Családi receptek 13. - Sütemények 01.
ALBERT TEASÜTEMÉNY ANYU MÓDRA
Hozzávalók: 63 dkg liszt, 7 dkg vaj vagy zsír, 25 dkg porcukor, 1 kk szódabikarbóna, bőven vanília, 4 ek tejföl, 3 egész tojás
Elkészítése: Jól összegyúrjuk, 2 lapot sütünk belőle, tetszés szerinti lekvárral töltjük, majd feldaraboljuk.
ALMÁS PALACSINTA
Hozzávalók kb. 20-22 palacsintához: 1 kg alma, 3 tojás, liszt, ízlés szerint cukor és őrölt fahéj
Töltelék: darált, cukrozott dió, vagy juharsziruppal kevert darált dió
Öntet: csokoládé, dióval megszórva, esetleg még tejszínhab
Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, lereszeljük. Ízlés szerint cukrozzuk, és adunk hozzá őrölt fahéjat. Ha levet engedett, beleütünk 3 tojást, és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy tejfölsűrűségű masszát kapjunk. A serpenyőt kiolajozzuk, felforrósítjuk, és beletöltünk egy merőkanálnyi masszát. Párpercnyi sütés után megfordítjuk, és a másik felét is szép pirosasra sütjük.
A kisült palacsintákat megszórjuk-megkenjük a töltelékkel, négyrét hajtjuk, és megöntözzük a felolvasztott csokoládéval, darált, de cukrozatlan dióval megszórjuk.
Aki akarja, tehet rá tejszínhabot is.
ALMÁS VAGY MEGGYES PITE ROZI MÓDRA
Hozzávalók: linzertészta az Omlós linzer receptje szerint, alma az Alma sütemények töltésére 01. vagy meggy, a Meggy, pincésen eltéve receptek szerint
Elkészítése: A tésztából két lapot sütünk. A tepsit kikenjük, belerakjuk az egyik lapot, ráhalmozzuk egyenletesen a tölteléket, majd a második lappal lefedjük, villával megszurkáljuk, tojással megkenjük, kisütjük és kockákra vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.
Almatöltelék
Elkészítése: Az almát kinyomkodjuk, őrölt fahéjjal, és ha kell, még porcukorral ízesítjük, majd egyenletesen elosztjuk az alsó lapon.
A maradékból pedig almás palacsintát sütünk!
Meggytöltelék
Elkészítése: A pincés meggyet leszűrjük, a meggyszemeket egyenletesen elosztjuk az alsó lapon. A meggylé egy részét grízzel összekeverjük, megvárjuk, míg a gríz felszívja a lét, aztán ezt is szétterítjük a meggyrétegen, rátesszük a fedőlapot, villával megszurkáljuk, és kisütjük.
ANANÁSZOS GYÜMÖLCSKENYÉR DIA MÓDRA
Hozzávalók:
A tésztához: 20 dkg liszt, 4 tojás, 25 cukor, 25 dkg margarin, 1 kis doboz ananászkonzerv, 3 citrom, 15 dkg étcsokoládé, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 2 dl tejföl
A grillázshoz: 10 dkg cukor, 3 dkg vaj, 15 dkg mandula + dióbél apróra vágva
A bevonathoz: 1 tábla tejcsokoládé (10 dkg), 1 tábla étcsokoládé (10 dkg), 3 dkg vaj
Elkészítése: A konzerv ananászt lecsöpögtetjük, és apró darabokra vágjuk. A citromokat alaposan lesikáljuk. Két citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.
A grillázshoz 10 dkg cukrot egy nagy teflonbevonatú serpenyőben barnára karamellizáljuk, utána beleteszünk 2-3 dkg vajat, vágott mandulát, diót és összekeverjük. A masszát olajjal kikent alufóliára, vagy sütőpapírra öntjük, elsimítjuk, félretesszük, kihűtjük. (Gyorsan megszilárdul és ragad, gyorsan kell vele dolgozni!)
25 dkg margarint habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Ezután hozzákeverjük a tojásokat is, tejfölt, citromlevet.
A lisztet elkeverjük a sütőporral. Az ananászdarabokat is a tésztába forgatjuk. A mandula-grillázst apró (kb. 1 cm-es) darabokra tördeljük, és a 2/3-át a tésztába keverjük. Magas, téglalap alakú, hosszúkás sütőformába töltjük a masszát, és előmelegített sütőben 175 -180 fokon (gázsütő: 3-as fokozat) kb. 70 percig sütjük. A megsült gyümölcskenyeret a formában kihűtjük.
