedig megreszelem, esetleg apró darabokban fokhagymaprésen átengedve adom hozzá. Végül rálocsolom a sört, és egészen habosra keverem. (Kis konyhai robotgéppel szinte pillanatok alatt egynemű krém lesz belőle.) Legalább 4 napig eláll a hűtőszekrényben, és nemcsak vacsorára kitűnő egy pohár sörrel vagy teával, hanem a gyerekeknek is kiváló tízórai.

KÖRÖZÖTT 15.
Hozzávalók: 20 dkg tehéntúró, 5 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 1 evőkanál tejföl, citrom, só, cukor, őrölt bors

Elkészítése: A tehéntúrót szitán áttörjük, a többi anyaggal jól elkeverjük, és ízlés szerint fűszerezzük.

KÖRÖZÖTT 16.
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg juh vagy tehéntúró, esetleg vegyesen, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, só, bors, köménymag, ízlés szerint tejföl

Elkészítése: A hagymát apróra felvágjuk. A túrót eldolgozzuk a pirospaprikával (akkor elég a paprika, ha a krém narancssárga színűvé válik), sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a hagymát is és a köménymagot is. Az egészet jól kikeverjük, rövid időre hűtőszekrénybe tesszük - és máris ehető a finom körözött.

KÖRÖZÖTT 17.
Hozzávalók: 30 dkg juhtúró, 10 dkg vaj vagy margarin, 1 vöröshagyma, só, őrölt köménymag és pirospaprika (ízlés szerint)

Elkészítése: A villával összetört juhtúrót hozzáadjuk a habosra kikevert vajhoz vagy margarinhoz, ízesítjük sóval, őrölt köménymaggal és pirospaprikával, majd az apróra vágott vagy lereszelt hagymával is összekeverjük. Az elkészített krémet a felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk, maximum 1-2 napig.

KÖRÖZÖTT 18.
Hozzávalók: 30 dkg juhtúró, 20 dkg vaj, 1 evőkanál mustár, szardellapaszta, 2 késhegynyi köménymag, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csomó snidling, só, 1 púpozott evőkanál fűszerpaprika, 1 késhegynyi törött bors
A díszítéshez: zöldpaprika, paradicsom, póréhagyma, petrezselyemzöld

Elkészítése: A juhtúrót szitán áttöröm. Hozzáadom a habosra kikevert vajat, a mustárt, ízlés szerint szardellapasztát, az őrölt köménymagot, a finomra lereszelt vöröshagymát, az apróra vágott snidlinget, a sót, és a fűszereket. Az egész anyagot jól összekeverem és lehűtöm. Előhűtött tálra ízlésesen kiformázom, a tetejét zöldpaprikával, paradicsommal, póréhagymával, petrezselyem-zölddel díszítem.

