Batyu receptek 01.
AGGLEGÉNY BATYU
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 15 dkg füstölt szalonna, 15 dkg kolbász, zsír, só, mustár, bors, köménymag
Elkészítése: A tepsit kibéleljük alufóliával. Vékonyan bezsírozzuk és rárakjuk szeletekre vágott és bevagdosott szalonnát. Erre rakjuk a vékony karikára vágott burgonyát, kolbászt, az egészet megsózzuk, törött borssal meghintjük, mustárt, és köménymagot is tehetünk rá. A tepsit betakarjuk fóliával és előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük.
ALFÖLDI BATYU
Sertéshússzeleteket jól kiverünk, sózunk és borsozunk. Gyulai kolbászt és csemegeuborkát karikára, főtt tojást negyedbe vágunk. A szelet húsok közepére tesszük őket, majd az egészet batyu alakúra formázzuk, fogpiszkálóval összetűzzük és forró zsírban hirtelen átsütjük.
ALMABATYU
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg vaj, só, 1 evőkanál citromlé, 10 kis alma, 20 dkg barackíz
Elkészítése: A lisztből, vajból, sóból és citromléből leveles vajas tésztát készítünk. Az almát meghámozzuk, a szároldalon a magházat kifúró-kanállal eltávolítjuk, megtöltjük barackízzel vagy cukorral összekevert darált dióval. A kész vajastésztát vékonyra kinyújtjuk, négyszögletes kockákra vágjuk, középre helyezzük az almát, négy sarkát felül összecsukjuk, összenyomjuk, tetejére kis kerek kiszúrt lapot teszünk, tojással megkenjük, és sütőben szép pirosra sütjük. Vaníliás porcukorral beszórjuk.
ALMÁS BATYU 01.
Hozzávalók 10 db-hoz:
A tésztához: 18 dkg búzaliszt, 2 dkg szójaliszt, 1/2 csomag Ráma margarin, 1 db tojás, 1-2 evőkanál zsírszegény tejföl, 1/4 citrom, 25-30 csepp Polisweet
A töltelékhez: 40 dkg reszelt alma, 2 dkg búzacsíra, 1/4 tojás, késhegynyi őrölt fahéj, 30-40 csepp Polisweet
Elkészítése: A megadott hozzávalókból omlós tésztát készítünk. Miután hűtőben pihentettük, vékonyra nyújtva 10 négyszögletes darabokra vágjuk. Közben a hámozott almát vékonyan felszeleteljük, megforgatjuk a búza-csira, fahéj, Polisweet keverékében és arányosan szétosztva a tésztára halmozzuk. A kockák széleit, mint a batyut összefogjuk vagy egymásra hajtva, tojással megkenjük. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Ízlés szerint más gyümölccsel is készíthető.
ALMÁS BATYU 02.
Hozzávalók 23 dkg liszt, 20 dkg margarin, 1 db tojássárgája, egy csipet só, negyed citrom leve, 1 ek tejföl, 50 dkg alma, 5 dkg diétás sárgabarack lekvár, 1 db. egész tojás a kenéshez
Elkészítése: A lisztből, margarinból, édesítőszerből, tojássárgájából, citromléből és a tejfölből omlós tésztát gyúrunk, amit két órán át, pihentetünk a hűtőszekrényben. Ez alatt az almát megtisztítjuk, felszeleteljük, víz hozzáadása nélkül megpároljuk. A forró almába belekeverjük a lekvárt és hagyjuk kihűlni. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk. Minden négyzetre egy-egy evőkanál almás tölteléket teszünk, majd a tészta négy sarkát egymásra hajtjuk. Kizsírozott tepsibe téve egész tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a batyukat.
ALMÁS BATYU 03.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 1 db tojássárgája, egy csipet só, negyed citrom leve, 1 ek tejföl, 50 dkg alma, 5 dkg diétás sárgabarack lekvár, 1 db egész tojás a kenéshez
Elkészítése: A lisztből, margarinból, édesítőszerből, tojássárgájából, citromléből és a tejfölből omlós tésztát gyúrunk, amit két órán át, pihentetünk a hűtőszekrényben. Ez alatt az almát megtisztítjuk, felszeleteljük, víz hozzáadása nélkül megpároljuk. A forró almába belekeverjük a lekvárt és hagyjuk kihűlni. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk. Minden négyzetre egy-egy evőkanál almás tölteléket teszünk, majd a tészta négy sarkát egymásra hajtjuk. Kizsírozott tepsibe téve egész tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a batyukat.
ALMÁS BATYU 04.
Hozzávalók: 1 doboz mirelit leveles-vajas tészta, 1 kg borízű (savanykás) alma, 1 csapott teáskanál őrölt fahéj, 1 db egész tojás, ízlés szerint kristálycukor, késhegynyi tört szegfűszeg, a tetejére kevés fahéjas porcukor
Elkészítése: Először a tölteléket készítjük el: az almát megmossuk, almacsumázóval kitoljuk a magházát, és héjastól egy centis karikákra szeleteljük. A felengedett tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk, és 8 x 8 centis négyzeteket vágunk belőle.