Ha kihűlt, a csokoládékat apró darabra törve gőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük a vajat, majd egyenletesen bevonjuk vele a gyümölcskenyeret. A maradék grillázst nagyobb darabokra tördeljük, és a még puha csokoládémázba nyomjuk. Hűtőbe tesszük, amíg megszilárdul a csokimáz, utána szeletelve, tejszínhabbal tálaljuk.
BACONOS- GOMBÁS-SONKÁS TEKERCS
Hozzávalók 6 tekercshez:
A tésztához: 50-50 dkg liszt, túró és Rama, 1 csapott tk só, vagy ételízesítő, 2 tojás
A töltelékhez: 40-40 dkg bacon szalonna és (szögletes) gépsonka, 50-60 dkg gomba, 2 közepes fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, olaj
Kenéshez: 1 tojás
Előkészítése: Tészta: A tésztához valókat alaposan összegyúrjuk, deszkára tesszük, kicsit kinyújtjuk, 2-3 alkalommal összetűrjük, majd egy gombócot formálunk belőle, és 2-3 óra hosszat pihentetjük a hűtőben.
Töltelék: A hagymát apróra vágjuk, ledinszteljük, hozzáadjuk a tisztított, szeletelt gombát és a zúzott fokhagymát. Összepároljuk, hogy leve ne maradjon, borssal és sóval (vagy ételízesítővel) ízesítjük.
Elkészítése: A tésztát kiszedjük a hűtőből, szétvágjuk 6 nagyjából egyforma darabra, összegömbölyítjük, egy kivételével visszarakjuk a hűtőbe. A gombócot kinyújtjuk, és rárakjuk a tölteléket. 3-4 sor szalonna, arra kerül a gomba, végül betakarjuk s sonkaszeletekkel. A lapot legfeljebb a feléig takarjuk a töltelékkel. A töltelékkel megrakott végénél kezdve a lehető legszorosabbra feltekerjük, a végeket - mint a töltött káposzta töltelékénél a leveleket - begyűrjük.
Kikent, kilisztezett tepsibe rakjuk. Ha az összes tekercs elkészült, megkenjük a tojással és piros-ropogósra sütjük.
Csak másnap szeletelhető szép vékonyra.
Ha valaki nem szereti a gombát, helyette töltheti apróra vágott párolt zöldségekkel is.
BANÁNOS MUFFIN
Családunkban a Lányom a muffin-szakértő. Minden muffin recept tőle származik.
Hozzávalók (a forma nagyságától függően 12-18 db sütihez): 200 g liszt, 100 g cukor, 3 db érett banán (2 db villával összetörve, 1 db felkockázva), 1 tk szódabikarbóna, és 1 tk sütőpor, 1 csipet só, 50 g vaj, 1 tojás, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 dl tej, kb. 50 g olvasztott csokoládé (a muffin tetejére bevonatnak)
Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 200 fokra (Légkeveréses: 170 fok, Gáztűzhely: 4-es fokozat). A muffin formába beletesszük a papírokat (mignon-papír). Egy tálban a vajat felolvasztjuk. Hozzáadjuk a tojást, a vaníliáscukrot, a cukrot, tejet és egy kézi habverővel összekeverjük a hozzávalókat. A lisztet, sütőport, sót egy másik tálban összekeverjük és ezután kanalanként, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a folyékony anyagokhoz, a legvégén belekeverjük az összetört és a felkockázott banánt. (ha nagyon ragacsos a tészta, akkor még egy kevés tejjel hígíthatjuk) Egy kanállal a muffin-formába merjük a masszát, de csak a forma 3/4-ig, mert különben sütés közben kifut. A sütő középső rácsán 20 perc alatt addig sütjük, amíg megbarnul a tetejük. Miután kivettük a sütőből, párpercnyi pihentetés után rácsra szedjük a sütiket, ezen hagyjuk kihűlni. Olvasztott csokoládéval bevonjuk a tetejét, majd miután a csoki megdermedt, tálaljuk.
