Indián konyha
CHEROKEE PAPRIKÁS FAZÉK (CHEROKEE PEPPER POT)
Hozzávalók: 90 dkg szarvas-, vaddisznó- vagy marhaborda, 2 l víz, 2 db vöröshagyma, 2 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, 2 db burgonya, 2 db sárgarépa, 2 dl szemes kukorica, 1 szelet zeller, ízlés szerint só és őrölt bors
Elkészítése: A vöröshagymákat 4-6 gerezdre, a répát karikákra, a többi zöldségfélét nagyobb kockákra darabolja. A húst egészben, a fűszerekkel és a vöröshagymával együtt tegye fel fedő alatt, nagy lángon főni. Ha lobogva forr, vegye vissza a hőfokot, és gyöngyözve főzze 3 órán keresztül. Ekkor emelje ki a húst. Hagyja kihűlni, majd csontozza ki és felkockázva tegye vissza a levesbe. Adja hozzá a többi hozzávalót, végül főzze puhára a zöldségféléket.
CSERESZNYÉS ÉDESSÉG
Hozzávalók: 1 csésze kukoricaliszt, fél csésze kimagozott, felaprított fekete cseresznye, 10 dkg puha vaj, 1 csésze barna cukor
Elkészítése: A kukoricalisztet száraz vasserpenyőben halvány barnára pirítjuk. (Vigyázzunk, hamar megég!) Azonnal hozzáadjuk a barna cukrot, így az kissé megolvad és karamellizálódik. Hozzákeverjük a vajat és a gyümölcsöt. Ha kihűlt, legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük, így megszilárdul. Kanállal fogyasztjuk.
DAKOTA BORSÓPÜRÉ LEVES ÁRPAGYÖNGGYEL
Hozzávalók: 4,8 dl feles borsó, 1,5 l víz, 1 liter csirke erőleves, 0,8 dl reszelt hagyma, 1 nagy gerezd zúzott fokhagyma, 2 teáskanál citromlé, 1 teáskanál só, 1 teáskanál kristálycukor, negyed-negyed teáskanál vagdalt petrezselyem és őrölt fehérbors, csipet kakukkfű, 2 közepes sárgarépa felszeletelve, 0,6 dl vagdalt zeller, 0,8 dl árpagyöngy
A díszítéshez: vagdalt snidling
Elkészítése: Áztassa be, majd csepegtesse le a borsót. Tegye egy nagyobb fazékba, öntse fel a vízzel, a csirkelevessel, ízesítse hagymával, fokhagymával, citromlével. Fűszerezze sóval, borssal, petrezselyemmel és kakukkfűvel. Forralja fel, majd vegye alacsonyra a hőmérsékletet, és mintegy 75 perc alatt főzze puhára a borsót.
Amíg a borsó fő, 1 liter vízben tegye fel főni az árpagyöngyét. Ha felforrt, csökkentse a hőmérsékletet, és főzze bő egy órát, mire megpuhul, és a víz java részét elfőtte.
Ha megfőtt a borsó, következhet a kézi mixer, pürésíteni a levest. (Egyébként, ha a krémlevest nem szereti, ezt a lépést hagyja ki. Így is nagyon finom, csak kicsit más, mint az eredeti)
Szűrje és csepegtesse le az árpagyöngyét, és keverje a borsópüréhez. Adja hozzá a sárgarépát és a zellert, majd 15-30 percre tegye vissza a lassú tűzre. Időnként keverje meg. Végül vegye le a tűzről, hagyja negyedórát áll, majd tálalja. Ekkor szórja meg vagdalt snidlinggel. Nyolc adag lesz belőle.