Egy-egy tésztadarabra ráteszünk egy almakarikát, ezt meghintjük kevés fahéjjal és szegfűszeggel összekevert cukorral, majd még egy almakarikát rátéve, a cukrozást megismételjük. Ezután a tésztalap négy sarkát összefogjuk, mint amikor túrós táskát készítünk. A kis batyukat óvatosan, lapát segítségével sütőlemezre helyezzük, a tetejüket felvert tojással bekenjük, és az előmelegített, forró sütőbe toljuk. A lángot azonnal mérsékeljük, és 18-20 perc alatt szép aranysárgára megsütjük. Még melegen levesszük a sütőlemezről (ugyancsak lapát segítségével), és kevés porcukorral meghintjük. Csak hidegen tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 70 perc
ANANÁSZBATYU
Hozzávalók: 1 doboz körszeletes ananász (legalább 8 karika ananász), 1 doboz (50 dkg) mirelit leveles-vajas tészta, 1 tojás fehérje
Elkészítése: A gyümölcsöt szitán lecsöpögtetem, és tiszta szalvétával még le is itatom, hogy egészen száraz legyen. A tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagra kinyújtom és kb. 12x12 cm-es négyzetekre vágom. Egy-egy négyzetre ráteszek egy ananászkarikát, a tészta 4 sarkát összefogom, és óvatosan sütőlemezre helyezem. 1 evőkanál ananász-lével elkevert tojásfehérjével bekenem a tetejüket, majd az előmelegített forró sütőben közepes lángon megsütöm. Még forrón meglocsolom a leszűrt ananász levével, és egészen kihűtöm, csak azután tálalom.
BABOS PIZZA-BATYU
Hozzávalók: 1/2 adag pizzatészta, 2 kávéskanál olívaolaj, 1 fej finomra vágott fokhagyma, 1 zúzott fokhagymagerezd, 40 dkg feldarabolt (konzerv) paradicsom, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 kávéskanál apróra vágott friss szurokfű, 12,5 dkg disznóbab, 5 dkg reszelt sajt
Elkészítése: Ez a félbehajtott pizzafajta rendkívül ízletes tölteléket rejt. Összegyúrjuk a tésztát, és kelni hagyjuk. Olajban 5 percig pirítjuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsompürét és a kakukkfüvet. Felforraljuk és beletesszük a babot, és 20 percig főzzük, majd hűlni hagyjuk. A tésztát négy részre osztjuk, és a 18 centiméter átmérőjű kerek lapokká nyújtjuk. A tölteléket szétosztjuk a négy tésztakorongon. Félbehajtjuk őket, vízzel megnedvesítjük, és jól összenyomkodjuk a széleket. Mindegyik batyu tetejére 15 gr. Reszelt sajtot szórunk. Megkent sütőlapra helyezzük a batyukat, és előmelegített sütőben 200 fokon 25 percig sütjük.
BAKONYI PALACSINTA
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tej, ásvány- vagy szódavíz, 2 evőkanál olaj, 25 dkg spenót
A töltelékhez: 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg sampinyon gomba, 1-1 paradicsom és zöldpaprika, 2 evőkanál olaj, 1 kávéskanál pirospaprika, só, bors, 2 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál rizsliszt, 4 dl tejföl
Elkészítése: A palacsintához simára keverjük a lisztet a tojásokkal, a tejjel 2 csipet sóval és annyi ásvány- vagy szódavízzel, hogy folyós, vékony tésztát kapjunk. Belekeverjük az olajat, lefedjük, fél órát pihentetjük. A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, enyhén sós vízben 2 percig főzzük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan kinyomkodjuk, finomra vágjuk. A palacsintatésztából 6 fehér palacsintát sütünk. A maradék tésztában elkeverjük a spenótot, és további legalább 6 palacsintát sütünk belőle. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. A paradicsomot meghámozzuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk, mindkettőt apróra felkockázzuk. Az olajban megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát, elkeverjük a pirospaprikával, rádobjuk a gombát, a paradicsomot és a zöldpaprikát, fedő alatt 15 percig főzzük, csak a végén sózzuk, borsozzuk. A gomba levét lábaskába szűrjük, a gombát alaposan lecsepegtetjük, hagyjuk langyosra hűlni. Összekeverjük a tojásokkal és a finomra vágott petrezselyemmel, arányosan elosztva megtöltjük vele a palacsintákat. Batyuszerűen feltekerjük, és tűzálló tálba rakjuk. A gomba levét felforraljuk. A rizsliszttel elkeverjük 3 dl tejföllel, a gomba léhez adjuk, mártássűrűségűre főzzük, és bevonjuk vele a palacsintákat. Tálaláskor előmelegített sütőben (200°C) éppen csak átforrósítjuk. Tetejüket meglocsoljuk a maradék tejföllel, és petrezselyemmel díszítve kínáljuk.
BATYUBAN SÜLT ALMA, ÖNTETTEL
Hozzávalók: 2x50 dkg leveles tészta, 8 db közepes, egész alma, 3 egész tojás, 30 dkg kristálycukor, 25 dkg tisztított mogyoró, fahéj, porcukor, Aranka krémpor (vaníliás), gyümölcs, díszítéshez
Elkészítése: Az egész almákat meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, és citromos vízbe tesszük. A tisztított mogyorót darabokra törjük, majd a cukorból karamellt készítünk és beleszórjuk a mogyorótöretet, és pici fahéjat hintünk rá. A leveles tésztát kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk és elosztjuk 4 felé. Az almákat a karamellizált mogyoróval betöltjük, a tésztával beburkoljuk, tojással megkenjük és sütőpapírral kibélelt lemezen 210C°-on 30 percig sütjük. Készítünk egy hideg vaníliaöntetet Aranka krémporból, ezt tesszük a tányérba, gyümölcsdarabkákkal díszítjük, és erre helyezzük a megsült almabatyukat.