CITROM - LIME DESSZERT
Hozzávalók: 4 db citrom, 4 db zöld citrom (lime), 1 l natúr joghurt, 2 dl tejföl, 4-5 evőkanál porcukor, 1 doboz babapiskóta
Elkészítése: A kétféle citromot alaposan megmossuk, majd 2 db zöld citromot díszítésre félreteszünk. A többi citrom és lime héját először lereszeljük, majd félbevágva őket a levüket kifacsarjuk, félretesszük. Egy tálban összekeverjük a joghurtot, tejfölt, porcukrot és hozzáadjuk a citromok levét. (Ízlés szerint lehet egy kicsit kevesebbet is, ha valaki inkább édesebben szeretné fogyasztani.)
Egy jénai tálba kevés szószt teszünk, ebbe lerakunk egy réteg babapiskótát (így nem „úszik fel”, amikor ráöntjük a szószt), majd kanállal rámerünk a szószból úgy, hogy ellepje a sütit. Újabb réteg babapiskóta, majd megint szósz következik és így tovább. A végén mindenképp szósz kerüljön a tetejére.
A megmaradt két lime-ot nagyon vékony karikákra vágjuk, és ezzel díszítjük a desszertet. Legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy jól lehűljön. A legjobb, ha előző este készítjük el, másnapra az ízek összeérnek.
Nagyon finom, frissítő desszert a legnagyobb forróságban is.
Elkészítési idő: kb. 30 perc (+ hűtés)
CITROMOS MUFFIN
Hozzávalók a forma nagyságától függően 12-18 db sütihez: 2 citrom (lereszelt héja és a leve), 200 g tejföl, 100 g cukor, 250 g liszt, 1 tk szódabikarbóna, és 1 tk sütőpor, 1 kk. só, 100 g vaj, 1 tojás, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 dl tej, porcukor
Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 200 fokra (Légkeveréses: 170 fok, Gáztűzhely: 4-es fokozat). A muffin formába beletesszük a papírokat (mignon-papír), ha nincs, akkor kivajazzuk a formát. Egy tálban a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a tojást, a vaníliáscukrot, a tejfölt, a cukor felét, majd a citrom kifacsart levét, a tejet és egy kézi habverővel összekeverjük a hozzávalókat. A lisztet, a maradék cukrot, sütőport, sót, és a citrom lereszelt héját egy másik tálban összekeverjük és ezután kanalanként, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a folyékony anyagokhoz, míg sima nem lesz. (ha nagyon ragacsos a tészta, akkor egy kanál tejjel hígíthatjuk) Egy kanállal a muffin-formába merjük a masszát, de csak a forma 3/4-ig, mert különben sütés közben kifut. A sütő középső rácsán 15-20 perc alatt addig sütjük, amíg enyhén megbarnul a tetejük. Miután kivettük a sütőből, párpercnyi pihentetés után rácsra szedjük a sütiket, ezen hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórva tálaljuk.
CSERESZNYÉS LEPÉNY ANYU MÓDRA
Elkészítése: 3 csésze lisztet 1 csésze cukorral, 1 csésze vajjal, vagy zsírral, 1 sütőporral és 3 tojással összegyúrunk. Ha nem elég lágy, egy kis vizet teszünk bele. Összegyúrjuk, és két részre osztjuk. A tészta egyik felébe kakaót teszünk, szögletesre nyújtjuk, tepsibe rakjuk. Meghintjük dióval, kimagvalt cseresznyebefőttel, rátesszük a másik lapot, tojással megkenve készre sütjük.
CSERESZNYÉS-FAHÉJAS MUFFIN
Hozzávalók:
Az alaptésztához: 25 dkg liszt, 1 kanál szódabikarbóna, 1 zacskó sütőpor, csipet só, 10 dkg margarin/vaj, 10 dkg cukor, 0,5 dl tej, 2 dl tejföl, 1 tojás
A cseresznyés töltelékhez: 20 dkg magozott friss cseresznye, 1 tk fahéj, 2 tk cukor
Elkészítése:
Alaptészta:
„Száraz” hozzávalók: egy kisebb tálba öntjük a lisztet, hozzáadunk egy csipet sót, szódabikarbónát, sütőport.
„Folyékony” hozzávalók: egy nagy tálba tesszük a margarint/vajat, felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, tejfölt, a tojást és egy kézi habverővel addig keverjük, amíg a cukor elolvad.
Töltelék: A cseresznyét kimagozzuk, felaprózzuk, egy kis tálban összekeverjük a fahéjjal és cukorral.
Összeállítás: A folyékony alapanyagokhoz folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a száraz hozzávalót, a lisztes keveréket. A végén beletesszük fahájas cseresznyét. Ha nagyon ragacsos a tészta, kevés tejjel hígíthatjuk.
