Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Lev Nyikolajevics Tolsztoj


Lev Nyikolajevics Tolsztoj (oroszul: Лев Николаевич Толстой; 1828. szeptember 9. – 1910. november 20.) orosz író, filozófus; az orosz irodalom és a világirodalom egyik legnagyobb alkotója, „legragyogóbb lángelméje”, a realista orosz próza mestere.

Minden idők egyik legnagyobb regényírójának tekintik a Háború és béke és az Anna Karenina című művei miatt, melyeknek középpontjában az orosz élet realista ábrázolása áll.

Tolsztoj kedvenc étele:

PIROSKI (HÚSOS TÉSZTA)
Hozzávalók a tésztához: 10 dkg finomliszt, 10 dkg rétesliszt, 20 dkg margarin, 2 tojássárgája, csipetnyi só;
A töltelékhez: 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 30 dkg sült hús, 3 kemény tojás, 2 ecetes uborka, só, őrölt bors, 1 csokor kapor vagy petrezselyem;
A tészta kenéséhez: 1 tojás

Elkészítése: A kétféle lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, majd a tojássárgájákkal, csipetnyi sóval meg annyi hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Follpackba csomagolva egy órára jégbe hűtjük. Közben a töltelékhez a hagymát az olajon megfonnyasztjuk, az apróra vágott húst 1-2 percig sütjük rajta, és az összevagdalt kemény tojásokat meg uborkát is hozzáadjuk. Sóval, borssal és apróra vágott kaporral vagy petrezselyemmel fűszerezzük. A tésztát vékony lappá nyújtjuk, pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle, mindegyikre tölteléket halmozunk, és félbehajtjuk. A szélét összenyomkodva tepsire fektetjük, egész tojással megkenjük, és 200 fokos sütőbe tolva szép pirosra sütjük.
Oroszországban húsleveshez, borscshoz; scsíhez kínálják, de egy csésze teával vagy egy pohár sörrel is kitűnő.