BATYUS VADNYÚL FOKHAGYMASZÓSZBAN
Hozzávalók: 1 vadnyúl gerinc, 1 kis fej káposzta, só, bors, 3 gerezd fokhagyma, 1 pohár tejföl, 1 cs petrezselyem zöld, 1 tojás, 1 húsleves kocka
Mártás: 5 dkg vaj, 5 gerezd fokhagyma, 2 kanál liszt, só, őrölt zöld bors
Elkészítése: A káposztát forró sós vízben, 10 percig főzzük. Kivesszük, lehűtjük, majd óvatosan 10 db nagy levelet lefejtünk róla. A káposzta maradékát vékony csíkokra vágjuk. A kicsontozott, inaitól megtisztított húst darálón finomra daráljuk.
Sózzuk, borsozzuk, 3 gerezd zúzott fokhagymával, a tejföllel ízesítjük. Hozzákeverjük a csíkokra vágott káposztát, aprított petrezselyem zöldet, 1 tojást, alaposan összekeverjük. Az így elkészített tölteléket a káposzta levelekbe töltjük, majd, mint egy kis batyut, tetején fehér cérnával összekötjük.
A leveskockát fél liter vízben feloldjuk, a batyukat belerakjuk, fedő alatt mérsékelt lángon 15 percet főzzük.
Közben elkészítjük a szószt.
A vajban megpirítjuk az 5 gerezd zúzott fokhagymát, 2 evőkanál lisztet világosra. Felengedjük levessel, majd mártás sűrűségre forraljuk. A maradék tejföllel, sóval, őrölt zöld borssal ízesítjük. A káposzta batyukat ebben a szószban kínáljuk, rizskörettel.
BARACKOS CSIRKECOMB
Hozzávalók: 4 szép csirkecomb, 4 magvaváló őszibarack, 2 húsleveskocka, citromlé, 1 csokor petrezselyem, bors
Elkészítése: A combokat lebőrözzük (a bőrt majd a levesbe főzzük), és egy nagy vagy négy kisebb alufólia lapra fektetjük. A barackokat meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és a húsukat citromlével bedörzsölve vékonyabb cikkekre szabjuk. A hús köré terítjük, és a fólia szélét - mint egy tányér peremét - kissé felhajtjuk. A két húsleveskockát egy kevés vízben feloldjuk, s a húsra meg a gyümölcsre locsoljuk, és a fóliát úgy zárjuk össze fölötte, hogy bőven maradjon levegő benne. A forró sütőbe toljuk, és a comb nagyságától függően 40-45 percig sütjük. (Ha kertben, parázs fölött készítjük az ebédet vagy vacsorát, akkor az alufólia-batyukat a parázs tetejére fektethetjük.) Végül a pecsenyét meg a barackot a fóliából tálra vagy tányérokra szedjük, és az alatta összegyűlt lével meglocsolva, frissen őrölt borssal meghintve, petrezselyemszálakkal díszítve kínáljuk. Ha nagyétkű a család, akkor vajas párolt rizst is adjunk hozzá, de fogyókúrázóknak csak a barack a hús körete.
BÁRÁNYPÁSTÉTOMMAL TÖLTÖTT SZARVASGOMBÁS LEVELES TÉSZTA
Hozzávalók: 500 g leveles tészta, 1 tojássárgája a megkenéshez
A töltelékhez: 260 g sovány bárányhús, 50 g füstölt szalonna, 50 g mazsola konyakban áztatva, 80 g libamáj kockára vágva, 50 g durvára vágott dió, 1 tojás, 50 g tejszín, só, fehérbors, 1 üveg szarvasgomba konzerv, 10 g vaj, 2 cl madeira
Elkészítése: A húst a szalonnával együtt ledaráljuk, hozzáadjuk a mazsolát, a májat, a diót, a tojást, tejszínt, fűszerezzük, és masszává dolgozzuk össze. A gombát vajon megpirítjuk, ráöntjük a madeirát, együtt pároljuk. Ha kihűlt a pároló levet hozzáadjuk masszához. A leveles tésztát 2 mm vékonyra kinyújtjuk, és 9 cm-es kockákra vágjuk. A felvágott tészta egyik felére egyenként tölteléket rakunk, rá szarvasgombát helyezünk, a tészta másik felével lefedjük. A megtöltött batyuk széleit összenyomjuk, tojássárgájával bekenjük. Előmelegített sütőben 5 percig 220 °C fokon, majd 180 °C fokon ropogósra sütjük a tésztát.
BÉCSI GYÜMÖLCSÖS BATYU
Hozzávalók: 50 dkg leveles vajas tészta, 3 dl tej, 1 zacskó vaníliás pudingpor, 4 tojás sárga, 1 teáskanál liszt, 2 dkg vaj, 8-10 dkg cukor, 1 evőkanál rum, 5-6 db nyers sárgabarack (vagy kisebb, magvaváló őszibarack, ringló stb.), porcukor, 1 tojás a tészta kenéséhez
Elkészítése: Először a tölteléket készítem el. A tejbe belekeverem a pudingport, a cukrot, a lisztet és simára keverem. Felforralva sűrűre főzöm, majd a tűzről levéve belekeverem a nyers tojás sárgákat, ezután a vajjal és a rummal simára keverem. Hagyom kihűlni. Közben lisztezett deszkán a kinyújtott tésztát kb. 8 x 8 centis darabokra vágom. Minden tésztára rákenek egy kis tölteléket és egy-egy megmosott, lecsöpögtetett és kimagozott gyümölcsöt helyezek. A tészta négy sarkát ráhajtom a gyümölcsre, majd a kis batyut sütőlemezre teszem. Tetejét a felvert tojással gyengén megkenem, de ügyelek arra, hogy a sütemény oldalára ne folyjék le a tojásból, mert a tészta nem fog szépen felemelkedni. Előmelegített, forró sütőbe téve, közepes lángon megsütöm. Kevés porcukorral meghintve kínálom. Melegen is, hidegen is egyformán finom.