A muffin-sütőt kibéleljük a kis papírformákkal és kanállal a megtöltjük a mélyedés kb. 3 részéig tésztával. (Sütéskor megnő a muffin, ha többet teszünk bele, ki fog futni.)
Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük a sütiket. Nagyon finom és megfelelően tárolva napokig friss marad!
Elkészítési idő: 20 perc + 25 perc sütés
CSERESZNYÉS MUFFIN
Hozzávalók a forma nagyságától függően 12-18 db sütihez: 200 g cseresznye (vagy más idény-gyümölcs magozva), 100 g (barna) cukor, 280 g liszt, 1 tk szódabikarbóna, és 1 tk sütőpor, 1 kk. só, 50 g vaj, 1 tojás, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 kk. fahéj, 1 kis tejföl (200 g), 1 dl tej
Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 200 fokra (Légkeveréses: 170 fok, Gáztűzhely: 4-es fokozat). A muffin formába beletesszük a papírokat (mignon-papír), ha nincs, akkor kivajazzuk a formát. A gyümölcsöt megmossuk, lecsepegtetjük, felaprózzuk, és egy kis tálban 2 ek cukorban megforgatjuk. A lisztet, a maradék cukrot, szódabikarbónát, sütőport, sót, egy tálban összekeverjük. Egy másik tálban a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a tojást, a vaníliáscukrot, fahéjat, a tejfölt és egy kézi habverővel összekeverjük. A lisztet kanalanként folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a folyékony anyagokhoz (míg sima nem lesz) és a végén beletesszük a lecukrozott cseresznyét. (ha nagyon ragacsos a tészta, akkor egy kevés tejjel hígíthatjuk) Egy kanállal a muffin-formába merjük a masszát, de csak a forma 3/4-ig, mert különben sütés közben kifut. A sütő középső rácsán 18-20 perc alatt megsütjük. Miután kivettük a sütőből, párpercnyi pihentetés után rácsra szedjük a sütiket, ezen hagyjuk kihűlni. Nagyon finom, és zamatos nassolni valót kapunk. (Napokig eláll és megfelelő módon tárolva nem szárad ki)
Megjegyzés: Ha nincs a háztartásban muffin-sütő, akkor egy hagyományos tepsiben is egyben ki lehet sütni, majd miután kihűlt, kockára vágva, egy kevés porcukorral megszórva tálaljuk. (más fajta gyümölccsel is elkészíthető)
CSOKOLÁDÉS MUFFIN
Hozzávalók a forma nagyságától függően 12-18 db sütihez: 200 g csokoládé (étcsokoládé, de lehet tej is), 100 g (barna) cukor, 250 g liszt, 30 g kakaópor (eredeti, de lehet Nesquik kakaópor is). 1 tk szódabikarbóna, és 1 tk sütőpor, 1 kk. só, 50 g vaj, 1 tojás, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 kis tejföl (200 g), 1 dl tej
Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 200 fokra (Légkeveréses: 170 fok, Gáztűzhely: 4-es fokozat). A muffin formába beletesszük a papírokat (mignon-papír), ha nincs, akkor kivajazzuk a formát. A csokoládét apró darabokra összetörjük. A lisztet, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát, sót, egy tálban összekeverjük. Egy másik tálban a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a tojást, a vaníliáscukrot, cukrot, tejfölt és egy kézi habverővel összekeverjük. A lisztet kanalanként folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a folyékony anyagokhoz (míg sima nem lesz) és a végén beletesszük a csokoládét (ha nagyon ragacsos a tészta, akkor kevés tejjel hígíthatjuk) Egy kanállal a muffin-formába merjük a masszát, de csak a forma 3/4-ig, mert különben sütés közben kifut. A sütő középső rácsán 18-20 perc alatt megsütjük. Miután kivettük a sütőből, párpercnyi pihentetés után rácsra szedjük a sütiket, ezen hagyjuk kihűlni. Nagyon finom, és zamatos nassolni valót kapunk. (Napokig eláll és megfelelő módon tárolva nem szárad ki)
Megjegyzés: Ha nincs a háztartásban muffin-sütő, akkor egy hagyományos tepsiben is egyben ki lehet sütni, majd miután kihűlt, kockára vágva, egy kevés porcukorral megszórva tálaljuk.
