Sonkaszezon - Sonkás baromfiételek
CORDON BLEU - SONKÁS, SAJTOS SZELET
Hozzávalók: 75 dkg pulykamell, 4 szelet főtt sonka, 4 szelet füstölt sajt, 8 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, só, bors, olaj
Elkészítése: A hússzeleteket hosszában bevágjuk, annyira, hogy “könyvként” ki tudjuk nyitni. Fóliával letakarva, enyhén kiverjük őket. Megsózzuk, borsozzuk a húst. Mindegyikre egy-egy szelet sonkát és sajtot helyezünk, és eredeti formájuknak megfelelően visszahajtjuk. Húsverővel “összekalapáljuk” a töltött szeleteket. A szokásos módon bepanírozzuk őket, és forró olajban, közepes tűzön, fedő alatt, az egyik oldalukat aranysárgára sütjük. Megfordítva a szeleteket, immár fedő nélkül, a másik oldalukat is megsütjük. Az olajat leitatjuk a sültekről, és néhány csepp citromlével meglocsoljuk. Salátalevélen, sült burgonyával, forrón tálaljuk.
Savanykás gyümölcsbefőtt (pl. birs-, szilva kompót) kitűnően illik hozzá.
CSIRKEMELL CSÁSZÁROK MÓDJÁRA
Hozzávalók: 2 nagy csirkemell, 3 evőkanál pirított gomba, 1 csirkemáj, 4 vékony szelet főtt kötözött sonka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt (minél többféle, annál jobb!), 1 dl tejföl, 1 teáskanál szárított tárkonylevél, 1-1 mokkáskanál só és törött fekete bors
Elkészítése: A csirkemellet úgy csontozom ki, hogy egyforma szép nagy 4 húsdarabot kapjak. Húskalapáccsal enyhén megveregetem, majd megsózom. A felforrósított olajon épp csak fehéredésig sütöm a nagyon vékony csíkokra vágott csirkemájat, ezután hozzákeverem a gombát. Egy lapos, tűzálló tálat 2 dkg vajjal kikenek. A csirkemell darabokat a maradék vajon átsütöm, majd szorosan egymás mellé a tálra fektetem. Ráöntöm a májas-gombás ragut, és a négy szelet sonkával beborítom. Rászórom a reszelt sajtot, végül rálocsolom a tárkonnyal, sóval, borssal elkevert tejfölt. Alufóliával szorosan, lehetőleg légmentesen lezárom, és előmelegített, forró sütőben 30 percig közepes lángon sütöm. A sütés befejezésekor leveszem a tetejét, és éppen csak addig pirítom, hogy a sajt egybefüggő réteget képezzen rajta. Óriási tál vegyes salátát szoktam mellé kínálni, mert igen tartalmas, finom, laktató étel. Köret nem szükséges hozzá, csak ha nagyétkű a család.
CSIRKÉS-SONKÁS TÖLTÖTT PAPRIKA
Hozzávalók: két nagy zöldpaprika, 5 dkg darált főtt csirkehús, 5 dkg darált főtt sonka, egy kis fej hagyma apróra vágva, negyed teáskanál majoránna, szükség szerint só, fekete bors, fél tojás, 15 dkg joghurt, kevés mustár, petrezselyemlevelek a díszítéshez
Elkészítés: A zöldpaprikát szár felőli végét vágjuk le, tisztítsuk meg. Forrásban levő vízben tíz percig blansírozzuk, majd forró vízben hűtsük le. A töltelékhez keverjük össze a csirkét, a sonkát, a hagymát és a két paprikába, jól tömjük meg. Tűzálló edényben, forró sütőben süssük 45 percig. Ha kész, a tojásból, mustárból és joghurtból készült keverékkel locsoljuk meg, majd süssük még 20 percig. Forrón, petrezselyemlevelekkel díszítve tálaljuk.
CSODÁLATOS CSIRKE
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 10 dkg császárszalonna, 10 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 2 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 2 dl tejszín, 4 húsos, vastag zöldpaprika, 4 kicsi, kemény paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 púpozott teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors
Elkészítése: A megtisztított csirkét kis darabokra vágom és megsózom. A császárszalonnát apróra kockázom, zsírját kisütöm (a pörcöt a zsírban hagyom) és a tisztított, finomra metélt vöröshagymát üvegesre pirítom rajta. Ezután a csirkedarabokat a hagymás zsírra teszem, és mindkét felükön átsütöm, majd a serpenyőből kiveszem és félreteszem. A visszamaradt hagymás zsírral összekeverem a pirospaprikát, hozzáöntöm a tejfölt és egy dl tejszínt. Ízlés szerint sózom, borsozom és a húst visszatéve, fedő alatt félpuhára párolom. Ekkor hozzárakom a megmosott, kicsumázott és szeletekre vágott zöldpaprikát, majd készre főzöm. Közben gyakran rázogatom az edényt, hogy le ne égjen. Ha már puha a hús, hozzáteszem a kockákra vágott főtt sonkát és a paradicsomot. Jól összeforralom, a maradék tejszínnel meglocsolom, majd a lángot elzárom alatta.
