Gesztenyés kelbimbó
CHOUX DE BRUXELLES AUX MARRONS
Hozzávalók: 80 dkg kelbimbó, 50 dkg gesztenye, 1 liter húslé, 2 kockacukor, 15 dkg füstölt szalonna, 2 mogyoróhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 ek zsír
A gesztenyét a már megszokott módon megfőzzük.
Tisztítsuk, mossuk meg a kelbimbót, blansírozzuk forró vízben 5 percig. Csepegtessük le, a húslébe tegyük bele a cukrot, és a húslé gőzén pároljuk tovább kb. 35-40 percig. (pl. főzőszitán keresztül)
A szalonnát felaprítjuk, serpenyőbe tett zsíron megpirítjuk, a kisült zsírján megfonnyasztjuk a hagymát, a felaprított petrezselyemzöldet, majd összepároljuk a kisütött szalonnával.
Hozzáadjuk a gesztenyét, folyamatosan kevergetve minden oldalról megpirítjuk, majd beletesszük a kelbimbót is, és óvatosan összekevergetjük.
Erős tűzön 5 percig sütjük, néha meg-megrázzuk a serpenyőt, nehogy a kelbimbó odaégjen az aljára.
Tálra tesszük, és melegen felszolgáljuk.
Fordította Szabó Béla