Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Sonkaszezon - Zöldséges sonkaételek


ASZTÚRIAI BAB
Hozzávalók: 40 dkg fehér szárazbab, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 40 dkg füstölt hús (csont nélkül), 8 dkg füstölt szalonna, 15 dkg kolbász, 2 szál sárgarépa, 15 dkg főtt füstölt sonka. 1 babérlevél, 1 teáskanál szárított csombor (borsikafű), 1 teáskanál pirospaprika, 1-2 chili paprika (1 cseresznyepaprika), kevés só (a füstölt húsok mindegyike nagyon sós, ezért csak óvatosan szabad sózni!), 1 dl fűszerezett paradicsomlé, 3 evőkanál olaj

Elkészítése: Nagy lábosban az olajon megpirítjuk a finomra vágott fokhagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal ráöntünk 1 liter vizet. Beletesszük a megmosott és lecsöpögtetett babot, a kolbászt, az összes füstölt húst és a szalonnát, a megtisztított sárgarépát, valamint a megmosott, héjas vöröshagymát és ráöntjük a paradicsomlevet. Beletesszük a fűszereket és lefedve, csendes forralással puhára főzzük. A megfőtt ételből a húsokat kiszedjük, és külön-külön mindegyiket négy részre daraboljuk. Félretesszük. A főtt sárgarépát, a hagymát és kevés babot átpasszírozunk (ez fogja az ételt sűríteni), és visszatesszük. A babot a félretett húsokkal együtt cserépedénybe öntjük, és jó forrón tálaljuk.

BROKKOLI SONKÁVAL
Hozzávalók: 1 kg brokkoli (mélyhűtött is lehet), 25-30 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi őrölt borókabogyó, só ízlés szerint

Elkészítése: A brokkolit kuktában puhára pároljuk oly módon, hogy a betét alá öntünk másfél dl vizet, és a brokkolit jól megsózzuk. A kukta jelzésétől számított 5 perc múlva a tűzről levesszük. A megtisztított, kis kockákra vágott vöröshagymát a vajon üvegesre sütjük, hozzáadjuk a csíkokra metélt főtt sonkát, és zsírjára pirítjuk. Ezután liszttel megszórjuk, együtt sütjük néhány percig, majd a brokkoli pároló levével és 1 dl vízzel apránként felöntve, sűrűre főzzük. Ízesítjük a törött borssal, a tört borókával, a sóval, majd jól összeforraljuk és beleöntjük a tejfölt. A tűzről levéve összekeverjük; ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a habosra felvert tojásokat, a hagymás sonkát és a reszelt sajtot. Az így kapott sűrű mártást rákenjük a tűzálló tálba tett brokkolira. A tálat lefedjük, és előmelegített, forró sütőben, erős lángon 20 percig sütjük, majd a tetejét levéve addig pirítjuk, amíg a sajt megolvad rajta.

BURGONYÁS SONKATÁL
Hozzávalók: 40 dkg főtt füstölt hús, 1 kg burgonya, 3 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 1 dl ketchup, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 1 mokkáskanál rozmaring, 1 mokkáskanál kakukkfű és bazsalikom, törött fekete bors, só

Elkészítése: A burgonyát héjastul jól megmossuk, majd megfőzzük. Ezután meghámozzuk, és vékony karikákra vágjuk. Tűzálló tálat kikenünk egy kis kanál olajjal, s a tál aljára terítünk egy réteg burgonyát. Megsózzuk, majd rászórunk egy réteg, előzőleg megdarált füstölt húst. A tejfölt összekeverjük a felvert tojással, ketchuppal, az olajjal, a szétzúzott fokhagymával és az összes fűszerrel, majd ebből az öntetből a sonkára locsolunk néhány teáskanálnyit. A rétegezést burgonyával folytatjuk, és sózás után a darált füstölt húst rászórjuk. A mártással lelocsoljuk, és mindaddig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalókból tart. A tetejére burgonyának kell kerülnie. A megmaradt mártással leöntjük, és előmelegített forró sütőben 25 percig sütjük. Ecetes saláta illik mellé, vagy fűszeres paradicsommártással leöntve is tálalhatjuk.

FOKHAGYMÁS RAKOTT BURGONYA
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg főtt sonka vagy kicsontozott füstölt hús, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 5 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fehér bors, késhegynyi pástétomfűszer, 3 cent konyak, 1 teáskanál só, 2 db egész tojás

Elkészítése: A burgonyát nyersen meghámozom, és vékony karikákra vágom. Tepsibe teszek egy sor burgonyát, ezt betakarom a csíkokra vágott sonkával, amelyet újabb réteg burgonya követ. A tejszínt összekeverem a tejjel, a konyakkal, hozzáadom a habosra felvert tojásokat, a megtisztított és összezúzott fokhagymát, végül belekeverem az összes fűszert. A tejes-tojásos öntetet rálocsolom a burgonyára, és alufóliával szorosan befedem. A tepsit előmelegített forró sütőbe tolom, és kis lángon legalább két órán keresztül párolom. Ezután a fedőt leveszem róla, és kissé megpirítom a tetejét.