Vajas galuskával és kovászos uborkával a legfinomabb.
EXTRA TYÚKRAGU
Hozzávalók: 70 dkg tyúkhús, 1 nagy fej vöröshagyma, kis fej kemény édes káposzta, 2 dl száraz fehérbor, 20 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg füstölt szalonna, 3 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött fekete bors
Elkészítése: A tyúkhúst kicsontozom, és kockákra vágom. A megtisztított vöröshagymát az olajon megfonnyasztom, majd a húskockákat rádobom. Lepirítom, azután aláöntök 1,5 dl vizet, megsózom, megborsozom, és fedő alatt puhára párolom. (Készíthető kuktában, akkor negyedannyi idő alatt megfő!) Közben a kockákra vágott édes káposztát a nagyon apróra összevagdalt, kisütött füstölt szalonnával fedő alatt, gyakori kevergetés mellett ugyancsak puhára párolom. Ha a tyúkhús megpuhult, hozzáteszem a káposztát és az apróra vágott főtt sonkát. Ráöntöm a fehérbort, felforralom, és a tejföl, a liszt és 1 dl víz keverékével behabarom az ételt. Jól kiforralom, végül rászórom a finomra metélt petrezselyemzöldet, és nagyra szaggatott daragaluskával kínálom.
KIRÁLYOK CSIRKECOMBJA
Hozzávalók: 4 db csirkecomb, 10 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 1 közepes nagyságú csemege uborka, 1 evőkanál frissen reszelt torma, 2 tojás, 1-2 evőkanál tejföl, só és törött fehér bors, ízlés szerint, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez
Elkészítése: A csirkecombokat a forgóknál bevágom, de nem vágom el. A főtt sonkát és az uborkát ledarálom, vagy nagyon apróra vágom, összekeverem a tormával, a sóval, a borssal és a tejföllel. A csirkecombon a bőrt ujjal fellazítom, a sonkás masszát kézzel a comb bőre alá töltöm. A comb alsó részét sóval, borssal jól bedörzsölöm, majd lisztbe, ezután felvert tojásba, végül zsemlemorzsába mártom és bő, forró olajban, takaréklángon pirosra sütöm. Vajas, párolt karfiollal, kelbimbóval és majonézes tormamártással kínálom vagy rizst és ecetes salátát adok mellé.
MEXIKÓI FŰSZERES CSIRKE
Hozzávalók: 1 kisebb csirke, 10 dkg főtt füstölt sonka (vagy nem zsíros tarja), 5 dkg mandula, 5 dkg mogyoró, 1 dl édeskés fehér vermut, 1-1 késhegynyi tört édeskömény (gyógynövényboltban kapható) és őrölt szegfűszeg, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors
Elkészítése: A mogyorót és a mandulát egy pillanatra forrásban lévő vízbe dobom és a héját lehúzom. Ezután ledarálom. A megtisztított csirkét feldarabolom és megsózom. A nagyon apróra metélt vörös- és fokhagymát a vajon lepirítom, majd a csirkedarabokat erős tűzön, mindkét oldalán hirtelen átsütöm. Hozzáteszem az összes fűszert, a darált mandulát és mogyorót, az apróra vagdalt főtt sonkát, és a vermuttal lelocsolom. Fedő alatt, gyakori kevergetés mellett puhára párolom. Ha leve elfőtt, kevés forró vízzel apránként pótolom. Zsírjára sütöm és párolt rizzsel, meg hagymás kukoricasalátával kínálom.
