Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Bor és sörkorcsolyák 01.


A “RÉSZEGES” POGÁCSA
(A kivétel-recept, ami erősíti a szabályt. Nem boros, csak bor mellé való!)
Elkészítése: Ez általában nem szerepel a közkézen forgó szakácskönyvekben, pedig elkészítése rendkívül egyszerű. Azonos mennyiségben kell hozzá finomliszt, tehéntúró, margarin, valamint csipetnyi só. Az alkotóelemeket összegyúrjuk - ehhez nem árt egy erős férfikéz - és az elkészült masszát egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Sütés előtt 3-4 rétegben összehajtogatjuk, majd kisodorjuk. Tetejére lenmagot vagy szezámmagot szórunk. A legkisebb pogácsaszaggatóval másfél centiméteres átmérőjű parányi pogácsákat szaggatunk. A sütőben addig sütjük, amíg el nem dől. Innen kapta a nevét is, hogy “részeges”. Ez a túrópogácsa kiváló borkorcsolya, és kiválóan elválasztja az ízeket a különböző finom, száraz borok között.

ASZPIKOS SONKATEKERCS
Hozzávalók: 40 dkg készen vásárolt franciasaláta, 8 vékony, nagy szelet gépsonka, 5 dkg juhtúró, 2 dl tartármártás, 1 szál tormagyökér, 1 teáskanál tejföl, 2 húsleveskocka, 1/2 citrom leve, 2 púpozott evőkanál zselatinpor, 1 mokkáskanál porcukor, csipetnyi só

Elkészítése: A húsleveskockát 6 dl vízben feloldjuk, és hagyjuk kihűlni. Kis lábaskába szórjuk a zselatinport, és a már kihűlt levesből 2 dl-nyit és a citromlevet ráöntjük. Összekeverjük, és ázni hagyjuk. Ha már egyben áll az egész, ráöntjük a megmaradt húslevet, és kis lángon, folyamatosan kevergetve feloldjuk. Félretesszük. A juhtúrót összekeverjük a tejföllel, a közben lereszelt tormával, pici sóval és a cukorral. A gépsonkaszeleteket egyenként megkenjük a krémmel, és mint a palacsintát, felcsavarjuk. Szögletes, kisebb tepsit follpack fóliával úgy bélelünk ki, hogy pereme is legyen. Az aszpikos lé felével összekeverjük a franciasalátát és a tartármártást. A gépsonkaszeleteket egymás mellé tesszük a tepsibe, és apránként ráöntjük a megmaradt zselatinos húslevet. 5 percre a mélyhűtőbe tesszük, majd a kevert salátát is ráöntjük. A tetejét follpackkal befedjük, és a hűtőszekrény normál hűtőterében legalább fél napig dermesztjük. Tálalás előtt közvetlenül tálra borítjuk, és a fóliát óvatosan lehúzzuk a tetejéről. Adagokra vágjuk.

BORKORCSOLYA 01.
Hozzávalók: 3 csomó vágott petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, 8 tojás, 1 kk. bors, 1 csapott ek pirospaprika, 1 ek liszt, olaj, só

Elkészítése: A felvert tojásokhoz hozzáadjuk a vágott petrezselyemzöldet és a lereszelt fokhagymát, a lisztet és a fűszereket.
Simára keverés után kb. másfél órát állni hagyjuk. Akkor tarkedli (tükörtojás) sütőbe téve kevés olajon 1-1 evőkanálnyi masszát mindkét oldalán pirosra sütünk.

BORKORCSOLYA 02. (NAGYANYÓ)
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 kg burgonya, 10 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl tejben áztatott 3 dkg élesztő, só, 1 tojás

Elkészítése: Összegyúrni és 6 részre véve nagyon vékonyra nyújtva tepsire téve ott derelyemetszővel felvagdalni, és enyhe tűznél sütni. Nagyon kiadós!

BORSOS KRÉMSAJT
Hozzávalók: 20 dkg tejszínes krémsajt, 1 csapott mokkáskanál fokhagymás só, 1 késhegynyi Cayenne bors, só, 1 csapott evőkanálnyi durvára őrölt bors, 1-2 paradicsom, 1 csomó újhagyma, 1 csomó piros retek

Elkészítése: Felhasználás előtt legalább egy órával kiveszem a hűtőszekrényből a krémsajtot. Keverőtálba teszem, fokhagymás sóval, Cayenne borssal fűszerezem, és ízlés szerint megsózom. (Ha a fokhagymás só helyett fokhagymapépet használok, akkor több só kell bele.) Az ízesített sajtot jól összekeverem, majd kerek formába nyomkodom, és a mélyhűtőben megdermesztem.
Tálalás előtt a formát meleg vízbe mártom, és a sajtot szőlő- vagy salátalevéllel díszített tálra borítom. A tetejét frissen őrölt borssal gazdagon beszórom.
Paradicsomcikkekkel, újhagymával és retekkel díszítem.
Pirított kenyér-, zsemle- vagy kifli-szeleteket kínálok hozzá.

BORSOS (SÖRKORCSOLYA) KENYÉR
Hozzávalók kb. 1 kg kenyérhez: 20 dkg Hatgabonás koncentrátum, 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 30 dkg sima liszt BL55, 0,5 dl tej, 4 dl víz, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 csapott teáskanál őrölt bors, 2 dkg vaj, 2,5 dkg élesztő
Közepes színnel, gyors programon (2:20) süssük. Finom zamatú tartalmas barna kenyér lesz.

BORSOS-TÚRÓS POGÁCSA
Hozzávalók: 10 dkg tehéntúró, 30 dkg juhtúró, 8 dkg vaj, 1 csomó metélőhagyma, 1 dkg fokhagyma, 1 dkg só, 1 dkg törött bors, 8 szelet kenyér, 15 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom

Elkészítése: A tehéntúrót és a juhtúrót finom szűrőn vagy szitán áttörjük, és egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a puha vajat, és fakanállal keverve, jól eldolgozzuk. Beletesszük az apróra összevágott metélőhagymát és a zúzott fokhagymát, majd ízlés szerint sózzuk. Hűtőszekrénybe rakjuk, és lehetőleg egy napig letakarva hűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek. A hűtőszekrényből kivéve kisebb pogácsákat alakítunk belőle, és egy tányérba szórt, durvára őrölt borsba beleforgatjuk. Kb. fél-egy óráig, ismét a hűtőszekrényben dermesztjük, majd tálra téve adjuk asztalra. Pirítós kenyeret és külön tányéron elrendezett szeletelt zöldpaprikát és paradicsomot kínálunk mellé.
Egyszerűen elkészíthető, kitűnő sör- és borkorcsolya.

BROKKOLIS MELEGSZENDVICS
Hozzávalók: 1 zacskó mirelit brokkoli (20 dkg), 10 dkg vaj, só, 1 késhegynyi szerecsendió, 8 szelet szendvicskenyér, 2 kemény tojás, 2 paradicsom

Elkészítése: A mirelit brokkolit forró vízben 10 perc alatt készre főzöm. Leszűröm, lecsöpögtetem, és kevés olvasztott vajban megforgatom. Meghintem sóval és kevés reszelt szerecsendióval. A kenyérszeleteket kissé megpirítom, vékonyan megvajazom, és elosztom rajtuk a brokkolit. A tetejére egy-egy szelet óvári sajtot teszek.
A szendvicseket forró grillsütőben körülbelül 10-15 percig sütöm, amíg a sajt meg nem pirul.
Tálaláskor keménytojás-karikával és paradicsomcsíkokkal díszítem.

BROKKOLIS RÉTES
Hozzávalók: 80 dkg mélyhűtött brokkoli, só, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, 1 késhegynyi őrölt szegfűbors, 1 csomag réteslap, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 dl olaj

Elkészítése: A brokkolit forrásban levő sós vízbe teszem; ha újra felforrt, leszűröm. Ha jól lecsöpögött, sóval, borssal és őrölt szegfűborssal ízesítem.
A kiterített réteslapokat soronként olajjal meglocsolom, zsemlemorzsával meghintem, majd a szélére egy csíkban ráteszem a brokkolit. Szorosan felcsavarom, a tetejét, az oldalát kevés olajjal megkenem, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon (150-180C) addig sütöm, amíg a teteje világosbarna nem lesz.
Húsételekhez köretként, különféle mártásokkal pedig önálló ételként kínálom.

BURGONYÁS BÉLES
Hozzávalók 8 személyre: 1 kg liszt, élesztő, tej, 1 evőkanál cukor, 1 kocka margarin, só, bors, étolaj, 1 tojás, 4 dl tejföl, 70 dkg burgonya

Elkészítése: A lisztből, 1 tojásból, langyos tej- élesztő-cukor keverékével és egy kevés étolajjal egyszerű kelt tésztát készítünk. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A burgonyát meghámozzuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és forrón burgonyanyomóval áttörjük. Hozzákeverjük a margarint, a 4 dl tejfölt, sót, bőven őrölt borsot és kevés cukrot. Kellemes, pikáns püré lesz a végeredmény. A megkelt tésztából négy cipót formálunk, egyenként kinyújtjuk, és kivajazott tepsibe fektetünk egyet. Erre kerül a töltelék fele. Befedjük a másik kinyújtott lappal, megkenjük tojás sárgájával, és előmelegített sütőben sütjük, 180 fokon, amíg szép piros lesz a teteje. Miután mindkét adagot kisütöttük, nagy, 10x10 cm-es kockákra vágjuk, és melegen tálaljuk. Kitűnő sörkorcsolya, vagy egy tartalmasabb leves után második fogásnak is megfelel.