GOMBÁS KÁPOSZTA
Hozzávalók: 80 dkg savanyú káposzta, 30 dkg gomba, 25 dkg főtt füstölt tarja (vagy sonka), 10 dkg füstölt szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 birsalma (vagy savanyú alma), 3 dl tejföl, só, őrölt fekete bors, ízlés szerint, 1 babérlevél, csipetnyi cukor

Elkészítése: A füstölt szalonnát apróra vágom, zsírját kisütöm, és a pörcöt leszűrve félreteszem. A visszamaradt zsíron üvegesre fonnyasztom a megtisztított vöröshagymát, majd ráteszem az ugyancsak apróra metélt savanyú káposztát. Megsózom, megborsozom, beleteszem a babérlevelet, belevagdosom a megtisztított és felszeletelt gombát, a kicsumázott és gerezdekre vágott birsalmát, majd fedő alatt, saját levében majdnem puhára párolom az ételt. Végül hozzáadom a közben kis kockákra vágott főtt füstölt tarját és 2 dl tejfölt. Jól összeforralom, és ha szükséges, csipetnyi cukorral szelídítem savanyú ízét. Tálaláskor a maradék tejföllel megöntözöm.

KÁPOSZTÁS SONKA
Hozzávalók: 40 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja, 50 dkg savanyú káposzta, 50 dkg vegyes leveszöldség, 2 pohár száraz fehérbor, 2 nagy borízű alma, 2 gerezd fokhagyma, 3 szem összetört szegfűszeg, 1 mokkáskanál szárított csombor (borsikafű), 1 evőkanál olaj, kevés cukor, tej a sonka áztatásához, 2 dl tejföl

Elkészítése: A füstölt sonkát előző nap annyi tejbe áztatjuk, amennyi teljesen ellepi. A tejből kivesszük, lecsöpögtetjük, és nyersen vékony metéltre vágjuk. A káposztát átmossuk, lecsöpögtetjük, a leveszöldséget megtisztítjuk, megmossuk, majd vékony hasábokra vagdaljuk. Az almát meghámozzuk, és kicsumázva szintén hasábokra vágjuk. Egy mély tűzálló tálat kikenünk az olajjal, és a káposzta felét az aljára terítjük. Erre kerül a nyers sonka fele, amit a fél adag almával betakarunk. Utána zöldség következik, majd újabb káposztaréteg, amit sonka, alma és zöldség követ. A bort, a tejfölt, a fűszereket, az áztatás után maradó 1-2 dl tejet és a cukrot összekeverjük, beletesszük a megtisztított szétzúzott fokhagymát, és ezt a mártást úgy locsoljuk rá az étel tetejére, hogy teljesen ellepje. Ha kevés, kis tejjel vagy tejföllel kiegészítjük. A tálat lefedjük, és előmelegített forró sütőben, közepes lángon két, két és fél óra hosszat sütjük. Rendkívül tartalmas, finom étel, minél többször melegítjük, annál jobb ízűvé válik.

KÁPOSZTÁS SONKAKOCKA
Hozzávalók: 1 kg fejes káposzta, 25 dkg főtt füstölt sonka vagy egyéb kicsontozott füstölt hús, 2 tojás, 10 dkg reszelt márványsajt, 4 púpozott evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 2 közepes nagyságú jonatán alma, só és törött fekete bors, ízlés szerint, 1 mokkáskanál szárított borsikafű, 4 evőkanál olaj

Elkészítése: A fejes káposztát külső leveleitől meg tisztítjuk, majd nagyon éles késsel metéltre vágjuk, vagy káposztareszelőn lereszeljük. A felhevített olajon sóval, törött borssal és borsikafűvel fűszerezve fedő alatt puhára pároljuk. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és vékony hasábokra vágva, összekeverjük a párolt káposztával. A tojásokat habosra verjük, belekeverjük a tejfölt, a lisztet, kevés sót, és összekeverjük a már langyosra hűlt almás káposztával, valamint a vékony csíkokra vágott főtt füstölt hússal. A sonkás masszát kikent tepsibe vagy tűzálló tálba öntjük, tetejét elsimítjuk és alufóliával lefedve előmelegített forró sütőben, addig sütjük, amíg a beleszúrt hurkapálcára már nem ragad a masszából. Még forrón megszórjuk a reszelt márványsajttal. Kockákra vágva tálaljuk.

KARFIOLOS PAELLA
Hozzávalók: 4 evőkanál olívaolaj, 15 dkg főtt füstölt sonka, 25 dkg rizs, 1 szál póréhagyma, 1 kis fej karfiol, 2 húsleveskocka, 1 liter víz, 6 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál sáfrányos szeklice, só (ízlés szerint), 1 mokkáskanál törött fekete bors

Elkészítése: Egy nagyobb serpenyőben a forró olajon megpirítjuk a zúzott fokhagymát és a nagyon vékony csíkokra vágott sonkát, majd ráöntjük a megmosott és lecsöpögtetett rizst. Folytonos kevergetés közben szép sárgára pirítjuk, ezután rátesszük a megtisztított és apró rózsáira szétszedett karfiolt, meg a vékonyra karikázott póréhagymát. Meghintjük a fűszerekkel, ráöntjük a vizet, beletesszük a húsleveskockát, és gyenge tűzön addig főzzük (keverés nélkül), amíg a rizs az összes folyadékot felszívja.

KARFIOLOS SONKA
Hozzávalók: 40 dkg főtt füstölt hús, 75-80 dkg karfiol (gyorsfagyasztott is lehet), 5 dkg vaj, 5 dkg reszelt sajt, 2 dl tej, 3 evőkanál liszt, 1 csokor zöldpetrezselyem, késhegynyi őrölt fenyőmag, késhegynyi reszelt szerecsendió, só

Elkészítése: A főtt füstölt húst felszeleteljük, és tepsibe vagy lapos tűzálló tálba tesszük úgy, hogy a szeletek ne takarják egymást. A karfiolt rózsáira szedve, sós vízben félig megfőzzük, majd levétől lecsöpögtetjük. Minden szelet sonkát megrakunk karfiollal. (Az összest ráhalmozzuk.)
A vajat a liszttel addig hevítjük, amíg el nem kezd habzani, majd felengedjük a megmelegített tejjel. Simára keverve sűrűre főzzük. Megfűszerezzük, ízlés szerint sózzuk, és a finomra vágott petrezselyemzöldet meg a reszelt sajtot belekeverve, rácsorgatjuk a karfiolra. Előmelegített forró sütőben addig sütjük, amíg a tetején sárgásbarna kéreg nem képződik. Ecetes salátát kínálhatunk mellé.

