Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Sonkaszezon - Sonkaételek vegyesen 02.


SONKÁS DARAGALUSKA (EGYTÁLÉTEL)
Hozzávalók 4 személyre: 3 db egész tojás, 30 dkg búzadara, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, 10 dkg főtt sonka, 5 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 2 dl kefir

Elkészítése: A füstölt szalonnát nagyon apróra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, majd hozzátesszük az ugyancsak apróra vágott sonkát. Néhány percig pirítjuk, ezután ráöntjük a tejfölt és a kefirt. Éppen csak átmelegítjük, végül az egészet rálocsoljuk a már ismert módon elkészített galuskára. Előmelegített, forró sütőbe toljuk annyi időre, amíg a galuska jól átforrósodik.

SONKÁS-GOMBÁS RIZS
Hozzávalók: 20 dkg sonka, 10 dkg gomba, 20 dkg zöldborsó, 20 dkg rizs, 3 ek étolaj, 3 dkg reszelt sajt, só, bors

Elkészítése: A kockára vágott gombát olajban megpirítjuk, hozzátesszük a kockára vágott sonkát, együtt pirítjuk, majd hozzákeverjük, a már külön megfőzött zöldborsót. Az előfőzött rizst, a szokásos módon elkészítjük, és hozzákeverjük a megpirított sonkát és gombát, zöldborsót, borssal, vágott petrezselyemmel ízesítjük, hozzáadjuk a reszelt sajt egy részét, gyorsan, melegen jól összekeverjük és forrón tálaljuk. Tetejét, megszórjuk a maradék sajttal. Sonka helyett kockára vágott párizsival is készülhet.

SONKÁS - GOMBÁS TEPSIS KRUMPLI
Hozzávalók 4 személyre: 1.5 kg krumpli, 30 dkg gomba, 15 dkg sonka, 15 dkg párizsi, olaj, liszt, 2 dl tejföl, só, bors, ételízesítő

Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, megmossuk, fél centi vastagságúra szeleteljük, majd olajon a felaprított hagymával együtt átsütjük, és belerakjuk egy tepsibe. A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, majd kevés ételízesítős vízben pároljuk, és hozzátesszük a krumplihoz. A sonkát és a párizsit apróra vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és a rétegezett krumplira rakjuk. A lisztet vajon megpirítjuk, felengedjük a 2 dl jóféle tejföllel, és ráborítjuk az ételre. Forró sütőben kb. 20 percig sütjük. Friss saláta illik hozzá leginkább, de kínálhatjuk bármilyen egyéb salátával vagy savanyúsággal.

SONKÁS KROKETT
Elkészítése: Fél liter tejet kevés sóval, törött borssal felforralunk, és lassan, állandóan kevergetve, beleszórunk 12 deka búzadarát. A tűzön tovább keverve addig főzzük, míg az edény falától el nem válik. A tűzről levesszük, összedolgozzuk 15-20 deka őrölt főtt füstölt hússal meg 10 deka reszelt sajttal, és lisztezett tányéron másfél ujjnyi vastagon, téglalap alakúra terítjük. Amikor teljesen kihűlt, éles késsel hosszúkás kroketteket vágunk belőle (ebből a mennyiségből kb. 16 krokett telik ki), és bő, forró olajban, élénk tűzön ropogós pirosra kisütjük. (Nem esik szét, annak ellenére, hogy nincs benne tojás!) Fokhagymás sült paradicsommal kínáljuk.