BOZSOKI TÖLTÖTT SZŰZPECSENYE
Hozzávalók: 4 szűzpecsenye, 30 dkg darált hús, 10 dkg gomba, 2 gerezd fokhagyma, kis doboz paradicsompüré, 1 tojás, 2 ek zsír, 2 ek liszt, só, bors
Elkészítése: A húst nyitott szeleteléssel vágjuk fel, nyissuk szét és klopfoljuk ki. Sózzuk be és pihentessük fél órát. A darált húst keverjük össze a zúzott fokhagymával, az apróra vágott gombával, és a tojással, sózzuk, borsozzuk. A tölteléket a hússzeletek közepére osszuk szét, s mint egy batyut hajtogassuk fel a széleit. A széleket tűzzük össze, vagy varjuk össze, és a batyukat forró zsírban pirítsuk meg minden oldalról. A tűzálló tálba öntsünk kevés vizet és lefedve puhára pároljuk. Ha megfőtt, rövid lére sütjük, a húst kivesszük az edényből és pihentetjük 10 percig. Kevés vízzel elkeverjük a lisztet, s a pecsenyeléhez adjuk a paradicsompürével együtt. Ha kell utánasózunk, és jól összeforraljuk.
A húst ujjnyi szeletekre vágjuk, és a mártással, valamint hagymás tört krumplival tálaljuk.
BROKKOLIS BATYU
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 30 dkg mirelit brokkoli, 2 db egész tojás, 2 dkg vaj vagy margarin, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 2 púpozott evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, só és törött bors, ízlés szerint
Elkészítése: A vajat habzásig hevítjük a liszttel, majd beleöntjük a meleg tejet, és állandó keverés közben sűrűre főzzük. Sóval, borssal fűszerezzük, és hozzákeverjük a finomra vagdalt, megmosott petrezselyemzöldet. A masszát hűlni hagyjuk. Közben a brokkolit kis rózsáira, illetve a vastag szár részét kis kockákra vágjuk. Forrásban levő vízbe tesszük, és az újraforrástól számított 3 perc múlva leszűrjük. (Legjobb leves- vagy tésztaszűrőben belelógatni a forró vízbe.)
A félig főtt, már nem forró brokkolit és a nyers tojásokat a tejes mártásba keverjük. A réteslapokat szétszedjük, egymásra tesszük, és a közüket kevés olajjal meglocsoljuk. A réteslap szélére egy csíkban felhalmozzuk a brokkolis masszát, majd a rétest szorosan felcsavarjuk. Az ily módon létrejött rudat jó éles késsel 8 darabra vágjuk. Egyenként, nagyon óvatosan, két lapátkanál segítségével beleeresztjük a 170 fokra felhevített olajba. A töltelékben lévő tojás azonnal összefogja, “megköti”, és a rétes nem fog szétesni, persze óvatosan kell vele bánni! Ha szépen megsült (3-4 perc), a fölösleges olajat lecsöpögtetjük róla, illetve papírral fölitatjuk. Forrón tálaljuk, jéghidegre hűtött tejföl társaságában. Kissé munkaigényes, de különleges, extra étel.
BROKKOLIS SÜLT BATYU
Hozzávalók: 40 dkg mirelit brokkoli, 1 csomag réteslap, 2 dl tej, 2 dkg vaj (vagy margarin), 1 tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál liszt, 0,5 dl olaj, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só; olaj a sütéshez
Elkészítése: A még fagyos mirelit brokkolit nagyon kevés sós, forrásban lévő vízbe teszem, majd az újraforrástól számítva 1 percig főzöm. Ezután leszűröm, és hagyom, hogy kihűljön. A vajat a liszttel habzásig hevítem, ezután a felforrósított tejjel felöntve, állandó keverés közben sűrűre főzöm. Hagyom langyosra hűlni, majd összekeverem a habosra felvert tojással, a sóval, a borssal és a rózsáira szedett, illetve a kis kockákra vágott brokkolival. Egy tiszta konyharuhát benedvesítek, és a réteslapokat úgy terítem egymásra, hogy a közöket kevés olajjal megkenem. A tésztalapot nyolc részre vágom. Egy-egy tésztadarabra kis halom besameles brokkolit terítek, majd a négy sarkát úgy fogom össze, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. A kis batyukat bő, forró olajba óvatosan beleeresztem, és erős lángon gyorsan megsütöm először az egyik oldalán, majd megfordítom, és a másik oldalát is pirosra sütöm. (Csak nagy elővigyázattal, egy lapátkanál és egy kétágú húsvilla segítségével lehet megfordítani.) Miután a tészta igen vékony, gyorsan, szinte pillanatok alatt megsül, ezért nem lehet magára hagyni. A megsült batyukat szalvétára vagy papírtörülközőre rakom, hogy az a felesleges olajat beszívhassa. Jéghideg kapros majonézzel tálalom a forró batyukat. Rendkívül finom, könnyű étel, amelyet karfiollal is el lehet készíteni.
BUDAGYÖNGYE PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 15 dkg darált dió, 6 dkg porcukor, 1 dl tej, 4 db hámozott, felezett őszibarack (kompót), 1 dkg vaj, 4 adag keserűcsokoládé-öntet
Elkészítése: A dióból, cukorból, tejből diókrémet főzünk. Megtöltjük a palacsintákat, majd mindegyik közepére fél barackot teszünk. A palacsinta széleit ráhajtogatjuk. A kis batyukat kivajazott jénaira tesszük, lefedjük, és sütőben átforrósítjuk.