NÁPOLYI CSIRKE
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 25 dkg szarvacskatészta, 10 dkg főtt füstölt sonka (vagy nem kövér tarja), 10 dkg reszelt sajt, 3 dkg vaj, 2 dl tej, 2 csapott evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál ketchup, 1/2 citrom leve, ízlés szerint só és törött fekete bors
Elkészítése: A megtisztított csirkét négyfelé vágom, az olajon, erős tűzön mindkét oldalán lepirítom, ezután citromlével és sóval fűszerezem. Aláöntök egy dl vizet, és fedő alatt majdnem készre párolom. Közben sós vízben kifőzöm a szarvacskatésztát és meleg vízzel leöblítve, 1 dkg vajra szedem, majd jól átforgatom. A maradék vajat habzásig hevítem a liszttel (pirítani nem szabad!), felöntöm a meglangyosított tejjel és az időközben megpuhult csirke pecsenyelevével. Simára keverve sűrűre főzöm. Hozzákeverem a ketchupot és a nagyon apróra vagdalt főtt sonkát, sóval, borssal ízesítem, és jól kiforralom. Tűzálló tálra rendezem a szarvacskatészta felét, ráfektetem a csirkedarabokat, rálocsolok egy keveset a sonkás mártásból, majd betakarom a maradék tésztával. A többi mártást és a reszelt sajt felét az étel tetejére teszem, és előmelegített, forró sütőbe téve megpirítom. Tálaláskor úgy vágom négy cikkre, hogy mindegyikben legyen egy-egy csirkehús darab. A tányérján ki-ki megszórja a maradék reszelt sajttal.
OLASZOS TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók 5-6 személyre: 1 nagy (1,5 kg-os) csirke, 20 dkg spagetti, 20 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg főtt, füstölt sonka vagy nem zsíros tarja, 15 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 3 gerezd fokhagyma, 4 dkg vaj, 2 evőkanál paradicsompüré, 3 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld. 1-1 mokkáskanál törött fekete bors, bazsalikom, rozmaring, ízlés szerint só, kevés cukor, 4 karcsú, kisméretű cukkini, 3 dl ízesített paradicsommártás
Elkészítése: A kívül-belül megtisztított, megmosott és lecsurgatott csirkét leszárítom, majd a bőrét fellazítom. A hasüregét belülről jól megsózom, és a megmosott petrezselyemcsokrot beleteszem. Félrerakom. A töltelékhez a spagettit eltördelem, és a szokásos módon, forrásban lévő vízbe téve megfőzöm, majd meleg vízzel le is öblítem. Hagyom, hogy kihűljön. Közben a vajon üvegesre fonnyasztom a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát, és megsózva hozzáteszem az ugyancsak megtisztított és apróra vágott gombát. Beleszórom a fűszereket, majd fedő alatt, saját levében puhára párolom. Ha zsírjára sült, hozzáadom a metéltre vágott sonkát, belekeverem a paradicsompürét, és együtt pirítom néhány percig. Ezután kevés cukorral ízesítem, végül belekeverem a főtt spagettit, a reszelt sajtot, valamint a zúzott fokhagymát. A tölteléket óvatosan úgy töltöm a csirke bőre alá, hogy az ne nagyon feszüljön, illetve a bőr ne szakadhasson fel. Kézzel egyenletesre nyomogatom, hogy egyformán vastag legyen mindenütt. A megtöltött szárnyast megfelelő nagyságú tepsibe helyezem, aláöntök 1 pohárka vizet, és kevés olajjal leforrázom. Hideg sütőbe teszem, majd a lángot fokozatosan közepes erősségig emelve, majdnem készre sütöm. Ekkor köré rakom a megmaradt tölteléket, beborítom az előzőleg megmosott és felkarikázott, héjas cukkínivel, és a saját pecsenyelevével megöntözve, pirosra sütöm. 15 percnyi pihentetés után csirkeollóval kis darabjaira vágom, és a paradicsommártással tálalom. Külön is meg lehet hinteni még kevés reszelt sajttal.
ÓVÁRI CSIRKECOMB
Hozzávalók: 4 szép nagy csirkecomb, 5 dkg reszelt sajt, 5 dkg főtt füstölt sonka, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió, késhegynyi törött bors, olaj a sütéshez
Elkészítése: A csirkecombokat úgy csontozom ki, hogy a comb bőre ne sérüljön meg. Megsózom és félreteszem. A reszelt sajtot összekeverem egy tojás sárgájával, hozzáadom a nagyon apró kockákra vágott sonkát és a fűszereket. A tölteléket rákenem a kiterített húslapra, majd összehajtom, mint egy táskát. Három oldalán hústűvel vagy fogvájóval összetűzöm, és lisztbe mártom. Az egész tojást a megmaradt fehérjével habosra verem, majd a lisztes töltött combokat belemártom. A zsemlemorzsában meghempergetem és a bő, forró olajba téve, de takaréklángon (hogy a vastagabb hús is jól átsülhessen) szép pirosra sütöm. Sült burgonyával és salátával vagy párolt vajas zöldséggel, valamint gombamártással tálalom.
