Sonkaszezon - Sonkatorták
HÚSVÉTI SONKATORTA 01.
Hozzávalók: 1 rozscipó, 150 gramm besamel, 150 gramm vaj, 150 gramm főtt, darált sonka, ízlés szerint só, őrölt fehér bors
Díszítéshez: piros retek, lilahagyma, petrezselyem zöld, zöldpaprika
Elkészítése: Először a sonkakrémet készítjük el. A besamelt, ami nem más, mint egy világos, vajas rántás tejjel felengedve és kiforralva -, ha kihűlt, vajjal habosra keverjük, majd a sovány, darált főtt sonkával egy remek krémet kapunk. A rozscipót éles fűrészkéssel torta formájúra alakítjuk, és három tortalapra felvágjuk. A habosra kevert sonkakrémmel betöltjük és díszítjük. Oldalát pörkölt mandulával boríthatjuk. Fél órát hűtőszekrényben dermesztjük, majd tortaszeletre szeleteljük.
HÚSVÉTI SONKATORTA 02.
Hozzávalók: 6 szelet főtt sonka, 2 fej hagyma, 4 db főtt tojás, 2 db paradicsom, 2 db TV paprika, 20 dkg trappista sajt, 2 ek étolaj, 1 db mirelit leveles tészta,1 tk kömény
Elkészítése: A kiolvasztott leveles tésztát 1,0 cm 0,5 cm vastagra elnyújtjuk. kiolajozott tortaformába simítjuk úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából. Kevés olajon a karikára vágott hagymát megpirítjuk, rádobjuk a felkarikázott paprikát és paradicsomot. A tésztára borítjuk a lecsószerű alapot, ráhelyezzük a karikázott tojásokat, befedjük a sonka szeletekkel, és bőségesen meghintjük a sajttal. A tészta 4 fülét visszahajtjuk, összenyomkodjuk és meghintjük egész köménnyel és reszelt sajttal.
Hideg sütőbe tesszük és kb. 200C-on 20 percig sütjük. Cikkekre vágva zöldségekkel díszítve kínáljuk.
PETREZSELYMES SONKATORTA
Hozzávalók: 850 g pácolt sertéscomb, az ún. diórészből, 80 g vöröshagyma, 80 g sárgarépa, 50 g zeller, 1 nagy fej (tűzzünk bele pár szem szegfűszeget) vöröshagyma, 1 babérlevél
A zseléhez: fél liter zseléhez való fehér zselatin (10 púpozott teáskanál), 4 evőkanál meggylikőr, 100 ml vörösbor, 1-2 evőkanál borecet, csipet só, 3-4 csepp Tabasco-szósz, 1/2 csomag apróra vágott petrezselyem,
Elkészítése: A sonkát jókora edényben hideg vízben tegyük fel főni. Ha már felforrt a víz, alacsony lángon főzzük félórán át. A megmosott, megtisztított hagymát, répát, zellert apróra vágjuk fel, a nagy fej hagymát tűzdeljük meg szegfűszeggel. A zöldségeket mind rakjuk bele a fövő húslébe, és főzzük tovább 1-1,5 órán keresztül. A megfőtt levest vegyük le a tűzről, és várjunk, amíg kicsit kihűl. Fél liter főzőlevet mérjünk ki, csurgassuk át szűrőn és kávé filteren, hogy teljesen tiszta legyen. Keverjük bele a sherryt, a bort és a borecetet. A zselatint a tiszta, langyos-meleg levesben oldjuk fel, és keverjük el. Szórjuk bele a finomra vágott petrezselymet és várjunk, amíg kocsonyásodni kezd, de nem zselésedik meg egészen. Közben a főtt sonkát 3 mm vastag szeletekre vágjuk fel, nagyon pontosan, egyenletesen, hiszen ezen múlik a látványos végeredmény. A zseléből egy szép formájú kerek tálba öntsünk egy keveset, úgy 2-3 mm-nyit. Várjunk, míg lágy zselévé szilárdul. Fedjük be egy szelet sonkával, majd megint 2 mm vastagon zselé következik, és újra egy szelet sonka. Addig rétegezzük egymásra a sonkát és a zselét, amíg el nem fogy. A zselésedés felgyorsítására a formát beletehetjük egy jeges vízzel telt tálba. Az így elkészített tortát hűtőbe kell tárolni a felhasználásig. A megszilárdult zselés sonka tortát kiborítjuk, és felszeletelve tálaljuk. Friss rozs cipót adunk hozzá.