LECSÓS RIZSPUDING
Hozzávalók: 2 zacskó gyorsrizs, 3 tojás, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 15 dkg főtt füstölt sonka, 4 evőkanál házilag eltett (vagy konzerv) lecsó, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vegeta, késhegynyi törött fekete bors; a pudingformához 1 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál liszt

Elkészítése: A gyorsrizst az előírásnak megfelelően puhára főzöm, de a főzővízbe nem teszek sót. A főtt rizst hagyom langyosra hűlni. Közben a tojások sárgáit összekeverem a vegetával, a törött borssal és a megtisztított, pépesre zúzott fokhagymával. A főtt sonkát vékony metéltre vágom. A langyos rizst összekeverem a tojássárgákkal, a sonkametélttel, és hozzáadom a feldarabolt lecsót, végül óvatosan beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot. Egy mély tűzálló tálat (vagy egyéb, tetszés szerinti formát) kivajazok, kevés liszttel meghintem, végül belesimítom a rizses masszát. Tetejét egyenletes simára igazítom, és beleállítom egy háromujjnyi vízzel telt nagy tepsibe. A sütőt erős lángon felforrósítom, és betolom a pudinggal teli tepsit. Addig gőzölöm az ételt, amíg a beleszúrt próbatűre már nem tapad a masszából. A sütőből kivéve a forma oldalától kissé ellazítom, majd meleg tálra borítom. Cikkekre vágom, reszelt sajttal bőven meghintem, és azonnal tálalom, mert nagyon hamar összeesik.

PADLIZSÁN-HALOM
Hozzávalók: 1 nagy padlizsán (kb. 40 dkg), 15 dkg sonka (vagy bármilyen füstölt hús), 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 10 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 4 vékony szelet sajt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 teáskanál vegeta (vagy 1 húsleveskocka), 1 csapott mokkáskanál törött bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A megmosott és lecsöpögtetett rizst 1 evőkanálnyi olajon, üvegesre pirítjuk, ezután térfogatának megfelelően dupla mennyiségű forró vízzel felöntjük. Beleszórjuk a vegetát, majd befedve, kis lángon megpároljuk. A már kész rizsbe óvatosan belekeverjük a megmosott, összevágott petrezselyemzöldet, és a további felhasználásig befedve hagyjuk állni. Közben a padlizsánt megmossuk, a szárát levágjuk, és héjastól 4 vastag karikára vágjuk. Mindkét oldalát erősen megsózzuk, és 15 percig pihentetjük, addigra a keserű levét kiengedi. A sonkát és a vöröshagymát nagyon apróra vágjuk vagy ledaráljuk, és a rizzsel, a citromhéjjal meg a tejföllel összekeverjük. A megtörülgetett padlizsán mindkét felét lisztbe mártjuk, és a megmaradt olajon hirtelen, erős lángon mindkét oldalát átsütjük. A padlizsánkarikákat a tepsiben egymás mellett elhelyezzük. A sonkás rizst elosztjuk rajtuk, végül befedjük a négy sajtszelettel. Alufóliával letakarva az ételt 20 percig közepes lángon sütjük, majd fedetlenül világosra pirítjuk.

PADLIZSÁNOS SONKARAGU
Hozzávalók: 1 nagy padlizsán, 30 dkg főtt füstölt hús (csont nélkül), 2 nagy, kemény paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fiola kapribogyó, 1 dl tejföl, fél dl olaj, 2 gerezd fokhagyma, só és törött fekete bors, ízlés szerint, 1 nagy csokor zöldpetrezselyem, 60 dkg apró újburgonya (vagy gyorsfagyasztott burgonya)

Elkészítése: A padlizsánt megmossuk, lehámozzuk, és karikákra vágjuk, majd a karikákat csíkokra metéljük (műanyag vagy fakéssel). Jól megsózzuk, és állni hagyjuk 15 percig. Közben a vöröshagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk, ezután az olajon üvegesre sütjük. Hozzátesszük a sós létől. lecsöpögtetett padlizsándarabkákat, és pirítjuk néhány percig. Belekeverjük a csíkokra vágott főtt füstölt húst, a kapribogyót levével együtt, a lehéjazott és felszeletelt paradicsomot, a sót és a törött borsot. Fedő alatt puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük, végül a tejfölt is belekeverjük, de már nem forraljuk. Közben a burgonyát megtisztítjuk, lemossuk, és sós vízben megfőzzük. Kerek tál közepére rakjuk a főtt burgonyát, és koszorú alakban köréje halmozzuk a padlizsános sonkaragut.