BURGONYÁS LÁNGOS
Hozzávalók: 4 evőkanál burgonyapehely, 1 db egész tojás, 2 dl tej, 10-15 dkg finomliszt, 2 dl tejföl, 1 csapott teáskanál sütőpor, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi szerecsendió-reszelék

Elkészítése: A tojást a tejjel habosra verjük. Megfűszerezzük, belekeverjük a burgonyapelyhet, és 10 percig hagyjuk állni. Ez után újból összekeverjük és annyi lisztet adunk hozzá, hogy galuskasűrűségű legyen. Ötpercnyi pihentetés után ismét átkeverjük, majd olajos kézzel féltenyérnyi nagyságú, egy centi vastag darabokra szaggatjuk. Egyenként beletesszük a 180 fokra felhevített olajba, és 2-3 perc alatt szép pirosra megsütjük. A fölösleges olajat lecsöpögtetjük, illetve mindkét oldalát papírtörülközővel leitatjuk. Megsózott tejföllel tesszük az asztalra. Igen olcsó, ám nagyon finom és egyszerű vacsora, vagy pedig nagy társaságnak folyamatosan sütve kitűnő sör- vagy borkorcsolya. Egyszerűen és gyorsan készíthető, nagyon olcsó és kiadós.

BURGONYÁS POGÁCSA
Hozzávalók: 40 dkg burgonya, só, 1-1,5 dl tejföl, 30 dkg vaj, 30 dkg liszt, 2 tojássárgája, 1 tojás a kenéshez

Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzöm, megtisztítom és áttöröm. A sót kevés tejfölben feloldom. Az összes anyag felhasználásával összeállítom a tésztát, háromba, majd négybe hajtogatom. Zsírpapírba vagy fóliába csomagolom, legalább két-három óra hosszat hűtőszekrényben pihentetem.
A tésztát sütés előtt ismételten hajtogatom, 2 cm vastagságúra nyújtom, és kiszaggatom. A fennmaradó tésztadarabkákat összegyúrom, majd kinyújtom, és pogácsákat szaggatok belőle.
A pogácsák tetejét megkenem egész tojással, és 180-200 C-os sütőben aranysárgára sütöm. Akkor lesz a pogácsa igazán jó, ha a tésztáját már előző este összeállítom, hogy legalább 10-15 órán át, pihenjen.

BURGONYÁS SZENDVICS
Hozzávalók: 2 közepes nagyságú burgonya, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 tojás, 4 evőkanál tej, 5 dkg reszelt sajt (bármilyen fajta jó), 1 púpozott mokkáskanál só, 1 csapott mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi törött fehér bors, 12 szelet szendvicsnek való kenyér

Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük. (Maradék főtt burgonyával is készíthető.) Meghámozzuk, és/vagy villával összetörjük, vagy megreszeljük (hideg burgonyát csak reszelni lehet.)
A tojást kissé felverjük a tejjel, és a reszelt sajt felét, valamint a tojásos tejet összekeverjük a burgonyával. A masszát sóval, borssal, szerecsendió-virággal megízesítjük, és a tisztított, zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Ezután hozzákeverjük az olvasztott, de már kihűlt vajat. A szendvicskenyereket a sütőben, sütőlapon (vagy grillsütőben) mindkét oldalán megpirítjuk. Jó vastagon rákenjük a burgonyás krémet, majd a sütőbe téve néhány percig pirítjuk. Végül rászórjuk a megmaradt reszelt sajtot, és már csak annyi időre toljuk vissza a sütőbe, amennyi idő alatt a sajt éppen csak ráolvad, de még nem sül. (Az égett, barnára sült sajt keserűvé válhat!) Maradék burgonyapüréből is el lehet készíteni, akkor azonban ne adjunk hozzá tejet, és csak a fele vajjal keverjük össze.

CHILIS BAB
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg darált hús (sertés+marha), 25 dkg apró szemű bab, 3 fej hagyma 1 leveskocka 1.5 dl étolaj, pirospaprika, bors, chili fűszerpaprika oregánó, vegeta, 2 kis sűrített paradicsomkonzerv, 1 doboz kukoricakonzerv

Elkészítése: előző este beáztatjuk a babot. Főzés előtt egy órával összekeverjük a darált húst a paprikával, a vegetával és a borssal.
A hagymát az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk az előzőleg bekevert darált húst, oregánóval és chilivel ízesítjük. Ha kicsit átfőtt, felöntjük a leveskockából készített alappal, kissé összefőzzük, majd hozzáadjuk a babot. Az elfőtt lét a sűrített paradicsom és víz keverékével pótoljuk.
Amikor a bab megfőtt, hozzáadjuk a kukoricát, és sűrűn kevergetve lefőzzük a levét.
Kenyérrel fogyasztjuk, kitűnő borkorcsolya (száraz fehérbor illik hozzá).

CIPÓBAN SÜLT FÜSTÖLT PULYKACOMB
Hozzávalók: 25 dkg füstölt felső pulykacomb, 25 dkg liszt, 5 dkg burgonya, 2,5 dkg élesztő, só, víz, olaj

Elkészítése: Az élesztőt megszórjuk egy pici cukorral, s így kevergetve rövid időn belül cseppfolyóssá válik. A lisztet egy keverőtálba tesszük, megsózzuk és hozzáadjuk a főtt, törtburgonyát és jól kikeverjük, a felhólyagosodott élesztőt beleöntjük egy kevés langyos vízzel együtt, tésztává dagasztjuk, és hagyjuk kelni. Mikor tésztánk jól felfutott, két egyforma cipót alakítunk ki belőle, melyeket, mint a lángost széthúzzuk, s közepére halmozzuk a kicsontozott kockákra vágott füstölt combot. Széleinél visszahajtogatva, enyhén megnyomkodva formás cipókat készítünk. Egy kiolajozott tűzálló tálba tesszük, hogy sütésnél ne szét, hanem felfelé dagadjon, tojással megkenve 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.
Tálalása: A tálból kiborítva talpára állítva, forrón, félbevágva tálaljuk.
Megjegyzés: E régi, de nem elfelejtett, kiváló étel, ragyogó bor vagy sörkorcsolya. Valójában ez az ételkülönlegesség sertés, füstölt csülökből készült és nagyanyáink kemencében sütötték. Ma az éttermekben a csülköt ledarálva egy kis pirított vöröshagymával, s kinek-kinek ízlése szerint mustárral vagy ketchuppel ízesítve töltik a tésztába.

CITROMOS KOLBÁSZ LEVELES TÉSZTÁBAN
Hozzávalók: 60 dkg sertéslapocka, só, fehérbors, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 2 evőkanál olaj, 1 doboz gyorsfagyasztott leveles tészta, 1 tojás

Elkészítése: A húst kicsontozom és ledarálom. Sóval, borssal, reszelt citromhéjjal összedolgozom. Alufólia lapot megolajozok, és a vékony, rúd alakúra formált fűszeres húsmasszát ráfektetem. A tetejét is megolajozom, majd szorosan begöngyölöm. Forró sütőben megsütöm. Közben a felengedett tésztát kinyújtom, és egy-egy darabka sült kolbászt csomagolok a tenyérnyi darabokra vágott tésztába. A tetejét felvert tojással bekenem, és előmelegített, forró sütőben megsütöm.
Citromkarikákkal díszítve tálalom.

CSIRKE-ROLÁD
Hozzávalók: 2 adagnyi maradék csirkepaprikás levével együtt, 1 doboz gyorsfagyasztott leveles tészta, 1 dl sűrű tejföl, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 tojássárga

Elkészítése: A csirkepaprikást leszűröm és kicsontozom, majd nagyon apróra vágom vagy ledarálom. Összekeverem a saját mártásával, a tejföllel, a reszelt sajttal. A felengedett leveles tésztát két részre vágom, az egyik darabot felhasználásig a hűtőszekrényben tartom. A másikat nagyon vékonyra nyújtom, majd rákenem a csirkés krém felét. Szorosan felcsavarom, mint a rétest szokás, két végét benyomkodom, és tojássárgájával megkenem a tetejét. Sütőlemezre teszem. A másik tésztadarabot ugyanígy készítem el. Előmelegített, forró sütőben, de takaréklángon pirosra sütöm. Ha langyosra hűlt, felszeletelem. Hidegen és melegen egyaránt nagyon finom.
Salátával vacsora, egy pohár borral vagy sörrel pedig italkorcsolya.

CURRYS LÁNGOS
Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, fél zacskó sütőpor, 1 teáskanál só, ugyanennyi currypor, 1 mokkáskanálnyi törött fehér bors, 2 dl víz, 2 evőkanál olaj

Elkészítése: A lisztet, a sütőport, a sót, a curryt és a borsot mély tálba szórjuk, ráöntjük a vizet meg az olajat, és sima tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett deszkára tesszük, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy-egy tésztakorongot kissé széthúzogatunk, majd 180 fokos hőmérsékletű olajba tesszük. 2-3 perc alatt szép pirosra sütjük, és papírtörülközőre téve leitatjuk. Egyszerre csak néhány darabot tegyünk az olajba, mert nagyon megnőnek a lángosok. Egyszerűen és gyorsan készíthető, olcsó vacsora vagy sörkorcsolya.

