Sárgarépaleves 01.
Soupe aux carottes
Hozzávalók 6 személyre: 1 kg sárgarépa, 2 vöröshagyma, 5 ek tejszín, 1 ek őrölt gyömbér, 4 ek mogyoróolaj, só
Elkészítése: Megtisztítjuk és felaprítjuk a hagymát, meghámozzuk és lereszeljük a répát,
Egy lábasban felmelegítjük az olajat, beletesszük a hagymát, kevergetve megfonnyasztjuk, de csak annyira, hogy ne színeződjön el. Majd beletesszük a reszelt répát, és kevergetve pároljuk 5 percig. Beleöntünk 1.5 l vizet, lefedjük, és 15 percig főzzük, majd levesszük a tűzről és hagyjuk egy kicsit kihűlni.
Összeturmixoljuk úgy, hogy selymes levest kapunk. Ekkor hozzáadjuk az őrölt gyömbér. Kicsit sózzuk és hozzáadjuk a tejszínt is.
Összekeverjük, kis lángon felmelegítjük és újraforraljuk az első rottyanásig.
Levesszük a tűzről, ha kell utánfűszerezzük és hat kis cserépedénybe kiporciózzuk,
Még forrón felszolgáljuk.
Fordította Szabó Béla