SONKÁS-MÁJAS TÖLTÖTT PISZTRÁNG
Hozzávalók: 4 csirkemáj, 1 db kb. 1 kg-os pisztráng, 50 gr vaj, 50 gr nyers füstölt sonka, 1 kis fej hagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 ek zsemlemorzsa, 1 közepes sárgarépa, 1 dl száraz fehérbor, 1 ek konyak, só

Elkészítése: A halat megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük, mindkét oldalán beirdaljuk, besózzuk. A májat és a sonkát apró kockákra vágjuk, habosra kikeverjük a vaj felével és a konyakkal, megtöltjük vele a halat, a nyílást bevarrjuk. A hagymát és a petrezselymet finomra vágjuk, a sárgarépát egészen apróra. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és a maradék vajon néhány percig pirítjuk, majd elkeverjük a borral, és egy hosszúkás tűzálló tál aljára simítjuk. Rátesszük a pisztrángot, alufóliával betakarjuk, előmelegített sütőben, közepes tűznél (180 fok) szép lassan pároljuk, levével olykor megöntözzük (kb. 20-25 perc). Ha a hal megpuhult, levesszük az alufóliát, és pirosra sütjük (kb. 20-25 perc).
Petrezselymes burgonyával vagy rizzsel, citromkarikákkal díszítve azonnal tálaljuk.

SONKÁS MAJONÉZ
Hozzávalók: 15 dkg főtt füstölt sonka, 1 dl sonkalé, 1 dl majonéz, 2 dl kefir, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál natúr reszelt torma, kevés mustár, törött bors, ízlés szerint

Elkészítése: A főtt sonkát kétszer átdaráljuk, hogy teljesen pépes legyen. A bort és a sonka főzőlevét összekeverjük, beletesszük a darált sonkát, és addig forraljuk, amíg be nem sűrűsödik. Ha kihűlt, belekeverjük a többi alapanyagot is. Hűtve kínáljuk.

SONKÁS PARASZTREGGELI
Hozzávalók 3 személyre: 75 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 vastag szelet (kb. 12 dkg) sonka, 3 csemegeuborka, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejszín, 3 tojás, fűszersó, fehér bors, a díszítéshez petrezselyemzöld

Elkészítése: A vöröshagymát felkockázzuk. A meghámozott burgonyákat felszeleteljük, és 3 evőkanál felforrósított olajon 10 percig kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, és további 5 perc alatt készre sütjük.
Közben a sonkát és az uborkát felkockázzuk. A petrezselyemzöldet felaprítjuk. A burgonyát megsózzuk, megborsozzuk, majd a tejszínnel felöntve felforraljuk. Alacsony hőfokon, fedő alatt körülbelül 4 percig főzzük. Sóval, borssal utánízesítjük.
Serpenyőben a maradék olajat felhevítjük, és 3 tükörtojást sütünk. Sóval, borssal meghintjük. A burgonyát a sonkával, az uborkával és a petrezselyemzölddel megszórjuk. A tükörtojásokat tetszés szerint a burgonya tetején vagy külön kínáljuk. Petrezselyemzölddel díszítjük.
Elkészítési idő: kb. 30 perc

SONKÁS RIZS GOMBÁBAN (RICE AND HAM IN MUSHROOM)
Hozzávalók: 12 db gomba, 1 db vöröshagyma, 5 dkg bacon szalonna, 10 dkg füstölt sonka, 5 dkg főtt rizs, 4 db tojás, 2 dl tejföl, ízlés szerint só, bors

Elkészítése: Az apróra vagdalt szalonnát olvassza ki és párolja rajta üvegesre a finomra vágott hagymát. Dobja rá a gombák lereszelt szárát és a darált sonkát. Folyamatosan keverve főzze össze, majd forgassa bele a főtt rizst és az ízlése szerint adagolt fűszereket. Hagyja kissé kihűlni a keveréket. Ekkor töltse meg vele a gombafejeket, és fektesse azokat egymás mellé tűzálló tálba. A tojásokat verje fel a tejföllel és megsózva öntse a gombákra. A 180 fokra előmelegített sütőben fólia alatt süsse 25 percig, majd fólia nélkül pirítsa pirosra a tetejüket.