DIÉTÁS SAJTOS MELEGSZENDVICS
Hozzávalók: 4 szelet szendvicskenyér, 4 szelet Tenkes sajt, 4 szelet gépsonka, 10 dkg reszelt Tenkes sajt, 4 karika ananász (konzerv), 4 szem meggy, 3 salátalevél

Elkészítése: A szendvicskenyér egyik oldalát kissé megpirítom, majd a sajtszeleteket ráolvasztom. A kenyér nagyságúra vágott sonkaszeleteket ráhelyezem a már kissé megolvadt sajtra, és rászórom a reszelt sajtot. Grillsütőben addig sütöm, amíg a sajt megolvad. Tálaláskor ráteszem az ananászkarikát, annak a közepére a kimagozott meggyet, és salátalevéllel díszítem.

DIÓS KIFLI
Hozzávalók kb. 12 db-hoz: 35 dkg finomliszt, 1 dkg friss élesztő, 1 teáskanál porcukor, 1 1/2 dl tej, 3 dkg vaj (vagy margarin), 2 evőkanál nagyon finomra darált dió, 1 púpozott mokkáskanál só; a tetejére: 1 evőkanál durvára darált dió és durva só

Elkészítése: Az élesztőt simára keverjük 1/2 dl langyos tejjel, a cukorral, hozzáadunk 1 teáskanál lisztet, és langyos helyen felfuttatjuk. A megmaradt lisztet tálba szitáljuk, beletesszük az összes hozzávalót és a felfutott élesztőt, majd jól kidolgozzuk. Egy másik nagy tálat liszttel meghintünk, belerakjuk a cipóvá formált tésztát. A tetejét is belisztezzük, végül letakarjuk egy tiszta konyharuhával. Langyos helyen (de nem a forró tűzhely szélén) addig kelesztjük, amíg duplájára nem nő. Ezután egy liszttel meghintett gyúródeszkán jól átgyúrjuk, 12 részre vágjuk, majd kifliformára alakítva sütőlemezre rakjuk, egymáshoz nem túl közel. Félórai további pihentetés után előmelegített, forró sütőben, közepes lángon megsütjük. Mielőtt teljesen megsülne, vízzel bekenjük a tetejét, rászórjuk a durvára tört dióbelet és a durva sót, ezután készre sütjük. Jól fagyasztható, ezért nagyobb mennyiségben is érdemes készíteni, hiszen váratlan vendég érkezése esetén csak elő kell kapni a mélyhűtőből. A kihűlt kifliket szendvics alapjaként, vagy csak egyszerű sörkorcsolyaként, magában kínáljuk.

DIÓS PALACSINTA OLAJSÜTŐBEN
Elkészítése: 5 dkg finomra darált, sós dióbelet 12 vékony, sós palacsintára osztva, szorosan feltekerjük. Végeiket úgy hajtjuk be, hogy ne nyíljanak ki. Elkeverve 2 felvert tojást, 1 csapott tk sót, 1 kk. őrölt borsot, 1 gerezd zúzott fokhagymát, a palacsintákat beleforgatjuk, majd 5 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg finomra darált dióbél, só keverékébe hempergetve rányomkodjuk. Óvatosan, kis adagokban, forró olajban, 1-2 perc alatt világosbarnára sütjük, leitatjuk. Finom sör- vagy borkorcsolya. Hidegen magában vagy majonézes mártással előételként tálaljuk.

DIÓS PALACSINTATEKERCS
Hozzávalók: 15 db szokásos módon sütött sós, töltetlen palacsinta, 10 dkg darált dióbél, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 evőkanál tejföl, 2 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál só, olaj a sütéshez

Elkészítése: A dió felét összekeverjük a tejföllel, a sóval és a zúzott fokhagymával, majd a palacsintákat egyenként megkenjük a krémmel, és szorosan feltekerjük. A kis hengereket középen kettévágjuk, így 30 darab lesz. A zsemlemorzsát és a megmaradt diót összekeverjük. A palacsintadarabokat először megmártjuk a felvert tojásban, majd a diós zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, közepesen forró olajban szép barnáspirosra sütjük. Remek sör- vagy borkorcsolya.

DIÓS SAJT ALMÁVAL
Hozzávalók 10 adaghoz: 15 dkg dióbél, 40 dkg juhtúró, 20 dkg krémsajt, 20 dkg vaj, 1 dkg reszelt szerecsendió, 10 alma, só

Elkészítése: A dióbél felét megdarálom, a juhtúrót, a krémsajtot, a vajat, a darált diót, csipetnyi sót és a reszelt szerecsendiót jól összedolgozom, pudingformákba vagy kisméretű poharakba töltöm, és jól lehűtöm.
Tálaláskor forró vízbe mártom a formát, a juhtúrós sajtot kiborítom belőle, majd durvára vágott dióba hempergetem, és almakarikára teszem. A tetejére a képen látható almapillangót helyezem. Dió helyett pörkölt mogyoróval is készíthetem, ekkor körtét teszek alá és azzal is díszítem.

DIÓS SÓS PALACSINTA
Hozzávalók: 12 db, a szokásos módon megsütött vékony, sós palacsinta, 15 dkg finomra darált dióbél, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 db egész tojás, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése: 5 dkg megsózott dióval meghintjük a megsütött, kész palacsintákat, majd nagyon szorosan felcsavarjuk. Két végüket úgy hajtjuk be, hogy a sülés során ne bomolhassanak ki. A tojásokat felverjük, összekeverjük a sóval, a borssal, valamint a megtisztított, szétzúzott fokhagymával. A palacsinta rudakat megforgatjuk a fűszeres tojásban, majd belehempergetjük a zsemlemorzsával és kevés sóval összekevert darált dióbélbe. Rá is nyomkodjuk a diót. Óvatosan beleeresztjük a forró olajba, és 1-2 perc alatt világosbarnára sütjük.
Egyszerre csak keveset süssünk, hogy “úszhassanak” a kis palacsinták. Sör vagy bor mellé fantasztikusan finom “korcsolya”. Magában vagy majonézes mártással is tálaljuk, de akkor hidegen tegyük az asztalra, előétel gyanánt. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető.

DOLMA
Előétel vagy borkorcsolya
Hozzávalók 35 darabhoz: 25 dkg konzerv szőlőlevél, 1 1/2 dl olívaolaj, 2 összevagdalt vöröshagyma, 16 dkg rizs, 6 szál összevagdalt újhagyma, 1 nagy csokor finomra vágott kapor, 1 ek összevagdalt mentalevél, só, frissen őrölt fekete bors, szűk 4 dl víz, 1 ek citromlé

Elkészítése: A szőlőleveleket hideg vízzel leöblítjük, majd meleg vízben 1 óráig áztatjuk és leszűrjük. A hagymát 1 dl olajban takaréklángon 5 percig pároljuk, majd lefedve 5 percig állni hagyjuk.
A rizst, az újhagymát, a fűszereket belekeverjük. A szőlőleveleket eres felükkel felfelé egymás mellé fektetjük.
Mindegyik levélre 3-3 kiskanálnyi rizst halmozunk, a két végüket ráhajtjuk, majd összegöngyöljük, mintha töltött káposztát készítenénk.
Egy mély, vastag falú lábas aljára egy sor göngyöleget fektetünk, és olajjal meglocsoljuk. Ismét szőlőlevéltekercs következik, és ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart.
Annyi vízzel öntjük le, hogy ellepje, és tűzre téve, fedő alatt kis lángon körülbelül 45 percig főzzük. Szűrőlapáttal tálra szedve, citromlével megöntözve, lefedve melegen vagy hidegen kínáljuk.
Jó tudni: Friss, permetezetlen szőlőlevélből is készíthetjük, ilyenkor a leveleket 2-3 percre forrásban lévő vízbe rakjuk, majd leszűrjük.
Összeállítás: 1 óra+1 óra pihentetés
Főzés: 50 perc

EMELETES KLUBSZENDVICS
Hozzávalók: 1/2 sült csirke, 4 salátalevél, 8 szelet pirítós, 8 evőkanál majonéz, 3 paradicsom, só, bors, 1 kis uborka, 4 szelet sonka

Elkészítése: A sült csirkét kicsontozom, és nagyjából egyforma szeletkékre vágom. A salátát megmosom. Négy szelet pirítóst bekenek majonézzel, erre egy sor csirkehúst helyezek, amit salátalevéllel borítok be. A következő sorba paradicsomszeleteket teszek, s ezeket megsózom és megborsozom. E fölé szeletelt uborkát, majd ismét csirkehúst teszek.
Serpenyőben hirtelen megpirítom a sonkaszeleteket, és a csirkehús tetejére teszem. Végül az egészet lefedem a másik négy pirítóssal.

ÉRETT TÚRÓ (KESERŰ TÚRÓ, PAPRIKÁS TÚRÓ)
Hozzávalók: 1 kg túró, 1 evőkanál színes paprika, 1 kávéskanál köménymag, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 bögre tejföl, 2 dl bor, só ízlés szerint

Elkészítése: A túrót mély tálban összetörjük, a paprikát, a köménymagot, a nagyon apróra vágott fokhagymát, a tejfölt, a sót és a bort a túróhoz adjuk. Fakanállal alaposan elkeverjük. Tiszta, száraz cserépfazékba tegyük, erősen nyomkodjuk meg, és tiszta vászonruhával fedjük le. Nyáron a lekötés előtt tegyünk rá egy tormalevelet. Hűvös helyen tároljuk egy hétig, csak egy hét után fogyaszthatjuk, mert erre az időre érik meg. Régen a favágók fogyasztották, parázsban sült krumplival, kenyér nélkül. íze hasonlít a juhtúróéra. Jó borkorcsolya.