KÖRÖZÖTT, AGGLEGÉNY MÓDRA
(hol vannak a régi szép idők)
Elkészítése: Alapesetben kell hozzá egy-két komolyabb hagyma, köménymag, kakukkfű, 25 dkg vaj, vagy margarin, amelyiket jobban szereted, vagy amelyik van otthon, gomolya túró (NEM tehéntúró, gomolyatúró, amit liptóinak is nevezhetünk, hallgat rá) valamennyi só, bors, őrölt pirospaprika és vagy egy hegyes erős paprika, vagy, egy kis csípős pirospaprika, valamint egy üvegnyi sör. (Persze az sem baj, ha kettő van. De legjobb, ha rekeszes!)
Nekigyürkőzik az emberfia, aztán a közönséges körözötthöz hasonlóan, a vajból, meg a gomolyából, készít egy alapkrémet. Férfit próbáló, felelősségteljes feladat, mert ezt nem lehet elkapkodni. Villát és bicepszet nem kímélve, addig gyömöszöljük a makacs pempőt, míg puha, engedelmes krémmé nem szelídül az emberi szellem fölényes erejétől. Ekkor érkezik el a pillanat, hogy kinyissuk a sort.
Eddigre alighanem elegendő folyadékot vesztettünk ahhoz, hogy lelkiismeret furdalás nélkül legurítsunk a torkunkon négy decit, mert egy deci sör kell a körözöttbe. Most elárulom nektek a titkot, melynek birtokában Szt. István királyunk verhetetlen nagyhatalommá erősíthette volna nemzetünket: barna sör kell a körözöttbe. Jó, nyúlós, haraphatóan sűrű, erős barna sör. Lehűtve, hogy a pohár oldalán gyöngyözően csapódjon ki a pára, s az első leguruló cseppek fényes nyomot hagyjanak, a bepárásodott üvegen, látni engedve a sör ígéretesen sötétlő színét. Persze a körözöttbe jó a le nem hűtött sör is, de négy decit, ugye, megiszunk…
Persze nem ám beledöntjük, aztán majd lesz valami! Nem, egyelőre csak fel decit, pici adagonként, jól megfontolva minden cseppet, miközben férfiemberhez méltó határozottsággal körözzük a körözöttet egy villával. Hadd szívja magába a lélektelen massza a sör zamatát, a maláta erejét, a komlómezők végtelen távlatait, hogy egyszerű gomolyából és vajból, körözötté nemesedjen. Mikor habosfehéren, könnyedén tornyosul a tálban a krém, az egészen apróra kockázott hagymával alkotjuk meg markáns, semmivel össze nem téveszthető ízét, mely a nap további részére szerényen, ám határozottan mentesít minket a csókolózás fárasztó feladatától. És keverjük, keverjük, hiszen ettől járja át az erő, az ősi szittya lélek, rég elhunyt sámánok ősi, titokzatos szelleme. (De jó, hogy két üveg sört írtam hozzá, most kibonthatjuk a másodikat is.) Míg a hagyma illóolajai elegyednek a sörrel és a gomolyával, elkezdhetjük adagolni a köménymagot. Óvatosan bánjunk vele, mert ha íze kiütközik, akkor vezetővé válik, ám ha nem érezzük, akkor hiányozni fog. Olyan ez, mint a szerelem. Ha sok van belőle, lehet, hogy élvezetes, ám minden mást eltávolít, csak azt érezzük az életből, és ezzel sok szépségtől megfosztjuk magunkat. Ugyanakkor nélküle értelmetlen az élet. A szárított kakukkfű-port csipetenként szórjuk, egy mokkáskanálnyit mindössze.
Illata elhagyott temetők behorpadt hantjait idézi, elmúlt öregek fáradtan messze néző szemét, a pihenést, az elmúlás filozofikus mélységeit. És keverni, fáradhatatlanul, mintegy áldozatul az élőknek, az életnek, mely rövid, ám annál több örömet rejt magában, például a körözöttet. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha van egy kis csípős paprikánk Lacza Jani kertjéből, ám nem lehet mindenki a szerencse fia, így biztos lesznek, kiknek meg kell alkudniuk önmagukkal, s be kell érniük egyéb paprikákkal, akár a sarki zöldségestől is. Kicsi kockácskákra aprózzuk, hogy az egyre körözöttesebb krém jellegét ne durvítsa holmi dudoros maszattá, és egyéni tűrőképességünknek megfelelően adagoljuk bele. Most megsózhatjuk, ám csínján, mert a gomolya maga is sós, és nagy eleink bölcsessége megmutatta nekünk, hogy belerakni a sót, sokkal egyszerűbb, mint kiszedni. Borsot is tehetünk bele, ha szeretjük a frissen őrölt fekete bors illatát, melynek egzotikus íze forróvérű leányként tüzeli vérünket, ám jusson eszünkbe, hogy csípős paprika már van költeményünkben, melyet talán szentségtörés is egyszerűen körözöttnek hívni.
Végső akkordként, a pirospaprikával adjuk meg neki a lenyugvó napkorong haragosan vöröslő színét, s a maradék fel deci sört csak nagyjából keverjük el benne, hogy szinte meg sziszegjen a buborék, mikor az asztalra adjuk művünket.
Vastagon kell a kenyérre kenni. Vastagon, hogy érezzük, nem dolgoztunk hiába, hogy átjár minket a körözött, hogy mindaz az erő, szellem, és ősi hit, amit belekevertünk a miénkké válik, hogy zamatos ízorgia alapozza meg azt a sört, amit ehhez a körözötthöz iszunk, hogy költészetté nemesedjen ez az egyszerű körözött, melyet olyan hétköznapi ételnek kezelünk, pedig a maga módján veretes rímek ódon pergamenjét is megihletni méltó. (Bácskai Péter)