PEZSGŐS CSIRKE
Hozzávalók: 1 nagyobb csirke, 1 1/2 dl száraz pezsgő, 5 dkg vaj, 10 dkg nyers füstölt sonka, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, ízlés szerint só és törött fekete bors
Elkészítése: A cserépedényt (Römertopfot) fél órára hideg vízbe áztatom. Közben a csirkét megtisztítom, és négyfelé vágom. Minden oldalát bekenem a sóval elkevert, tisztított, zúzott fokhagymával és bőven megszórom borssal, majd a cserépedénybe fektetem. Beborítom a megtisztított, zöldjével együtt karikára vágott zöldhagymával és a nagyon vékony csíkokra metélt nyers sonkával. Rámorzsolom a vajat, megöntözöm a pezsgővel, és a tálat saját fedelével betakarva hideg sütőbe tolom. Ezután a sütőt begyújtom és 10 percig takaréklángon, 60 percig pedig közepes lángon sütöm az ételt. Márványsajttal ízesített fejes saláta és párolt rizs illik hozzá, de burgonyalángossal is nagyon finom.
PULYKAMELL-SZELETEK ROKFORTOS KÖRTÉVEL GRILLEZVE, SONKÁS BROKKOLI-CSOKORRAL
Hozzávalók: 4 db pulykamell-filé, 2 db körte, 10 dkg rokfort sajt. 1 evőkanál liszt, 0.5 dl olaj, só. A sonkás brokkoli-csokorhoz: 1 csomag mirelit brokkoli, 4 szelet füstölt sertéscomb, késhegynyi szódabikarbóna, só
Elkészítése: A pulykaszeleteket gyöngén megklopfoljuk, sózzuk, lisztbe mártva kevés olajban megsütjük. Tepsibe vagy egy porcelántálra tesszük. A körtét meghámozzuk, kettévágjuk, a közepét kivájjuk, végül fölszeleteljük. A rokfortot a megsült hússzeletekre széthúzva fölrakjuk, tetejére halmozzuk. Köré rakjuk a sonkaszeletekbe göngyölt brokkoli-csokrokat, majd együtt forró sütőben vagy grillsütőben hirtelen megpirítjuk. A brokkoli elkészítése: Egy lábosban kb. 1,5 l vizet forralunk sóval és egy késhegynyi szódabikarbónával. Beletesszük a mirelit brokkolit, majd egy órán át, állni hagyjuk. Ez idő alatt a brokkoli megpuhul, de nem lesz túl puha.
A főzőlébe azért teszünk szódabikarbónát, mert a zöldségek így tartják meg eredeti színüket.
SAJTOS, SONKÁS JÉRCEMELL TÖLTÖTT UBORKÁVAL
Elkészítése: A csirkemellet enyhén kiverjük, fűszerezzük, sózzuk. Minden szeletre egy vékony sajtszeletet és sonkaszeletet teszünk és begöngyöljük. A vegyes zöldséget a gombával együtt vajon fűszerekkel, sóval pároljuk, és az uborkába töltjük. Tetejét reszelt sajttal meghintve kivajazott jénai tálba helyezzük és megsütjük. A jércemelleket ferdén felszeletelve tálra helyezzük, az uborkákkal körítjük.
Kapor- vagy sajtmártást adunk hozzá.
SONKÁS CSIRKE
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 15 dkg főtt füstölt sonka (vagy nem zsíros tarja), 1 fej vöröshagyma, 3-4 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 4 evőkanál olaj, 1 dl fűszerezett paradicsomlé, 1 teáskanál szárított bazsalikom, 5 dkg reszelt sajt, ízlés szerint só és törőt fekete bors
Elkészítése: A megtisztított csirkét feldarabolom, megsózom, és lisztbe mártom. A felforrósított olajon mindkét oldalát átsütöm, majd a serpenyőből kivéve félreteszem. A visszamaradt zsiradékban lepirítom a tisztított, kockákra vágott vöröshagymát, majd hozzáteszem a szintén kockákra vágott főtt sonkát. Felengedem a paradicsomlével, megsózom, megborsozom, belekeverem a bazsalikomot, és egy dl vízzel felöntve sűrű mártássá forralom. Közben tűzálló tálra rendezem az elősütött csirkedarabokat, rákenem a mártást, és a tálat lefedve előmelegített, forró sütőbe tolom, majd 40 percig nem túl erős lángon sütöm. A sütőből kivéve a tetejét leveszem, rálocsolom a reszelt sajttal elkevert tejfölt, és addig pirítom fedetlenül, míg a sajt ráolvad a húsra. Rizibizi és saláta illik mellé.