ERVIN SÓS PALACSINTÁJA
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg finomra darált dió, 2 tojás, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, 1/2 dl olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors

Elkészítése: A tojásokat habosra verem, ezután összekeverem a tejjel. Felváltva adom hozzá a diót és a lisztet, majd pedig annyi szódavizet öntök hozzá, hogy a szokásos állagú (vagyis tejföl sűrűségű) legyen a palacsintamassza. Ezután beleöntöm az olajat, és belekeverem a megtisztított és összezúzott fokhagymát. Sóval, borssal ízesítem. 15 percnyi pihentetés után a szokásos módon (olaj vagy zsír hozzáadása nélkül, hiszen az már benne van a tésztában), csak az első palacsinta sütése előtt kikent palacsintasütőben megsütöm. A vékony palacsintákat szorosan összegöngyölve tűzálló tálba rakom. Kitűnő ízes sör- vagy borkorcsolya, de kiadósabb leves után akár főétkezésre is megfelelő. Ekkor kevés tejföllel meg is kenhető a teteje, amit a forró sütőben néhány perc alatt rá is pirítok.

FINOM ROPOGÓS
Hozzávalók: 3 dl besamelmártás, 2 tojássárgája, 8 dkg gépsonka, 8 dkg trappista sajt, só, 1 késhegynyi bors, 1 késhegynyi szerecsendió, 8 dkg liszt, 2 tojás, 5 dkg zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése: A hideg besamelmártásba két tojássárgáját keverek. Hozzáadom az apró kockákra vágott gépsonkát és sajtot, majd sót, törött borsot, reszelt szerecsendiót hintek rá. Jól összekeverem és lehűtöm. Lisztezett deszkán hengereket formálok a masszából, bundázom (lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatom), és bő, forró olajban ropogósra sütöm.
Egyéni ízlésnek megfelelően különféle (tartár- remulád-, svéd-) mártások vagy (Waldorf-, francia-, dresszinges) saláták illenek hozzá a legjobban.

FOCACCIA
A focaccia nagyon közeli rokona a pizzának, hiszen az alapja szinte teljesen ugyanaz, a “pakolmány” is néha teljesen megegyezik, egy dolog azonban alapjában megkülönbözteti: nem tesznek rá sajtot. Ivászatok alkalmával rendkívül finom korcsolya.
Hozzávalók: Fél kiló tészta, 1 dl extra-szűz olívaolaj, durva só

Elkészítése: A tésztára szórom a sót, majd meglocsolom az olajjal és megsütöm.

FÜRJTOJÁSOS SZENDVICS
Hozzávalók: 8 szendvicskenyérszelet, 8 dkg vaj, 8 szelet sonka-szalámi (kb. 8 dkg), 1 evőkanál olaj, 16 fürjtojás, 1/4 csomó metélőhagyma, só, 8-10 szem bors

Elkészítése: A kenyérszeleteket kissé megpirítom, megvajazom. Amikor kihűlt, beborítom egy-egy szelet sonka-szalámival. A fürjtojásokból teflonserpenyőben, kevés olajon kis tükörtojásokat sütök. Ezekből közepes méretű pogácsaszaggatóval kerek formákat vágok. Egy szendvicsre két tükörtojást teszek, és átlósan közéjük fektetek egy szál metélőhagymát. A tojásokat meghintem sóval és frissen őrölt borssal.

FÜSTÖLT TÚRÓ
Hozzávalók: 1 kg túró, 1 evőkanál színes paprika, 1 kávéskanál köménymag, 3 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál tejföl, só ízlés szerint

Elkészítése: A túrót egy mély tálba tesszük, hozzáadjuk a köménymagot, az igen apróra vágott fokhagymát, a tejfölt és a sót. Tiszta kézzel nagyon jól összegyúrjuk. Az összedolgozott túróból alma nagyságú kúpokat készítünk. Tisztára súrolt deszkára, egymástól egy-két ujjnyi távolságra rakjuk, és hideg füstön megfüstöljük. Régen a szabad-kéményes konyhákban füstölték, ma már csak húsfüstölőben füstölhetjük. Füstöléshez csak száraz keményfa jó. (Fenyő, nyári fűz nem.) Nagyon jó borkorcsolya.

FŰSZERES KALÁCS
Hozzávalók 8 személyre: 2 dkg élesztő, 7 dkg porcukor, 50 dkg liszt, 3 dl tej, 8 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 csapott teáskanál só, 1 csapott teáskanál fokhagymapor

Elkészítése: Az élesztőt a cukor felével és 5 dkg liszttel 1 dl langyos tejben simára keverjük. Letakarjuk, és felfuttatjuk. Gyúrótáblára szórjuk a megmaradt lisztet, a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a felfutott kovászt, a tojássárgákat, a darabokra vágott vajat, a megmaradt tejet és a cukrot, valamint az összes fűszert. Addig gyúrjuk-gyömöszöljük, amíg elválik a kezünktől. A sima, jól kidolgozott tésztát lisztezett nagy tálba tesszük, a tetejét is behintjük, és tiszta konyharuhával letakarjuk. Langyos helyen a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát még egyszer átgyúrjuk, és olajjal kikent, szögletes, hosszúkás formába tesszük. A formában még 20 percig hagyjuk kelni, ezután előmelegített, forró sütőbe toljuk. 50-60 percig sütjük közepes lángon. Mielőtt elkészülne, kenőtollal átkenjük hideg vízzel a tetejét, ettől szép fényes lesz. A kihűlt kalácsot deszkára borítjuk, és felszeleteljük. Fokhagymás vajjal megkenve igazi borkorcsolya.

FŰSZERES KEVERT TÚRÓ
Hozzávalók: 70 dkg krémsajt, 10 dkg juhtúró, 2 újhagyma, 1 kávéskanál mustár, 1 mokkáskanál fehérbors, zöldségfélék a díszítéshez (paradicsom, zöldpaprika, uborka stb.)

Elkészítése: A krémsajtot és a juhtúrót jól összedolgozom. Finomra vágott újhagymát, mustárt, fehér borsot keverek hozzá. Az idénynek megfelelő zöldfélékkel díszítve tálalom.
Többféle kenyeret kínálok hozzá.

GAMBRINUS-PALACSINTÁK
Hozzávalók: 9 db sima sós palacsinta, 2 dl tejföl
1. töltelékhez: 20 dkg darált sertéshús, 1 evőkanál olaj, 1 kis csipet hagymasó, 1 csipet őrölt fekete bors, 1 késhegynyi pirospaprika
2. töltelékhez: 4 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 10 dkg trappista sajt, 1 tojás sárgája, 1 csipet reszelt szerecsendió, 1 csipet őrölt fehér bors, só
3. töltelékhez: 15 dkg sertésvelő, 1 diónyi zsír, 1 csipet őrölt fekete bors, 1 csipet őrölt majoránna, 1 csipet pirospaprika, 1 késhegynyi vöröshagyma-só

Elkészítése: Legelőször külön elkészítjük a háromféle tölteléket.
Az 1. tölteléknél kevés olajban átpirítjuk a ledarált sertéshúst. Borssal, hagyma-sóval, pirospaprikával fűszerezzük, és zsírjára pirítjuk.
A II. töltelék készítésénél vajban átforrósítjuk a lisztet, tejszínnel felengedjük, beletesszük a lereszelt sajtot, reszelt szerecsendióval, borssal, sóval ízesítjük, és mikor kihűlt, belekeverjük a tojássárgáját is.
A III. tölteléknél a velőt forró vízbe mártva lehártyázzuk, megtisztítjuk, majd összevágjuk. Kevés zsírban a velőt átpirítjuk, borssal, hagyma-sóval, majoránnával és paprikával fűszerezzük. Töltelékenként három-három palacsintát kiterítünk, megkenjük tejföllel, és elosztjuk rajta a töltelékeket, feltekerjük, és sütőben átforrósítjuk.
Tálaláskor mindegyiket négy darabra felvágjuk. Az így kapott kis palacsinta rudacskába egy-egy fogvájót szúrunk. Melegen tálaljuk. Kitűnő sör- és borkorcsolya.

GÖCSEJI VEGYES ÍZELÍTŐ
Hozzávalók: 1 doboz (12,5 dkg) Medve zöldfűszeres krémsajt, 1 doboz (12,5 dkg) natúr Medve krémsajt, Piros Arany, 6 szelet Göcseji csemege sajt, 3 szelet barna kenyér
A díszítéshez: koktélparadicsom, nagy szemű szőlő, mini kukorica

Elkészítése: A csemege sajtot a kenyérszeletek méretére vágjuk. 3 sajtszeletet megkenünk a zöldfűszeres krémsajttal, és ráfektetjük a kenyérszeleteket. A natúr krémsajtot kevés Piros Arannyal összekeverjük, a kenyérszeletekre kenjük, majd beborítjuk a maradék sajtszeletekkel. Kb. 30 percre, hideg helyre tesszük. A sajtos kenyérszeleteket 9 egyforma darabra vágjuk, s a falatokat egyenként fogvájóra tűzzük.
Koktélparadicsommal, szőlőszemekkel, mini kukoricával díszítjük. Kitűnő borkorcsolya.

