Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Jávor Pál


Jávor Pál (eredeti neve: Jermann Pál Gusztáv, Arad, 1902. január 31. – Budapest, 1959. augusztus 14.[ minden idők egyik legismertebb és legkedveltebb magyar színésze, az első magyar férfi filmsztár. Népszerűségét kezdetben jó megjelenésének, tucat-filmekben eljátszott erős karakterű figuráinak köszönhette. Később ismerték fel drámai tehetségét, mély jellemábrázoló képességét, de ezért meg kellett küzdenie.
Kedvenc ételei a Gödör étteremben:

PACALPÖRKÖLT MAGYAROSAN
Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg tisztított pacal, 5 ek zsír, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 2 cseresznyepaprika, 1 kk köménymag, 1 ek pirospaprika, 2 kk. só, 1 ek paradicsompüré, 1 húsleveskocka, 1 kk liszt, 50 dkg burgonya

Elkészítése: A pacalt forró vízben megmossuk, leszárítjuk, majd kb. 1 cm széles, 3 cm hosszú szeletekre vágjuk. A hagymát apró kockákra vágjuk, zsírban megpirítjuk, meghintjük pirospaprikával. A leveskockát 4 dl forró vízben feloldjuk, ezzel a lével azonnal felöntjük a pirított hagymát, elkeverjük, hozzáadjuk a fokhagymát és a köménymagot, a paradicsompürét, jól elkeverjük, és beletesszük a pacalcsíkokat. Sózzuk, felöntjük húslevessel, hogy jól ellepje, és fedő alatt négy óráig főzzük. Közben néha megnézzük, és ha szükséges után töltjük húslevessel. Kb. 2 órás főzés után hozzáadjuk a darabolt zöldpaprikát, a paradicsomot, a megtisztított, kockára vágott burgonyát, a cseresznyepaprikát, és tovább főzzük. Lényeges, hogy jó puha legyen. (Savanyú almapaprika kínálható hozzá.)

ROPOGÓS SERTÉSCSÜLÖK VEGYES SALÁTÁVAL
Hozzávalók 4 személyre: 2 db 1 kg-os sertéscsülök, 1 kk. só, 1 mk törött bors, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg zsír

Elkészítése: A sertéscsülköt jól megmossuk, leszárítjuk, leperzseljük, éles késsel a külső felületét lekaparjuk. Mindkét oldalát sózzuk, fokhagymával bedörzsöljük, és közép-meleg sütőben másfél órán keresztül locsolgatva és forgatva, pirosra, ropogósra sütjük. (Vegyes salátát adunk hozzá. Felkínáljuk a kívánság szerinti sós vízben főtt burgonyát.)

SVÁJCI SERTÉSRAGU
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg lapocka, 6 dkg zsír, 1 fej hagyma, 1 ek paradicsompüré, só, bors, köménymag, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek ecet, 1,5 dl tejföl, 1 ek liszt, 1 kk. kapribogyó, 1 ecetes uborka, petrezselyem, 1-2 dl víz

Elkészítése: Forró zsírban megpirítjuk a kockára vágott húst, hozzáadjuk, és üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát. Vízzel felengedjük, paradicsompürével, sóval, köménnyel és a szétnyomott fokhagymával fűszerezzük, s lefödve puhára pároljuk. Amikor megpuhult, ecettel, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a liszttel elkevert tejfölt, a finomra vágott kapribogyót, az apróra vágott ecetes uborkát és a finomra aprított petrezselymet, s néhány percig összefőzzük. Sós burgonyát, párolt rizst vagy spagettit ajánlunk köretnek.

OMLETT-SZUFLÉ BARACKLEKVÁRRAL
Hozzávalók 4 személyre: 10 db tojásfehérje, 25 dkg porcukor, 15 dkg baracklekvár, 5 dkg vaj, 0,5 dl rum

Elkészítése: A keményre felvert tojáshabot porcukorral, baracklekvárral jól összekeverjük. A kivajazott tűzálló tálat kevés liszttel meghintjük, beleöntjük, és kúp alakúra formáljuk a felvert habot
Közép-meleg sütőben öt percig sütjük. ( A készítést úgy kell időzíteni, hogy a sütőből történő kivétel után tálalhassuk a vendégeknek. Fél dl rumot öntünk rá, vaníliás porcukorral meghintjük, gyufaszállal meggyújtjuk. Ez egy perc alatt elalszik. A vendég maga vesz magának az asztalra helyezett desszertből.)

Forrás: DPG - Hamvas Béla: A vendéglős és híres vendégei