KÖRÖZÖTT A ‘20-AS ÉVEKBŐL
Elkészítése: 40 dkg tehéntúró, 20 dkg juhtúró, 10 dkg vaj és 2 dl tejfel keverékét jól átdolgozom, majd belekeverek egy-egy fej apróra vágott vörös- és lilahagymát, egy csokor újhagymát felkarikázva, 10 szem közepesre vágott olajbogyót, és cirka 20 szem durvára vágott kaprit.
Színesítem még egy édes pirospaprikával is, amit kis kockára vágok. Egy laza keverés után jönnek a fűszerek: vágott köménymag, pirospaprika, piros arany, mustár. Sózásra én az olajbogyó és a kapri levét szoktam használni kisebb mértékben, de a piros arany is tartalmaz sót! Aki csípősre szereti, használhat cseresznyepaprika krémet, vagy bármiféle paprikakrémet. Miután minden alkatrész belekerült, összekeverem, és állni hagyom min. fél órát. Ezután kibontok egy üveg jóféle barna sört, és enyhén felrázom, persze az üveg száját befogva, aztán a keletkezett sörhabot belespriccelem a körözöttbe. Nem muszáj, de kiválóan lazítja és igen egyedi ízt ad a markáns krémnek.
Mellesleg a maradék - néhány üveg:)))) - sör remek kísérője a körözöttek bármely tagjának.

KÖRÖZÖTT ÁGI MÓDRA
Elkészítése: 40 dkg túrót alaposan elkeverek 25-30 dkg margarinnal, sóval, 1 kiskanálnyi pirospaprikával, és 2 fej nagyon apróra vágott vöröshagymával. Ez utóbbi snidlinggel helyettesíthető.
Ha pikáns ízt akarok, akkor egy egészen pici mustárt is teszek bele.

KÖRÖZÖTT CURICE MÓDRA
Elkészítése: Én sosem teszek bele vajat, s ritkán készítem juhtúróból. Inkább tehéntúrót használok. 25 dkg túróhoz egy egész tejfölt keverek (20%-os), aztán teszek bele egy kis sót - ez az alap. Szoktam, reszel sajtot is belekeverni. Egy kis őrölt fehér borsot is elbír. Krémsajttal még nem próbáltam, de azzal is meg lehet próbálkozni. Aztán van úgy, hogy a tejfölös-túrós alaphoz nagy adag fokhagymát keverek csak. De lehet a fokhagymát apróra vágott vörös-, ill. lila hagymával helyettesíteni, lehet bele őrölt pirospaprikát, köményt beletenni.
Végül is mindegy, hogy mit teszünk bele, csak az ízek harmonizáljanak egymással.
Egyszer kipróbáltam egy zöldfűszeres változatot is. Aprított petrezselyem, kapor, snidling vagy újhagyma került bele. Annak idején, mikor várandós voltam a lányommal, diétáznom kellett, s akkor mindenféle zöldséget (paprika, paradicsom) belepakoltam a tejfölös-túros alapba. Sőt! Ha elég hígra készítjük, mártogatósnak is beválik.
Jut eszembe! Van pár mártogatós receptem, de még nem aktuálisak, mert még nem tobzódunk friss zöldségekben.

KÖRÖZÖTT FÜSTÖLT KOLBÁSSZAL
Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 dkg só, 1 csomó metélőhagyma, 1 pár gyulai kolbász, 1 fej fejes saláta

Elkészítése: A túrót áttörjük, és metélőhagymás körözöttet készítünk. Üvegtálra fejessaláta-leveleket teszünk, erre kúp alakban a körözöttet. A felszeletelt kolbásszal díszítjük.

