Ázsia ízei - Sanghaj
CSÍPŐS-SAVANYÚ HAL
Hozzávalók: 34 dkg halfilé, 3 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál ecet, fél-fél evőkanál szezámolaj, chili krém, cukor, zúzott fokhagyma és reszelt gyömbér, 2 evőkanál vagdalt újhagyma, 1 kávéskanál borsikafű
Elkészítése: A halat vágja nagyobb kockákra. A hozzávalókat keverje össze, majd forgassa meg benne a halkockákat. Öntse tűzálló tálba, és 250 fokra előmelegített sütőben süsse 15 percet. Vagdalt újhagymaszárral megszórva, forrón tálalja.
ÉDES-SAVANYÚ BORDASZELET 01.
Hozzávalók: 75 dkg sertésborda, 1 teáskanál rizsbor, fél teáskanál só, 2 teáskanál liszt, 3 teáskanál kukoricaliszt, 1-1 evőkanál szójaszósz és rizsecet, 2 evőkanál cukor, 5 dl olaj
Elkészítése: Darabolja 1 centi vastag 2 x 2 centis kockákra a húst. A rizsbort keverje el a sóval, adja hozzá a kukoricalisztet és 1 deci vizet. Keverje el, és a tésztába forgassa bele a húsokat. Jól bundázza be azokat. 1,2 deci vízben alaposan keverje el a szójaszószt, az ecetet, a lisztet és a cukrot, majd tegye félre. Serpenyőben melegítse közepes hőmérsékletre (110 fok) az olajat, amíg apró buborékok jelennek meg benne. Süsse benne ropogósra a húsokat, de fakanállal igazgassa közben, hogy ne süljenek össze. Csepegtesse le a sülteket. Hevítse fel az olajat 200 fokra, és egyenként tegye vissza a húsokat pár percre, amíg szép barna színt kapnak. Csepegtesse le. Öntse le az olajat a serpenyőből. Keverje fel a mártást, öntse a serpenyőbe, és állandó keverés mellett sűrítse be. Tegye bele a húsokat, kavargassa, amíg a szósz mindenhol bevonja, majd forrón tálalja.
ÉDES-SAVANYÚ BORDASZELET 02.
Hozzávalók: Két szelet sovány borda, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 tojás A páchoz: 1 újhagyma, 2 szelet gyömbér, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál fehérbor, 2 teáskanál szójaszósz, csipet bors, só
Elkészítése: Az újhagymát és a gyömbért vagdalja nagyon apróra, és keverje el a pác többi alkotórészével. Ebben pácolja legalább negyedórát a kissé kivert hússzeleteket. Mártsa felvert tojásba, majd forgassa meg a zsemlemorzsában, és süsse arany-barnára forró olajban. (A visszamaradt páclevet kukoricakeményítővel beforralhatja, és a hús mellé kínálhatja.)
ÉDES-SAVANYÚ HAL
Hozzávalók: 45 dkg tengeri halfilé, 1,2 dl reszelt hagyma, fél-fél evőkanál reszelt gyömbér és zúzott fokhagyma, 1 teáskanál chili krém, 3 evőkanál ketchup
A sűrítéshez: fél teáskanál só, 1-1 evőkanál bor és cukor, fél-fél evőkanál szezámolaj és kukoricakeményítő, 2 dl víz
Elkészítése: A halat darabolja nagyobb szeletekre, sózza, borsozza, és hagyja állni negyed órát. Tegye tepsibe, locsolja meg kevés olajjal, és forró sütőben, 200 fokon süsse húsz percet. Közben serpenyőben forrósítson fel 3 evőkanál olajat, párolja üvegesre rajta a hagymát, fokhagymát és gyömbért. Öntse hozzá az előzőleg összekevert sűrítőanyagokat, és alaposan forralja, amíg mártás sűrűségű lesz. A sült halra öntve, forrón tálalja.
ÉDES-SAVANYÚ TOFU
Hozzávalók: 25 dkg tofu, fél-fél zöld és piros chili paprika, néhány szelet sárgarépa, 1-1 evőkanál pirított mogyoró, zöldborsó és reszelt hagyma, 1 teáskanál zúzott fokhagyma
A sűrítéshez: 2 evőkanál ketchup, fél teáskanál ecet, 4 db kockacukor, 1 teáskanál sűrített paradicsom, 1 gerezd vagdalt fokhagyma, 1 dl húsleves, só
Elkészítése: Fél liter sós vízben főzze puhára a sárgarépát és a zöldborsót, majd szűrje le. A forró főzővízben áztassa pár percig a tofut, majd vegye ki, szárítsa le, vagdalja kis kockákra. Forró olajban süsse meg a kockákat arany-barnára. A visszamaradt olajba tegye a zúzott fokhagymát és a hagymát, sózza meg, tegye bele a megfőtt zöldségeket és a chilit. Sűrítse be az előre kikevert habarással, tegye hozzá a megsült tofut, és forralja két percig. A pirított mogyoróval megszórva tálalja.
