Kelbimbó Pékné módra
CHOUX DE BRUXELLES A` LA BOULANGE`RE
Hozzávalók: 1 kg kelbimbó, 8 dkg vaj, 15 dkg füstölt szalonna szeletelve, 10 dkg hagyma, 60 dkg krumpli, 2 tojássárgája, só, bors, szerecsendió
Elkészítése: Tisztítsuk meg a kelbimbót, mossuk meg és főzzük sós forró vízben kb. 10 percig. Megfőzzük a krumplit is sós forró vízben. Időközben, egy kevés vajban megsütjük a szalonna szeleteket. Kiszedjük, félre tesszük, a zsiradékban az apróra vágott hagymát keveset pároljuk, visszatesszük a szalonnát, sütjük még néhány percig..
A főtt krumpliból pürét csinálunk, belekeverjük a tojássárgákat, sót, borsot, és ízlés szerint ráreszeljük a szerecsendiót. Egy tepsibe felolvasztunk egy kevés vajat, a fele kelbimbót elhelyezzük az alján. Befedjük a szalonnás hagymával, de a harmadát félretesszük. Rétegezzük újra kelbimbóval, amelyre szétterítjük a maradék szalonnás hagymát. Egy nyomótölcsérrel, szépen egyenletesen szétnyomjuk a pürét a tetején, körbe-körbe.
Meleg sütőben pár perc alatt pirosra sütjük (gratinírozzuk).
Fordította Szabó Béla