RÉSZEGES KOCSONYA-SONKA TORTA
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg pácolt sonka, 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 db zeller, 4-5 db szegfűszeg, 1 db babérlevél
Kocsonya: 10 teáskanál zselatin, 4 evőkanál sherry, 1 dl vörösbor, 1-2 evőkanál vörösborecet, 2 evőkanál paprika, 1/2 csokor petrezselyemzöld
Elkészítése: A megmosott, megtisztított répát, zellert apróra vágom, a nagy fej hagymát megtűzdelem a szegfűszeggel. A sonkát bő vízben felteszem főni. A zöldségeket, babérlevelet mind belerakom a forrásban lévő sonkalébe, és jó egy-másfél órán keresztül főzöm. A kész sonkát kiveszem a főzőléből, hagyom kihűlni.
KOCSONYA
Elkészítése: Fél liter főzőlevet teljesen tisztára átszűrök. Belekeverem a sherryt, a bort és a borecetet. A zselatint a tiszta, langyos levesben feloldom, és simára keverem. A felaprított petrezselymet és az apróra kockázott paprikákat egyenletesen elosztom benne. Lapos edénybe öntöm úgy, hogy 2-3 mm vastag legyen, és megvárom, amíg kocsonyásodni kezd. Közben a főtt sonkát is ugyanolyan, 2-3 mm vastag szeletekre vágom nagyon pontosan, egyenletesen. A kocsonyává szilárdult zselét kerek formával kiszaggatom. Lefedem egy szelet sonkával, majd megint a zselé következik, és újra egy szelet sonka. Addig rétegezem egymásra a sonkát és a zselét, amíg el nem fogy. Ezt követően hűtőbe teszem. A megszilárdult kocsonya-sonka tortát felszeletelve tálalom. Megszórom a tetejét pirospaprikával, kenyeret és tormát adok mellé, friss fűszernövénnyel díszítem. (Mielőtt hűtőbe tenném a sonkatortát, pár másodpercre forró vízgőz fölé helyezem, hogy a picit meglágyult kocsonya teljesen egyenletesen lezárja, összeragassza a tortát.)
SAJTOS SONKATORTA
Hozzávalók 12 szelet tésztához: 1 dl tejföl, 1 kk cukor, 25 g élesztő, 400 g + 3 ek finomliszt, 200 g + diónyi vaj vagy margarin, 1 tojássárgája, só, őrölt fehérbors,
A töltelékhez: 300 g füstölt, főtt sonka/ tarja, 300 g sajt (eidami, Gouda) és trappista, 30 g finomliszt, 2,5 dl tejszín, 4 tojás, 2 ek zsemlemorzsa
Elkészítése: A tésztához a tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel. 400 g finomlisztet elmorzsoljuk 200 g vajjal, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, a tojássárgáját, 1/2 kk. sót és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk, fél órát kelni hagyjuk.
A töltelékhez a sonkát vékony csíkokra szeljük. A sajtokat finomra reszeljük. A lisztet tálba szitáljuk, több részletben hozzáöntjük a tejszínt, simára elkeverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, sót, borsot szórunk és végül a reszelt sajtot.
A sütőt előmelegítjük 200’C fokra. Egy 28-30 cm átmérőjű 3-4 cm magas oldalú gyümölcstorta formát kivajazunk és kilisztezzük. A cipót korongra nyújtjuk és lazán összehajtjuk, a formába fektetjük. a peremén levágjuk a kilógó széleket, villával megszurkáljuk.