SONKÁS RIZS VALENCIA MÓDRA
Hozzávalók: 25 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja, 25 dkg rizs, 3 paradicsompaprika, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 paradicsom, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 5 dkg füstölt szalonna, törött fekete bors, só

Elkészítése: A nyers füstölt sonkát előző nap vízbe áztatjuk. Másnap a vizet leöntjük róla, és kétszer ledaráljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra vágjuk. A kis darabkákra metélt füstölt szalonnát kiolvasztjuk, és zsírján sárgára fonnyasztjuk a hagymát, majd a darált sonkát rádobva, pirítjuk néhány percig. Hozzáadjuk a megmosott, kicsumázott és vékony csíkokra vagdalt paradicsompaprikát, a szétzúzott fokhagymát, törött borsot, és felöntjük 5 dl vízzel. Fedő alatt forraljuk 10 percig. Közben a rizst váltott vízben többször átmossuk, majd szitán lecsöpögtetjük, és hozzáadjuk a fövő sonkás raguhoz, a lehéjazott és szeletekre vágott paradicsommal együtt. Ez után még annyi vizet öntünk hozzá, hogy a rizses sonka fölött legalább 3 ujjnyival több legyen a víz. Felforraljuk, majd lefedve, forró sütőben, kis lángon puhára pároljuk. Akkor van készen, ha a rizsszemek megduzzadtak, és nincs leve. Tálalás előtt villával óvatosan felkeverjük, és reszelt sajttal meghintve, fejes salátával kínáljuk.

SONKÁS SAJTMÁRTÁS
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 4 dl tej, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája, 5 dkg reszelt parmezánsajt (vagy más), 20 dkg gépsonka, só, bors, csipet sáfrány

Elkészítése: A vajat felolvasztjuk, majd a lisztet kevergetve megfuttatjuk benne. Mielőtt megpirulna, a tejjel felöntjük, kevergetve sűrűre főzzük. A tejszínnel és a tojássárgákkal elkeverjük (miután a tűzről lehúztuk).  Hozzáadjuk a reszelt sajtot és a vékony csíkokra metélt sonkát. Megsózzuk, megborsozzuk, csipet sáfránnyal szép sárga szint adunk neki.  Mindezeket jól elkeverjük.

SONKÁS SAJTOS GRILLFALATKÁK
Hozzávalók: 8 szelet többnapos kenyér, 4 szelet eidami sajt, 4 szelet sonka, vaj

Elkészítése: Vágja le a kenyérszeletek héját. Vágja egyforma, falatnyi darabokra. A hasonló méretre darabolt sonkából tegyen mindegyikre egyet-egyet, ezekre pedig sajtot. Takarja be a szendvicseket egy másik kenyérrel, amelyek felső felületét előzőleg megvajazott. Forró grillsütőben süsse barnára. Ketchupot adva hozzá, forrón kínálja.

SONKÁS TARHONYA 01.
Hozzávalók: 25-30 dkg nyers füstölt sonka vagy egyéb csont nélküli füstölt hús, 25 dkg tarhonya, 1 dl vörösbor (nem édes), tej a sonka áztatásához, 1 fej vöröshagyma, 2 csokor zöldpetrezselyem, 1 teáskanál paradicsompüré, 2 evőkanál olaj, teáskanálnyi pirospaprika, kevés só, 2 szem összetört szegfűszeg

Elkészítése: A füstölt húst előző este annyi tejbe áztatjuk, amennyi teljesen ellepi. A tejből kivéve lecsöpögtetjük, és nagy lyukú darálón ledaráljuk. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a tarhonyát, és barnára pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a darált sonkát, belekeverjük a pirospaprikát, ráöntjük a bort, és annyi vízzel egészítjük ki, hogy a tarhonya térfogatához képest dupla mennyiségű folyadék legyen rajta. Belekeverjük a nagyon finomra metélt zöldpetrezselymet, a megtisztított, apróra vagdalt vöröshagymát, a paradicsompürét, a szegfűszeget, a törött borsot és felforraljuk. Ezután lefedjük, és takaréklángon addig főzzük, amíg az összes folyadékot magába nem szívja. Süthetjük forró sütőben is. Amikor kész, megkóstoljuk, és ha nem elég sós, megsózzuk. (Vigyázzunk, mert a füstölt hús nagyon sós!) Ecetes saláta illik mellé.