KÖRÖZÖTT ILIKE MÓDRA
Elkészítése: Egy kisebb fej vöröshagymát jó apróra vágsz. 10 dkg teavajat habosra keversz 7 mokkáskanál vegetával, pici sóval, csipet köménymaggal, 2 mokkáskanál törött paprikával, jöhet bele az apróra vágott vöröshagyma, 2 deciliter tejföl, legvégül pedig fél kg túró.
Aki szereti, a túrót meg is lehet osztani úgy, hogy 25 dkg tehéntúró és 25 dkg juhtúró. Szezonban töltheted édes vagy csípős fehér paprikába, de télen kitűnően ki lehet kanalazni akár egy jénaiból is.

KÖRÖZÖTT ÍNYESMESTER MÓDRA
„Mikor tavaszra fordul az idő, a csemegés boltokban fokozott érdeklődés kíséri a liptai túrós bödönöket (bár Makoviczky Péter világhírű rózsahegyi készítményének helyét többnyire a jászberényi, bihari, meg a hortobágyi foglalja el), és a vendéglőkben is újra sűrűn hangzik fel a rendelés: “Kérek egy körözöttet.”
A pincér hozza is a körözöttet, mely nem más, mint egy darab juhtúró vajjal és némi fűszerszámmal körítve. Többnyire már összekeverve hozzák ezt a bizonytalan színű “körözöttet”, mert mindig ritkább a vendég, aki maga szeretne vesződni a kevergetéssel. Holott megér egy kis fáradságot, ha látja az ember, mi van és mi nincs benne a keverékben, mit “körözött” címén a zsemlyére ken?
Friss, gyenge-e a juhtúró, “teschen-i” vagy ehhez hasonló jó-e a vaj és helyén van-e minden egyéb, ami a liptait valóban “körözötté” teszi? Persze ez a minden egyéb kissé relatív fogalom, s például budai kiskocsmában gyakran bajos volna ragaszkodni ahhoz, hogy nagy szemű, gyöngyszürke, kevéssé sózott kaviár is benne legyen az összeállításban. Itt tehát kaviár nélkül is megleszünk valahogy, de mégis, itt is hasznát látjuk, ha szemügyre vesszük, mit akar belénk diktálni a kocsmáros. Íme, dobjuk csak félre ezt a nagy halom hagymát, semmi szükség sincs rá, csak a vendéglőst gazdagítja, olyan szomjasak leszünk tőle.
Paprikát is csak egy csipetnyit hagyjunk, a köménymagból is legfeljebb néhányat. A sok mustártól savanyú lenne, ennél fogva ezen a téren is takarékoskodjunk, ellenben egy kis kesernyés sör nem árt neki, s ha kaphatunk egy kövér szardíniát, tisztogassuk meg jól, tegyünk bele, s az olajból is öntsünk hozzá. Valószínűleg akad még az asztalon levő kis dobozban egy-két szardellagyűrű, vágjuk finomra, pár szem káprival egyetemben, és vissza ne riadjunk attól, hogy ezt is a keverékhez tegyük. Most már valahogyan megvolnánk ezzel a körözöttel, feltéve, hogy késünkkel, villánkkal minden jó simára és egyenletesre kevertünk. De kérem, mégse fogjunk hozzá, most látom, hogy az étlapon hideg, sült libamáj is szerepel. (De jó volna, ha tejben áztatták és párolták volna!) Hozassunk csak egy porciót, és úgy a felét egész bátran gyúrjuk a többi jóhoz. Ezek után, ha kaviárunk - eléggé nem sajnálható módon - csakugyan nincs, fejezzük be a munkát, és térjünk át a dolog élvezeti részére.”