PÓRÉHAGYMA SONKÁS BUNDÁBAN
Hozzávalók: 4 szál póréhagyma fehér része, 10 dkg főtt sonka, 2 tojás, 3-4 evőkanál finomliszt, 1 dl tej, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál mustár, 1 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál sütőpor, 1/2 mokkáskanál törött bors, ízlés szerint só, olaj a sütéshez

Elkészítése: A póréhagymát megtisztítom, és három centis darabokra vágom, majd kevés lisztben megmártva, félreteszem. A “bundához” a tojásokat habosra verem a tejjel és annyi lisztet keverek bele, hogy a szokásosnál kissé hígabb palacsintatészta legyen belőle. Ezután belecsorgatom az olajat és a mustárt, majd sóval, borssal, valamint a megtisztított és lereszelt vöröshagymával ízesítem. A sonkát vagy ledarálom, vagy aprítógépben pépesre zúzom, és ugyancsak hozzákeverem a palacsintamasszához. Végül a sütőport is belekeverem. Bő olajat forrósítok. A lisztes hagymadarabokat egymás után megmártom a sonkás masszában, majd a forró olajba rakom. Kis lángon, lassan sütöm, hogy a hagyma belseje is átpárolódjon. A felesleges olajat leitatva, meleg tálra teszem, és azonnal kínálom. (A megmaradt sonkás masszát teáskanállal adagolva beleteszem az olajba, és mindkét oldalát megsütve, a hagyma mellé tálalom.) Tartármártással finom.

RAKOTT KARFIOL
Hozzávalók: 70 dkg-nyi karfiol (tisztán mérve), 10 dkg főtt, füstölt tarja vagy sonka, 10 dkg reszelt sajt (minél többféle, annál jobb, maradék is lehet), 2 dkg vaj vagy margarin, 2 evőkanál finomliszt, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanálnyi só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, késhegynyi tört borókabogyó

Elkészítése: A megtisztított karfiolt kis rózsáira szedem, és alaposan megmosom, majd lecsöpögtetem. A grillsütő cseppfogó tálcáján egyenletesen elrendezem. Megsózom és aláöntök három evőkanál vizet. A tálcát lehetőleg légmentesen lezárom alufóliával, majd az előmelegített forró grillsütőben körülbelül húsz percig párolom. Közben a vajat habzásig hevítem a liszttel, ráöntöm a melegített tejet és állandó keverés közben addig főzöm, amíg sűrű nem lesz. Ekkor beleszórom a fűszereket és a tejfölt ráöntve, éppen csak egyet forralok rajta. A megpuhult karfiolra ráöntöm a fehér mártást, rászórom a nagyon apróra vágott sonkát és meghintem a reszelt sajttal. Annyi időre teszem csak vissza a forró sütőbe, amíg a sajt ráolvad a tetejére. Vigyázat, nagyon hamar megbarnul, és keserűvé válhat!

SAJTOS-SONKÁS PATISSZON
Hozzávalók: 1 l-es üveg apró ecetes patisszon, 15 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 15 dkg reszelt füstölt sajt, 4 dkg vaj, 2 csapott evőkanál liszt, 4 dl tej, 1 mokkáskanál szárított bazsalikom, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, só és őrölt fehér bors, ízlés szerint

Elkészítése: A patisszonokat lecsöpögtetem, majd lapjában félbevágom. Kikent tűzálló lapos tálra vagy tepsire, szorosan egymás mellé helyezem a fél patisszonokat. A tejet közben megmelegítem. A vajat habzásig hevítem a liszttel (ügyelek arra, nehogy megbarnuljon), majd ráöntöm a forró tejet, és habverővel addig keverem, amíg egynemű masszává áll össze. Olyan sűrűnek kell lennie, hogy elváljon az edény falától. Ekkor a tűzről lehúzom, belekeverem a fűszereket, a reszelt sajt felét és a nagyon apróra vágott (vagy megdarált) sonkát. Ezt a sűrű pépet rákenem a patisszon-darabokra, és az előmelegített forró sütőben addig sütöm, amíg szép sárgásbarnára sül. Ezután a maradék reszelt sajtot is rászórom, és csak addig sütöm, amíg a sajtreszelék egybefüggő réteget alkot a tetején. Vigyázat, nagyon gyorsan pirul!

SONKALECSÓ
Hozzávalók: 25-30 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 10 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 1 kg húsos zöldpaprika, 4 paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika (aki szereti a csípőset, fűszerezheti vele), só ízlés szerint
Elkészítése: A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírját kiolvasztjuk. Üvegesre fonnyasztjuk rajta a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, hozzátesszük a megmosott, kicsumázott és vastag szeletekre vagdalt zöldpaprikát. Jól megsózzuk, majd fedő alatt, gyakori keverés közben saját levében puhára pároljuk. Ha a paprika már puha és zsírjára sült, beletesszük a vékony laskára metélt főtt füstölt sonkát, a megtisztított, szétzúzott fokhagymát, és a lehéjazott, negyedekbe vágott paradicsomot. Alaposan összekeverjük, pirítjuk egy-két percig, majd fedő alatt jól felforraljuk. Sós vízben főtt burgonyával kínáljuk. Aki szereti, tejfölt is locsolhat a tetejére.

SONKÁS HAGYMA
Hozzávalók: 2 szál vastag póréhagyma, 15 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 5 dkg vaj, 2 dl tej, 2 evőkanál liszt, 1 tojás, késhegynyi őrölt szerecsendió, só és törött bors, ízlés szerint

Elkészítése: A póréhagymát megtisztítjuk, és kétcentis darabokra vágjuk. Forrásban lévő sós vízbe dobva 5 percig főzzük, majd szűrőlapáton lecsöpögtetjük. Közben a sonkát ledaráljuk, vagy apróra vágjuk. A maradék vajat megolvasztjuk, felhevítjük benne a lisztet, majd hozzáöntjük a tejet, és simára keverve sűrűre főzzük. Közben sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A tűzről levéve állandó keverés közben hozzáadjuk a darált sonkát, azután hűlni hagyjuk. Ha langyosra hűlt, beleöntjük a habosra felvert tojást, és jól kikeverjük. Egy kerek tűzálló tálat kivajazunk, kis sonkakrémet kenünk az aljára, ezt megszórjuk a főtt hagymával, majd újabb krémréteg után a maradék hagyma következik. A tetejét egyenletesre simítjuk, és előmelegített, forró sütőben közepes lángon 20 percig sütjük. A tálban cikkekre vágjuk; pirított kenyérszeletekkel kínáljuk.