A tészta alját szemlemorzsával megszórjuk, aztán a sonka metélttel, végül tetejére simítjuk a sajtos masszát. Középső bordamagasságon 15 percig sütjük, aztán visszakapcsoljuk a sütőt 180’C-ra és további 40 percig sütjük.
SÁGA SONKATORTA
Hozzávalók: 25 dkg Sága Füstölt ízű pulyka combsonka , A tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 db tojássárgája, 2-3 kanál tejföl, só
A töltelékhez a sonkán túl: 8 dkg vaj, 5 db tojás, 1 db zsemle, 4 db gomba, 1,5 pohár tejföl, só, bors, zöldpetrezselyem, tej és majoránna
Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. 3/4 részével kibélelünk egy vajjal vékonyan kikent tortaformát, a negyed részéből egy akkora kerek lapot nyújtunk, amekkora a forma. A vajat habosra keverjük, és hozzákeverjük egyenként a tojások sárgáját, a tejben áztatott kicsavart zsemlét, az apróra vagdalt sonkát és gombát. Ízesítjük sóval, borssal, apróra vagdalt zöldpetrezselyemmel, mokkáskanálnyi majoránnával, hozzáadjuk a tejfölt és a jó keményre vert tojáshabot. Beleöntjük a kibélelt formába, majd rátesszük a kerek lapot, arra ráhajtjuk a forma oldalán lévő tészta széleit és forró sütőbe tesszük, de azután lassú tűznél sütjük kb. 1 óráig. Kiborítva tálaljuk és sajtmártást kínálunk hozzá.
SONKÁS PALACSINTATORTA
Hozzávalók: 30 dkg főtt füstölt hús, 3 dl tejföl, 1 db tojás, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, 12-15 dkg liszt, 10 dkg reszelt parmezán sajt, fél dl olaj, törött fekete bors, 1 dl ketchup, 1 mokkáskanál só
Elkészítése: A tojásból, tejből, lisztből, szódavízből, sóból palacsintatésztát keverünk, amelyhez az olajat is hozzáöntjük. (Ha túl sűrű a massza, kevés szódavízzel még hígíthatjuk.) A palacsintasütőt csak az első palacsinta sütése előtt kell kiolajozni, a többi már “saját magát” olajozza. 14-15 db, a szokásosnál valamivel kisebb palacsintákat sütünk a tésztából. Ezután a füstölt húst ledaráljuk, és összekeverjük a törött borssal és fél dl tejföllel. Tűzálló tál aljára terítünk 1 palacsintát, ezt megkenjük sonkakrémmel, megszórjuk pici reszelt sajttal, és rálocsolunk kis paradicsomlevet. Ezt beborítjuk a következő palacsintával, és addig folytatjuk a rétegezést, amíg el nem fogy a hozzávaló. A tetejét vastagon behintjük a maradék reszelt sajttal, rálocsoljuk a tejfölt, és előmelegített, forró sütőben 15-20 percig sütjük. Cikkekre vágva tálaljuk. Még a tányéron is megszórhatjuk reszelt sajttal.
SONKATORTA 01.
Hozzávalók: 25-30 dkg fodros metélt (vagy széles metélt), 25 dkg főtt füstölt hús csont nélkül, 3 tojás, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa, só és törött fehér bors, ízlés szerint
Elkészítése: A metélt tésztát forrásban lévő sós vízbe tesszük, és puhára főzzük. Lecsurgatva az olajra szedjük, jól elkeverjük, és melegen tartjuk. Közben a füstölt húst megdaráljuk. A tojássárgákat habosra keverjük sóval, őrölt fehér borssal, tejföllel, majd hozzákeverjük a darált füstölt húst, óvatosan beledolgozzuk a tojások fehérjéből vert kemény habot, aztán összekeverjük a főtt tésztával. A vaj felével kikenünk egy mélyebb tűzálló tálat, beszórjuk a zsemlemorzsával, a sonkás tésztát beleöntjük, kicsit összerázzuk, egyenletesre simítjuk, és rátördeljük a maradék vajat. Előmelegített forró sütőben 30-35 percig közepes lángon sütjük. Tálaláskor a szélét késsel elválasztjuk a tál falától, és meleg tányérra borítva cikkeket vágunk belőle. Salátával kínáljuk.