KÖRÖZÖTT JUHTÚRÓBÓL
Hozzávalók: 25 dkg juhtúró, 25 dkg vaj, 25 dkg krémsajt, 1/4 dl konyak, 1 dl sör, mustár, törött köménymag, pirospaprika, só

Elkészítése: A körözött, mint azt neve is mutatja, a hozzávalók alapos összekeverését jelenti. Népszerű sörkorcsolya szerte Közép-Európában. Úgy tűnik, elkészítésére mindenkinek van saját, egyéni változata, s mindenki azt tartja, hogy az ő körözöttje jobb, mint bárki másé. A körözött kiváló fekete kenyérre kenve, és nem árt, ha egy pohár sör is járul hozzá.
Elkészítése: A juhtúrót, vajat, krémsajtot jól elkeverjük. Köménymagot, mustárt, paprikát és - ízlés szerint - sót is adunk hozzá, majd könnyedén belekeverjük a konyakot és a sört. Formába rakjuk, s hűtőbe tesszük egy órára, ez alatt a sör könnyű erjedést indít el és a körözött meg-keményszik.
Változatok: Ízlés szerint reszelt hagymával vagy apróra vágott metélő-, esetleg zöldhagymával ízesíthetjük. Paradicsommal, zöldpaprikával, rózsa alakúra kivágott hónapos retekkel, apró nyers uborkával díszíthetjük. Megtölthetünk vele hosszú, húsos paprikákat, s ha a hűtőben jól megkeményedett, felkarikázzuk.

KÖRÖZÖTT KAPRIBOGYÓVAL
Hozzávalók: 50 dkg túró, 10 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg kapribogyó, 1 dkg só, 1 cs. petrezselyemzöld

Elkészítése: A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a vajat, kikeverjük, sóval ízesítjük és belekeverjük a finomra vágott fűszernövényeket. Sós kekszbe töltve, vagy hideg előételekhez töltelékként adhatjuk.

KÖRÖZÖTT-KRÉM 01.
Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 10 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 5 cl sör, só, köménymag, pirospaprika, mustár, ízlés szerint

Elkészítése: A juhtúrót a vajjal, a finomra vágott vöröshagymával, mustárral és az ízesítőkkel simára keverjük (a köménymagot késsel vágjuk meg), végül hozzáadjuk a sört. Tányérra vagy tartóba helyezve, késheggyel formázzuk. Felhasználása igen sokrétű. Szendvicskészítéshez, zöldpaprika, paradicsom, főtt tojás töltésére igen alkalmas.

KÖRÖZÖTT-KRÉM 02.
Hozzávalók: 10 dkg túró, 10 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, pirospaprika, mustár, só, esetleg csípős Piros Arany ízlés szerint

Elkészítése: Úgy készül, mint a “KÖRÖZÖTT KRÉM 1”, de összetétele másféle kellemes ízt ad. A túrót célszerű előtte áttörni.

KÖRÖZÖTT-KRÉM 03.
Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 10 dkg vaj, 3 ajókagyűrű (ringli), vagy 1 kk. szardellapaszta, 1 cs. metélőhagyma, 5 cl sör, só, mustár, pirospaprika ízlés szerint

Elkészítése: Úgy készül, mint a “KÖRÖZÖTT KRÉM 1”, de az ajókagyűrűket előzőleg villával alaposan nyomkodjuk szét.

KÖRÖZÖTT KÖLESKÁSÁBÓL
Hozzávalók: 10 dkg köles, 4 dl tej, 10 dkg Rama margarin, 1-1 evőkanál paprika-krém és mustár, só, őrölt bors, 1 mokkáskanál köménymag, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 csokor petrezselyem és metélőhagyma

Elkészítése: A kölest a forró tejbe szórjuk, és lassú tűzön, néha-néha megkeverve puhára főzzük. Fedő alatt langyosra hűtjük. Ekkor a margarint, a fűszereket, az összezúzott fokhagymát, a finomra vágott petrezselymet és a metélőhagymát is hozzáadjuk, majd alaposan összedolgozzuk. Jól behűtve kenyérre vagy péksüteményre kenve kínáljuk, esetleg a hagyományos körözötthöz hasonlóan paprikába töltve, felszeletelve tálaljuk.
Elkészítési idő: 45 perc

KÖRÖZÖTT KÖLESSEL.
Elkészítése: Ízlésünknek megfelelően elkészítjük a körözöttet. Fele mennyiségű puhára főtt kölest keverünk hozzá.