SONKÁS KÁPOSZTAFŐZELÉK
Hozzávalók: 80 dkg savanyú apró káposzta, 25 dkg főtt füstölt tarja vagy sonka, 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 csokor kapor, késhegynyi őrölt köménymag, 1 teáskanál csombor (borsikafű), 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A füstölt szalonnát apróra vágom, zsírját kiolvasztom, majd rádobom a közben megtisztított és apróra vagdalt vöröshagymát. Üvegesre fonnyasztom, ezután hozzáteszem a zúzott fokhagymát is és az ugyancsak apróra vágott savanyú káposztát. Fedő alatt, gyakori keverés közben félpuhára párolom. Ezután belekeverem a kis kockára vágott főtt füstölt húst, beleszórom a fűszereket, és besűrítem a liszttel összekevert tejföllel. Állandó keverés közben felforralom, végül beleszórom a finomra metélt kaprot. Éppen csak átkeverve azonnal tálalom, hogy a kapor friss illata-aromája ne illanhasson el.

SONKÁS-MAJORÁNNÁS BURGONYA
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 15 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja (esetleg kicsontozott egyéb füstölt hús), 8 dkg vaj, 1 púpozott teáskanál szárított majoránna, ízlés szerint só

Elkészítése: A már kihűlt (de még jobb, ha megdermedt) burgonyát meghámozom, és az almareszelő durva fokán lereszelem. A sonkát ledarálom, vagy nagyon apróra metélem. A vajat felolvasztom és belekeverem a majoránnát meg a sót. A reszelt burgonyából egy vékony réteget a tepsi aljára szórok, erre nagyon kevés darált sonkát morzsolok és egy evőkanál fűszeres, olvasztott vajjal meglocsolom. Ezután egy újabb réteg burgonyát szórok rá. Addig folytatom a rétegezést, amíg csak el nem fogynak a hozzávalók. Előmelegített forró sütőbe téve, piros kérget sütök a tetejére. Vagdalthús vagy natúrszelet kitűnő körete is lehet.

SONKÁS RAKOTT BURGONYA
Hozzávalók: 70 dkg tisztán mért burgonya, 20 dkg főtt füstölt sonka, 2 dl tejföl, 2 db egész tojás. 4 evőkanál olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma. 1 teáskanál só, késhegynyi pástétomfűszer, 1 mokkáskanál törött fekete bors

Elkészítése: A nyers burgonyát vékonyra karikázom, és egy kerek tűzálló tálra terítem, majd megsózom és ráhintem a fűszereket. Az egészet jól összerázom, hogy a fűszer egyenletesen keveredjen el a tetején. Az olajjal meglocsolom és az egyik fej megtisztított, apróra vágott vöröshagymát meg a zúzott fokhagymát rászórom. A tálat lefedem, és a mikrohullámú sütőben körülbelül húsz percig párolom fedő alatt. Közben a sonkát ledarálom és a nyers tojásokkal meg a tejföllel, valamint a maradék apróra vágott hagymával, zúzott fokhagymával összekeverem. A megpárolódott burgonyára ráöntöm a sonkás-hagymás keveréket, és körülbelül további hat percig párolom. Ünnepi pecsenye mellé köret, de magában is kitűnő egytálétel nyers zöldségből készült salátával.

SONKÁS RAKOTT LENCSE
Hozzávalók: 40 dkg lencse, 25-30 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 1 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg reszelt füstölt sajt, 3 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 1 evőkanál vegeta

Elkészítése: Előző este a lencsét gondosan átválogatjuk, majd hideg vízbe beáztatjuk. Másnap a vizet leöntjük róla, és friss, enyhén sós vízben puhára főzzük. (lencsét soha ne főzzünk kuktában, mert eltömítheti a szelepet, és a kukta felrobbanhat!) Míg a lencse fő, a füstölt húst laskára metéljük, a megtisztított vöröshagymát pedig hajszálvékony karikákra vagdaljuk. A leszűrt lencse egyharmadát kikent tűzálló tálba terítjük, megszórjuk a hagymakarikákkal, és beborítjuk a sonka felével. Az olajjal elkeverjük a tejfölt, a vegetát, a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, a törött borsot, a habosra felvert tojásokat, majd a mártásból rálocsolunk a sonkára. Ezután megszórjuk a reszelt sajt felével, majd a lencsével folytatjuk a rétegezést. A tetejére ráöntjük a megmaradt mártást, és a tálat lefedve előmelegített forró sütőben 30 percig közepes lángon sütjük. Salátát kínáljunk mellé.