SONKÁS TARHONYA 02.
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 20 dkg bármilyen fajta főtt füstölt sonka (nem nagyon zsíros), 1 nagy fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só

Elkészítése: A füstölt szalonnát és a sonkát nagy lyukú darálón ledarálom. A megtisztított vöröshagymát egészen apróra metélem. A szalonnás sonkát a hagymával együtt egyszerre lábosba rakom, és folytonos keverés közben kissé megpirítom. Ezután a tarhonyát rászórom, és tovább pirítom egészen addig, amíg a tészta szép világosbarna nem lesz. Meghintem a törött borssal, a sóval és a pástétomfűszerrel, végül annyi vizet öntök rá, amennyi az egész étel térfogatának a duplája. Befedve, kis lángon addig párolom, amíg a tarhonya az összes folyadékot beszívja. Közvetlenül tálalás előtt a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon finomra aprított petrezselyemzöldet rászórom, átforgatom és tejfölös uborkasalátával vagy kovászos uborkával kínálom.

SONKÁS TÖLTÖTT TOJÁS
Hozzávalók 4 személyre: 4 db keményre főtt tojás, 10 dkg darált sonkamaradék, 1 dl sűrű majonéz, 2 dl kefir, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 evőkanál zselatinpor, ízlés szerint só és törött bors

Elkészítése: A kemény tojásokat hámozás után hosszában félbevágjuk, és a sárgákat úgy emeljük ki belőle, hogy a fehérjék ne sérüljenek meg. A sárgákat összekeverjük a darált sonkával, a mustárral, a reszelt hagymával, és ha szükséges, kevés sóval, borssal. A tojásfehérjékbe jól megpúpozva betöltjük a krémet. Egy hosszúkás tálra vagy tálcára szépen, sorban elhelyezzük a nyolc töltött tojást. A majonézbe belekeverjük a kefirt, és a fűszerekkel ízesítjük. Külön kis edénybe szórjuk a zselatinport, ráöntünk fél dl vizet, és folytonosan kevergetve oldódásig melegítjük. Ezután hozzákeverjük a kefires majonézhez, majd kanalanként rálocsoljuk a tojások tetejére. Egy-két órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy a mártás rádermedjen.

SONKÁS-ZÖLDSÉGES RIZSESTÁL
Hozzávalók: 25 dkg rizs, 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé), 25 dkg sovány, főtt sonka vagy tarja, 4 tojás, 10 dkg reszelt sajt (bármilyen fajta lehet, de legjobb a füstölt). 5 dkg vaj (vagy margarin), 5 dl füstölt hús leve, (vagy 1 csapott mokkáskanál füstízű só és 5 dl víz), 1 teáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só

Elkészítése: Az átválogatott és többször váltott vízben megmosott rizst annyi tiszta, hideg vízbe áztatom, amennyi bőven ellepi. Egy óra múlva leszűröm, és a rizst a vajon üvegesre pirítom. Mély tűzálló tálba szórom. Hozzáteszem a megtisztított, kis kockákra vágott leveszöldséget és az ugyancsak kis kockákra vágott sonkát. Rászórom a sajt háromnegyed részét, meghintem a sóval, a törött borssal, és ráöntöm a füstölthúslét. Ha nem lepi el a folyadék a tál tartalmát, akkor vízzel még kiegészítem. Szorosan lefedem, és az előmelegített, forró sütőbe tolom. Addig párolom, amíg az összes levét elfövi. A habosra felvert tojásokat megsózom, megborsozom, és ráöntöm a már megduzzadt rizsszemekre. Villával kis lyukakat fúrok bele, hogy a tojásmassza befolyhasson az étel aljába és a közepébe. Ezután visszatolom a forró sütőbe, és fedő nélkül addig pirítom, amíg szép piros lesz a teteje. A megmaradt reszelt sajtot rászórom, és forrón tálalom.