KÖRÖZÖTT LIPTÓI
Hozzávalók: 10 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 1 evőkanál tejföl, 6 tojás, majonéz, 1 dl tejszín, 1 kávéskanál mustár, citrom, só, cukor, őrölt bors, petrezselyem

Elkészítése: A vajat a túróval és a tejföllel habosra keverjük. Az ízesítő anyagokkal tetszés szerint fűszerezzük, tálra halmozva elsimítjuk és a kanál nyelével mintákat nyomunk bele. Szokás a körözöttet kapribogyóval gazdagítani.

KÖRÖZÖTT METÉLŐHAGYMÁVAL
Hozzávalók: 40 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 dkg só, 1 csomó metélőhagyma, egy csipet őrölt kömény

Elkészítése: A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a szobahőmérsékletre felmelegített vajat, sót, őrölt köménymagot és az apróra összevágott metélőhagyma 2/3-ad részét.  Hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen, majd egy kanál segítségével golyókat formázunk belőle, és a megmaradt apróra vágott metélőhagymába forgatjuk.  Tálaláskor díszíthetjük szeletekre vágott paprikával és paradicsommal. Pirítós kenyeret adjunk hozzá.

KÖRÖZÖTT NÁNDI MÓDRA
Elkészítése: 40-40 dkg juh- és tehéntúrót áttörök, és összekeverem 20 dkg vajjal, ízlés szerinti mustárral, szardellakrémmel, Piros Arannyal. Fűszerezem pirospaprikával, köménnyel és óvatosan a sóval.
Durvára vágok kapribogyót és olajbogyót, finomra aprítok egy csomó snidlinget, és lereszelek egy-két fej vöröshagymát. Ezeket is belekeverem a masszába, lazítom kevés barna sörrel és nagyjából kész is. (Barna sörből csak a körözöttbe kell kevés!)

KÖRÖZÖTT OLAJBOGYÓVAL
Hozzávalók: 50 dkg túró, 10 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg kapribogyó, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 dkg só

Elkészítése: A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a vajat, kikeverjük, sóval ízesítjük és belekeverjük a finomra vágott fűszernövényeket. Sós kekszbe töltve, vagy hideg előételekhez töltelékként adhatjuk.

LIPTÓI TÚRÓ
Elkészítése: Azt hiszem, hogy a jó körözött alapja a jó túró. E nélkül nem lehet a kívánt ízt megkapni. A mostanában kapható “gyári” túrók nem igazán alkalmasak rá. Magyarországon alapvetően kétféle típusú túrót árulnak: tömbben lévő túrót (250 g), illetve zacskós túrót (500 g). Ezek között óriási a különbség. Az egyik szárazabb, kiválóan használható süteményekhez, a másik pedig inkább a mi célunkra, kevert túró készítéséhez.
Én magam szoktam erre a célra túrót készíteni. Használhatjuk hozzá a kívánt zsírtartalmú tejet, vagy a forralásnál összement tejet egyaránt.
Túrókészítés:
1 liter tejet langyos helyen hagyok megaludni (éjszakára kint kell felejteni a konyhaasztalon). Másnap az aludttejet belekötöm egy tiszta géz kendőbe és felakasztom. Alá egy edényt teszek a lecsöpögő savó számára (ezt nehogy eldobd, mert hűtve kiváló üdítő ital). A csöpögés abbamaradta után kibontom a kendőt, és ott van előttem a zsíros, illatos, finom házi túró.
Üzletben kapható körözött készítésére alkalmas fűszerkeverék (Maggi, Knorr, Kotányi), de ezeket ki sem próbálnám - sőt, mindenkit lebeszélek róla.

