Gesztenyés kelbimbó szalonnával
CHOUX DE BRUXELLES au lard et chattaignes
Elkészítési idő 45 perc összesen (gesztenye es kelbimbó együtt)
Főzés: 25 perc fazékban
Hozzávalók 6 személyre: 75 dkg kelbimbó, 50 dkg gesztenye, 1 l húsleves, kockából, vagy víz, 20 dkg fél-sós szalonna, 7.5 dkg vaj
Éles késsel vágjuk körbe a gesztenyéket; tegyük bele egy fazékba, öntsük fel hideg vízzel. Hagyjuk felmelegedni lassan, és a forrástól számítva kb. egy percig főzzük. Rögtön hámozzuk meg. Tegyük fel a gesztenyét a húslevesben (vagy sós vízben, de ezzel nem lesz annyira ízletes) főni, és főzzük 15-20 percig. Vigyázzunk, nehogy túlfőzzük, mert könnyen szétmállik!
Tisztítsuk és mossuk meg a kelbimbót, főzzük sós vízben 15-20 percig. Vigyázzunk, nehogy szétfőzzük, a bimbók maradjanak egészben. Felmelegítjük a vajat, a finomra szeletelt szalonnát (bőrke nélkül) megsütjük benne, és hagyjuk sustorogni, kis tűzön kb. 10 percig.
Tegyük hozzá a kelbimbót és hagyjuk fehéredni (blansírozzuk).
Ekkor a gesztenyét is hozzátesszük, óvatosan megkeverjük, javítunk a fűszerezésen (só, bors). Hagyjuk öt percig, kis lángon összeérni, utána felszolgáljuk.
Fordította Szabó Béla