CSOKOLÁDÉPUDINGOS PISKÓTATORTA
Nejem erdélyi piskótát sütött. Kicsit elméreteződött a mennyiség, így aztán közel a fele megmaradt. Hogy ne menjen kárba a maradék, megszületett ez a tortarecept.
Hozzávalók: erdélyi piskóta, csokoládépuding, tej, ráma margarin, valamilyen régebbi lekvár
Elkészítése: A piskótát körömnyi darabokra vágjuk, egy gömbölyű fémtálba rétegezzük. Egy sor piskóta, rá a rámával kikevert meleg puding, lekvárdarabok következnek, újabb piskótasor, puding, stb. Addig rétegezzük, míg a hozzávalók el nem fogynak. Hideg helyen megdermesztjük, majd a tálból kiborítva tortaként szeleteljük.
Kerülhet rá tejszínhab és csokidara is, de ezek nélkül is finom.
DIÓS MUFFIN
Hozzávalók a forma nagyságától függően 18-20 db sütihez: 280 g liszt, 200 g dió (vagy más magvak), 100 g (barna) cukor, 50 g mazsola, 1 tk szódabikarbóna, és 1/2 zacskó sütőpor. 1 kk. só, 50 g vaj, 1 tojás, 1 zacskó vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 1 kk. fahéj, 1 kis tejföl (200 g), 1 dl tej
Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 200 fokra (Légkeveréses: 170 fok, Gáztűzhely: 4-es fokozat). A muffin formába beletesszük a papírokat (mignon-papír). A diót v. más magvakat felaprózzuk. A lisztet, a sütőport, szódabikarbónát, sót egy tálban összekeverjük. Egy másik tálban a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, tojást, a vaníliáscukrot, citromhéjat, fahéjat, a tejfölt, tejet és egy kézi habverővel összekeverjük. A lisztet kanalanként folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a folyékony anyagokhoz (míg sima nem lesz) és a végén beletesszük a mazsolát és a diót, v. más magvakat. (ha nagyon ragacsos a tészta, akkor egy kevés tejjel hígíthatjuk) Egy kanállal a muffin-formába merjük a masszát, de csak a forma 3/4-ig, mert különben sütés közben kifut. A sütő középső rácsán, kb. 20 perc alatt, megsütjük. Miután kivettük a sütőből, párpercnyi pihentetés után rácsra szedjük a sütiket, ezen hagyjuk kihűlni. Nagyon finom, és zamatos nassolni valót kapunk. A meggyes muffin mellett a második nagy kedvencem! (Napokig eláll és megfelelő módon tárolva nem szárad ki)
Megjegyzés: Tovább is dúsíthatjuk a süteményt, ha 3-4 evőkanál barack-lekvárt és egy reszelt almát is belekeverünk a tésztájába!
DIÓS PITE ANYU MÓDRA
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 8 dkg zsír, 1 tojás sárgája, csipet só és annyi tejföl, hogy könnyen gyúrható legyen. Kettévágva két lappá nyújtjuk.
Töltelék: 25 dkg dió, 20 dkg porcukor, vanília, citromhéj, 3 ek feketekávé, kis rum, 5 tojás sárgája a tojások felvert habjával összekeverve
Elkészítése: A tölteléket a tésztalapok közé tesszük, tetejét tojással megkenjük, és forró sütőben sütjük.
DÖDÖLLE
Hozzávalók: kb. 1/2 kg krumpli, liszt, amennyit felvesz, 1-2 kanál zsír vagy ennek megfelelő étolaj, 1 nagyobb fej hagyma, 1-2 kk pirospaprika, 1 pohár tejföl, só
Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. Ha megfőtt, a víz felét leöntjük, a maradék vízben teljesen apróra törjük. Ekkor állandó kevergetés mellett hozzáadunk annyi lisztet, hogy jól összeálljon, de még aránylag lágy, szaggatható legyen.
A hagymát felaprítjuk, olajon, vagy zsíron üvegesre pirítjuk, megszórjuk a pirospaprikával. a kikevert anyagból galuskákat szaggatunk, beleforgatjuk a pirított hagymába, majd a kikent tepsibe rakjuk és kb. 10-15 perc alatt a sütőben megpirítjuk.
Tálaláskor tejfölt adunk hozzá.
Finom, viszonylag gyors vacsora, de egy ebédnek is tökéletes.