FŐTT BORDASZELET
Hozzávalók: 60 dkg sertésborda, 6 szelet ananász, 2 újhagyma, gyömbér gyökér, 2-2 evőkanál szójaszósz és ketchup, 1-1 evőkanál cukor és bor, 5 dl víz
Elkészítése: A szeletelt húst a szójaszószban pácoljuk pár órát, majd csepegtessük le. Forró olajban hirtelen süssük át, majd tegyük félre. Kevés olajat hagyjunk a serpenyőben, és barnára pirítsuk meg benne a vagdalt újhagymát és a gyömbért. Adjuk hozzá a visszamaradt szójaszószt, a bort, a cukrot és a ketchupot. Öntsük fel a vízzel, és forraljuk fel. Tegyük bele az elősütött húst, és lassú melegen főzzük készre. Tegyük bele az ananász szeleteket, egyet forraljunk rajta, majd tálaljuk.
FŐTT HAL
Hozzávalók: 1 egész hal, 1 teáskanál só, 5 dl olaj, 1-1 teáskanál vagdalt mogyoróhagyma és gyömbér, 2 piros chili paprika, 1 teáskanál zöldbors, 10 dkg reszelt hagyma, 4 teáskanál szójaszósz, 1 teáskanál rizsbor, 2 teáskanál cukor, 1 teáskanál kukoricaliszt
Elkészítése: Átlós irányban 3-5 helyen irdalja be a halat mindkét oldalon, majd sóval dörzsölje be. Serpenyőben forrósítsa fel az olajat 175 fokra, majd mozgassa körkörösen, hogy a belseje mindenütt olajos legyen. Tegye bele a mogyoró-, a vöröshagymát és a gyömbért, majd ebben süsse meg mindkét oldalán pirosra a halat. Vegye ki a halat, és tegye tálra. Öntse le a serpenyőből a felesleges olajat, csak keveset hagyjon az alján. Melegítse addig, amíg az olaj sercegni kezd. Ekkor tegyen bele durvára tört zöldborsot, felcsíkozott chilit, vöröshagymát, gyömbért, és párolja üvegesre. Öntsön rá 2 deci vizet és forralja fel. Ízesítse sóval és cukorral. Adja hozzá a szójaszószt, a borban feloldott kukoricalisztet, és keverve főzze addig, míg kellően besűrűsödik a mártás. A mártást a halra öntve, forrón tálalja.
FŐTT HALFARKAK
Hozzávalók: néhány db növényevő hal húsos farkrésze, 0,6 dl vagdalt póréhagyma, 2 szelet gyömbér, 1 újhagyma, 1,5 teáskanál kukoricakeményítő, fél teáskanál szezámolaj, 3 evőkanál szójaszósz, törött bors, 1 teáskanál bor, 1 teáskanál cukor, 3,5 dl víz
Elkészítése: Tisztítsa meg a halat. Borsozott szójaszószban pácolja három percet. Tegye félre. Serpenyőben melegítsen 2 evőkanál olajat. Tegye bele a vagdalt újhagymát, a gyömbért, és a haldarabokat. A húst azonnal fordítsa is meg, majd öntse hozzá a bort, a vizet, a cukrot és a megmaradt páclevet. Főzze, amíg a hal teljesen megpuhul. Ekkor a halat félre tolva sűrítse be az egy kanál vízben feloldott keményítővel. Spriccelje meg a szezámolajjal. A vagdalt póréhagymával megszórva tálalja.
FŐTT HALVÉG
Hozzávalók: 15 dkg halvég, 1 teáskanál rizsbor, 1 evőkanál só, bors, szezámolaj, 5 evőkanál kukoricakeményítő, 5 dl olaj, 1,2 dl tej, 1 evőkanál ketchup, 1,5 evőkanál darált, pörkölt szezámmag
Elkészítése: Vágja 5 x 2 cm-es darabokra a halhúst. Keverje össze a rizsbort a szezámolajjal, sózza és borsozza. Ebbe forgassa bele a húst. Hagyja állni, majd a haldarabokat forgassa meg 4 kanálnyi kukoricakeményítőben. Egy evőkanál keményítőt keverjen el 2 kávéskanál vízzel, és tegye félre. Az olajat nagyon forróra hevítse fel a serpenyőben, egyesével tegye bele a húsdarabokat, és hirtelen süsse barnára azokat. Csepegtesse le, és tegye tálba. A serpenyőben hagyjon egy evőkanálnyit a sütőolajból, és hagyja kihűlni. Adjon hozzá 1 evőkanál vizet, és forralja fel újra. Keverje bele a tejet és a ketchupot, majd forralja össze. Sózza, öntse rá a vízzel elkevert keményítőt, és kevergetve sűrítse be. Öntse a mártást a sült halra, szórja meg a darált szezámmaggal, és tálalja.
