Ír fűszeres marha
Spiced Beef
Régi, hagyományos recept, egyszerű, csak két hétig kell pácolni. Általában karácsonykor fogyasztják.
Hozzávalók: 1/4 csésze sötétbarna cukor, 1,5 - 2 kilós friss, sovány marhaszegy 1 evőkanál egész szegfűbors 1 evőkanál egész feketebors 1/4 csésze nagy szemű (kóser) só 3/4 csésze hideg víz
Ujjbeggyel jó erősen belenyomkodjuk a barnacukrot a marhaszeletekbe. Ha minden oldala jól be van vonva, a húst belerakjuk egy 5-6 literes edénybe. Lefedjük, és hűtőbe tesszük, két napra otthagyjuk. Mozsárban (vagy konyharuhába csavarva sodrófával) összetörjük a borókabogyót, a szegfűborsot, a fekete borsot és a sót. Kilenc napon át minden nap kb. 1 evőkanállal belenyomkodunk a sós darából a hús felszínébe, letakarjuk, majd hűtőbe tesszük. A 12. napon 150 fokra előmelegítjük a sütőt. Hideg folyóvíz alatt leöblítjük a húsról a rajtamaradt fűszerdarabokat és leöntjük a tálban visszamaradt folyadékot. Visszarakjuk a húst az edénybe és hozzáadjuk a 3/4 csésze vizet. Letakarjuk, és a sütő közepén egyhuzamban sütjük 3 és fél óráig vagy addig, amíg a hús meg nem puhul. A húst szobahőmérsékletre hűtjük és fóliába csavarjuk. Lapos tányért vagy deszkát teszünk a tetejére, és legalább 1,5-2 kilós, nehéz edényt teszünk rá súlynak. Éjszakára legalább 12 órára betesszük a hűtőbe. A lehető legvékonyabb szeletekre vágva, vajjal és kenyérrel tálaljuk. Ha jól becsomagoljuk, a fűszeres marha akár 4 hétig is eláll a hűtőben. Ha már jól lehűlt, nem kell tovább súlyt tenni a húsra.
Fordította Barna Aladár