GOMBAROPOGÓS
Hozzávalók: 40 dkg gomba, 3 dl olaj, 1 fej vöröshagyma, só, törött bors, 1 csomó petrezselyem, 8 dkg liszt, 2 dl tej, 2 tojássárgája, 1 tojás, 12 dkg zsemlemorzsa, 1 fej saláta

Elkészítése: A tisztított, jól megmosott gombát apróra vágom. Négy evőkanál olajon megfonnyasztom az apróra vágott vöröshagymát, és fedő alatt megpárolom rajta a megsózott, törött borssal, vágott petrezselyemmel meghintett gombát. Ha zsírjára sült, két evőkanál liszttel megszórom, és egy-két percnyi pirítás után 2 dl tejet öntök hozzá.
Újból felforralom. Gyakori kevergetés közben addig főzöm, amíg el nem válik az edény falától. Ekkor langyosra hűtöm, és hozzákeverem a tojássárgáját.
Az egészet jól kihűtöm, majd ujjnyi rudakat formázok belőle.
Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatva bő, forró olajban ropogósra sütöm.
Salátalevélen tálalom.

GOMBÁS BORKORCSOLYA
Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag mirelit leveles tészta, 20 dkg gomba, 15 dkg füstölt sajt, 2 tojás, 1 tojás, 1 dl tejföl, őrölt bors, só

Elkészítése: A gombát kevés vajon, sózva, borsozva megpároljuk, majd a tűzről levesszük. Ha kihűlt, belekeverjük a tejfölt, egy felvert tojást és a reszelt sajtot, majd alaposan összedolgozzuk. A szobahőmérsékleten felengedett tésztát pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, s a kerek tészták közepére halmozzuk a tölteléket. Kifliformára sodorjuk, tepsibe tesszük, tetejét tojással bekenjük, és előmelegített sütőbe tolva, közepes tűznél világosbarnára sütjük.
Elkészítési idő: 50 perc

GOMBÁS LEVELESTÉSZTA-BATYUK
Hozzávalók: 1 csomag mirelit leveles tészta, liszt, 50 dkg csiperkegomba, 1 kis fej vöröshagyma, néhány szál petrezselyemzöld, 4 evőkanál olaj, só, 1 késhegynyi törött bors

Elkészítése: A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyom felengedni, majd kevés liszttel meghintve vékonyra nyújtom. Ezután 6x6 cm-es négyzetekre vágom. A gombát és a hagymát megtisztítom, és nagyon apróra vágom. A petrezselymet is felaprítom. A hagymát az olajon üvegesre pirítom, hozzáadom a gombát, a petrezselymet, a sót és az őrölt borsot. Először fedő alatt, majd fedő nélkül zsírjára pirítom.
A pirított gombából kiskanálnyit halmozok minden tésztanégyzet közepébe, majd négy sarkát batyuszerűen felhajtom. Olajjal kikent sütőlemezen, forró sütőben pirosra sütöm.

GOMBÁS MELEGSZENDVICS
Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma, 40 dkg gomba, 4 dkg vaj, só, csipetnyi törött bors, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 tojás, 4 zsemle, 5 dkg reszelt sajt, 1 paradicsom

Elkészítése: A vöröshagymát és a gombát megtisztítom és megmosom. A hagymát finomra, a gombát szeletekre vágom. Vajban aranysárgára pirítom a vöröshagymát, majd hozzáadom a gombát. Erős tűzön megpirítom, megsózom, törött borsot, finomra vágott petrezselyemzöldet teszek bele, és ráütöm a tojásokat. Gyorsan összekeverem.
A zsemléket felszeletelem, megpirítom, rákenem a gombás tojást, és megszórom reszelt sajttal. Paradicsommal díszítem. Sütőben vagy grillsütőben sütöm meg.
Melegen tálalom.

GÖNGYÖLT SERTÉSTEKERCS
Hozzávalók: 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, só, bors, pirospaprika, 2 tojás, 40 dkg sertéscomb

Elkészítése: Az apró kockákra vágott szalonna zsírját kiolvasztom. Ráteszem a finomra vágott vöröshagymát, a kis kockákra vágott paradicsomot. Sóval, borssal, pirospaprikával ízesítem, végül ráöntöm a felvert tojásokat. Kocsonyásodásig sütöm. A tölteléket hűlni hagyom. A sertéscombot felszeletelem, a szeleteket vékonyra verem, megsózom, megborsozom, és elosztom rajtuk a tojásos lecsó tölteléket. Szorosan felgöngyölöm, alufóliába csavarom, és tepsiben, kevés vizet aláöntve, közepesen meleg sütőben, körülbelül 50 percig sütöm.
Ezután a tekercseket hagyom kihűlni. Tálalás előtt az alufóliából kibontom, karikákra vágom, és formázott kenyérre vagy kifli-karikákra rakom. A falatokat tetszés szerint díszítem

HAMBURGER
Hozzávalók: 60 dkg darált marhahús, 1 dkg só, 1 csipetnyi törött bors, 15 dkg vöröshagyma, 5 dkg zsír, 8-10 puffancs, 1 fej saláta, 20 dkg paradicsom 1 üveg ketchup
Elkészítése: A darált marhahúst megsózom, törött borssal ízesítem, finomra vágott vöröshagymát adok hozzá, és jól összekeverem. Kis lapos pogácsákat formázok belőle, amiket kevés forró zsírban megsütök.
A puffancsokat félbevágom, salátalevelet teszek rá. Erre rakom a húspogácsát, a szeletelt hagymát, a paradicsomot. A tetejét visszateszem.
Ketchupot vagy mustárt külön is kínálok hozzá.

HATSZOR HUSZONÖT (6 X 25) ROLÁD
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg túró, 25 dkg margarin vagy vaj, 25 dkg liszt, 1 tojás, só, 1 kk ételízesítő
A töltelékhez: 25 dkg gomba, 25 dkg bacon, 25 dkg sonkaszelet, vagy sonkaszalámi, só, bors, 1 ek apróra vágott petrezselyem és hagyma
A kenéshez: 1 felvert tojás

Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fél óráig a hűtőben pihentetjük, két részre osztjuk, kinyújtjuk. A gombát apróra vágjuk, kevés apróra vágott hagymán megdinszteljük, belekeverjük a petrezselymet, majd sózzuk és borsozzuk. A tésztalapokat kiterítjük, lerakunk 1 sor bacont, egyenletesen rászórjuk a gombát, majd ráterítjük a sonkát. A lapokat felgöngyöljük, kikent, lisztezett tepsibe rakjuk, megkenjük a felvert tojással és készre sütjük. Kihűlés után ferdén felszeleteljük.
Kiváló sör, vagy borkorcsolya.

HIDEG TÖLTÖTT PAPRIKÁK
Hozzávalók: 4 nagy vagy 8 kicsi tölteni való zöldpaprika
A körözötthöz: 20 dkg juhtúró, 10 dkg vaj vagy Ráma margarin, 1 fej reszelt vöröshagyma, 1 kiskanál mustár, 1 kiskanál pirospaprika, kevés sör, esetleg szardíniaolaj
A fokhagyma-krémhez: 10 dkg juhtúró, 10 dkg krémtúró, 10 dkg vaj, 3-4 gerezd összetört fokhagyma, 1 csomó finomra vágott kapor, 1 csomó snidling, 1 csomó petrezselyemzöld

Elkészítése: A paprikák szár felőli részéről egy szeletet levágok, és a magházát meg az ereit kivágom. Külön-külön habosra keverem a körözött, illetve a fokhagymakrém hozzávalóit. A zöldpaprikák egyik részét a rózsaszínű, a többit a zöld színű krémmel szorosan megtömöm, majd néhány órára hűtőszekrénybe teszem.
Vizes késsel kisujjnyi vastag szeletekre vágom a megtöltött paprikákat, és a tálra, egymással váltogatva, félig egymásra fektetve felrakom.
A hideg töltött paprika kitűnő útravaló kirándulásra is, ekkor egészben csomagolom be. A fűszeres krémnek kitűnő körete a zöldpaprika.
INDONÉZ PALACSINTA
Hozzávalók: az egyszerű palacsinta hozzávalói, 5 dkg kókuszreszelék, 3 dkg vaj, 1 csapott teáskanál currypor, késhegynyi őrölt fahéj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál sütőpor

Elkészítése: A felforrósított vajon világosbarnára pirítom a kókuszreszeléket, de nagyon gyorsan kell keverni, mert pillanatok alatt barnul! Ha kihűlt, belekeverem a már elkészített palacsintamasszába. Hozzákeverem még a fűszereket és a sütőport is. A gép segítségével megsütöm a palacsintákat és négyrét hajtva tálalom. Különösen jó sör- vagy borkorcsolya.

ITALKORCSOLYA
Hozzávalók:
A tésztához: 40 dkg finomliszt, 2 dl tej, 1 teáskanál só
A töltelékhez: 2 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika (esetleg erős), 1 mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás fehérje

Elkészítése: Először a tölteléket készítjük el. A megtisztított és finomra vágott vöröshagymát a forró olajon üvegesre pároljuk, megfűszerezzük és hagyjuk kihűlni. A lisztet a tejjel és a sóval sima tésztává dolgozzuk össze, majd lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Széles szájú pohárral nagy korongokat szúrunk ki belőle. A korong egyik felét megkenjük a hagymás töltelékkel, a másik felét ráhajtjuk, és kicsit rá is nyomkodjuk. A gyengén felvert tojásfehérjével körben bekenjük a tészta szélét, majd ha a fehérje megszáradt, 180 fokra felhevített olajban apránként, kis adagokban megsütjük (2-3 perc). A fölösleges olajat gondosan leitatjuk. Melegen jó igazán. Ha nem fogy el, sütőben (vagy mikrohullámú készülékben) felmelegíthető. Kissé hosszadalmas a készítése, de nagyon finom.