SONKA-TOJÁS REGGELI (BACON & EGG BREAKFAST)
Hozzávalók: 6 db császárzsemle, 3 szelet bacon, 15 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 6 tojás, 0,6 dl tej, 3 szelet gépsonka, 3 szelet füstölt sajt

Elkészítése: A zsemléket alsó harmaduk magasságában vágja félbe. Az alsó részekből kaparja ki a belsejüket. (Ezt megszárítva elteheti más alkalomra.) Serpenyőben süsse ropogósra az elfelezett bacon szeleteket. Vegye azokat ki, csepegtesse le, és minden alsó zsemle-félbe illesszen egyet-egyet. A visszamaradt zsiradékra tegye rá a vékonyra szeletelt gombát, a finomra vágott hagymát és a felkockázott paprikát. Párolja öt percig, mialatt a gomba elfövi levét. Ekkor öntse rá a felütött és a tejjel alaposan elkevert, megsózott öntetet. Időnként megkeverve süsse, míg a tojás elveszti folyósságát, és kissé megszilárdul. Ossza a rántottát a zsemlékbe. Tegyen mindegyikre egy-egy elfelezett gépsonkát és sajtszeletet, végül grillsütőben olvassza rájuk a sajtot. Fedje le a tetejükkel, és melegen tálalja.

SÓS MOZAIK
Hozzávalók: 1 zsúrkenyér, 15 dkg vaj, 10-10 dkg téliszalámi, gyulai kolbász, füstölt sonka, fél tubus szardellapaszta, 5 fürjtojás, 2 közepes nagyságú ecetes uborka, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 2-3 evőkanál sűrű tejföl

Elkészítése: A zsúrkenyér mindkét végét levágjuk, éles kés segítségével kiszedjük a kenyérbelet, és apróra vagdaljuk. A vajat habosra keverjük a tejföllel, a reszelt vöröshagymával és a szardellapasztával, majd hozzákeverjük a kenyérbelet, az apróra vágott, lebőrözött kolbászt, a vagdalt téliszalámit és a főtt füstölt sonkát. A fürjtojásokat keményre főzzük, és meghámozva félbevágjuk. Az uborkát almareszelőn lereszeljük, és a tojással együtt adjuk hozzá a masszához. Az egészet szorosan beletömködjük a kivájt kenyérbe, majd alufóliába csomagolva legalább egy napra jégbe hűtjük. Tálaláskor kicsomagoljuk a kenyeret, és vékony szeleteket vágunk belőle. Tartármártást is kínálhatunk mellé.

SÖRBEN SÜLT SONKA
Hozzávalók: 30 dkg nyers füstölt sonka, 2 dl világos sör, 1 tojás, 4 púpozott evőkanál liszt, olaj a sütéshez, törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, tej az áztatáshoz

Elkészítése: A nyers füstölt sonkát előző nap 1 cm vastag és 4 cm hosszú hasábokra vagdaljuk, majd tejbe áztatjuk, és a hűtőszekrényben tartjuk felhasználásig. Másnap a tejet lecsurgatjuk róla, és a sonkadarabokat lisztbe mártjuk. A sört, a maradék lisztet, törött borsot, a zúzott fokhagymát és a tojást összekeverjük (sűrű palacsintatésztának kell lennie), és a sonkadarabokat megmártjuk a masszában. Forró olajban, de takaréklángon sütjük pirosra. Tartármártással és sült burgonyával vagy főzelékkel kínáljuk.

