Ír bárányos pite
Irish Sheperd’s Pie
Hozzávalók: 2 evőkanál vaj, 1 közepes hagyma felkockázva, 2 sárgarépa felszeletelve, 4 evőkanál liszt, 600 ml sűrű húsleves, petrezselyem és kakukkfű, 450 g főtt, darált marhahús, 675 g krumplipüré
Elkészítés: Olvasszuk fel a vajat egy edényben, adjuk hozzá a hagymát. Fedjük le és pároljuk néhány percig. Ezután adjuk hozzá a sárgarépát. Keverjük hozzá a lisztet és főzzük addig, amíg enyhén megbarnul. Ekkor öntsük fel a levessel, adjuk hozzá a petrezselymet és a kakukkfüvet.
Forraljuk fel, forrástól számított 5 percig hagyjuk forrni. Tegyük a masszát tűzálló, lehetőleg kör alakú edénybe, fedjük le a krumplipürével. Helyezzük közepes hőfokú, előmelegített gázsütőnél 4-es fokozat sütőbe, és süssük 30 percig.
Ha különlegesebb ízt szeretnénk, 10 perccel a sütés vége előtt reszeljünk Dublini Ír sajtot a tetejére.
Fordította Barna Aladár