DAKOTA ZÖLDSÉGLEVES
Hozzávalók: 1,5 l csirkeleves, 45 dkg konzerv darabolt paradicsom (levével), 2,5 dl víz, 2,5 dl konzerv bab (levével), 2,5 dl konzerv kukorica, 2,5 dl konzerv zöldbab, 1 db chili paprika, 1 fej vöröshagyma, só, őrölt bors, pirospaprika
A tálaláshoz: 10 dkg Cheddar sajt, 2 db kukoricás zsemle
Elkészítése: A hagymát és a chili paprikát vagdalja apróra, és a többi összetevővel együtt tegye nagy fazékba. Magas hőfokon forralja fel, majd lassú tűzön, fedő alatt főzze 45 percen át. Közben a kukoricás zsemlét kockázza fel és pirítsa meg. Az utolsó 10 percre keverje bele a pirított kockákat. A reszelt sajttal megszórva tálalja.
INDIÁN LEPÉNY
Hozzávalók: 4 tojás, 4 ek cukor, 4 ek liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 6 tojásfehérje, 28 dkg kristálycukor, 4-5 ek víz
Elkészítése: 4 tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzáadunk 4 evőkanál cukrot, egyenként a 4 tojás sárgáját, a 4 evőkanál lisztet, a sütőport és a vaníliás cukrot.
Sütőpapírral kibélelt közepes méretű tepsiben megsütjük. 6 tojásfehérjéből kemény habot verünk. 28 dkg kristálycukorból és 4-5 evőkanál vízből szirupot főzünk és beleteszünk egy fél szál vanília rudat. A kemény habba ezt a felforralt, forró szirupot folyamatos keverés mellett belecsepegtetjük. Eddig tűzön, most gőz fölött verjük tovább. Addig verjük, amíg a habüsthöz tapadni nem kezd. A piskótára öntjük, egyenletesen elsimítjuk, és csokimázzal bevonjuk.
INDIÁN PÁROLT-SZELET
Hozzávalók: 75 dkg Stefánia, 2 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál paprikakrém, ízlés szerint só, őrölt fehér bors és curry por, 1 evőkanál mustár, 2 dl édes fehérbor, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma
Elkészítése: A kissé kiveregetett hússzeleteket dörzsölje be sóval és borssal. Forgassa meg lisztben, majd a felforrósított olajban hirtelen süsse meg mindkét oldalukat. Emelje a sülteket tányérra, és tegye meleg helyre. A visszamaradt zsiradékban párolja üvegesre a finomra vagdalt vöröshagymát és fokhagymát. Öntse rá a bort, tegye bele a paprikakrémet és a mustárt, hintse meg a fűszerekkel, végül forralja össze. Tegye vissza a húsokat, majd fedő alatt, gyöngyözve főzze készre. Burgonya krokett illik hozzá körítésként.
KUKORICÁS BAB
Hozzávalók: 12 dkg sertéscomb, 25 dkg (mirelit) kukorica, 20 dkg tarkabab, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, fél csilipaprika, 2 evőkanál olaj, só, bors
Elkészítése: A tarkababot egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, a felszeletelt fokhagymát és a felaprított csípős paprikát. Másik serpenyőben ropogós pirosra sütjük a hajszálvékonyra szeletelt húst. Lábosban, sós vízben feltesszük, főni a leszűrt tarkababot, s amikor csaknem megpuhult, hozzáadjuk a kukoricát. Végül belekeverjük a húst és a hagymát. Fedő alatt összepároljuk. Salátát, tortillát kínálunk hozzá.