SONKÁS CSIRKEMÁJ-RAGU
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 15 dkg főtt sonka vagy tarja, 5 dkg szeletelt császárhús (sliced bacon), 1 közepes fej vöröshagyma, 2 húsos zöldpaprika, 4 db kemény paradicsom, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött bors, ízlés szerint só
Elkészítése: A nagyon apróra vágott császárhúst az olajon megpirítom, illetve zsírját kisütöm. Ráteszem a megtisztított és finomra aprított vöröshagymát, majd a megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát. Fedő alatt, saját levében üvegesre párolom. Közben szétszedem a májakat, és a szíveket félreteszem (később levesbe belefőzöm). A sonkát csíkokra vágom. A hagymás paprikára ráteszem a májdarabokat, bőven meghintem a törött borssal és a majoránnával, ezután fedő alatt párolom néhány percig. A májakat megfordítva, most már fedő nélkül pirítom tovább. Ha megsült a máj, beleteszem a megmosott és nyolcadokra vágott paradicsomot, és már csak néhány percig pirítom. Azonnal tálalom. A tányéron megsózom. Salátával és hagymás tört burgonyával vagy petrezselymes párolt rizzsel kínálom.
SONKÁS GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT PULYKA
Hozzávalók: 1 bébipulyka, 25 dkg gesztenyemassza, 40 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 2 szelet kenyér, 3 dl tej, 1 kisebb zellergumó, 2 tojás, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött bors
Elkészítése: A megtisztított, átöblített, lecsöpögtetett pulyka hasát, sóval bedörzsölöm. Az olajat felforrósítom, és beledobom a kis kockákra vágott kenyeret. Állandó keverés közben megpirítom, és még tűzforrón annyi tejjel öntöm le, amennyi majdnem ellepi. Néhányszor átkeverem, hogy a tejet beszívhassa. A főtt sonkát ledarálom, vagy nagyon apróra vagdalom. A tojásokat habosra verem, belereszelem a megtisztított zellert, hozzákeverem a gesztenyemasszát, beleöntök egy kevés tejet, hozzáteszem a darált sonkát, végül beledolgozom a pirított, tejes kenyeret. Jól összedolgozom és beletöltöm a pulyka hasába. A nyílást összetűzöm, vagy bevarrom. A szárnyast kívülről erősen megsózom, majd alufóliába csomagolom, és sütőlemezre vagy nagy tepsibe fektetem. Előmelegített, forró sütőben 2-2 1/2 órán keresztül sütöm, majd ha a hús puha, fedő nélkül pirosra pirítom. Negyedórányi pihentetés után feldarabolom, a tölteléket is annyi részre vágom, ahány darab a sült pulyka. Burgonyaropogóssal és salátával kínálom.
SONKÁS-PÓRÉHAGYMÁS KACSA
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg kacsamell, 1 evőkanál kukoricaliszt, 2 evőkanál szójaszósz, 10 dkg főtt sonka, 1-2 póréhagyma, 3-4 evőkanál mogyoróolaj, 1,5- 2 dl zöldségleves, 1 evőkanál száraz cherry, só
Elkészítése: A filézett kacsamellről ne szedjük le a bort és a zsírt, így vágjuk másfél centis kockákra. A szójaszószt keverjük ki a kukoricaliszttel, tegyük a húsra, jól keverjük át, és hagyjuk állni fél óráig. A sonkát vágjuk 1 centi széles csíkokra, a megtisztított póréhagymát előbb 4-5 centis darabokra, majd csíkokra. Az olaj felét forrósítsuk fel a serpenyőben, és állandóan kevergetve 2-3 percig pirítsuk meg benne a húst, majd vegyük ki, és öntsük ki a maradék olajat is. A friss olaj másik felével pirítsuk 2 percig a póréhagymát, tegyük bele a sonkát, pirítsuk együtt még egy percig. Adjuk hozzá a levest és a cherryt, ízlés szerint sózzuk, tegyük bele a húst is, és az egészet - ugyancsak kevergetve - pirítsuk-pároljuk még 3-4 percig. Ha kell, öntsünk hozzá még egy kis levest. Nagyon forrón tálaljuk.
SONKÁS PULYKAMELL
Elkészítése: Egy szép pulykamell bőrét óvatosan lefejtjük, de húsát a csonton hagyva, a mellcsontra merőlegesen, ujjnyi széles közökben a csontig bevágjuk. Ezekbe a résekbe egy-egy vékony szelet főtt füstölt tarját, mellé vékony almaszeleteket fektetünk, a húst kívülről, a csont felőli részen is megsózzuk, és a bőrt visszafektetve, az egészet átkötjük, nehogy sütés közben szétnyíljon. kívülről bevajazzuk a pulykamellet, és 5 deka vajon, kevés vízzel puhára pároljuk. vagy az egészet alufóliába csomagoljuk, és a sütőben másfél óráig sütjük közepes tűznél. Végül, ha fóliában készítettük, a fóliát szétnyitjuk, úgy pirítjuk meg, - ha pároltuk, tűzálló tálra fektetve, tetejét vajjal kenve sütjük ropogós pirosra. Felszeletelve. de a húst a csontra visszarakva visszük asztalra.