SZIGLIGETI SONKA
Hozzávalók: 40 dkg főtt füstölt sonka (vagy nem nagyon zsíros tarja), 25 dkg aszalt szilva, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1-2 evőkanál borecet, 2 összetört szegfűszeg, csipetnyi cukor, só, őrölt fekete bors, ízlés szerint, 1 teáskanál liszt

Elkészítése: Előző nap hideg vízbe áztatom az aszalt szilvát. Másnap kimagozom, majd annyi vízbe teszem, amennyi ellepi. Ízesítem a borecettel, sóval, csipetnyi cukorral és a szegfűszeggel. Öt percig főzöm, majd a liszttel elkevert tejföllel besűrítem, és felforralom. A felszeletelt sonkát hirtelen megpirítom mindkét oldalán. Tűzálló tálba rakom a sonkaszeleteket, ráöntöm a szilvás mártást, és a forró sütőben a tetejére pirítom. Petrezselymes párolt rizs vagy burgonyalepény illik mellé.

TAVASZI HAGYMÁS TARHONYA
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 20 dkg főtt füstölt sonka, 25 dkg kifejtett zöldborsó, 1/2 doboz konzerv csemegekukorica, 2 csokor zöldhagyma, zöldjével együtt, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1/2 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A hagymát megtisztítom, és zöldjével együtt felkarikázom. A felforrósított olajon addig pirítom a tarhonyát, amíg világosbarna nem lesz. A tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát, majd azonnal annyi vizet öntök rá, hogy az a tarhonyát kétujjnyival lepje el. Beleteszem a húsleveskockát, meghintem a törött borssal és kevés sóval. A tűzre visszateszem, és 25 percig kis lángon forralom. Közben a sonkát nagy lyukú darálón ledarálom. Ha a párolási idő letelt, a tarhonyára öntöm a sonkát, a zöldborsót és a kukoricát (utóbbit levével együtt), valamint a zöldhagymakarikákat. Jól összekeverem, és még egyszer felforralva, befedve főzöm 5 percig. Ezután ugyancsak befedve hagyom állni további 15 percig, addigra az összes levét beszívja. Tálalás előtt óvatosan felkeverem, és a hagyma zölddel meghintve, salátával kínálom.

TÁRKONYOS ERDÉLYI SONKA
Hozzávalók: 8 kis szelet főtt füstölt tarja (vagy comb), 5 dkg vaj, 1 dl tej, 1 dl tejszín, fél citrom leve és reszelt héja, 1 teáskanál liszt, 1 teáskanál szárított tárkonylevél, kevés cukor, törött bors, só

Elkészítése: A felhevített vajon lepirítjuk a sonkaszeleteket, majd a pecsenyeléből kivéve félretesszük. A visszamaradt zsiradékot meghintjük a liszttel, világosra pirítjuk, megsózzuk, meghintjük a borssal, majd rászórjuk a citromhéjat, pici cukrot és a tárkonyt. Felöntjük a tejjel és a citromlével elkevert tejszínnel, ezután sűrűre főzzük, simára keverjük, majd a sonkaszeleteket visszatéve a mártásba, még egyet forralunk rajta. Sós vízben forrázott apró hagymafejekkel körítjük ezt a különleges ízű, finom ételt.

TORMÁS SONKA - KOCSONYÁBAN
Hozzávalók: 8 nagyon vékony szelet, nagy téglalap alakú gépsonka, 5 dkg juhtúró, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál frissen reszelt torma, 2 marhahúsleves-kocka, 3 evőkanál zselatinpor, ízlés szerint só, csipetnyi porcukor

