Gyümölcskosár
Mince Pie
Hozzávalók: 350 g finomliszt, 75 g zsír, 75 g margarin vagy vaj, egy csipet só, hideg víz, 560 g mincemeat
A mincemeat ír whiskeyvel (vagy brandyvel) átitatott gyümölcskeverék, barna (muscovado) cukorral (ez más néven barbadosi vagy nedves cukor, sötét, erősen melaszízű, durvább és ragadósabb fajta cukor), narancslekvárral, faggyúval (állati vagy növényi zsiradék). Lehet benne alma, citrom, kandírozott gyümölcshéjak, bogyósok, mazsola, aranymazsola, de mandula vagy mogyoró is. Mindezt összekeverik, állni hagyják majd sütőben összeérlelve, mint a befőttet, üvegekben eltéve fogyasztják.
A fentiek mellett szükség lesz még 6 cm-es fém sütőkosárkákra, egy 7,5 cm-es és egy 6 cm-es hullámos szaggatóra. A tésztához a lisztet és a sót egy tálba szitáljuk, és annyi zsiradékot adunk hozzák, amíg apró, darabos tésztát nem kapunk. Aztán hozzáadunk még épp csak annyi hideg vizet, hogy a kapott tészta ne ragadjon hozzá a tálhoz. A tésztát egy műanyag zacskóban betesszük a hűtőbe 20-30 percre, majd az egyik felét olyan vékonyra nyújtjuk, amilyenre csak lehet, és a 7,5 centis szaggatóval 24 db karikát szaggatunk ki, a maradékokat mindig újranyújtjuk és felhasználjuk. A tészta másik felével ugyanezt tesszük, csak most a 6 cm-es szaggatót használjuk. Vékonyan kizsírozzuk a kosárformákat és belehelyezzük a nagyobb karikákat. A gyümölcskeverékkel megtöltjük őket a tészta széléig. A kisebb karikák széleit vízzel benedvesítjük, és enyhén rányomkodjuk a kosárkákra - ez lesz a tetejük -, a széleket lezárjuk.
Mindegyiket megkenegetjük tejjel, és ollóheggyel 3 helyen bemetsszük a tetejüket. A sütő felső részén 25-30 percig sütjük, amíg aranybarna lesz. Rácson hűtjük és megszórjuk porcukorral. Ha kihűlt, jól záró fémedényben tároljuk.
Fordította Barna Aladár