Póréhagymás feketekagyló
Hozzávalók: 2 kg kagyló, 1 hagyma, 1 zellerszár, 5 dkg vaj, 2 cs petrezselyemzöld, só, bors, 0.25 liter száraz fehérbor, 3 póréhagyma fehérje, 1 diónyi vaj, 1 ek tejszín, csipetnyi sáfrány
Elkészítése: Megtisztítjuk a kagylókat, Felaprítjuk a hagymát, a zellerszárat, és a forró vajon megfonnyasztjuk. Hozzátesszük a kagylókat, a petrezselyemzöld felét, a fűszereket és a fehérbort.
Mindemellett, felaprítjuk a póréhagyma fehér részét, egy kis vajban megdinszteljük.
Mikor a kagylók megfőttek, kiszedjük a héjakból, leszűrjük a levét, hozzátesszük a tejszínt és a póréhagymát, javítunk a fűszerezésen, beletesszük a sáfrányt.
Visszatesszük a kihámozott kagylókat az elkészített mártásba, felforrósítjuk, felszolgáljuk, miután jól megszórtuk a felaprított petrezselyemzölddel.
Köretként sült krumplit adunk mellé. (frittet)
Fordította Szabó Béla