DUPLA-CSOKIS MUFFIN
Hozzávalók:
Az alaptésztához: 25 dkg liszt, 1 kanál szódabikarbóna, 1 zacskó sütőpor, csipet só, 10 dkg margarin/vaj, 10 dkg cukor, 0,5 dl tej, 2 dl tejföl, 1 tojás
A csokis töltelékhez: 100 g csokoládé (tej- és étcsokoládé vegyesen), 1 kk csokoládéaroma (v. csoki-likőr), 5 dkg eredeti kakaópor (aki édesebben szereti, Nesquik-et használjon)
Elkészítése:
Alaptészta:
„Száraz” hozzávalók: egy kisebb tálba öntjük a lisztet, hozzáadunk egy csipet sót, szódabikarbónát, sütőport és a kakaóport.
„Folyékony” hozzávalók: egy nagy tálba tesszük a margarint/vajat, felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, tejfölt, a tojást és egy kézi habverővel addig keverjük, amíg a cukor elolvad.
A kétféle csokoládét késsel nem túl apróra daraboljuk.
Összeállítás: A folyékony alapanyagokhoz keverjük a cukrot és a csokoládé aromát (v. likőrt), majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a száraz, lisztes keveréket. Ha nagyon ragacsos a tészta, kevés tejjel hígíthatjuk. A végén belekeverjük az összetört csokoládédarabokat.
A muffin-sütőt kibéleljük a kis papírformákkal és kanállal a mélyedés kb. 3 részéig megtöltjük a tésztával. (Sütéskor megnő a muffin, ha többet teszünk bele, ki fog futni.)
Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük a sütiket. Nagyon finom és megfelelően tárolva napokig friss marad!
EGYSZERŰ, GYORS TÚRÓGOMBÓC
Hozzávalók: 1 l tej, kb. 3 dl gríz, cukor, 3 vaníliás cukor, 40 dkg túró
Elkészítése: A tejből jó sűrű tejbedarát készítesz, amikor langyosra hűlt, keversz bele 3 vaníliás cukrot, ha kell még cukrozod, és belekevered a túrót is.
Hűtőbe rakod, ha kihűlt nedves kézzel gombócokat formálsz belőle, azokat pirított cukrozott morzsába hempergeted.
Tálalhatod natúrban is, de adhatsz rá csoki öntetet, vagy málna, esetleg eperszörpöt is.
EGYSZERŰ SÜTEMÉNY 01. ANYU MÓDRA
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg zsír, 16 dkg cukor, 2 tojás, vanília
Elkészítése: Összegyúrjuk, kikent, lisztezett tepsiben kisütjük. Porcukorral meghintve, vagy lekvárral megkenve adjuk fel.
EGYSZERŰ SÜTEMÉNY 02. ANYU MÓDRA
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 15 dkg cukor, 15 dkg zsír, 1 tojás, vanília, késhegynyi szódapor, tejföl, amennyit fölvesz
Elkészítése: Összegyúrjuk a hozzávalókat, Kikent, lisztezett tepsiben kisütjük, kihűlés után daraboljuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.
FEHÉR HEGY TORTA ROZI MÓDRA
A recept Brúszel Gyulánétól származik ugyan, de annyit módosítottunk rajta, hogy mára már családi receptnek számít. Ráadásul hihetetlenül finom is!
Tészta: 12 dkg liszt, 4 tojássárgája, 10 dkg cukor, 4 tojásfehérje, sütőpor
Krém: 3 egész tojás, 15 dkg cukor, 1/2 tábla Katica csoki, 1 dl tej, 25 dkg Ráma margarin
Elkészítése: A lisztet a tojássárgákkal és a sütőporra összekeverjük, a tojásfehérjét a cukorral felverjük, majd az összes hozzávalót elkeverve, kikent, lisztezett tepsibe öntjük és megsütjük (mintha közönséges piskótatésztát sütnél).
Ha kész a tészta, utána szétcsipkedni. (Én kockacukornyi darabokra vágtam).
A Rámát habosra keverjük, tojásokat, a cukrot kikeverjük habosra, majd a tejjel, és az apró darabokra tört csokival összeforraljuk. Vigyázat! Gyorsan köt! Ha a csoki elolvadt, a két masszát összekeverjük. A banánokat felkarikázzuk. Az összes hozzávalót egy edényben összekeverjük, kissé lenyomkodjuk (Erre a célra egy gömbölyű fémtálat használtam). Irány a hűtő! Ha megkötött, egy tortás-tálra borítjuk. (A fémtálat forró vízbe nyomtam kb. 20 másodpercre, gyönyörűen ki lehetett borítani!)