ÍZLETES BUCIK
Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 20 dkg főtt, melegen áttört burgonya, 1,5 dkg élesztő, 1 mokkás kanál só, kevés langyos víz, olaj a sütéshez, 1 nagy csokor petrezselyem zöldje, 1 fej fokhagyma, 1/2 dl (olíva) olaj

Elkészítése: Az élesztőt 0,5 dl langyos vízben kevés cukorral fölfuttatjuk. Összedolgozzuk az áttört burgonyával, a liszttel, a sóval és annyi langyos vizet öntünk hozzá, hogy kenyértészta sűrűségű legyen. Duplájára kelesztjük. Amíg a tészta kel, a petrezselyem zöldet felaprítjuk, a fokhagymát áttörjük, és az olajjal összekeverjük. /Ez elkészíthető akár előző nap is / Az olajat felhevítjük, majd a tésztából olajos kézzel kis (kb. félzsömlényi) bucikat szaggatunk, majd a forró olajban kisütjük. Még forrón a petrezselymes-fokhagymás szósszal megkenjük a bucikat, azonnal tálaljuk.
Megjegyzés: a fokhagyma erős illata nem marad meg a petrezselyem jótékony “szagelvevő” hatása miatt. Bármilyen itallal kellemes étel (sör, bor, forró tea stb.)

JUHTÚRÓS POGÁCSA
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg juhtúró, 25 dkg margarin, 1 egész tojás, 1 dl langyos tej, csipet cukor, élesztő, tejföl, amennyit felvesz (max. 2dl), só

Elkészítése: A langyos tejben feloldjuk a pici cukrot, majd beleteszünk egy csomag por-élesztőt (fel kg liszthez valót). A lisztet a sóval, margarinnal, juhtúróval és egy tojással összekeverjük, majd hozzáadjuk a megfuttatott élesztőt. Annyi tejfolt adunk hozza, hogy rétestészta keménységű tésztát kapjunk (minél tovább dagasztjuk, annál több tejfölt fog felvenni). Ne legyen túl kemény a tészta. Ezután 3/4 órát meleg helyen pihentetjük. Kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét tojással megkenjük. Még 1/2 órát pihentetjük a tepsiben, majd szép világosbarnára sutjuk. Az íze szuper, és sokáig finom puha marad.

KALIFORNIAI MELEGSZENDVICS
Hozzávalók: 4 db 10 dkg-os sertésszelet, 1 csapott evőkanál liszt, só, fehérbors, 4 dkg vaj, 2 őszibarack, 1 evőkanál barackpálinka, 4 szelet pirítani való kenyér, 4 szelet ementáli sajt

Elkészítése: A sertésszeleteket kissé kiverem. A lisztet, a sót és a borsot összekeverem, beleforgatom a szeleteket, és forró vajban mindkét oldalukon megsütöm. A serpenyőből kivett húst tálalásig melegen tartom. A meghámozott, kettévágott őszibarackokat a serpenyőben maradt vajban egy percig sütöm, és meglocsolom barackpálinkával. A kenyérszeleteket megpirítom. A hússzeleteket egy-egy pirítósra helyezem; mindegyikre egy fél őszibarackot teszek. A maradék vajat rálocsolom a szendvicsekre, majd egy-egy szelet ementálival beborítom a tetejüket. Az így elkészített szendvicseket előmelegített sütőben vagy grillsütőben körülbelül 10 percig sütöm, amíg a sajt rájuk nem olvad. Friss zöldsalátákkal, azonnal tálalom.

KÁPOSZTAKOCKA TEPSIBEN
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg fejes káposzta, 15 dkg nagykocka száraztészta, 2 tojás, 8 dkg füstölt szalonna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A tésztát a szokásos módon sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, és meleg vízzel leöblítve melegen tartjuk. A nagyon apróra vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, és a pirosra sült pörcöt leszűrjük. A visszamaradt zsíron először 1 deci víz hozzáadásával megpároljuk a káposztát, majd kissé lepirítjuk, sóval, borssal ízesítjük. A tojást habosra felverjük, összekeverjük a már nem nagyon forró pirított káposztával és a kockatésztával, ezután belesimítjuk egy kikent, kisebb tepsibe. Előmelegített, forró sütőben piros kérget sütünk a tetejére, és kockára vágva, lapátkanállal adagolva tesszük tányérokra. Nemcsak melegen, de hidegen is nagyon finom, és különösen sörkorcsolyaként tálalható.
Elkészítési ideje: kb. 1 óra 10 perc

KÁPOSZTÁS HASÉ
Hozzávalók: 1 kg Mirelit levestészta, 1 kg káposzta, 2 tojás, 1 dl étolaj, 5 dkg cukor, só, fekete bors

Elkészítése: A káposztát lereszelem, besózom, és állni hagyom. Kinyomom a felesleges levet. Egy edényben olajat hevítek, és megkaramellizálom benne a cukrot, majd rászedem a káposztát. Amikor már majdnem megpirult, beízesítem. A felengedett tésztát fél centi vastagra kinyújtom, csíkban ráteszem a káposztát, két rétegen feltekerem, és levágom. A kis tekercseket tojással megkenem, majd hármasával 1,5 cm-es darabokra vágom, és sütőlemezre teszem. Forró sütőben sütöm (220-230 fokon), de amikor feljött és színt kapott, lejjebb veszem és szárítom egy kicsit.

KÁPOSZTÁS LÁNGOS
Hozzávalók:
A tésztához 4 lángoshoz: 25 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 csipetnyi cukor, só
A töltelékhez: 40 dkg fejes káposzta, 3 evőkanál olaj, 2 kávéskanál cukor, 1 mokkáskanálnyi só, 4 dl olaj, 1 késhegynyi bors

Elkészítése: Az élesztőt összekeverem egy kevés tejjel, egy csipetnyi cukorral és meleg helyen gyorsan felfuttatom. A lisztet összekeverem az élesztővel, kevés sóval és langyos vízzel lágy kalácstésztát készítek belőle. Ezután meleg helyen letakarva állni hagyom.
Közben a lereszelt káposztából a 3 dl olajban pirított cukorral párolt káposztát készítek. Megsózom, borsozom, és zsírjára pirítom.
A megkelt tésztát libatojás nagyságú cipókra osztom, és ezeket belisztezett deszkára téve még körülbelül 10 percig kelesztem.
A megkelt cipókat kerek lapokra nyújtom, a közepükre egy-két evőkanál párolt káposztát teszek. A tészta széleit ráhajtom, hosszúkás formájúra alakítom és bő, forró olajban körülbelül 4-6 perc alatt, aranysárgára sütöm őket.
Sörhöz kiváló.

KAPROS-TÚRÓS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
A tésztához: 1 tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, fél dl olaj, mokkáskanálnyi só
A töltelékhez: 25 dkg juhtúró, 5 dkg füstölt szalonna, 2 csokor kapor, 2 dl tejföl, ízlés szerint só és őrölt fehér bors

Elkészítése: A juhtúrót simára keverjük a tejföllel, a finomra vagdalt kaporral, kevés sóval. A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk, zsírját kisütjük, majd a zsírt a pörccel együtt a tejfölös túróhoz adjuk. Tűzálló tálba lerakunk egy szokásos módon elkészített palacsintát, megkenjük a töltelékkel, és ráborítunk egy másik palacsintát. Sütőben jól átforrósítjuk, majd cikkeket vágunk belőle. Italkorcsolyaként is kínálhatjuk.

KENYÉREN SÜLT APRÓPECSENYE
Hozzávalók: 80 dkg sertéstarja, 3 evőkanál olaj, 1 dkg pirospaprika, 1 késhegynyi őrölt bors, só, 1 gerezd fokhagyma, 8 szelet fehér kenyér, 20 dkg kovászos uborka, 1 paradicsom

Elkészítése: A húsból tizenhat egyforma ceruzavastagságú csíkot vágok. Felhevített olajon többször átkeverem, majd hirtelen megpirítom. Meghintem pirospaprikával, megborsozom, megsózom, elkeverem, kevés vízzel felengedem, hozzáadom a zúzott fokhagymát, majd fedő alatt puhára párolom.
A kenyérszeletek héját eltávolítom, a kenyereket a sütőben szárazon megpirítom.
Ezután a kenyérszeleteket a húslében megforgatom, majd elosztom rajtuk a megpárolt húst. Csíkokra vágott kovászos vagy savanyú uborkával, paradicsom-szeletekkel díszítve tálalom.

KESERŰGOMBA FOKHAGYMÁSAN
Hozzávalók: 18-20 friss, fiatal keserűgomba, 2-3 dl zsír, 3-4 gerezd fokhagyma, só

Elkészítése: A keserűgombát megtisztítjuk, a szárát tőből kivágjuk (a szárat nem használjuk fel). A gombafejeket jól megmossuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, hideg vízben lehűtjük. A vízből a gombát kiszedjük, lecsurgatjuk és leszárítjuk. A fokhagymát nagyon apróra vágjuk. A gombát a forró zsírban kisütjük, megszórjuk az apróra vágott fokhagymával, forró zsírral leforrázzuk, átkeverjük, és azonnal tálaljuk. Ha kell, a tálon kicsit megsózzuk. A gombát a zsírjával együtt kenyérrel fogyasztjuk. Kiváló borkorcsolya. Diétázó embereknek nem ajánlott.