FŐTT HÚSGOMBÓCOK 01.
Hozzávalók: 60 dkg sertés vesepecsenye, 1 kínai kel, 1-1 teáskanál só, bor és bors, 1 tojás, 2-2 evőkanál víz és kukoricakeményítő, 3 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál cukor, 2,5 dl víz
Elkészítése: Vagdalja apróra a húst, Két evőkanál vízben keverje el a tojást, a bort, a sót a borsot és a kukoricakeményítőt. Forgassa bele a húst, és pihentesse egy órát. Keverje alaposan össze, készítsen belőle gombócokat. Két evőkanálnyi forró olajban minden oldalukon barnára süsse ki. Egy fazékban langyosítson fel két evőkanál olajat. Bélelje ki az edényt a kínai kel leveleinek felével. Helyezze rá a húsgombócokat, takarja be a maradék levéllel, és locsolja a tetejére a visszamaradt sütőolajat. Fedő alatt, alacsony hőmérsékleten párolja egy órán keresztül. A párolás vége előtt locsolja rá a kevés vízzel és cukorral elkevert szójaszószt.
FŐTT HÚSGOMBÓCOK 02.
Hozzávalók: 35 dkg darált hús, 1-1 evőkanál bor és szójaszósz, csipet őrölt bors, ízlés szerint szezámolaj, só, 2 evőkanál kukoricakeményítő, 1 tojás (vagy 1,2 dl reszelt tofu), 1,2 dl reszelt hagyma, 1,5 evőkanál osztrigaszósz, 1 teáskanál cukor, 1,2 dl csirkeleves (vagy víz)
Elkészítése: Keverje össze a húst, a bort, a szójaszószt, sót, borsot, a tojást és a keményítőt, amíg egynemű lesz. Formáljon nyolc gombócot belőle. Forrósítson fel 2 evőkanál olajat, és 2 perc alatt, közepes hőmérsékleten minden oldalán süssön barnára 4 gombócot. Ugyanezt tegye a másik négy gombóccal. Az osztrigaszószt a hagymával, a cukorral, kevés keményítővel és a csirkelevessel keverje el, forralja fel. A sült gombócokat a mártással leöntve forrón tálalja.
FŐTT KACSA
Hozzávalók: 2 kg-os kacsa, 6 dl pecsenyelé, 1,5 l víz, 2,4 dl szójabab, szezámolaj
Elkészítése: Az ízlése szerint fűszerezett vízben tegye fel főni a kacsát. Adja hozzá a szójababot is. Ha felforrt, csökkentse a hőmérsékletet, és főzze fél órát. Közben néhányszor fordítsa meg a kacsát. Ekkor zárja el a meleget, és hagyja állni a főzőlében még 15 percet. Ekkor vegye ki, hagyja kihűlni. A szezámolajjal dörzsölje be, majd darabolja fel. A leszűrt szójababbal körítve tálalja.
FŐTT MARHAHÚS
Hozzávalók: 12 dkg marhahús, 2 újhagyma, 3 szelet gyömbér, 2 csillagánizs, 1 evőkanálnyi csípős szójakrém, 4 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál bor, 1 teáskanál bors, só
Elkészítése: Kockákra darabolja fel a húst, mártsa pár pillanatra lobogó vízbe, majd csepegtesse le. Barnára pirítsa meg a vagdalt újhagymát és gyömbért 3 evőkanál olajon. Adja hozzá a szójakrémet. Rövid ideig pirítsa, majd tegye bele a húst. Keverje bele a többi anyagot, végül öntse fel kevés vízzel. Fedő nélkül párolja puhára a húst, miközben a szaftja kissé besűrűsödik.
