Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Ír gulyás


Irish stew

A híres-nevezetes étel, amit főételként lehet kapni a jobb kocsmákban. Levesesebb, mint a mi (magyar) gulyásunk, és korántsem olyan fűszeres, de próbáljuk ki. Ürü híján közönséges marhahúsból is készíthetjük. Íme, a recept, egy valódi ír szakácskönyv nyomán.

Hozzávalók: 1,5 kg csontos bárány- vagy marhahús, 4 db húsos, ún. “bacon” szalonnaszelet, 1 evőkanál zsír, 1 kg burgonya, vastag szeletekre vágva, 3 sárgarépa, felkarikázva, 3 közepes méretű vöröshagyma, őrölt bors, 2 csésze leves (lehet kockából), kis kávéskanálnyi kakukkfű, díszítésnek frissen felaprózott petrezselyem

A húsról vágjuk le a zsíros részeket, s kockázzuk fel. A szalonnát két centis csíkokra vágjuk fel. A zsírt forrósítsuk fel egy serpenyőben, s pirítsuk meg rajta a szalonnát, amíg jó ropogóssá nem válik, majd vegyük ki a zsírból. A húskockákat futtassuk meg a zsíron, ameddig minden oldaluk megbarnul, majd vegyük ki a zsírból. A felkarikázott burgonya, sárgarépa és a hagyma felét rétegesen rakjuk le egy mély, vastag aljú edénybe (a legjobb egy jókora vasfazék, de ha nincs, mély levesfőző edény is tökéletes.)

Sózzuk és borsozzuk meg, szórjunk rá a kakukkfűből, s szórjuk rá a szalonnapörkök felét. A zöldségrétegre tegyük rá a húskockákat. A húsréteget is szórjuk meg kakukkfűvel. Ezt fedjük le a felkarikázott zöldségek másik felével. Ezt a réteget is sózzuk-borsozzuk. Öntsük le a levessel és szórjuk meg a kakukkfűvel. Letakarva forraljuk fel, majd felforrás után kis lángon rotyogtassuk egy órán át, vagy ameddig a hús meg nem puhul. (Tapasztalat szerint ez mindig tovább tart, mint ahogy a receptben írják, egy óra elteltével lehet kóstolgatni a húst, csak el ne fogyjon a zöldség közül!) Felaprózott petrezselyemmel megszórva tálaljuk a kész levest.

Sok mai szakácskönyv bárányhúst javasol az ürü helyett, pedig eredetileg az ír gulyás csakis birkahúsból készült, nem bárányból. Igen ritka volt, hogy a szegény ír feláldozta a zsenge húsú bárányát az ír gulyás kedvéért! De a burgonyával, sárgarépával dúsítva tartalmas egytálétel lett a gulyásból, s a turisták is keresik, mivel nemzeti eledelnek számít a híres ír reggeli mellett. Ha valóban ír módra akarjuk elkészíteni, próbáljunk meg birkahúst szerezni, s tálaláskor adjunk mellé néhány szelet barna kenyeret, és - ha igazán fejedelmivé akarjuk tenni - egy korsó Guinnesst is tegyünk a tányér mellé.

Fordította Barna Aladár