Porcukorral meghintve, csokoládé-öntettel kínáljuk.
BURGONYABATYU
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 20 dkg zsír, 50 dkg liszt, fél kávéskanál szódabikarbóna, 20 dkg porcukor, 1 tojás a sütemény megkenéséhez, gyümölcsíz, vaníliás porcukor és só
Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, ha kihűlt, áttörjük. Megsózzuk, zsírt, cukrot, lisztet, vaníliás porcukrot, szódabikarbónát teszünk hozzá, és meggyúrjuk a tésztát. Fél cm vastag rétegben kinyújtjuk, vékonyan bekenjük gyümölcsízzel. Egyforma négyzetekre vágjuk. A négyzetek két ellentétes sarkát közép felé behajtjuk. Tetejét bekenjük felvert tojással, és kizsírozott tepsiben a sütőben megsütjük. Ezt a süteményt más édes töltelékkel is készíthetjük.
CECEI LECSÓS BATYU
Hozzávalók 4 személyre:
A lecsóhoz: 2 fej vöröshagyma, 10 dkg bacon, 2 cecei paprika, 2 paradicsom, őrölt pirospaprika, só, őrölt fekete bors, 3 tojás
A paprikás mártáshoz: 1 fej vöröshagyma, 0,5 dl étolaj, őrölt pirospaprika, őrölt fekete bors, só, 1 db cecei paprika, 3-4 db húsos sertéscsont, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 csomag réteslap, 2 felvert tojás
Elkészítése: Először lecsót készítünk. A vörös-hagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A szalonnát feldaraboljuk, zsírjára sütjük, és üvegesre pároljuk benne a hagymát. A paprikákat és paradicsomokat felaprítva belekeverjük. Fűszerezzük pirospaprikával, sóval, őrölt borssal. Készre pároljuk. Végül csipetnyi sóval ízesített felvert tojásokkal összesütjük.
A paprikás mártáshoz is felkockázunk egy vöröshagymát, és étolajban üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk őrölt paprikával, felöntjük hideg vízzel, ízesítjük sóval és őrölt borssal. Egy felkockázott cecei paprikát szórunk bele, majd néhány húsos csonttal együtt kb. fél órán át főzzük. Ezután a csontokat kivesszük belőle, és tejfölös habarással besűrítjük.
A réteslapból két réteget használunk egyszerre, ezt négyfelé vágjuk (négyzet alakúra), megkenjük felvert tojással, a közepébe tojásos lecsót halmozunk, batyuszerűen összefogjuk a sarkait, kicsit összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
Zsírozott sütőlapra helyezzük, a külsejét is megkenjük felvert tojással, hogy szép színe legyen, és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Tálalásnál a batyuk mellé paprikás mártást kínálunk.
CSERESZNYÉS BATYU
Hozzávalók 15 darabhoz: 35 dkg búzaliszt, 2 dkg élesztő, 2-2,5 dl zsírszegény tej, 80-100 csepp Polisweet, 10 dkg Delma margarin, 50 dkg cseresznye, 4 dkg búzacsíra, kevés só
Elkészítése: Kelt tésztát készítünk, és amikor duplájára kelt, vékonyra nyújtjuk, és 15-16 négyzet alakú darabra vágjuk. Minden tésztakockát megszórunk egy kevés szárazon enyhén megpirított búzacsírával, majd szétosztjuk rajta a kimagozott, a Polisweet másik felével ízesített, kinyomkodott cseresznyét. Rászórjuk a maradék búzacsírát, és a tészta négy sarkát összefogva összenyomjuk.
Egy margarinnal vékonyan kikent sütőlapra tesszük, helyet hagyva a batyuk növekedésének. Körülbelül 10 percig hagyjuk kelni, majd tejjel megkenve előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
A tésztát tölthetjük egy nagyobb gerezd almával, félbevágott kajszi-, vagy őszibarackkal, kimagozott meggyel is.
CSERESZNYÉS BATYUTORTA
Hozzávalók 12 batyuhoz: 10 dkg vaj, 35 dkg finomliszt, csipetnyi só, 60 dkg cseresznye, 5 dkg darált mandula, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 kiskanál őrölt fahéj, 5 dkg porcukor, 20 dkg készen kapható marcipánmassza
A nyújtáshoz: liszt
A tetejére: 5 dkg porcukor
Elkészítése: A puha vajat a liszttel, a sóval és egy kevés langyos vízzel alaposan összedolgozzuk. Ezután fóliába csomagoljuk, és legalább egy órán át hűvös helyen pihentetjük. A cseresznyét kimagozzuk, a mandulát a morzsával, a fahéjjal és a porcukorral összekeverjük. A tésztát 12 egyenlő részre osztjuk. Belisztezett deszkán minden darabot egyenként vékonyra nyújtunk, és a közepükre 1-1, szintén vékonyra lapított marcipándarabkát helyezünk. 6-8 szem cseresznyét halmozunk rá, mandulás morzsával megszórjuk, és a tészta széleit ráhajtva középen batyuszerűen összefogjuk. A kis tésztabatyukat sütőpapírral bélelt tortaformába rakosgatjuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 perc alatt megsütjük. Még melegen porcukorral megszórjuk.
Elkészítési idő: 2 óra.