FŰSZERES SERTÉSSZELET
Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb, 2 kisebb gyömbér, 1 csomó újhagyma, 2 evőkanál szardínia krém, 2 gerezd fokhagyma, 2,5 dl víz, 4 apró paradicsom, kevés petrezselyem, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál édes desszertbor, néhány kockacukor
Elkészítése: A húst szeletelje fel vékonyan, és minden szeletet kenjen be szardínia krémmel. Hűtőben pihentesse pár órát. Az újhagymát vágja hosszában gyufaszálra, a fokhagymát préselje össze. Agyagedényben melegítsen fel két evőkanál olajat. Dobjon bele pár szem kockacukrot, s amikor kissé megbarnult, adja hozzá a hagymákat, a lereszelt gyömbért, a cikkekre vágott paradicsomot. Tegye bele a hússzeleteket, öntse fel a vízzel, és fedő alatt, lassú tűzön párolja 30 percen keresztül. Amikor a hús megfőtt, vegye ki, és tartsa melegen. A visszamaradt mártásba öntse bele a bort és a szójaszószt. Forralja be mártás sűrűségűre. Öntse a hússzeletekre és szórja meg az apróra vagdalt petrezselyemmel.
ÍZESÍTETT “TEA” TOJÁSOK
Hozzávalók: 10 tojás, 1 paradicsom, egész fahéj, csillagánizs, 11 evőkanál vörös tea, 1 liter víz, 2 teáskanál só, 1 evőkanál sötét szójaszósz, öt-fűszer keverék
Elkészítése: Csomagolja a teát és a fűszereket fehér, sűrű gézbe. Tegye a tojásokat hideg vízbe, és gyenge lángon, 5 perc alatt forralja fel. Ekkor tegye át hideg vízbe. Ha lehűltek a tojások, tisztítsa meg héjuktól. Forralja 1 liter vízben 20 percet a fűszeres csomagocskát, majd távolítsa el. Ekkor adja hozzá a sót, az öt-fűszert, és tegye bele a tojásokat. Főzze 5 percet. Zárja el a meleget, és 10 órára, fedő alatt hagyja ázni a tojásokat. Hidegen tálalja a szójaszósszal meglocsolt paradicsom szeletekkel.
KÁPOSZTA SÓZOTT MARHAHÚSSAL (Á LA SANGHAI CLUB)
Hozzávalók: 1 doboz sózott marhahús, 1 közepes fej káposzta
Elkészítése: Vágjuk a káposztát csíkokra, nem túl kicsire. Süssük mogyoróolajon, amihez egy teáskanál sót és két evőkanál szójaszószt adtunk. Mikor majdnem kész, adjuk hozzá a sózott húst fél csésze vízzel. Fedjük le, és főzzük 5 percig. Mikor tálalásra kész, öntsük rá a következő mártást:
2 evőkanál liszt, 1 evőkanál cukor, 2 teáskanál szójaszósz, 2 zöldhagyma, és elég víz, hogy sűrű tésztát adjon.
Adjuk ezt a sózott marhához, és három percig főzzük.
MARHAFASÍRT ZÖLDSÉGES TÉSZTÁBAN
Hozzávalók:
A tésztához: 6 dl liszt, 1, 6 dl forró víz, 1 tojás
A töltelékhez: 30 dkg darált marhahús, fél evőkanál cukor, 2 evőkanál szezámolaj, 2 evőkanál víz, 1 evőkanál bor, só, bors
A mártáshoz: 4 evőkanál szójaszósz, 1,5 evőkanál borecet, fél evőkanál szójaolaj és szójakrém, hagymakrém
Elkészítése: A tésztához keverje csomómentesre a lisztet a forró vízzel. Dolgozza bele a tojást, majd pihentesse legalább húsz percet. Alaposan keverje össze a töltelék hozzávalóit, és formáljon belőle 10 gombócot. Lisztezett deszkán gyúrja a tésztát henger alakúvá, vágja 10 egyenlő darabra. Lapogassa el a darabokat, és csomagolja bele a húsgombócokat. Kissé ellapítva tegye félre. Forró serpenyőbe tegyen 3 evőkanál olajat, és közepes hőmérsékleten süsse 15 percig a fasírtokat aranysárgára. Forrón tálalja a mártással leöntve.
MARHAHÚS KETCHUP-MÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 22 dkg marhahús, 1-1 evőkanál szójaszósz, bor, kukoricakeményítő és víz, 3,5 dl szeletelt hagyma, paradicsom és zöld bors keveréke, 3 evőkanál ketchup, 1 kávéskanál cukor, só, 2,5 evőkanál olaj
Elkészítése: Vágja fel a húst a rostok mentén 4 centi vastag darabokra, majd ezt keresztben szeletelje fel. Alaposan forgassa meg a szójaszósz, a bor, a keményítő és a víz keverékében. Mielőtt sütni fogja, 1 evőkanál olajjal is keverje el a pácolt húst, hogy sütés közben ne ragadjanak össze. Forrósítson fel 1,5 evőkanál olajat, és ebben süsse közepesre a húst, ekkor vegye ki. A maradék olajon párolja a zöldségkeveréket. Adjon hozzá szójaszószt, cukrot, sót és a visszamaradt páckeveréket. Tegye vissza a húst, és fedő alatt, lassú tűzön, néhányszor megkeverve párolja készre.