MAGYAROS TÚRÓKRÉM POHÁRBAN
Hozzávalók: 45 dkg túró, 8 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, egy csipet őrölt köménymag, 1 cs. metélőhagyma, 1 dkg só, 1 cs. retek, 1 cs. újhagyma, pirospaprika

Elkészítése: A túrót áttörve körözöttet készítünk, 3 részre osztjuk. Paprikával, finomra vágott metélőhagymával színezzük. Habzsák segítségével koktélos pohárba 3 színűre osztjuk el. Tetejét retekkel, újhagymával díszítjük.

PALERMÓI KÖRÖZÖTT
Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 15 dkg márványsajt, 5 dkg vaj, 10 db olajbogyó, 1/2 csomó metélőhagyma, 1/2 csomó zöldpetrezselyem, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése: A juhtúrót áttörjük. A márványsajtot lereszeljük, a lágy vajjal együtt hozzáadjuk a juhtúróhoz, és habverővel simára, krémmé keverjük.
A kimagozott olajbogyót, a metélőhagymát és a zöldpetrezselymet vágódeszkára téve apróra összevágjuk. A fokhagymát lereszeljük, és a fűszernövényekkel együtt a körözöttbe keverjük. Szükség szerint kevés sóval ízesítjük. Az elkészült körözöttet 2-3 órára letakarva hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálaláshoz világosra pirított zsemleszeleteket adunk hozzá, és külön tányéron cikkekre vágott paradicsomot kínálunk.
Elkészítési idő: 25 perc

PANNÓNIA SAJTKÖRÖZÖTT
Hozzávalók: vaj 7 dkg, Pannónia sajt 10 dkg, mustár 3 dkg, Piros Arany 3 dkg, vöröshagyma 5 dkg, citrom 1/2 db, őrölt bors, só

Elkészítése: A fűszerekkel és a reszelt sajttal habosra keverjük a vajat. Legalább néhány órán át hűtőszekrényben tartjuk, így az ízek összeérnek és a körözött állaga keményebb lesz. Ha a fenti fűszereken kívül fél teáskanál őrölt köményt is teszünk hozzá, más karakterű ételt kapunk. Fehér kenyérrel vagy pirítóssal tálaljuk. Jól használható hidegtálakhoz, kitűnő reggeli vagy vacsoraétel.

PIKÁNS KÖRÖZÖTT 01.
Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 10 dkg párizsi, 10 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál tejföl, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, 3 mokkáskanál pirospaprika, 2 mokkáskanál köménymag

Elkészítése: A vajat, a tejfölt, a tojást, a megtisztított, apróra vagdalt hagymát, meg a zúzott fokhagymát simára keverjük. Sóval, őrölt köménymaggal, meg pirospaprikával fűszerezzük, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot, a szitán áttört tehéntúrót és a megdarált párizsit. Alaposan összedolgozzuk, végül a körözöttet kenyérszeletekre kenjük és befedjük vékony csíkokra metélt savanyú uborkával.

PIKÁNS KÖRÖZÖTT 02.
Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 10 dkg vaj vagy margarin, 1 vöröshagyma, 2-3 szem kapribogyó, mustár, szardellapaszta, só és őrölt köménymag (ízlés szerint)

Elkészítése: A villával összetört juhtúrót hozzáadjuk a habosra kevert vajhoz vagy margarinhoz, ízesítjük mustárral, szardellapasztával, az apróra vágott hagymával, sóval és őrölt köménymaggal. Mindezt krémesre keverjük, majd legkésőbb néhány órán belül elfogyasztjuk.

PIROS KÖRÖZÖTT
Hozzávalók: 400 g juhtúró, 100 g vaj, 10 g só, 10 g édes-nemes fűszerpaprika, 8 g őrölt köménymag, 1 db fejes saláta

Elkészítése: A vöröshagymát finomra vágjuk. Szitán áttörjük a juhtúrót, és a vajat, majd gondosan hozzákeverjük a finomra vágott vöröshagymát, a sót, az édes-nemes fűszerpaprikát és a darált köménymagot. A piros körözöttet a salátalevelekre halmozzuk, majd jól lehűtjük.