KUKORICÁS-ZÖLDBABOS INDIÁN CSIRKELEVES
Hozzávalók: 1 konyhakész csirke felaprítva, 1 nagy fej vöröshagyma felaprítva, 1 ek olaj, 1 liter csirke-alaplé (készülhet kockából), friss vagy szárított vegyes fűszernövények (petrezselyem, babérlevél, kakukkfű, stb.), 1 kk só, bors. 50 dkg zöldbab (fagyasztott, konzerv vagy előfőzve), 25 dkg csemegekukorica (fagyasztott vagy konzerv), 1,5 dl tejszín vagy tejföl, még 4 ek friss petrezselyem
Elkészítése: A felhevített olajon pirítsa meg a hagymát. Tegye bele a feldarabolt csirkét, engedje fel az alaplével, adja hozzá a csokorba kötött fűszernövényeket, sózza, borsozza. Fedő alatt csendesen főzze 30-40 percig, amíg a csirke puha lesz. Vegye ki a csirkedarabokat a lábosból. Távolítsa el a fűszernövényeket, és egy kanállal szedje le a habot a leves tetejéről. Ismét forralja fel, keverje bele a babot és a kukoricát. Mérsékelt lángon, fedő alatt főzze körülbelül 10 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Húzza le a csirkedarabok bőrét, a bőrt és a csontot dobja el. A húst vágja kisebb darabokra, és tegye vissza a levesbe. Főzze együtt további 5 percig. Vegye le a tűzről, adja hozzá a tejszínt és a petrezselymet. Előmelegített tányérokban, pirított kenyérrel tálalja.
LAZACLEVES
Hozzávalók: 30 dkg nyers vagy füstölt lazacfilé, 1 fej hagyma, 10 kg friss parajlevél, 6 dl tyúkhúsleves, olaj, frissen őrölt bors
Elkészítése: Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a karikára vágott hagymát. Hozzáadjuk a vékonyan felszeletelt lazacot. Felöntjük a levessel és megfőzzük. Végül beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott parajleveleket is. További két percig főzzük, kukoricakenyeret kínálunk mellé.
SÜLT KACSA
Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa (eredetileg vadkacsa), 2 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, olaj
Elkészítése: Ha vadkacsát használunk, forrásban lévő, sós vízben 20 percig főzzük. Ha tenyésztett állatot sütünk meg, az előfőzésre nincs szükség. A húst sóval, borssal bedörzsöljük, majd nagy vasserpenyőbe tesszük. Kevés olajat öntünk alá és körös-körül megpirítjuk. Áttesszük egy kerámia- vagy agyagedénybe. Belsejébe megtisztított, de egészben hagyott hagymát és fokhagymát dugunk. Lefedjük, majd közepesen forró sütőben kb. 1 órát sütjük. A benne sült hagymát és fokhagymát is feltálaljuk.
SZŐLŐVEL ÉS DIÓVAL TÖLTÖTT SÜLT FÁCÁN
Elkészítése: Miután a madarakat gondosan megtisztítottuk, serpenyőbe vajat vagy margarint teszünk, s mikor megolvadt, kakukkfüvet, sót, megtört borókabogyót és borsot adunk hozzá. Ezzel a madarat kívülről-belülről alaposan bedörzsöljük. Eközben kb. fél kiló apróra vágott szőlőbogyót összekeverünk fél kiló egészben hagyott szőlőbogyóval, kb. 10 deka apróra tört dióval s hozzákeverjük a megmaradt borókás olvasztott vajat. Ezzel a masszával megtöltjük a fácánt, majd bevarrjuk. Kb. 15 percig sütjük forró sütőben, majd lassúbb tűzön tovább sütjük, míg az állat teljesen megpuhul. Tízpercenként pecsenyelével megkenjük az állatot, hogy szépen süljön.
TÖKLEVES (HOPI INDIÁN)
Hozzávalók: 1 kg spárgatök, 5 dl tej, 10-15 dkg vaj, 10 dkg méz, 2 dl juharszirup (lehet sima cukorszirup is), majoranna, só, bors, fahéj, szerecsendió
Elkészítése: A tököt tisztítás, gyalulás után főzzük meg, pürésítsük, lassú kevergetés mellet adjunk hozzá 1 dl tejet, vajat, mézet.
A szirupot keverjük össze a fűszerekkel, és adjuk a leveshez. Lassú tűzön főzzük fel, de na hagyjuk felforrni!
Ha kész hagyjuk kihűlni és keverjük össze a maradék tejjel.
A téli változat sütőtökből készül, 1 dl tejjel, és a végén 2-4 dl narancslével. Ezt melegen fogyasztjuk.
A receptek zömét Barna Aladár fordította.