OLAJBAN SÜLT GARNÉLA
Hozzávalók: 45 dkg közepes garnéla, 1 evőkanál bor, fél teáskanál só, csipetnyi bors, olaj a sütéshez
A mártáshoz: csipetnyi őrölt fahéj, 3 evőkanál szójaszósz, 1 teáskanál kukoricakeményítő
A panírhoz: 1 tojás, 1,5 dl jéghideg víz, 2,5 dl liszt vagy Omlós panírhoz: 2,5 dl jéghideg víz, 2,5 dl liszt, fél teáskanál sütőpor, 1 evőkanál olaj
Elkészítése: Tisztítsa meg a rákokat, a farok részét is tartsa meg. Vágja be három helyen a megmaradó testrészt, de ne vágja keresztül. Így sütés közben nem fog összetekeredni. A sót és a borsot keverje bele a borba, és rövid ideig áztassa benne a rákokat. Közben alaposan, simára keverje össze az ízlésének jobban megfelelő tészta anyagait. Közepes hőfokra melegítse fel a bő olajat. A farok részt megfogva mártsa a tésztába a garnélát, majd süsse mintegy két percig, amíg arany-barna lesz. Papírtörülközőn itassa fel róla az olajat, majd tálalja mártogatós szósszal. A maradék páclevet fűszerezze fahéjjal, keverje el benne a szójaszószt és a keményítőt, és pár perc alatt forralja össze.
PÁROLT ANGOLNA
Hozzávalók: 22,5 dkg angolna, 5 dkg babpüré, 2 evőkanál reszelt gyömbér, 1 evőkanál vagdalt fokhagyma, 1 evőkanál vagdalt újhagyma, 1 evőkanál koriander, 2 evőkanál szezámolaj
A páchoz: 1 teáskanál bor, 1 evőkanál szójaszósz, 1 teáskanál kukoricakeményítő, csipet bors, fél teáskanál cukor
A tálaláshoz: vagdalt újhagyma, gyömbér, fokhagyma
Elkészítése: Tisztítsa meg az angolnát, és vágja 4-5 centis darabokra. Forraljon fel fél pohár vizet az újhagymával és a gyömbérrel. Rövid ideig forralja benne a halat, majd vegye ki a húst, és pácolja a szójaszósz, a bor, a bors és a keményítő keverékében 10 percig. A forrázó vízben keverje el a babkrémet és a koriandert, és forralja össze. Bő, forró olajban süsse meg az angolna darabokat, majd csepegtesse le. A kisütött halat tegye kör alakban egy tálra. Középre tegye a vagdalt zöldségeket, és a mártással leöntve, koriander levelekkel megszórva, forrón tálalja.
PÁROLT RÁK
Hozzávalók: 6 nagyobb rák
A mártogatóshoz: gyömbér, só, szójaszósz
Elkészítése: Párolja a megtisztított rákokat 10-15 percet. Forrón tálalja az alaposan kikevert mártogatós szósszal.
PÁROLT RIZS CSIRKÉVEL
Hozzávalók: 30 dkg csirkecomb, 1 evőkanál gyömbérbor, 3 evőkanál szójaszósz, fél teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál szezám olaj, 3 db újhagyma, 15 dkg gyökér, 15 dkg sárgarépa, 50 dkg párolt rizs, 4 evőkanál olaj
Elkészítése: Darabolja fel a csirkecombokat. Öntse rá a gyömbér bort, a szója szószt, és a szezám olajat. Szórja rá a zöldjével együtt apróra vagdalt újhagymát, és ízesítse sóval és cukorral. Tegye félre, mintegy 20 percre. Közben öntsön a párolt rizsre 8 deci forró vizet, és hagyja állni. Ezután keverje a rizshez a gyufaszálra vágott zöldségféléket, a csirkehúst a páclével együtt, és alaposan forgassa össze. Magas hőmérsékleten, kevergetve párolja öt percet, majd alacsony hőfokon, fedő alatt húsz percet. Vegye le a lángról, és fedő alatt pihentesse pár percet, majd tálalja.