REFORMKÖRÖZÖTT
Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb vöröshagyma, 30 dkg juhtúró (részben vagy egészben tehéntúró is lehet), 4 evőkanál tejföl, 2 evőkanál zabkorpa, 1 kávéskanál mustár, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 kávéskanál pirospaprika

Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, nagyon finomra aprítjuk, de le is reszelhetjük. A túrót áttörjük, összekeverjük a hagymával. A tejföllel lágyítjuk, a zabkorpával dúsítjuk. A mustárral, a köménnyel és a pirospaprikával fűszerezzük, de kerülhet bele őrölt bors, zúzott fokhagyma vagy akár erőspaprika-krém is. Ha kell, utánsózzuk.

SAJTKÖRÖZÖTT
Hozzávalók: 2 dl tejföl, 25 dkg reszelt trappista sajt, só, mustár, őrölt fehérbors, 1 kis fej vöröshagyma

Elkészítése: A hagymát lereszeljük, elkeverjük a tejföllel, sajttal. Mustárral, sóval, borssal ízesítjük. Jó, ha a fogyasztás előtt pár órával készítjük el, hűtőben tartva érleljük.

SAJTOS-BORSOS KÖRÖZÖTT
Hozzávalók: 60 dkg metélőhagymás körözött, 25 dkg reszelt sajt, 2 dkg durvára tört bors

Elkészítése: A körözöttbe keverjük a reszelt sajtot. Kis gombócokat formálunk belőle, majd durvára tört fekete borsba forgatjuk. Fejes saláta-levélen tálaljuk.

SAJTOS KÖRÖZÖTT
Hozzávalók: 60 dkg fűszerpaprikás körözött, 25 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A körözöttből gombócokat formálunk, reszelt sajtba forgatjuk és jól lehűtve salátalevélen tálaljuk.

SOVÁNY KÖRÖZÖTT
Hozzávalók: 25 dkg sovány tehéntúró, 3-4 ek natúr joghurt, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 púpozott ek pirospaprika, 1 ek mustár, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt kömény, ízlés szerint

Elkészítése: A túrót tálba tesszük és az apróra vágott vöröshagymával, fokhagymaprésen átnyomott fokhagymával, mustárral, sóval, köménnyel, natúr joghurttal és végül a pirospaprikával összekeverjük. Pritaminpaprikába töltve is nagyon finom.

TÁRKONYOS KÖRÖZÖTT 01.
Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 8 dkg póréhagyma, 2 dkg tárkonylevél, 1 dkg só, 1 dkg fűszerpaprika, 1 dl tejföl

Elkészítése: A túrót villával áttörjük, belekeverjük a vajat, a tejfölt, a sót és a fűszerpaprikát. A póréhagymát és a friss tárkonylevelet finomra vágva adjuk hozzá.

TÁRKONYOS KÖRÖZÖTT 02.
Hozzávalók: 1/2 kg túró, 20 dkg vaj, 1 szál póréhagyma, 2 dkg tárkonylevél, 2 dkg só, 2 dkg piros fűszerpaprika, 2 dl tejföl

Elkészítése: A túrót villával áttörjük, belekeverjük a vajat, a tejfölt, a sót és a fűszerpaprikát. A póréhagymát és a friss tárkonylevelet finomra vágva adjuk a körözötthöz.

VARIÁCIÓ TÚRÓRA
Hozzávalók: 250 g túró, 50 g vaj, 1 szál újhagyma apróra vágva, 1-2 kanál tejföl, 1-2 lereszelt főtt tojás, friss tárkony, petrezselyem és só elegye.

ZÖLD KÖRÖZÖTT
Hozzávalók: 400 g juhtúró, 100 g vaj, 10 g só, 100 g vöröshagyma, 8 g őrölt köménymag, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 cs. zellerzöld, 1 cs. metélőhagyma, 1 db fejes saláta

Elkészítése: A piros körözöttől abban különbözik, hogy a fűszerpaprika helyett finomra vágott petrezselyemzöldét, zellerzöldet, metélőhagymát adunk hozzá.