Almapüré és ropogós burgonya illik hozzá.
SONKÁS-SAJTOS GRILLEZETT CSIRKECOMB
Hozzávalók: 4 szép csirkecomb, 10 dkg gépsonka, 10 dkg reszelt sajt, 2 teáskanál olaj, ízlés szerint só és törött fehér bors
Elkészítése: A csirkecombokat kicsontozom (a csontokat leveshez később felhasználom), ezután a bőrös felét sós olajjal bekenem. Előmelegített, forró grillsütő rácsára téve megsütöm, majd megfordítom. Másik oldalát is megsózom, olajjal megkenem és megsütöm. A sütés végén mindegyik combra egy-egy szelet sonkát teszek, rászórok reszelt sajtot és borsot. Addig grillezem, amíg a sajt egybefüggő réteget képez a tetején. Burgonyapüré és ecetes szilva illik mellé.
SONKÁS-SAJTOS TÖLTÖTT PULYKAMELL
Hozzávalók: 4 szép nagy szelet pulykamell, 5 dkg reszelt márványsajt, 10 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 1 evőkanál vaj, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 1 tojás, 1 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1-1 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág és pástétomfűszer, ízlés szerint só és őrölt fehér bors
Elkészítése: A főtt sonkát a tisztított vöröshagymával együtt ledarálom és összekeverem a reszelt sajttal, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel. A pulykamell szeleteket húskalapáccsal gyengén kiverem és a sajtos-sonkás tölteléket négy részre osztva, a húsra kenem. Szorosan összegöngyölöm, egyenként alufóliába csomagolom, majd forrásban lévő vízbe teszem, és kis lángon 30 percig forralom a tekercseket. Közben a vajat felmelegítem, a lisztet rászórom, és egy-két percig pirítom. Tejjel felöntve simára keverem és sűrűre főzöm. Sózom, végül a tejfölt is belekeverem, és borssal ízesítem. Jól kiforralom. A megfőtt göngyölegeket az alufóliából kicsomagolom, szép, ferde szeletekre vágom és meleg tálra téve, a tejfölös mártással lelocsolom. Párolt rizst és őszibarackbefőttet kínálok hozzá.
SONKÁS-TORMÁS CSIRKE
Hozzávalók: 1 nagy csirkemell, 10 dkg főtt kötözött sonka vagy tarja, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál vegeta, 1 kis fej vöröshagyma, 3 evőkanál morzsolt csemegekukorica, 1 evőkanál ecetes torma, ízlés szerint törött fehér bors, cukor és só
Elkészítése: A csirkemellet csontjától és bőrétől megfosztjuk, majd nagyon vékony csíkokra vágjuk. A sonkát ugyancsak felcsíkozzuk. A füstölt szalonnát apró kockákra metéljük, és serpenyőben folyamatosan kevergetve a zsírját kiolvasztjuk. Rádobjuk a finomra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk. Beletesszük a csirkemell csíkokat, és néhány percig még tovább pirítjuk. Ha a hús minden darabkája megfehéredett, ráöntünk egy pohár vizet. Rászórjuk a vegetát és a borsot, majd jól összekeverjük. Befedve puhára pároljuk. Ezután belekeverjük a sonkacsíkokat, a kukoricát és az ecetes tormát, végül pedig az 1 dl vízzel simára kevert lisztes tejfölt ráöntjük a forrásban lévő ételre. Kevergetve jól kiforraljuk, és ízlés szerint sóval meg csipetnyi cukorral ízesítjük. Sűrű mártás lesz alatta. (Ha mégsem elég sűrű, el kell párologtatni a felesleges levét, vagyis nyílt lángon addig forralni, amíg jól besűrűsödik.) Szalma krumpli és párolt sárgarépa illik hozzá, de más körettel is tálalható.
SONKÁVAL ÉS SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT PULYKAMELL
Hozzávalók: pulykamell, trappista sajt, sajtkrém, pulykamell sonka, fűszerek
Elkészítése: A pulykamellet besózóm és kb. félóráig pácolom a sóban. Aztán kiklopfolom, majd megkenem sajtkrémmel, teszek bele egy szelet sonkát, és egy szelet sajtot majd összegöngyölöm. Ezután vagy bepanírozom és kirántom, vagy tepsibe teszem és megsütöm, vagy csak olajban kisütöm. Rizi-bizivel vagy sült krumplival tálaljuk.
