Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Tájak és receptek - Bugac


BUGACI HÚSGOMBÓC LEVES
Hozzávalók: 30 dkg darált sertéshús, 2 zsemle, só, bors, 2 tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 ek zsír, 20 dkg füstölt sonka, 30 dkg vegyes zöldség, 15 dkg burgonya, 2 dl tejföl, babér, tárkony, sáfrány

Elkészítése: A zsemléket beáztatjuk, kicsavarjuk és összemorzsoljuk. Elkeverjük a darált hússal, a tojásokkal, sóval, borssal. Jól összegyúrjuk, és apró gombócokat formálunk belőle. Zsírban apróra vágott vöröshagymát fonnyasztunk, hozzáadjuk a vékony metéltre vágott sonkát és a szintén metéltre vágott zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk babérral, tárkonnyal, csipet sáfránnyal ízesítjük. Húslével felöntjük, és lassú tűzön főzzük. Félidőben az apróra vágott burgonyát és a gombócokat is hozzáadjuk.
Puhára főzzük, és tejfölt keverünk bele tálaláskor.

BUGACI KÁPOSZTA
Hozzávalók 5 adaghoz: 1 kg savanyú káposzta, 60 dkg burgonya, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejföl, 10 dkg paradicsom, 2 dkg só, őrölt bors, őrölt köménymag, ízlés szerint 20 dkg füstölt kolbász, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg zsír, 2 dkg cukor
Elkészítése: A burgonyát egészben megfőzzük, szeleteljük. A savanyú káposztát ízlés szerint átmossuk, kinyomkodjuk. A vöröshagymát, fokhagymát finomra, a füstölt szalonnát kockákra, a kolbászt karikákra vágjuk. A vöröshagymát zsíron kevés cukorral megpirítjuk, majd hozzáöntjük az előkészített káposztát és lassú tűzön megpároljuk. közben a szalonnakockákat kiolvasztjuk, hozzákeverjük a kolbászkarikákat, sóval, őrölt köménnyel fűszerezzük, tovább pirítjuk, hozzátesszük a darabolt paradicsomot, zöldpaprikát.
Amikor elkészült, összekeverjük a káposztával. Kizsírozott tepsibe öntjük, rárakjuk a karikára vágott krumplit, kevés zsírral meglocsoljuk és sütőben szép pirosra sütjük. Innen tálaljuk, úgy, hogy egyik oldalra kerül a szép pirosra sült burgonya és másik oldalra a lecsós, kolbászos káposzta. tejföllel meglocsolva, forrón tálaljuk

BUGACI PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 2 cs vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg baracklekvár, 1 dl kecskeméti barackpálinka

Elkészítése: A palacsintákat háromszögletűre hajtjuk, tálon egymás mellé rendezzük. Megszórjuk citromhéjjal, vaníliás cukorral.
A lekvárt kevés vízzel hígítva felforraljuk, belekeverjük a pálinka felét, és a palacsintákra öntjük. Sütőben átforrósítjuk.
A megmaradt pálinkát felmelegítjük, a forró palacsintákra locsoljuk és meggyújtjuk.

BUGACI SÁPATAG
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg kicsontozott pulykacomb vagy pulykamell, 2 közepes fej vöröshagyma, 10 dkg kolozsvári szalonna, 30 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, 10-15 dkg pulykamáj, 5-6 csemege uborka, 2 dl tejszín, 2 dl tej, 3 dkg zsír, só, bors, pirospaprika, majoránna, fokhagyma

Elkészítése: A húst vágd vékony csíkokra, és áztasd be 2-3 órára sós, fokhagymás tejbe. A hagymát kockára vágva fonnyaszd meg kevés zsíron, keverj el benne egy kávéskanál pirospaprikát, tedd rá a húst, borsozd meg vékonyan, és addig süsd, míg nem kezd levet engedni.
Kislángon, lefedve párold, amíg meg nem puhul a hús. Többször meg kell keverni, elfőtt levét a pácoláshoz használt tejjel pótolhatod.
A pulykamájat szeleteld fel, sózd meg alaposan mindkét oldalán, és tűzforró zsíron, fedő alatt süsd 1-1 percig mindkét oldalán. Levét tedd félre külön, a májat vágd fel vékony csíkokra, és szintén tedd félre. Pici zsíron pirítsd meg a gyufaszálnyira vágott kolozsvári szalonnát, majd szűrd le és tedd félre.
Ha a hús félig megpuhult, a maradék húslét öntsd rá, hintsd meg majoránnával, tedd bele a közepes darabokra vagdalt gombát, és kis lángon főzd fedő alatt, míg majdnem kész lesz. Ekkor tedd bele a zöldborsót és a gyufaszálnyira vágott uborkát, főzd kb. 5-10 percig, míg a zöldborsó puhulni kezd, ekkor habard be 2 dl tejszínben jól elkevert 2 kávéskanál liszttel, forrjon egyet, és kész is. Tedd bele a májat és a máj levét, valamint a kolozsvári szalonna zsírját, és sózd meg ízlés szerint. Tálaláskor szórd meg a tetejét a kolozsvári szalonna pörcével.
Kagylótésztával, vékony csőtésztával, rizzsel adhatod. Bármilyen savanyúság, saláta illik hozzá.