PÁROLT SERTÉS
Hozzávalók: 12 dkg sertés bél (intestine), 2 szál újhagyma, 2 szelet gyömbér, 2 evőkanál bor, 30 dkg édesburgonya, 1 evőkanálnyi csípős szójapaszta, 1 teáskanál édes szójapaszta, negyed teáskanál reszelt gyömbér, 1 evőkanál szójaolaj, 2 csésze rizs liszt
Elkészítése: Igen alaposan mossa ki a sertés belet, majd fordítsa ki. Erősen dörzsölje át többször durva só és liszt keverékével, közben leöblítve, amíg szagát elveszíti. Forralja a víz, az újhagyma, a gyömbér és a bor keverékében, majd öntse le a vizet, és tiszta vízben forralja újra. Szűrje le, és vágja két centis darabokra. Hámozza meg, darabolja fel az édesburgonyát, és tegye gőzölő edénybe. Keverje össze a szójakrémeket, a reszelt gyömbérrel és újhagymával, a borral, olajjal, rizsliszttel, valamint a béllel. Borítsa a keveréket a burgonyára, és gőzölje lassú tűzön két órán keresztül.
PÁROLT SÓS KACSA
Hozzávalók: 2 kg-os kacsa, 1,2 dl tealevél, 4 evőkanál cukor, 1 csomó újhagyma, ötfűszer-keverék
A mártogatóshoz: 4 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál reszelt gyömbér, 2 gerezd zúzott fokhagyma, vagdalt koriander
Elkészítése: Kívül-belül alaposan dörzsölje be sóval a kacsát, és pihentesse legalább 30 percet. A reszelt hagymát és gyömbért keverje el ötfűszer keverékkel, és kenje be vele belülről a kacsát, a nyílást tűzze össze. Helyezzen erősen sózott vízzel teli edényt a sütő alsó rácsára, a felső rácsra pedig tegye a kacsát. 200 fokon süsse legalább egy órát. Időnként locsolgassa saját levével. Ha megsült darabolja fel, és a kikevert mártogatós szósszal tálalja. (Elkészítheti úgy is, hogy 40 percig vízben főzi, majd 25 percig füstöli a kacsát.)
PÁROLT SPENÓT
Hozzávalók: 30 dkg spenót, 1 evőkanál zúzott fokhagyma, 1 evőkanál vagdalt újhagyma, só, bors, szezámolaj
Elkészítése: Mossa meg a spenótot, majd vagdalja nagyobb darabokra. Hevítsen másfél evőkanál olajat a serpenyőben. Párolja üvegesre benne a hagymákat, majd keverje hozzá a spenótot, és egy deci vizet. Fűszerezze, locsolja meg a szezámolajjal, majd fedő alatt párolja egy percig.
SERTÉSCSÍKOK VEGYES ZÖLDSÉGGEL
Hozzávalók: 1 sertés szív, 4 evőkanál felaprózott vegyes zöldség, 3 evőkanál őrölt mustármag, 3 evőkanál vagdalt gomba, 3 evőkanál vagdalt gesztenye, 2 evőkanál vagdalt újhagyma, 1 evőkanál gyömbér gyökér, 10 saláta levél, rizs cérnametélt, só, őrölt bors, 2 evőkanál vízben feloldott 2 teáskanál kukoricakeményítő, 3 tojás
Elkészítése: Szedje le a szív hártyáit, és vagdalja vékony csíkokra. Áztassa tíz percig, öblítse és csepegtesse le. Kevés olajon futtassa meg rövid ideig, majd párolja készre, és tegye félre. A rizstésztát bő, forró olajban süsse, amíg megdagad, majd tegye tányérra. Öntse le az olajat, és a maradékba tegye a gombát, a gesztenyét, a gyömbért, a hagymát és a mustármagot. Sóval és borssal fűszerezze. Keverje össze, majd öntse rá a keményítős vizet. Ha kellően besűrűsödött, adja hozzá a szívet, forralja össze, végül a pirított tésztára borítva, saláta levéllel díszítve tálalja.
SANGHAJI CSIRKE
Elkészítése: Tisztítsunk meg és daraboljunk fel egy csirkét. Szórjuk meg sóval, borssal, öntsünk rá szójaszószt, forgassuk meg lisztben. Egy vasserpenyőben mogyoróolajon süssük barnára. Tegyük át egy lábasba, öntsünk rá forrásban lévő vizet. Fedjük be, és főzzük lassan; mikor félig kész, adjunk hozzá sót, borsot, két evőkanál szójaszószt. Vegyük ki a csirkét, ha megpuhult. Petrezselyemmel tálaljuk.