SONKÁS RAKOTT ZÖLDBAB
Hozzávalók: 1 kg zöldbab (lehetőleg sárga hüvelyű), 20 dkg főtt sonkaféle, 2 tojás, 3 dkg margarin, 1 púpozott evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál szárított csombor (borsikafű), 3 dl tej

Elkészítése: A zöldbabot gondosan megtisztítom, illetve az esetleges szálkáitól megfosztva megmosom, lecsöpögtetem, és 2-3 cm-es darabokra töröm. Annyi forrásban lévő, enyhén sós vízbe teszem, amennyi éppen ellepi, majd az újraforrástól számított 5 percig főzöm. Leszűröm, és hagyom kihűlni. A margarint habzásig hevítem a liszttel, ráöntöm a forró tejet, és folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Ha már majdnem elválik az edény falától, belekeverem a közben nagyon apróra vágott sonkát, megsózom, belekeverem a fele mennyiségű finomra metélt petrezselyemzöldet, a csombort és a tejfölt. Ha már nem forró, simára keverem a nyers tojásokkal. A zöldbabot beleterítem egy lapos, széles tepsibe vagy tűzálló tálba, és rákenem a sűrű mártást. Előmelegített, forró sütőbe tolva fedetlenül addig pirítom, amíg szép piros barna kéreg keletkezik tetején.

SONKÁS-SAJTOS RAKOTT BURGONYA
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg, főtt, füstölt sonka (vagy tarja), 2 evőkanál finomliszt, 2 dl tej, 2 dkg vaj (vagy margarin), 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 2 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez

Elkészítése: A megmosott burgonyát héjában megfőzöm, és még melegen meghámozom, majd vékony karikákra vágom. Míg a burgonya fő, elkészítem a sonkás mártást: a vajat habzásig hevítem a liszttel. Ezután ráöntöm a felforralt tejet és folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Sóval és a borssal ízesítem, majd a fele mennyiségű reszelt sajtot is belekeverem, de közben a tűzről lehúzom. A főtt füstölt sonkát ledarálom, és a tejföllel együtt belekeverem a mártásba. A tepsit az olajjal kikenem. Egy sor (a felényi) burgonyakarikát beleterítek, megsózom, és a mártás felét rákenem. Újabb réteg burgonyával folytatom, amit ugyancsak megsózok, végül a megmaradt mártást rákenve, meghintem a reszelt sajttal. Előmelegített forró sütőbe téve legalább fél órán keresztül (de még jobb, ha hosszabb ideig) sütöm közepes, vagy annál kisebb lángon. (Ha a teteje nagyon hamar barnul, akkor lefedem.) Tormával ízesített fejes saláta vagy ecetes szilvakompót illik hozzá.

SONKÁS SÜLT PAPRIKA
Hozzávalók: 8 db húsos zöldpaprika, 20 dkg gépsonka, 1 tojás, fél dl tej, 1 evőkanál tejföl, 1 zsemle vagy 1 szelet kenyér, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött bors és só; a sütéshez olaj, a tetejére 1 dl tejföl és 1 csokor kapor

Elkészítése: A zöldpaprikákat megmossuk, a szár felőli oldaláról levágjuk a “kalapot”, és az ereket kiszedjük belőle. Kiöblítjük, és lecsöpögtetjük. A töltelékhez a kalapokon lévő paprikát leszedjük, apróra összevágjuk, és félretesszük. A zsemlét kis kockákra aprítjuk, majd a tojással elhabart tejet ráöntjük, és jól összekeverjük. Hozzátesszük a nagyon apróra vágott sonkát, a tejfölt, a zúzott fokhagymát, és sóval, borssal ízesítjük. A masszához még hozzáadjuk a félretett paprikadarabkákat, és az egészet jól összekeverjük. Az elkészült tölteléket betöltjük a paprikába. Háromujjnyi olajat forrósítunk, s egyenként nagyon óvatosan beleeresztjük a töltött paprikákat. 5 percig sütjük az egyik, majd további 5 percig a másik oldalukat, s ha megsültek, csipesszel kiszedjük őket az olajból. Lecsöpögtetve, melegen tálaljuk. Ki-ki megöntözi a kaporral és csipetnyi sóval elkevert tejföllel.
Párolt rizs vagy sült burgonya, esetleg párolt zöldség illik hozzá.

SONKÁS TÖLTÖTT BURGONYA
Hozzávalók: 8 db szép, nagy, egyforma burgonya, 20 dkg főtt, füstölt tarja (vagy sonka), 2 dl tejföl, 1 db egész tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 4 evőkanál olaj, késhegynyi pástétomfűszer, 1 mokkáskanál törött bors, 1 teáskanál mustár, késhegynyi őrölt szegfűbors

Elkészítése: A burgonyát megmosom, és héjában, gyengén sózott vízben puhára főzöm. Még melegen meghámozom. Keresztben félbevágom, az aljából egy nagyon vékony lapot levágok és a belsejét, úgy vájom ki, hogy legalább egy centi fala maradjon. Egy tepsit kevés olajjal bekenek, és a fél, kivájt burgonyákat egymás mellé jó szorosan belerakom. A töltelékhez a sonkát vagy ledarálom, vagy nagyon apróra vágom, és összekeverem a habosra felvert tojással, a burgonyaforgáccsal, a zsemlemorzsával, a mustárral és a többi fűszerrel. Kevés sóval ízesítem (vigyázat, a füstölt tarja sós) és magasra púpozva egyenként megtöltöm vele a burgonyákat. A tetejére locsolom a tejfölt és a tepsit előmelegített, forró sütőbe tolom. Közepes hőfokon addig sütöm, amíg a teteje szép piros-ropogós nem lesz. Ecetes szilvabefőttel nagyon finom.