CSIRKEMELL-FILÉ ALUFÓLIÁBAN
Hozzávalók: 60 dkg csirkemell-filé, só, törött bors, 2 evőkanál pikáns mustár, olaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg csiperkegomba, őrölt kömény, 8 szelet húsos füstölt szalonna, 2 db paradicsom, 4 evőkanál reszelt sajt, alufólia, finomra vágott snidling vagy zöldpetrezselyem
Elkészítése: A csirkehúst felszeleteljük, kicsit kiveregetjük, besózzuk, megborsozzuk és bekenjük a pikáns mustárral, s hidegre tesszük. Közben egy kevés felhevített olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, azután rádobjuk a felszeletelt, őrölt köménnyel megszórt gombát, és folytonosan kevergetve megpirítjuk. Az alufóliát duplán négyzetekre hajtjuk, s mindegyikre egy szelet szalonnát helyezünk, arra csirkehúst és párolt gombát, majd ismét szalonnaszeletet, azután paradicsomkarikát és reszelt sajtot, s végül az alufóliába szorosan betekerjük. A csomagocskákat tepsire rakjuk, és forró sütőben puhára sütjük. A kész batyut kibontjuk és meghintjük finomra vágott zöldpetrezselyemmel vagy snidlinggel.
Burgonyapürével és zöldségsalátával tálaljuk.
CSIRKÉS BATYU
Ez az egyszerű, mégis különleges étel gyorsan megvan, és mivel előre elkészíthető, vendégvárásnál is kitűnő.
Hozzávalók 4 személyre: 2 csirkemell, 4 db csirkemáj, 4 db gyöngyhagyma, 20 dkg morzsolt kukorica (fagyasztott vagy konzerv), 4 kis szál sárgarépa, 1 közepes karalábé, 8 közepes krumpli, 10 dkg kemény, reszelhető sajt, só, ételízesítő, vaj vagy margarin, alumínium fólia
Elkészítése: A csirkemelleket csontozza ki, tisztítsa meg és mossa le. Szeletelje apró, hosszúkás darabokra és sóval, borssal, ételízesítővel szórja meg, alaposan forgassa össze, hogy mindenhol érje a fűszer.
A hagymát karikázza fel. A sárgarépát, a krumplit, a karalábét tisztítsa meg és vágja vékony, hosszúkás darabokra.
Az alufóliát hajtsa kétrét és formáljon négy nagyobb négyzetes darabot belőle. Ossza el a fólia darabokon a krumplit és szórja meg ételízesítővel. Rakja rá a húst, a májat, majd minden kupacra tegyen egy mokkáskanálnyi vajat vagy margarint. Borítsa be a zöldségekkel, fűszerezze ismét ételízesítővel, majd fogja össze a fóliát batyu formájúra. Tegye a batyukat rácsra, és előmelegített, forró sütőben (220 C) kb. 25 percig süsse.
Közvetlen tálalás előtt a batyukat bontsa meg, szórja meg reszelt sajttal és tegye vissza a sütőbe néhány percre, míg a sajt ráolvad.
Az étel a szabadban is elkészíthető, ez esetben a batyukat tegye izzó parázs közé és használjon vastagabb, vagy többrétegű fóliát, nehogy a mozgatás során kiszakadjon.
Az összetevőket és a fűszerezést ízlése szerint bátran változtassa meg!
CSŐBEN SÜLT LEKVÁROS TÉSZTA
Hozzávalók egy lapos, 1,5 l térfogatú sütőformához:
A tésztához: 5 dkg Ráma margarin, 1/2 csomagnyi élesztő, 6 dkg Koronás finom kristályszemcséjű minőségi kristálycukor, 1,25 dl tej, 40 dkg liszt, 1/2 teáskanál só, 2 db tojás
A töltelékhez: 40 dkg szilvalekvár, 2 evőkanál aprított mogyoró, 1-2 evőkanál szilvapálinka vagy, 1/2 teáskanál fahéj, 7,5 dkg olvasztott Ráma margarin a sütőlap kikenéséhez és a tészta megkenéséhez, 5 dkg Koronás díszítő szórócukor a sütemény meghintéséhez
Elkészítése: A tejet meglangyosítjuk. Egy teáskanál cukrot adunk hozzá és belemorzsoljuk az élesztőt, letakarjuk, majd kb. 10 percre meleg helyre tesszük, amíg az élesztő feljön a tetejére. A margarint megolvasztjuk. A lisztet a maradék cukorral, a sóval, a megolvasztott margarinnal és a tojásokkal egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és sima. hólyagos tésztát dagasztunk. Letakarjuk, és 30 percig kelesztjük, amíg a térfogata kétszeresére nő.
A töltelékhez a szilvalekvárt összekeverjük az aprított mogyoróval és a szilvapálinkával vagy a fahéjjal.
A tésztát kb. 40X32 cm-es téglalappá nyújtjuk, és 20 négyzetre vágjuk. Egy-egy négyzetet a tenyerünkbe véve, megtöltjük az ízesített szilvalekvárral, és a sarkait összefogva egy batyuformát készítünk. A tésztát körben megkenjük olvasztott margarinnal és az összefogott csücskével lefelé fordítva, szorosan egymás mellé helyezzük az előzőleg margarinnal kikent sütőlapra. A felületét olvasztott margarinnal megkenjük. A tésztát előmelegített sütőben, 200°C-on kb. 20-25 percig sütjük, amíg színe aranybarna lesz. Sütés után meghintjük díszítő szórócukorral és még langyosán tálaljuk.