SONKATORTA 02.
Hozzávalók: 1 doboz borsos Rama Creme Bonjour szendvicskrém, 30 dkg szeletelt gépsonka, 1 csomó zellerzöld, paradicsom, uborka, fodros saláta, TV paprika, póréhagyma vagy újhagyma a díszítéshez
Elkészítése: A finomra vágott zeller zöldet belekeverjük a szendvicskrémbe és a sonkaszeleteket kb. 3 mm vastagon, egyenletesen megkenjük, majd rétegesen összerakjuk. Kb. 2 óra hosszat a hűtőben dermesztjük. Tálaláskor a sonkatortából háromszög alakú szeleteket vágunk és frissen vágott zöldségekkel körítjük. Magos kenyérrel vagy pirítóssal kínáljuk.
Elkészítési idő: 20-40 perc
SONKATORTA 03.
Hozzávalók: 50 g füstölt kolbász, 1 kg burgonya, só, 1 kávéskanál fekete bors, 1 fej fokhagyma, 4 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem, 4 tojás, 2 dl olaj, 2 evőkanál tejföl, 2 dl tejföl a tálaláshoz
Elkészítése: A burgonyát lereszeljük, sózzuk, borsozzuk, reszelt fokhagymával és finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Öntsünk bele 0,5 dl olajat, 2 evőkanál tejfölt, üssük bele a tojásokat és a liszttel keverjük össze. Nagyméretű (28 cm átmérőjű) serpenyőben olajon 4, egyenként kb. 1 cm vastag lepényt sütünk úgy, hogy mindkét felét megpirítjuk. Az ötödik lepény úgy készüljön, hogy a serpenyőt megszórjuk apróra vágott füstölt kolbásszal és erre terítjük rá a masszát. A lapok közeit megkenjük sonkakrém töltelékkel, a legfelső a kolbászos lesz. Szeletelve, tejföllel kínáljuk.
TOJÁSOS SONKATORTA ÁGNES MÓDRA
Hozzávalók: 1 alma, 10 dkg párizsi (szerintem sonka is lehet), 2 csemegeuborka, 6 főtt tojás, 2 -2 főtt burgonya és sárgarépa, 20 dkg főtt zöldborsó, 20 dkg vékonyan felszeletelt gépsonka
A mártáshoz: 1 dl étolaj, 1 tojássárgája, 2 dl tejföl, 0,25 porcukor, 1 ek mustár, só, bors, 1/2 citrom leve, 1 húsleveskocka, 4 dkg zselatinpor
Elkészítése: Fenti hozzávalókat 1 centis kockákra vágjuk, összekeverjük a zöldborsóval. Egy kicsi, de magas tálat kibélelünk a sonkával.
A mártáshoz az olajat apránként a tojássárgájához keverjük, majd ezt a majonézt összedogozzuk a tejföllel. A porcukorral, mustárral ízesítjük, sózzuk, borsozzuk, kevés citromlevet csepegtetünk bele.
Másfél deci vízben felfőzzük a leveskockát, ha picit kihűlt hozzáadjuk a 8 ek vízzel kikevert zselatint. (a recept szerint kevergetve forraljuk, amíg feloldódik (nekem meg soha nem sűrűsödött be a zselatin, ha felforraltam).
Langyosra hűtjük, majd a mártással meg az előkészített hozzávalókkal összekeverjük. ezután a sonkával bélelt formába öntjük. Elsimítjuk, néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
Tálaláskor forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.