Elkészítése: A juhtúrót, a tormát és a tejfölt összekeverem, sóval és pici cukorral ízesítem. A sűrű krémmel minden egyes kiterített sonkaszeletet bekenek, majd úgy csavarom fel, mint a palacsintát szokás. Egy akkora, lehetőleg téglalap alakú edényt, amekkorába a sonkatekercsek egymás mellett (egy sorban) az edény teljes szélességében kényelmesen beleférnek, úgy bélelek ki follpack fóliával, hogy hosszan lelógó pereme is legyen. (Lehet kisebb tortaformát is előkészíteni.) A húsleveskockákat beleteszem egy kisebb lábosba, rászórom a zselatinport, és 6 dl hideg vízzel feltöltöm. Nagyon kis lángon, folyamatos kevergetés közben feloldom a leveskockát és a zselatint, hogy az egész egységes folyadékká váljon. Az edény aljába beleöntök kevés langyos zselatinos levet, majd a hűtőszekrényben addig hűtöm, amíg szilárddá nem dermed. Ekkor egymás mellé fektetem a kis tekercseket, majd megöntözöm a lével. Ha ez is megdermedt, akkor megint egy újabb zselatinréteget dermesztek rá egészen addig, amíg a lé elfogy. Legalább fél nap szükséges ahhoz, hogy az egész szilárddá hűljön. Tálalása előtt deszkára borítom, lehúzom róla a fóliát, és kettesével vágom el a tekercseket, tehát négy kis “sonkatégla” lesz belőle. Tetszés szerinti hideg mártással tálalom, de legjobb mellé a fokhagymás majonézmártás.

TORMÁS SONKA-PARFÉ
Hozzávalók: 15 dkg készen vásárolt ecetes torma, 1 evőkanál frissen reszelt natúr-torma, 10 dkg juhtúró, 25 dkg sovány füstölt főtt sonka (vagy tarja, esetleg egyéb füstölt hús), 4 dl sűrű tejföl, 2 dl tejszín, citromlé, só, cukor, ízlés szerint

Elkészítése: A juhtúrót, a tejfölt, az ecetes tormát, a reszelt friss tormát, a sót, a citromlevet és a cukrot teljesen simára keverem. A főtt füstölt húst ledarálom, vagy nagyon finomra vágom, és hozzáadom a tejfölös masszához. A tejszínből kemény habot verek, majd óvatosan - hogy a hab ne törjön össze - belekeverem. A masszát kis alufólia pohárkákba (vagy egyéb kisebb formába) simítom, és a tetejét lefedve, a mélyhűtőbe téve megfagyasztom, mint a parfét szokás. Ez a mélyhűtőtől függően 6-10 óra. Tálalás előtt a formából kiborítom a sonka-parfét, tetszés szerint feldíszítem kevés apróra vágott sonkával, reszelt tormával és citromkarikákkal. Rendkívül finom és mutatós étel.

TÖLTÖTT BURGONYAFELFÚJT
Hozzávalók: 1 zacskó burgonyapehely, 1/2 l tej, 10 dkg vaj, 10 dkg reszelt parmezánsajt, 20 dkg füstölt sonka vagy egyéb, csont nélküli füstölt hús, 1 fiola kapribogyó, 6 tojás, 2 dl tejföl, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése: A burgonyapehelyre ráöntjük a megmelegített tejet, megsózzuk, a törött borssal fűszerezzük, majd párpercnyi pihentetés után hozzákeverjük a tojások sárgáját meg az olvasztott vaj háromnegyedét, és jól összedolgozzuk. Ezután óvatosan belekeverjük a tojások fehérjéből vert kemény habot. A maradék vajjal kikenünk egy mélyebb tűzálló tálat, és beleöntjük a burgonyás massza felét. Rászórjuk a nagyon finomra vagdalt (vagy ledarált) sonkát, meghintjük a reszelt sajttal, és az összevágott, leszűrt kapribogyóval. A maradék burgonyás masszát rásimítjuk, majd a tálat beleállítjuk egy háromujjnyi vízzel telt tepsibe. A tepsit előmelegített forró sütőbe toljuk, és a felfújtat addig sütjük, amíg a beleszúrt hurkapálca teljesen száraz marad. A formából meleg tálra borítjuk, cikkekre vágjuk, majd lelocsoljuk a kapri levével ízesített tejföllel.