KOLBÁSZKRÉMES MELEG KIFLI
Hozzávalók: 4 kifli, 25 dkg sovány darált sertéshús, 1 kis fej vöröshagyma, 2 tojássárgája, só, 2 csipetnyi bors, 1/2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál Worcester, 1 kávéskanál pirospaprika, 10 dkg trappista sajt

Elkészítése: A kifliket karikára szeletelem és kissé megpirítom (kb. 180 C-os sütőben). A darált húst a fűszerekkel és a tojással jól összegyúrom. A töltelékből kis gombócokat helyezek a kifli-karikákra. A kifliket forró sütőben (kb. 200 B0C) kezdem sütni. Mielőtt teljesen elkészülnének, reszelt sajttal megszórom a tetejüket, és 4-5 percre visszatolom a sütőbe.
Frissen tálalom. Tálalás előtt műanyag kardot vagy fogvájót szúrok bele, amit előzetesen olívabogyóval, szőlőszemmel vagy kis paradicsommal díszítek.

KÖNNYŰ TÚRÓS POGÁCSA
Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 3-4 evőkanál tejföl, 50 dkg liszt, 50 dkg túró, 1 tojás, 25 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, 1 evőkanál só, 1 tojás a tetejére

Elkészítése: A túrót szitán áttörjük. Összegyúrjuk a liszttel, a tojással, a margarinnal meg a sóval, és annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, másfél cm vastagra kinyújtjuk. Kb. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. A tetejét hegyes késsel kissé bevagdossuk, és a felvert tojással megkenjük. forró sütőbe téve 200°C-on kb. 15 perc alatt aranysárgára sütjük. Kiváló sörkorcsolya.

KORPÁS PAPUCSKÁK
Hozzávalók: 50 dkg fehér káposzta, só, 3 evőkanál olaj, 1 késhegynyi borsikafű, 4 tabletta Polisweet, 3 evőkanál korpa, 1 doboz mirelit vajas leveles tészta, 2 dl tejföl
Elkészítése: A lereszelt káposztát enyhén megsózom, és fél órán át, pihentetem. Ezután kiolajozott lábosba teszem (nem nyomkodom ki!), fűszerezem, és párolni, pirítani kezdem. Állandóan kevergetem, hogy ne süljön le. Ha kész, ízlés szerint Polisett tablettával édesítem, és hozzákeverem a korpát is. Ezzel a masszával megtöltöm és összehajtom a lisztezett deszkán kinyújtott, körülbelül 10 cm-es kockákra vágott vajastésztát.
Tepsire rakom, vastagon megkenem tejföllel, és forró sütőben pirosra sütöm.

KÖRMENDI HÚSPUDING
Hozzávalók: 40 dkg sertéshús csont nélkül, só, 3 dl besamelmártás, 3 tojás, 1 késhegynyi törött bors, 5 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál liszt

Elkészítése: A kockákra vágott húst vajban megsütöm, megsózom, és kétszer ledarálom. A besamelt simára keverem a három tojássárgájával, a borssal, kevés sóval, majd hozzáadom a darált húst és a kemény habbá vert tojásfehérjét. Ezt a masszát vajjal kikent, lisztezett formába töltöm, és vízgőzben, fedő alatt 30 percig párolom. Vigyázok, hogy a vízgőz ne csurogjon a pudingra.
Burgonyapürével tálalom.

KÖRÖZÖTT
Hozzávalók: 30 dkg juhtúró, 20 dkg vaj, 1 evőkanál mustár szardellapaszta, 2 késhegynyi köménymag, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csomó snidling, só, 1 púpozott evőkanál fűszerpaprika, 1 késhegynyi törött bors
A díszítéshez zöldpaprika, paradicsom, póréhagyma, petrezselyemzöld
Elkészítése: A juhtúrót szitán áttöröm. Hozzáadom a habosra kikevert vajat, a mustárt, ízlés szerint szardellapasztát, az őrölt köménymagot, a finomra lereszelt vöröshagymát, az apróra vágott snidlinget, a sót, és a fűszereket.
Az egész anyagot jól összekeverem és lehűtöm. Előhűtött tálra ízlésesen kiformázom, a tetejét zöldpaprikával, paradicsommal, póréhagymával, petrezselyemzölddel díszítem.

KÖRÖZÖTT JUHTÚRÓBÓL
Hozzávalók: 25 dkg juhtúró, 25 dkg vaj, 25 dkg krémsajt, 1/4 dl konyak, 1 dl sör, mustár, törött köménymag, pirospaprika, só

Elkészítése: A körözött, mint azt neve is mutatja, a hozzávalók alapos összekeverését jelenti. Népszerű sörkorcsolya szerte Közép-Európában. Úgy tűnik, elkészítésére mindenkinek van saját, egyéni változata, s mindenki azt tartja, hogy az ő körözöttje jobb, mint bárki másé. A körözött kiváló fekete kenyérre kenve, és nem árt, ha egy pohár sör is járul hozzá.
Elkészítése: A juhtúrót, vajat, krémsajtot jól elkeverjük. Köménymagot, mustárt, paprikát és - ízlés szerint - sót is adunk hozzá, majd könnyedén belekeverjük a konyakot és a sört. Formába rakjuk, s hűtőbe tesszük egy órára, ez alatt a sör könnyű erjedést indít el és a körözött megkeményszik.
Változatok: Ízlés szerint reszelt hagymával vagy apróra vágott metélő-, esetleg zöldhagymával ízesíthetjük. Paradicsommal, zöldpaprikával, rózsa alakúra kivágott hónapos retekkel, apró nyers uborkával díszíthetjük. Megtölthetünk vele hosszú, húsos paprikákat, s ha a hűtőben jól megkeményedett, felkarikázzuk.

KRUMPLI-PRÓSZA
Hozzávalók: 10 nagyobb burgonya, 1/2 l aludttej, 14-16 evőkanál liszt, 2 tojásnyi zsír, 5-6 evőkanál tejföl, só

Elkészítése: A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és tormareszelőn lereszeljük.  A lereszelt burgonyát leszűrjük. A reszeléket aludttejben gyorsan elkeverjük, hogy ne barnuljon meg. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, jól összekeverjük. Erősen kizsírozott tepsibe öntjük. A tepsibe arányosan elosztjuk a keveréket, és a megmaradt zsírban elkevert tejföllel meglocsoljuk.  Forró sütőben pirosra sütjük.  Nagyon jó borkorcsolya.  Egyes vidékeken pirított vöröshagymával szórják meg.

KRUMPLIS PRÓSZA (SOMOGYVÁMOSI PRÓSZA)
Hozzávalók: 10 nagyobb burgonya, fél liter aludttej, 14-15 evőkanál liszt, 2 tojásnyi zsír, 5-6 evőkanál tejföl, só

Elkészítése: A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és tormareszelőn közepesen apróra lereszeljük. A lereszelt burgonyát leszűrjük. A reszeléket aludttejben gyorsan elkeverjük, hogy ne barnuljon meg. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, jól összekeverjük. Erősen kizsírozott tepsibe öntjük. A tepsiben arányosan elosztjuk a keveréket, és a megmaradt zsírban elkevert tejföllel meglocsoljuk. Aki gazdagabban szereti, meghintheti túróval is. Forró sütőben pirosra sütjük. Nagyon jó borkorcsolya. Egyes vidékeken pirított vöröshagymával szórják meg, máshol cukrozott darált diót és lekvárt tesznek rá.

KRUMPLIS POGÁCSA
Hozzávalók: 30 dkg zsír, 50 dkg liszt, 50 dkg főtt krumpli, 4 dkg élesztő, 2 db tojás, 2 dkg só, kevés tej

Elkészítése: A tésztát a szokásos módon állítjuk össze, majd fél napra a hűtőszekrénybe tesszük pihenni, utána formázzuk és sütjük. A kész tészta fagyasztható, ezért érdemes egyszerre nagyobb mennyiségben készíteni.

KRUMPLIS PRÓSZA 01.
Somogyvámosi recept
Hozzávalók: 10 nagyobb burgonya, fél liter aludttej, 14-15 evőkanál liszt, 2 tojásnyi zsír, 5-6 evőkanál tejföl, só

Elkészítése: A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és tormareszelőn közepesen apróra lereszeljük. A lereszelt burgonyát leszűrjük. A reszeléket aludttejben gyorsan elkeverjük, hogy ne barnuljon meg. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, jól összekeverjük. Erősen kizsírozott tepsibe öntjük. A tepsiben arányosan elosztjuk a keveréket, és a megmaradt zsírban elkevert tejföllel meglocsoljuk. Aki gazdagabban szereti, meghintheti túróval is. Forró sütőben pirosra sütjük. Nagyon jó borkorcsolya. Egyes vidékeken pirított vöröshagymával szórják meg, máshol cukrozott darált diót és lekvárt tesznek rá.

LAZACCAL TÖLTÖTT PALACSINTA OLAJSÜTŐBEN
Elkészítése: Lecsepegtetünk 1 kis üveg piros lazactörmeléket (az olaj, később belekeverhető hideg mártásba vagy szendvicskrémbe). Felverve 1 tojást, elkeverjük 1 tk citromlével, 1 ek tejföllel, 1 tk búzadarával, hozzáadjuk a lazactörmeléket.
A krémmel bekenjük 12 sós palacsinta egész felületét. A tésztát négyrét hajtva bepanírozzuk. 180C-os olajban 3-4 perc alatt piros-barnára sütjük. Forrón, jéghideg, kapros tejföllel előételként vagy dupla mennyiségben főételként tálaljuk. Hidegen sör- vagy borkorcsolya.