DARÁLT BORJÚHÚS VAJASTÉSZTÁBAN, SPENÓTTAL ÉS FETA SAJTTAL
Hozzávalók 2 személyre: 25 dkg darált borjúhús, 1 fej vöröshagyma, 2 tojás, 1 evőkanálnyi kakukkfű, 20 dkg feta sajt, 1,5 maroknyi spenót, 4 levél vajastészta, vaj (a sütőlap kikenéséhez), 1 fej saláta, bors, só,
A fűszer-olajhoz: 2 dl szűz-olívaolaj, 1 kis levél bazsalikom, 1-2 szál metélőhagyma zöldje, 1-2 szál petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 5 szem madagaszkári bors (megtörve);
Elkészítése: Először készítsd el a fűszer-olajt: a fűszernövényeket zúzd pépesre, öntsd fel az olivával, s addig keverd, amíg egyenletes, zöld olajat nem kapsz. Ekkor tedd félre, s felhasználás előtt legalább fél órát pihentesd.
A darált húst sózd, borsozd, keverd hozzá az apróra vágott hagymát, a kakukkfüvet, az egyik tojást, a megtisztított és keskeny metéltre vágott spenótot, valamint a feta sajtot. Az egészet jól dolgozd össze és pihentesd fél órát.
A vajastésztákat nyújtsd bő tenyérnyire (kb. A5-ös nagyságúra) és szurkáld meg villával (hogy a töltelék gőze majd könnyebben távozhasson), s egy-egy lap közepére halmozd a hús negyedét. A töltelékeket csomagold be, a batyukat kend meg a (másik) felvert tojással, s helyezd kivajazott sütőlapra. A sütőt melegítsd fel 170°C-ra, s abban kb. 20 perc alatt süsd pirosra a töltött tésztákat. Tálaláskor a csíkokra vágott fejes salátát és a fűszeres olajat kínáld hozzá.
DIABETIKUS SÜTEMÉNY
Hozzávalók: 20 dkg margarin, 20 dkg túró, 20 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor, csipet só
Töltelék: lekvár, gesztenye, vagy hús (ez esetben kicsit sósabbra a tésztát)
Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrom, jól összedolgozom, és késhát vékonyra kinyújtom. Négyszögeket vágok ki, beleteszem a tölteléket, és összehajtom a négy szélét, kis batyu lesz belőle. Érdemes nagyobb négyszögeket készíteni, és jól összenyomkodni a tetején.
Közepes lángon pirosra sütöm.
DIÓS-BARACKOS BATYU
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, bő 1 dl olaj, 1 db tojás, 1 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, fél dl langyos víz, 25 dkg darált dióbél, 15 dkg szárított sárgabarack (vagy egészen kemény, beszáradt sárga barackbefőtt vagy dzsem), 1 citrom leve és reszelt héja, cukor (ízlés szerint)
Elkészítése: A tésztához az élesztőt elmorzsoljuk a langyos vízben és hozzákeverjük a cukrot. A lisztet mély tálba szórjuk, közepébe mélyedést vájunk, ide öntjük az élesztőt, a sót, az olajat és a tojást. Egy nagy cipóvá gyúrjuk össze és lisztezett deszkán tiszta konyharuhával letakarva, egy óráig pihentetjük. Ezután könnyedén átgyúrva fél centi vastagra nyújtjuk, és kis négyzeteket vágunk belőle. A tésztadarabok közepére egy kis halmot rakunk a töltelékből, majd a négy sarkát összefogva kissé összenyomjuk. A kis batyukat sütőlemezre rakjuk, és félórai kelesztés után megsütjük. A töltelékhez a darált diót cukorral, citromlével, citromhéjjal összekeverjük, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott gyümölcsöt. Egy-két evőkanál vízzel keverjük, hogy éppen csak összeálljon.
FORRÓ SALÁTABATYU (BOUJOURDI)
Hozzávalók 6 főre: 3-4 db közepes méretű érett paradicsom, 20 dkg krém-fehér juhsajt (Feta), 1 db zöld csípős paprika (vagy 2 - ha jó erősre akarjuk készíteni), 3-4 evőkanál olíva olaj, 1 mokkás kanál só (ízlés szerint változtatható), 1 mokkás kanál oregánó
Elkészítése: Ha faszénparázson, grillsütőn készítjük, alufóliába batyuzzuk a laskára, nagyobb darabokra vágott, és a többi hozzávalóval elkevert alapanyagot. (A paprikát azonban aprózni kell.) Jó 20-30 percig hagyjuk átsülni, hogy jól átsüljenek a hozzávalók. Ha tűzhelyen készítjük, a hozzávalókat serpenyőben forraljuk-sütjük össze.
FRISS LAZAC FAGOTTINI SCAROLAVAL
(A “fagottini” húsos batyut jelent, a ’scarola’ széles, zöld levelű fejes salátafajta)
Hozzávalók 4 személyre: 200 g friss lazac nagy, vékony szeletekre vágva, 1 fej scarola saláta, 40 g (1 evőkanál) kis kapribogyó, 1 evőkanál mustár, 1 újhagyma, 20 g (1 evőkanál) mazsola meleg vízbe áztatva, egy kis csomó snidling, 1 evőkanál Bertolli Extra Vergine olívaolaj, só, fekete bors
Elkészítési idő: 20 perc
Elkészítése: Mossuk meg a salátát és vágjuk finomra. Aprítsuk fel a hagymát, dobjuk el a zöld szárát. Teflon serpenyőben süssük 2 percig 1 teáskanál olajban a scarolát és a hagymát. Adjuk hozzá a mustárt, egy csipetnyi sót, a kapribogyót és a mazsolát, majd vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről. Öntsünk egy keveset ebből a keverékből a halszeletek közepébe, majd a snidlinggel kössük össze a csomagokat.
Helyezzük a batyukat tálcára, majd öntsük le a maradék olajjal, és ízesítsük egy kevés fekete borssal.