2 cs tejszínporból tejszínhabot készíteni, és a tetejére rákenni, nem kell simára. (Itt is módosítottam keveset a recepten, mert a habot kanállal csak rácsapkodtam így aztán igazi hegy-formája lett.)
Végül kevés csokit ráfolyatni. (Mivel lusta voltam a maradék tejcsokit felolvasztani, inkább egy szűrőbe kakaóport raktam, és ráhintettem a tetejére.)
Már a kinézete is fantasztikus volt! Pár órára ismét irány a hűtő. Ebéd után került az asztalra, aztán már csak az üres tálca maradt.
Megjegyzés: A krém kicsit édeskés, aki nem szereti édesen, szórjon még a krémbe egy jó maréknyi pincés meggyet is. Ha pedig valaki Tiramisu ízekre is vágyakozik, a tésztakockákat 1-2 deci feketekávéval is meglocsolhatja. Semmit nem rontanak az élvezeten!
FEKETE ERDŐ MUFFIN - DIA MÓDRA
Hozzávalók 12 db muffinhoz: 15 dkg meggy-befőtt, 4 ek meggylekvár, 20 dkg liszt, 4 evőkanál eredeti kakaópor, 1 kk szódabikarbóna, 1/2 zacskó sütőpor, csipet só, 2 tojás, 10 dkg cukor (ízlés szerint több is lehet), 10 dkg puha margarin, 2 dl tejföl
Díszítéshez: 1 dl meggybefőtt leve, 2 dl tejszín /vagy tejszínhabspray, 12 szem meggy, 3 kocka étcsokoládé reszelve
Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő 4-5 fokozat között). A muffin formákat kibéleljük papírral. A csokit lereszeljük. A meggybefőttet lecsepegtetjük, 12 db-ot díszítésre félreteszünk, a többit apróra vágjuk és összekeverjük a lekvárral.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, csipet sóval és a kakaóval.
A margarint mikróban megolvasztjuk, habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölt.
A lisztes keveréket folyamatos kevergetés mellett csomómentesen összedolgozzuk a folyékony anyagokkal. A tésztába a legvégén belekeverjük a meggydarabokkal dúsított lekvárt.
A tésztával megtöltjük a papírformát, majd sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
A megsült muffinokat hagyjuk kissé kihűlni a formákban, majd mindegyik sütit meglocsoljuk 2-2 kiskanál meggylével, hogy a tészta magába szívja és a süti zamatos maradjon.
A teljesen kihűlt muffinokat tejszínhabbal, egy szem meggyel, és csokireszelékkel díszítve tálaljuk.
GYORS ÉDES TÚRÓGOMBÓC
Hozzávalók:
A gombócokhoz: 1 l tej, 1 nagy bögre gríz, 3 csomag vaníliás cukor, 0,5 kg túró, 5-10 dkg cukor (ízlés szerint), csipet só, porcukor, tejföl, fahéj, ízlés szerint
A prézlihez: zsemlemorzsa. kb. 1 dl olaj, 5-10 dkg cukor
Elkészítése: A tejet egy lábosba öntöm, és pici sóval felteszem főni. Ha már meleg, beleteszem a grízt és állandó kevergetés mellett sűrűre főzőm. Akkor jó, ha a ragacsos, grízes keverék kezd elválni az edény falától kevergetés közben. Ezután kicsit hűlni hagyom, majd még melegen beleteszem a cukrot és a vaníliáscukrot és hozzákeverem a túrót. Utána kihűtöm és 1 órára hűtőbe teszem.
A prézlit hagyományos módon elkészítem: egy serpenyőben, olajon világosbarnára pirítom a morzsát, majd a cukorral 1-2 percig együtt pirítom.
A kihűlt túróból gombócokat formálok és megforgatom őket a prézliben. Fahéjas tejföllel tálalom.
Megjegyzés: Tojás nem kell bele, akár 2-3 nappal korábban is elkészíthető, a túró jól eláll a hűtőben.