LAZACOS-SAJTOS PIRÍTÓS
Hozzávalók: 8 szendvicskenyér, 2 dl tej, 1 doboz füstölt lazac, 4 nagy szelet trappista sajt, 4 nagy paradicsom, metélőhagyma, őrölt bors, só

Elkészítése: A szendvicskenyereket mélytányérba öntött tejbe mártom. Négy szendvicskenyéren osztom el a konzervdobozból kivett füstölt, pirosas lazacszeleteket. Ezeket egy-egy tejben áztatott szendvicskenyérrel borítom be. Mindegyik tetejére egy-egy szelet sajtot teszek.
Nagyon forró (220C-os) sütő felső részében megpirítom. Vigyázok, hogy a sajt ne égjen meg. Tálaláskor cikkekre vágott paradicsomot adok hozzá, amit őrölt borssal, sóval, finomra vágott metélőhagymával szórok meg.

LÁNGOS-PIZZA
Hozzávalók: 4 lángos, 4 virsli, 4 zöldpaprika, 4 nagy paradicsom, 1 kávéskanál majoránna, 1 kávéskanál kakukkfű, 1 kávéskanál borsikafű, 1 dl olaj, 10 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítése: A lángosokat beborítom a karikákra vágott virslivel és a cikkekre vágott zöldpaprikával, paradicsommal. Meghintem majoránna, kakukkfű és borsikafű keverékével, meglocsolom olajjal, és végül bőven meghintem reszelt sajttal.
Grillsütőben körülbelül 10-12 perc alatt rásütöm a sajtot, közben a virsli és a zöldségek is megpirulnak. Kitűnő sörkorcsolya.

LEGÉNYFOGÓ SÓS SÜTEMÉNY
Melegen is, hidegen is kitűnő. Fogyasztható teához is, de borkorcsolyaként is finom. 
Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 csomag sütőpor, két tojás, tejföl, só
A töltelékhez: 20 dkg sovány főtt sonka, 20 dkg tehéntúró, 5 dkg vaj, só,
A kenéshez: tojás

Elkészítése: A lisztet a vajjal, sóval és a sütőporral morzsoljuk el, adjuk hozzá a két tojás sárgáját, egy kevés tejfölt és könnyű tésztává gyúrjuk össze. Formázzunk belőle cipót, és fóliával letakarva pihentessük. Ez alatt készítsük el a tölteléket: a sonkát daráljuk meg, a tehéntúrót törjük át jól, és keverjük az egészet össze alaposan a vajjal és egy csipet sóval. A két tojásfehérjét verjük fel kemény habbá, és lazán keverjük bele az anyagba. Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, vágjunk belőle kockákat, töltsük meg töltelékkel, és lazán tekerjük fel buktaformára. Rakjuk kikent tepsibe úgy, hogy alulra kerüljön a szabad vége. Kenjük meg tojással és süssük szép pirosra.

LEPCSÁNKA, AVAGY TÓCSNI MEDVEHAGYMÁVAL
Hozzávalók: fél kg krumpli, 1-2 ek liszt, 1 tojás, só, bors, 1-2 evőkanál finomra metélt medve-hagyma, esetleg egy gerezd reszelt fokhagyma is, olaj a sütéshez (Ha nincs medvehagymánk, finomra vágott petrezselyem zöldjével is készíthetjük. Ez esetben a fokhagyma szükséges).

Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, lereszeljük, levétől hagyjuk jól lecsöpögni. Annyi lisztet adunk hozzá, amely a maradék levet felveszi. Belekeverjük a felvert tojást, sót, borsot (ízlés szerint), a medvehagymát (vagy zöldséglevelet). Jól összedolgozzuk és hagyjuk kicsit pihenni. Egy serpenyőben kb.: 1 dl olajat forrósítunk, evőkanállal beleszaggatjuk a masszát, kissé szétnyomkodjuk a kanállal és szép ropogós pirosra sütjük mindkét oldalát. Kiszedjük, lecsepegtetjük, azon melegében egy szép, lapos tálban tálaljuk. Kiváló sör-bor korcsolya! (Popeye)

LEPCSÁNKA BY STIRLITZ
Hozzávalók 4 főre: 2 kg krumpli, 1 fej fokhagyma, olaj, liszt, só, bors (frissen őrölt)

Elkészítése: A krumplit meghámozás után, durva reszelővel lereszeljük, majd sózzuk. Állni hagyjuk, és a kiengedett levét leöntjük, kinyomkodjuk. A liszttel, és az olajjal addig elegyítjük, míg egy nem túl laza, de nem beton keménységű, alakítható masszává nem válik. Az egész fej fokhagymát átzúzva, és a borsokat még a lisztezés előtt belerakjuk. Ízlés szerinti nagy adagokat merítünk, és olaj nélkül, lehetőleg teflonos serpenyőben szétterítve átsütjük. A pogácsák ne legyenek túl vastagok, mert belül nyers marad. Köretként, de borkorcsolyaként is kiváló. Tejföllel nyakon vágva is hibátlan.

MAGYAROS MELEGSZENDVICS
Hozzávalók: 20 dkg sertéspörkölt, 8 szelet szendvicskenyér, 12 dkg trappista sajt, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika

Elkészítése: A pörkölthúst apróra összevágom, és szétosztom a szendvicskenyereken. Megszórom reszelt sajttal, és forró (grill-) sütőben megpirítom.
Paradicsommal, zöldpaprikával díszítve azonnal tálalom.

MAJONÉZES VIRSLISALÁTA
Hozzávalók: 4 pár virsli
A pácléhez: ecet, cukor, só, 1 fej vöröshagyma
A salátához: 2 ecetes uborka, 2 savanyú alma, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 evőkanálnyi csípős mustár, 1 késhegynyi törött bors, 1 csokor snidling

Elkészítése: A saláta készítése előtti napon a virslit megfőzöm, és még forrón karikákra vágva ecetes- cukros-vöröshagymás páclébe áztatom, majd letakarva a hűtőszekrénybe teszem.
Másnap a pácléből leszűrt virsli karikákat salátástálba öntöm. Hozzáadom a lereszelt uborkát, a meghámozott, lereszelt almát és a megsózott, nyers hagymakarikákat. Ráöntöm a majonézzel, tejföllel, sóval, mustárral elkevert, borssal bőven megszórt mártást, és jól átkeverem.
Hűtőszekrényben érlelem néhány órán keresztül, majd snidlinggel meghintve tálalom.

MANDULÁS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 2 tojás, 3 dl tej, 20-25 dkg liszt, 2-2 1/2 dl szódavíz, 1/2 dl olaj, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 3 gerezd fokhagyma
A töltelékhez: 10 dkg pörkölt, finomra darált mandula, 10 dkg juhtúró, 2 evőkanál sűrű tejföl, ízlés szerint só és törött bors

Elkészítése: A tojásokat habosra verjük, majd összekeverjük a tejjel és a liszttel. Simára keverjük, hozzáöntjük az olajat és a megfelelő mennyiségű szódavizet. Végül megsózzuk, megborsozzuk, és zúzott fokhagymával ízesítjük. 15 percig pihentetjük. Közben összekeverjük a mandulát, a juhtúrót, a tejfölt és a sót meg a borsot. A palacsintákat a szokásos módon (külön olaj vagy zsír hozzáadása nélkül), az első palacsinta sütése előtt kikent palacsintasütőben megsütjük. A mandulás krémmel egy-egy palacsinta egész felületét bekenjük, majd egymásra, tűzálló tálba terítjük, és befedjük. Előmelegített, forró sütőbe toljuk. Néhány percig sütjük, de nem pirítjuk meg, nehogy a teteje kiszáradjon. Cikkekre vágva tálaljuk.
Sörrel vagy száraz fehérborral fogyasztva kiváló “korcsolya”; melegen és hidegen egyaránt nagyon jó.

MARHAHÚSSALÁTA CITROMOSAN
Hozzávalók: 70-80 dkg főtt marhahús (levesben főtt az igazi, de ne legyen túl mócsingos), 2-3 alma (hámozva), 5-10 ecetes uborka (a mérettől függ, én sokkal szeretem), 2-3 hagyma, 1 csomag metélőhagyma, ecet, olaj, citromlé, curry, só, bors

Elkészítése: A marhahúst és az almákat vékony szeletekre, majd kockákra, az uborkát szeletekre, a hagymát apróra vágom. Az ecetet (alma v. fehérbor ecet), az olajat és a citromlevet curryvel, sóval és borssal jól összekeverem, és a marhahúsra öntöm. (Az öntethez azért nem írok mennyiségeket, mert ez egyéni ízlés dolga, de tartsuk be a firenzei saláta-készítési javaslatot:
” Egy jó öntethez négy személy szükséges, egy filozófus, aki a sót; egy zsugori, aki az ecetet; egy tékozló, aki az olajat adja hozzá - és végül egy művész, aki mindezeket összekeveri.”
Én 3-4 rész olajhoz 1 rész ecetet javaslok első nekifutásra) A husit egy órán át hűtőben pihentetem, javaslom, hogy a többi alkatrészt ezen idő alatt hámozzuk, kockázzuk. Ha kellően sokat ült a husi beleteszem az almát, az uborkát és a hagymát. A tetejét aprított snidlinggel szórom meg. (Kis citromlevet még elbír, de ez nem muszáj.)

MARINÍROZOTT SERTÉSLÁB
Hozzávalók: 4 sertésláb (hátsó), 50 dkg vöröshagyma, 20 dkg vegyes zöldség, só, 1 csi