SONKÁVAL TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 20 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejszín, 1/2 dl konyak, 5 dkg vaj, ízlés szerint só és törött fekete bors, 1 teáskanál mustár, késhegynyi őrölt pástétomfűszer
Elkészítése: A csirkét kívül-belül megtisztítom, és a hasát belülről megsózom. A főtt füstölt húst a megtisztított vöröshagymával együtt kétszer átdarálom, majd összekeverem a felvert tojással, borssal., mustárral, pástétomfűszerrel, csipetnyi sóval. (Vigyázzunk, a füstölt hús sós!) Hozzáteszek két evőkanál tejszínt, egy teáskanál konyakot, és jól összedolgozom a masszát. Betöltöm a csirke bőre alá. Kívülről is megsózom, és tűzálló tálra fektetem. Leöntöm a tejszínnel, rátördelem a vajat, és a tálat befedve, előmelegített, forró sütőbe tolom. Egy órán keresztül sütöm. Ezután a csirkét 10 percig állni hagyom, majd felszeletelem. A csirkedarabokat lapos tűzálló tálra, bőrével felfelé egymás mellé rendezem. A visszamaradt pecsenyelevet a maradék konyakkal felforralom, és a húsok tetejére locsolom. A sütőbe visszatolom a tálat, és az étel tetejét megpirítom. Párolt gyümölccsel vagy nem édes befőttel és ropogósra sült szalmaburgonyával kínálom.
SÜLT PULYKA SONKÁS BURGONYÁVAL
Hozzávalók: 70 dkg pulykamell, 10 dkg baconszalonna, só, bors
A körethez: 50 dkg lisztes burgonya, 1 dl tej, 5 dkg füstölt sonka, 2 dkg vaj, só, bors
Elkészítése: A húst dörzsölje be sóval és borssal. Borítsa be a baconnel és kötözze meg. Öntsön alá 1 dl csirkelevest. A 200 fokra előmelegített sütőben süsse 50 percig. Csökkentse a hőfokot 150 fokra, és hagyja a sütőben a húst. Néhányszor locsolgassa saját levével, majd egy óra múlva a tetejéről hajtogassa félre a szalonnát,, hogy a hús teteje pirosra sülhessen. Közben serpenyőben a forró vajon pirítsa meg a sonkát. Pár perc múlva vegye le a tűzről, és adja hozzá a héjában főtt, majd meghámozott tört burgonyát. Miközben folyamatosan adagolja bele a meleg tejet, krémesre a pürét. Közben fűszerezze ízlése szerint. A felszeletelt húst a burgonyapürével körítve tálalja.
SZÜLETÉSNAPI CSIRKE
Hozzávalók: 1 nagyobb csirke, 2 evőkanál olaj, 5 dkg vaj, 2 dl félszáraz pezsgő, 1/2 dl konyak, 25 dkg vegyes leveszöldség, 20 dkg gomba, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és törött fekete bors, 10 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja és a csirke mája, zúzája
Elkészítése: A csirkét kívül-belül megtisztítom. Hasát sóval jól bedörzsölöm, kívülről pedig az olajjal megkenem, majd alufóliába csomagolom, és forró sütőben megsütöm. Közben a vegyes zöldséget megtisztítom, lereszelem, a csirkemájat és a zúzát nagyon apróra vagdalom, a gombát tisztítás után vékonyra szeletelem. A reszelt zöldséget vajon lepirítom, hozzáteszem a gombát, a nagyon apróra vágott főtt füstölt sonkát és a májvagdalékot. Együtt pirítom néhány percig, majd a pezsgővel felöntöm. Finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezem, megsózom, borssal meghintem, és jól kiforralom, majd sűrű mártássá főzöm. A sült csirkét felszeletelem, és tűzálló tálra egymás mellé teszem, a sűrű mártást pedig a tetejére csorgatom. Forró sütőben piros kérget sütők rá, majd azon forrón lelocsolom a konyakkal és meggyújtom. Ha a láng elhamvadt, azonnal tálalom. Vajas brokkolival és sült szalmaburgonyával kínálom. A csirke mártásos pirítását, illetve meggyújtását úgy kell időzíteni, hogy az közvetlen tálalás előtt történjen.