Elkészítési idő: kb. 40 perc (+ hűtés)
INTELLIGENS KRÉMES
Hozzávalók: 15 dkg margarin, 30 dkg porcukor, 8 tojás, 5 csomag vaníliás cukor, 1 liter tej, 9 evőkanál liszt
Elkészítése: A cukrot a margarinnal habosra keverjük, majd egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját. Utána a lisztet kanalanként, a hideg tejet apránként hozzáadjuk, majd a vaníliás cukrot és a keményre felvert tojásfehérjéből készült habot keverjük hozzá.
Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük a híg keveréket és betesszük a hideg sütőbe. Begyújtjuk a sütőt és 10-15 percig maximális hőfokon, ezután viszont a legkisebb fokozaton még másfél óra hosszat sütjük.
Mire végzünk a sütéssel, alul-felül szilárd, a közepe meg krémes lesz!
JOGHURTOS GYÜMÖLCSTORTA
Hozzávalók: 6 dl natúr joghurt, 5 ek porcukor, 2 zacskó zselatin, 1 zacskó tejszínhabpótló por, 1 doboz vegyes gyümölcskonzerv (kb. 300 g nettó tömeg)
Elkészítése: A gyümölcskonzervet felbontjuk, a gyümölcsöket lecsöpögtetjük, a gyümölcslét felfogjuk. Egy lábosba beleöntjük a natúr joghurtot, hozzáadjuk a porcukrot, a tejszínhabpótló port és kis lángon lassan felmelegítjük (nem forraljuk). Amikor már langyos, hozzáadjuk a zselatint, elkeverjük, és végül beleöntjük a gyümölcsöket. Összekeverjük, majd levesszük a tűzről és egy előzőleg kivizezett műanyagformába (vagy őzgerinc-be) öntjük. Ezután 2 órára mélyhűtőbe tesszük. Tálalás előtt a műanyag tálat, vagy sütőformát 1-2 pillanatra meleg vízbe mártjuk, így ki lehet borítani belőle a tortát.
Megjegyzés: a joghurtos gyümölcstortát csak addig kell a mélyhűtőben tartani, amíg a zselatin megszilárdul, ez a forma nagyságától függően 1-2, de max. 3 óra lehet. Utána mindenképp tegyük át a hűtőbe, mert ha a torta megfagy, akkor már nem olyan finom!
Elkészítési idő: kb. 20 perc (+ hűtés)
LEKVÁROS MUFFIN
Hozzávalók a forma nagyságától függően 12-18 db sütihez: 150 g lekvár (barack, eper, stb.), 50 g (barna) cukor, 280 g liszt, 200 g tejföl, v. 200 g natúr joghurt, 1 tk szódabikarbóna, és 1 tk sütőpor, 1 kk. só, 60 g vaj, 1 tojás, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 dl tejporcukor
Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 200 fokra (Légkeveréses: 170 fok, Gáztűzhely: 4-es fokozat). A muffin formába beletesszük a papírokat (minyonon-papír), ha nincs, akkor kivajazzuk a formát. Egy tálban a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a tojást, a vaníliás cukrot, a tejfölt, vagy joghurtot, a cukor felét, a tejet és egy kézi habverővel összekeverjük a hozzávalókat. A lisztet, a maradék cukrot, sütőport, sót, egy másik tálban összekeverjük és ezután kanalanként, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a folyékony anyagokhoz, amíg sima nem lesz. (ha nagyon ragacsos a tészta, akkor egy kanál tejjel hígíthatjuk)
Egy kanállal a muffin-formába merjük a tésztát, de csak kb. a forma 1/2-ig.
Ezután a ráhelyezünk egy teáskanálnyi lekvárt, majd befedjünk egy kevés tésztával, de csak a forma 3/4-ig, mert különben sütés közben kifut.
A sütő középső rácsán 15-20 perc alatt addig sütjük, amíg enyhén megbarnul a tetejük. Miután kivettük a sütőből, párpercnyi pihentetés után rácsra szedjük a sütiket, ezen hagyjuk kihűlni.
Porcukorral megszórva tálaljuk.
LEKVÁROS SÜTEMÉNY ANYU MÓDRA
Hozzávalók a tésztához: 4 tojás sárgája, 4 ek cukor, 10 dkg zsír, 25 dkg liszt, 5 ek tej, 1 sütőpor.
A tetejére lekvár, 4 tojásfehérje, 15 dkg cukor
Elkészítése: A tészta hozzávalóit alaposan kikeverjük, és kikent tepsibe rakjuk. Megkenjük lekvárral, és rákenjük a cukorral felvert tojásfehérjéket.
Lassú tűznél szép pirosra sütjük.