TÖLTÖTT FÜSTÖLT SAJT
Hozzávalók: 60 dkg zalai füstölt sajt egy darabban, 10 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 5 dkg vaj, fél dl tejszín, 1 teáskanál zselatinpor, 1 tojás, kevés mustár, 3 evőkanál tej, 1-2 evőkanál tejföl, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma

Elkészítése: A sajtot vékonyan meghámozzuk, és éles késsel kikanyarítunk a belsejéből egy 3-4 centi átmérőjű hengert. A kivájt sajtforgácsot megreszeljük, és összekeverjük az apróra vagdalt füstölt sonkával, a puha vajjal, a keményre főzött, meghámozott, megreszelt tojással, a tejföllel, a fűszerekkel. A tejszínből kemény habot verünk, és belekeverjük a tejben feloldott, forráspontig melegített, átszűrt zselatint. A zselatinos habot óvatosan beledolgozzuk a sajtos keverékbe, majd a kifúrt sajtot alufólia lapra állítva beletöltjük a krémet. Ami már nem fér a sajtba, azt külön, henger alakban becsomagolva, a sajttal együtt jól kifagyasztjuk. Tálaláskor a sajtot vékony szeletekre vágjuk, és mellétesszük a szintén felszeletelt tölteléket.

ÚJBURGONYA SONKARAGUVAL
Hozzávalók: 1 kg apró szemű újburgonya, 25 dkg főtt füstölt sonka, 1 fiola kapribogyó, 5 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl vörösbor, 3 evőkanál olaj, 1 nagy csokor zöldpetrezselyem, só és törött fekete bors, ízlés szerint, 4 tükörtojás

Elkészítése: Az újburgonyát kefével alaposan ledörzsöljük, és váltott vízben többször átmossuk. Kikent tűzálló tálba tesszük, jól megsózzuk és rálocsoljuk az olajat. A tálat befedjük, majd előmelegített forró sütőbe tolva 25 percig közepesnél erősebb lángon sütjük. Közben a vajat felforrósítjuk és a megtisztított, lereszelt vöröshagymát a metéltre vágott füstölt sonkával együtt megpirítjuk rajta. Megborsozzuk, rászórjuk a vagdalt kapribogyót, és néhány percig sütjük. Végül rálocsoljuk a vörösbort és a kapribogyó levét, jól összeforraljuk, és ráöntjük a már majdnem kész sült burgonyára. Összeforgatjuk, megszórjuk a nagyon finomra metélt zöldpetrezselyemmel, majd fedő nélkül pirítjuk még 10 percig. Tálaláskor minden tányérra egy-egy tükörtojást csúsztatunk,

VÖRÖSBOROS SONKAKOCSONYA
Hozzávalók: 1 kg nyers füstölt sonka (vagy tarja), 50 dkg disznóbőrke, 5 dl vörös bor, 2 dl borecet, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, mokkáskanál őrölt gyömbér, ízlés szerint törött bors (só nem kell bele, mert a füstölt sonka sós)

Elkészítése: A kocsonyakészítés előtt való nap reggelén a füstölt sonkát áztassuk hideg vízbe. Néhányszor cseréljük rajta a vizet, hogy a felesleges só kioldódjon belőle. Másnap a vizet leöntve róla az összevágott szalonnabőrkével együtt az ecetes borba tesszük, és annyi vízzel egészítjük ki, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a tisztított, felkarikázott vöröshagymát és a szétzúzott fokhagymát, majd megszórjuk a fűszerekkel. Nagyon puhára főzzük, kicsontozzuk, és éles késsel felszeleteljük a sonkát is meg a szalonnabőrkét is. A kocsonyalevet finom szűrőn átszűrjük, és a már ismertetett módon, szép formában díszesen elrendezzük a húsokat. Nagyon finom, ünnepi étel.