BUGACI TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb csirke (1.5 kg), 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, 1 nyers és 2 kemény tojás, 15 dkg szárnyas máj, 1 csomó petrezselyem, 15-20 dkg főtt rizs, só, bors, 5 dkg zsír

Elkészítése: A szalonnát apró kockára vágjuk és kisütjük, átpirítjuk benne az ugyancsak felkockázott vagy elkapart csirkemájat (természetesen lehet pecsenyekacsa-, illetve libamáj is), az apróra vágott gombát, petrezselymet. A rizst megpároljuk, a zöldborsót - ha nem konzervet használunk - megfőzzük. Megfőzünk két tojást, s ha kihűlt, megtisztítjuk, s azt is felkockázzuk. Az egészet egy tálban a nyers tojás hozzáadásával összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, s betöltjük az egész csirke mellbőre alá, ahol kézzel, vigyázva, elegendő helyet csináltunk, egészen be a combokig. Az igazi bugaci töltött csirkét nyárson, grillezve kell sütni, olvasztott zsírral sűrűn kenegetve, hogy a bőre szép, piros, ropogós legyen, de ne száradjon ki. Természetesen süthetjük tepsiben is, kevés zsírt és vizet téve alá, de ott is gyakran locsolgassuk.

BUGACI TŰZDELT KACSAMELL, VAGY LIBAMELL
Hozzávalók: 1 kg bőrös, csontos kacsamell, 3-4 gerezd fokhagyma, só, 1,5 deci fehérbor

Elkészítése: A fokhagymát vékony csíkokra vágjuk és megtűzdeljük vele a kacsamellet. Sóval bedörzsöljük, és legalább egy órát állni hagyjuk, hogy a só jól átjárhassa. Közepesen meleg sütőben kezdjük el sütni. Sütés közben többször meglocsoljuk borral, majd saját zsíros pecsenyelevével. A sütés vége felé növeljük a sütő hőfokát, hogy a bőr szép pirosra és ropogósra süljön. A sült mellhúst a csontról lefejtjük, ferdén felszeleteljük és a két mellcsontra visszarakva hagymás törtburgonyával, és vöröskáposzta-salátával körítjük.

BUGACI VEGYES PÖRKÖLT
Hozzávalók: 60 dkg marhahús, 60 dkg sertéshús, 20 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 3 paradicsom, 3 zöldpaprika, 3 dl bor,1dl olaj, só

Elkészítése: Olajban a felaprított füstölt szalonnát félig kisütjük, majd ezen megpirítjuk a vöröshagymát. Megszórjuk pirospaprikával, gyorsan elkeverjük, és öntünk rá 1 dl vizet. Ebben a zsiradékban megpirítjuk a feldarabolt marhahúst, és egy kevés vízzel félig puhára pároljuk. Ekkor hozzátesszük a feldarabolt sertéshúst, a fele bort, a paradicsomot, fokhagymát, megsózzuk és pároljuk. Ha egy kissé elfőtte a levét, hozzáadjuk a bor másik felét is, amikor már majdnem puha, a felszeletelt zöldpaprikát is.

TANYAI SERTÉSBORDA (BUGAC)
Hozzávalók: 5 dkg kolozsvári szalonna, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg gomba, 2 evőkanál zöldborsó, 1 késhegynyi törött bors, 1 csomó petrezselyemzöld, 10 dkg marinált paradicsompaprika (konzerv), 5 dkg sertésmáj, 60 dkg rövid karaj, 5 dkg zsír

Elkészítése: A csíkokra vágott kolozsvári szalonnát félig kiolvasztjuk, majd hozzátesszük a csíkokra vágott vöröshagymát, a felszeletelt gombát, a zöldborsót és együtt pirítjuk az egészet, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ekkor sóval, borssal fűszerezzük, petrezselyemzölddel megszórjuk és hozzákeverjük a cikkekre vágott marinált paprikát és májat. A karajból 8 bordaszeletet vágunk, kiklopfoljuk, a széleit bevagdossuk. Sóval megszórjuk, és kevés zsírban, vagy faszénparázs felett megsütjük. A bordákra öntjük a ragut és hasábburgonyával körítve, salátával díszítve tálaljuk.

Bugac az Alföldön, a Duna és Tisza között, annak középső részén az ún. Kiskunsági Homokhátságon helyezkedik el. Bács-Kiskun megye középső-keleti részén, a megyeszékhelytől, Kecskeméttől kb. 40 km-re található. Szomszédos települések: Bugacpusztaháza, Móricgát, Kiskunfélegyháza. A megye 6. legnagyobb területű települése.