Az öntetet készíthetjük a levéből, hogy besűrítjük egy kevés liszttel, amit hideg vízzel előzőleg paszta állagúra kevertünk.
SANGHAJI CSOKOR
Hozzávalók 2-4 személyre: 25 dkg rákhús, 3 dl olívaolaj, 2 evőkanál szójamártás, 2 evőkanál száraz fehér bor, 1 evőkanál cukor, 2 újhagyma, néhány szál petrezselyem-zöld, kevés gyömbér
Elkészítés: Tisztítsuk meg és daraboljuk fel a hagymát. Aprítsuk fel a petrezselyemzöldet. Forrósítsuk meg az olajat, és süssük ki benne a rákhúst. Öntsük le az olajat. A rákhoz adjuk hozzá a szójamártást, a bort, a cukrot és a hagymát. Keverjük jól össze, majd vegyük le a tűzről. Tálaláskor hintsük meg az ételt petrezselyemzölddel. Akár előételként is kínálhatjuk.
SANGHAJI PÁROLT HAL
Hozzávalók: 50 dkg-os ponty (vagy más édesvízi hal, pisztráng), 5 teáskanál rizsbor, 1 teáskanál só, 4 szeletelt feketegomba, 4 szeletelt bambuszrügy, 15 dkg darált, sovány sertéshús, 4 szelet főtt sonka, 2 teáskanál darabolt mogyoróhagyma, 1 teáskanál szeletelt gyömbér
Elkészítése: Pucolja meg a halat, majd mindkét oldalán vágjon 2-3 keresztirányú bevágást. Dörzsölje be alaposan a rizsborral, és hagyja állni. Tegye tűzállótálba, sózza meg, majd tegye a belsejébe a gombával és a bambusz rüggyel elkevert húst. A tetejét borítsa be a sonkával, szórja meg a mogyoróhagymával és a gyömbérrel. Fedje le, és meleg sütőben párolja 10-12 percig, amíg a hal átsül. A hagymát és a gyömbért dobja ki, majd melegen tálalja.
SANGHAJI SÜLT RIZS
Hozzávalók: 7,2 dl főtt rizs, 2 tojás, 3 evőkanál reszelt hagyma, 15 dkg darált hús (esetleg sonka vagy kolbász), 2,5 dl apróra vagdalt vegyes zöldség, 1 evőkanál szójaszósz, csipet bors, 4 evőkanál olaj, 1 kávéskanál cukor
Elkészítése: Melegítsen fel négy evőkanál olajat, és alacsony hőmérsékleten kevergetve süsse krémesre a felvert tojásokat. Tegye hozzá a hagymát és süsse tovább. Adja hozzá a zöldséget, majd a húst és a főtt rizst. Öntse rá a szójaszószt, fűszerezze, és párolja készre, mintegy három perc alatt. A hozzávalók alaposan elkeveredjenek el, és a rizs kezdjen lepirulni.
SANGHAJI TOJÁSLEVES
Elkészítése: A vékony szeletekre vágott gombát és bambuszrügyet csirke-alaplében megfőzzük. Sóval, borssal ízesitjük. A felvert tojást a forrásban lévő levesbe csurgatjuk. Tálalás előtt vékony csíkokra vágott kígyóuborkát és paradicsomot adunk hozzá.
SANGHAJI ZÖLDSÉGSALÁTA
Elkészítése: Mossunk meg és szedjünk leveleire egy fej zellert vagy kínai kelt, vágjuk fél centi vastagra, és tegyük egy lábas hideg, sós vízbe. Hámozzunk meg, és szeleteljünk, a lehető legvékonyabbra egy uborkát. Vágjunk apróra egy zöldpaprikát. Tegyük az uborkát és paprikát is a lábasba, és hagyjuk együtt állni 30 percig. Csöpögtessük le, mossuk jól át, és tegyük egy mély tálba. Öntsünk rá tartárt két evőkanál szójaszósszal ízesítve, és szórhatunk rá kevés reszelt hagymát.