GOMBÁS BATYU
Hozzávalók: 8 db palacsinta, 60 dkg gomba, 5 dkg vaj, 5 dkg hagyma, 2 tojás sárgája, 3 dkg liszt, 2 dl tej, só, bors, petrezselyem, snidling
Mártáshoz: 20 dkg gomba, 4 dkg vaj, 20 dkg póré, 15 dkg borsó, 4 dkg liszt, 1,5 dl tejszín, só, bors, petrezselyem
Elkészítése: A gombát a hagymával megpároljuk. Fűszerezzük, liszttel megszórjuk, felengedjük tejjel, sűrűre forraljuk. Hozzáadjuk a tojás sárgáját. Elosztjuk a palacsintákba, és snidling zöldjével batyut kötünk belőle.
A mártáshoz megpároljuk a gombát, pórét, és borsót, fűszerezzük, megszórjuk liszttel, felöntjük tejszínnel, jól felforraljuk. Beleállítjuk a palacsintákat, meglocsoljuk tejföllel, és sütőben még egy kicsit átsütjük.
GOMBÁS BATYU (BUREKAS)
Hozzávalók: 25 dkg margarin, 25 dkg liszt, 1 kávéskanál ecet (10%-os), csipet só, 1,2 dl víz
A töltelékhez: 20 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, fél-fél mokkáskanál bors és só, 1 csokor petrezselyem, 1 kisebb burgonya
Elkészítése: Tíz deka margarint az átszitált liszttel lazán összedolgozunk. Hozzáadjuk a sót, az ecetet, és a vízzel addig dagasztjuk, amíg a tészta a kezünkről leválik. Ekkor cipót formálunk belőle, és fél órát pihentetjük. Utána lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, közepére helyezzük a margarint, és a tésztaszéleket ráhajtjuk. Meglisztezzük, majd sodrófával kinyújtjuk, és a széleit kocka alakra felhajtjuk. Letakarva 10 percet pihentetjük. Kinyújtjuk ujjnyi vastagra, és jobbról-balról középig behajtjuk. Ismét pihentetjük.
Harmadszorra is kinyújtjuk, végül újra jobbról-balról középig hajtjuk, majd a téglalapot félbehajtjuk. Hűtőbe tesszük, és fél órát pihentetjük. Az így elkészített tésztát félujjnyi vastagra nyújtjuk, és négyzetekre vágjuk. A közben elkészített töltelékekkel megtöltjük. Ehhez az apróra vágott gombát a reszelt hagymával olajon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, és a vagdalt petrezselyemmel, valamint a főtt, tört burgonyával összekeverjük. A batyuvá formált töltött sütemények tetejét felvert tojással megkenjük, és forró sütőben aranysárgára sütjük. Melegen tálaljuk, de hidegen is kitűnő.
GOMBÁS LEVELES-TÉSZTA BATYUK
Hozzávalók: 1 csomag mirelit leveles tészta, liszt, 50 dkg csiperkegomba, 4 evőkanál olaj, vöröshagyma, néhány szál petrezselyemzöld, késhegynyi törött bors
Elkészítése: A leveles tésztát felengedés után vékonyra nyújtom, és 6x6 cm-es négyzetekre vágom. Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pirítom, hozzáadom az apróra vágott gombát, petrezselyemzöldet, sót, és őrölt borsot. Először fedő alatt, majd fedő nélkül zsírjára pirítom. A pirított gombából kiskanálnyit halmozok minden négyzet közepére, majd a négy sarkát batyuszerűen felhajtom. Olajjal kikent sütőlemezen forró sütőben pirosra sütöm.
GOMBÁS PALACSINTABATYU
Hozzávalók: 8 db sós palacsinta, 60 dkg gomba, 5 dkg vaj, 5 dkg hagyma, 2 tojás sárgája, 3 dkg liszt, 2 dl tej, só, bors, zöldpetrezselyem, snidling, a mártáshoz: 20 dkg gomba, 4 dkg vaj, 2 dkg póréhagyma, 4 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, 1,5 dl tejszín, só, bors, petrezselyemzöld
Elkészítése: A gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Vajon aranysárgára pirítjuk a finomra vágott hagymát, rátesszük a gombát, és addig pároljuk, amíg a leve elfő. Fűszerezzük, megszórjuk liszttel, felengedjük tejjel, sűrűre forraljuk. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a tojások sárgáját. A palacsinták közepére snidlinget halmozunk, majd, mint a batyut összefogjuk, és snidlinggel összekötjük. Tűzálló tálba rakjuk. A gombamártáshoz vajon megpirítjuk a hagymát, megpároljuk rajta a felszeletelt gombát, fűszerezzük, megszórjuk liszttel, majd a tejfölt és a tejszínt összekeverve felengedjük a mártást. Jól kiforraljuk, és az elkészített palacsintákra öntjük.
Forrón tálaljuk.
Fűszerekkel, például bazsalikommal fokozhatjuk az ízhatást.
GÖRÖG BATYU
Hozzávalók: 1 tortilla tészta, 3 dkg feta sajt, 5 dkg mozzarella, 1-1 csipet oregánó, bazsalikom és rozmaring, 10 db olívabogyó, 1 kis fej hagyma
Elkészítése: Az apróra vagdalt sajtokat és az olívabogyót ízesítse az elmorzsolt fűszerekkel. A hagymát vágja hajszálvékonyan félkarikára. Rétegezze a tésztába a hagymát és a sajtos keveréket, majd 175 fokos sütőben melegítse át 5 perc alatt. Azonnal fogyassza.
Forrás: DPG Recepttár