SONKÁS ZELLERPUFFANCS
Hozzávalók: 1 kis zellergumó, 10 dkg főtt sonka vagy tarja, 1 egész tojás, 2 evőkanál finomliszt, fél dl tej, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 mokkáskanál sütőpor, olaj a sütéshez

Elkészítése: A zellert gondosan meghámozom, megmosom és letörülgetem, majd nyersen lereszelem. A főtt sonkát nagyon apróra vágom vagy ledarálom. A tojást habosra verem a tejjel, belekeverem a fűszereket és a lisztet, ezután hozzáadom a sonkát és a reszelt zellert. Jól összekeverem. Háromujjnyi olajat forrósítok, amelybe teáskanállal beleszaggatom a zelleres masszát. Fedő alatt sütöm az egyik oldalát, majd ha pirosra sült, megfordítom, és fedő nélkül sütöm tovább. A felesleges olajat lecsurgatom róla, és párolt rizzsel, meg salátával vagy savanyúsággal tálalom. (Dupla adagban készítve elég hozzá egy hideg, majonézes mártás is.)
Elkészítési ideje: kb. 40 perc

SONKÁS ZÖLDBAB 01.
Hozzávalók: 30-35 dkg főtt füstölt sonka, 1 kg zöldbab (lehet konzerv vagy gyorsfagyasztott is), 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejszín, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál liszt, törött fekete bors, só

Elkészítése: A füstölt szalonnát nagyon apróra vagdaljuk, és zsírját kiolvasztjuk. Ha friss zöldbabból (vagy gyorsfagyasztottból) készítjük, akkor a szalonnazsíron a leszálkázott, és felvagdalt zöldbabot kissé lepirítjuk, majd a laskára metélt füstölt húst hozzáadva felöntjük másfél dl vízzel. Kicsit megsózzuk (óvatosan, mert a füstölt hús sós!), megborsozzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha a zöldbab már puha, a simára kevert lisztes tejszínnel behabarjuk, és megszórjuk a finomra vágott zöldpetrezselyemmel.
Ha konzerv zöldbabból készítjük, akkor csak a füstölt húst pirítjuk le egy picit, ráöntünk a konzervbab levéből 1 dl-nyit, és alaposan összeforraljuk. Ezután hozzáadjuk a levétől leszűrt megfőtt babot, és behabarjuk.

SONKÁS ZÖLDBAB 02.
Elkészítése: A zöldbabot egészben vegetás vízben majdnem puhára főzzük. Lecsepegtetjük.  Vékonyra szelt gépsonkára fektetjük (5-6 db zöldbab). Két tojást felverünk, kis sót, pici lisztet keverünk hozzá, egy keveset locsolunk a babra (vigyázat, könnyen lefolyik), majd feltekerjük a sonkát. A tekercseket tűzálló tálba fektetjük. 10-15 percig sütjük.
Akinek még jöhet hozzá néhány kalória, locsolja meg tejföllel
Önálló ételként salátával, de köretnek is nagyon finom.

SONKÁVAL TÖLTÖTT GOMBAFEJEK
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 8 dkg vaj, 6 dkg liszt,3 dl tej, bors, pirospaprika, só, 40 dkg főtt füstölt hús,2 db tojássárgája, dkg reszelt sajt

Elkészítése: A gombafejeket megtisztítjuk és megmossuk. A gombafejeket egy vajjal megkent edénybe helyezzük, mindegyik belső részét megsózzuk, és kevés törött borssal meghintjük. Az 5 dkg vajból, 6 dkg lisztből és a tejből sűrű besamelmártást készítünk, amelyet sóval, törött borssal és pirospaprikával ízesítünk. Belekeverjük az apróra összevágott főtt füstölt húst és a tojássárgáját. A gombafejeket ezzel a töltelékkel megtöltjük, megszórjuk reszelt sajttal, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és a sütőbe tolva megsütjük.

SONKÁVAL TÖLTÖTT ZÖLDPAPRIKA
Hozzávalók: 4 szép nagy zöldpaprika, 15 dkg főtt füstölt sonka, 5 dkg füstölt szalonna, 3 db egész tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors. 1 gerezd fokhagyma, liszt, tojás és zsemlemorzsa a bundázáshoz

Elkészítése: A paprikákat megmossuk, letörölgetjük, és a szárrészét egyenesen levágjuk. A száron lévő paprika-kalapot leszedegetjük, és apróra összevágjuk. A paprika belsejéből eltávolítjuk a csumát és a vastagabb ereket. 2 tojást keményre főzünk, meghámozzuk, és apróra összevágjuk. A harmadik tojást felverjük, belekeverjük a zúzott fokhagymát és a törött borsot. A sonkát és a füstölt szalonnát ledaráljuk, vagy nagyon apróra összevagdossuk, belekeverjük a fűszeres tojásba, végül hozzáadjuk a paprika-darabkákat és a zsemlemorzsát. A sonkás masszát beletöltjük a paprikákba. Lisztbe, felvert nyers tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, végül a 170 fokra felhevített olajban pirosra megsütjük (8-10 perc). Az olajat lecsöpögtetjük róla, és meleg tálra rakjuk. Bármilyen köret illik hozzá, de a legfinomabb gombás rizzsel és paradicsomsalátával.

