Csirke torta
Chicken Cake
Hozzávalók: 45 dkg padlizsán, só, 6 db csirkecomb, őrölt bors, 5 dkg libazsír vagy vaj, 15 dkg articsóka-szív, 0,8 dl száraz fehérbor, 0,8 dl csirkeleves, 1 csokor snidling, 3 szál kakukkfű, fél citrom leve, csipet cukor, 1 csokor petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 3 burgonya, 2 evőkanál olívaolaj
A padlizsánt hámozza meg, vagdalja 1,5 centis kockákra, sózza be és tegye félre legalább 2 órára. A csirkecombok bőrét húzza le, a csontokat vegye ki, a filéket sózza és borsozza meg. Két evőkanálnyi forró libazsíron, vagy vajon kifehéredésig süsse elő. Csepegtesse le, majd amikor kihűlt, akkor minden filét vágjon hat egyforma darabra. A visszamaradt zsiradékon a félbevágott articsóka-szíveket fél perc alatt pirítsa barnára, majd szedje tányérra. A burgonyát héjában főzze meg, majd hámozva vagdalja apró kockákra. A petrezselymet, a snidlinget, és a kakukkfüvet vagdalja finomra. A csirkelevest, a bort, a citromlevet megsózva és cukrozva, a zúzott fokhagymával kislábasban forralja be szirup sűrűségűre. Az olívaolajjal kenjen ki egy csatos tortaformát. A burgonyával kezdve rétegezze bele a különböző hozzávalókat úgy, hogy felülre krumpli kerüljön. Közben minden rétegre szórjon a snidlingből és a petrezselyemből, valamint csepegtessen a maradék sütőzsiradékból. A tetejére locsolja rá a boros levest. Alufóliával letakarva süsse 220 fokra előmelegített sütőben 20 percet. Ekkor vegye le a fóliát, és további 20-25 perc alatt süsse aranybarnára.
Fordította Barna Aladár