TÖLTÖTT CSIRKEMELL
Hozzávalók: 2 csirkemell, 10 dkg főtt füstölt sonka, 10 dkg darált borjúhús (vagy sertéshús), 1 tojás, 5 dkg tisztított fehér mandula, 5 dkg durvára tört dióbél, 1 dl sherry (Héliosz), 1 dl fehérbor, 1 dl tejszín, 4 evőkanál olaj, só és törött fehér bors (ízlés szerint)
Elkészítése: A töltelékhez a darált húst összekeverjük a finomra vágott sonkával és a nyers tojással. Megsózzuk, megborsozzuk. A csirkemellet úgy filézzük, hogy a hús ne szakadjon el. A bőrét is leszedjük, majd a négy fél csirkemellet úgy szúrjuk fel a közepén, hogy megtölthessük. Az olajat felforrósítjuk, és a töltött húsdarabokat minden oldalán körülsütjük, majd ráöntjük a sherryt, a fehérbort, a tejszínt. Ezután beleszórjuk a durvára vágott mandulát, valamint a diót. Fedő alatt puhára pároljuk. A húsdarabokat időnként megfordítjuk a mártásban. Végül a felesleges levet elpárologtatjuk, csak sűrű mártásnak szabad alatta maradnia. Sáfrányos rizst és vajas zöldborsót kínálunk hozzá.
TÖLTÖTT CSIRKECOMB OLASZOSAN
Hozzávalók: 4 kis csirkecomb, 10 dkg sonka, 1 tojás, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál tejföl, 1 kis doboz paradicsompüré, 4 evőkanál reszelt sajt, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 teáskanál rozmaring, 1 teáskanál kakukkfű, ízlés szerint törött bors, cukor és só
Elkészítése: A csirkecombok bőrét óvatosan fellazítjuk. A töltelékhez a tojást habosra felverjük, majd összekeverjük a darált sonkával, a tejföllel, 1 evőkanál reszelt sajttal, 1 teáskanál paradicsompürével és 1 evőkanál zsemlemorzsával. Megsózzuk, megborsozzuk, és a kakukkfű meg a rozmaring felét belekeverjük. Fakanál segítségével a comb bőre alá töltjük a masszát, majd a combokat tepsibe tesszük. Serpenyőben felhevítjük az olajat, rászórjuk a lisztet, és habzásig keverjük. Ezután ráöntünk 4 dl vizet, és tovább kevergetve sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a megmaradt paradicsompürét és a fűszereket. Jól kiforraljuk. A mártást ráöntjük a csirkecombokra, kevés reszelt sajtot szórunk a tetejére, és alufóliával befedjük. Előmelegített forró sütőben 50 percig közepes lángon pároljuk, majd a fóliát levéve, megpirítjuk. A megmaradt reszelt sajtot is rászórjuk, a sütőbe visszatesszük, és éppen csak ráolvasztjuk. Petrezselymes, párolt rizs vagy pirított burgonya a hozzáillő köret.
TÖLTÖTT LIBACOMBOK SONKÁS TARHONYÁVAL
Hozzávalók: 4 db libacomb, 12 dkg sertéshús, 5 dkg füstölt szalonna, 8 dkg főtt sonka, 1 g egész bors, 2 g pirospaprika, 3 dkg liszt, 2 g törött bors, 1 dl fehérbor, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl paradicsomlé, 5 dkg zeller, 6 dkg zsír, 20 dkg tarhonya, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg vöröshagyma, só
Elkészítése: A libacombok belső felületét fölmetszve kifejtjük a csontot. A sertéshúst ledaráljuk, sóval, pirospaprikával, törött borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük, és jól összedolgozzuk. Az így nyert ízes kolbásztölteléket a kifejtett csont helyébe töltjük, a combokat összegöngyöljük, és vékony zsineggel átkötözzük. Megsózzuk, és kevés zsírban hirtelen minden oldalát pirosra sütjük. Megfelelő nagyságú lábasban kevés zsírt, karikákra vágott sárgarépát, vöröshagymát, szeletelt zellert, egész borsot, 2 gerezd fokhagymát, nagyobb kockákra vágott füstölt szalonnát, szalonnabőrkét teszünk. Erre helyezzük a töltött és elősütött libacombokat, majd sütőbe téve addig pirítjuk, ameddig a vöröshagyma üvegesedni kezd. Ekkor egy kevés liszttel meghintjük, majd fölengedjük egy rész víz, egy rész fehérbor, egy rész paradicsomitallal. Tetővel letakarva, a sütőbe tolva pároljuk puhára.
Közben a tarhonyát kevés zsírban aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, sózzuk, meghintjük kevés pirospaprikával, és hozzáadjuk a darált sonkát. Forrásban lévő vízzel fölengedjük, és letakarva a sütőben puhára pároljuk. Tálaláskor a töltött libacombról a zsineget eltávolítjuk, majd a szárnyashúst a sonkás tarhonya mellé tesszük, és a húst pecsenyelével meglocsoljuk.