SÜLT CSIRKE LU MEIN-MÓDRA
Hozzávalók: 45 dkg metélt tészta, 20 dkg csirkemell, 6 db (fekete) gomba, 17 dkg babcsíra, 1 tojás, ízlés szerint snidling
A pácoláshoz: fél-fél teáskanál gyömbér szörp, világos szójaszósz és olaj, só, cukor, ízlés szerint, 1 teáskanál paradicsompüré, kevés fehérbor
Az ízesítéshez: 1-1 teáskanál zúzott fokhagyma és szójabab krém, 2 teáskanál sötét szójaszósz
Elkészítése: A csíkokra vágott csirkehúst keverje el a pácban. Melegítsen kevés olajat a serpenyőben, és párolja puhára. Adja hozzá a darabolt gombát, majd a babcsírát és a vagdalt snidlinget. Fűszerezze, öntse rá a maradék páclevet, és alaposan elkeverve főzze készre. Verje fel a tojást, és egy másik edényben süsse félpuhára. Melegítsen fel 2 evőkanál olajat. Tegye bele a fokhagymát, a babkrémet, és párolja rövid ideig. Forgassa bele a kifőtt tésztát, enyhén pirítsa le. Tálalja a tésztára terített csirkeragut, tetején a sült tojással. Ízlés szerint utólag is fűszerezheti.
SZEZÁMOS RIZSLABDA LEVES
Hozzávalók: 3 újhagyma (2 cm-re darabolva), 12 dkg salátalevél
A töltelékhez: 15 dkg darált sertéshús, 1 evőkanál reszelt mogyoróhagyma, 1 evőkanál kukoricakeményítő, 1 teáskanál szezámolaj, só, őrölt bors
A tésztához: 5 dl rizsliszt, 1,6 dl meleg víz, 1 kávéskanál szezámolaj
Elkészítése: Alaposan dolgozza össze a töltelékhez valókat, és ossza húsz egyenlő részre. Gyúrja simára a tészta összetevőit, formáljon hengert belőle, és vágja 20 egyenlő darabra. Lapogassa a tésztadarabokat vékonyabbra. Mindegyikbe csomagoljon 1-1 tölteléket. Ezekből formáljon félhold alakokat. A fazékban melegítsen fel 4 evőkanál olajat, párolja üvegesre benne a hagymát, majd öntse fel vízzel. Sózza, borsozza, és forralja fel. Tegye bele a töltelékeket, és közepes hőmérsékleten főzze öt percet. Ekkor tegye bele a laskára vágott salátaleveleket, forralja fel, és azonnal tálalja.
TAVASZI TEKERCSEK
Hozzávalók:
A töltelékhez: 15 dkg sertés szűzpecsenye, 1 teáskanál kukoricakeményítő, bor, fél teáskanál só, 5 dl szójacsíra, 5 dl metélőhagyma (2,5 cm-re darabolva), 2,5 dl sárgarépa (gyufaszálra vágva), 1 evőkanál cukor, fél evőkanál szezám olaj, fél teáskanál őrölt bors
A tésztához: 16 db rizslap, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál víz, 2 evőkanál olaj
Elkészítése: Alaposan keverje össze a darált húst, a keményítőt, a sót és a bort. Melegítse fel a serpenyőt, aztán tegyen bele 2 evőkanál olajat, és ebben párolja kifehéredésig a húsos keveréket. Tegye szűrőkanálba a szójacsírát, a répát és a metélőhagymát, mártsa 10 másodpercre lobogó, sós vízbe, majd merítse hideg vízbe, végül csepegtesse le. Tegye a húshoz, adja hozzá a cukrot, a szezám olajat, sózza és borsozza, majd alaposan dolgozza össze a tölteléket. Ossza 16 egyenlő részre. Keverje össze a lisztet a vízzel és az olajjal. Terítsen ki egy rizslapot, és a tésztával kenje meg a lapocska egyik szélét. A közepére tegye a tölteléket. A kenetlen szélét hajtsa a megkentre, óvatosan tekerje fel a roládot, végül a két végét tűrje be. A kész tekercs 9-10 centiméteres legyen. Hasonlóan készítse el a többit is. Bőven melegítsen fel olajat közepes hőmérsékletre, és süsse négy percet a tekercseket, amíg arany-barna lesz. Csepegtesse le, és forrón tálalja szójaszósszal vagy ketchuppal.
TOJÁSLEVES SANGHAJI MÓDRA
Hozzávalók: 3 db tojás, 9 dl alaplé, 10 dkg bambuszrügy (vékony csíkokra vágva), 2 db kínai gomba (vékony csíkokra vágva), 1 db paradicsom (szeletekre vágva), 2-3 cm uborka (héja nélkül keresztbe szeletelve), 1 csipet só, bors, 1 kávéskanál szezámolaj
Elkészítése: Tegyük a zöldségeket a forrásban levő alaplébe és főzzük 1 percig, majd adjuk hozzá a vékony csíkokra vágott bambuszrügyet. Ízesítsük sóval, borssal és csurgassuk bele az elkevert tojásokat. Főzzük 1-2 percig, majd tálaláskor tegyük bele az uborkát és a szezámolajat.