SÜMEGI SONKÁS KÁPOSZTA
Hozzávalók: 25-30 dkg nyers füstölt sonka vagy egyéb, kicsontozott füstölt hús, 1 kg vörös káposzta, 2 nagy alma, fél dl cseresznyepálinka, 4 evőkanál olaj, 1 húsleveskocka, törött fekete bors, ízlés szerint, 1 mokkáskanál csombor, tej a sonka áztatásához

Elkészítése: A nyers füstölt húst előző nap annyi tejbe tesszük, amennyi teljesen ellepi, és felhasználásig hűtőszekrényben tartjuk. Másnap nagyon vékony csíkokra metéljük, és tűzálló tálban felhevített olajon hirtelen megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a megtisztított, torzsájától megfosztott, és lereszelt vagy vékony metéltre vágott vörös káposztát. A kicsumázott, meghámozott almaszeleteket hozzátesszük, megborsozzuk, megszórjuk a csomborral, ráöntjük a cseresznyepálinkát és a 2 dl vízben feloldott húsleveskockát. A tálat befedjük, és előmelegített forró sütőben közepesnél kisebb lángon, két órán keresztül sütjük. Fokhagymával bedörzsölt pirítós kenyérrel fogyasztjuk.

SZALONNÁS FÜSTÖLT BURGONYA
Hozzávalók: 1 l füstölt húslé, 8 nagy burgonya, 2 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 tojás, 3-4 dkg sonka kövérje vagy füstölt szalonna, törött fekete bors

Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, és a füstölthús-lében egészben megfőzzük. Közben a vajat a liszttel világosra pirítjuk, majd felöntjük 2 dl-nyi sonkalével, és simára keverve sűrűre főzzük. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a habosra felvert tojást és a reszelt sajtot, majd megszórjuk törött borssal. A már kihűlt főtt burgonyát kettévágjuk, közepét karalábévájóval kivájjuk, és az így kapott üregbe beleteszünk néhány nagyon apró kockára vágott füstölt szalonnát. Tűzálló lapos tálra helyezve a burgonyákat, az aljából mindegyiknek levágunk egy picit, hogy a fél burgonya “ülhessen”. A burgonyaforgácsokat is mellétesszük, majd az egészet leöntjük, a sajtos - tejfölös mártással. (Úgy csurgassuk a burgonyára a mártást, hogy az üregek megteljenek vele.) A tálat alufóliával lefedve előmelegített forró sütőbe toljuk, 25 percig sütjük, majd az alufóliát levéve, kicsit megpirítjuk.
Ügyeljünk, nehogy a sajt megégjen és megkeseredjen.

TÖLTÖTT PAPRIKA - MÁSKÉPPEN
Hozzávalók: 8 nagy, húsos zöldpaprika, 8 hajszálvékony szelet császárszalonna. 15 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 5 dkg darált sós mogyoró (vagy sótlan darált mogyoró és 1 mokkáskanál só), 3 dl tejföl, 1 tojás, 2 dkg vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése: A zöldpaprikákat jól megmossuk és letörölgetjük. (Ha nagyon erős, kicsumázzuk, és forrásban lévő vízbe dobjuk, majd egy percnyi forrás után kivesszük. Ha ezt a műveletet kétszer megismételjük, a paprika ereje teljesen elmegy.) A füstölt sonkát ledaráljuk és összedolgozzuk a habosra felvert tojással, a sós mogyoróval, 1 evőkanál tejföllel, a zsemlemorzsával, és a törött borssal, majd a sonkakrémet, a kicsumázott, paprikákba töltjük, villával megszurkáljuk. Egy-egy zöldpaprikát beletekerünk egy-egy császárhús-szeletbe, és hústűvel jól összetűzzük, hogy szét ne essen. Egy lapos tűzálló tálat kikenünk a vaj felével, a paprikákat szorosan egymás mellé fektetjük, majd a maradék megsózott tejfölt ráöntjük a tetejére. A vajat borsónyi darabokban rászórjuk, és alufóliával lefedve, előmelegített forró sütőben 25 percig sütjük. Ezután a tál tetejét levesszük, és a paprikákon lévő császárhúst pirosra pirítjuk. Párolt rizzsel és salátával kínáljuk. Hidegen majonézes mártást kínálunk hozzá, visszamaradt levét pedig leveshez használhatjuk.

VENDÉGVÁRÓ LECSÓ
Hozzávalók: 1 kg vastaghúsú zöldpaprika (lehetőleg bogyiszlói - erős -, és paradicsompaprika is legyen benne), 3 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg gomba, 2 nagy, kemény paradicsom, 30 dkg mini-virsli (vagy 4 pár vékonyka bőrös virsli). 15 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 15 dkg szeletelt császárhús (sliced bacon), 2 dl tejföl, 5 gerezd fokhagyma. 1 evőkanál piros fűszerpaprika, csipetnyi cukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A császárhús-szeleteket nagyon vékony csíkokra vágom, és a bogrács aljába beleteszem. Zsírját kisütöm, majd ráteszem a megtisztított és vékony karikákra vágott vöröshagymát. Kevergetve megfonnyasztom, ezután megsózom, megborsozom és beleszórom a pirospaprikát. Azonnal ráöntök 2 evőkanálnyi vizet, majd belerakom a megtisztított és vastag szeletekre vágott gombát. Ugyancsak megkeverve, hozzárakom a megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát, valamint az összezúzott fokhagymát. A bogrács tetejére helyezek egy alufólia lapot, és a parázson addig párolom saját levében, amíg üveges nem lesz a paprika. Akkor belekeverem a közben kis kockákra vágott sonkát és a virsliket, majd jól összeforralom. Végül utoljára beleteszem a gerezdekre vágott paradicsomot. Ügyelek arra, hogy a paradicsom csak addig párolódjon, amíg még nem esik össze. A parázsról levéve a bográcsot, belekeverem a tejfölt. Friss kenyérrel mártogatva fogyasztjuk, uborkasalátával vagy kovászos uborkával.